Articles by "skincare"
Showing posts with label skincare. Show all posts
hai assalammualaikum

Embryolisse Dah Ada Di Malaysia - Jenama penjagaan kulit dari Perancis yang memenangi pelbagai anugerah global, Laboratoires Embryolisse, bakal membuat penampilan sulung di Malaysia buat kali pertama pada Mei 2020.


Embryolisse yang kini meraikan ulang tahun ke-70 dalam kepakaran dan kejayaan dermatologinya,telah menghasilkan pelbagai produk pakar yang sesuai untuk pelbagai jenis kulit – kulit biasa, sensitif, kering dan kusam.



Embryolisse juga telah memperkenalkan himpunan produk penjagaan kulit yang bertoleransi tinggi dan khusus memfokuskan dalam mengembalikan keseimbangan dan mengekalkan seri kulit wajah agar sihat dan cantik.

Kesemua produk Embryolisse adalah berkonsepkan formulasi yang unik –Physio-Cosmetology, iaitu satu perikatan di antara dunia penjagaan kulit dan kecantikan; terdiri daripada menggunakan bahan-bahan yang betul dengan dos yang tepat lantas mampu memberikan kelembutan kulit wajah dan membetulkan embalan agar mencantikkan kulit tanpa nampak lesu, penat dan menjadikan kulit lebih sensitif.



Filosopi penjagaan kulit yang dipegang oleh Embryolisse adalah berdasarkan respek. Respek pada kulit –Respek pada konsumer. Kesemua formulasi yang digunakan oleh Embryolisse memberikan pelbagai elemen yang diperlukan kulit agar sihat, berseri dan kekal muda tanpa bahan tambahan yang mampu membuatkan kulit menjadi lebih sensitif.


Setiap bahan-bahan di pilih cukup rapi dengan sifat-sifat terbukti,sama ada perubatan lampau atau seni tradisi kosmetik, dan di gabungkan dengan sistem aktif dermatologi canggih seperti hyaluronikasid dan kolagen. Formulasi semula jadi Embryolisse juga menyepadukan bahan-bahan alam semula jadi terutamanya daripada bunga dan buah-buahan. Kesemua produk Embryolisse  mempunyai ramuan dan kandungan dos yang betul dan sesuai digunakan walaupun buat kulit wajah yang sensitif.

Produk ini dikenali sebagai satu krim ‘ajaib’ dan dipuja tinggi oleh sebilangan generasi wanita lantas menjadi satu produk hangat sekarang.



Dengan jutaan produk yang terjual seluruh dunia, Embryolisse menawarkan produk lengkap yang terdiri daripada penjagaan kulit, yang dilahirkan mengikut keperluan keberkesanan dan bertoleransi, mengikuti satu filosopi: memberikan kepentingan pada kulit agar sihat dan berseri. Hari ini, ia telah menjadi satu jenama yang disyorkan oleh pakar kesihatan (ahli dermatologi dan ahli kimia) serta menjadi pilihan utama dunia kecantikan dan juru solek.

Oleh sebab formulasi Embryolisse memberikan kulit kesan cantik dan kekal remaja, ia terus menjadi kegemaran juru solek profesional dan para selebriti terkenal. Produk ini adalah item yang sangat diperlukan untuk kegunaan belakang tabir seperti acara pertunjukan fesyen, sesi fotografi fesyen, acara TV, persembahan teater dan filem. Ramai bintang kelas-A serta model yang mengikut tip juru solek mereka lantas menjadi pengguna setia jenamaini seperti Sienna Miller, Elizabeth Jagger, Gwyneth Paltrow, Lea Seydou, PoppyDelavigne, Scarlett Johansson dan ramai lagi.

Embryolisse Dah Ada Di Malaysia

Embryolisse akan membawa koleksi ini ke Malaysia:


Pembersih wajah dan Pembersih Solekan
Koleksi pembersih wajah dan solekan ini memastikan kulit kekal bersih. Produk penjagaan kulit ini dihasilkan agar sesuai untuk semua jenis kulit, ia lembut membersihkan kulit lantas menjadikan kulit kelihatan segar dan sihat.



Pelembap
Produk pelembap pula cukup disarankan buat kulit yang terlalu sensitif serta kering. Dengan menggunakan produk ini, kulit menjadi lebih lembut dan mengembalikan keceriaan kulit juga menjaga lapisan luar kulit.



Penjagaan Kulit Berkhasiat
Dapatkan semula sensasi kulit yang terpelihara dengan penggunaan produk yang berkhasiat, serta membantu memulihkan kulit bernutrien yang memberi kelembutan dan keselesaan pada kulit.



Lait-Crème Concentré (PRODUK TERBAIK sejak 1950) A miracle 5-in-1 product
Produk jualan terbaik sepanjang 70 tahun, Lait-Crème Concentrémenjadi pilihan pakar perubatan kerana mempunyai prestasi dan tolerasi tinggi untuk kulit, yang diwariskan dari generasi ke generasidan telah menjadi satu produk yang hangat dengan jutaan peminat seluruh dunia.

Krim pelembap pelbagai guna ini bukan sahaja melembapkan serta melindungi kulit, malah boleh digunakan sebagai asas solekan primer dan persediaan kulit untuk solekanyang lebih menyenangkan. Ia boleh digunakan sebagai krim pembersih solekan untuk membuang solekan pada wajah dengan kesan yang cukup lembut serta boleh digunakan pada waktu malam sebagai beauty mask untuk kulit yang licin, lembut dan berseripada keesokan harinya.



Kini, produk ini telah menjadi satu rahsia kecantikan yang amat diperlukan di belakang tabir dalam dunia kecantikan: dengan pelbagai kilauan di bawah lampu terang, juru solek suka menggunakannya sebagai asas solekan mereka untuk memperbaiki kulit yang lesu, ia lantas memberikan kulit kemasan satin lembut yang bersinar apabila disimbah cahaya dan membuatkan solekan tahan lama!

Sesuai buat semua jenis kulit, tekstur krim lembut ini meninggalkan kemasan selembut satin walaupun pada kulit kering. Ia juga boleh memberi keselesaan pada kulit selepas terdedah kepada pancaran sinar UVatau selepas usai bercukur. Satu produk kegemaran bukan sahaja di kalangan ahli dermatologi tetapi juga pada kelompok profesional dunia kecantikan dan juru solek; ia adalah rahsia mereka untuk mendapatkan kulit yang berseri.

Siap sedia dengan kandungan pelembap dan bernutrisi yang dihasilkan daripada gabungan kandungan dari sumber alam semula jadi serta vitamin dan asid penting, maka terhasilkan nutrien yang bagus untuk kulit wajah, mengekalkan kelembapan kulit dan melindunginya dari anjal.

Rumusannya membantu kulit kekal selembut sutera, halus dan berseri.


Lotion Micellaire (Losen Micellar)
Produk tunggal ini praktikal dan boleh digunakan untuk membersihkan kulit, mata dan bibir secara lembut. Losyen Micellar ini cukup halus dan sesuai juga pada kegunaan kulit sensitif –ia mengandungi misel (agen pembersihan halus) dalam larutan cornflower, bunga kamomil, air witch-hazel dan gabungan gliserin untuk melembutkan dan menghalusi ton kulit wajah.

Bertoleransi tinggi untuk kulit wajah dan mata, namun sangat berkesan –ia menghilangkan kotoran hasil daripada pencemaran, kesan solekan dan juga produk tahan air. Kulit dibiarkan lembap dan lembut,serta mempunyai kompleks rupa yang berseri dan segar semula.



Eclat du Regard (Mata Berseri)
Produk penjagaan mata dua fungsi:juru solek menggunakannya untuk memberi keserian pada mata serta ia mampu mengembalikan kelembapan agar kesan kontur matalebih lembut. Perangsang berseri yang licin untuk memperbaiki lingkaran hitam pada mata, bengkak dan keceriaan mata. Produk penstrukturan semula dan penjagaan pelempab dengan kandungan botani kompleks, metabiotik kaya dalam polisakarida dan vitamin PP, aloeveradan gliserin yang mampu memancarkan ekspresi amatan anda!


Rahsia Artis
Satu koleksi primer, illuminator dan skin corrector dilancarkan bersama barisan juru solek untuk mempamerkan kejelitaan semula jadi wanita. Kulit tanpa cela ditambah baik dari hari ke hari.

Produk ini dijual secara eksklusif di 152 kedai Guardian di seluruh negara dan juga platform online Zalora Malaysia (https://www.zalora.com.my/embryolisse/), Lazada Malaysia (https://www.lazada.com.my/shop/embryolisse-malaysia-official-malaysia) dan Shopee Malaysia (https://shopee.com.my/embryolisse.os).

Untuk informasi lanjut, sila lawati laman web https://www.facebook.com/embryolissemalaysia/atau https://www.instagram.com/embryolisse_my/
hai assalammualaikum

Primer serum Dan Foundation Absolute 1618, Mesra Wudhu, Diformulasi Dengan Rosehip Oil - Lama kan tak kongsi pasal serum dan foundation ni semua. Selalu kongsi pasal makanan dan hiasan rumah je..hehe. Jangan fikir duduk rumah tak boleh nak cantik, masa duduk rumah la kene jaga muka selalu. Pemakaian primer serum sangat penting untuk merawat dan menyihatkan wajah. Foundation pula dipakai bagi menampakkan wajah nampak lebih cantik bila kita bermakeup. Kedua-dua ni penting dipakai bila kita nak makeup.


Primer serum Dan Foundation Absolute 1618, Mesra Wudhu, Diformulasi Dengan Rosehip Oil

Memang banyak produk yang ada di pasaran, tapi memang susah nak cari produk yang mesra wudhu dan menggunakan bahan semulajadi. Nad diperkenalkan dengan kawan satu produk ni. Produk Absolute Natural Beauty 1618, yang berasaskan bahan mineral dan semula jadi dengan minyak Rosehip 100%. Terus nad rasa nak cuba. Nad memang sangat suka mencuba sesuatu produk, kebanyakn yang bahan semulajadi ni memang sesuai dengan muka nad. Sebab tu tak takut nak cuba.

Produk Absolute Natural Beauty 1618 ada dua iaitu
- Absolute Primer Serum
- Absolute Superlight Mineral Foundation


Tengok pada botolnya, macam eksklusif kan. Nampak je macam kaca dan mudah pecah, tapi tak pun. Memang botol dia lutsinar dan sangat ringan. Kedua-dua produk ni merupakan keluaran bumiputera. Alhamdulillah, sekarang kebanyakan produk bumiputera sanagt bagus. Tapi sebelum nak beli memang kena selidik dulu supaya kita tak tersalah pilih barang.

Produk ini telah didaftarkan di bawah Akta Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984, Regulation 18 A (2), Pengarah Khidmat Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Kami mengikuti Garis Panduan Kawalan Dadah Dan Kosmetik (NPRA) Di Malaysia.
Notifikasi NOT KKM
1. Absolute Rose Couture Serun (NOT1 90504 247K)
2. Absolute Rose Couture Foundation (NOT1 90504 224K)



Istimewanya mengenai produk jenama Absolute Natural Beauty, produk ini menawarkan produk kecantikan yang bebas toksik, bukan komedogenik, diformulasikan dengan 100% minyak Rosehip tulen dan vitamin semula jadi untuk memberi manfaat maksimum kepada kulit.

Produk jenama Absolute juga mesra vegan, mesra wudhu dan tak merosakkan muka. Suka bila produk Absoulte 1618 ni mudah dibasuh dan mesra wudhu. Takdela kita rasa was-was bila ambil air wudhu tu kan.

Untuk pengetahuan korang, jenama kosmetik Absolute 1618 ini diilhamkan oleh 2 sepupu, Mior Ghazi dan Sharifah Jasmine apabila kedua-dua ibu serta ibu saudara mereka sering membeli kosmetik organik dan sering membuat “DIY” (petua daripada nenek) serum, mist, sabun  menggunakan bahan-bahan semulajadi.

Mereka mendapat inspirasi untuk menceburkan diri dalam bidang kosmetik untuk berkongsi dengan konsumer kosmetik yang berkualiti, tanpa bahan toksik yang berbahaya kepada kulit, harga berpatutan dan menggunakan bahan semulajadi berkualiti.

Mereka berhasrat untuk membuat produk perawatan kulit dan solekan yang bebas dari bahan kimia atau bahan toksik yang biasanya terdapat pada kebanyakan produk sabun, talc, krim dan produk penjagaan kulit lain yang secara tidak sengaja menyumbang kepada barah. Mereka komited sepenuhnya untuk memberikan yang terbaik dari segi perkhidmatan dan kualiti produk dan mempunyai produk lain dalam perancangan.


Nama "ABSOLUTE NATURAL BEAUTY - 1618" diilhamkan daripada dua elemen;
(i)  bahawa produk jenama Absolute menggunakan bahan-bahan semula jadi; dan
(ii)1618 adalah nisbah emas ("Golden Ratio") di mana semua formula, ramuan dipilih dengan sempurna dan diformulasikan dengan teliti untuk menghasilkan produk terbaik.

Mereka percaya bahawa kecantikan semestinya bermaksud kualiti iaitu menggunakan bahan-bahan yang terbaik untuk kulit yang bersih dan sihat. Mereka juga komited untuk menggunakan metodologi yang ketat untuk menentukan produk jenama Absolute bebas toksik.

Kedua-dua produk ni diformulasi dengan minyak Rosehip. Nad pasti ramai tau kebaikan minyak Rosehip kepada kulit, ianya dapat mengurangkan penampilan garis-garis halus, melembapkan kulit secara mendalam. Minyak Rosehip juga penuh dengan vitamin dan antioksidan yang membantu meratakan warna kulit secara keseluruhan. Produk kecantikan mutlak mengandungi Mica Gold, mineral semula jadi yang digunakan untuk membantu meningkatkan cahaya kulit anda dan memberikan cahaya semula jadi. Bermanfaat untuk semua jenis kulit.

Kebaikan minyak biji Rosehip
• Anti penuaan
• Antioksidan tinggi
• Anti-radang
• Menghidrat kulit
• Mengurangkan parut

Sekarang nad nak cerita tentang produk yang nad dah cuba ni sendiri.



Absolute Primer Serum

Dalam skincare, toner, essence,moisturizer semua penting. Tapi dalam banyak-banyak ni, yang nad tak pernah tinggal pakai ialah serum. Bagi nad, serum ni elok dipakai setiap hari, sebab ia meresap terus ke dalam kulit dan membantu muka sentiasa sihat dan cantik. Bila nak pakai makeup, serum pun nad akan pakai dahulu sebelum apply foundation, sebab dia makeup tahan lama.

Bau dia sangatla wangi. Ada serbuk emas dekat serum ni. Syok pakai, sebab dia tak melekit dan meresap terus ke dalam kulit. Lepas pakai, rasa lembap, lembut je muka ni. Pakai setiap hari, siang dan malam.


Absolute Primer Serum mengandungi bahan aktif termasuk 100% minyak Rosehip tulen, stem cells dan Vitamin E yang membantu meningkatkan seri wajah anda dan menyihatkan kulit.

Serum ini mempunyai antioksidan yang tinggi serta SPF30 bagi melindungi kulit daripada penuaan pramatang dan kesan sinar UV. Bagusnya, kalau korang yang jenis kulit berminyak, elok pakai serum ni, sebab serum ni mengawal kulit yang berminyak dengan baik.

Absolute Primer Serum ni sesuai untuk semua jenis kulit.

Sebelum makeup, pakai Absolute Primer serum ni untuk makeup tahan lama, nampak cantik dan tak bercapuk.

Cara menggunakannya
Sapukan serum Absolute Primer secara merata ke seluruh wajah yang bersih, sebelum atau selepas pelembap dan sebelum menggunakan foundation atau mekap.


Absolute Foundation Mineral Superlight

Macam nad, masalah nad hadapi kalau nak cari foundation bila ada banyak kod warna ni. Walaupun dah sapu dekat tangan atau muka pun kadang masih tak boleh bezakan..hahaa. Tapi dengan Absolute Superlight Mineral Foundation, takyah pening, sebab foundation dia sesuai untuk semua jenis warna kulit. Uniknya ia berfungsi menyesuaikan foundation dengan tona kulit warna kita.

Nad guna foundation ni, memang kena dengan tona kulit. Takda nampak cerah atau gelap ye. Foundation ni sangat ringan, mempunyai SPF60, diformulasikan dengan perlindungan UV spektrum luas, dapat meningkatkan kelembapan semula jadi kulit untuk menjadikan kulit lebih anjal, muda dan berseri. Foundation Absolute berasaskan mineral dan mampu membantu merawat dan memperbaharui sel kulit. Boleh disapu dengan menggunakan berus, sponge atau jari. Masa blend dekat muka elok je, sekata dan kemas je. Nak kat ia menutup semua cela takda la juga.


Pertama kali nad nampak foundation ada serbuk emas. Nampak tak dalam gambar tu. Unik sangat foundation ni.

Absolute Superlight Mineral Foundation mengandungi bahan aktif termasuk 100% Rosehip Oil tulen, titanium dioksida, isononyl isononanoate dengan kilauan semula jadi dari mineral mosovite mica.

Produk kecantikan Absolute penuh dengan nutrien untuk kulit, membolehkan kulit bernafas, merawat dan menyihatkan kulit wajah. Pada masa yang sama, ia boleh dicuci dengan mudah - mesra wudhu.


Kalau korang nak tau, produk Absolute Natural Beauty 1618 ni telah disenaraikan di Halalstreet.Co.Uk untuk pasaran UK di bawah program e-perdagangan Matrade. Fuh, bukan biasa-biasa produk ni, kagum nad sebab produk tempatan tersenarai dalam tu.



Kalau ada yang nak menjadi ejen untuk produk ni pun boleh, sebab diaorang nak merekrut lebih banyak ejen di seluruh negara dan berhasrat untuk menembusi Pasar Asia melalui Pameran Halal (Brunei & Duha).


Memang best pakai primer serum dan foundation Absolute 1618. Rasa lembut, lembap, kesan glowing pada muka. Sekarang diaorang ada buat promosi Ramadhan, di mana harga untuk sebotol 30ml hanya RM65 ( harga asal RM79.90 ). Beli combo lagi jimat, iaitu RM 110. Grab la sekarang.

Bagi yang berminat dengan produk Absolute Natural beauty 1618 ni korang boleh dapatkan di Lazada atau layari
Website: https://www.absolute1618.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Absolute
Instagram : https://www.instagram.com/absolutenaturalbeauty
hai assalammualaikum

Lelaki Pun Kena Jaga Wajah - Siapa kata lelaki kurang memberi tumpuan kepada penampilan? Ada je sesetengah lelaki yang pandai jaga wajah diaorang. Kalau tengok twitter, banyak je orang lelaki kongsi perbezaan wajah mereka dari berjerawat ke kulit yang cantik. Siap buat thread lagi. Tu pun sebab diaorang memng nak berubah dan rajin membaca. Tengok banyak kongsi diaorang pakai memng ikut langkah yang betul, dari pencuci, toner, serum, moisturizing sampaila ubat jerawat.


Jika 10 atau 15 tahun lalu, apabila ditanyakan kepada mana-mana lelaki mengenai rejim penjagaan wajah, pastinya ramai yang mengatakan hanya menggunakan pencuci muka, malah jangan terkejut sebahagian daripadanya mereka memilih sabun mandi untuk membersihkan kulit. Sekarang pun ada juga..heheee.

Walaupun sedar ia satu tindakan tidak tepat, namun bagi golongan itu, kecantikan wajah tidak perlu diutamakan, cukuplah jika kulit dibersihkan ketika mandi pada waktu petang selepas pulang dari kerja. Senario itu sudah jauh berubah, seiring peredaran masa golongan lelaki semakin bijak dalam soal penjagaan kulit wajah juga diri kerana bagi mereka ia perlu untuk keyakinan berdepan khalayak.

Jika mahu lebih baik, boleh gunakan pelembap dan penyegar. Ini bukan soal mahu, tetapi ia lebih kepada usaha dalam mendapatkan kulit wajah segar dan bersih sekali gus membuatkan orang lain senang berurusan dengan kita
.
Sesekali gunakan topeng wajah sebelum tidur bagi membantu menyihatkan kulit dan pada masa sama melegakan tekanan.

Namun, bagi lelaki yang malas atau tidak mempunyai masa untuk mengikut langkah demi langkah yang banyak, boleh cuba beberapa panduan ringkas serta mudah sebagai rutin harian.

1. Cuci wajah setiap hari.
- Walaupun ia tidak dilihat sebagai perkara penting, mencuci wajah membantu membersihkan kotoran dan minyak yang boleh menyebabkan pori tersumbat selain mengakibatkan kemunculan jerawat. Pilih pencuci yang bersesuaian kulit wajah atau segarkan dengan sedikit bauan. Pastikan pencuci yang dipilih bersifat lembut dan bebas bahan kimia berbahaya.

2. Jika memiliki wajah berjerawat, pilih rawatan dan penjagaan harian sesuai bagi mengelakkan kulit bertambah teruk serta menyakitkan. Jangan malas untuk merawat wajah berjerawat jika mahukan kulit kembali sihat dan bermaya.

3. Lakukan pengelupasan secara lembut pada kulit wajah dan badan sekurang-kurangnya sebulan atau dua bulan sekali yang bersesuaian dengan jenis kulit masing-masing. Tidak perlu lakukan di spa, anda boleh lakukannya di rumah dibantu isteri atau ibu. Selain wajah, bahagian siku, lutut dan kaki juga memerlukan sesi skrub bagi mengelakkan kawasan berkenaan kelihatan kusam atau kasar.

4. Sapu pelembap. Pelembap bukan saja membantu menghidrat kulit, malah bagi mengelakkan kulit menjadi kering dan masalah kedutan muncul. Produk lembapan untuk lelaki kini banyak di pasaran dan pastikan pilih rangkaian yang tidak mengandungi bahan kimia terlarang serta sesuai dengan jenis kulit anda.

5. Jika terdapat perubahan atau masalah pada kulit wajah yang serius, segeralah berjumpa ahli dermatologi supaya dapat mengesan masalah dialami lebih awal. Kemungkinan, tekstur kulit berubah memberi petanda kepada keadaan yang lebih serius seperti kanser kulit atau kekurangan nutrien.

6. Bercukurlah supaya anda kelihatan kemas dan lebih bersih
hai assalammualaikum

Wajib Pakai Sunblock, Tidak Kira Dalam Rumah Atau Luar Rumah - Haritu nad pergi buat rawatan muka di Klinik Dr Bazilah di Bangi. Masa cek muka, dia cakap nad ada jeragat sikit. Kemudian staff yang rawat nad tanya ' ada pakai sunblock tak '..nad jawab ' jarang pakai sebab muka berminyak '. Dia senyum dan cakap ' hah sepatutnya kita wajib pakai sunblock ni. Buka masa kita keluar rumah je, dalam rumah , dalam pejabat pun kena pakai sunblock. UV ni bukan sahaja dari sinaran matahari, lampu dari laptop, lampu, yang bercahaya tu juga boleh menyebabkan kulit kita rosak.


Selalunya orang pakai sunblock sebab taknak sunburn, hitam, gelap dan terbakar. Tu dulu la yang nad tau. lepas buat rawatan, rupanya kalau tak pakai sunblock, boleh sebabkan jeragat. Ku tak fikir pun selama ni sunblock ada kaitan dengan jeragat, naif betul. Sebab tu la kadang muka breakout sebab rutin penjagaan muka tak lengkap, tertinggal pakai sunblock.

Sebelum ni, nad jarang pakai sunblock sebab, kalau pakai je mesti kulit berminyak, tu yang malas nak pakai. Tapi kalau pilih produk yang betul, mesti muka ok punya.



Kulit kering:
- Bagi anda yang ada masalah kulit kering, pilihlah sunclock yang ada formula melembapkan kulit wajah. Ada beberapa bahan yang digunakan untuk melembapkan kulit wajah iaitu lanolin, ekstrak minyak buah-buahan atau bijian macam almond. Selain itu, anda boleh juga check sama ada produk tu ada kandungan dimethicone atau tidak. Dimethicone juga sangat baik untuk kulit.
- Ada tiga jenis sunclock yang anda boleh gunakan iaitu dalam bentuk krim, minyak atau losyen.
- Ambil perhatian! losyen likatannya lebih pekat berbanding krim. Jadi jangan salah pilih.

Kulit yang mempunyai alahan/ berjerawat/breakout:
- Untuk part ni panjang lebar sikit admin kena jelaskan. Harap bersabar baca ye! Bagi anda yang ada masalah alahan pada kulit ni, elakkan je terus semua produk yang ada bahan penyebab masalah pada wajah anda. Jangan termakan pujuk rayu iklan. Tengok ja ada bahan yang tak okay terus ja reject!
- Bagi yang kulit berjerawat pulak anda kena tahu lah yang bahan-bahan macam alkohol, paraben dan pewangi tak baik untuk kulit anda. Kalau boleh jangan beli produk macam ni. Makin teruk kulit anda nanti. Lagipun, kulit berjerawat kan sensitif dengan matahari sebab tu anda perlukan perlindungan sunblock untuk halang cahaya UVB sebab nanti boleh jadi iritasi.
- Elakkan penggunaan produk dari jenis gel ye… Pilih sunblock yang tekstur light krim. Senang produk tu meresap pada kulit dan tak nampak berminyak.

Kulit yang mempunyai tona tak sekata/ kulit gelap:
- Mesti ramai yang rasa, kalau kulit gelap sunblock dah tak penting. Sebenarnya bukan macam tu. Setiap kulit ada pigmentasinya yang tersendiri. Tapi itu tak bermakna mereka yang berkulit gelap dikecualikan daripada menggunakan sunblock. Jangan bimbang kalau anda risau pakai sunblock buat kulit anda nampak tak sekata, pilih la sunblock dari jenis light krim. Sapu sikit saja. Itu sudah memadai. Make sure sapu dengan rata tau!

Pakai sunblock ni kene reapply every 3-4 jam. Pakai selepas moisturizer dan sebelum primer kalau nak pakai makeup.


Sekarang and pakai Althea punya sunblock. Kadang pakai juga sunblock yang diberi oleh klinik tempat nad buat rawatan tu.

Lepas tau sunblock ni penting, wajib pakai, memang nad pakai je setiap hari. Dah tak pernah tinggal dah..ehehe.

Sunblock untuk budak-budak pun ada sekarang. Nak cari untuk anak-anak juga.
hai assalammualaikum

Pengalaman Buat Rawatan Wajah Di Klinik Dr Bazilah Bangi - Dah lama nad nak buat rawatan wajah. Bertahun juga la tak pernah buat rawatan muka ni, sampai muka pun ada macam-macam masalah. Tak pernah cek pun masalah kulit muka ni, hanya bergantung kepada skincare je. Haritu, entah, tergerak hati nak pergi buat rawatan wajah. Sebab bagi nad, dah sampai masa untuk nad tau keadaan muka nad ni. Bagitau dekat suami, nak buat rawatan wajah, tapi nak buat dekat Aesthetic Clinic. Dia pun ok je sebab suami pun kalau boleh nak isteri cantik kan.. Kihkih. Dia pun ambil kisah pasal masalah kulit muka nad tau..Nad ni kalau dah nak, memang mesti nak buat. Jadi, nad ajak suami buat rawatan muka dekat Klinik Dr Bazilah di Seksyen 9, Bandar Baru Bangi.


Sesekali rawat muka kita ni, tak salah pun. Muka nad pula jenis yang berparut, lepas tu macam kusam sedikit. nampak macam tak teruk, tapi tetap juga nak buat rawatan wajah ni. Banyak kebaikan buat rawatan wajah ni. Sekurangnya kita tau masalah muka kita ni, kering ke, berminyak ke atau kombinasi. Nad pun dah set appoitment untuk buat rawatan hari Khamis haritu. Senang kalau dah buat appoitment, datang takyah tunggu lama.

Pengalaman Buat Rawatan Wajah Di Klinik Dr Bazilah Bangi

Nad tau berkenaan Klinik Dr Bazilah ni pun sebab ada kawan recommend, dia kata kalau ada masalah kulit boleh pergi Klinik Dr Bazilah. So, Nad pun google dan jumpa website dan instagram dia.

https://www.drbazilah.com/

Nad tengok dia buat pelbagai rawatan masalah kulit. Lagi satu nad lebih yakin buat dekat sini sebab Dr Bazilah ni adalah seorang doktor yang berpengalaman merawat penyakit kulit.


Senang je nak pergi Klinik Dr Bazilah ni, waze sahaja terus sampai. Dari luar dah terpampang besar nama klinik. Memang nak buat rawatan pun kene bawak anak-anak ye..hehee..Almaklumla, takde orang gaji atau tempat nursery nak tinggal.




Masuk dalam, tengok tempat menunggu dia, cantik, dan selesa. Tak risau bila tinggal anak dekat sini, sebab siap ada buku semua disediakan.



Klinik ni ada buat pelbagai rawatan kulit, aesthethic, laser, jerawat muka, jerawat badan, masalah rambut, Hifu, Dermapen dan macam-macam lagi. Boleh tengok dekat gambar tu. Kira semua jenis rawatan klinik ni ada. Boleh klik link ni juga untuk tengok service mereka ( https://www.drbazilah.com/services ).

Sampai masa giliran nad untuk buat rawatan, berdepan sendiri dengan Dr Bazilah. Best sangat dekat sini sebab doktor sampaikan mengenai rawatan dengan jelas. Masa tu memang nad dah siap-siap cakap nak buat rawatan acne, parut jerawat ni. Doktor cakap, kesan parut dekat muka nad takda teruk sangat. Kemudian dibawa ke mesin untuk scan analysis muka nad ni. Part ni la paling best sebab nad boleh tau masalah muka nad.


Lawaknya, selama ni nad fikir muka nad jenis berminyak dan sensitif. Rupanya, kulit nad jenis kombinasi..kahkahkah..Tu la, main hentam je tak pernah cek muka kan. Mungkin dari mata kasar tak nampak apa yang ada dekat kulit muak kita ni, bila discan, hah!!, diam terkedu jela..Masa scan, muka nad kurang moist, pori terbuka, ada jeragat sikit, sebab kurangnya penggunaan moisturizer dan sunblock. Glup!!, tak sangka sunblock tu penting..Ya, nad memang kurang pakai sunblock. Lepas ni kena rajin pakai sunblock. Penting weii!!! Kita kena jaga kulit muka kita dari sentiasa terdedah dengan sinaran UV, dan sinaran UV ni bukan sahaja sinaran yang terhasil dari matahari, ia juga sinaran dari lampu-lampu yang kita duduk dekat office/bilik tu.. Haa sinaran itu juga akan effect pada kulit kita kalau kita tak cover dengan sunblock.

Lepas tu terus buat rawatan wajah. memang ditunggu sebab dah lama muka ni tak dibelai dan dimanja. Dah lama muka ni tak sentuh apa-apa mesin khas pun..memang tak sabar nak bersihkan muka ni, nak baik pulih masalah muka ni.




Ni la bilik rawatan yang disediakan. Bestnya, semua kakitangan dekat sini adalah perempuan. Jadi, takde risau sangat kan.

Tempat ni memang friendly sangat, sebab katanya, anak-anak boleh masuk tengok rawatan. Tapi pastikan anak-anak takde buat hal, jenis duduk diam..haha. macam anak nad memang sekejap-sekejap cari mak dia ye..jadi, daddynya kena la sekejap-sekejap masuk.

Langkah Rawatan Yang Dilakukan Ke Atas Nad

Sepanjang rawatan di buat, staff yang buat rawatan muka tu akan inform apa langkah yang dia nak buat, apa yang dia apply, apa kegunaan mesin tu. So, kat sini yang kita akan faham setiap rawatan yang dia buat.


Langkah Pertama
Pertama sekali, muka kenala di cuci dahulu daripada segala makeup, kekotoran yang ada di muka..hehee..Tu la dah tau nak buat rawatn, pakai makeup juga. Tapi, rasanya tak pakai makeup pun dia akan bersihkan juga, sebab nak bagi bersih sebersihnya muka kita sebelum buat rawatan.




Langkah Kedua
Selepas tu, dia sedut muka kita denagn mesin khas. Best sangat part ni, sebab dia sedut sel mati yang ada dekat muka. Tak sakit pun, rasa best, puas..hahaha..



Langkah Ketiga
Kemudian, buang blackhead dan whitehead. Syok gila pakai benda alah ni. Pernah dulu, sebelum kawin aku buat facial muka, dia buang whitehead guna benda tajam tu, habis la muka nad, merah lepas tu makin teruk..eeee...disebabkan itu nad takut nak pergi buat rawatan muka. Tapi tak sangka, sekarang pelbagai mesin dah ada, yang lebih selamat dan sesuai untuk digunakan. Memang rasa bersih je hidung dan bahagian atas dagu ni dibersihkan.

Langkah Keempat
Seterusnya, peeling wajah. Part ni dia cakap akan rasa pedih sikit. Memang rasa pedih tapi sekejap je. kesan peeling ni akan buat kulit kita mengelupas, tapi tak teruk. Jadi dia nasihatkan jangan kopek kulit tu, biarkan sahaja. Peeling ni untuk menghilangakn sel kulit mati. Lapisan kulit yang tumbuh setelah peeling wajah dilakukan akan tampak lebih halus dan lebih muda.


Langkah Kelima
Hah, part ni dia urut bahagian pipi. Katanya boleh runcingkan pipi, tapi kene buat hari-hari..hehee..Memang best. Ada rasa suam-suam sikit.

Langkah Keenam
Selesai semua, pakai mask. Hah, mask penting ok. Jadi tunggu 10 minit.

Langkah Ketujuh
Ni part terakhir, pakai sunblock..Hah!! Lepas ni jangan skip pakai sunblock..hehee


Boleh tengok video nad buat rawatan..

Sepanjang rawatan, doktor akan datang tengok dan bagitau berkenaan masalah muka dan cadangkan rawatan susulan yang terbaik. Dr Bazilah ada cakap, untuk buat rawatan laser, tapi nad belum cukup berani lagi. Memang elok, sebab boleh hilangkan parut jerawat ni, tunggu keberanian tu datang..ehhee..

Nad punya rawatan tak lama pun, sebab nad punya skin problem takda masalah sangat. Jadi ambil masa setengah jam macam tu.




Dekat sini semua staff memang berkelulusan dah di training dengan baik. So takde masalah pun. Lagipun klinik ni berlesen di bawah KKM yang menawarkan pelbagai rawatan daripada penyakit biasa pada umumnya untuk masalah kulit khususnya. Segala peralatan dan ubatan memang khas untuk klinik punya.

Dekat sini pun ada segala ubatan dan skincare yang dijual, yang sesuai dengan korang punya masalah kulit.

Klinik Sesuai Untuk Semua Pringkat Umur

Klinik ni sesuai untuk semua peringkat umur dari kanak-kanak sampaila dewasa. Untuk yang ada masalah ekzema, masalah kulit, jerawat, ketuat, segala penyakit kulit, nad rekomen sangat untuk korang datang ke sini.

Selesai je buat rawatan, doktor bagi tips penjagaan kulit.


Komen nad untuk pengalaman pertama buat rawatan di Klinik Dr Bazilah
- Tempat yang sangat selesa
- Doktor dan staff lain sangat peramah dan membuat rawatan dengan baik.
- Rawatan yang diberikan memang terbaik
- Lebih segar dan bersih muka


Lepas nad buat rawatan dekat sini, nad rasa muka nad tambah elok. Rasa lebih yakin untuk tidak memakai makeup tebal. Gambar ni, nad keluar hanya pakai moisturizer, sunblock dan cc cream. Siap tanya suami,
'abang muka sayang cantik tak, comel tak '..
suami cakap kalau nad makeup tebal tak lawa, kalau makeup nipis lawa..
terus cakap ' ni tak makeup tebal la, tak pakai foundation pun '..
Dia pun cakap ' hah, cantik la tu "..arghh gitu..
apa lagi terus nad cakap ' lepas ni bolehla bawak sayang buat rawatan lagi dekat Klinik Dr Bazilah '..hehehe..

Lepas ni i nak buat laser pulak la....


Apa-apa pun, korang boleh tengok maklumat Klinik Dr Bazilah di seksyen 9, Bandar Baru Bangi atau google je website klinik ni di https://www.drbazilah.com/

Kalau nak tengok facebook dan instagram diaorang pun boleh
Facebook: https://www.facebook.com/drbazilah/
Instagram: https://www.instagram.com/klinikdrbazilah/
hai assalammualaikum

Pencuci Muka Aqua Cacteen Dari Suchi Melembapkan Muka Dan Mengawal Jerawat - Dalam penjagaan muka, mencuci muka ni satu rutin yang wajib sama ada keluar rumah atau pun tak keluar rumah, sama ada makeup atau pun tak makeup. Kiranya , pencuci muka ni wajib kita pakai supaya muak kita sentiasa bersih dari segala kekotoran.  Dengan mencuci muka, ia dapat membantu anda mengatasi masalah jerawat, membuang sel kulit mati,melembapkan, mengawal minyak, dan juga melindungi kulit dari pencemaran.

Nad nak kongsi pencuci muka yang sangat best, yang nad dah cuba sendiri ni. Korang pernah nampak produk Suchi ni? Bagi yang pernah mengerjakan Umrah dan Haji, mesti ada yang pernah nampak dan pernah guna kan produk Suchi ni. Suchi ialah produk kosmetik haji umrah yang sah digunakan ketika ihram. Mempunyai lebih dari 10 produk dan set, yang memberikan kemudahan dan keselesaan jemaah haji dan umrah dari segi penjagaan diri.


Pencuci Muka Suchi Dengan Ramuan Aqua Cacteen Dapat Melembapkan Muka Dan Mengawal Jerawat

Nad tau berkenaan produk ni pun daripada kawan. Lepas tu nad pun tengok-tengokla. Tertarik pulak dengan pencuci muka Suchi ni. Lagipun, pencuci muka nad dah nak habis, jadi, nad pun nak cubala pencuci muka Suchi ni. Nad nak cuba sebab bahan dia memang sangat elok untuk kulit macam nad dan harganya yang tak masuk akal. Murah sangat ok, hanya RM18 untuk 100ml. Tapi yang kat nad ni 50ml tak dijual berasingan tapi dalam satu pek.


Selalunya, nak beli sesuatu pencuci muka, nad memang akan tengok bahan dia. Pencuci muka Suchi diperkaya dengan ekstrak Tea Tree, Aloe Vera, Peppermint dan Aqua Cacteen. Dirumus khas untuk membersihkan, melembapkan dan melindungi kulit muka daripada cuaca kering. Ia juga dapat mengurangkan dan mengawal jerawat.

Aqua Cacteen Memberi Kelembapan Pada Kulit.

Apa kelainan pada produk ni ialah Aqua cacteen yang digunakan dalam produk pencuci muka Suchi ni. Tumbuhan seperti Tea Tree dan Aloevera ni dah biasa kita dengar, tapi Aqua Cacteen ni, pertama kali nad dengar. Kiranya produk Suchi merupakan produk yang pertama menggunakan Aqua Cacteen sebagai bahan dalam produk mereka.


Aqua Cacteen atau nama saintifik dia Opuntia Ficus Indica merupakan cecair yang berada di dalam pokok kaktus dimana ianya bertindak sebagai agen untuk melembapkan kulit muka kita. Cecair ini mengandungi banyak khasiatnya. Antara khasiatnya adalah melindungi kulit muka daripada masalah radang kulit. Selain itu Aqua Cacteen ini juga mampu mengelakkan penyejatan epidermis pada kulit muka sekaligus bertindak sebagai agen pelembap bagi kulit muka dan mampu marawat kulit muka yang rosak.

Aqua Cacteen ni mempunyai 150% lebih banyak Vitamin E berbanding Argan Oil. Woww!!, Sebab tu nad rasa kulit nad ni lembap, lembut je..

Bayangkan, cuaca dekat Malaysia bila panas, dan bayangkan cuaca dekat Tanah Suci ketika panas, mesti boleh menyebabkan kulit kering kan. Cuaca dekat sana Kering walaupun pada musim sejuk, apatah lagi pada musim panas. Jadi produk Suchi ni mampu memberi kelembapan kulit pada kulit.

Sah Digunakan Ketikah Ihram

Pencuci muka Suchi ni tanpa pewangi dan alkohol dan sah digunakan ketika ihram. Memang dah ramai para jemaah telah menggunakannya. Kalau korang nak tahu, pencuci muka Suchi telah terjual sebanyak 3,000 lebih untuk kegunaan Jemaah Umrah dan Haji Malaysia, Singapura dan Brunei.

Kelebihan Pencuci Muka Sauchi  
- Membersih dan menyegarkan kulit muka
- Merawat masalah jerawat pada muka
- 100% melembapkan kulit muka
- Merawat kulit muka yang rosak



Cara nak menggunakannya
- Letakkan sedikit pencuci muka di tangan dan buihkan. Sapu dan urut pada muka. Kemudian, bilas sehingga bersih.

Pencuci muka Suchi ni buih sedikit sahaja. Jadi memang sangat bagus digunakan. Nad dah jatuh cinta dengan pencuci muka Suchi ni. Memang lain kulit muka ni ha. Masa nad mula pakai, best gila, rasa sejuk je, sebab dia ada peppermint tu.


Sebelum pakai pencuci muka Suchi ni, muka nad tiba-tiba naik jerawat dekat bahagian pipi. Mungkin strees dengan kerja, denagn macam-macam lagi la. Lepas pakai pencuci muka Suchi ni, jerawat tu hilang sedikit demi sedikit. Bila ada jerawat naik sikit, dia terus kecut. Dah tiga minggu lebih nad guna pencuci muka Suchi ni, memang muka rasa segar dan lembap je.

Setakat ni nad pakai takda lagi rasa gatal, atau kemerahan dekat muka. Muka makin elok adala..ehehe.

Siapa Yang Boleh Menggunakan Produk Suchi

Pencuci muka ni sangat sesuai dengan semua peringkat umur dan sesuai untuk semua jenis kulit. Tapi sekiranya korang ada masalah dengan bahan seperti Aqua cacteen, Tea Tree dan Aloevera ni, disarankan untuk tidak menggunakan produk ni.

Produk ni memang dah diyakini dan selamat digunakan. Janagn risau ok.




Sekarang pun cuaca tengah tak menentu. Dengan keadaan yang berhabuk dan berdebu boleh menyebabkan pelbagai masalah wajah. Jadi, kenalah mencuci muka dengan kerap agar wajah kita bersih dari habuk dan udara. Pencuci Muka Suchi amat bagus dalam menghilangkan habuk dan debu di wajah. Wajah akan lebih lembap dan berseri dengan pemakaian pencuci muka ini. Disamping itu, pencuci muka Suchi ini dapat mengurangkan minyak yang berlebihan di wajah.


Ada pelbagai lagi produk Suchi yanga da seperti bedak talkum, shampoo, lotion, pelembap bibir dan banyak lagi. Mana tau ada yang nak pergi mengerjakan Haji dan Umrah, boleh cuba pakai produk ni di sana. Yang tak pergi pun boleh pakai..ehhee..

Kalau korang berminat, korang boleh layari
Website: https://suchiofficial.com/
Facebook: https://www.facebook.com/suchiofficial/
Instagram: https://www.instagram.com/suchiofficial/