Articles by "Lifestyle"
Showing posts with label Lifestyle. Show all posts
hai assalammualaikum

Jahit Luka Sebab Kena Kaca Lagi seram Dari Jahit Bersalin - Benda kalau nak jadi, jadi la dia..Kalau boleh nak elak, tapi tak siapa jangka..Dua hari lepas, orang India hantar gas, nak ganti gas yang dah habis. Lepas selesai pasang gas, dia nak ambil gas kosong satu lagi yang ada dekat rumah. Tak semena-mena, frame ayat Lailahaillallahmuhammadurrasullullah jatuh dan kaca dia tercabut. Pulak tu kaki kita berhampiran situ, papp..terus kene jari..arghhhh!!



Gambar di atas tunjukkan di mana gas tu berada dan frame tu berada di belakang gas yang diletak kayu tu. Masa ambil gambar ni, frame tu dah dibawa ke atas ye. Frame tu sebenarnya digantung atas pintu masuk rumah, tapi tiba-tiba dia jatuh. Waktu tu memang selamat, sebab takda siapa dekat pintu. Jatuh tiba-tiba kau..kalau kene kepala, nayaa..Tapi tak sangka, letak belakang gas kosong, kaki nad yang kena..Dah lama suruh mr mafia letak dekat tempat selamat, tak tau kenapa laki kita tu tak anagkat-angkat..


Mula ingat luka kecil je, tapi rupanya dalam..aiyorkk ( maaf korang nad letak gambar ni )..rasa macam nak terputus jari, tapi sebenarnya tak pun. Darah pulak keluar banyak..Lepas tu India hantar gas tu suruh letak kunyit. Laki kita pun ikut jela, dia letak kunyit yang dicampur air..Sekali dia letak, adoiiiiiiiiiiiiiiiii!!!! pedih siuttt..nad dah nak pening, pitam dah..pulak tu muntah terus..hahaa..Mana tak nya, dah la tengok luka dalam macam tu, ngeri tau..lepas tu pedih menahan sakit..terus mr mafia angkat letak depan tv, baring terus..Luka dibalut dengan salonpas..eh yeke..ala pelekat luka tu..hahaa..

Dah rehat kejap, petang dalam pukul 4.30 petang tu, cuba buka dan tengok..Aiyorkk ngeri lagi..Cakap mr mafia, " jom la pergi klinik, takut la tengok luka "..mr mafia cakap " pergi klinik kena jahit ni"..dalam hati..ish laki aku ni.." takpela pergi jela"..nad cakap..dari biarkan..kang lagi melarat..

Sampai klinik, masuk bilik doktor, biasalah doktor cakap " kenapa "..nad " kene kaca "..Doktor " la macam mana boleh kena?..dah baring sana"..

Sebab salah satu kadang malas nak pergi klinik, dapat doktor yang tak friendly..hahaa..Kalau aku jadi doktor, mesti aku cakap nicely, mesti ramai pesakit datang..Tapi sebab kau takut tengok luka, darah semua, jadi sebab tu taknak jadi doktor..hahahhaa..

Doktor tengok luka, dia cakap apa ni? Nad cakap kunyit, ada orang india hantar gas suruh letak. Terus kena marah.." kenapa letak kunyit..ishh..apalaa..lain kali basuh je dengan air dan balut "..adalah ayat dia lagi rasa marah..huhuhu...Nad macam biasa hati tisu, dan dalam hati..mana la saya tau dok, saya dah menahan sakit je waktu tu..

Doktor tu macam bengang la..hahaa..Tapi lepas tu dia macam ok. Tanya dengan slow la, tanya macam-macam bagi nad taknak fikir sakit. Sebab dia bersihkan luka tu, dengan tekan-tekan..hasihh..pening datang semula..hahaha..

Lepas tu dia cakap, " sikit je  luka ni, tapi kena jahit..dua jahitan je "..Lagi kita serammmmmm..heyy luka bersalin pun kita tak takit sangat, tapi kena jahit luka ni, tak tau kenapa kita seram sampai nak pitam..hahahaa..Mungkin kita nampak luka tu..

Tapi syukur la dia bius jari kita masa kena jahit tu..Tapi kena cucuk untuk bius pun sakit..eee benci tau dengan jarum..hahhaha..benci gilaaaaa..Dua kali bius baru dia tak sakit dekat tempat luka tu. sebab dia cakap dia tekan kuat dekat tempat luka, tapi kita tak rasa apa pun..huhu..

Tak kuasa kita nak tengok masa dia jahit tu..Tapi dapat rasa la..kohkohkoh..Nad tarik nafas panjang-panjang jela..Lepas tu dia cakap dah siap..


Terus dia cakap, time macam ni, jangan gerak banyak, takut lambat baik..dalam hati nad cakap " doktor, saya takda maid, saya surirumah, tak dapat rehat selalu",..tapi depan doktor, " baik doktor "..


Dapat dua ubat, antibiotik dan tahan sakit. Harga dua ubat ni mahal betul RM70 lebih..hahaa..apo..terbang dah duit..


Dah disebabkan sakit jari, sudahnya kena pergi beli kasut yang sesuai..Pergi la BATA..hah dapatla kasut yang sesuai..hahahaha..Pulak tengah ada sale..lol!!..saja je tau..

Dua hari lepas tu dia suruh datang untuk periksa luka. Semalam nad pergi, seram lagi perasaan ni tau..haishhh..sebab kena buka balutan, kemudian kena cuci bahagian luka..Part ni ngeri sama je macam bersalin, tempat kau dijahit, kene cek semula...Arghhhhh tak sukaaa..hahahaha..

Pastu tunggu 14 hari suruh datang klinik lagi untuk buka jahitan..Haishh..lagi sekali..hahaa..Memang takut ya bila nak ke klinik..tapi tu la orng cakap, benda dah nak jadi..lepas ni kenala berhati-hati.

hai assalammualaikum

KFC Golden Egg Crunch, Biasa-Biasa Je - Hahaha, orang lain dah lama makan, nad baru nak merasa. Almaklumla, kadang keinginan nak makan tu ada, tapi nak pergikadang malas..hahaa..sampai la masa dah betul-betul malas masak, nak makan dekat luar, baru kita pergi..hehee. Haritu tengok ramai kawan post KFC Golden Egg Crunch ni,  terliur la rasa. Jadi jakla mr mafia pergi KFC semata nak cuba rasa KFC Golden Egg Crunch ni.


Order set tiga ketul ayam punya. Harga dalam RM18.90 lebih macam tula. Sekali dengan kentang putar, sayur coselaw dan air.



Tengok rupa memang nampak sedap. Sekali rasa yes memang rangup. Kulit ayam yang disaluti dengan telur masin, daun kari dan sweet basil memang sedap. Tapi mungkin nak dapat kesedapan diluar dan kerangupan dia, dengan sekali dalam dia terlebih masak. Jadi ayam tu isinya dari selalu makan lembut ni jadi keras weii..hahahaa. Terus rasa ermmm...


Tapi ramai kata sedap..mungkin waktu tu nad punya tak berapa lucky. Sebab tempat nad selalu pergi ni memang selalu dia buat ayam KFC sedap..Laki kita pun cakap kureng..tapi takpelah dah rasa kan..hehee..

Korang yang nak rasa tu bolehla pergi ke KFC yang berdekatan..
hai assalammualaikum

Cara Buat Duit Dengan Hanya Membaca Sahaja - Sekarang, macam-macam cara boleh dapat income. Kalau sebelum ni, nad cuma tau, nak cari duit dengan hanya berniaga atau jadi agent dan dropship. Tapi rupanya, ada cara lain kita boleh dapat duit tanpa keluarkan modal pun. Tapi income takda la lumayan macam berniaga tu. Bolehla untuk kumpul sikit-sikit, buat income tersembunyi..hahaha. Cara ni nad dapat tau dari twitter. Ramai orang post, jadi nad cubalah..Not bad juga..sebab dengan hanya membaca je kita dapat duit.

Cashzine, tu la apps yang korang boleh dapat duit dengan hanya membaca sahaja. Sambail boring-boring tak tau nak buat apa, bolehla baca dekat apps cashzine ni. Ada macam-macam cerita, dari isu semasa, dunia, kesihatan, makanan dan siapa yang suka gosip artis tu ada juga cerita, hiburan..hah kotla mana yang tak sempat nak tengok dekat berita,a da je dekat cashzine ni. Cashzine ni ia macam suratkhabar tapi boleh dapat duit bila membaca, sebab tu nama dia Cashzine.


Tapi sebelum tu, korang kenela install dulu apps Cashzine ni. Dah install, macam biasa, perlu sign up. Ala sign up simple je..


Siap, korang dah ada akaun Cashzine korang..bila dah ada akaun, Cashzine akan bagi code. Macam code nad 1433098. Code ni korang boleh masukkan dekat kod jemputan. Dengan ni korang akan dapat 800 koin. Jemput ornag lain banyak-banyak, korang dapatla banyak koin..

Untuk Cashzine 1000 koin = RM1 ..memang tengok mak aih sikitnya. Tapi bila korang baca cerita dalam ni, korang akan ralat, dan tak sedar duit akan bertambah.



Nak cepat tinggi lagi koin, korang boleh share artikel yang korang baca tu, yang korang rasa best tu dekat media sosial, tak kisah dekat facebook, atau twitter atau mana-mana yang korang rasa orang akan tekan. Setiap kali orang tekan, korang akan dapat 20 koin.


Dan setiap hari, korang akan dapat check in ni.. So dapatla 20 koin..senang je..


Ni sesiapa je boleh join..Surirumah, budak sekolah, yang dah bekerja pun boleh. Sebab dia bukan sahaja dapat duit malah menggalakkan kita membaca. Banyak cerita dalam tu, kadang nad pun ralat baca, sampai 200 koin dapat..hahaa..Cerita tak bosan pun.

Hah, apa tunggu lagi download la Cashzine ni..Jangan lupa masukkan code 1433098 dengan kod jemputan ye..


hai assalammualaikum

Cara Mudah Jadikan Barang Lama Atau Buruk Nampak Cantik - Kalau kita ni berduit, barang tu nampak buruk atau dah lama, atau dah tak lawa, mesti kita buang dan beli baru kan. Tapi masalahnya nad ni tak berapa banyak duit, jadinya tak dapatla nak beli lain. Barang tu masih boleh dipakai, cuma rupanya yang dah tak cantik atau nampak biasa je. Sejak nad masuk kelab dekorasi ni, adala diaorang ajar cara nak cantikkan barang lama yang tak nampak lawa tu, menjadi lawa atau nampak cantik. Hanya dengan menggunakan wallpaper sahaja you alls.

Cara Mudah Jadikan Barang Lama Atau Buruk Nampak Cantik

Biasala, orang perempuan, tak boleh nampak barang tu tak cantik atau buruk. Mestila ada niat nak beli baru, tapi sedar tak mampu..hahaa. Sudahnya gunakan kaedah yang murah untuk cantikkan barang tu. Diaorang ajar denagn hanya menggunakan wallpaper yang hanya berharga bawah RM15 tu. Dekat Kaison ada, online ada, mana-mana la ada orang jual wallpaper ni. Kene tengok juga la wallpaper apa yang sesuai untuk barang yang nak dicantikkan tu.

Banyka jenis wallpaper dah sekarang. Ada yang nampak bentuk batu bata, tiles licin yang hampair sama macam asli dan bercorak. Memang sebelum ni, fikir, wallpaper hanay untuk dinding sahaja, tapi tak sangka, boleh digunakan untuk barang lain juga.


Ni antara barang yang nad tampal dengan wallpaper sebab rupanya yang tak cantik..hehee. Almari baju ni suami punya. Zaman muda dia. Memang corak biasa je. KIta ni perempuan kan, tengok bilik dah susun molek, tiba almari ni buat hal la pulak..haha..Sudahnya carila wallpaper bercorak hitam dekat Kaison. Lepas tu buat sorang-sorang tampal wallpaper ni dekat almari..hahaa..Excited nak bagi cantik..


Dan hasilnya..taraaa...Almari dah berubah wajah..kihkih..Cantik pulak kejadiannya..hahaha..Puas hati..Baru nampak bilik gegirl cantik kan..


Barang lain, tempat letak gincu ni. Asalnya kotak beg dompet kickers. Kotak corak biasa je, merah putih. Jadi nak nampak wow, kita balut dengan wallpaper..hahaha. Sebab dalam bilik, jadi guna sama denagn wallpaper almari la..



Lagi satu, tempat letak kasut ni. Memang tangan tak berseni ye, comot sana sini..Tapi lantakla, dalam bilik je. Siapa yang tengok..kita je..yang penting seragam dan cantik. Dari asalnya hanya warna putih transparent, so kita tampal wallpaper..Cantik dah..hehee..


Lagi satu tikar. Yang ni ramai orang buat. Sebab tikar lama warna coklat dan buruk dengan segala kekotoran, tampal wallpaper jadila cantik. Senang bila pasang wallpeper, sebb dia kalis air, senang nak sapu sampah yang ada dekat situ. Senang dibersihkan ok..Bagus sangat..

Hah, macam ni la cara nak cantikkan barang yang masih boleh pakai tapi nampak tak lawa dan buruk, ditukar menjadi cantik..Dah tak perlu buang atau beli lain..Jimat!!..

hai assalammualaikum


Pernah Masuk TV1, Bersama,  En Lazim Cikgu Mencanting Batik - Haritu, lepas habis pergi beraya,  nad ajak mr mafia jalan-jalan ke Sunway Putra. Nampak dekorasi menarik dekat sana. Dekorasi bunga-bunga yang memang sesuai untuk bergambar. Masa tu pulak,  ada aktiviti mewarna batik dalam pelbagai bentuk. Fariza pulak bila dah nampak dia mesti nak buat. Jadi,  nak bagi dia happy,  hah ikutla apa dia nak buat. Yang jaga aktiviti tu seorang lelaki. Sambil Fariza buat,  nad dalam kepala masih berfikir " mana nad jumpa orang laki ni"..fikir punya fikir,  baru ingat,  inila orang yang sama-sama masuk TV 1 rancangan Tumit Tinggi dengan nad...hahhaa. Tak sangka dapat jumpa dekat sini..


Rancangan tu dah lama, tahun 2017. Bila dah ingat tu, nad terus tegur. En,  kita pernah masuk tv sama dulu. En tu pun ingat. Dan nad terus tanya nama dia.. Almaklumla,  benda dah lama,  tak ingat dah nama.. Hahaha.. Otak banyak berfikir. En Lazim,  tu la nama dia.. Hehhee.. Nasib dia ingat lagi pernah masuk tv sama-sama. Terus diaa cakap " lama tak nampak dekat karangkraf. Taknak belajar buat batik?  "..alamak.. Hehee.. Bukan taknak datang,  kekangan masa tu yang sush nak datang.. Ahh gituu..




Anak kita pulak,  suka aktiviti macam ni. Hah, nanti bolehla datang Karangkraf Kuala Lumpur tu.

En Lazim ni memang kerja dekat Kompleks Karangkraf tu bahagian mencanting batik. Kalau korang nak tau,  dekat situ bukan pameran barang kraf orang je,  ada workshop,  aktiviti sesuai untuk keluarga dan anak-anak. Salah satunya,  mencanting batik ni la.

Ingin Belajar Mencorak, Mewarna Batik,  Boleh Datang Ke Kompleks Karangkraf KL

Kalau korang nak belajar mencorak,  mewarna batik,  takyah susah pergi jauh,  dekat Kuala Lumpur pun ada di Kompleks Karangkraf. Bengkel batik ninterletak di sebelah kiri di bahagian belakang tangga. Boleh je tanya orang situ.

Harga bengkel sangat berpatutan. Korang boleh memilih reka bentuk pra-canting (waxed) oleh En Lazim sendiri. Sekiranya korang mempunyai banyak masa, korang boleh mula dari awal untuk membuat lukisan. Ia mengambil masa sekurang-kurangnya satu jam atau lebih bergantung kepada berapa terperinci korang. Nampak orang buat macam senang ye,  tapi terkial juga tangan ni tau.. Huhu..

Ia adalah bengkel yang sangat menyeronokkan yang disyorkan untuk penduduk tempatan dan pelancong, orang dewasa dan kanak-kanak juga.

Haritu,  untuk rancangan tumit Tinggi, topik khas saya adalah seni. Jadi lokasi di bahagian batik ni la. Nad cuba sendiri mencanting dan mewarna batik tu. Dahh lama tinggal bab warna semua,  terkedek-kedek jugala.. Hahha. Tapi dengan bantuan En Lazim,  semuanya ok.


En Lazim adalah lelaki yang sangat baik dan sabar. Dia akan berkongsi dengan korang beberapa teknik bagaimana untuk memulakan lukisan dan bagaimana untuk memperbaiki lukisan anda. Cara dia cakap pun lembut je.. Memang aktiviti menarik untuk melakukan lukisan Batik di bengkel En Lazim.

Oh, nad takk buat entry pasal rancangan ni sebab gambar yang mr mafia ambil sampai sekarang dia tak siapkan lagi.. Hahaha.. Jadi malas nak bising,  takdela entry tu. Cuma video rancangan tu ade.. Jadila kan.. Hehehe.


Ni hasil mewarna corak bunga batik yang nad buat.. Hahahha.. Memang bawak balik jadikan kenangan. Jadi kalau korang teringin nak belajar mencnting dan mewarna batik,  bolehla datang ke Kompleks Karangkraf KL dan bertemu dengan En Lazim.
hai assalammualaikum

Persiapan Raya Untuk Tahun 2019, Semua dah Siap Awal - Alhamdulillah, pejam celik, dah 25 hari kita berpuasa. Lagi beberapa hari lagi nak raya. Tahun ni, semua persiapan, memang nad buat awal, takda lewat-lewat dah. Apa yang nad nak beli untuk dipakai waktu raya, memang nad dah beli sebelum Ramadan lagi..Beli online je..hehee..Mana lagi kalau online dekat shopee. Tahun ni, nak suasana lain sikit dekat rumah. Dah 5 tahun asyik sama je, jadi kita tukar la.






Macam baju raya, memang nad dah cari awal sebelum Ramadan. sebab tau, kalau masa beli bulan puasa, takut harga dia mencekik darah pulak..hahaa. Baju nad, nad beli online je. Harga baju pun murah RM69 je. Alhamdulillah, dapat warna pilihan tahun ni, dengan harga yang murah. Baju pun cantik. Simple je. Baju untuk anak-anak, beli dekat Tesco. Nampak warna tu, baju pun cantik, terus beli. Harga pun murah RM45 sepasang. Baju lelaki, alhamdullilah, dapatla sponsor..



Untuk hiasan dekat rumah pulak, tahun ni memang tukar dan tambah mana yang patut..Nad ada la beli pokok tiruan dekat shopee. saja nak bagi namapk hijau sikit dalam rumah. Ada la nampak segar walaupun pokok tipu je..hehee..



Karpet pun tukar lain. Carila karpet yang bentuk trend sekarang, takda dah bunga-bunga lagi..hehee. Karpet pun beli dekat shopee..RM80 je..sekali postage.


Langsir pun dah siap pasang..Selama ni memang pasang langsir yang arwah mak mertua buat. Ya nad tak berkesempatan nak tengok dia buat langsir raya. Tahun ni pakai langsir yang dia tak sempat nak siapkan. Bahagian cangkuk langsir dia tak sempat pasang, jadi nad bawak kedai yang berdekatan dekat rumah



Kedai ni, kedai kasut..Dia jual barang-barang langsir, manik semua la..barang hiasan untuk hantaran macam tu la.Kasut pun ada. Lepas tu cuab tanya, ada ke jahit langsir tempat bahagian cangkuk. Rasa lega bila chinese laki tu cakap ada. Kalau tak, tak tau nak buat dekat mana. Nad, memang tak la menjahit..hahaha. Kedai ni dekat Pandan Jaya. Langsir pun dah siap pasang.

Setakat ni semua dah siap..Tinggal kemas mana yang belum kemas jela..Kalau boleh malam raya nak rehat terus..taknak buat apa dah..huhuhu..Tahun ni raya balik kampung Meru Klang..
hai assalammualaikum

Air Penambah Tenaga Untuk Ibu Menyusu Di Bulan Ramadan - Bulan puasa ni, memang selalu risau, takut tak larat badan nak berpuasa. Mana taknya, nad masih lagi menyusukan anak. Farhanah ni, kuat betul la menyusu dia, lain sikit dari kakak dia. Jadi,  setiap kali bulan puasa,  nad mesti akan ambil makanan yang mengenyangkan dan tambah susu badan.

Banyak sebenarnya bulan puasa nad ambil ni, supaya susu sentiasa ada, dan bertenaga selalu. Alhamdulillah,  selepas buat air ni,  badan takdela letih mana,  masih mamou buat kerja dan susukan farhanah dari lepas sahur sampaila ke waktu berbuka.

Ni air penambah tenaga yang nad buat waktu sahur untuk ibu menyusu macam nad.


Antara minuman dan makanan yang nad campur untuk diblend. Air farm fresh,  air dutch lady kurma, kurma dan oat. Kurma tu nad ambil dalam 3 biji je.


Kesemua ni,  nad kisar buat air minum waktu sahur. Blender ni memng khas untuk buat air.. Ehhee..


Ni la rupa dia.. Macam smoothie sikit.. Warna air dia memang nampak oekat sebab dah campur macam-macam kan,  then dia manis. Sebab ade kurma..

Alhamdulilkah,  minum air yang nad buat ni,  badan bertenaga,  tak penat dan paling penting susu cukup untuk farhanah sepanjang bulan puasa ni.

Waktu malam,  nad ambil air Lazz Susu Kambing.. Hehehe.. Memang banyak nad minum susu.. Hehehe.. Lagipun susu ni kan bagus untuk tubuh badan kita..

Jadi,  yang tak menyusu anak pun bokeh buat minuman ni..
hai assalammualaikum

Ingin Miliki Rumah Idaman, Kontraktor Rumah NAS Nuri Construction Boleh Laksanakan - Setiap orang mendambakan rumah idaman sendiri di atas tanah sendiri. Seronok kan kalau tinggal dekat rumah yang kita idamkan, rekabentuk yang kita mahu dan segalanya dibuat mengikut citarasa kita. Tipu la ,takda siapa yang suka. Nad suka tengok rumah-rumah besar yang cantik, dengan rekabentuk yang unik, teringin sangat nak rumah macam tu.


Sebuah rumah yang selesa, selamat dan memenuhi segala keperluan aktiviti merupakan impian setiap individu terutama dalam kalangan mereka yang berkeluarga. Keselesaan dan keselamatan yang dimaksudkan itu dapat dilihat dari aspek reka bentuk kediaman, kemudahan sosial, infrastRuktur dan lain-lain. Beruntung siapa yang ada tanah tu, boleh buat rumah yang diidamkan.

Setakat ni, nad dengan suami takdela tanah sendiri nak buat rumah, tapi kitaorang terfikir, rumah sekarang yang nad duduk dengan suami, nak ubahsuai sedikit. kalau nak renovate rumah ni memang tak boleh sembarangan, perlu dilakukan secara berhati-hati kerana kos yang ditanggung bukanlah kecil. Lebih-lebih lagi, pengubahsuaian disebabkan rumah lama yang telah rosak. Selain kewangan, paling penting kena cari kontraktor yang layak dan berkemahiran.

Bina Atau Ubahsuai Rumah Yang Diidamkan, NAS Nuri Construction Boleh Laksanakan

Haritu saja-sajalah cari kontraktor yang boleh ubahsuai rumah ni. Bila nad online, nad terjumpa satu syarikat kontraktor rumah yang nad rasa bagus untuk ambil dia untuk ubahsuai rumah ni iaitu NAS Nuri Construction. NAS Nuri Construction merupakan sebuah syarikat pembinaan rumah kediaman berdasarkan spesifikasi atau kehendak pelanggan yang diasaskan oleh Hj Noor Azman Sakiman. Syarikat yang berdaftar dengan CIDB gred G5 (bagi kerja binaan bawah RM 5 juta) dengan modal dibenarkan RM 500 000.00.


Syarikat ini banyak terlibat dalam projek kerajaan persekutuan dan negeri serta swasta seperti baik pulih sekolah, membina bangunan tambahan sekolah, kerja pembersihan, membina jeti, membina kediaman perumahan, baik pulih bangunan kerajaan dan lain-lain kerja berkaitan. Bila banyak dah mereka buat, nampak sangat ia boleh dipercayai kan.


Nad tengok dekat facebook, banyak feedback positif yang diberi, dan mereka semua puashati dengan hasil kerja kontraktor rumah NAS Nuri ni.

Pada tahun 2009, NAS Nuri Construction Sdn Bhd dengan menumpukan pada binaan rumah banglo milik persendirian di sekitar Selangor dan Negeri Sembilan.


Syarikat ini telah membina 90 buah banglo yang berjaya disiapkan sepanjang mereka beroperasi. Dalam setahun mereka hanya membuat 15 banglo sahaja bagi menjaga servis dan kualiti pembinaan seperti mana yang dikehendaki pelanggan. Apa yang nad tertarik, kontraktor ni mempunyai warranti, iaitu selama 3 tahun warranti bagi struktur rumah yang dibina. Ingat barang je ada warranti, rumah pun ada ok. Warranti ni terbahagi kepada dua, waranti kemasan  selama 12 bulan dan warranti struktur binaan rumah selama 36bulan. Jadi apa-apa kerosakan sepanjang warranti boleh dibaiki.

Nad pun mengimpikan rumah idaman dengan rekabentuk sendiri.  Rumah yang nad duduk sekarang ni, sebenarnya rumah arwah mak mertua. Rumah ni pun memang dah dimiliki oleh arwah bukan menyewa. Yang duduk rumah ni, suami, jadi lepas nad kawin dengan suami, nad dengan suami la yang tinggal dan jaga rumah ni. Rumah ni memang dah terlalu lama, dan banyak yang perlu diperbaiki. Suami ada terfikir juga nak baiki, nak ubahsuai rumah ni demi keselesaan keluarganya juga. Tapi, kena buat perlahan-perlahan, ni pun tengah kumpul duit. 



Apa yang nad tau, selain membuat rumah,  NAS Nuri Construction ni ada membuat perkhidmatan ubahsuai rumah. Sejak penghujung 2009 hingga kini, NAS Nuri Construction Sdn Bhd telah terlibat dalam lebih 100 projek kerja membina kediaman dan juga renovasi. Nad tengok hasil kerja mereka di facebook, memang sangat teratur, kemas, teliti dan cantik.

Kita kalau boleh, nak cari kontraktor rumah yang buat kerja dengan teratur dan kemas. Buat rumah dari barang dan bahan yang berkualiti, dan memberi servis terbaik dari dalam sehingga luar rumah.

Melihat kepada skop kerja yang dilakukan oleh kontraktor rumah NAS Nuri Construction ni, segala kerja binaan ditapak akan diselia oleh seorang penyelia tapak dan dipantau oleh 2 pegawai, iaitu pegawai teknikal (struktur binaan rumah) dan juga pegawai kemasan (bagi kerja kemasan, reka bentuk dalaman dan juga material kemasan tapak)


Manakala pekerja binaan mereka dipecah mengikut kemahiran masing-masing dari permulaan kerja hingga selesai (tiada pekerja yang sama akan kekal di tapak hingga akhir), setiap perjalanan kerja akan diselia oleh seorang penyelia tapak dan dipantau oleh pegawai bertanggungjawab, dan segala urusan pembelian barang ditapak diuruskan staff kewangan di pejabat.

Nampak teratur kan..



Bukan sahaja dalam rumah yang dititiberatkan, sistem perparitan, longkang dan kakilima keliling rumah serta tangki air polythene turut diambil kira supaya tiada masalah kemudian hari. Kontraktor NAS Nuri Construction turut membuat rawatan anai-anai bagi memastikan rumah kukuh dan tahan lama. Bagus giler kan..jadi kita yang nak buat rumah ni takda risau kemudian hari kan.

Satu Contoh Rumah Yang Dibina oleh NAS Nuri Contruction


1 unit banglo dibina di Sepang (Standard spec).. Kos keseluruhan anggaran RM420k (harga termasuk retaining wall, gabion dan 6% GST).. Saiz binaan rumah: anggaran 2800kps (binaan guna gov loan),




Spesifikasi:
• Kemasan lantai bertile (pilihan mengikut klien).. 6ka tiles dinding bilik air dan dapur,kawasan tertentu 10ka.
• Bata bagi dinding digunakan jenis bata merah dengan wire mesh.
• Struktur reinforced concrete(ikut structure drawing), Ketinggian dalam rumah 10Ka,
• Kuda-kuda (truss) jenis zincalumn
• Bumbung jenis metaldecking dengan capping
• Siling jenis plaster ceiling dengan cornish (pemasangan oleh specialist ceiling plaster)
• Tingkap jenis aluminium casement NB
• Pintu bilik jenis solid decorative (alatan kunci brand St Guchi/Greset) (pintu dipasang oleh specialist).
• Cat luar jenis tahan cuaca dan dalam rumah jenis Nippon Matex dengan sealer istimewa(jenama Nippon dan setara), sealer jenama Jotun.
• Longkang dan kakilima keliling rumah
• tangki air jenis polythene dengan tangki septik comply IWK. 
• Rawatan anai-anai 
• Waranti kemasan 12bulan dan struktur binaan rumah 36bulan


Mengikut apa yang nad tengok dan baca feedback, nad pasti nad akan menggunakan khidmat NAS Nuri Construction untuk mengubahsuai rumah nad. Nak berurusan denagn mereka pun mudah, hanya deal dengan seorang kontraktor sahaja. Jadi tak semak kepala nak cari banyak orang. Dengan cara ni, bolehlah kita buat kiraan bajet mengikut kemampuan kita.

Jadi sesiapa yang nak buat rumah, yang ada tanah sendiri, nak ubahsuai rumah, korang boleh dapatkan perkhidmatan NAS Nuri Contruction ni untuk mencapai impian korang memiliki rumah idaman yang superb. Tapi mereka hanya buat di bahagian Selangor dan Negeri Sembilan.

Nak tengok hasil kerja mereka, nak tau lebih lanjut pasal mereka atau nak tau apa-apa berkaitan pembuatan rumah dna ubahsuai rumah, korang boleh layari
NAS NURI CONSTRUCTION SDN BHD
No. 26-2F (2nd floor), Jalan Setia Perdana AY U13/AY, 40170 Shah Alam, Malaysia
Website: www.nasnuri.com
Facebook: NAS Nuri Construction Sdn Bhd
Blog rasmi: www.dawaibesi.com
Contact : 
019-348 7372 -Encik Fairul
03 33923478 - pejabat
Email : sales.nasnuri@gmail.com