Articles by "Lifestyle"
Showing posts with label Lifestyle. Show all posts
 hai assalammualaikum
 
Pekerja JNT Mogok, Tapi Barang Peniaga Dan Pelanggan Jadi Mangsa - Isu pekerja JNT mogok dah beberapa hari berlaku. Tak kira la kat Facebook , Instagram atau twitter, kisah pekerja JNT mogok masih ada. Dikatakan pekerja JNT mogok disebabkan komisyen diaorang terlalu sedikit tidak setimpal dengan kerja yang diaorang lakukan. Kalau diikutkan memang kesian, yela, kerja penat-penat, kadang tak rehat, tapi komisen dapat sikit. Dengar kata berapa sen sahaja diaorang dapat.
 
Syarikat penghantaran JNT sebelum ni ok je dekat tempat nad. Tapi ada juga beberapa isu barang yang dihantar banyak problem. Biasalah, kawasan tak sama, pekerja hati lain-lain..huhu
 

Pekerja JNT Mogok, Tapi Barang Peniaga Dan Pelanggan Jadi Mangsa

Dan baru-baru ni, viral pulak, video pekerja JNT baling barang peniaga dan pelanggan tanpa rasa serba salah disebabkan terlalu marah dengan pihak atasan. Tapi wajarkah, marah dekat pihak atasan barang peniaga dan pelanggan menjadi mangsa? Memang tak wajar ye, dah orang yang lakukan ni fikiran sangat sempit.

Ya, tau marah sebab komisen sikit, tapi barang peniaga dan pelanggan tidak bersalah ye. Bagi pekerja JNT, korang boleh je mogok, mogok macam tak datang kerja, kalau datang pun mogok ngular la tak buat kerja, dah kenapa perlu baling barang peniaga dan pelanggan. Nampak ye barang fragile pun dibalingnya. 

Cuba bayangkan, barang tu kaca, atau laptop, yang memang susah nak dapat, yang pelanggan kumpul duit nak sangat barang tu, sekali dapat hancur berkecai. Ada beberapa orang post dapat barang hancur bila JNT hantar. Tak kesian ke. Peniaga balut elok2, untuk dihantar ke pelanggan dengan baik, tapi sudahnya terima dalam keadaan yang tak sempurna. kemudian pelanggan akan salahkan peniaga. Pelanggan bayar duit penghantaran, tapi JNT buat macam ni..haishh geram tau bila tengok video tu.

Nad ada baca seorang member ni, boleh je pergi ke Jabatan Buruh report ni smeua beramai-ramai, yang penting bukti atau apa sahaja. Ya, mungkin lambat proses, tapi mestila, diaorang akan bantu, lagi-lagi waktu sekarang.Dari benda senang, sekarang pekerja JNT tu dah masalah.

Dah hancurkan barang peniaga dan pelanggan, silap-silap, korang kene denda atau kene bayar lagi. Dah jadi masalah lain.


Ada kawan, dia post twitter, masa pekerja JNT hantar barang dia , dia borak dengan pekerja tu, dia cakap pasal komisen tu. Pekerja tu cakap ya, komisen dia kene potong RM1500 bulan ni. Banyak betul kan. Yes kesian sangat, kerja penat-penat, hantar barang banyak, tapi kene potong. Tapi tindakan pekerja JNT lain yang mogok sambil baling barang tu memang tak patut.



Disebsabkan satu pekerja JNT buat hal, habis semua kurier JNT terbabit sekali. Padahal ada je yang eloknya bekerja, susun barang elok-elok. 

Semoga dapat selesai isu syarikat penghantaran JNT ni. Semoga pekerja terbela nasib mereka. Kerja dengan ikhlas dan amanah. Waktu sekarang, nak cari kerja lain dah susah. Semoga dipermudakan pekerja JNT.
 hai assalammualaikum
 
Tak Sangka Minyak Masak Boleh Dibekukan, Dikeraskan - Benda kalau orang tak bagitau, kita mana la tau. Macam yang ni, tak sangka pulak ada produk yang boleh jadikan minyak masak tu beku atau keras. Nak tau pun, sebab Sally yang bagitau, dia nak cari barang dekat Daiso, nak cari yang boleh bekukan minyak tu la. Terus nad cakap " hah, ada erk, nak juga la ".

Minyak Masak Boleh Dibekukan, Dikeraskan Dengan Cooking Oil Hardner


Ni la dia, namanya Cooking Oil Hardner. Alamak harga lupa la, sebab beli sebelum PKP lagi. Beli dekat Daiso Aeon Big Ampang. Tapi seiingat nad barang dekat Daiso semua sama harga, dekat situ la, tapi lupa. Murah je harga barang ni. Bila tengok gambar dekat kotak, teruja nak guna bila balik nanti. Pertama kali nampak barang ni.
 

Dalam dia bentuk paket macam ni. Satu paket dengan 650ml kita boleh guna dekat minyak yang kita nak buang tu.

Selalunya, nak buang minyak, nad akan masukkan dalam plastik dan tunggu lori ambik. Botol dekat rumah ni tak banyak pun sebab selalu beli minyak yang dalam plastik. Nad memang tak pernah jual minyak sebab dekat Ampang ni tak tau dekat mana, yang nad tau, dekat Cyberjaya ke Putrajaya. Nak pergi jauh pulak. Jadi, caranya memang buang je.

Bila buang dalam keadaan air tu, plastik tu nad akan lapik dua, biar minyak tak tumpah. Macam susah jugakla, tu sebab bila Sally cakap ada barang yang boleh keraskan minyak, terus nad beli.

Malam tu juga nad cuba pakai Cooking Oil Hardner ni. Memang minyak tu nad nak buang pun. 

Mula tak paham cara guna, pulak tu lupa nak tanya Sally, hahaha, tapi nasib baik ada tulisa B,English dekat depan tu.



Masukkan satu paket dalam minyak, tapi nad guna separuh , sebab minyak pun sikit je. Masa ni buka api tau, kalau tak buka dia tak menjadi. Dah tuang kacau sampai oil hardner tu cair. Kemudian biarkan dalam beberapa minit nanti minyak tu bertukar beku atau keras.



Lepastu bolehla angkat dan buang ke dalam plastik. Takdela menitik ke apa sebab minyak tu dah beku. Teruja tengok minyak tu beku..hahahaa.

Ada orang tanya, dah beku ni minyak boleh cair tak? 

Nad selalunya buang minyak ni, masa lori memnag nak datang. Jadi, tak tau la boleh cair ke tak. Tanya Sally, dia kata boleh jadi cair.

Korang kalau nak cari, boleh cari dekat Daiso. Dahla haritu masuk bukan beli ni je, beli lain sekali..hahaa. Biasalah tempat macam tu berhantu..kihkih. Pernah beli alat pembersih makeup comel dekat Daiso ni.
 hai assalammualaikum
 
Menarik Sangat Mainan Drill Ni! Macam Drill Betul, Buat Anak-Anak Fokus - PKP dilanjutkan, mestila tepu nak bagi anak-anak buat aktiviti kan. Mana yang kene PDPR berjalan seperti biasa, habis PDPR tak tau nak buat apa. Mesti nak bagi anak-anak buat sesuatu biar tak jemu dekat rumah tu. Ni nad nak kongsi permainan yang sangat menarik, yang anak-anak boleh buat. Permainan yang sesuai untuk anak lelaki dan perempuan iaitu permainan drill. Nama je drill tapi lelaki perempuan boleh main..hehee.

Permainan Drill Yang Selamat Untuk Anak-Anak

Nah ni la dia mainan Drill and Design Create and Play. Tengok gambar pun dah menarik kan. Gambar budak memegang drill dan bentuk-bentuk yang boleh anak-anak buat. 
 


Banyak kelebihan bermain yang memberi manfaat kepada kanak-kanak termasuk membantu perkembangan fizikal seperti kemahiran motor kasar, motor halus, keseimbangan, merangsang derianya dan membantu perkembangan emosi mereka.
 
Lagi budak-budak ni suka benda yang bewarna warni. Nampak mainan drill ni pun memang sangat menyeronokkan.


 
Dalamnya satu box, ada satu drill, menggunakan bateri. Bentuk seperti drill betul, dan berjalan seperti drill, pasti membuatkan anak-anak teruja bila dapat memegang drill ini. Selain dill, ada screw dan pelbagai warna board. Juga ada buku panduan untuk membuat bentuk.
 
Bagus sangat, sebab anak-anak boleh berkreatif dengan buat pelbagai bentuk, seperti bentuk bunga, robot, rumah dan macam-macam lagi.



Ni contoh video mainan Drill And Design Create n Play.

Harga RM48 sahaja.

Mesti anak-anak suka, yela, mana tau, dari kecik biasa pegang drill mainan, besar pegang drill sebenar..hehhee.





Satu lagi mainan drill yang korang boleh dapatkan untuk anak-anak ialah Drill Dinasour.
 
Mana anak yang sukakan Dinasour, bolehla dapatkan permainan Drill ni. Cara bermain, anak-anak perlu memasang sendiri dengan skru setiap tempat sehingga terbentuk Dinasour. 

Mainan pembinaan bangunan untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan meningkatkan kemahiran motorik halus, logik, dan kemahiran menyelesaikan masalah.




 
Dalamnya ada satu pemutar skru, skru dan baut kecil dan badan Dinasour.
 
Pemutar skru yang selamat dan licin sesuai untuk tangan kecil kanak-kanak. Dengan skru dan baut kecil, merupakan mainan yang dapat meningkatkan koordinasi mata-tangan.



 
Oh, kalau dah siap dipasang, tangan, kaki dan kepala, Dinasour ni boleh digerakkan tau. Anak-anak boleh menggerakkan bahagian ini untuk membuat bentuk yang berbeza. Menarik kan.
 
Harga Drill Dinasour RM46.

Dua mainan educational ni mainan paling hot tau. Sangat sesuai dijadikan hadiah untuk anak-anak, larikan diaorang dari bermain gajet. Lagi waktu PKP ni, kita bagi toys yang boleh develop imagination, kreativiti dan tingkatkan motor skills anak-anak. 

Bukan setakat mainan je ada, buku pun ada. Sesuai dari 0-12 tahun.

Berminat dengan dua mainan ni, korang boleh 
hai assalammualaikum
 
Pembasmi Kuman Germ Killer: Cara Nad Membas Kuman Di Dalam Rumah Dengan Mudah - Bila tengok angka covid meningkat sampai 4 ribu,memang menakutkan wei!! Risau? Mestilah risau gila. Dahla virus ni tak nampak, entah mana dia datang, entah mana dia dah tersebar. Walaupun kita dah duduk dalam rumah, belum tentu akan selamat dari virus covid ni. Sebab tu kena selalu bersihkan rumah, pastikan rumah bersih dan guna pembasmi kuman untuk elakkan virus dan bakteria dalam rumah ni. 


Nad bukan setakat jaga diri sendiri dan keluarga, malah nad kongsi benda ni sebab #kitajagakita. Korang kene ada rangkaian produk pembasmi kuman Germ Killer ni dekat rumah. Salah satu cara untuk membasmi kuman dalam rumah dengan mudah.

Pembasmi Kuman Germ Killer

Memang banyak produk pembasmi kuman di luar sana, tapi nad memilih untuk menggunakan produk rangkaian Germ Killer Malaysia ni sebab setiap produk GK-GermKiller® mempunyai formula berasaskan air eksklusif yang memenuhi penggunaan khusus. Formulasi ini sangat selamat di semua permukaan dan tidak membahayakan pengguna. Sangat selamat untuk seisi keluarga.
 


GK-GermKiller®  menggunakan campuran sebatian amonium kuarter (QUATS) sebagai bahan aktif utamanya. QUATS adalah agen kuman yang cepat bertindak dan tidak beracun kepada manusia atau haiwan.  
 
 

Paling tiga produk rangkaian Germ Killer ni sudah lulus testing untuk membunuh 99.9% virus SARS-COV-2 ( sumber www.einpresswire.com ) . Nampak tak badge tu. So tanpa was-was dan yakin dapat gunakan produk Germ Killer ni. Produk Germ Killer juga telah disyorkan oleh Singapore NEA sebagai pembasmi kuman rumah yang berkesan bakteria dan kuman.
 
Disebabkan sekarang waktu PKP, dan kita banyak menghabiskan masa di rumah. Jadi, nad kena pastikan rumah sentiasa bersih. Disebabkan risau, nad bukan pakai satu produk je, nad ambil 4 produk terus yang sesuai digunakan untuk semua permukaan rumah dan isi rumah iaitu GK Hand Sanitiser, GK Concentrate, GK Surface dan GK Air.

GK Hand Sanitiser

 
Semestinya benda pertama yang akan dipandang ialah hand sanitizer ni. Semua tau kan hand sanitiser benda yang sangat penting sekarang. Pergi mana-mana mesti kena bawa hand sanitiser ni. Tangan tempat kita menyentuh semua tempat. Jadi tangan ni anggota penting untuk dijaga dan dibersihkan. 


Memang banyak hand sanitiser dekat luar tu, tapi ada tu tak sesuai dengan tangan kita. Ada hand sanitiser yang sebabkan tangan kering dan mengelupas bila pakai terlalu kerap. Berbeza dengan hand sanitiser Germ Killer ni. 


GK Hand Sanitiser bebas alkohol. Berkesan dan mudah untuk membunuh 99 99% bakteria di tangan. Formulasi bebas alkohol, tidak kering dan sesuai pada kulit sensitif, pada baby dan pets, memang selamat untuk digunakan. Walaupun takde alcohol, tapi dia guna bahan aktif benzalkonium chloride (QUATS) dan sangat berkesan apabila digunakan. Bau dia pun wangi je macam bau bedak baby..hehe. Anak-anak pun suka.

GK Hand Sanitiser ada lock dia dekat bahagian tengah. Jadi, kalau nak gunakan boleh tolak untuk buka lock tu, bila taknak gunakan tolak semula untuk unlock. Selamat kan. Sekarang, kerap guna adalah suami, sebab dia keluar masuk rumah beli barang. Kitaorang pun kadang pakai bila rasa perlu.

GK Concentrate

 
Hah!!, yang ni paling nad suka. Senang sangat nak sanitiser baju, pinggan mangkuk, mainan anak, lantai dan macam-macam lagi. Senang sangat membasmi kuman dalam rumah ni dengan GK Concentrate. Ia boleh digunakan di semua permukaan, supaya sentiasa bersih. GK Concentrate telah diperakui NSF (National Sanitisation Foundation) dan merupakan produk Singapore Green Label.
 
GK Concentrate ™  adalah disinfeksi berasaskan air premium dengan tindakan bakteria spektrum luas yang membunuh sehingga 99,99999% kuman. Sangat berkesan dalam perlindungan 24 jam.


 
Bila tengok lantai ni, 24 jam la kita pijak, dan anak-anak pun main dan baring kat lantai. Memang setiap masa nad vakum dan sapu, tapi tu tak memadai dah bersih ye. Jadi, nad gunakan GK Concentrate untuk pembersihan lantai dengan menghapuskan bakteria dan kuman sekali. Nad masukkan 60ml dalam air dan mop macam biasa.


Bukan tu je, mainan anak pun nak sanitiser. 


 
Baju suami pun nad rendam. Yela, dia paling kerap keluar masuk rumah cari barang. Bila dia balik je, terus nad suruh buka baju dia dan masukkan dalam besen. Bagi sanitiser dulu baju dengan rendam dalam air dan masukkan 60ml GK Concentrate dalam rendaman baju tu. Nak guna dekat mesin basuh pun boleh. 

GK Concentrate juga sangat berkesan dengan high dilution rate 1:80 ( 1ml GK Concentrate campur 80ml air ) untuk soaking  dan ia berkesan untuk membunuh virus dan bakteria. Kalau sekadar nak cuci tanpa soaking macam lantai, tandas, tingkap atau apa-apa boleh guna rate 1:40, 1:20 atau 60ml GK Concentrate.
 
 

Banyak kegunaan GK Concentrate ni sebenarnya. Boleh digunakan dekat tandas, dijadikan sabun basuh pinggan. Hah!!, macam-macam la. Bagus kan!! 

Paling best ia bukan sahaja membersihkan dan membasmi kuman semua permukaan, malah meninggalkan wangian yang menyegarkan. Ia tidak merengsakan kulit, menjadikannya selamat untuk penggunaan harian.

GK Surface


GK Surface ™ mengandungi formula pelbagai tindakan yang membersihkan, membasmi kuman dan melindungi dalam satu langkah mudah. Dengan tindakan bakterisida dan virucidal spektrum luas yang membunuh hingga 99,9999% bakteria, produk ini mudah digunakan dan siap digunakan tanpa perlu dicairkan. 

Kalu bab sembur-sembur memang senang kan kerja..hehee. GK Surface ni bukan setakat sembur je, tapi sembur yang boleh membunuh bakteria dan kuman. Keberkesanan GK Surface sehingga 24 jam kesan anti mikroba, menghilangkan bau dan melindungi dari kuman,bakteria, gram-negative bacteria (P.Aeruginosa), gram-positive bacteria (Staph. Aureus), MRSA, HFMD, H1N1 Influenza A.
 
GK Surface ™ memenuhi standard penilaian keberkesanan ASTM untuk agen virucidal yang ditujukan untuk permukaan persekitaran mati mengikut panduan ujian prestasi produk EPA A.S.
 
Baunya yang wangi, memastikan tiada bau busuk dan berfungsi melawan cendawan pada permukaan. Hah, so selamat untuk sembur di mana sahaja.



Macam nad, nad akan sembur dekat tombol pintu, tempat pemegang yang selalu disentuh. Pintu peti ais, suis, remote control. Dah sembur kita lap. Dekat tempat yang rasa tinggi tu pun kita boleh sembur. 
 

 
Dekat meja makan, dapur, sofa, langsir, mangkuk tandas pun boleh. Tapi bukan sembur selalu. Sembur bila perlu sahaja.
 

Gk Surface ni ada dalam bentuk wipes, mudah untuk dibawa kemana-mana.  GK Surface ™ wipes dibuat dengan formula pelbagai tindakan yang mempunyai tindakan bakteria, virucidal dan fungicidal, membunuh sehingga 99,9999% kuman.  
 
 
GK Surface ™ wipes tidak mengandungi bahan kimia yang keras, dan selamat digunakan setiap hari untuk membersihkan semua permukaan persekitaran yang keras dan tidak berpori bila-bila masa, di mana sahaja.

GK Air

Kalau diikutkan, udara segar dalam rumah ni memang tak cukup. Yela, rumah bukan macam dekat kampung, rumah bandar, paham-paham jela. Depan rumah dah jalan raya. Bila bau yang kurang menyenangkan menusuk dalam hidung, rasa tak selesa. Lagi suami seorang yang hisap rokok, bau rokok dalam bilik kerja dia tu buat nad tak tahan. Asal nak masuk bilik kerja dia je, mesti nad akan suruh dia buat sesuatu hilangkan bau rokok tu. 


Kita ni dahla kene duduk dalam rumah, mestilah nak bau yang segar dan menyenangkan. Duduk rumah pun takda la stress. Kalau dah bau busuk, bau hapak, bau sampah, siapa yang suka kan. Boleh sesak nafas..huhu. Jadi, penyelesaiannya, nad guna GK Air. Bau sangat harum tau, bau teh hijau, memang rasa tenang je bila bau.
 
GK Air ™ mempunyai sifat bakteria spektrum luas yang dapat membunuh hingga 99,9999% bakteria. Ia juga membantu menghapuskan bau yang kurang menyenangkan dan beri keharuman di setiap tempat.

GK Air ™ memenuhi standard penilaian keberkesanan ASTM untuk agen virucidal yang ditujukan untuk permukaan persekitaran mati mengikut panduan ujian prestasi produk EPA A.S.
 
Semburan menggunakan GK Air selamat dan ia tidak mudah terbakar.



Nad selalu sembur dalam toilet, dekat sampah, dekat bilik husband, sebab dia merokok dalam bilik dia. Sembur dekat bilik tidur, dekat ruang tamu. boleh juga sembur dekat penapis penghawa dingin. Jadi udara yang keluar akan ditapis dari bakteria berbahaya dan keluarkan bau wangi teh hijau. Memang sedap bau dia, rasa segar je. 
 

Oh Gk Air ni boleh juga disembur di dalam kereta. Yela, orang keluar masuk dalam kereta, mestila ada kuman, bakteria, virus melekat. Jadi kita sembur untuk bunuh virus dan kuman dan bagi kesegaran dalam kereta.

Bagi nad, semua produk Germ Killer  Malaysia ni memang bagus dan memudahkan kita untuk membasmi kuman di dalam rumah. Produk yang berasaskan air dan selamat digunakan untuk seisi keluarga. Sentiasa jaga kebersihan di dalam dan di luar rumah. Lindungi keluarga kita daripada sebarang kuman , virus dan penyangkit berjangkit dengan produk disinfeksi Germ Killer. Wajib ada dalam setiap rumah tau!!.


Korang boleh dapatkan produk Germ Killer ni di website mereka www.gkgermkiller.com.my . Masa membeli tu jangan lupa pakai code GKNADIA. Ada hadiah misteri menanti you all.

Code Untuk Hadiah Misteri  : GKNADIA
 
Untuk info lebih lanjut berkenaan Germ Killer Malaysia boleh layari