Articles by "Lifestyle"
Showing posts with label Lifestyle. Show all posts

 hai assalammualaikum

Beli Basikal Anak Online Je Di Shopee - Basikal ni dah lama Fariza dan Farhanah nak sangat, baru bulan ni mommy daddy mampu beli. Alhamdulillha, bulan ni mommy daddy ada rezeki lebih, mommy daddy kongsi kegembiraan dengan anak-anak. Beli basikal diaorang nipun dekat shopee je, almaklumla, nak keluar rumah tak boleh, beli online jela. Hebat kan, basikal pun boleh online sekarang, senang ya.

Basikal ni diaorang nak sangat sebab setiap kali balik rumah nenek, sepupu diaorang semua dah ada basikal. Biasalah budak-budak dekat situ ramia, basikal diaorang punya kadang tak bagi pinjam, kadang ebrebut. Kesian tengok. Pastu nak senyapkan, mula la cakap 'nanti mommy belikan basikal ok'..Mula tu diaorang lama tak ingat, tapi kakak sekarang dah besar, pandai dah bercakap dan ingat benda dia nak. Harijadi dia haritu tiba-tiba dia cakap 'mommy tak belikan basikal untuk kakak ke'..arghh sudah..hahaa. Bukan taknak belikan, memang nak belikan tapi belum cukup duit.

Nak beli bukan untuk kakak je, kena beli untuk adik juga. Kalau beli sorang mau bergaduh oii! Perempuan dengan perempuan aklau gaduh lain maciam..hahaha. Bulan ni alhamdulillah, mommy daddy ada la dapat rezeki lebih, terus cakap dengan daddy 'abang sayang ada cek basikal dekat Shopee, kalau kongsi sorang RM169'. Tunggu la jawapan laki kita. Pastu dia cakap 'ok boleh '. Cakap lagi sekali, 'betul boleh ni '. Dia cakap iye..hahaa..Takut wak kalau tiba-tiba takleh.




Bila mr mafia dah cakap boleh, terus order. So tunggula dalam beberapa hari. Adalah dalam seminggu. Takpe lambat, diaorang pun boleh sabar. Mula takut juga datang asing-asing, nak bagitau macam mana la tu. Tapi alhamdulillah, datang sekali serentak..hehee.

Basikal masing-masing warna pink, perempuan kan. Fariza memang pink tak boleh dipisahkan. Adik tak kisah, tapi belila yang ada pink-pink sikit..ehehe.




Nad beli basikal kakak dekat kedai ni. Boleh tekan link ni ( http://bit.ly/32SZgnN ). Kakak punya belum siap pasang, kene pasang sendiri. Tapi lepas dapat nad baca komen sampai bawah rupanya boleh mintak orang tu siap pasangkan dan hantar..lol..sedih. Dahla nak pasang dia berjam. Ni pun tak habis pasang lagi, sebab daddy ada kerja. Ni kalau malas sangat mau hntar kedai tolong pasangkan..hahaa. Basikal dia 16 inci.. Sesuai la sampai dia besar.. Harga basikal Rm149, shiping RM11.97, jadi semua RM160.97





Ni basikal adik pulak. Basikal adik siap pasang dah. Sampai pun dalam keadaan baik. Senang bila dah siap pasang ni. Hasihh, awatla mommy tak belikan kakak punya yang dah siap pasang..huhu. Boleh klik link https://bit.ly/36OtM30 

Adik basikal sampai, punya bukan main happy. Siap peluk, cium haishh. Nampak sangat dia nak basikal. MAna taknya kalau balik rumah nenek, gaduh dengan cousin sama baya dia..hahaa. Dahla cousin dia tu lelaki, kalau marah, tak bagi basikal dia..hahaa.Sekaranga dik dah ada, dia suka. Harga basikal adik RM92, shipping RM7.21 ,ade discount shipping RM4.66 dan guna redeem coins RM0.39. Jadilah adik punya RM94.16.

Oh masa tengah usha basikal, nampak pulak helmet diaorang ni..hehee. Duk fikir baik beli sekali, utamakn keselamatan..hahaa. Walaupun tu helmet untuk naik motor, tak salah la pakai untuk naik basikal..kihkih. Sebab cantik dan comel kita belila. Lagipun tengah duk  fikir mommy nak beli motor juga ni..huhu, itu pun kalau ada rezeki lebih juga.





Helmet harga RM72.52, nad beli dua, satu hello kitty, satu doraemon, shipping RM6.15, tolak shipping RM4.77, sebab apply shipping free, kemudian redeem coins RM0.30, so total semua RM73.60. Link untuk helmet ni http://bit.ly/3klyfJw

Helmet sampai awal, tapi disebabkan nak buka sama-sama dengan basikal, jadi helmet dibuka lambat sikit ye..hehee.

Ok korang kalau nak beli boleh rujuk link nad bagi tu.

hai assalammualaikum



Meta Trader 4 : Perisian Dagangan Forex Terbaik - Dagangan Forex semakin popular dari hari ke hari kerana wabak dan juga dengan perisian-perisian pintar yang menjadikannya sangat mudah. Ciri-ciri yang tersedia pada perisian tersebut dapat membantu kita untuk memahami langkah-langkah berdagang dengan cara yang lebih baik dan ia juga membantu kita menjana wang dengan secara bijak.
 
Sekiranya anda pernah berdagang, anda pasti pernah mendengar tentang Meta Trader. Perisian perdagangan yang paling banyak digunakan di dunia adalah MT4 atau MetaTrader 4 yang dikembangkan oleh MetaQuotes. Sebenarnya, MetaQuotes telah mengeluarkan Meta Trader 5 . Apabila anda memuat turun MetaTrader 4 anda akan melihat pilihan untuknya di sana. Tetapi kebanyakan orang gemar menggunakan MetaTrader 4 dan bukannya versi 5. Lebih kurang 15 juta orang menggunakan MetaTrader 4 dan agak jarang ditemui orang yang menggunakan versi 5.
 
MetaTrader 4: Versi Komputer
 


MetaTrader 4 biasanya digunakan sebagai pencartaan dan sebagai satu platform perdagangan dan gambar di atas adalah contoh antaramuka Metatrader. MetaTrader 4 membolehkan untuk dipaparkan sebut harga dan harga, carta untuk perdagangan, bahkan sistem ini membolehkan anda menjalankan strategi robot automatik terus dari platform.
 
Anda boleh mengarahkan pesanan untuk meletakkan petunjuk pada carta anda dan sistem akan menjalankan semuanya. Perisian MetaTrader 4 dilesenkan kepada peniaga FX di seluruh dunia. FX profesional dan peniaga FX lain di seluruh dunia boleh membayar lesen dan menerima hak untuk menggunakan MetaTrader 4. Dan yang akan dilakukan oleh broker ialah mereka akan meletakkan logo mereka di bahagian kiri di atas. Mereka akan memaparkan sebut harga dan harga mereka di sana. Dan apabila anda mengklik untuk berdagang, anda akan diarahkan ke peniaga FX khusus anda.

MetaTrader 4: Versi Mudah Alih
 


MetaTrader 4 juga mempunyai versi mudah alih dan anda boleh pilih untuk menggunakannya pada sistem Android atau iOS. Setelah anda memuat turun aplikasi, anda akan didaftarkan dengan akaun demo secara automatik dengan $ 1000 yang boleh anda gunakan untuk latihan berdagang selama satu bulan. Apabila anda menjadi profesional maka anda boleh membuat akaun sebenar dan anda boleh mula berdagang di platform Forex. Anda boleh melakukan dagangan Forex di platform mana pun tanpa batasan. Dengan ini anda sudahpun masuk ke pelayan broker Forex anda.
 
Dalam versi mudah alih, perdagangan Forex semakin popular dari hari ke hari kerana wabak dan juga bagi perisian pintar yang menjadikan kerja kita sangat mudah dan ciri-ciri itu membantu kita memahami langkah berdagang dengan cara yang lebih baik. Ia juga membantu kita menjana wang dengan cara yang bijak.




Anda akan mendapat setiap ciri dalam versi mudah alih MetaTrader 4 seperti yang ada di versi web atau komputer. Di sebelah kiri, ia akan menunjukkan mata wang mengikut negara dan di lajur tengah ia akan menunjukkan harga tawaran dan di lajur kanan, ia akan menunjukkan harga tanya. Dalam versi MetaTrader 4 Mobile, anda juga akan dapat graf data seperti yang terdapat pada versi komputer MetaTrader 4.
 
hai assalammualaikum

Bagaimana Untuk Mendapatkan Tawaran Insurans Kenderaan Terbaik Di Malaysia?-
Anda tentunya tidak mahu berbelanja lebih daripada apa yang anda perlukan untuk insurans kenderaan. Tetapi bagaimana caranya untuk mencari tawaran yang terbaik? Di Malaysia, ada lebih daripada 20 buah syarikat Takaful dan insurans besar dan kecil yang ingin bersaing untuk mendapatkan anda. Kebanyakan daripada mereka juga mempunyai pelbagai pilihan polisi yang menarik sehingga sukar untuk membandingkan polisi dan mengetahui siapa yang menawarkan polisi insurans kenderaan yang terbaik. Berikut merupakan beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mencari tawaran insurans kenderaan dengan harga yang paling murah.
 
Jangan pernah anggap mana-mana syarikat adalah paling murah

Sesetengah syarikat membelanjakan wang yang besar dalam pengiklanan untuk meyakinkan anda mereka menawarkan kadar insurans kenderaan paling murah. Tetapi tidak ada satu syarikat insurans pun yang memberikan harga paling murah untuk setiap orang. Syarikat insurans yang memberikan harga yang rendah untuk anda mungkin akan memberikan harga yang berbeza untuk pemandu lain. Cara terbaik untuk menjamin anda mendapat kadar terendah adalah dengan membandingkan perbezaan kadar insurans kenderaan.

Membanding dan membezakan sebut harga insurans kenderaan mungkin bukan sesuatu yang menyeronokkan, namun ia dapat menjimatkan sebahagian duit anda.

Walaupun kebanyakan syarikat insurans menggunakan kaedah yang hampir sama ketika menetapkan harga, mereka semua mempunyai ‘faktor X’ tersendiri. Jadi, dua buah syarikat insurans boleh mengenakan harga yang berbeza untuk orang yang sama. Untuk mendapatkan kadar harga yang terbaik dan bagi mengelakkan daripada terlebih bayar, penting untuk membandingkan sebut harga insurans kenderaan dari pelbagai syarikat yang berbeza.

Jangan abaikan syarikat insurans yang lebih kecil
 
Syarikat insurans kenderaan terbaik bukan sahaja memberikan pelindungan kepada pelanggan mereka dengan kos yang munasabah, mereka juga memberikan pengalaman pertama kepada pelanggan bermula dari sebut harga sehinggalah kepada tuntutan. Ini akan membebaskan anda dari rasa tertekan semasa menguruskan polisi dan membuat pembayaran. Benar, syarikat insurans yang besar akan mengawal sebahagian besar bisnes insurans kenderaan di negara ini. Tetapi, syarikat insurans yang lebih kecil kadangkala mempunyai pelanggan setia yang lebih ramai dan rating kepuasan hati pengguna adalah lebih tinggi berbanding dengan syarikat yang lebih hebat. Mereka juga mungkin menawarkan kadar insurans kenderaan yang lebih murah.
Carilah tawaran yang terbaik dan jangan mengabaikan syarikat insurans kecil, mereka mungkin mempunyai tawaran terbaik seperti yang anda mahukan.
 
Soalan Tentang Diskaun
 
Penanggung insurans akan memberikan pelbagai diskaun, seperti memberikan kadar diskaun yang rendah bagi pelanggan yang:
•    Mendapatkan pelbagai insurans kenderaan dengan polisi yang berbeza contohnya pemegang pelindungan gadai janji
•    Menginsuranskan beberapa kenderaan dalam satu polisi
•    Mempunyai rekod pemanduan yang bersih
•    Membayar premium tahunan serta merta
•    Memiliki kenderaan dengan ciri-ciri keselamatan
•    Cuba untuk tidak keliru dengan jumlah diskaun yang berbeza-beza. Bandingkan kadar dan diskaun antara syarikat insurans yang berbeza dengan berhati-hati dan teliti sebelum membuat sebarang keputusan.
 
Tingkatkan potongan anda
 
Jika anda membeli pakej pelindungan komprehensif, anda boleh menjimatkan lebih banyak duit dengan menambah potongan anda. Jika anda menambah potongan anda, harga premium anda akan menjadi lebih rendah, ini bermakna bayaran bulanan dan juga tahunan anda juga akan menjadi lebih murah.
 
Lihat perlindungan tambahan yang ada
 
Syarikat insurans boleh meluaskan pelindungan polisi insurans kereta anda dengan memberikan manfaat tambahan selain daripada pelindungan standard. Penting untuk berbincang dengan wakil insurans anda untuk meminta penambahan manfaat dan juga pelindungan lain. Pelindungan ini termasuklah:
•    Hujan lebat, ribut, taufan, tanah runtuh, gempa bumi dan lain-lain
•    Cermin kereta atau tingkap pecah
•    Rusuhan
•    Untuk tujuan pembelajaran dan juga ujian
•    Urusan tambahan lain serta pemandu dinamakan
 
Kadar insurans anda juga akan bergantung kepada pelbagai faktor peribadi seperti dimana anda tinggal, skor kredit, jenis model kereta anda, usia kereta tersebut, dan sejarah pemanduan anda. Untungnya, anda dapat menurunkan kos pelindungan insurans anda jika anda menyimpan rekod pemanduan selamat anda atau menggunakan kredit skor anda. Apabila anda telah memutuskan yang mana satu syarikat insurans terbaik untuk anda, anda masih perlu melakukan kaji selidik terhadap syarikat tersebut.
 
 

Pertama sekali, periksa sama ada syarikat tersebut boleh dipercayai serta berlesen di negeri anda dengan melayari laman web mereka. Di sini juga, anda boleh menyemak maklumat mengenai aduan yang dibuat oleh pelanggan terhadap mereka. Untuk mendapatkan tawaran insurans kenderaan terbaik yang akan memberikan ketenangan fikiran kepada anda, serta terbaik untuk anda, cara terbaik adalah melalui insurans Fincrew, projek yang dimiliki oleh NickMetrics group.

Insurans Fincrew merupakan produk yang direka untuk membantu pelanggan mereka mengumpul harta dan melindungi aset mereka. Jadi, sangatlah rasional untuk anda berurusan dengan Fincrew kerana mereka menyediakan pelindungan untuk melindungi dan menjaga perkara yang terpenting untuk anda.
 hai assalammualaikum

Yeah!!, Dapat KFC One Box, I Am The Wan - Selalunya kalau ada contest ke apa, memang malas nak masuk, sebab rasa tak bertuah sangat, huhu. Tapi kadang tu sekali sekala cuba juga mana tau tiba-tiba bertuah kan..kihkih. Samalah macam contest KFC ni, masuk suka-suka je, tapi tak sangka boleh menang pulak..ehehe. 

Haritu, ada kawan dah menang KFC One Box ni, pastu tanya macam mana dia dapat box KFC tu, sebab cantik sangat, rupa macam box tv. Dia cakap senang je, post gambar, kemudian hastag yang KFC nak tu. Ada tiga hastag #Rupawan, kena selfie muka sendiri, rupawan ke tak..hehe, #JiwangWan, post gambar dan buat caption pickupline, kemudian #FunnyWan, post gambar dan caption funny. Kalau bertuah dan KFC suka diaorang akan bagitau kita terpilih.

Haritu and cuba masuk, post #Rupawan..hehee.Sebab dah biasa selfie, jadi kita buatlah hastag #Rupawan. Bubuh muka kita dengan bunga caption biasa, kemudian hastag #Rupawan, #KFCOneBOx #KFCMalaysia dan tag KFC.



Tiba-tiba dalam masa beberapa hari, KFC dm dekat instagram, kata gambar nad terpilih..wihuu!! Apa lagi seronokla. Lepstu dia suruh isi form, details alamat semua dan satu soalan mudah.

Lepas tu dia whatsup, kata nak hantar KFC One Box tu dekat rumah. Punya tak sabar



Bila dah dapat, terus buka. Bila perut lapar, dpaat makan KFC One Box, gembira sungguh..ahhaa. Macam dah lama tak makan KFC.



Dalam KFC One Box tu ada Zinger Burger, ayam goreng seekor, coslow, kentang putar, air mangga, dan popcorn potato bowl. Memang berparty la kitaorang haritu dengan makan KFC. Dapat la sekali topi party semua. Anak-anak la happy..dah macam sambut birthday..hehee..

Alhamdulillah, kenyang haritu. terima kasih KFC. Ok pasni kene rajin masuk contest..ehehe.
 hai assalammualaikum
 
Peluang Pekerjaan Dan Latihan Menjaga Orang Tua - Wabak Covid 19 ni beri impak yang besar dalam kehidupan kita semua. Wabak ini bukan saja menjejaskan kesihatan dan nyawa, namun turut memberikan impak langsung kepada hampir semua jenis sektor pekerjaan. Kesannya, ramai yang telah diberhentikan kerja. Serius, kesian bila tengok mereka kehilangan kerja.

Bukan mudah ye, nak cari kerja lain dengan gaji tinggi. Sekarang orang sanggup buat apa sahaja kerja dengan berapa sahaja gaji demi kelangsungan hidup. Setiap musibah pasti ada hikmahnya. Waktu sekarang, kita ambil ruang ini untuk meneroka apa jua peluang yang ada bagi mengharungi kehidupan pasca Covid-19 yang pastinya tidak akan sama dengan kehidupan kita sebelum ini. Apa ada depan mata kita grab sahaja.
 

Latihan Dan Peluang Pekerjaan Bersama iREHAB Menjaga Orang Tua

Ok ni peluang untuk korang yang nak bekerja. 
 
iREHAB membuka peluang pekerjaan mencari caregiver atau penjaga untuk dilatih dan menjadi sebahagian daripada pasukan mereka. 
 



 
iREHAB menawarkan latihan dan peluang pekerjaan bersama untuk menjaga orang tua. Peluang pekerjaan ni  diberi kepada mereka tidak kira sama ada korang mempunyai pengalaman atau tidak. Kalau rasa berminat baik cepat-cepat ambil kan. Bila lagi dapat peluang macam ni.
 
Korang akan menjalani kursus latihan pengasuh selama satu (1) hari yang terdiri daripada kelas dan pengalaman langsung di kemudahan iCenter dan iHome kami. Maksudnya bukan teori semata malah korang akan dilatih secara praktikal.
 
Bayaran kelas adalah RM 70 sahaja, takda la mahal dengan latihan yang diberi serba lengkap tu. Lepas tu, setelah selesai latihan, insyallah akan diberi peluang untuk bekerjasama dengan iREHAB.
 
Hah, mungkin ni boleh menjadi pekerjaan baru buat korang. Mungkin korang dah banyak mencari kerja tapi tak jumpa, apa kata korang cuba ambil tawaran berkerja menjaga orang tua ni. 
 
Untuk pertanyaan lebih lanjut, jangan ragu untuk menghubungi pihak iREHAB di 017 988 0324 atau 012 9061690. Segala pertanyaan korang mereka akan cuba jawab dan bantu korang sebaik mungkin.
 
Untuk info lebih lanjut berkenaan iREHAB, boleh layari 

#irehab #onestoprehab #physiotherapy #occupationaltherapy #speechtherapy #caretaker #training
 hai assalammualaikum
 
Pakej Rawatan Fisioterapi Dan Stroke Di iREHAB Dengan Harga Terendah - Kita tau, pesakit stroke memerlukan penjagaan yang rapi dan sempurna dari pelbagai aspek untuk mempercepatkan proses penyembuhan. Oleh kerana proses penyembuhan pesakit strok adakala mengambil masa yang panjang, rawatan susulan perlu dibuat. Selalunya rawatan dibuat di hospital tetapi, waktu pandemik sekarang, kebanyakan hospital terutama hospital kerajaan perlu mengurangkan pesakit yang hadir untuk rawatan pada satu masa dan mengutamakan pesakit covid 19 tu.

Jadi, macam mana pesakit stroke ni nak dapatkan rawatan susulan?
 

 

Pakej Rawatan Fisioterapi Dan Stroke Di iREHAB Dengan Harga Terendah

Jangan risau, iREHAB ada. 
 
Dengan situasi pandemic sekarang, pesakit mungkin tak dapat buat rawatan fisioterapi dan stroke di hospital tapi mereka boleh lakukan di iREHAB.

Pernah dengar nama iREHAB ni? Mungkin ada yang pernah dengar, mungkin ada yang belum pernah dengar dan belum tau lagi.

iREHAB ni merupakan pusat rehabilitasi fisioterapi dan stroke. iRehab menawarkan rawatan kepada pesakit untuk menjalani proses pemulihan daripada penyakit seperti minor / major stroke ( lumpuh ) dan lain-lain penyakit yang melibatkan saraf, otot dan tulang. Di sini di tawarkan juga rawatan fisioterapi, occupational therapy dan speech therapy.
 
Disebabkan pandemic ni, iREHAB sangat prihatin diatas kesukaran pesakit dan amatlah berharap pesakit dapat meneruskan sesi rawatan di sini, kerana rehabilitasi adalah sangat perlu terutamanya selepas stroke. iREHAB akan memberi rawatan yang terbaik kepada pesakit dan menawarkan pakej rawatan dengan harga terendah yang pesakit mampu bayar supaya pesakit  masih boleh menghadiri sesi rawatan dengan kerap untuk membantu proses penyembuhan mereka.
 
Lepas nad tengok media sosial iREHAB, bagus sangat tempat dia, macam-macam mesin dan alatan untuk membantu pesakit. Memang elokla la pesakit datang sini buat fisioterapi dengan keadaan yang baik dan mematuhi SOP.

Apa yang pesakit perlu buat untuk dapatkan rawatan di iREHAB dengan harga diskaun?
 
Pesakit hanya perlu menunjukkan kad temujanji hospital, dengan tarikh temujanji yang pesakit hadiri atau perlu hadiri untuk mendapat harga diskaun ini.

Kalau korang rasa tak paham, atau ada sebarang pertanyaan, korang boleh hubungi iREHAB di 012-9061690 atau 017-9880324 untuk membuat temujanji.
 
Untuk info lebih lanjut berkenaan iREHAB, boleh layari 
 
#irehab #onestoprehab #physiotherapy #occupationaltherapy #speechtherapy #neurologicalrehabilitation
 hai assalammualaikum

Kerusi Gaming Freak Chair Naga Throne - Hah kau, ambil, cerita pasal kerusi gaming pulak..hehee. Oh ni bukan kerusi nad punya, tapi kerusi mr mafia punya. Masa untuk bertukar kerusi lama, beli dari zaman bercinta lagi. Ingat waktu tu dia ajak pergi Ikea, cari kerusi untuk bekerja, dan waktu tu, tu la pertama kali nad tau pasal Ikea. Dah nad ni orang kampung, tak pernah la jalan-jalan KL ni, kalau jalan KL pun waktu study, tu pun pergi tempat tertentu sahaja. Bab-bab Ikea ni memnag tak tau langsung sampailah waktu tu bercinta dengan suami dia ajak. Hah terpegun kau tengok Ikea ni, sampai berangan. 
 

 
Eh terlalut pulak, hahaha. Ok sambung cerita. Kasut yang dia beli zaman bercinta tu, dia guna sampai sekarang. Boleh tengok gambar kerusi seperti di atas. Habis semua kulit kerusi dah tanggal sikit-sikit. Kadang melekat dekat badan mr mafia, hitam-hitam belakang dia. Kerusi tu dah berpuluh tahun juga la, sekarang anak dah dua, baru rasa nak tukar kerusi. Kerusi terbaru yang dipilih , kerusi gaming tu la.

Haritu dia ajak nad pergi cari kerusi dekat Melawati Mall. Dia usha kerusi ni pun dekat website, baru pergi ke tempatnya. Kedai yang kitaorang pergi kedai Asashi Level 4 di Melawati Mall. kedai ni jual macam-macam alat komputer, laptop, perkakasan telefon semua.
 

Kerusi Gaming Freak Chair Naga Throne

Memang banyak pilihan kerusi gaming dekat situ. Mr mafia pun tak tahu nak pilih yang mana. Dia suruh nad pilih, nad sendiri pening nak pilih mana..hahaa. Apa yang pasti kerusi gaming ni selesa dan lembut. Dalam banyak-banyak kerusi nad pilih yang ada bantal dekat bahagian pinggan dan kepala, lepas tu ada kaki, sebab nad bila kita sandar takdela rasa sakit. Ada bahagian kaki, senan g nak menjulur kaki tu.

Mula, mr mafia taknak ada kaki, entah macam mana dia boleh tukar fikiran. Masa tu kerusi yang display, takda stok baru tak silap, lupa pulak. Lepas tu staff situ tunjukkan jenis sama tapi harga berlainan. Beza pun lupa apa dia cakap. 



Keputusan, mr mafia pilih Naga Throne Gaming Freak Chair ni. Memang selesa pakai, sedap duduk walaupun lama. Kerusi ni takdala panas, penting memang selesa. 



Ok ni video nad unboxing dan review berkenaan kerusi gaming ni.

Mr mafia bukan main game pun dekat PC, dia main dekat phone, tapi nak beli jugala kerusi gaming ni untuk buat kerja edit dia. Ala kerusi apa-apa pun boleh pakai kan. hehee.

Oh lupa, nad beli kerusi ni dalam RM699, dekat kedai Asashi Level 4 di Melawati Mall.
 hai assalammualaikum
 
Pertandingan 'Slove For Tomorrow' Dianjurkan Samsung Malaysia Merangsang Minat Pelajar terhadap STEM - Memandangkan inovasi mengubah dunia kita dengan cepat, maka amat penting untuk mempersiapkan generasi akan datang bukan hanya untuk menyesuaikan diri, tetapi juga berkembang maju dan lebih cemerlang di masa hadapan dalam dunia teknologi. Selaras dengan komitmen Samsung Malaysia, sebuah program pendidikan globalnya iaitu ‘Solve for Tomorrow’ sedang dilaksanakan. Ia merupakan pertandingan yang bertujuan untuk merangsang sifat ingin tahu dan memupuk minat dalam pendidikan Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM), sambil memberi inspirasi kepada para pelajar untuk memperbaiki dan menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh masyarakat tempatan melalui penyelesaian inovatif STEM. 
 

Pertandingan 'Slove For Tomorrow' Dianjurkan Samsung Malaysia Merangsang Minat Pelajar terhadap STEM

 
“Ia amat penting untuk mempersiapkan generasi akan datang dengan kemahiran asas, pengetahuan dan sikap yang diperlukan untuk menyesuaikan diri kepada perubahan teknologi dan manfaat peluang baharu yang dihasilkan oleh teknologi. Kami percaya dengan potensi mereka untuk mencapai tahap inovasi baharu dan menghasilkan penyelesaian yang mengubah masyarakat. Untuk membantu mereka mencapainya, Samsung komited untuk membantu mereka melalui program pendidikan yang kami jalankan seperti ‘Solve for Tomorrow’,” kata Yoonsoo Kim, Presiden Samsung Malaysia Electronics.

‘Solve for Tomorrow’ merupakan pertandingan unik yang memupuk pemikiran inovatif, penyelesaian masalah secara kreatif dan kerja berpasukan yang dilaksanakan dengan kerjasama Pusat STEM Universiti Malaya. Pertandingan ini terbuka kepada pelajar Tingkatan 1 dan Tingkatan 2 dari sekolah yang sering terlibat dengan pelbagai aktiviti STEM yang dijalankan oleh Pusat STEM Universiti Malaya untuk membantu mereka memperhebatkan pengalaman pembelajaran mereka. Pertandingan ‘Solve for Tomorrow’ akan bermula pada 9 Oktober 2020 dan berakhir pada 8 Disember 2020 dengan pengumuman pemenang pertandingan.

Ir. Dr. Mas Sahidayana Mohktar, Ketua Pusat STEM Universiti Malaya berkata, “Kita harus memperhebatkan pengetahuan Sains dan Teknologi di kalangan anak-anak muda untuk menyelesaikan masalah yang tidak dapat ditafsirkan di masa hadapan. Mereka boleh menggambarkannya dengan lebih baik jika mereka dilengkapi dengan peralatan yang betul dan cara terbaik untuk memastikan mekanisme itu tepat adalah melalui pendidikan Sains dan Teknologi.”

Peserta pertandingan perlu mengenal pasti masalah yang dihadapi oleh masyarakat dan mencari penyelesaian berdasarkan teknologi STEM. Para peserta boleh memilih untuk mengemukakan idea yang berfokuskan pada salah satu daripada empat tema iaitu kesihatan, pendidikan, alam sekitar dan masalah sosial. Setiap satu kumpulan yang terdiri daripada tiga orang pelajar perlu menghantar idea mereka dalam bentuk esei yang menggambarkan masalah yang harus diselesaikan dan bagaimana STEM dapat menjadi penyelesaian kreatif. Pada pusingan kedua, 10 pasukan yang disenarai pendek perlu memperhalusi idea mereka dan membentangnya menerusi PowerPoint.
 

 
Tiga pasukan akan dipilih pada pusingan ketiga. Mereka perlu memperhebatkan persembahan mereka dengan pilihan yang diberikan untuk mencipta prototaip. Setiap pasukan perlu menghantar rakaman video persembahan mereka dan fungsi prototaip yang mereka cipta. Pada peringkat akhir, ketiga-tiga pasukan akan bertanding untuk memenangi hadiah utama bernilai sehingga RM37,900 dengan penyelesaian STEM inovatif mereka yang mengagumkan para hakim. 
 
Hadiah Yang Bakal Dimenangi Peserta

Pemenang pertandingan akan membawa pulang hadiah produk Samsung untuk sekolah masing-masing dan juga untuk diri mereka. 
 
Pasukan yang memenangi hadiah pertama akan menerima produk Samsung bernilai sehingga RM16,900 yang akan diberikan kepada sekolah sementara setiap pelajar akan menerima produk Samsung bernilai sehingga RM7,000. 
 
Untuk hadiah kedua, pasukan akan menerima produk Samsung bernilai sehingga RM13,500 untuk sekolah mereka sementara pelajar akan mendapat produk Samsung bernilai sehingga RM6,000. 
 
Pasukan yang memenangi hadiah ketiga akan menerima produk Samsung bernilai sehingga RM10,000 untuk sekolah mereka dan pelajar pula menerima produk bernilai sehingga RM5,400 setiap seorang. 
 
Pemenang akan dinilai berdasarkan kesesuaian isu, kreativiti, kebolehlaksanaan idea, penerapan STEM dan penyampaian penyelesaian inovatif.

“Kami yakin bahawa pertandingan ‘Solve for Tomorrow’ adalah platform yang ideal untuk mendedahkan pelajar kepada dunia sains dan teknologi serta memanfaatkan sepenuhnya potensi mereka melalui penggunaan teknologi. Ini juga merupakan peluang untuk terlibat dan mendorong sifat ingin tahu pelajar dalam STEM di samping melakukan perbezaan dalam masyarakat,” kata Yoonsoo Kim.

Untuk info lanjut mengenai ‘Solve for Tomorrow’, sila layari: www.samsung.com/my/solvefortomorrow/

 hai assalammualaikum

Percuma 100,000 McCafe Iced Latte Pada Bulan Oktober Sempena Hari Kopi Antarabangsa - Ramai yang suka minum kopi kan. Lagi-lagi kopi McCafe Iced Latte McDonald's Malasysia ni. Nad sendiri pun suka minum air kopi McD ni. Kalau boleh setiap hari nak beli, hahhaa. Ada berita gembira untuk korang yang suka minum air kopi McCafe Iced Latte McD ni. Pada bulan Oktober ni, korang boleh merasai kopi McCafe berasaskan ekspresso berkualiti tinggi secara percuma. Wuuhuu!!, siapa yang taknak air percuma kan. McDonald's Malaysia menawarkan 100,000 Iced Latte percuma sempena Hari Kopi Antarabangsa. Iced Latte percuma ini adalah eksklusif melalui McDelivery.
 

 
“Rakyat Malaysia gemarkan kopi dan di McCafé, tetamu kami dapat menikmati secawan kopi yang penuh aroma dalam suasana mesra dan selesa di McDonald’s yang mereka kenali dan sukai, pada bila-bila masa. Oleh itu, pada Hari Kopi Antarabangsa ini, kami gembira untuk memperkenalkan beberapa tawaran istimewa selama sebulan kepada pelanggan kami di seluruh negara, di mana mereka berpeluang menikmati tawaran-tawaran eksklusif untuk pelbagai minuman McCafé,” kata Hajjah Melati Abdul Hai, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Pemasaran, McDonald's Malaysia

“Bukan itu sahaja, kami juga memudahkan penggemar minuman McCafé untuk menikmati kopi kegemaran mereka melalui kemudahan saluran Pandu-Lalu dan McDelivery. Sejak McCafé pertama kali dilancarkan di Malaysia pada tahun 2012, kami mendapat sokongan padu yang berterusan daripada pelanggan yang sangat menggemari rangkaian kopi berkualiti kami,” tambah Melati.

Kopi McCafé diperbuat 100% daripada biji kopi Arabica yang berkualiti premium, dipanggang sederhana gelap dan baru dikisar. Setiap cawan hanya akan disediakan atas pesanan pelanggan bagi memastikan kesegaran kopi dan mengekalkan aromanya. Kesemua minuman dan pencuci mulut juga mematuhi keselamatan makanan dan standard halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). 
 
Biji kopi yang digunakan untuk membuat minuman berasaskan espresso di McCafé diperolehi secara lestari daripada pembekal yang disahkan halal. 

Minuman McCafé yang disediakan oleh barista yang dilatih secara profesional, ditawarkan dengan nilai hebat dari RM5.99 untuk rakyat Malaysia menikmati kopi espresso yang berkualiti tinggi dan penuh beraroma.
 
Pelanggan dapat mencuba pelbagai jenis kopi berasaskan espresso premium di mana-mana cawangan 296 McCafé di seluruh negara.

Selain daripada 100,000 Iced Latte percuma, McDonald's Malaysia juga akan menawarkan pelbagai tawaran McCafé sepanjang bulan, termasuk Americano percuma semasa Masa Sarapan di restoran Pandu-Lalu McDonald's dan hanya RM1.99 untuk menebus Iced Latte saiz sederhana melalui aplikasi McDonald's. Selain itu, aktiviti pensampelan kopi dan tawaran menarik bagi pelbagai minuman kopi juga akan berlangsung di restoran McDonald’s.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai tawaran menarik McCafé sepanjang Oktober, sila layari
www.mcdonalds.com.my/promotion

 hai assalammualaikum

TapauSab Event : 32 Helai Baju Hanya RM10 Di Jalan Jalan Japan, Harga Giler!! - Korang percaya tak, nad dapat 32 helai baju dengan hanya RM10 sahaja? Yeszaaa, ni betul tau, bukan main-main. Tapi, boleh dapat baju sebanyak ni dengan harga ni hanya pada hari TapauSab event sahaja. TapauSab Event Jalan Jalan Japan hanya ada sebulan sekali sahaja iaitu pada hujung bulan hari Sabtu. Macam nad pergi hari Sabtu lepas dekat Jalan Jalan Japan One City. 

 

TapauSab Event Jalan Jalan Japan

Hari TapauSab Event ni, korang boleh dapat tawaran harga terbaik untuk pakaian preloved yang ada dekat sana. Sebelum ni nad pernah pergi, yang hanya ada pakaian untuk wanita dan kanak-kanak. Haritu nad pergi, dia tambah koleksi untuk lelaki. Berbaloi pergi TapauSab Event ni.


 

Harga TapauSab Event

RM5 untuk 1 plastik
RM10 untuk 3 plastik

Bayangkan, dapat harga baju preloved dengan harga macm ni, memang berbaloi. Kalau korang nak tau, Jalan Jalan Japan ni menjual barang-barang preloved dari Japan. Semua barang yang ada dekat sini, semuanya cantik-cantik dan lawa. memang tak dijangka dengan harganya bila korang tengok. Jalan Jalan Japan ni ada banyak outletnya, korang boleh pergi yang berdekatan.

Macam ni la keadaan TapauSab Event. TapauSab Event berlaku di depan pintu masuk Jalan Jalan Japan. Baju dilonggokkan di dalam tray, dan korang kena pilih sendiri baju yang korang berkenan. Jangan risau, semua baju dekat sini dijamin kebersihannya.

Kalau datang TapauSab ni, memang akan habiskan masa yang lama ye, sebab nak tengok satu-satu tray baju yang cantik dan sesuai dipakai. Dah habis tengok dengan pakaian wanita, pergi pulak dekat bahagian kanak-kanak..hahaha. Lepas tu bahagian lelaki pulak. Ya, semua baju kena ambil, takkan baju kita je kan, kecik hati anak-anak dan suami tak ambil diaorang punya..hehee.

Mungkin korang fikir, 'ala preloved je pun'..oopss, barang dekat sini bukan berkualiti rendah tau. Pakaian dekat sini semua cantik, jahitan kemas, dan selesa. Ada juga baju tebal, baju sejuk yang tebal, korang boleh dapat.

Cara Memasukkan Baju Ke Dalam Plastik

Selepas korang pilih baju yang korang berkenan dan masukkan dalam bakul, korang pergi ke meja untuk buat lipatan baju pulak. Sebelum tu pergi ke staff yang jaga, mintak beg plastik. Hah part ni yang kena buat betul-betul, supaya baju yang korang ambil banyak tu boleh muat dalam plastik. 1 plastik boleh muat dalam 10 ke 20 baju, itupun kalau pandai lipat dan susunla..hehee.




 

Hah lipat baju sekecil-kecilnya, dan masukkan dalam plastik, susun dan tekan baju ke dalam plastik dengan berhati-hati tanpa mengoyakkannya. Boleh tengok video nad sumbat baju dalam plastik.

Selepas tu, pergi ke kaunter staff tu semula, dan dia akan selotep plastik tu. Yeah siap, dapat 3 plastik..wihuuuu..

 Nad dapat 32 helai baju, dengan hanya RM10 sahaja..Gembira tak terkata..hehhe..







Jadi, ni la OOTD nad, baju yang nad dapat masa TapauSab Event Jalan Jalan Japan.

Kebanyakannya nad dapat baju sahaja, sebab bahagian skirt semua pendek-pendek. Tak sesuai dengan nad. Untuk anak-anak baju dan seluar. Untuk suami baju sahaja juga.

Nampak kan, baju nad grab semua cantik-cantik. Kondisi baju pun dalam keadaan baik dan sempurna. Saja ambil baju sejuk satu, sebab warna dia cantik, pinky gitu. Walau tau tak boleh travel negara luar, boleh je bawk pergi masa bercuti Cameron ke..hahaa..Ingat Malaysia takda tempat sejuk ke..hehee..

Untuk ketahui lebih lanjut boleh layari

 hai assalammualaikum

Ibu Jari Kaki Suami Kene Cengkam, Sakit Bukan Main - Dah lama suami ngadu, ibu jari sakit. Bila tengok, taula sebab apa. Ibu jari kaki dia kene cengkam. Boleh tau rupa bila kene cengkam, kuku menekan isi di tepi jari. Bila kena memang sakit sangat, apa pun tak dapat buat. Semua serba tak kena. Mula dia boleh tahan lagi, tapi lama-lama tak boleh tahan. Terus dia ajak pergi klinik.



Ada beberapa punca yang boleh sebabkan cagu. 

- Kasut terlalu ketat dan tirus di bahagian hadapan
- Potong kuku terlalu pendek dan membulat di bahagian kiri dan kanan kuku
- Jangkitan kulat
- Jangkitan kuman di isi (tisu) kuku

Mula suami taknak pergi klinik, sebab dia kata, mesti kene potong kuku dia tu. Dia pun dah terbayang macam-macam. Sebab tu sebelum tu dia liat nak pergi klinik. Sebab apa dia fikir macam tu?, biasalah dia akan baca dulu dekat google, dan mesti la ada cerita pasal cengkam ni. Tapi sebab dah tak tahan, lagi anak kerap terpijak kuku dia tu..dia pergi juga klinik. Biarla apa kene buat dekat kuku cengkam dia tu, asalkan baik.

Kitaorang pergi Klinik Kita dekat Pandan Indah. Memang klinik tu dari nad pregnant, anak demam, nad demam, situla klinik dituju. Kaki nad kene kaca, pun jahit dekat klinik ni. 

Masa suami masuk dalam jumpa doktor, dia siap ambil gambar. 

Malam tu juga, kene potong kuku dia tu, dekat Klinik tu juga. Nad dengan anak-anak tunggu jela dekat luar.

Suami cakap, kuku cengkam suami ni elok lagi, tak teruk mana, ada orang tu, dah bernanah, berulat baru datang klinik. Nad pun, selalu nasihatkan suami, pergi klinik untuk cek, biasalah,laki kadang datang degil dia. Tapi nasib baik lama-lama dia berubah fikiran. 


 

Suami hantar gambar,doktor tengah siap-siap nak potong kuku..hehee..Masa ni dia cakap, debar semua. 

Masa kene potong kuku tu dia taknak tengok..hahaa. Ingat lagi masa nad nak kene jahit, dia juga cakap takde apa-apa, macam berani sangat. Sekali kena kat dia, dia pun taknak tengok..hahaa.

Nah, ni la dia, kuku yang dipotong tu. Huishh..seram..


 

Tengok bila dah dipotong..Aduh nad tengok pun ngeri. 

Selesai potong kuku. Kuku tu dibalut, takde dibiarkan terbuka macam dalam gambar tu..hehee. Dalam beberapa hari, pergi klinik lagi, untuk tengok. 

Alhamdulillah, sekarang dah elok dah kuku dia. Takda sakit cengkam ni. 

Cara untuk cegah cagu

1. Potong kuku dengan betul

Cara potongan kuku main peranan sangat penting. Kalau salah potong, ia boleh sebabkan kuku baru akan tumbuh ke sisi dan menekan isi pada jari.

2. Jaga kebersihan kaki

Bila kebersihan kaki tak jaga, possibility untuk jangkitan kulat dan kuman berlaku adalah tinggi. Tak susah pun actually nak jaga kebersihan kaki. Tukar stoking every day dan jangan pakai kasut basah.

Hah, kaki penting untuk dijaga, sebab kita jalan seharian menggunakan kaki. Kalau kaki sakit macam mana nak buat kerja semua. Bila kena cagu, kalau boleh buat sendiri untuk hilangkan sakit tu, bolehla buat sendiri, tapi kalau dah teruk, jangan dibiarkan sampai bernanah, terus pergi klinik.

hai assalammualaikum

Papan Tanda Ikonik ' Mekdi ' Dipaparkan Di Beberapa Restoran McDonald's Di Seluruh Malaysia Sempena Sambutan Merdeka 2020 Dan Hari Malaysia

" Beb, nak lepak mana? Jom Mekdi "
" Sayang, kita makan Mekdi nak "
" Ayah, ibu, dah lama kita tak makan Mekdi "


Ni la ayat yang diguna bila kita dah buntu nak makan apa, tiba-tiba teringat McDonald's Malaysia. Ya, restoran quick service yang cukup sinonim untuk seisi keluarga, tak kira usia, tua atau muda mahupun pangkat. Makan santai bersama keluarga atau rakan-rakan, tempat yang selesa untuk berkumpul. Sambut harijadi atau buat event dekat McDonald's pun best. Kalau nak cerita pasal makan apa best dekat McDonald's Malaysia, eh rasanya banyak yang jadi favourite hehe..

Selalunya sebutan yang kita sebut singkatan untuk McDonald's Malaysia ialah McD, tapi kalau ditukar kepada panggilan tempatan, jadi 'Mekdi ', betul kan. Hah, perkataan ni nampak lebih Malaysian, lokal gitu!!. Kalau korang nak tau perkataan 'Mekdi' ni akan dipaparkan di beberapa restoran McDonald's di seluruh Malaysia sempena Bulan Kemerdekaan 2020 dan Hari Malaysia ni.


Papan Tanda Ikonik ' Mekdi ' Dipaparkan Di Beberapa Restoran McDonald's Di Seluruh Malaysia Sempena Sambutan Merdeka 2020

McDonald's Malaysia sekali lagi menzahirkan jiwa 'Malaysianya' dengan memaparkan papan tanda Mekdi ni di restoran-restoran terpilih di seluruh negara dan ia  juga bersempena ulang tahun ke-38 syarikat itu sejak pembukaan restoran McDonald’s Malaysia pertama di Bukit Bintang.


Tahun lepas, papan tanda ikonik - Mekdi hanya dipaparkan di restoran McDonald's Bukit Bintang, dan telah mendapat sambutan luar biasa dari orang ramai. Kali ni, McDonald's Malaysia telah memutuskan untuk memperluas inisiatif ini dan meraikan dengan lebih ramai rakyat Malaysia di mana perkataan 'Mekdi' akan dipaparkan di 16 restoran di seluruh Malaysia. Apa yang menarik, 16 restoran McDonald's ni la yang dipilih sendiri oleh rakyat Malaysia dalam undian yang dilakukan.


Ni la antara Restoran McDonald's Malaysia yang terpilih untuk Papar Papan Tanda 'Mekdi'
1. McDonald’s Bukit Bintang
2. McDonald’s Titiwangsa
3. McDonald’s KLCC
4. McDonald’s Putrajaya, Presint 2
5. McDonald’s Kuala Selangor
6. McDonald’s Greenlane, Penang
7. McDonald’s Jln Gopeng, Ipoh, Perak
8. McDonald’s Stulang Laut, Johor
9. McDonald’s Kulai, Johor
10. McDonald’s Kuala Pilah, Negeri Sembilan
11. McDonald’s Taman Buaya, Malacca
12. McDonald’s Teluk Cempedak, Pahang
13. McDonald’s Kota Bahru, Kelantan
14. McDonald’s Kuala Terengganu, Terengganu
15. McDonald’s Kuching 1, Sarawak
16. McDonald’s Api-Api, Kota Kinabalu, Sabah


Hah sesiapa yang berdekatan, boleh pergi restoran terpilih ni, makan dan jangan lupa bergambar depan papan tanda 'Mekdi' ni..hehee.. Nad dah ambil depan McDonald’s Putrajaya, Presint 2.


"Dikenali sebagai Mekdi di kalangan rakyat Malaysia, jenama McDonald's terus berkembang seperti hari ini atas sokongan padu para pelanggan kami. Nama Mekdi mendapat sambutan hangat ketika pertama kali kami memperkenalkan papan tanda itu di restoran ikonik kami di Bukit Bintang tahun lalu, dan ini jelas menunjukkan bahawa Mekdi amat sinonim dengan rakyat Malaysia daripada segenap lapisan masyarakat. Jadi tahun ini, kami ingin memberi penghormatan kepada lebih ramai rakyat Malaysia di seluruh negara dengan menukarkan restoran McDonald's kegemaran mereka kepada Mekdi," kata Hajjah Melati Abdul Hai, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Pemasaran McDonald's Malaysia.


Jom tengok video ni.

Hidangan Sampingan Baharu Nasi Lemak McD

Nad dah rasa dah nasi lemak McDonald's, memang sedap gila, sambal dia yang pedas, rasa ngam betul. Banyak kali juga nad makan..heehe. Sebelum ni, korang boleh order Nasi Lemak sahaja atau Nasi Lemak dengan ayam goreng McD, kali ni, sempena sambutan bulan kemerdekaan 2020 dan Hari Malaysia, McDonald's Malaysia memberi sentuhan baharu untuk Nasi Lemak McD yang digemari ramai.


Setiap Nasi lemak McD, disajikan lengkap dengan nasi bersantan yang wangi baunya, ikan bilis rangup, timun segar, telur goreng dan sambal yang sangat sedap. Bagi sentuhan baharu, korang boleh tambah hidangan sampingan bersama Rendang Ayam.



Selain itu, korang juga boleh memilih untuk menikmati Nasi Lemak McD bersama kepingan Spicy Chicken McDeluxe atau kepingan Grilled Chicken Burger (GCB).

Harga untuk Set Nasi Lemak McD dengan seketul Rendang Ayam dan Teh Ais Limau ialah dari RM16.99, manakala set Nasi Lemak McD dengan kepingan Spicy Chicken McDeluxe atau kepingan Grilled Chicken Burger ( GCB ) beserta Teh Ais Limau berharga dari RM14.99


Set Nasi Lemak McD  ni, korang dah boleh cuba rasa dan  boleh dapati di semua restoran McDonald's Malaysia di seluruh negara.

Bukan tu jer tau, pencuci mulut pun McDonald's Malaysia buat citarasa tempatan. Mesti kene cuba guys!!


Ada juga McFlurry Cendol baharu, dengan keenakan Gula Melaka, cebisan kelapa, vanila berkrim cair, dan jeli Cendol. Rasa keunikan McFlurry cendol ni, manis dan kenyal-kenyal jeli cendol tu. Sedap!!


Pai Jagung dan aiskrim berperisa cendol turut dikeluarkan semula.

McDonald's Malaysia - Jenama global terkenal berjiwa Malaysia

Kagum nad dengan McDonald's Malaysia, kerana banyak inisiatif yang dilakukan untuk lebih kearah tempatan. McDonald's Malaysia berjiwa Malaysia, baik daripada makanan yang disajikan, sehinggalah kepada warga kerjanya, dan juga tanggungjawab sosial yang dilaksanakan.


"Kita sedang melalui suasana baharu yang belum pernah terjadi sebelum ini. Pandemik yang melanda ini telah menguji operasi perniagaan kami di pelbagai peringkat, dan kami berterima kasih kepada para pelanggan yang menyokong kami sepanjang tempoh mencabar ini. Kami juga berbangga dengan kru kami yang sentiasa peka dan memastikan prosedur operasi standard (SOP) keselamatan yang ketat dipatuhi di semua restoran McDonald's di seluruh negara. Ini jelas menunjukkan semangat #KitaBoleh yang didukung oleh masyarakat kita,” kata Hajjah Melati.


Konsep #KitaBoleh diterapkan oleh McDonald's Malaysia di seluruh negara – bermula pada bulan Mac tahun ini – sebagai penghargaan kepada keberanian petugas barisan hadapan yang menjalankan tanggungjawab mereka ketika rakyat Malaysia tinggal di rumah semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).


Dengan lebih daripada 14,000 kakitangan di 300 restoran di seluruh negara, McDonald's Malaysia turut mengutamakan pengembangan bakat dan kemahiran tenaga kerjanya. McDonald's Malaysia merancang untuk membuka 450 restoran menjelang tahun 2025. Selaras dengan perancangan itu, McDonald's Malaysia menyasarkan untuk menambah seramai 10,000 tenaga kerja lagi.

McDonald's Malaysia juga meningkatkan taraf pembangunan modal insan di Malaysia dengan memupuk bakat muda dan membantu mereka membina kerjaya yang bermakna. Memberi sumbangan kepada komuniti setempat dengan menganjurkan pelbagai inisiatif seperti sumbangan makanan kepada badan amal tempatan, sambutan Hari Guru, bantuan mangsa banjir dan tajaan makanan untuk barisan hadapan semasa Perintah Kawalan Pergerakan (MCO).


Melalui Persatuan Kebajikan Ronald McDonald (RMHC), McDonald's Malaysia menyokong program-program berkaitan pembangunan kesihatan dan kesejahteraan kanak-kanak dan keluarga mereka. Inisiatif lain yang didukung oleh McDonald’s termasuklah program ‘Kembali Ke Sekolah’, yang telah memanfaatkan seramai 53,000 kanak-kanak sekolah rendah miskin bandar sejak tahun 2017.

#Mekdi #McDonaldsMalaysia #NasiLemakMcD

Untuk maklumat lanjut mengenai tawaran menu menarik McDonald’s sempena bulan Merdeka ini, sila lawati www.mcdonalds.com.my.