Articles by "Lifestyle"
Showing posts with label Lifestyle. Show all posts

 hai assalammualaikum

TapauSab Event : 32 Helai Baju Hanya RM10 Di Jalan Jalan Japan, Harga Giler!! - Korang percaya tak, nad dapat 32 helai baju dengan hanya RM10 sahaja? Yeszaaa, ni betul tau, bukan main-main. Tapi, boleh dapat baju sebanyak ni dengan harga ni hanya pada hari TapauSab event sahaja. TapauSab Event Jalan Jalan Japan hanya ada sebulan sekali sahaja iaitu pada hujung bulan hari Sabtu. Macam nad pergi hari Sabtu lepas dekat Jalan Jalan Japan One City. 

 

TapauSab Event Jalan Jalan Japan

Hari TapauSab Event ni, korang boleh dapat tawaran harga terbaik untuk pakaian preloved yang ada dekat sana. Sebelum ni nad pernah pergi, yang hanya ada pakaian untuk wanita dan kanak-kanak. Haritu nad pergi, dia tambah koleksi untuk lelaki. Berbaloi pergi TapauSab Event ni.


 

Harga TapauSab Event

RM5 untuk 1 plastik
RM10 untuk 3 plastik

Bayangkan, dapat harga baju preloved dengan harga macm ni, memang berbaloi. Kalau korang nak tau, Jalan Jalan Japan ni menjual barang-barang preloved dari Japan. Semua barang yang ada dekat sini, semuanya cantik-cantik dan lawa. memang tak dijangka dengan harganya bila korang tengok. Jalan Jalan Japan ni ada banyak outletnya, korang boleh pergi yang berdekatan.

Macam ni la keadaan TapauSab Event. TapauSab Event berlaku di depan pintu masuk Jalan Jalan Japan. Baju dilonggokkan di dalam tray, dan korang kena pilih sendiri baju yang korang berkenan. Jangan risau, semua baju dekat sini dijamin kebersihannya.

Kalau datang TapauSab ni, memang akan habiskan masa yang lama ye, sebab nak tengok satu-satu tray baju yang cantik dan sesuai dipakai. Dah habis tengok dengan pakaian wanita, pergi pulak dekat bahagian kanak-kanak..hahaha. Lepas tu bahagian lelaki pulak. Ya, semua baju kena ambil, takkan baju kita je kan, kecik hati anak-anak dan suami tak ambil diaorang punya..hehee.

Mungkin korang fikir, 'ala preloved je pun'..oopss, barang dekat sini bukan berkualiti rendah tau. Pakaian dekat sini semua cantik, jahitan kemas, dan selesa. Ada juga baju tebal, baju sejuk yang tebal, korang boleh dapat.

Cara Memasukkan Baju Ke Dalam Plastik

Selepas korang pilih baju yang korang berkenan dan masukkan dalam bakul, korang pergi ke meja untuk buat lipatan baju pulak. Sebelum tu pergi ke staff yang jaga, mintak beg plastik. Hah part ni yang kena buat betul-betul, supaya baju yang korang ambil banyak tu boleh muat dalam plastik. 1 plastik boleh muat dalam 10 ke 20 baju, itupun kalau pandai lipat dan susunla..hehee.




 

Hah lipat baju sekecil-kecilnya, dan masukkan dalam plastik, susun dan tekan baju ke dalam plastik dengan berhati-hati tanpa mengoyakkannya. Boleh tengok video nad sumbat baju dalam plastik.

Selepas tu, pergi ke kaunter staff tu semula, dan dia akan selotep plastik tu. Yeah siap, dapat 3 plastik..wihuuuu..

 Nad dapat 32 helai baju, dengan hanya RM10 sahaja..Gembira tak terkata..hehhe..







Jadi, ni la OOTD nad, baju yang nad dapat masa TapauSab Event Jalan Jalan Japan.

Kebanyakannya nad dapat baju sahaja, sebab bahagian skirt semua pendek-pendek. Tak sesuai dengan nad. Untuk anak-anak baju dan seluar. Untuk suami baju sahaja juga.

Nampak kan, baju nad grab semua cantik-cantik. Kondisi baju pun dalam keadaan baik dan sempurna. Saja ambil baju sejuk satu, sebab warna dia cantik, pinky gitu. Walau tau tak boleh travel negara luar, boleh je bawk pergi masa bercuti Cameron ke..hahaa..Ingat Malaysia takda tempat sejuk ke..hehee..

Untuk ketahui lebih lanjut boleh layari

 hai assalammualaikum

Ibu Jari Kaki Suami Kene Cengkam, Sakit Bukan Main - Dah lama suami ngadu, ibu jari sakit. Bila tengok, taula sebab apa. Ibu jari kaki dia kene cengkam. Boleh tau rupa bila kene cengkam, kuku menekan isi di tepi jari. Bila kena memang sakit sangat, apa pun tak dapat buat. Semua serba tak kena. Mula dia boleh tahan lagi, tapi lama-lama tak boleh tahan. Terus dia ajak pergi klinik.



Ada beberapa punca yang boleh sebabkan cagu. 

- Kasut terlalu ketat dan tirus di bahagian hadapan
- Potong kuku terlalu pendek dan membulat di bahagian kiri dan kanan kuku
- Jangkitan kulat
- Jangkitan kuman di isi (tisu) kuku

Mula suami taknak pergi klinik, sebab dia kata, mesti kene potong kuku dia tu. Dia pun dah terbayang macam-macam. Sebab tu sebelum tu dia liat nak pergi klinik. Sebab apa dia fikir macam tu?, biasalah dia akan baca dulu dekat google, dan mesti la ada cerita pasal cengkam ni. Tapi sebab dah tak tahan, lagi anak kerap terpijak kuku dia tu..dia pergi juga klinik. Biarla apa kene buat dekat kuku cengkam dia tu, asalkan baik.

Kitaorang pergi Klinik Kita dekat Pandan Indah. Memang klinik tu dari nad pregnant, anak demam, nad demam, situla klinik dituju. Kaki nad kene kaca, pun jahit dekat klinik ni. 

Masa suami masuk dalam jumpa doktor, dia siap ambil gambar. 

Malam tu juga, kene potong kuku dia tu, dekat Klinik tu juga. Nad dengan anak-anak tunggu jela dekat luar.

Suami cakap, kuku cengkam suami ni elok lagi, tak teruk mana, ada orang tu, dah bernanah, berulat baru datang klinik. Nad pun, selalu nasihatkan suami, pergi klinik untuk cek, biasalah,laki kadang datang degil dia. Tapi nasib baik lama-lama dia berubah fikiran. 


 

Suami hantar gambar,doktor tengah siap-siap nak potong kuku..hehee..Masa ni dia cakap, debar semua. 

Masa kene potong kuku tu dia taknak tengok..hahaa. Ingat lagi masa nad nak kene jahit, dia juga cakap takde apa-apa, macam berani sangat. Sekali kena kat dia, dia pun taknak tengok..hahaa.

Nah, ni la dia, kuku yang dipotong tu. Huishh..seram..


 

Tengok bila dah dipotong..Aduh nad tengok pun ngeri. 

Selesai potong kuku. Kuku tu dibalut, takde dibiarkan terbuka macam dalam gambar tu..hehee. Dalam beberapa hari, pergi klinik lagi, untuk tengok. 

Alhamdulillah, sekarang dah elok dah kuku dia. Takda sakit cengkam ni. 

Cara untuk cegah cagu

1. Potong kuku dengan betul

Cara potongan kuku main peranan sangat penting. Kalau salah potong, ia boleh sebabkan kuku baru akan tumbuh ke sisi dan menekan isi pada jari.

2. Jaga kebersihan kaki

Bila kebersihan kaki tak jaga, possibility untuk jangkitan kulat dan kuman berlaku adalah tinggi. Tak susah pun actually nak jaga kebersihan kaki. Tukar stoking every day dan jangan pakai kasut basah.

Hah, kaki penting untuk dijaga, sebab kita jalan seharian menggunakan kaki. Kalau kaki sakit macam mana nak buat kerja semua. Bila kena cagu, kalau boleh buat sendiri untuk hilangkan sakit tu, bolehla buat sendiri, tapi kalau dah teruk, jangan dibiarkan sampai bernanah, terus pergi klinik.

hai assalammualaikum

Papan Tanda Ikonik ' Mekdi ' Dipaparkan Di Beberapa Restoran McDonald's Di Seluruh Malaysia Sempena Sambutan Merdeka 2020 Dan Hari Malaysia

" Beb, nak lepak mana? Jom Mekdi "
" Sayang, kita makan Mekdi nak "
" Ayah, ibu, dah lama kita tak makan Mekdi "


Ni la ayat yang diguna bila kita dah buntu nak makan apa, tiba-tiba teringat McDonald's Malaysia. Ya, restoran quick service yang cukup sinonim untuk seisi keluarga, tak kira usia, tua atau muda mahupun pangkat. Makan santai bersama keluarga atau rakan-rakan, tempat yang selesa untuk berkumpul. Sambut harijadi atau buat event dekat McDonald's pun best. Kalau nak cerita pasal makan apa best dekat McDonald's Malaysia, eh rasanya banyak yang jadi favourite hehe..

Selalunya sebutan yang kita sebut singkatan untuk McDonald's Malaysia ialah McD, tapi kalau ditukar kepada panggilan tempatan, jadi 'Mekdi ', betul kan. Hah, perkataan ni nampak lebih Malaysian, lokal gitu!!. Kalau korang nak tau perkataan 'Mekdi' ni akan dipaparkan di beberapa restoran McDonald's di seluruh Malaysia sempena Bulan Kemerdekaan 2020 dan Hari Malaysia ni.


Papan Tanda Ikonik ' Mekdi ' Dipaparkan Di Beberapa Restoran McDonald's Di Seluruh Malaysia Sempena Sambutan Merdeka 2020

McDonald's Malaysia sekali lagi menzahirkan jiwa 'Malaysianya' dengan memaparkan papan tanda Mekdi ni di restoran-restoran terpilih di seluruh negara dan ia  juga bersempena ulang tahun ke-38 syarikat itu sejak pembukaan restoran McDonald’s Malaysia pertama di Bukit Bintang.


Tahun lepas, papan tanda ikonik - Mekdi hanya dipaparkan di restoran McDonald's Bukit Bintang, dan telah mendapat sambutan luar biasa dari orang ramai. Kali ni, McDonald's Malaysia telah memutuskan untuk memperluas inisiatif ini dan meraikan dengan lebih ramai rakyat Malaysia di mana perkataan 'Mekdi' akan dipaparkan di 16 restoran di seluruh Malaysia. Apa yang menarik, 16 restoran McDonald's ni la yang dipilih sendiri oleh rakyat Malaysia dalam undian yang dilakukan.


Ni la antara Restoran McDonald's Malaysia yang terpilih untuk Papar Papan Tanda 'Mekdi'
1. McDonald’s Bukit Bintang
2. McDonald’s Titiwangsa
3. McDonald’s KLCC
4. McDonald’s Putrajaya, Presint 2
5. McDonald’s Kuala Selangor
6. McDonald’s Greenlane, Penang
7. McDonald’s Jln Gopeng, Ipoh, Perak
8. McDonald’s Stulang Laut, Johor
9. McDonald’s Kulai, Johor
10. McDonald’s Kuala Pilah, Negeri Sembilan
11. McDonald’s Taman Buaya, Malacca
12. McDonald’s Teluk Cempedak, Pahang
13. McDonald’s Kota Bahru, Kelantan
14. McDonald’s Kuala Terengganu, Terengganu
15. McDonald’s Kuching 1, Sarawak
16. McDonald’s Api-Api, Kota Kinabalu, Sabah


Hah sesiapa yang berdekatan, boleh pergi restoran terpilih ni, makan dan jangan lupa bergambar depan papan tanda 'Mekdi' ni..hehee.. Nad dah ambil depan McDonald’s Putrajaya, Presint 2.


"Dikenali sebagai Mekdi di kalangan rakyat Malaysia, jenama McDonald's terus berkembang seperti hari ini atas sokongan padu para pelanggan kami. Nama Mekdi mendapat sambutan hangat ketika pertama kali kami memperkenalkan papan tanda itu di restoran ikonik kami di Bukit Bintang tahun lalu, dan ini jelas menunjukkan bahawa Mekdi amat sinonim dengan rakyat Malaysia daripada segenap lapisan masyarakat. Jadi tahun ini, kami ingin memberi penghormatan kepada lebih ramai rakyat Malaysia di seluruh negara dengan menukarkan restoran McDonald's kegemaran mereka kepada Mekdi," kata Hajjah Melati Abdul Hai, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Pemasaran McDonald's Malaysia.


Jom tengok video ni.

Hidangan Sampingan Baharu Nasi Lemak McD

Nad dah rasa dah nasi lemak McDonald's, memang sedap gila, sambal dia yang pedas, rasa ngam betul. Banyak kali juga nad makan..heehe. Sebelum ni, korang boleh order Nasi Lemak sahaja atau Nasi Lemak dengan ayam goreng McD, kali ni, sempena sambutan bulan kemerdekaan 2020 dan Hari Malaysia, McDonald's Malaysia memberi sentuhan baharu untuk Nasi Lemak McD yang digemari ramai.


Setiap Nasi lemak McD, disajikan lengkap dengan nasi bersantan yang wangi baunya, ikan bilis rangup, timun segar, telur goreng dan sambal yang sangat sedap. Bagi sentuhan baharu, korang boleh tambah hidangan sampingan bersama Rendang Ayam.



Selain itu, korang juga boleh memilih untuk menikmati Nasi Lemak McD bersama kepingan Spicy Chicken McDeluxe atau kepingan Grilled Chicken Burger (GCB).

Harga untuk Set Nasi Lemak McD dengan seketul Rendang Ayam dan Teh Ais Limau ialah dari RM16.99, manakala set Nasi Lemak McD dengan kepingan Spicy Chicken McDeluxe atau kepingan Grilled Chicken Burger ( GCB ) beserta Teh Ais Limau berharga dari RM14.99


Set Nasi Lemak McD  ni, korang dah boleh cuba rasa dan  boleh dapati di semua restoran McDonald's Malaysia di seluruh negara.

Bukan tu jer tau, pencuci mulut pun McDonald's Malaysia buat citarasa tempatan. Mesti kene cuba guys!!


Ada juga McFlurry Cendol baharu, dengan keenakan Gula Melaka, cebisan kelapa, vanila berkrim cair, dan jeli Cendol. Rasa keunikan McFlurry cendol ni, manis dan kenyal-kenyal jeli cendol tu. Sedap!!


Pai Jagung dan aiskrim berperisa cendol turut dikeluarkan semula.

McDonald's Malaysia - Jenama global terkenal berjiwa Malaysia

Kagum nad dengan McDonald's Malaysia, kerana banyak inisiatif yang dilakukan untuk lebih kearah tempatan. McDonald's Malaysia berjiwa Malaysia, baik daripada makanan yang disajikan, sehinggalah kepada warga kerjanya, dan juga tanggungjawab sosial yang dilaksanakan.


"Kita sedang melalui suasana baharu yang belum pernah terjadi sebelum ini. Pandemik yang melanda ini telah menguji operasi perniagaan kami di pelbagai peringkat, dan kami berterima kasih kepada para pelanggan yang menyokong kami sepanjang tempoh mencabar ini. Kami juga berbangga dengan kru kami yang sentiasa peka dan memastikan prosedur operasi standard (SOP) keselamatan yang ketat dipatuhi di semua restoran McDonald's di seluruh negara. Ini jelas menunjukkan semangat #KitaBoleh yang didukung oleh masyarakat kita,” kata Hajjah Melati.


Konsep #KitaBoleh diterapkan oleh McDonald's Malaysia di seluruh negara – bermula pada bulan Mac tahun ini – sebagai penghargaan kepada keberanian petugas barisan hadapan yang menjalankan tanggungjawab mereka ketika rakyat Malaysia tinggal di rumah semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).


Dengan lebih daripada 14,000 kakitangan di 300 restoran di seluruh negara, McDonald's Malaysia turut mengutamakan pengembangan bakat dan kemahiran tenaga kerjanya. McDonald's Malaysia merancang untuk membuka 450 restoran menjelang tahun 2025. Selaras dengan perancangan itu, McDonald's Malaysia menyasarkan untuk menambah seramai 10,000 tenaga kerja lagi.

McDonald's Malaysia juga meningkatkan taraf pembangunan modal insan di Malaysia dengan memupuk bakat muda dan membantu mereka membina kerjaya yang bermakna. Memberi sumbangan kepada komuniti setempat dengan menganjurkan pelbagai inisiatif seperti sumbangan makanan kepada badan amal tempatan, sambutan Hari Guru, bantuan mangsa banjir dan tajaan makanan untuk barisan hadapan semasa Perintah Kawalan Pergerakan (MCO).


Melalui Persatuan Kebajikan Ronald McDonald (RMHC), McDonald's Malaysia menyokong program-program berkaitan pembangunan kesihatan dan kesejahteraan kanak-kanak dan keluarga mereka. Inisiatif lain yang didukung oleh McDonald’s termasuklah program ‘Kembali Ke Sekolah’, yang telah memanfaatkan seramai 53,000 kanak-kanak sekolah rendah miskin bandar sejak tahun 2017.

#Mekdi #McDonaldsMalaysia #NasiLemakMcD

Untuk maklumat lanjut mengenai tawaran menu menarik McDonald’s sempena bulan Merdeka ini, sila lawati www.mcdonalds.com.my.
hai assalammualaikum

Marrybrown Drummette Sos BBQ Dan Bubur Pedas - Nad sampai terlupa yang nad ada voucher Marrybrown tamat harini. Nasib baik nampak dan terus ajak mr mafia pergi Marrybrown. Rugi tak guna oo.. Lama tak makan dekat Marrybrown last makan egg stra padu egg dia je. So harini, Hari Merdeka kan, kita relaks-relaks, makan kat luar la. Terus pergi Marrybrown Melawati Mall.


Haritu, nampak kawan-kawan makan Smokey sos, ada burger combo, drummet  dan apa lupa lagi satu. Nad tengok drummet dia macam sedap je, macam ala korea, so orderla Sos  Smokey BBQ Drummet, nak rasalah kan. Menu baru keluar jadi mestila cuba
Untuk mr mafia, dia nak bubur pedas dengan ayam goreng 1 ketul. Anak-anak ambil churros.


Harga untuk Set Drummette Smokey Sos BBQ ni RM17.90, bubur pedas RM13 lbih macam tu. Churros RM5. 90 untuk tiga ketul.. Hehee..

Biasalah hari Merdeka, orang cuti, mestila shopping mall yang dituju. Ramai juga la tadi tapi takdela bersesak, dapatla tempat duduk untuk makan.

Order mr mafia siap awal sebab dia punya bubur, ayam, anak-anak punya churros pun siap, cuma nad punya order tak siap lagi. Jadi duduk dulu bagi suami dan anak-anak makan. Kadang ada menu yang lambat sikit siap.

Bubur pedas Marrybrown sedap. Ni pertama kali rasa bubur dia.. Sampai pulak panas-panas, sedap.. Kalah juga bubur McD.. Ehhehe.. Lepas ni kalau rasa nak makan bubur boleh pilih Marrybrown.. Heehe. Bubur ni ada isi ketam agaknya panjang2 tu, bawnag goreng, sayur bawang dan chili flakes. 

Lepas anak-anak dan suami habis makan, drummet nad tak sampai-sampai juga. Lama betul. Nad tengok servis diaorang macam lambat sikit. Memang lama juga nak tunggu drummet sos bbq sampai. Terpaksa makan bubur mr mafia dulu bagi hilang rasa lapar. Dahla tengah lapar.. Huhu.



Dekat setengah jam kot baru siap. Dah dapat tu terus makan. Rasanya drummet sedap, garing, sos dia manis macam tu. Ayam jela sedap, sos kureng sikit. Drummet Sos Smokey BBQ ni didatangkan dengan ayam drummet, onion ring, kentang dan air teh limau ais. Ramai cakap burger sos bbq dia sedap.. Lain kali la kita try makan.

Ok korang bolehla try menu baru Marrybrown ni.


hai assalammualaikum

Selamat Hari Merdeka - Merdeka!! Merdeka!! Merdeka!! Selamat Hari Merdeka you alls. So cuti ni korang pergi mana. Nad duduk rumah, buat kerja apa yang patut. Tahun ni sambut dengan keadaan langkah berjaga-jaga disebabkan covid. Nak pergi berjalan, bercuti boleh sahaja, pastikan langkah SOP terjaga ok.


Semalam, Fariza tanya nad " mommy, merdeka tu apa "..Nad jawabla " Merdeka tu bebas, kita bebas daripada penjajah dan pemerintahan orang luar "..Fariza pun oo kan jela..hehee.. Tahun ni kita sambut Kemerdekaan yang ke 63. Tarikh kita Merdeka pada 31 Ogog 1957. Alhamdulillah, Negara Malaysia dalam keadaan aman dan sejahtera.


Bila dah merdeka ni, kene la hayati betul-betul. Merdeka itu macam mana ok. Bukan cakap bebas, boleh buat apa sahaja. Merdeka minda, dan otak kita. Jangan diikut ajaran yang tak betul.

Okla, nad berpantun jap..hehee..

Pantun Kemerdekaan

Terbang tinggi burung merpati,
Hinggap sebentar di atas dahan,
63 tahun kemerdekaan dirai,
Negara sejahtera penuh kenangan.

Mengayuh basikal pergi ke pekan,
Membeli keperluan untuk keluarga,
Tinggalan moyang tunggak warisan,
Indah sentosa bumi merdeka.

Jalur gemilang Bendera Malaysia,
Megah Berkibar Setiap Hari,
Selalulah Kita Berdoa PadaNya,
Supaya Malaysia Terus Aman Harmoni.

Bunga Raya Di Dalam Dulang,
Daunnya Pula Di Makan Ulat,
Rakyat Dibela Pemimpin Dijulang,
Malaysia Merdeka Kekal Berdaulat.

Bersyukur Kita Menjadi Rakyat Malaysia,
Bumi Bertuah Indah Permai,
63 Tahun Kita Merdeka,
Rakyat Hidup Aman Damai

Indah berseri cincin delima,
bertatah permata elok dipakai,
Malaysia kini 63tahun merdeka,
negara kita aman damai.

Pakai TMNET jalur lebar,
Yuran mahal tidak sia sia,
JalurGemilang megah berkibar,
simbol perpaduan rakyat Malaysia.

Berlapis cempaka di sisi kekwa,
Indah redup dihias melati,
Semangat Merdeka kekal di jiwa,
Nescaya hidup lebih bererti.

Hati-hati takut ada yang terasa,
Jaga tutur kata dan kelakuan
Hidup harmoni berbilang bangsa,
Semangat nasionalisme teras Perpaduan.

Hutan amazon dikenali Belantara,
Harimau terkenal kerana belang,
Terima kasih Pahlawan Negara,
Malysia Merdeka terus Gemilang.

Mereka peramah manis berkata,
Jual barang pasti laku,
Di sini lahirnya sebuat tercinta,
Bumi Malaysia Tanah Tumpah Darahku.

Tahun 2020 pastinya melakarkan satu sejarah buat negara apabila kita semua berhadapan dengan ancaman wabak Covid-1 yang melanda negara dan dunia. Pun begitu kita telah buktikan yang kita mampu mendepani wabak ini dengan jayanya kerana sikap perpaduan dan saling bekerjasama di kalangan rakyat Malaysia.
hai assalammualaikum

Beli TV Baru, TV Samsung Crystal UHD Smart TV 7 Series TU7000 43 Inchi - Alhamdulillah, ada rezeki lebih, sama-sama kongsi dengan suami beli tv baru. TV lama dah berapa tahun guna, dari sebelum kitaorang kawin lagi. Lama-lama tv lama tu rosak takda suara dan calar balar dekat skrin. Kalau nak tengok tv, dengar guna sound untyk tengok movie.Tapi masa tu takda duit lagi, jadi guna jela tv tu sampaila kitaorang rasa boleh beli baru. Setelah 6 tahun perkahwinan, barula dapat beli tv baru.


Ni la tu, TV Samsung Crystal UHD Smart TV 7 Series TU7000 43 Inchi. Sebelum dapat tv ni, ada kisah disebalik tu..hehehe..

Begini cerita dia......


Mr mafia jumpala satu iklan ni, promosi tv dengan harga murah dan berbaloi dekat satu kedai ni. Esoknya terus pergi. Usha punya usha, tengok macam semua ok, terus beli tanpa banyak cerita. Punyala teruja dapat beli tv baru, tak sabar nak pakai. Sekali, masa nak pasang wayar, ada satu masalah dekat situ. Satu wayar dipanggil optical cable, wayar ni la yang aku guna untuk tv lama time takda suara. Wayar untuk suara macam tengok movie tu. Arghh sudah. Mr mafia dah runsing. Dia kalau dah runsing, dengan nad sekali runsing.


Tv baru kitaorang beli yang ada promosi tu tv Panasonic LED TV G 300. Masa beli, mr mafia pun tak terfikir tentang optical cable tu. Jadi kacau bilau perasaan dia. Nad ni jenis tak kisah, tapi paham-paham jela laki, buat pe beli benda audio tu kalau tak guna, rosakla kan. Kita diamkan jela.


Ni la wayar optical cable tu. Tak ngam dengan tv Panasonic LED Tv G300 yang nad baru beli tu.

Masing-masing duk fikir, nak buat macam mana. Nasib baik masa tu kawan nad ( pernah satu kerja ) dm dekat messenger, dia cakap  " beli tv ka ". Kawan nad ni chinese. Nad pun cakap " ye dah beli dah, tapi ada problem "..

Nad tunjuk optical cable tu dekat dia. Dia tau wayar tu untuk audio. Nad cakap tv Panasonic ni takda cucuk wayar tu.


Terus dia offer untuk tolong nad carikan tv lain. Masa tu mr mafia pun tengah usha nak tengok tv lain yang ada cable optical ni. Nad pun sekali mintak tolong member ni.

Kawan nad ni sales dekat barangan letrik, jadi borak punya borak, dia dapat tolong nad dapatkan tv lain. Mula tu fikir, macam mana nak jual tv baru beli ni, takkan nak simpan, nanti kena keluar duit lain. Kitaorang fikir kalau boleh dapat jual tv Panasonic ni, kemudian ambil yang dioffer kawan ni. Nak tunggu lama, memang takla, sebab tv lama dah nak hancur dah.

Mula la iklan dekat ig story, pasal beli tv Panasonic baru beli ni, kemudian nak jual. Tiba-tiba, kawan ni bagitau, bos dia boleh ambil tv Panasonic ni. Tolak la, tukaran macam tu. Tapi tolak harga lain, bukan harga masa nad beli.

Cakap dengan mr mafia, dia kata ok la, asalkan tv tu boleh cucuk untuk optical cable. Tengok dia punya kelebihaan, apa yang ada semua, ok deal.


Esoknya, bos dia hantar dekat rumah, TV Samsung Crystal UHD Smart TV 7 Series TU700 43 Inchi..haha,,panjang nau nama. Puas tengok depan-depan. Besar sikit dari tv Panasonic tu.

Sekarang pun orang lebih pilih smart tv. Nad ni tak kisah sangat, asalkan boleh tengok tv dan guna suara tv. Boleh jimat letrik. Selama ni guna audio bil tinggi. Tapi orang laki, dah beli audio semua, kenala guna. Nak tengok movie syok katanya.

Kita pun okla!!


Nad tak tengok dari mula dibuka, tapi tv ni boleh sign dengan samsung punya . Mr mafia pernah guna samsung, jadi dia sign la.


Tv ni ada semua , Live TV, Netflix, Prime video, youtube, gallery dan macam-macam la.

Orang sekarang layan Netflix kan..ehehe..tu sekali ada. Nak tengok youtube senang..


Anak-anak teruja, bila tengok youtube mommynya..hahahaa..besar tengok depan-depan. Lagi suka bila tengok diaorang dalam tv. Diaorang fikir, diaorang masuk tv tu..hehehe.

TV Samsung ni pun boleh buat pasword, so anak-anak tak main buka je , lagi-lagi youtube. Tengok skrin pun clear dan jelas macam real kau.

Okla, selesai dah bab tv. Dapatla tukar tv lama ke tv baru. Haish, beli tv pun macam-macam dugaan ..hahaha..
hai assalammualaikum

McDonald’s Malaysia Sokong Saranan Kerajaan Galak Derma Darah - McDonald’s Malaysia sentiasa menyokong saranan kerajaan dalam menggalakkan rakyat Malaysia menderma darah secara berkala dengan mengadakan Hari Derma Darah baru-baru ini. Hari Derma Darah ini diadakan secara terbuka kepada orang awam setiap tahun dengan kerjasama Pusat Darah Negara (PDN), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).


“Setiap tahun, Hari Derma Darah seumpama ini menerima sambutan yang amat menggalakkan daripada masyarakat umum dan kakitangan McDonald’s Malaysia sendiri.  Jalinan kerjasama erat antara McDonald’s Malaysia dan PDN telah bermula sejak empat tahun lalu. Seiring dengan saranan kerajaan, McDonald’s Malaysia ingin turut serta memainkan peranannya dalam mewujudkan kesedaran berterusan di kalangan masyarakat tentang kepentingan menderma darah. Kami mensasarkan 300 penderma tahun ini, dan berasa amat gembira dengan kejayaan melepasi sasaran yang ditetapkan,” kata Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia.





Hari Derma Darah yang diadakan di ibu pejabat McDonald’s Malaysia telah menyaksikan kehadiran lebih 500 penderma. Ini berbanding 287 penderma pada tahun 2019 dan 208 penderma pada tahun 2018.

“Dengan kerjasama PDN, kami menyambut baik inisiatif Hari Derma Darah oleh McDonald’s Malaysia, yang kini memasuki tahun keempat pelaksanaannya. Kempen di tempat kerja sebegini akan menggalakkan amalan mulia menderma darah di kalangan warga kerja McDonald’s Malaysia. Memandangkan ianya juga terbuka kepada orang awam, PDN yakin kempen ini dapat mewujudkan kesedaran meluas mengenai kepentingan darah dan menarik minat masyarakat untuk menjadi penderma darah.  PDN juga mengucapkan syabas kepada McDonald’s Malaysia kerana menjadi penganjur kempen pendermaan darah yang konsisten dan pastinya darah yang didermakan semasa kempen ini akan menyumbang dalam perawatan pesakit. PDN juga berharap penganjuran program kesedaran dan kempen pendermaan darah sebegini turut dilaksanakan oleh pelbagai syarikat, pertubuhan dan organisasi lain seperti mana yang dilakukan oleh McDonald’s Malaysia,” kata Dr. Noryati binti Abu Amin, Pengarah, Pusat Darah Negara.


Sebagai tanda penghargaan, pihak McDonald’s Malaysia telah memberi baucar tunai McDonald’s, set hidangan McChicken, dan Sundae Cone kepada para penderma darah yang hadir. 
hai assalammualaikum

Peminat Hot Wheels, Jom Ke Hot Wheels Challenged Accepted Di Sunway Putra Mall - Hari minggu, bila masing-masing free, mesti la rasa nak keluar jalan. Bau udara dlaam rumah je pun bosan, kita ambil udara luar pulak la. Banyak-banyak fikir, nad dengan mr mafia decide pergi ke Sunway Putra Mall, lama juga tak singgah situ. Lagipun cuaca tengah panas, kita cari shopping mall untuk sejukkan diri..hehe.




Masuk je Sunway Putra Mall, nampak signboard event Hot Wheels. Apa lagi cepat-cepat pergi ke tingkat 1 dekat main courcouse. Masa tu tak ramai orang, jadi terus masuk. Masuk macam biasa ada SOP, scan dan lain-lain. Masuk sini ada limit, tak boleh lama-lama dalam ni..huhuhu. Jadi cepat-cepat bagi Fariza main dalam ni.







Dekat sini, boleh main track yang disediakan. Kalau nak main, mintak kereta dekat staff dekat situ. Main la sepuasnya. Tapi macam nad kata tadi, ada limit.

Macam-macam jenis track ada, mendatar, berpusing,melompat..MemANg happy anak-anak dapat main. Siapa cakap anak perempuan kita tak suka kereta-kereta macam ni..hahaa. Depa lagi suka ok.


Bukan setakat dapat main untuk mengembirakan anak-anak, malah ada challenge yang dijalankan. Ada 3 challenge yang perlu dilakukan, diselesaikan untuk dapatkan 3 stamps. Selesai buat semua, anak-anak boleh dapat Little Engineer Card dan certificate. Untuksertai challenge, kene beli kereta Hot Wheels. Pemilihan kereta yang betul, dapat selesaikan 3 challenge yang ada ni.



Tiga challenge Hot Wheels Challenge Accepted
1) Build it
2) Stunt it
3) Boost it

Bagus event macam ni, bukan setakat main suka-suka, tapi buat anak-anak berfikir, fokus dalam menyelesaikan sesuatu. Macam satu track ni, bagi kereta melompat sampai jatuhkan cawan. Pertama kali, fariza buat tak kena, tapi dia cuba dan cuba lagi, akhirnya dua tiga kali juga dia dapat jatuhkan cawan tu. Bukan main happy.

Ada juga track yang susah, tapi semua tu ikut jenis kereta Hot Wheels dan kefokusan kita. Memang elokla bawak anak-anak ke sini, lagi yang memang minat denagn Hot Wheels ni.

Oh, Hot Wheels ada buat Exclusive contest dan berpeluang memenangi Hot Wheels Merchandise* (sponsored by Mattel). Hanya isi form dan jawab 3 soalan mudah di https://bit.ly/HotWheelContest1. Jawapan semua ada di Hot Wheels Sunway Putra Mall. Pemenang akan diumumkan pada 17 Aug 2020. 12 pemenang akan dipilih. *T&C apply.


Event ni bermula 7 August sehingga 23 August 2020. Sempat lagi bawak anak-anak ke sini. dekat sini pun ada pelbagai jualan baju, kereta dan track yang ada. Boleh la beli untuk kumpul set Hot Wheels ni..hehee..


Jangan risau, diaornag akan sanitize semula setiap barang selepas anak-anak main.

Ni vido Fariza enjoy di Hot Wheels Sunway Putra Mall