Showing posts with label Lifestyle
 hai assalammualaikum

Sebab perlu Buat Pemeriksaan Mata Di Optom Eyecare - Baru-baru ni nad join sesi live di Facebook page BIZNETWORK dengan tajuk ' Dari Mata Turun Ke Hati' dengan objektif dialog berkongsi servis menerusi pengalaman mengurus masalah mata dan insentif oleh Dr Hafidz Ithnin Pensyarah Kanan Optometry UIA dan Puan Ameera Faiz, Pengurus & Optometris Optom Eyecare Bandar Baru Bangi. 

Nad tak lepaskan peluang mendengar perkongsian daripada mereka yang pakar tentang mata sebab sangat penting untuk menjaga dan membuat pemeriksaan mata supaya tidak menjadi lebih teruk. Pada masa live itu juga ada diberitahu tentang kolaborasi antara pihak Klinik dan Farmasi dengan Optom Eyecare dan kelebihan yang mereka dapat dengan kerjasama ini.
 hai assalammualaikum

Hidup Cara Sihat Dengan US Highbush Blueberry - Buah blueberry, saiznya yang kecil tapi penuh dengan khasiat dan vitamin. Nad suka makan buah blueberry ni, rasnya yang sedap, masam manis tu, dan sesuai buat pelbagai resepi menggunakan buah blueberry ni. Kalau korang nak tau musim blueberry biasanya berlangsung dari April hingga September. Baru-baru ini telah dilancarkan Kempen 'Boost of Blue' oleh Majlis Beri Biru Highbush US untuk menandakan kemuncak musim ini.

Kempen 'Boost of Blue' ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran pengguna tentang manfaat kesihatan beri biru, menggalakkan mereka untuk memasukkannya ke dalam diet seimbang, dan menggalakkan mereka makan lebih banyak beri biru US Highbush yang lazat.
hai

Peraga Pakaian Lestari Di 'The Show' Oleh Pelajar Teknologi Reka Fesyen Taylor's - Dunia fesyen sekarang bagai 'cendawan tumbuh selepas hujan'. Macam-macam jenis fesyen baju, design yang direka oleh designer. Tanpa mereka sedar banyak kain yang tidak digunakan telah terbuang begitu sahaja. 

Taylor’s University, Kuala Lumpur Fashion Week (KLFW), Life Line Clothing Malaysia Sdn Bhd (LLCM) bersama FASHINFIDELITY dan pereka fesyen Hatta Dolmat, telah bekerjasama dalam satu inisiatif untuk memperagakan pengeluaran pakaian lestari sebagai usaha menyokong fesyen beretika di Malaysia.
 hai assalammualaikum

Perfect Italiano Memperkenalkan Perfect Pizza, Perfect Bakes dan Mexican Style Baharu - Bila masak western macam spageti ke, atau pizza ke, suka letak cheese banyak. Keju merupakan ramuan versatil yang boleh meningkatkan rasa dan tekstur masakan, menjadikan hidangan kelihatan lebih menyelerakan dan rasa lebih lazat.

Bagi warga Malaysia yang sememangnya terkenal dengan kegemaran mereka terhadap makanan yang berkrim dan savuri, keju menjadi antara bahan yang paling kerap digunakan dalam masakan. Keju bukan sahaja meningkatkan rasa, ia juga menambah nilai khasiat disebabkan kandungan protein dan kalsium yang tinggi. Terdapat pelbagai pilihan keju yang anda boleh dapati, setiap satu dengan kualiti yang unik dan rasa keju yang cukup berbeza untuk dinikmati.
hai assalammualaikum

Hari Raya Aidiladha 2022, Gotong Royong Buat Korban - Pada Hari Ahad 10 Julai 2022 Bersamaan 10 Zulhijjah 1443 Hijrah , kita menyambut Hari Raya Aidiladha, atau dikenali sebagai Hara Raya Haji dan Hari Raya Korban. Alhamdulillah, kita dapat sambut dengan penuh barakah bersama-sama. Selamat Hari Raya Aidiladha nad ucapkan kepada selurun umat Islam. Baru sempat nak cerita pasal Aidiladha, almaklumla, bila raya ni, memang malas nak hadap laptop. Tahun ni, mak, ayah dan adik buat korban, kongsi dengan adik beradik belah mak yang lain.

Macam biasa lauk Hari Raya Korban sama sahaja macam lauk Hari Raya Aidilfitri, lontong, ayam kicap, sayur lodeh dan kuah kacang. Takda lauk ni tak lengkap ye. Nad balik Sabtu malam, nad dapat cuti pun sampai hari Isnin 11 Julai 2022 je. Hari Selasa dah kena balik sebab anak sekolah. Setengah tempat masih cuti lagi, seronok la depa.
hai assalammualaikum

Cara Hantar Barang Ke Luar Negara Dengan Menggunakan Servis Delyva, Mudah Dan Jimat - Mungkin ada yang tertanya-tanya, macam  mana nak buat penghantaran barang ke luar negara yang lebih mudah dan murah. Yela, selalunya kita nampak harga penghantaran jauh lebih mahal dan ada cas tersembunyi yang dilakukan oleh sebuah company penghantaran. Sampai takda pilihan, kadang terpaksa juga membayar kos yang tinggi untuk harga pos ke luar negara. Ada juga yang tak tahu bagaimana nak hantar barang ke luar negara. 

Kalau korang seorang peniaga online, mesti banyak buat penghantaran kan? Lagi best bila dapat order dari luar Malaysia, contoh Singapura, Indonesia, Taiwan, dan banyak lagi. Yela, kita tak tau, tiba hari bertuah kita, dapat pesanan dari luar Malaysia. Masa ni la peluang untuk tambah jualan atau memperkenalkan produk kita sampai ke luar negara. Rugi kalau dapat pesanan ke luar negara tapi tak tau cara nak buat penghantaran, dah terlepas peluang yang ada.
hai assalammualaikum

Kempen Inisiatif Bajet 2022 'Jadikan Halal Pilihan Utama Anda',  Bantu Tingkatkan Jualan Produk PMKS Halal - Industri makanan halal merupakan industri yang berpotensi tinggi untuk dibangunkan bukan sahaja di Malaysia malah ke peringkat global. Disebabkan pandemik, banyak pengusaha produk halal terjejas sehingga tidak dapat mengekalkan perniagaan mereka. Namun begitu, pandemik ini juga menyedarkan tentang kepentingan pendigitalan dan strategi pemasaran yang tepat untuk pastikan produk halal yang dihasilkan kekal berdaya saing di pasaran tempatan dan juga antarabangsa. 

Jadi bagi membangunkan industri halal, pelbagai program dan inisitaif dijalankan untuk membantu industri halal khusunya perusahaan Mikro Kecil Dan Sederhana ( PMKS ) untuk bangkit kembali. Banyak produk halal Industri Kecil dan Sederhana ( IKS ) sekarang. Pada nad, produk IKS ni pun bagus dan mampu bersaing dengan produk yang berjenama. 
hai assalammualaikum

Miaow Miaow Keluarkan Perisa Baharu ' Lebih Berapi ' dan Pastinya Sedap - Yeah!!, snack kegemaran nad, Miaow Miaow keluarkan perisa baharu, kini ' Lebih Berapi ' dan pastinya sedap. Macam tau-tau je nad suka makanan pedas ni, mestila kena cuba perisa baharu dari Miaow Miaow ni. Miaow Miaow memperkenalkan empat pek perisa baharu yang menyelerakan di bawah siri Flame, yang merangkumi perisa Sambal Balado dan Keropok Udang Berperisa Kari BBQ, serta Keropok Udang dan Sotong Berperisa Pedas Korea.

Miaow Miaow makanan ringan yang boleh dinikmati oleh semua orang daripada pelbagai peringkat usia.  Miaow Miaow merupakan jenama keluarga dan pengasasnya adalah adik beradik Chink Poh Cheng dan Chuang Poh Lim. 
 hai assalammualaikum

Download Aplikasi Marrybrown Sekarang! Banyak Tawaran Menarik Korang Boleh Dapat - Sana sini nad tengok ramai yang dah download aplikasi Marrybrown, sebab diaorang taknak lepaskan peluang untuk dapatkan tawaran yang menarik dalam aplikasi tu. Nad sendiri dah download aplikasi Marrybrown, memang jimat banyak bila nak nak makan dekat Marrybrown. 

Pengguna yang bijak, mesti akan pilih yang murah, dan berjimat cermat, apabila nak membeli, macam Nad la.. Hahaha. Siapa yang tak download lagi aplikasi Marrybrown, download cepat sekarang! Dapat beli makanan Marrybrown dengan harga murah menggunakan aplikasi Marrybrown. Siap dapat percuma 1 ketul ayam goreng bila jadi new member. 

RAMADAN 21 : NASI KERABU YANG DIIDAMKAN

in , by Nadia Johari, 14:26:00
hai assalammualaikum

Ramadan 21 : Nasi Kerabu Yang Diidamkan - Bukan selalu aku nak makan Nasi Kerabu ni, bila betul-betul teringin je baru beli. Nak buat memang tak reti la, aku ni orang jawa, mana la tau buat nasi kerabu. Nasi ambeng pun aku tak pernh buat. Tau beli je.. Hahaha. Yela bahan nak buat banyak, walau nampak macam senang tapi dah tak tau, kita beli jela kan.. Hehehe.

Aku belajar makan nasi kerabu pun masa belajar kolej. Yela kawan dengan pelbagai negeri, macam-macam makanan la aku belajar. Ingat lagi pertama kali makan, pelik sebab kuah sikit, pastu cuma sayur, ikan goreng (masa tu tak tau boleh makan dengan ayam), ada sambal sikit.

 hai assalammualaikum

Optom Bangi, Pakar Pemeriksaan Mata Profesional Di Bangi - Korang pernah tak pergi buat pemeriksaan mata?  Pentingnya jaga mata ni supaya dapat mencegah kerosakan dan kehilangan penglihatan. Pemeriksaan awal mata dapat membantu kita untuk mengesan jika mata kita mempunyai masalah atau tidak, terutama sekali bagi kanak-kanak, supaya dapat dirawat lebih awal. Salah satu tempat pakar pemeriksaan mata yang menyediakan khidmat penjagaan awal mata secara profesional ialah di Optom Bangi.

Optom Eyecare Bangi, Pusat Optometri dan pakar cermin mata, menyediakan khidmat penjagaan awal mata secara profesional dengan kelengkapan berteknologi tinggi dan sesuai untuk semua peringkat usia. 
 hai assalammualaikum

Mask Terbaru Himaya, Himaya H99 Premium Face Respirator Warna Pink Dew - Benda penting waktu sekarang ialah mask muka. Ada orang pakai mask apa pun takda masalah, ada orang pakai mask habis naik jerawat dekat muka. Ada orang cari mask yang cantik dan selesa semasa dipakai. Banyak jenis mask ada, tapi yang paling ok mask KF94, KF95 macam tu. Dalam banyak-banyak mask, nad suka pakai mask Himaya. Corak dan warna angat menarik sesuai untuk perempuan. Kalau korang nak tau, Himaya ada keluarkan mask terbaru mereka. 

Himaya Malaysia memperkenalkan warna terbaharu untuk rangkaian pelitup muka Himaya H99 Premium Face Respirator iaitu Pink Dew. Warna pink  dew, memang lawa. Selain Chic Vintage, warna baharu ini juga menampilkan Nabila Razali sebagai duta utama. 
 hai assalammualaikum

Louisa Scarf, Tudung Mudah Dibentuk, Cantik Dan Selesa - Kalau tengok laci, dah banyak tudung yang ada, tapi tetap juga nak membeli kalau nampak yang berkenan..hehehe. Macam nad banyak dah tudung plain, yang bercorak ni memang tak banyak. Bukan senang nak cari tudung bercorak yang senang dibentuk. Corak lawa tapi kain licin, sangat tak suka. Banyak kali tersalah pilih. Nad kalau boleh tudung ni, paling penting la senang dibentuk, awning on point, barula bila keluar tu takda stress.

Macam biasa aktiviti harian scroll instagram, like kawan punya posting. Lepas tu ternampak kawan nad gayakan satu tudung ni, cantik sangat corak dia. Kawan pakai pun cantik je, apa lagi terus nad ke instagram tudung tu, Louisa Scarf. Masa nad usha tu dia baru buat launching 5 March haritu. 
 hai assalammualaikum

Lintasan Pejalan Kaki 'Fries' McDonald's Yang Ikonik Di Ibu Kota Kuala Lumpur - McDonald's merupakan pilihan ramai untuk makan sambil lepak santai bersama kawan-kawan atau keluarga. Sekarang, McDonald's bukan sahaja untuk duduk santai dan makan, malah boleh meraikan harijadi dan pelbagai majlis. Bila pergi McDonald's wajib pesan set yang ada sekali kentang goreng atau 'Fries". Kentang goreng ni boleh makan di mana-mana atau tuang dalam dulang, lepas tu makan ramai-ramai dengan keluarga atau kawan-kawan. 'Fries' ni la kegemaran anak-anak nad sekarang. 

Ada banyak cara makan kentang goreng ni kan, ada makan begitu sahaja, ada makan dengan sos, ada juga makan dengan aiskrim. Disebabkan kentang goreng ni, McDonald’s Malaysia melakar sejarah ibu kota Kuala Lumpur dengan menjadikan ilustrasi kentang gorengnya - “McDonald’s French Fries” - yang terkenal di seluruh dunia sebagai lintasan pejalan kaki di hadapan McDonald's Bukit Bintang.
 hai assalammualaikum

Durioo+ - Platform Penstriman Buat Kanak-Kanak Muslim Di Seluruh Dunia Yang Menekankan Nilai-Nilai Islamik - Sebagai ibu, mestilah ambik berat apa cerita yang anak-anak tonton . Kita ni kalau boleh nak bagi anak-anak tonton cerita yang ada nilai-nilai Islamik. Hah, ni nad nak kongsi, ada satu platform penstriman, dipanggil Durioo+ platform animasi buat kanak-kanak muslim di seluruh dunia, yang menekankan nilai-nilai islamik di dalamnya. Menarik, boleh la bagi anak-anak nad tengok.

Januari lalu, Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Tan Sri Annuar Musa telah melancarkan sebuah syarikat Animasi Teknologi Malaysia bernama Durioo. 
 hai assalammualaikum

Healife Pusat Rawatan Kesihatan Menggunakan Perubatan Moden Dan Tradisional - Healife yang ditubuhkan pada 2019, merupakan pusat pertama dan satu-satunya di Malaysia yang menggunakan perubatan moden dengan perubatan tradisional mengikut keperluan pesakit. Pusat ini mempunyai proses dan jenis perubatan yang unik untuk pelbagai rawatan penyakit.

Healife, pusat kesihatan dan kesejahteraan bertaraf antarabangsa yang ada di Malaysia terletak di Menara Olympia Kuala Lumpur, dan mempunyai 2 cawangan lain lagi di Abu Dhabi dan 1 cawangan bakal di buka di Qatar. 

JAGUNG CHEESE VIRAL

in , by Nadia Johari, 11:51:00
 hai assalammualaikum

Jagung Cheese Viral - Baru-baru ni nad nampak kat tiktok, makanan viral, jagung cheese viral. Lokasi pulak dekat area Meru, kampung nad. Memang nad tau la dekat mana sebab dah kampung kan, tapi masalahnya sekarang nad ada dekat KL, jadi nak balik tu tak tau bila. Sudahnya kita tengok jela orang post dan rasa. Kita tunggu dulu, kot-kot ada muncul dekat area kawasan kita ni kan..heehhe. Tengok orang sanggup beratur nak rasa. Biasalah, kalau dah viral, orang lain pun rasa. 

Chesse, siapa tak suka cheese, nad pun suka, tapi cheese yang dicairkan bila makan tu cheese tu panjang. Yang jagung cheese viral ni, cheese parut yang diletak banyak sebagai topping dekat jagung tu. Jadi nak tau macam mana rasa bila tambah cheese parut ni dengan jagung tu. 
 hai assalammualaikum

Roti MyNEWS Sweetheart Choco Bun, Bentuk Hati, Comel Betul - Kalau masuk myNEWS, mesti pergi ke roti dia. Suka sangat dengan roti myNEWS, sebab lembut gila. Baru-baru ni ada pulak roti bentuk hati, comel betul, bukan tu je, roti mochi sweet potato bun pun ada. Nad ni kalau nampak roti baru myNEWS memang akan beli dan cuba.

Hah, ni la roti Sweetheart Choco Bun dan Mochi Sweet Potato Bun. Harga kedua-dua roti RM3.90. Kalu roti unik macam ni memang kene beli lebih ye, paham-paham jela, anak lagi, suami lagi..ahhaha. Diaorang pun rasa.
 hai assalammualaikum

Klinik Pergigian Elaina Desa Pandan - Haritu tengah layan Tiktok, nampak pulak content Klinik Pergigian Elaina ni. Menarik tengok dalam dia, terutama sekali bahagian kanak-kanak punya.Lepas tu tengok lagi content yang lain, ada tunjuk lokasi. Eh, dekat dengan rumah kita la, terus screenshot, takut lupa nanti. Pulak tu masa tengok Tiktok tu Fariza ada sekali, terus dia beria ajak pergi ke klinik sini, sebab dia teruja tengok. 

Tapi, nad kata nanti la dulu, sampaila satu hari gigi depan dia tiba-tiba goyang dan nak patah. Dulu nad kecik-kecik, patahla sendiri, tapi bila masuk anak ni, tak berani nak patahkan. Beria dia nak pergi Klinik Pergigian Elaina ni, dengan gigi dah goyang , ngadu susah nak makan, tak sabar di anak patahkan gigi depan. Berani betul anak aku sorang ni, orang lain selalu tolak nak pergi Klinik Gigi tau..hahaha.
 hai

Top 5 Best Selling Fitness Weight Gainer / Mass Gainer in Malaysia - Many struggle for real, not only to lose weight, but to gain weight as well. Having tried to increase their calories intake with plates after plates of high carbohydrate foods and supplements, some would just end up without any significant improvements or becomes obese due to imbalanced nutrition.
© Ceritera Si Gadis Biru · THEME BY WATDESIGNEXPRESS