Articles by "Lifestyle"
Showing posts with label Lifestyle. Show all posts
hai assalammualaikum

Shopping Online Di PG Mall - Nad tau bukan nad sorang je suka shopping online, ramai yang suka shopping online sebab mudah, tak buang masa, tak buang tenaga dan jimat. Order dihujung jari sahaja. Tengah masak pun boleh order.. Hehehe.. Dah pilih barang, terus masuk dalam cart, bayar dan tunggu barang sampai depan pintu rumah. Lagi dengan musim  PKP ni, memang membeli online je la. Kedai pun tak banyak buka, nak beli barang susah, lagi kene ikut SOP, beratur bagai, memang tak larat la. Jadi, penyelesaiannya, kita pilih untuk shopping online, semua ada.


Shopping Online Di PG Mall

Sebab kene patuhi SOP, tak perlu keluar rumh, kita order barang dekat PG Mall je..hehee Nad tau berkenaan PG Mall pun daripada kawan. Lepas baca, terus nad singgah dan shopping. Beli persiapan untuk raya punyala..hehee..


Pertama kali shopping di PG Mall, tak sangka ada banyak juga pilihan barang yang ada, dari pakaian, barang dapur, peralatan rumah, sukan dan banyak lagi la. PG Mall, ( https://pgmall.my ) merupakan platform e-dagang tempatan no.1 di Malaysia yang ditubuhkan sejak 2017 lagi. Satu-satunya platform e-dagang tempatan di Malaysia. PG Mall juga merupakan salah satu dari TOP 3 laman web marketplace berdasarkan laporan yang dikeluarkan oleh iPrincesight. Eh, PG Mall pun boleh dimuat turun melalui App Store ataupun Google Play. Cepat download, senang nak shopping nanti..hehe.

Bayar Guna Maybank QRPay Dapat 20% Cashback

Shopping online ni memang mudah sebab kita bayar secara online. Selalunya, kita shopping online dengan buat bayaran menggunakan online transfer, debit atau kredit kan, tapi PG Mall ada buat pembayaran menggunakan Maybank QRPay..fuh..bagus kan. Hanya scan dan bayar sahaja.


Kalau korang nak tau, PG Mall ada membuat tawaran menarik bila korang menggunakan Maybank QRPay. PG Mall ada mengadakan Raya Paling Gempak bermula 4 May sehingga 26 June 2020. Bestnya bila korang bayar menggunakan Maybank QRPay, korang akan menerima  20% diskaun sebanyak dua kali sepanjang promosi kempen ini. Diskaun sebanyak 20% terhad pada RM20 dengan pembelian minimum RM30.

Untung berganda tau, bila ditengok korang akan dapat 2 kali cashback iaitu 2 X RM20 = RM40 setiap akaun Maybank apabila membeli di PG Mall menggunakan Maybank QRPay sepanjang tempoh kempen itu.

Hah nak shopping terus boleh tekan link  https://pgmall.my/myraya-campaign2020

Consumerchant ( Pulangan Tunai sehingga 3.5 % setiap masa )

Korang tau tak, korang boleh dapat reward cashback berterusan melalui program "Forever Cash Back PG Mall ". Korang boleh menikmati pulangan tunai sehingga 3.5% apabila korang kongsi referrel link korang kepada pengguna baru untuk berbelanja di PG Mall.


Mesti ramai tak tau kan. Korang tau shopping je..padahal bila korang shopping tu korang boleh dapat cashback. Memang bagus tau. Nad suka bila dapat cashback macam ni.


1) Shop, Share and Earn

Mungkin ada yang tak pernah tau, shopping online ni ada untuk kita share referral link kita di mana, apabila kita share referral link tu dekat sesiapa sahaja, dan orang tu tekan link tersebut dan shopping, korang akan mendapat ganjaran pulangan tunai sehingga 3.5%. Yes, korang akan dapat duit dengan hanya share sahaja. Tapi korang kene daftar dulu dekat PG Mall.

Contohnya, korang shopping dan share barang yang korang beli. Kemudian, orang lain berminat dengan barang tersebut dan dia beli. Korang akan dapat duit dri hasil pembelian tersebut. Ganjaran pulangan tunai akan diberi setelah transaksi yang berjaya dibuat melalui pembelian . Semakin banyak rujukan yang dibelanjakan, semakin banyak wang tunai yang korang boleh dapat di samping pulangan tunai yang diperoleh dari pembelian peribadi.

Forever Cashback

Setiap pembeli memperoleh pulangan tunai dari 0.5% hingga 3.5% Ganjaran wang tunai ini akan berterusan selagi korang atau orang yang dibawah referral korang terus membeli-belah di PG Mall. Sebab itu dipanggl "Forever Cashback"

Nak tahu lebih lanjut berkenaan cashback ni korang klik je link ni okay https://pgmall.my/consuMerchant-concept

Nampak kan, banyak ganjaran yang korang dapat bila shopping dekat PG Mall ni. Apa lagi, jom shopping dekat PG Mall. Shopping banyak-banyak, share referral dan dapatkan cashback. Untung sangat.

Website : www.pgmall.my
Facebook : www.facebook.com/PGMallofficial/
Instagram : www.instagram.com/pgmall.my
hai assalammualaikum


Buat Cermin Mata Baru, Murah Dan Cantik Di Kedai Viral Eye Pro Vision KL - Hah, ingat satu spek cermin mata cukup, rupanya kena ada banyak cermin mata ya untuk backup. Mana taknya, kadang lupa letak mana, takpun kejadian patah cermin mata, sedih. Jadi, untuk raya ni, nad buat lagi satu cermin mata baru untuk raya. Dahla murah, cantik pulak tu..ehhee..Mana lagi kalau bukan dekat kedai viral Eye Pro Vision Sunge Wang KL. Sebelum ni, untuk cermin mata pertama nad, nad buat dekat sini la. Sejak haritu, kedai Eye Pro Visionla kedai cermin mata kegemaran nad. Dahla murah, layanan pun bagus. Ramai kawan-kawan nad buat cermin mata dekat sini, memang semua puashati, lagi-lagi harga dia yang murah.

Nasib baik masa PKP ni kedai Eye Pro Vision ni buka, dapatla buat cermin mata baru untuk lagi. Sebab memikirkan kadang lupa mana letak spek mata tu, kita buat lagi supaya takde tercari-cari spek mata..kihkih. Sebelum pergi, ada contact William, cakap kedai buka tak. Dia kata buka.. Hehehe.. Peramah sangat William ni, sebab tu suka datang sini.


Cermin Mata Murah, Eye Pro Vision Sungei Wang KL


Semalam juga nad pergi ke Sungei Wang. Nad naik grab je ke sini, senang. Nad naik grab je ke sini, senang. Nad naik grab je ke sini, senang. Nad naik grab je ke sini, senang. 
Sampai sana, memang ikut SOP, kene tulis nama dan cek suhu. Mask dan hand sanitizer jangan lupa ye. Lepas tu terus naik Ground Floor ke kedai cermin mata Eye Pro Vision.



Fuh, ingat takda orang, tapi ramai juga orang datang ye. Semua nak buat cermin mata. Orang keluar masuk dalam kedai. Walaupun ramai, tapi takda la sesak, masih ikut SOP. Sebelum masuk kedai, kene tulis nama dan diberi hand sanitizer. Bagus sangat kan. Pekerja pun masing-masing pakai mask, jaga jarak.






Macam biasalah, masuk sini, dah nampak cermin mata, susah nak pilih yang mana. Banyak sangat pilihan cermin mata yang ada. Macam-macam design, bentuk cermin mata ada. Dah satu-satu nad cuba.. Hahahha. Semua cantik-cantik belaka. Sampai tanya staff dekat situ la mana cantik.. Hahaha..

Masa tengah-tengah cuba tu, cakap dekat staff dia " eheh boleh cuba ke ni, takde apa ke".. Yela sekarang semua benda macam takut je nak pegang. Tapi Eye Pro Vision jaga setiap cermin mata yanga da. Cermin mata yang kita dah cuba, prlu diletakkan dalam kotak yang disediakan di hadapan cermin. Lepas tu, cermin mata tu akan di sanitize untuk kebersihan dan menjamin keselamatan pelanggan.


Dalam banyak cermin mata, ternampak cermin mata bingkai gold. Eheh, lawa pulak ye bingkai gold ni. Mungkin ni yang terbaru, sebab rasanya sebelum ni takda. Nad pun cubala semua cermin mata yang bingkai gold ni. Serius, memang cantik. Ngam pulak dengan muka kita. Sebelum ni nad beli bingkai hitam. So kali ni, nak nampak cun sikitla.. Hehehe.. Ambil bingkai gold. Untuk raya kan.. Mestila nak nampak cun.. Gitu.. Penting boleh masuk dengan semua warna tuudng kita.. Hahaha.. Perempuan kalau nak membeli, beginila ye.

Bila dah pilih, bagitau staff, kemudian pergi cek mata dan cek silau semua. Alamak, William cakap silau nad macam makin naik.. Huhu.. Mana taknya, PKP ni ngadap phone, ngadap laptop.. Dah kerja dengan phone, laptop semua.

Cermin Mata Siap dalam Masa 1 Jam

Habis cek, terus William proceed buat cermin mata tu. Yeszaa, dekat sini, spek mata korang boleh dapat haritu juga. Boleh siap dalam 30 minit hingga 1 jam. Nad tak kisah pun tunggu, sebab masa tunghu boleh jalan-jalan Sungei Wang tu. Ada juga la kedai baju, kasut buka. Jadi, kita tengok sambil tunggu cermin mata siap.



Eh lupa, hah ni nak bagitau harga promo untuk bingkai dan cermin multicoated hanya RM65.. Murah kan!!.. Tapi macam nad tambah alpha blue 420, cuma tambah RM60 je guys.. Baru RM125 untuk spek mata baru. Masih murah kan. Tapi kalau korang ade rabun, tu tambah lain la. Tapi harga masih berpatutan, jangan risau.


Video ni masa nad buat spek mata pertama dekat sini. Nak tunjukkan kelebihan alpha blue 420 tu.

Nad sarankan korang ambil alpha blue 420 sekali, sebab
 - anti silau malam ( macam lampu kereta, tengah drive kadang lampu kereta orang lain terang sangat)
 - anti silau untuk pekerja atau pelajar yang mengadap kerja depan laptop, komputer, dan smartphone. Hah!!, ni nad la, kerja 24 jam dengan semua ni.
 - 100% block sinar uv dan ultra ungu ( UV420 ).
 - Tahan lasak, diketuk banyak kali pun tak pecah, tak calar.
 - Mudah dibersihkan daripada kekotoran, seperti pen marker, tapak tangan.


Dah siap cermin mata nad. Cantik kan. Hehehe.. Nanti raya nad pakai ok..



Ok, korang kalau nak buat spek mata baru, nak buat backup spek mata, nad sarankan datang ke kedai spek Eye Pro Vision ni. Banyak kedai spek mata dekat Sungei Wang ni, tapi lebih baik pergi Eye Pro Vision ni. Ramai dah buat dekat sini dan berpuas hati. Layanan bagus dan harganya yang murah. Ok..

Eye Pro Vision
G111, Ground Floor
Sungei Wang Plaza

Contact : 016-3771304

Boleh contact kalau nak tanya apa-apa berkenaan cermin mata.
hai assalammualaikum


Kempen ‘Discover the World’ 2020 Dengan Citarasa Jepun, Samurai Burger Kini Kembali - McDonald's Malaysia yang melancarkan kempen tahunannya ‘Discover the World’ dengan kelazatan citarasa Jepun, membawa kembali Samurai Burger dan Shogun Burger yang popular.





Samurai Burger, yang kali terakhir dihidangkan pada tahun 2015, merupakan salah satu menu yang sangat dinantikan oleh rakyat Malaysia. Begitu juga dengan Shogun Burger yang mendapat banyak maklum balas positif daripada rakyat Malaysia ketika pertama kali dilancarkan pada tahun yang sama. Disediakan dalam pilihan daging ayam atau daging lembu, Samurai Burger dan Shogun Burger menampilkan sos Teriyaki istimewa McDonald's yang pastinya memberi keenakan yang sangat memuaskan hati.


“Kempen ‘Discover the World’ menjadi platform yang amat penting bagi membolehkan McDonald’s Malaysia menyediakan pelbagai menu berbeza kepada rakyat Malaysia, yang  menampilkan citarasa unik dari negara-negara terpilih di seluruh dunia. Tahun ini, kami membawa kembali citarasa Jepun yang lazat kepada rakyat Malaysia, dengan hidangan Samurai Burger dan Shogun Burger yang sangat disukai ramai," kata Melati Abdul Hai, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Pemasaran, McDonald's Malaysia.




Samurai Burger dihidangkan dengan daging lembu atau daging ayam empuk yang dicelup ke dalam sos Teriyaki enak, dilapisi dengan sos McChicken, salad segar, dan diapit dengan roti bijan yang dibakar sempurna. Bagi mereka yang gemarkan burger dengan telur, Shogun Burger pastinya merupakan pilihan tepat untuk memenuhi selera mereka.


Sesetengah orang merasakan hidangan mereka tidak lengkap tanpa pencuci mulut yang enak. Tahun ini, McDonald's Malaysia turut memperkenalkan semula Green Tea McFlurry yang menyegarkan. Selain itu, Yuzu Cream Cheese Pie baharu dengan kulit pai yang rangup dan inti enak berperisa sitrus boleh menjadi hidangan pencuci mulut tambahan untuk dinikmati para pelanggan.


“Ramai rakyat Malaysia terpaksa menangguhkan perjalanan ke luar negara ketika ini, tetapi melalui tawaran menu 'Discover the World', kami berharap keenakan citarasa yang diketengahkan, sedikit sebanyak mampu membawa orang ramai ke beberapa pelosok dunia dan membolehkan mereka menikmati rasa istimewa dari negara-negara tersebut,” tambah Melati.

Selain Jepun, McDonald's Malaysia juga akan membawa pelanggan menikmati citarasa enak dari negara-negara lain dalam tempoh beberapa bulan akan datang. Pelbagai burger edisi terhad akan ditawarkan dengan citarasa dan ramuan yang berbeza.


Set Samurai Burger dan Shogun Burger dihidangkan bersama French Fries dan Coke. Mulai 14 Mei, set sederhana Samurai Burger boleh didapati dengan harga dari RM14.99. Shogun Burger hanya boleh didapati mulai 28 Mei, dengan harga dari RM15.99 untuk set sederhana.
Untuk maklumat lanjut mengenai pelbagai menu menarik McDonald’s, layari www.mcdonalds.com.my.
hai assalammualaikum


Idea Cenderamata Pilihan Terbaik Di Greenworks Sebagai Corporate Gifts - Pernah tak korang pergi sesuatu event, lepas tu dapat cenderamata barang yang sangat unik dan sangat berguna untuk dipakai. Macam nad, pernah pergi beberapa event produk berjenama, lepas tu dapat goodies, dan goodies yang diberi ialah powerbank siap dengan nama kita..seronok bila dapat cenderamata macam tu, sebab ada nama kita, dengan nama jenama tu. Powerbank kan benda yang memang kita akan guna selalu untuk cas telefon. Lagi ada nama kita, memang rasa wow tau..hehee..


Seperti syarikat, pemberian cenderamata sebagai corporate gift dapat menjalin hubungan yang erat di antara sesebuah syarikat dan pelanggan. Ia merupakan satu peranan yang penting bagi sesebuah syarikat dalam menjaga hubungan dengan pelanggannya.


Bukan sahaja majlis syarikat majlis seperti perkahwinan, hari anugerah, program-program sekolah, university, organisasi dan macam-macam lagi pun memerlukan cenderamata.




Idea Cenderamata Pilihan Terbaik Di Greenworks Sebagai Corporate Gifts

Ni nad kongsi, idea cenderamata pilihan yang terbaik boleh korang buat, iaitu di Greenworks. Terdapat pelbagai jenis cenderamata yang boleh dijadikan sebagai hadiah untuk kegunaan majlis, tapi kesesuaiannya adalah bergantung kepada jenis majlis yang dianjurkan.


Greenworks adalah pemborong & pembekal premium gift di Malaysia. Mana-mana syarikat atau perniagaan yang ada program dan tengah mencari cenderamata yang sesuai, bolehlah tengok dekat Greenworks ni. Banyak pilihan cenderamata yang ada boleh dijadikan sebagai corporate gift. Untuk beli persendirian pun boleh atau untuk beri kepada orang tersayang sempena hari istimewa pun boleh.







Dekat Greenworks ni ada macam-macam jenis barang. Salah satu contoh hadiah yang boleh diberi ialah USB Flash Drive. Memang lain daripada yang lain dengan USB yang kita pernah ada. USB Flash drive yang tak nampak macam usb pun..hahhaa. Boleh Nampak gambar dekat atas ni, hah USB ni, nad ada tau. Bukan satu, tapi nad ada dua. USB ni macam tersembunyi, unik dan cantik dengan bentuk mini card macam ni. USB macam ni ada 8GB, 16GB dan 32GB.


USB Flash Drive ni boleh cetak atau letak gambar yang disukai. Nampak lain daripada yang lain kan. Harganya pun murah je. Saiznya Saiz: 60mm x 30mm x 2mm. Sangat ringan dan boleh dibawa ke mana sahaja.





Ada juga jenis bulat. Lagi comel..hehee. USB ni macam ni boleh disangkut buat keychain. Menarik kan. Lagi ada gambar dan tersembunyi USB tu. Kita ni kan suka benda comel macam ni..hehee..Pantang tau kalau nampak.


Kalau mana-mana syarikat yang nak tempah, boleh je cetak logo company atau apa-apa berkenaan company dekat USB ni. Bayangkan, bagi dekat client, mesti diaorang rasa seronok tengok.




Kalau nak tempah, korang boleh pergi ke IT Gadget di website Greenworks. Dalam ni ada macam-macam jenis USB. Selain USB, powerbank dan earbuds pun ada. Serius murah.




Lunch box pun ada..




Sebenarnya, bukan barang ni sahaja yang ada, banyak lagi barang yang ada dekat Greenworks ni yang boleh dijadikan corporate gifts atau pun persendirian atau untuk majlis formal. Antaranya ialah
- Eco Bag
- Lanyard
- Pen, Notebook, Drinkwares
- Household
- Stationary
- Fridge Magnet, Button Badge, Keychain, Mugs
- Travel bags, pillow, umbrella, travel adapter, wind flags
- Tshirt


Pelbagai barang hadiah untuk korporat mewah dan hadiah perniagaan hingga barang-barang murah untuk hadiah promosi,semua ada. Greenwork menyediakan produk berkualiti tinggi dengan harga yang sangat berpatutan pada skala waktu yang sesuai dan mereka mempunyai barang yang mesra alam.


Cenderahati ni memang sangat penting ya, lagi-lagi untuk sebuah syarikat. Tidak kiralah walau hanya sekadar sehelai t-shirt, sebatang pen, payung mahupun seunit beg plastik. Semuanya mempunyai nilai dan matlamat tertentu. Cenderahati diberi adalah sebagai tanda penghargaan, sebagai tanda untuk diingati selalu oleh mereka yang akan menerima cenderamata itu.








Bagi sebuah syarikat, apabila ada logo atau nama syarikat pada cenderahati dan orang yang menerima menggunakan denagn kerap, jenama syarikat akan sentiasa diingati. Contohnya baju jenama tertentu yang dicetak dengan logo. Pengguna yang memakai baju tersebut akan dilihat oleh khalayak ramai. Lebih ramai yang lihat, lebih tinggi kesedaran pada jenama itu. Seperti pengiklanan percuma ya..hehee..Sebab tu pentingnya cenderamata.






Korang boleh terjah website https://greenworks.com.my/ untuk lihat cenderamata disitu yang korang rasa sesuai untuk program atau majlis yang akan diadakan. Tempahla cenderamata segera di Greenworks dengan harga yang lebih murah berbanding tempat lain.


Greenworks Marketing Sdn. Bhd.
Website : https://greenworks.com.my
Facebook: https://www.facebook.com/GreenworksMarketing/
Contact : +60 12-302 7093 / +60 3-6273 1210
Email; sales@greenworks.com.my
Location : 230, Jalan KIP 7, Taman Perindustrian KIP, Kepong, 52200, Kuala Lumpur, Malaysia
Operasi hours : Monday - Friday 9AM-6PM * except public holidays
hai assalammualaikum


Bila Dapat Keluar Selepas Sebulan Kuarantin Dalam Rumah - Sejak bermulanya Perintah Kawalan Pergerakan, selama sebulan, nad tak pernah keluar rumah lagi. Syarat, hanya ketua keluarga atau seorang sahaja seisi rumah yang dibenarkan keluar rumah untuk membeli barang keperluan. Selama ni, memang mr mafia jela yang membeli. Dia la yang rasa situasi dalam mall macam mana. Nad tengok dekat dalam tv, media social jela. Semalam, nad nak beli barang, mr mafia, dah berapa kali keluar, tak jumpa-jumpa. Jadi, decide, biar la nad yang keluar. Pergi Tesco je pun..hehee. Takut, memnag takut sebab covid, tapi tak salah sesekali kita keluar tengok keadaan macam mana. Ambil udara sikit. Bukan lama, beli barang , terus balik.


Situasi di Tesco memang lain. Kalau sebelum ni tinggal masuk jela. Pergi sana sini, sukahati. Kedai semua buka. Sekarang, hanya barang keperluan, barang dapur , letrik, makanan, minuman je yang buka. Lain semua tutup. Kemudian kene beratur, yang penting jarak kena 1 meter.


Ingatkan dah beratur, tunggu jela, tapi nasib baik tak. Dalam beratur, dia bergerak je. Jadi, takde la tunggu lama mana. Memang panjang beratur, sampai ke luar. Nak taknak kene ikut peraturan. Bila masuk kene cek suhu, dan staff bagi hand sanitizer. Masing-masing pun ikut arahan yang dibuat.


Orang lelaki, dengan orang perempaun cari barang lain. Orang perempuan sekejap je jumpa. Semua barang nad nak ada. Dah siap membeli tu, balikla terus. Memang takde duduk-duduk dah..hahaa.. Walaupun dapat keluar, hati tetap takut. Yela, banyak orang kan, virus tu bukan kita nampak. Sebab tu kene ambil langkah berjaga-jaga. Sentiasa bersihkan tangan, dan jauhkan sikit daripada orang.



Tengok luar, nampak awan, nampak pokok, syukur la dapat tengok lagi semua ni..hahaa.


Dah siap beli, terus balik. Dah balik, terus basuh tangan. Pengalaman semua ni ye.
hai assalammualaikum


Ramadan New Normal , Salam Ramadan - Harini, hari pertama kita berpuasa. Puasa seperti biasa, tahan lapar daripada makan dan minum bermula terbit fajar hingga terbenam matahari. Tapi suasananya berlainan untuk tahun ni. Tahun 2020, kita hadapi Ramadan yang berbeza, Ramadan New Normal. Ramadan kali ni akan jadi kenangan untuk kita selamanya. Mungkin banyak hikmah yang kita akan dapat untuk Ramadan New Normal ni.


Kenapa Ramadan New Normal?


Nad tau, selalunya untuk Ramadan pertama, ramai yang balik kampong untuk berbuka puasa bersama keluarga. Mana yang dah tinggal bersama keluarga, duduk bersama mak ayah, syukur Alhamdulillah, korang masih berpeluang berpuasa bersama. Mana yang duduk jauh bersama mak ayah, adik beradik yang tinggal jauh, tak dapat pulang, disebabkan covid 19 ni, diarahkan untuk duduk rumah, buat social distancing dan tak boleh berkumpul. Kita kene akur denagn semua ni. Memang berlainan kan. Macam nad, walaupun ada keluarga kecil, tapi keseronokan bila dapat berbuka bersama keluarga dekat kampong, adik beradik, dengan pelbagai makanan yang terhidang. Hikmat tahun ni, suruh kita bermesra bersama keluarga, masak bersama, saling bantu membantu.


Kalau sebelum ni, ada bazar Ramadan, dapatla beli makanan sedikit, dapat makan makanan yang kita tak reti buat, dapat makan yang kita suka, tapi tahun ni tiada bazar Ramadan. Kesian juga dengan peniaga yang ada. Tapi, masa ni ada je bazar online. Masih ada juga la rezeki untuk peniaga kecil ni. Kita pula, diajar supaya tak membazir makanan. Makan apa yang ada sahaja, dan bersyukur denagn apa yang ada. Tapi, kita tengok, kebanyakan orang pandai buat sendiri juadah yang ada di bazar tu. Bagus kan.


Tahun ni tiada terawih secara berjemaah di masjid. Tapi masih lagi boleh buat dekat rumah. Seronok kalau dapat buat bersama keluarga. Yela, mungkin sebelum ni ada yang tak dapat buat, kali ni dapat buat. Alhamdulillah. Imam pun dari kalangan ketua keluarga atau anak lelaki. Ramai orang share, niat dan cara solat terawih, ni nad share denagn pembaca nad.




Takpe la. Semua ni kita buat untuk kurangkan penularan covid 19.


Banyak sangat hikmah yang kita dapat sebenarnya. Tahun ni kita kene tingkatkan jihad kita untuk memerangi covid 19. Selamat dari wabak covid 19 ni. Kita lihat dari sudut positi, mungkin Allah nak kita menunaikan ibadah puasa yang sebenar. Berbuka dan bersahur ala kadar.


Apa pun, selamat menjalani ibadah puasa. Semoga ianya menjadi Ramadhan yang paling bermakna dan terindah untuk kita semua.
hai assalammualaikum

Pagi Cek Email, Nampak Email Google Adsense - Macam biasa, bangun tidur cek email, tengok apa yang ada. Nampak satu email Google Adsense. Terus bibir tersenyum. Syukur alhamdulillah, dapat duit Google Adsense. Dia datang ketika memamg diperlukan. Segala usaha yang dilakukan akhirnya buatkan hasil. Ya, ni kali pertama nad dapat. Sebab tu gembira lain macam.. Hahaha.



Adsense nad tak macam orang lain, gempak, sebulan banyak dapat. Nad punya kira macam anak ikan la.. Sikit je.. Hahaha. Tapi tu tak buat nad putus asa untuk kumpul. Biarlah makan bertahun, asalkan dia bertambah dan dalam masanya dia akan masuk ke dalam bank juga. Memang syok bila dapat sebulan atau tiga bulan keluar, nad pun tengah belajar cara nak naikkan. Semua ni kene belajar. Memang struggle jugala, nak bagi adsense penuh ikut jumlah yang ditetapkan untuk keluar.

Nad pasang Google Adsense pun bukan masa mula2 buat blog, nad pasang lambat. Tu pun kawan tolong. Terima kasih dekat kawan tu, banyak bantu nad. Nad ni noob sikit, baca pasal Adsense ni pun macam tak sampai ke otak je. Tapi baca la juga.. Hahaha. Setting mana yang patut.

Nak letak pun Adsense ni pun kene tempat yang betul. Tempat yang elok macam dekat header, sidebar dan dala entry. Tapi dalam entry nad tak buat lagi, sebab kene main html semua. Baru la orang nampak. Rasa nak klik, klik je.. Hehhe..

Alhamdulillah dah cukup jumlah yang ditetapkan Adsense akan masuk sendiri dalam bank. Tapi syarat kene bubuh la details akaun kita. Hahhaa. Macam nad haritu tak letak, mula gigih tanya kawan macam mana. Rupanya tak isi details akaun. Lol.. Kalau tak isi hold la Adsense kita dalam tu je. Nad, nad.. Kihkih..

Terdapat 3 cara yang anda boleh peroleh bagi menerima pembayaran daripada Google Adsense iaitu :
- Menggunakan Cek
- Western Union
- Wire Transfer (To Bank Account)

Kebanyakn orang pilih Wire Transfer sebab lebih mudah. Dia terus transfer ke akaun korang. Sebab nampak ramai kawan pilih yang ni. Takyah buat apa-apa, tunggu je duit masuk dalam akaun. Google Adsense akan bagi emailbila dia dah masukkan duit korang. Macam dapat email semalam, mungkin dalam dua tiga hari dapat.

Ni cara untuk anda mengisi Wire Transfer
- Selalunya kita buka blog, tekan Earnings nak tengok Adsense.
- Kemudian tekan visit my earning.
- Kemudian tekan bahagian jumlah Adsense tu ade tiga titik, tekan payment
- Tekan la bahagian klik How You Get Paid. Nak senang Atau pergi Log in Google Adsense dan klik How You Get Paid.
- Klik Add Payment Method dan pilih Bank Transfer to Bank Account
Kemudian masukkan details anda dengan panduan di bawah :

Name On Bank Account : Masukkan nama penuh anda
Bank Name : Tuliskan nama bank anda
SWIFT-BIC : Masukkan kod bank menurut panggilan antarabangsa. Anda boleh semak kod tersebut mengikut nama bank anda dipautan ini
Account number : Masukkan nombor akaun bank anda
Re-type account number : Masukkan sekali lagi nombor akaun bank anda yang sama

Akhirnya, tandakan Set as primary payment method dan klik Save.

Mana yang ade tulis (optional) tu ikut korang nak isi ke tak. Macam nad tak isi pun.

Korang akan menerima email daripada Google yang memberi tahu sudah memasukkan maklumat berkaitan menggunakan Wire Transfer. Selesai! Lepas tu, hanya perlu menunggu duit Google Adsense masuk lebih kurang 1-3 hari waktu bekerja sahaja. Selepas Google Adsense hantar email seperti gamabr di atas.

Maaf, nad pertama kali dapat, tu kongsi sini. Semoga dapat bnatu dengan mereka yang masih baru macam nad ni untuk keluatkan duit Adsense.



hai assalammualaikum


Dapatkan Laporan Skor MyCTOS Percuma Sepanjang PKP Covid-19 - Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni, memang semua orang terkesan, tidak kira mereka dalam kedudukan apa pun. Banyak yang terjejas, tak boleh buat aktiviti macam biasa, dan tidak boleh bekerja. Hanya sektor tertentu sahaja yang boleh beroperasi. Tapi, apa yang dilakukan ni, adalah untuk menghentikan penularan Covid 19 dan bagi keselamatan kita juga. Silat patuhi arahan kerajaan.


Kita boleh nampak, kemungkinan PKP ni akan berlanjutan, dan ramai yang risau, akan tetapi, dalam situasi ni, kita masih perlu bersyukur kerana kerajaan beri bantuan BPN kepada semua. Bukan itu sahaja, banyak syarikat dan agensi yang komited dalam membantu rakyat sepanjang PKP Covid-19 ni. Salah satunya ialah CTOS, agensi pelaporan kredit terbesar di Malaysia.


Sepanjang PKP ni, nad dan suami memang merancang perbelanjaan dengan baik. Tengok pada keadaan ekonomi, kita kene pantau kewangan kita, sehingga kita dalam keadaan baik. Senang bila pantau dekat CTOS.


Akibat penularan COVID-19 (Coronavirus), CTOS, agensi pelaporan kredit terbesar di Malaysia, sedang memantau dengan teliti isu-isu kewangan yang timbul dan kesan hebat yang menjejaskan masyarakat pengguna di Malaysia.


“Semasa wabak COVID-19 ini, soal kesihatan dan keselamatan kita merupakan keutamaan yang paling mendesak. Akan tetapi, pengguna mungkin juga risau bagaimana keadaan ekonomi masa kini akan memberi kesan terhadap kedudukan kewangan mereka,” kata Dennis Martin, Ketua Pegawai Eksekutif CTOS.


https://ctoscredit.com.my/ctos-cares/?utm_source=Blog-miszrockers&utm_medium=Banner&utm_campaign=Blog-Score







Dapatkan Laporan Skor MyCTOS Percuma

Pihak CTOS akan menyumbangkan sehingga 100,000 laporan kredit Skor CTOS secara PERCUMA bernilai RM 2.5 juta bertujuan membantu rakyat Malaysia mengetahui kedudukan kewangan dengan lebih baik.

https://ctoscredit.com.my/ctos-cares/?utm_source=Blog-miszrockers&utm_medium=Banner&utm_campaign=Blog-Score


Korang boleh dapatkan laporan dan semak skor MyCTOS secara percuma ini di https://ctoscredit.com.my/ctos-cares/


https://ctoscredit.com.my/ctos-cares/?utm_source=Blog-miszrockers&utm_medium=Banner&utm_campaign=Blog-Score






https://ctoscredit.com.my/ctos-cares/?utm_source=Blog-miszrockers&utm_medium=Banner&utm_campaign=Blog-Score


Cara nak daftar dia pun senang. Tebus sekarang, sebab kempen ni bermula dari 1 April sehingga 31 Mei 2020. Jangan lupa masukkan promo FREEMCO20 . Cepat Klik https://ctoscredit.com.my/ctos-cares/

Pihak pengguna dan perniagaan yang sedang terkesan atau mungkin terkesan akibat COVID-19 dinasihatkan supaya menghubungi pihak pemberi pinjaman dan pemiutang mereka secara langsung untuk membincangkan pilihan-pilihan jangka panjang mereka dan pihak CTOS menggalakkan rakyat Malaysia agar bersikap proaktif dalam memantau kredit supaya sentiasa mengikuti perkembangan kewangan peribadi sepanjang tempoh yang rumit ini.

Mana-mana pihak yang ingin mendapatkan laporan Skor MyCTOS mereka, sila layari www.ctoscredit.com.my/ctos-cares.


https://ctoscredit.com.my/ctos-cares/?utm_source=Blog-miszrockers&utm_medium=Banner&utm_campaign=Blog-Score


Selain itu, pengguna boleh mendapat sokongan untuk mengurangkan potensi  kesan negatif akibat wabak ini terhadap kedudukan kredit mereka, dengan melayari laman web CTOS yang memaparkan maklumat terkini mengenai laporan dan skor kredit.


Jangan panik, apa-apa boleh rujuk link nad bagi tu ok. Insyallah #kitajagakita ..
hai everyone

Beaconhouse Group Of Schools Offers 15% Reduction In School Fees In Light Of Extended MCO - We have now entered phase 3 of the Movement Control Command. Hope you all are doing well. Even though we are in a quarantine, cannot go to work, we can not do as we always do, but we are still grateful, because we are still in control. During this pandemic, Beaconhouse Schools understood the situation and took initiative by reducing school fees to help families in their current situation.


Beaconhouse Group Of Schools Offers 15% Reduction In School Fees In Light Of Extended MCO 

Beaconhouse Group of Schools – one of the largest networks of international and private schools, has announced a 15% reduction in school fees in light of the announcement of the continued extension of the nation’s Movement Control Order (MCO).


This reduction in fees will apply to all of Beaconhouse’s 14 schools in Malaysia from pre-schools to secondary schools, benefiting close to 3,000 students and their families.

With the spike in the COVID-19 pandemic and the recent extension of the MCO to 28 April many Malaysians are feeling the pinch through pay cuts and uncertainties in their workplace. While the government stimulus packages have gone a long way towards helping Malaysians cope with the crisis; corporates, employers and individuals must play a bigger role to ease the strain on Malaysians.


Explaining about the reduction, Alister Bartholomew, Regional Director, Southeast Asia, Beaconhouse Malaysia said, “We understand the financial burden that some families may be facing amid school closure and economic slowdown. We are proud to be one of the first schools in the country to extend this gesture of goodwill to help the parents of our beloved students in these difficult times. Learning mustn’t stop, no matter what.”

He went on to add that the school’s top most priority has been and will always been the continuation of student education regardless of the surrounding situation. “This is part of our promise for holistic and life-long learning. Even though we are all at home playing our part to flatten the curve, our commitment to enriching our students continues,” said Mr. Bartholomew.


Despite school closures for several weeks now, Beaconhouse has been quick to adapt, with Beaconhouse Schooling Uninterrupted launching a robust virtual learning system providing a full spectrum of learning opportunities for its students.


“Despite such short notice we are pleased with the progress of our online teaching and learning platform, which is becoming more comprehensive and meaningful in its rollout every day. This is all thanks to our ever-committed teaching staff, our committed students and their dedicated parents,” Alister added.


The school will reimburse school fees for the period of the MCO extension that’s just been announced. For further information on the Beaconhouse Group of Schools and the reduction in fees please visit: www.beaconhouse.edu.my.
hai assalammualaikum

Cloth Face Mask, Untuk Langkah Persediaan - Sejak kes Covid 19 makin meningkat, mulalah orang ramai cari face mask, sebab penyakit ni boleh berjangkit melalui hidung dan mulut. Disebabkan banyak orang cari, sampai semua kedai yang jual, habis dan tak dapat nak restock. Lepas kes semakin meningkat, banyak pulak orang jual, tapi dengan harga yahudi. Tapi, lepas tu, diturunkan mengikut harga yang ditetapkan. Ada nampak kat shopee, jual murah 50 pcs RM50 lebih macam tu, waktu sale. Fikir banyak kali, nak beli ke tak, nak beli ke tak. Nad pun tak pernah keluar sejak sebelum PKP sampai la sekarang. Yang keluar mr mafia, ketua keluarga. Mr mafia pun jarang keluar sangat, jadi nak beli banyak fikir banyak kali juga. Mr mafia pun keluar pakai cloth face mask yang memang dia dah ada dekat rumah.



Lepas tu, nampak kawan post dia buat  cloth face mask. Tak fikir panjang, nad terus dm dia, boleh buat untuk dewasa dan kanak-kanak. Nad terus beli..huhu. Nad fikir untuk persediaan lepas PKP. Yela, kita tak tau covid ni sampai bila, kalau dah habis PKP pun, kita kene ambil langkah berjaga-jaga. Jadi nad pilih untuk beli cloth face mask ni dengan kawan tu. Dia pun boleh buatkan untuk anak-anak. Terus nad bank in duit.

Sebenarnya, lagi bagus pakai face mask 3 ply warna biru tu. Tapi dah pakai buang. Tak boleh simpan atau basuh. Salah tu. Nak buang pun, kena ada cara dia, yang penting kene koyakkan, sebab ada orang tak bertanggungjawab, pergi kutip dan basuh pastu dijual balik..Allahuakbar. Situasi macamni, janganla buat benda yang memudaratkan orang.

Kalau cloth face mask ni sebenarnya tak berapa elok, sebab dia tak boleh cegah virus ni. Tapi, haritu nampak kawan, nama neyra, dia pun pakai cloth face mask ni, tapi dia buat jenis ada poket dekat cloth face mask tu. Jadi dia gunakan PM2.5 dan masukkan dalam mask tu untuk protect polluted air.


Ni la dia 5 layers PM2.5 Activated Carbon Filter. Neyra cakap dia beli dekat shopee. Nanti nad cari kat shopee beli situ jela. Tapi lepas pakai ni pun kene buang, jangan simpan.



Cloth face mask yang nad beli ni pun ada poket dia. Memang cakap siap-siap denagn dia, ada poket tak untuk isi PM2.5 . Dia pun tunjuk. Nasib baik.

Cloth Face mask pun ,lepas pakai kene basuh. Macam nad, mr mafia punya, setiap kali dia keluar, nad akan basuh. Biarla orang cakap paranoid ke apa, kita tak tau covid tu dekat mana. Entah terkumpul ke apa, jadi langkah berjaga, setiap kali pakai kenala basuh cloth face mask tu.


Belikan juga untuk anak-anak. Budak-budak ni kalau bercorak sikit, diaorang suka pakai. Macam kakak, hari-hari cakap, " mommy, fariza nak tutup mulut tu, nanti kuman ". Hah bila dah sampai mask dia, terus dia nak pakai. Suka diaorang sebab corak Hello Kitty. Mommy punya hitam jela, sama macam daddy punya hitam..ehehe..

Cloth ni pakai tali, jadi memnag ikut muka la.

Ok, korang, yang susah cari 3 ply face mask biru tu, bolehla pakai cloth face mask ni. Yang penting, lepas pakai basuh, denagn sabun ye. Kasi gosok betul-betul. Nak order, boleh terjah
Facebook : https://www.facebook.com/qiya.saad87
Instagram : https://www.instagram.com/qiyasaad/
Contact: 📲 012-2668424