Articles by "Lifestyle"
Showing posts with label Lifestyle. Show all posts
hai assalammualaikum

Keputusan Darah Tiroid - Sebelum ni nad ada cerita berkenaan bengkak leher yang nad alami, dan ujian darah pun dah dapat.
Masa diaorang call kata keputusan ujian darah dah keluar,  memang malam tu tak keruan. Diaorang call lun dah petang,  jafi nad cadang nak pergi esoknya. Semalam nad pergi klinik nak tau apa keputusan darah tiroid nad,  adakah serius atau tidak.

Sampai je,  pekerja situ,  senang citer panggil nurse jela..hehhe,  dia panggil nama dan berikan keputusan ujian darah tu. Jantung laju takyah cakapla.. Huhu..


Lepas dipanggil,  dan dia bagitau,  " ok puan,  keputusan darah normal "..nad macam,  " normal, makna takda apa-apa ke?  ".. Nurse pun macam tak tau nak jawab apa.. Dia cakap ok je puan.. Huhu..

Nad yang tak puas hati cakap,  " habis, kalau normal,  bengkak dekat leher ni macam mna?.. Ok ke tak?? ".. Nurse tu macam blur,  mungkin sebab dia jaga kaunter bukan doktor.. Hahaha.. Nad pun cakap dengan nada lembut je.  Surely nad nak tau,  walaupun darah normal,  kenap leher ni nmapak bengkak.

Nurse tu cakap " nak jumpa doktor ke? "..nad terus cakap " boleh "..ofkos nak jumpa,  nak tai kenapa kan..

Masa tu pulak ada seorang makcik ada masalah jantung,  jadi doktor uruakan makcik tu dulu. Maka lambatla sikit nak jumpa doktor. Paham-paham jela anak kita dua orang tu. Dah jenis tak duduk diam.. Huhu..

Dah selesai semua,  baru dapat jumpa doktor. Doktor lelaki,  lembut je dia cakap.. Hahahhaa..

Doktor " ye puan Nadia,  ikut keputusan darah,  semuanya normal. Maksudnya tak serius.  Kalau tak normal,  dia lebih dari nombor ni. "..

" Tapi kita nak kene cek juga la kenapa leher awak bengkak.  Kita akan guna ultrasound "..nad pun iyakan je..

Doktor cakap nak tengokla kenapa bengkak leher tu,  kalau betul tiroid,  nak tengok besar mana.. Apa perlu buat seterusnya,  nak perlu makan ubat ke macam mana.. Hah macam tu la..


Tapi doktor cakap bukan dia yang tengok,  kene jumpa doktor pakar. Kena pergi Hospital Ampang. Doktor tu buat temujanji semua untuk dibawa ke Hospital Ampang.

Selesai semua. Jadi, hari selasa kita pergila Hospital Ampang. Tengok pulak apa yang akan dibuat. Nak tau juga bengkak leher ni kenapa. Kalau Tiroid nak tau juga rupa macam mana.. Seram pun ada sebenarnya ni.. Tak keruan dah.. Huhu. Tapi tetap buat macam biasa..

Jadi tunggu next entry.. Hehhe..
hai assalammualaikum

Kitkat Chocolatory, Tebus Dua Set Kitkat Chef Creation Di Pop Up Store Di Sunway Pyramid - Coklat yang nad suka makan ketika penat, stress atau nak rehat lepas buat kerja, semestinya Kitkat. Korang mesti tau kan, Kitkat ni sukala keluarkan bermacam-macam jenis perisa. Dah banyak jenis perisa nad pernah makan, seperti Kitkat Rose Bandung, Teh Tarik, popcorn. Semua rasa hampir sama..Kali ni, Kitkat Chocolatory denagn pelbagai perisa daripada makanan Malaysia.


Kitkat Chocolatory, Perisa Makanan Malaysia, Tebus Dua Set Kitkat Cgef Creation Di Pop Up Store Sunway Pyramid.


Kali ni, Kikat Chocolatroy, inspired by Kitkat, menghasilkan coklat Kitkat dengan perisa yang diinpirasikan daripada makanan tempatan seperti Roti Canai, Kari, Nasi Lemak, Kopi , Kaya dan cendol durian. Perghh!!, hebat kan diaorang dapat semu perisa ni. Dan ia dibuat dengan buatan tangan.


Kadang terfikir, macam mana la diaornag boleh buat pelbagai perisa ni, sebab, rasa dia hampir sama denagn makanan tu sendiri.






Nad dah dapatkan Kitkat Chocolatory ni. Dalam satu kotak nad ada Kitkat Durian, Kitkat Apam Balik, Kitkat Nasi Lemak dan Kitkat Bandung. Semuanya sedap dan hampir sama dengan rasa makanan tu. Cuma Nasi Lemak jela, dia macam letak coklat dengan chili flakes. Cuma rasa pedas sikit macam tu. Yang lain semua rasa sama..

Apam Balik tu memang sama, durian pun sama, sampai anak nad pun tau, "mmmpphh mommy rasa durian la"..nampak tak..heheee..sama juga dengan bandung..


Korang pun boleh rasa Kitkat Chocolatory ni. Ada banyak lagi perisa yang ada. Korang boleh tebus dua set Kitkat Chef Creation ni di Pop up Sunway Pyramid dari tarikh 26 August sehingga 6 Oktober 2019. Pergila dan rasa..

Oh, Kitkat Chocolatory ni juga boleh didapati di Mid Valley Megamall, Lazada dan Shopee.
hai assalammualaikum

Jalan Ke Beryl's Chocolate History Dan Makan Aiskrim Whey Chillin Di Jalan Panggong - Tak sangka banyak juga kedai menarik dekat Jalan Panggong Kuala Lumpur ni. Selepas nad makan di Luckin Kopi, dah kenyang perut, apa lagi, jalan-jalan la tengok kedai apa yang menarik dekat sini.


Beryl's Chocolate Jalan Panggong

Selang satu atau dua kedai dari Luckin Kopi, nad masuk ke kedai coklat Beryls. Biasalah, bila nampak kedai coklat mesti nak masuk punya. Lagi, coklat Beryl's memang nad jarang makan. Tapi tak sangka, rupanya coklat Beryl's ni digemari ramai, sebab bila nad post gamabr dekat media sosial, ramai cakap suka coklat ni.





Memang macam-macam jenis coklat ada dekat kedai Beryl's ni. Yang atas meja ni, coklat koko dari pelbagai negara. Setiap coklat berbeza rasa. Ada yang pahit dan ada yang manis.

Ada juga coklat durian..Tak tau pulak rasa dia macam mana..ehehe..

Kedai coklat Beryl's ni ada di beberapa outlet dia, dan kedai di Jalan Panggong ni baru sahaja dibuka. Korang boleh google mana outlet kedai Beryl's ni.


Whey Chillin Aiskrim 

Lepas tu, pergi pulak ke kedai aiskrim Whey Chillin..Kedai kecil-kecil je. Perlu naik atas untuk makan aiskrim ni.




Macam-macam jenis aiskrim ada, Vanila, coklat, strawberry, tiramisu dan macam-macam lagi..


Harga dia ikut saiz aiskrim..


Bagusnya aiskrim ni, low fat, no sugar, low kalori, low carb dan high protein. Rasa dia memang unik la..hehee..Memang aiskrim yang sihat..hehee


Layan sangat makan aiskrim ni, lagi bila cuaca panas ni.

Kalau korang jalan-jalan area Jalan Panggong, boleh singgah kedai aiskrim ni.


Nak senang, ni alamat kedai, 5, Jalan Balai Polis 50000 Kuala Lumpur Malaysia Untuk tau lebih lanjut, korang boleh layari
Facebook: https://www.facebook.com/WheyChillin-KL-104673660901084/
Instagram: https://www.instagram.com/wheychillin/

hai assalammualaikum

Teh Boh Digemari Ramai Walaupun Sudah 90 Tahun - Teringat dulu, zaman kanak-kanak, mak selalu sediakan sarapan pagi atau minum malam dengan air teh BOH. Kitaorang adik beradik, cepat-cepat duduk, dengan cawan masing-masing. Lepas tu, ambil biskut dan cicah. Sambil makan, sambil berborak...rindu sangat waktu tu. Sebenarnya sampai sekarang nad masih buat pun, dengan anak sendiri la..hehee..Teh BOH memang digemari walaupun sudah 90 tahun lamanya. Minuman teh yang menyegarkan dan sedap dinikmati dengan apa sahaja makanan, seperti nasi lemak, kuih, pencuci mulut dan macam-macam lagi.


Teh Boh Digemari Ramai Walaupun Sudah 90 Tahun, Ada BOH Ada Ummph!!

Teh BOH minuman teh popular sejak 1929 lagi. BOH telah wujud selama 90 tahun dan masih kukuh "Experteas" dan merupakan jenama untuk setiap generasi. Teh BOH ni telah menjadi air minuman ruji masyarakat Malaysia, tidak kira Melayu, China dan India. Ia telah menjadi sebahagian daripada keluarga sejak zaman nenek moyang lagi. Nad pasti, air teh BOH ni ada di simpan di setiap rumah di Malaysia.


Minuman ini digemari kerana aromanya yang memikat. Aroma teh BOH sememangnya menjanjikan kelainan rasa dan keunikan tersendiri. Rasanya yang sedap, masih tidak berubah, warnanya yang menarik, dan ketika menikmati air ini, memang dapat melegakan tekak dan menghangatkan badan. Sekali minum, memang rasa Ummph!!!!..


Teh BOH dihasilkan di Cameron Highlands

Korang mesti tau dari mana teh BOH ni dihasilkan. Semestinya tempat percutian yang digemari ramai iaitu Cameron Highlands. Salah satu tempat yang wajib pergi apabila bercuti di Cameron Highlands ialah Ladang Teh Sungai Palas. Teruja sangat kan melihat ladang teh yang menghijau, landskap yang menakjubkan dan pemandangan panorama yang menakjubkan, ladang teh benar-benar indah.

Cameron Highlands adalah salah satu tempat pertanian yang paling subur di negara ini, yang mempunyai semua ciri-ciri yang sesuai untuk meningkatkan teh yang luar biasa. Dengan persekitaran tanah tinggi beriklim nyaman dan tanah yang subur serta kepakaran yang diwarisi turun temurun telah menghasilkan teh BOH yang cukup istimewa dengan aroma dan ciri-ciri tersendiri.


Teh BOH diproses dengan teliti untuk mendapatkan kualiti teh yang bagus. BOH menggunakan gabungan kaedah tradisional dan moden untuk menuai dan menghasilkan teh asli yang asli, rasa dan aroma tersendiri.


Dengan Potbag BOH, Minuman Teh Mudah Disediakan

Kalau dulu, teh BOH keluar dalam bentuk serbuk, kemudian dikeluarkan dalam bentuk uncang atau potbag. Minuman teh jadi bertambah mudah disediakan dengan hanya memasukkan teabag ke dalam sebuah teko, dan rendamkan dengan air panas. Kemudian ditambah sedikit gula bagi menambah kemanisan air teh, Siap!!..Dah boleh dihidangkan. Satu potbag BOH cukup untuk satu teko dan diminum beramai-ramai. Potbag nampak sahaja kecil tetapi ia membawa kehangatan dan
kebahagiaan untuk semua generasi.



BOH Menjadi Sebahagian Isi Rumah 

Sampai sekarang, nad dah bekeluarga pun masih minum air teh BOH ni. Suami nad memang gila kan air teh lagi-lagi teh BOH ni. Stok dekat rumah memang sentiasa ada, tak pernah tak ada. Pada nad, BOH dapat menyatukan keluarga dan memberi ikatan yang kuat sebab semua orang suka dengan teh BOH. Sampai anak-anak sendiri suka minum air teh ni. Anak-anak ikut cara mak waktu kecik. Minum air teh dengan biskut..hehee..


Kemana-mana sahaja, pasti akan ada minuman teh ni. Kepekatan, keunikan dan perisanya, telah menghasilkan teh keemasan kepada mereka yang ingin menikmati masa-masa yang teristimewa bersama keluarga dan sahabat handai. Yang pastinya, Ummph dikongsi bersama. Tanpa teh BOH, rasa tak lengkap je. Bila tetamu datang ke rumah, pasti minuman teh BOH ni akan dihidangkan. Sambil minum, sambil berborak menghabiskan masa bersama.


Ketika buat kerja pun, nad menikmati dengan secawan teh BOH..Masa tu, rasa dapat pulak banyak idea, dan kerja dengan keadaan yang tenang.

BOH telah menjadi sebahagian daripada isi rumah dan menjadi kegemaran semua orang, bukan sahaja orang tua, dewasa, malah anak-anak dapat menikmati air teh ini. BOH dapat memupuk perpaduan dan mewujudkan keseragaman di kalangan orang yang tersayang.


Teh BOH Boleh Dinikmati Pelbagai Cara

Sebenarnya, air teh ni bukan diminum sebagai  air teh biasa sahaja, malah boleh dinikmati dengan banyak cara. Antaranya, air yang nad buat ni, air teh BOH ditambah dengan halia dan madu. Cara ni bagi membuang angin dalam badan.

Banyak lagi cara, seperti teh ais lemon, teh susu, dan macam-macam lagi.


Teh BOH memang digemari walaupun sudah 90 tahun lamanya. Tidak sah bagi masyarakat Malaysia jika tidak menikmati teh tarik dalam sehari. Ia seperti minuman wajib bagi rakyat Malaysia. Minuman teh yang menyegarkan dan sedap dinikmati pada bila-bila masa sahaja, sama ada pagi,petang atau malam. Teh BOH sudah terkenal bukan sahaja di Malaysia, malah di luar negara.


Untuk ketahui lebih lanjut berkenaan BOH boleh layari
Website: https://bohtea.com/
Facebook: https://www.facebook.com/BohTeaMalaysia/
Instagram: https://www.instagram.com/bohteamalaysia/
hai assalammualaikum


BloomingWithIlly : Beach Clean Di Pantai Bagan Lalang - Hari Sabtu haritu, nad join satu event under Illy. Event yang sangat menyeronokkan, bukan sahaja untuk diri sendiri malah untuk keluarga. Nad memang suka event macam ni, yang bukan kita seorang je seronok, tapi anka-anak seronok juga, event bersama keluarga. Tapi event ni bukan saja-saja sebenarnya, event yang ada arah tujuan,hehee. Event Bersihkan Pantai ( Beach Clean )..yeahhhh..Pantai sepatutnya bersih, jadi kalau ada sampah tu, tak seronok dipandang kan.


Bila Illy post dekat Ig Story berkenaan event ini, nad terus isi form. Pertama, sebab nad dah lama nak join BloomingwithIlly ni, kedua sebab, nad sekeluarga dah lama betul tak pergi pantai. Jadi nad memang tekad nak join event ni. Nad sanggup tolak event lain, semata nak join event BloomingwithIlly ni. Semuanya untuk anak-anak, terutama Fariza. Hari-hari cakap, nak main pasir, nak main pasir..hehee..


Pantai Bagan Lalang ni pun pertama kali nak datang. Best juga tempat dia. Kitaorang pergi naik bas yang telah disponsor seseorang yang baik hati. Sebab nad fikir, Bagan Lalamg tu jauh, nad decide untuk pergi dengan bas yang telah disediakan. Bas tunggu depan One World Hotel. Jadi dari rumah naik kereta, parking dekat hotel, dan naik bas ke Bagan Lalang.

Dalam perjalanan, mula memang budak-budak ni teruja. Lama-lama paham jela. Naik bas pun dah rasa jauh, apatah lagi kalau memandu sendiri..hehee. Nasib baik lepas tu sampai, diaorang gembira semula..hahaa. Terus adik " wahhh"..kakak " mommy nak belon, mommy pasir,"..hah macam-macam la dia.






Sampai je tempat tu, terus ambil belon semua, bagi anak main puas-puas. Bubble Giant ditaja oleh Ajaib Marketing.

Dengar pulak En Johan kita bersama Puan Illy kita beri taklimat.

Masa ni, dapat la jumpa blogger lain. Ada yang blogger pernah jumpa ada yang belum. Jadi kenal dekat situ.


Masa tu juga sambut harijadi kembar kak Diya Nadia..Bukan main seronok budak kembar dua tu..hehee..

Lepas tu, kembali kepada aktiviti sebenar iaitu Beach Clean. Kutipla sampah apa yang ada. Tak sempat nak ambil gambar sampah, sebab nad duk pimpin si adik tu. Dia takut sikit dengan orang..Sebenarnya pantai dah bersih, sebab ada orang bersihkan sebelum kitaornag sampai..tapi ada juga la sampah sikit-sikit. Dapatla bersihkan beach tu.






Tapi gambar ramai-ramai ada..hehee..






Makanan haritu pun semua sedap. Nasi Ulam Ayam Rendang oleh Khatulistiwah dan AjaibMarketing, Mini Chicken Pie oleh Box Office Cafewwalk, Mineral Water dan Cashew Nuts oleh Guardian, Homemade Flourless Chocolate Cake oleh Claudine dan ada juga peserta lain yang baik hati bawa kuih. Smeua sedapp...


Walaupun event sekejap sahaja, tapi rasa keseronokan dekat situ. Dapat borak juga dengan yang lain. Memang tak bosan.


Tak sangka, event BloomingWithIlly haritu, dapat banyak sponsor..Terima kasih yang menaja. Semua barang best betul.
- Mineral Water, Cashew Nuts, Sunblock, Aloe Vera Gel - Guardian Malaysia ,
- Homemade Flourless Chocolate Cake - Claudine and Mum
- Homemade Soap - Anna
- Mini Chicken Pie - Box Office Cafe Wangsa Walk
- Natural Wellness Product - Tanameraofficial
- Bus Rental - Anonymous Sponsor
- Invite + Banner Design - @alicesprings @racarge
- Face Mask - @dr.moritamy @GuardianMalaysia
- Eye Patch - @kocostarmy @GuardianMalaysia
- WashFlakes - Washflakes
- Reacher (to pick up the trash) - illy ariffin
- box of vit C + berries supplement from :-  @angsaemasbeaute_hq, @magicalcwhite..Kalau korang nak magicalwhite tu boleh order dengan @comelcomot_official.

Balik tu budak berdua memang penat habis. Dalam bas dari mula gerak sampai la tiba ke tempat One World Hotel, baru bangun..hhaa. Lepas tu kakak Fariza cerita macam-macam..heehe..comel je..Nampak dia seronok..

Nanti ada rezeki, kita pergi pantai ye..


Terima kasih Illy buat event macam ni. Rasa bertuah dapat kenal Illy tau, sebab tengok dia ni seorang yang ceria je, happy go lucky. Senyuman dia tu buat kita pun rasa happy. Semoga Illy sentiasa murah rezeki, dipanjangkan usia dan semua yang baik-baikla..hehee..LOve you Illy..