Articles by "Event"
Showing posts with label Event. Show all posts
hai assalammualaikum

Minyak Kelapa Dara D'Aura, Lantik Dayah Bakar Sebagai Duta Dan Memperkenalkan Program Intrapreneur - Produk D'Aura memang dah dikenali dan nad pasti ramai yang pernah nampak dan kenal produk D'Aura ni. Kebanyakan produk D'Aura dikenali sebagai produk untuk ibu megandung, sebab produk ni berasaskan dari minyak kelapa dara, dimana kita tau, minyak kelapa dara ni memang elok diambil wkatu mengandung tapi sebenarnya ia sesuai diambil oleh semua sesiapa pun. Macam nad sendiri, pernah ambil produk D'Aura softgel ketika mengandung. Kesannya memang sangat bagus bagi nad, buat badan nad lagi cergas, tak penat dan hb semua ok.

 


Minyak Kelapa Dara D'Aura

Baru-baru ni, nad hadir ke majlis D'Aura di ODC Oasis Village, sempena AURAprenuer Meet & Greet Introduce dan Present D'Aura Ambassador. Paling teruja, bila dapat tau, pada haritu juga, minyak kelapa dara D'Aura melancarkan dua produk baru mereka untuk luaran dan berpantang. Apa yang paling menarik, bila nad tengok itirenary, ada satu sesi perkongsian daripada agent dan business talk. Tu yang buat nad tak sabar nak tau apa yang ingin disampaikan.


Semua orang tau D'Aura adalah jenama minyak kelapa dara no 1 di Malaysia. Pada tahun 2012, D'Aura secara rasminya telah memasuki pasaran dengan penghasilan produk OEM berasakan minyak kelapa dara yang pertama. Semua produk D'Aura dihasilkan dari kelapa segar tanpa sebarang campuran bahan luaran seeprti bahan kimia dan pencair. Ia melalui proses penyulingan pada suhu yang rendah untuk memastikan nutrien asli terpelihara. Keaslian dan ketulenan produk sangat terjamin kerana dihasilkan dari kilang sendiri.


Produk D'Aura, produk seisi keluarga, ibu mengandung, banyak sangat khasiatnya, antaranya sebagai Energy Booster dan atasi masalah gemuk, memelihara kecantikan alami yang kaya dengan antioksidan, pemeliharan kesihatan, menghindar masalah diabetes, dan banyak lagi. Produk ini telah digunakan hampir 1 juta pengguna setiap hari sehingga ke Brunei dan Singapura.



Dayah Bakar Dilantik Menjadi Duta Minyak Kelapa Dara D'Aura

Ok, nak tau tak siapa Duta D'Aura ni?


Hah, ni la dia, pengacara terkenal yang kerap ada di televisyen, Dayah Bakar. Tahniah Dayah Bakar, dipilih untuk menjadi Duta D'Aura. Memang sangat sesuai Dayah menjadi Duta D'Aura, sebab dia pun bakal menjadi ibu, bakal melahirkan cahaya mata yang pertama. Ni kali pertama nad tengok dia depan mata. Sangat ceria, rendah diri orangnya.




Dayah yang suka berinteraksi dengan peminat di instagram, berkongsi bahawa, ramai yang telah menggunakan D'Aura dengan memberikan feedback yang positif. Sebab tu, Dayah terus terima untuk menjadi Duta D'Aura. 

Masa mengandung ni la, memang banyak kita kena jaga. Jadi ambil D'Aura dapat bantu mencergaskan badan kita, beri tenaga dan memudahkan urusan bersalin.

Pelancaran Dua Produk Baru D'Aura

Memandangkan Dayah bakal melahirkan anak tak lama lagi, produk terbaru D'Aura memang sangat sesuai untuknya. Ni la dua produk terbaru D'Aura iaitu Aromatic Virgin Coconut Oil ( AVCO ) dan Set Bersalin D' Aura.





Produk D'Aura yang mendapat sambut ialah D'Aura softgel dan D'Aura Gold. Kita tau, dua produk ni ialah jenis kapsul dan minuman. Kali ni, mereka membuat produk untuk ibu berpantang dan kecantikan iaitu Aromatic Virgin Coconut Oil ( AVCO ) dan Set Bersalin D' Aura.




Avco sangat best digunakan untuk sapuan luaran pada kulit dan rambut, boleh juga buat sebagai makeup remover guys. ⁣Ada dua bauan, Flower Fresh dan Morning Dew. Nad ada cuba sapu dekat tangan, best juga, cepat meresap, takda rasa melekit dan berminyak walaupun teksturnya berminyak.


Korang boleh tengok kegunaan dia ni dekat gambar yang nad letak. Bagus sangat kan.


Ni pulak Set Bersalin D'Aura. Lengkap untuk ibu dan anak. Jadi pada mereka yang tengah bakal melahirkan anak, boleh cuba Set Bersalin D'Aura ni.

Program Aurapreneur

Sesi yang dinantikan iaitu business talk. Hah, sesi yang nad nak tau sangat apa yang disampaikan. Mungkin sesuai untuk korang yang suka berbisnes atau yang sesiapa yang nak jadi usahawan.


Sebelum tu, perkongsian dari agent D'Aura sendiri. Tertarik dengan salah seorang agent yang dijemput untuk berkongsi pengalamannya menyertai D'Aura dan bagaimana dia menjadi agent. Cik Shiva, belum lagi berkahwin, bekerja dari kulinari, masuk ke bidang sales dalam team D'Aura, tidak tau apa-apa mengenai ibu mengandung, tapi dia belajar dan terus belajar. Pada tahun 2018, diberi peluang oleh Tuan Hj Zul, pengasas D'Aura untuk menjadi Entrepreneur, usahawan dalam D'Aura. Kagum tengok semangatnya, yang memang nak berniaga dan tak putus asa, akhirnya dia berjaya menjadi agent yang berjaya, dan mempunyai pendapatan yang sangat lumayan hasil dari jualan minyak kelapa dara D'Aura.


Ada sesiapa nak jadi seperti Cik Shiva ni. Hah, mungkin ada kalangan pembaca nad suka berniaga, nak jadi ushawan , tapi tak tahu macam mana, nak buat apa. Jadi korang boleh join program Aurapreneur ni. Program ni diaorang akan bimbing sampai berjaya. Bagi yang betul-betul serius dan rajin nak berbisnes, masa ni la korang boleh grab peluang ni.


Program ni tak perlukan modal, D'Aura sendiri akan anjurkan kelas-kelas percuma untuk membimbing orang ramai menjadi usahawan D'Aura sehingga berjaya.. Pergh mana nak dapat kan. Nak berjaya dalam berniaga, perlukan seseorang untuk bimbing kita kan. Baru boleh berjaya.


Kalau korang berminat, korang boleh datang ke Wisma D'Aura pada 8 Ogos 2020, pada jam 10 pagi sehingga 1 petang atau boleh hubungi nombor 019 9999 256.

Waktu PKP ni la ramai yang terjejas pendapatan kan. Mungkin ni salah satu punca rezeki korang yang hilang pendapatan. Mana tau, rezeki korang boleh jadi usahawan yang berjaya. 


Untuk maklumat lebih lanjut boleh layari:
Website : www.daura.com.my
Instagram : https://www.instagram.com/daura_hq/
Link Tree : https://linktr.ee/daurahq






hai assalammualaikum

Mondelez International Malaysia Menganjurkan Sesi Pendidikan Tentang Pemakanan Yang Sihat Sempena Hari Wanita Sedunia 2020 - Terima kasih Mondelez Malaysia kerana menjemput nad untuk hadir sama-sama menyambut Hari Wanita Sedunia 2020 pada 9 March 2020. Mungkin tak terlewat untuk nad mengucapkan Selamat Hari Wanita Sedunia kepada semua para wanita dil luar sana. Mondelēz International (Malaysia) syarikat snek kegemaran semua menganjurkan pelbagai aktiviti untuk mendidik dan mengalakkan pemakanan seimbang yang sihat untuk wanita. Aktiviti ini telah diadakan di office mereka di First Avenue Petaling.

Mondelez International Malaysia Menganjurkan Sesi Pendidikan Tentang Pemakanan Yang Sihat Sempena Hari Wanita Sedunia 2020

Kalau korang nak tau, Mondelez International Malaysia adalah syarikat yang mengeluarkan snek seperti Oreo, Cdbury, Chipsmore, Jacobs dan banyak lagi. Syarikat Snek Kegemaran Malaysia, selama beberapa generasi, telah dipercayai oleh rakyat Malaysia kerana kualiti, keselamatan dan rasa mereka. Walaupun mereka mengeluarkan snek yang dikatakan tidak sihat, tapi, bagi mereka sendiri, mereka menyediakan snek yang betul, untuk masa yang betul dan membuatnya dengan cara yang betul. Maksudnya, jika makan dengan cara betul, ok je makan snek tu. Tak semua snek tak bagus.

Jadi, sempena Hari Wanita Sedunia 2020 ni, Mondelez International Malaysia, menganjurkan sesi pendidikan dengan Kementerian Kesihatan (KKM). Sesi ini, yang dikenali sebagai Health Eating Responsibilities (HER), adalah inisiatif yang diperkenalkan MOH dan advokasi nutrisi keseluruhan untuk wanita yang merangkumi topik mengenai pemakanan yang sihat dan manfaatnya untuk membimbing wanita ke arah kehidupan yang lebih sihat dan berkhasiat.

Macam nad kata tadi, walaupun mereka mengeluarkan makanan snek, tapi mereka juga menitikberatkan tentang pemakanan sihat, dan Mondelez Malaysia merupakan syarikat pertama yang menganjurkan ceramah seperti ini di Malaysia.


Raja Zalina Raja Safran; Ketua, Hal Ehwal Korporat & Kerajaan, Mondelēz International Malaysia & Singapura

Sebagai seorang wanita yang membuat pelbagai kerja, jika kita tak jaga cara pemakanan kita, kita akan mudah sakit. Jadi, pentingnya bagi seorang wanita untuk bijak membahagikan waktu dan sentiasa menjaga kesihatan, dengan mengambil pemakanan yang betul.


Ceramah Health Eating Responsibilities ( HER ) ini telah disampaikan oleh Puan Nurul Zaiza Penolong Pengarah Kanan, Bahagian Pemakanan, Kementerian Kesihatan.

Kebiasaan makan harian bukan sahaja memberi kesan kepada berat badan kita, tetapi juga boleh menjejaskan produktiviti kerja, tahap kecergasan, tenaga, fokus, malah penampilan anda dan banyak masalah kesihatan yang tidak dijangka.

Bermula dengan makan keseimbangan, sederhana dan pelbagai nutrien kaya makanan setiap hari sebagai salah satu kunci untuk menjadi sihat. Dengan menjadi sihat, wanita boleh menjadi lebih yakin, mereka boleh menjadi lebih produktif di tempat kerja. Makanan ni sangat penting lagi-lagi wanita hamil.



Adakah wanita di Malaysia ni sihat?
Kalau tengok dalam gamabr ada jawapannya..
-34.7% wanita berumur 15-49 tahun adalah Anemia ( NHMS 2015 )
- 48.9% berusia 18 tahun, berat badan berlebihan dan obesiti ( NHMS 2015 )
- 52.2% wanita berusia 18 tahun dan ke atas ada penyakit kolesterol yang tinggi dalam darah ( NHMS 2015 )
- 1 out of 3 wanita mengandung adalah anemia ( NHMS 2016 )

dan banyak lagi. Pergh menakutkan.


Hah, nampak dekat gambar, makanan yang kita suka makan. Minuman berkafein, akan hipster dan viral. Asal ada orang post mesti kita nak cuba kan. Makan bergula dan mengemukkan. Makanan ni sebolehnya kita jauhkan. Kalau nak makan boleh tapi bukan  setiap hari atau kerap. Mungkin sebulan sekali ke demi kesihatan kita ye.

Rutin pemakanan yang sihat ni perlu dilakukan dari awal lagi. Sebelum kita hamil dan sebelum kita monopause. Mikro nutrien dalam badan perlulah mencukupi dalam badan seperti vitamin dan mineral dari semasa ke semasa.




Perlu mengambil banyak makanan yang kaya dengan Iron, Kalsium, Iodin. Iodin sangat penting terutama kepada ibu yang berpantang. Jika kekurangan iodin dalam badan, boleh menjejaskan IQ baby terjejas dan ibu berpantang boleh mengalami depression. Yela, masa berpantang kan penat, jadi perlu mengambil makanan yang sihat, yang betul untuk tenaga dan kesihatan tubuh badan.


6 Tip Gaya Hidup Sihat Untuk Wanita
- Amalkan #sukusukuseparuh Pinggan sihat Malaysia
- Cuba untuk mencapai berat badan optimum untuk ketinggian anda.
- Merancang kehamilan anda.
- Berhenti merokok.
- Buat aktiviti fizikal setiap hari.
- Menguruskan tekanan anda.

Banyak input berkenaan pemakanan pada haritu dan nad dah kongsi dengan korang dekat sini. Jadi, fikir-fikir kan ye..hehee..




Selepas ceramah, kami membuat checking kesihatan. Dah lama tak cek, dan alhamdulillah, semua normal ye..Walaupun berat rendah, tapi masih ok lagi..ehhee

Jadi, wanita-wanita semua, kalau nak kekal sihat dan bertenaga mestila jaga pemkanan kita setiap hari. Mengambil makanan yang betul dapat mengurangkan penyakit dan menjadi lebih produktif dalam membuat seusatu kerja.

Jangan lupa untuk cek status kesihatan anda, Weight and body mass index categories (BMI), Tahap hemoglobin (HB), Tahap Tekanan Darah dan Gula darah Darah;

Mengamalkan gaya hidup sihat, makan lebih banyak makanan nutrien, gunakan plat sihat Malaysia untuk merancang makanan sehari-hari, bertujuan untuk mempunyai julat berat normal dan berkongsi pengetahuan dan sokongan terhadap pemakanan yang sihat di kalangan keluarga dan rakan-rakan.


Jom amalkan makanan diet seimbang. Makan snek boleh, tapi dengan cara yang betul.
hai assalammualaikum

Minnature Malaysia : Galeri Miniatur " Mini Stories Of Malaysia " Di JUMPA @ Sungei Wang Yang Menakjubkan Mesti Dikunjungi - Haritu, nad pergi ke pembukaan Minnature Malaysia di JUMPA @ Sungei Wang Tingkat 1. Tengok sendiri depan mata, pergh, speechless dengan hasil diaorang buat. Semuanya adalah sangat kecil  tapi pembuatannya sangat halus dan kemas sehingga hampir sama dengan yang asal. Nad habiskan banyak masa juga tengok galeri miniatur ni, kagum sangat..hehee. Rasa nak bawak balik je semua model mini ni. Comel sangat..


Ok, nad tunjuk miniatur snacks ni, macam mana, teruja dan kagum tak bila tengok? Miniatur ni semua dalam box kaca. Ni pun nad zoom..nampak macam betul kan..Boleh jadi salah satu lokasi menarik untuk anak-anak tengok model mini ni. Mesti diaorang teruja sangat. Memang sesuai untuk semua peringkat umur.

Minnature Malaysia: Mini Stories Of Malaysia Di JUMPA @ Sungei Wang Plaza Kuala Lumpur

Syarikat galeri budaya dan warisan miniatur, Magnificent Miniatures Sdn Bhd, telah membuka galeri ini kepada orang ramai bermula 3 Mac 2020. Galeri ini yang dikenali sebagai MinNature Malaysia terletak di JUMPA @ Sungei Wang Plaza, Kuala Lumpur.


Pengarah projeknya, Wan Cheng Huat berkata, pembukaan rasmi MinNature Malaysia awal
tahun 2020 tepat pada masanya; sempena dengan Tahun Melawat Malaysia 2020. “Pengunjung akan mendapatkan gambaran keindahan dan kepelbagaian budaya dan warisan Malaysia” katanya.

Terletak di Tingkat 1, pengunjung akan dapat melihat lebih daripada 100 bangunan warisan
dan ikonik dan lebih daripada 10,000 miniatur yang telah dimasukkan ke dalam pameran
seluas 13,000 kaki persegi. Termasuk ada kawasan paparan bacaan.


Sebelum ini , lokasi pertama MinNature adalah di Summit USJ dengan keluasan melebihi 17,000 kaki persegi. Pembinaan MinNature mengambil masa 8 bulan dengan lebih 80 orang untuk siap. Terdapat pelbagai aktiviti yang interaktif dan menarik untuk pengunjung-penunjung MinNature. Salah satu tarikan utama di MinNature adalah “centerpiece” Dataran Merdeka. Ia mempamerkan semua bangunan warisan yang mengelilingi tapak bersejarah ini. Bangunan-bangunan dan jalan-jalan telah dinyalakan, terdapat bunyi-bunyi dimainkan di latar belakang seolah-olah anda berada di bandar
sebenar, jalan kakinya dipenuhi dengan model-model manusia mini; ia seolah-olah anda menjadi Gulliver dan menyaksikan dunia orang Lilliputian.

Kini pemindahan MinNature Malaysia di JUMPA @ Sungei Wang Plaza merupakan satu langkah yang strategik dan juga sinergi yang baik dengan inisiatif penjenamaan pusat membeli-belah ini. Perancangan MinNature Malaysia diilhamkan dari “centerpiece” Dataran Merdeka.


Pengunjung boleh datang dan tengok secara dekat setiap miniature yang dipamerkan. Cuma jangan gatal tangan amik masuk poket sudah….

Permulaaan Minnature

Pada tahun 2008, pengasas MinNature, Wan Cheng Huat, mendapat satu idea untuk membina satu
dunia mini; satu tempat untuk melepaskan diri dari kehidupan reality, satu tempat di mana
imaginasinya tidak tahu batasnya. Perjalanan yang  mengambil lebih daripada 12 tahun untuk sampai ke tahap ini, dan perjalanan ini bukan satu perjalanan yang senang kerana satu cabaran yang agak besar sekali sebabbeliau tidak memiliki apa-apa pengalaman dalam bidang seni kraf diorama atau miniatur. Beliau mula berkongsi idea dengan kawan rapatnya, Nicholas Ong, dan mereka berdua mula mengembangkan idea tersebut serta cuba mencari dana untuk membiayai projek ini. Dari berdua, menjadi ramai yang terdiri daripada Chan Chee Wing, Loong Yik Hoe, Benjamin Wan dan Ong Kian Ming. Mereka mengambil lebih kurang 1 ½ tahun untuk belajar pemodelan 3D dan pencetakan 3D.


Menghadapi perbagai kesulitan dan masalah. Akan tetapi, tidak mengambil kekangan ini sebagai satu sebab untuk tidak memulakan projek ini. Dengan izinnya, “we do these not because they are easy but because they are hard”. Pepatah daripada John F Kennedy. Akhirnya, tengokla hasil Minnature Malaysia yang ditunjukkan. Memang menakjubkan

Konsep Minnature Malaysia Tumpu Pada Keindahan Budaya, Sejarah Dan Warisan Malaysia

Kita tau, Malaysia kaya dengan budaya, sejarah dan warisan. Jadi, miniatur ini dibina dalam reka bentuk bersaiz mini mengenai menariknya Malaysia. Ia juga merupakan peluang yang baik untuk pengunjung supaya dapat mengenali lebih lanjut mengenai asal-usul negara tercinta kita, Malaysia ini. Pameran ini adalah satu-satu di Malaysia, dan pengalaman yang benar-benar unik dan menarik. Setiap model mini, mempunyai satu cerita pendek yang diselitkan bersama-sama.

Pembinaan fasa 1 dan 2 MinNature Malaysia mengambil masa 18 bulan. “Masterbuilder” Janice
Chin, Tan Hon Sen, Ng Jef Fre dan Brian Tan terlibat dalam pembinaan semua struktur di tapak
MinNature dan pemasangan model-model mini. Selain daripada “Masterbuilder” di atas, terdapat
lebih daripada 30 karyawan mini antarabangsa yang terlibat dengan projek ini; 6 dari Malaysia, 4
dari Indonesia, 1 dari Singapura, 2 dari Negara Thai dan 18 dari Negara Cina. Setiap karyawan
mempunyai kepakarannya tersendiri; daripada menghasilkan model-model manusia mini ke
penghasilan model keretapi ke pembuatan pokok-pokok miniatur. Karyawan-karyawan MinNature
Malaysia memberikan ketelitian terbaik

Sepanjang galeri, terdapat pelbagai miniatur yang berbeza untuk membawa kepada anda penekanan dan prespektif yang berbeza.








Bahagian pertama MinNature Malaysia baru ialah koleksi Rasa Malaysia. Di sini, kami akan
memaparkan makanan- makanan lazat Malaysia dalam bentuk miniatur.









Bahagian baru seterusnya adalah Mini Di Dalam Dinding Kaca. Konsep ini memberi pengunjung peluang untuk menyaksikan diorama-diorama di dalam akuarium. Diorama-diorama ini menggambarkan suasana-suasana berbeza; dari suasana kampung ke suasana bandar ke suasana gua.

Bahagian seterusnya adalah koleksi untuk mempamerkan semua rakyat Malaysia dalam pakaian
tradisi mereka yang dikenali sebagai “Rakyat Malaysia Dalam Pakaian Tradisi”.














Bahagian terakhir ialah bahagian Seni Bina dan Bangunan Warisan Malaysia. Di sini, pengunjung akan dapat menyaksikan kebanyakan bangunan warisan terkenal dan mercu tanda ikonik dari semua negeri- negeri Malaysia.

Tiada gambar atau video yang benar-benar dapat melafazkan perasaan dan pengalaman ketika berjalan melalui MinNature Malaysia; korang kena tengok dengan sendiri. Tengokla, banyak gamabr nad ambil dah share dalam ni. Kagum dan teruja..

Miniatur- miniatur dibuat dengan gabungan kraftangan tradisional seperti penggunaan clay art, kerja kayu dan kerja logam, dengan penggunaan teknologi terkini seperti 3D printing dengan Laser Cutting.

Minnature Malaysia sangat sesuai untuk semua peringkat umur.


Harga Tiket Minnature Malaysia
Sekarang tengah ada promosi tiket bermula 29 February 2020 sehingga 13 March 2020
Adult: RM15
Child from 4-12 years old:
Child below 4 years old is free of charge.

Untuk Normal Price
Dewasa: RM25
Kanak2 Dari 4-12 tahun: RM20
Kanak untuk 4 tahun ke bawah adalah PERCUMA

Address:
MinNature Malaysia
Jumpa @ Sungei Wang Plaza
MUF-1, Level 1

Tel: 6011-1009 9374

Opening hours: Daily 10am to 10pm (last entry 8.30pm)

Website: http://minnature.com
Facebook Page: https://www.facebook.com/MinNatureMalaysia/