hai assalammualaikum

Cara-cara Menggunakan Laundry Layan Diri - Selalunya nak basuh baju guna mesin dekat rumah je..senang dan tau caranya. Nak masuk berapa kali pun tak kisah..tapi disebabkan mesin basuh dekat rumah suami dekat luar dapur, dan pintu bahagian dapur dah ditutup dengan sangkar kucing. Sangkar kucing tu bukan kecik tapi besar gedabak..tak larat la nak tarik tolak semata nak basuh kain..lagi satu mesin basuh dekat sini kene selalu tengok, sebab dia bukan jenis masukkan baju, pastu tutup biarkan sampai kering..mesin kat sini kene tengok air penuh..pastu tutup paip, pastu pusingkan..pastu..haishh banyak pastu..jadi takmau banyak kerja, hantar baju dekat laundry layan diri je..jimat pun jimat..


Ni la pertama kali nad gunakan laundry layan diri ni..hahaha..satu hapak pun tak tau apa nak buat..nasibla ada step-step die..memang tengok satu persatu...dekat sini, mesin basuh ni hanya terima duit RM0.50 sen baru ok..bukan lama..BARUUU... jadi kalau korang takde duit syiling baru 50 sen, kat sini ada disediakan mesin tukar syiling..nasib baikla..yela blur pertama kali kan..tak sangka kau nak yang baru je kan...huishuishh.. Tukarla seberapa banyak korang nak..senang nanti..



Disebabkan masa tu first time guna laundry layan diri ni, terlupa pulak bawak sabun..hahhaha..nasib baik kat sini ada disediakan mesin sabun..tapi better bawak sabun sendiri, dah la sabun kecik..harga RM1.50..mak aihh.dah la tak wangi.lepas tu sikit je buih dia..hehehe..

lepas tu nad tak lupa nak bawak sabun basuh sendiri..Dah selesai semua..terus pergi ke mesin basuh..hahaa..masa tu terus tanya mr mafia "macam mana nak guna"..tersalah kan naya...mr mafis suruh tengok step-step dia..nad ni kalau tempat baru pertama kali buat memang blur..macam orng baru jumpa mesin basuh..hahaha..kalau dekat rumah laju je tau..haha..



Cara gunakan mesin basuh laundry layan diri ni
1) Buka penutup mesin dan masukkan baju lepas tu tutup balik penutup mesin basuh
2) Pilih suhu nak hot ke, warm ke, suam2 ke..
3) letak sabun
4) letak duit syiling
5) Start..berpusingla mesin basuh tu..




Terkial-kial nad buat..hahaa..harga mesin berlainan mengikut berat dan suhu..


Lepas tu tunggu la sampai baju tu siap dibasuh dan mesin berhenti..kalau korang nak keringkan baju pun boleh..jenis malas sidai..dekat bahagian atas tu tempat keringkan baju..kat bahgian keringkan baju tak perlu masuk sabun ok..hahaha..k tu je..baii..nak pergi event ni..




Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Assalam nadia,
    salam perkenalan yer :)
    akak 4 tahun dolu ada la pengalaman bukak kedai dobi
    patutnya dobi layan diri
    tapi akak bukak jadi full service dobi he3
    pa pun kali nadia sudi, jemputla singgah & join blog akak jugak yer :)

    ReplyDelete
  2. Comel pula tempat dobinya.. kat sini tarak

    ReplyDelete
  3. wahhh hihi qila guna yg dkt hostel ni aje hiks

    ReplyDelete
  4. X pernh guna lgi service ni..klau prtama Kali memg ttrkial

    ReplyDelete
  5. waa saya xprnh jumpa lagi kat sni.. hehe


    #visit me on shukranzahari.blogspot.com #nuffnangclick #happy blogging

    ReplyDelete
  6. layan diri lagi senang rupanya

    ReplyDelete
  7. Toto or converter blh gak ke

    ReplyDelete