Articles by "review makeup"
Showing posts with label review makeup. Show all posts
hai assalammualaikum


Alamak Muka Berkedut, Jangan Bimbang, Murad Dew A Little, Bentuk Kecik Tapi Mampu Atasi Masalah Kedut Dan Garis Halus

Murad Dew A little Travel Pack - Kita ni kalau boleh nak kekal cantik, nak nampak muda walaupun usia semakin meningkat ni. Biar orang cakap, " cantiknya muka ko, licinnya kulit, takda kedut pun dekat muka ye walaupun usia ko dah meningkat ni "..hah gituu..Siapa tak kembang kan, kalau kawan cakap macam tu..hahaha. Cuba korang belek-belek muka korang tu dekat cermin, ada tak kedut atau garis halus dekat muka tu. Kalau ada, cepat-cepatla cari produk yang mampu atasi masalah kedut dan garis halus ni. Hah!!, jangan risau, nad nak kenalkan korang dengan produk Murad Dew A Little Mini Pack ni. Kecik molek je, tapi fungsinya wow!!!..

Biasalah, umur dah meningkat, mula la garis-garis halus, kedutan kesan penuaan di wajah ni akan muncul. Itu menandakan kita kurang ambil berat tentang penjagaan wajah. Dengan penggunaan Murad Dew A Little ni, insyallah, ia mampu atasi masalah mengurangkan kedutan dan garis halus di wajah dalam masa 1 minggu jika digunakan secara berterusan.


Murad Dew A Little ni jenis krim warna putih. Teksturnya ringan dan tidak melekit. Bila sapu je dekat muka, terus je meresap ke dalam kulit. Ia mampu memberi penghidratan 24 jam untuk mengurangkan penampilan garis-garis halus dan kedut di muka. Keistimewaan Murad ni ia menggunakan teknologi asid hyaluronik meningkatkan keupayaan kulit untuk menarik dan mengekalkan air untuk penghidratan yang tahan lama. Jadi ia bukan sahaja mengatasi masalah kedutan malah melembapkan muka korang.

Murad Dew A Little ni takda bau wangi ke apa. Bau dia macam ubat gatal warna putih tu..Kalau korang biasa pakai ubat gatal tu la..ehehe..

Cara memakainya:
- Urut secara merata ke muka, leher dan dada secara lembut. Nak lagi bagus, lepas guna Murad A Dew Little ni, boleh gunakan Murad sunscreen di siang hari sahaja untuk melindungi kulit daripada sinaran UV. Ia boleh digunakan pada waktu pagi dan malam.

Kandungan Utama :
- Ekstrak Kelapa : Mengekalkan kelembapan dengan lebih baik untuk menghalang dehidrasi dan menjadikan tekstur kulit lebih licin serta kelihatan lebih muda
- Asid Hyaluronik : Meningkatkan keupayaan kulit untuk menarik dan mengekalkan air jauh kedalam permukaan kulit bagi tujuan penghidratan yang lebih baik dan tahan lama
- Mentega Shea, Alpukat, Bunga Matahari dan Minyak Buah Zaitun : Membantu memulihkan kelembutan kulit dan menjadikan kulit lebih sihat.

Produk ni juga bebas daripada paraben, sulfat , gluten dan phthalates. Jadi selamat nak digunakan. Lagipun , produk Murad ni dibuat oleh Howard Murad iaitu ahli dermatologi yang disahkan oleh lembaga, ahli farmasi terlatih dan Profesor Klinikal Perubatan di Sekolah Perubatan Geffen, UCLA. Sebab tu nama produk ni Murad..hehee.

Murad Dew A little sangat sesuai untuk semua jenis kulit. Tak kira kulit jenis
- Kering
- Kombinasi
- Normal
- Sensitif.


Dalam gambar, nampak je macam besar, tapi sebenarnya ia didatangkan dengan saiz mini edisi terhad yang ringan, comel sangat. Saiz kecil yang mudah dibawa ke mana sahaja. Jadi peneman setia bila keluar bercuti. Memang boleh je sumbat dalam beg.

Nad tau pasal Murad ni pun daripada kawan. Kawan cakap produk skincare Murad ni memang bagus. Ada kawan nad memang pengguna Murad ni. Nad tengok muka dia pun cantik je, takde kedutan di muka. Muka maintain awek muda je walaupun anak dah tiga..fuh..


Murad Dew A Little Saiz Mini ni merupakan " Bestselling Hydro-Dynamic Ultimate Moisture " dengan harganya hanya RM88. Nampak je macam mahal, tapi bagus.

Selain Murad Dew A little ni, jenama Murad ada pelbagai skincare lain..korang kalau rasa nak cuba, boleh je ke
Website https://www.murad.com.my/
                https://www.murad.com.my/dew-a-little
Instagram: https://www.instagram.com/muradmalaysia

hai assalammualaikum

Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature, Melembapkan dan Merawat Kulit

Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature, Melembapkan dan Merawat Kulit - Sana sini nad nampak kawan-kawan nad pakai aqua whitening cream produk dari Korea ni. Memang bila tengok video diaorang pakai produk ni, nad jadi tertarik, sebab produk ni ada magic. Bukan magic terus pakai jadi cantik, magic produk ni bila pakai, ia mengeluarkan titisan air. Mula tertanya-tanya juga, apa bagusnya produk ni dengan titisan air? Nad baca feedback diaorang, produk ni bukan sahaja melembap, malah dapat merawat kulit wajah. Titisan air yang keluar tu la yang dapat menyegarkan dan melembapkan kulit kita sebab ia serap terus ke dalam kulit. Muka sunburn pun boleh hilang dengan produk ni. Apa lagi, terus nad dapatkan Aqua Whitening Cream ni di Hansaegee Nature punya website.


Kalau bab pelembap, nad memang memilih, sebab tak semua pelembap sesuai dengan kulit. Pernah sebelum ni, pelembap nad beli, bukan makin melembap, malah makin buat muka nad berminyak dan tumbuh jerawat..Semenjak tu, nad takut nak pakai pelembap. Jadi, bila kawan-kawan ramai pakai Aqua Whitening Cream ni, terus nad dapatkan. Nak cuba, betul ke dia boleh melembapkan kulit? Nad dapatkan waktu ada promosi. Siap sekali dapat freegift daripada Hansaegee Nature seperti pouch bag,paper beg, pen, coupon discount.

Cuaca dekat Malaysia sekarang, tak menentu, kejap sejuk kejap panas je. Jadi taknak muka jadi kering, carila pelembap muka yang sesuai.


Aqua Whitening Cream, ia dirumuskan dengan ekstrak herba yang memberikan penembusan dalam dalam kulit, menormalkan tahap kelembapan dalam kulit dan dapat merawat semua jenis kulit seperti kulit berminyak, kulit kering, kemerahan atau sun burn, kulit yang sensitive dan berjerawat, tona kulit tidak sekata dan garisan kedutan di wajah.

Bila sampai je, terus rasa nak pakai..hahaa..Tak menyabar kan. Yela, nak tengok keajaiban titisan air tu.



Tekturnya yang jenis krim, ringan dan tidak melekit. Selepas beberapa sapuan, akan keluar titisan air daripada situ dengan segera pada kulit kita dalam beberapa saat, Magic kan!!.Hah, bila titisan air ni keluar, korang jangan lap dengan kain, tapi korang dap-dap je water drop tu dekat muka sampai dia serap ke dalam muka. Titisan air ni la yang menyegarkan muka, memang amat sesuai ketika cuaca panas. Nad pakai, rasa sejuk dan dingin je dekat muka..hehee



Cara menggunakan Aqua Whitening Cream
- Bersihkan muka terlebih dahulu, lepas tu lap muka. Then, korang boleh sapu Aqua Whitening Cream ni. Tak perlu sapu tebal-tebal, ambil sedikit sahaja dah memadai. Sapu di bahagian muka dan leher. Dalam masa beberapa saat, titisan air akan kelur. Dap-dap kan sahaja titisan air tu sehingga ia serap ke dalam kulit.



Korang boleh cuba dulu dekat tangan, nak tengok sama ada sesuai atau tidak dengan kulit korang. Tengok sama ada, ia beri kesan iritasi atau tidak. Kalau takda, bolehla pakai terus dekat muka. Biasalah, kulit kita ni lain-lain.

Nad tak rasa was-was pilih Aqua Whitening Cream ni sebagai pelembap, sebab nad tau produk korea ni kebanyakannya diperbuat daripada bahan semulajadi. Ia mengandungi Minyak Benih Camellia Japonica yang membantu melembapkan kulit, tidak menyekat liang kulit dan menghalang daripada jerawat. Ia juga dapat mencerah, dan merawat kulit daripada kering dan sunburn.

Ia juga mempunyai Niacinamide juga dikenali sebagai vitamin B3, yang mana kita tau ia sangat bermanfaat untuk penuaan kulit sebagai agen pemutihan, membantu menyeratakan tona kulit yang tidak sekata, memutih, membersih dan merawat kulit sensitif.

Bahan semulajadi seperti Niacinamide, Ekstrak Root Angelica Acutiloba, Minyak Benih Camellia Japonica, Ekstrak Cicidium Officinale Root, Ekstrak Buah-buahan Florida Gardenia, Ekstrak Ekstrak Paeonia Albiflora, Ekstrak Daun Ekstrak Pinus Densiflora, Prunus Armeniaca (Apricot) Minyak Kernel, Ekstrak Rehmannia Chinensis dan sebagainya.

Testimoni Nad Menggunakan Aqua Whitening Cream


Nad dah gunakan selama dua minggu Aqua whitening Cream ni, dan ia memang sesuai dan serasi dengan muka nad. hari demi har, nad boleh rasa muka nad semakin lembap dan tidak kering. Nad guna pada waktu pagi dan malam. Setiap kali keluar, nad tak lupa pakai, untuk elak muka daripada cahaya matahari. Bila nad pakai Aqua ni pun, makeup nad nampak smooth je. Oh produk ni pun boleh memutihkan kulit, kan nama dia whitening cream..ehehe. Muka pun makin berseri lepas pakai ni. Muka nad pun dah kurang berminyak sejak pakai Aqua Whitening Cream ni.

Sesuai Semua Jenis Kulit Untuk Wanita Dan Lelaki

Nad sarankan, mereka yang ada masalah kulit sensitif, kulit mudah terkena sunburn, kulit kering, kulit berminyak dan apa sahaja, baik pakai Aqua Whitening Cream ni. Memang best. Memang sesuai untuk semua jenis kulit dan bukan sahaja orang perempaun boleh guna, orang lelaki pun boleh. Yang suka travel, yang kerja dekat luar, yang kerja dekat aircond, lagi memerlukan pelembap.

Kalau korang nak, korang boleh je terjah



Aqua Whitening Cream, Krim Berasaskan Water drop (50ml)
Company name: Hansaegee Nature
Website: www.hansaegee.com/shop
Instagram: https://www.instagram.com/hansaegeenature/
Facebook: https://www.facebook.com/HansaegeeNature
Youtube : https://www.youtube.com/c/HansaegeeNatureMalaysia
hai assalammualaikum

Pore Purifying Serum Cleanser Membersih Wajah Dan Melembapkan Kulit - Kalau bab muka, memang kena jaga dengan teliti. Pembersihan wajah dengan lebih mendalam lebih baik supaya muka betul-betul bersih daripada segala kekotoran. Nad memang suka pakai serum, sebab serum ni jenis cecair dan cepat meresap. Ni kali pertama nad jumpa serum yang bertindak sebagai pencuci muka sekali. Wah, memang menarik sangat. Althea keluarkan produk terbaru mereka iaitu Pore Purifying Serum Cleanser di mana ia menggabungkan kekuatan pembersih dan serum semua dalam satu, bekerja untuk membersihkan kulit secara dalam sambil memastikan ia lembap dan lembut untuk disentuh.


Pore Purifying ni dapat menghalang kulit daripada kering dan sangat berkesan meminimumkan liang-liang pori yang tersumbat, menjadikan ia licin apabila disentuh. Keistimewaan Pore Purifying Serum Cleanser ni bukan sahaja sebagai pembersih muka malah ia boleh membersihkan solekan, kotoran, dan minyak. Mengandungi ekstrak pudina sambil memastikan kulit tetap sejuk dan terhidrat sepanjang hari.


Produk ini mempunyai tekstur yang cair dan jernih seperti air tapi pekat apabila  keluar dari botol dan mudah digunakan pada kulit. Masa pakai ada rasa sedikit macam berminyak, tapi solekan semua memang tanggal masa nad pakai. Jangan risau, muka takkan berminyak, sebab lepas pakai Pore Purifying ni, lepas solekan semua hilang, nad terus basuh dengan air. Ia dirumuskan dengan Dual Moisture Cell System super sejuk yang menggabungkan kelembapan dan minyak dalam lapisan bertindih, dengan perlahan tetapi secara berkesan mengeluarkan sisa solek dari kulit.

Lepas je basuh muka, muka terus rasa segar, bersih, dan lembap ok. Pore Purifying membantu mengimbangi tahap pH, yang membawa kepada persekitaran kulit yang sihat untuk kulit. Bahan-bahan bintangnya adalah ekstrak cendana (untuk membersihkan liang-liang) dan minyak jojoba (untuk melembapkan tanpa rasa berat) untuk mengusir sel-sel kulit mati, tanah dan minyak tanpa membuang kulit.

Bahan-bahan Utama
Ekstrak daun pudina - Menyejukkan kulit dan menenangkan kerengsaan
Minyak benih Jojoba - Melembapkan dengan teruk apa-apa kekeringan tanpa merasa berat
Ekstrak daun pokok teh - Mempunyai sifat antibakteria yang membersihkan kulit


Cara menggunakan Pore Purifying Serum Cleanser
Tuangkan sedikit di atas tapak atangan, dan urut perlahan-lahan ke kulit dengan gerakan bulat selama 5-10 saat sebelum dibasuh dengan air. Selepas itu, bilas dengan air. Kulit akan rasa bersih, segar dan lembap.

Althea Pore Purifying Serum Cleanser sesuai untuk semua jenis kulit dan semua peringkat umur. Ia juga mendapat formula hypoallergenic yang tidak akan merengsakan kulit, dan bebas dari haiwan. Paling penting, ia lembut di muka dan sesuai walaupun bagi kita yang mempunyai kulit sensitif.

Pore Purifying Serum Cleanser Althea memang best. Ia boleh didapati secara eksklusif  di laman Althea, jangan ketinggalan  you alls..you alls kena cuba juga..Klik link https://my.althea.kr/pore-purifying-serum-cleanser



hai assalammualaikum


Wangian Mempesona Stay Fresh Body Sparkling Mist By Althea - Orang perempuan ni memang menitikberatkan bau wangian di seluruh badan. Kalau boleh taknak ada bau busuk yang menusuk hidung, yang kurang menyenangkan orang lain. Bila wangi, keyakinan pun tinggi..gitu..Sebenarnya, ada banyak cara untuk menjaga agar tubuh sentiasa segar dan wangi. Penggunaan body mist juga dapat menjadi salah satu alternatif untuk mengatasi masalah aroma tubuh yang tidak sedap. Body mist yang nad guna sekarang ialah Stay Fresh Body Sparkling Mist.


Nad memang tak pernah pakai body mist ni, tapi bila dapat tau Althea ada keluarkan produk body mist, terus rasa nak cuba. Bila dapat je Stay Fresh Boday Sparkling Mist ni, terus buka dan cuba bau dia. Ya ampun, wangi sungguh. Bau tak berapa berat, harum dan sedap je. Lepastu, setiap kali lepas mandi, nad mesti sembur body mist ni..hehe. Sama juga konsepnya seperti pemakaian minyak wangi, semburan pada kulit, sembur pada bahagian nadi seperti bahagian dalam pergelangan tangan, leher, payudara, belakang lutut dan bahagian dalam siku. Boleh juga sembur seluruh baju, tudung. Bau takda tahan lama, tapi sedap bau dia.

Kerjasama Althea Dengan Titi Kamal

Kalau korang nak tau Stay Fresh Body Sparkling Mist ni merupakan kerjasama terbaru antara Althea dengan pelakon dan penyanyi Indonesia terkenal yang cantik dan manis iaitu Titi Kamal. Titi Kamal  mempunyai bakat dalam berfesyen dan gaya, dan beliau adalah ikon kecantikan yang menawan hati peminat di seluruh Asia Tenggara. Beliau sendiri yang memilih bauan ini. Bauan dia memang harum, campuran feminin buah dan aroma bunga.


Bahan utama yang terdapat dalam Stay Fresh Body Sparkling ini ialah :
Damask rose water – Kulit terhidrat dan memberikan aroma yang cukup lembut.
Sweet orange oil – Bau yang cukup menyegarkan.
Elder flower extract – Selain memberi bau feminin, ianya turut menyejukkan dan melegakan kulit.


Bauan yang manis dan segar dari buah oren, peach dan ros, tidak terlalu kuat, perfume yang lembut apabila disembur di badan. Mempunyai formula yang tidak melekit dan badan akan sentiasa selesa. Saiz yang kecil, boleh dibawa ke mana-mana sahaja. Bila ada bau busuk je, boleh sembur..hehee. Sesuai untuk mereka yang bersukan juga.

Wangi selalu dengan Stay Fresh Body Sparkling Mist TitiXaltheakorea . Kalau korang nak, korang boleh ke https://my.althea.kr/stay-fresh-body-sparkling-mist





hai assalammualaikum

Barang Yang Aku Gran Untuk ALthea Angels Rewards Points - Hah, bila dah terpilih menjadi Althea Angels ni, macam-macam hadiah yang kita akan dapat. Sebagai tanda "welcome" menjadi ahli Althea Angels, nad dapat Gift Box dari team Althea, dan produk itu ialah Petal Velvet dan Milk Cream Mask dan ada barangan lain lagi. Kita la orang yang bertuah mencuba produk dari Althea terlebih dahulu . Tak disangka, selain dapat gift box, team Althea bagi pulak rewards point. Rewards point ni dimasukkan dalam akaun Althea kita, dan kita boleh shopping barang apa kita nak. Korang, kalau nak jadi ahli Althea, boleh ke www.althea.kr

Memang pening nak pilih apa dekat Althea ni, sebab semua produk dia memang best. Lagi-lagi produk Althea sendiri yang nad dah cuba beberapa jenis, memang sesuai dengan muka nad. Ada yang nad belum guna dan nad grab haritu juga, bersama dengan produk lain.Sampai je dekat tangan terus buat unboxing. Anak-anak pun sibuk lahai..hahaa. Cantik sangat box dia, warna biru lagi tu. Hari Krismas nak dekat dah, tu sebba dapat box ni..comel-comel.. Nak tau apa nad grab haritu, hah meh tengok..hehee.



Tadaa..Ni la dia barang yang and grab. Althea Real Fresh Skin Detoxer, Cleanser Althea Bare Essential, 24K Gold Snail dan Bubble-bubble Lip Mask.


Nad ambil Althea Real Fresh Skin Detoxer sebab ramai yang kata best. Nad ada buat entry sedikit info berkenaan Althea Real Fresh Skin Detoxer bercolabarate dengan rancangan beauty korea iaitu Get Beauty. Sampai artis Korea pun suka dengan Skin Detoxer ni. Nak tau siapa, korang boleh baca lebih lanjut dekat entry ALTHEA X GET IT BEAUTY REAL FRESH SKIN DETOXERS COLLABORATION . Nad akan review details lagi kemudian, apa nad rasa ok..


Yang ni nad ambil sebab serasai dengan muka nad. Cleanser Althea Bare Essential. Memang bagus sangat. Muka nad bersih sebersihnya bila pakai cleanser ni. Jerawat pun malu-malu nak naik. Kalau tumbuh jerawat, mesti dia akan kecut cepat. Hah best tau. Ada nad review sebelum ni. Korang boleh baca lanjut dekat entry ALTHEA BARE ESSENTIAL ni.


Bubble-bubble lips ni memang comel kan..hehee.. Packaging dia warna kuning. Botolnya pun warna kuning. Nanti nad cerita details review nad. Tapi nad dah pakai sikit, nak rasa macm mana dia berfungsi, memang keluar buih-buih tu tau..hehee..Geli je mulut macam ulat tengah berjalan..hahaa. Nad dapatkan Bubble-bubble lips ni sebab bibir nad cepat merekah. So nak baiki bibir ni la, nak bagi lembap dan menarik macam tu.


Last sekali, nad pilih 24k Gold Snail. Tak tau kenapa, tapi dia nampak best. Nad baca rate orang dekat produk ni, semua cakap bagus. Boleh guna satu badan..tu yang best tu..Tu yang ambil tu..hahaha. Nanti nad review detail apa nad rasa..hehee.

Thank you Althea untuk rewards ni. muaaahhh...
hai assalammualaikum

Althea Milk Peel Cream Mask - Pertama sekali,  nad nak ucapkan " Tahniah Althea ". Satu-satu Althea keluarkan produk terbaru mereka yang super duper cute dan awesome. First sekali,  dengan kejayaan mengeluarkan produk skincare iaitu Bare Essential. Sampai sekarang, nad pakai Bare Essential tu dan jadikan skincare utama, sebab ia buatkan muka nad jadi bertambah elok. Second, pelancaran kerjasama dengan TV Beauty Korea Get It Beauty,  untuk Real Fresh Skin Detoxers. Lepas tu Petal Velvet Sunaway dan powder,  sekarang Althea Milk Peel Cream Mask.. Woww!!..you did a great job. Nad teruja, sebab menjadi salah seorang yang dapat mencuba produk Althea terlebih dahulu. Terima kasih Althea.


Review Althea Mask Peel Cream Mask 

Althea Milk Peel Cream Mask,  baru sahaja dikeluarkan. Teruja sangat sebab mask ni lain daripada yang lain dan mempunyai keunikan tersendiri. Kita dah biasa nampak dan pakai mask seperti tanah liat, mask bertopeng dan sebagainya. Tapi, pernah korang nampak,  mask yang datang dengan tekstur clay white kemudian mengeluarkan buih. Tak kan!!! Inilah Althea Milk Peel Cream Mask yang akan membuatkan korang teruja nak mencubanya.


Didatangkan dengan botol berwarna putih dengan penutup berwarna biru cair yang berbentuk pam supaya mudah digunakan. Simple sahaja,  tapi nampak eksklusif ok.

Althea’s Milk Peel Cream Mask, tengok sahaja nama dah ada perkataan " milk ", itu bermakna produk ini mengandungi Susu. Susu dapat memberi kelembapan dan kesegaran pada kulit. Selain itu juga, ia mengandungi AHA dan BHA sebagai bahan exfoliate efektif untuk kulit. AHA berfungsi untuk menanggalkan set kulit mati pada permukaan kulit dan BHA pula menanggalkan kotoran pada liang roma tersumbat. Seperti kita tau, sel kulit mati memyebabkan muka kita kusam, pori-pori tersumbat sehingga menyebabkan keluarnya jerawat.




Teksturnya berkrim dan pekat. Pada mulanya nad pakai dulu ditangan,  nak tengok macam mana ia terhasil. Lepas nad bubuh sedikit di tangan,  tiba-tiba keluar buih.  Dari bentuk clay,  ia mengeluarkan buih kemudian bertukar kepada white cream mask. Baunya pula seperti bau bedak baby.


Selepas itu,  nad pakai pula di muka. Pakai mask seperti biasa. Tapi pastikan sebelum tu cuci muka dahulu. Cara penggunaan, sapu clay tu pada kulit yang lembap. Urut sekejap sampai dia bertukar jadi buih krim. Selepas 30-60 saat dah boleh basuh dengan air suam. I cuci guna air biasa je hahaha. Boleh guna 2-3 kali seminggu

Produk ni sesuai untuk

•     Kulit jenis kombinasi
•     Pori besar
•     Kulit kasar dan sensitif yang memerlukan agen pengelupasan yang lembut
•     Kulit kering yang perlukan kelembapan selepas pengelupasan


Nad dah guna seminggu lebih, memang elok je dekat muka nad. Muka nad jenis berminyak,  lepas guna mask ni memang kurang minyak dah.  Masa pakai mask ni pun, ia tak menyebabkan sebarang kerengsaan pada kulit nad, kulit tak kering,  sebaliknya, kulit nad semakin lembut dan lembap, sihat dan licin. Suka sangat nad sentuhnya. Kalau boleh nak pakai mask ni hari-hari je.. Hehehe..

Korang mesti nak cuba juga kan. Boleh dapatkan Althea Mask Peel Cream yang best ni klik link https://my.althea.kr/milk-peel-cream-mask
hai assalammualaikum

Lindugi Kulit Dari Sinaran UV Dengan Set Petal Velvet Althea - Sebelum ni nad ada bagitau nad terpilih sebagai New Althea Angels dan dapat gift box daripada Althea. Korang boleh tekan link ( i am new althea angels) untuk baca lebih lanjut.

Harini, nad nak review dua barang yang nad dapat tu selepas beberapa minggu nad pakai. Mestila kena cuba lama dulu baru review kan. Barula nad kongsi dengan pembaca semua, supaya apa yang nad rasa sampai ke hati pembaca,  gituh...Barang yang nad nak kongsi ialah Petal Velvet Sunaway dari Althea dan Petal Velvet Powder. Produk ni adalah produk terbaik untuk lindungi kulit daripada cahaya matahari.


Lindungi Kulit Dari Sinaran UV Dengan Petal Velvet Sunaway

Pendedahan matahari yang berlebihan boleh menyebabkan kulit muka dan tubuh rosak. Cuaca dekat Malaysia, kalau dah panas, fuh habis kering kulit. Bila cuaca panas, kulit mesti akan terkena sunburn, muka kemerahan, tak pun berbelang di muka. Efek negatif palong teruk menyebabkan kanser. Bahaya juga kan. Jadi, untuk lindungi kulit dari sinaran UV,  nad pakai product dari Althea iaitu Petal Velvet Sunaway.

Sebelum-sebelum ni, nad memang jarang pakai sunscreen sebab kebanyakannya buat muka nad jadi bertambah minyak dan melekit. Lepas tu muka jadi berbelang. Bila Althea keluarkan produk terbaru ni, mestilah nad nak cuba. Nad suka dengan produk Althea sebab sesuai dengan muka nad. Sebab tu tak rasa was-was nak cuba Petal Velvet Sunaway ni.


Lepas nad cuba Petal Velvet Sunaway ni beberapa hari,  rasa selesa je. Nad tak rasa melekit atau berminyak. Tekstur dia yang ringan,lembut dan transparent tu,  terus meresap ke dalam kulit. Memang lain daripada yang lain tau. Seriusss...

Sebenarnya untuk sunscreen,  paling bagus kita tengok SPF dia, lagi tinggi SPF,  lagi bagus untuk perlindungan kulit. Althea Petal Velvet Sunaway mempunyai SPF sebanyak 50+ dan PA ++++, jadi kulit anda akan dilindungi sepanjang hari. Sebagai sebahagian daripada jalur Petal Velvet, ia juga mengandungi zarah-zarah serbuk mikro yang memberikan kulit yang licin, seperti kelopak. Ia bukan sahaja melindungi malah buat muka kita jadi lembap. Takde kesan tompikan pada muka selepas guna.

Selalunya sunscreen ni takda bau langsung,  tapi berbeza dengan Petal Velvet Sunaway,  bau wangi,  iaitu bau rose. Tapi bau dia sekejap je,  lama-lama hilang. Kenapa ia bau rose??  Hah kalau nak tau ia dirumuskan dengan asid hyaluronik dan ekstrak Damask meningkat, memastikan kulit anda tetap segar dan terhidrat sepanjang hari.



BAHAN-BAHAN UTAMA
Damask rose ekstrak - Menghidrasi dan menenangkan kerengsaan yang mendalam, menjadikan kulit berasa sihat

Asid hyaluronik - Humectant yang menarik kelembapan pada kulit, mencegah dehidrasi

Minyak geranium - Memberi kulit rangsangan berseri dan menyembuhkan jerawat


Bagaimana nak menggunakannya??
Mudah sahaja, goncang dahulu, tuang sedikit dan sapukan ke seluruh wajah dan biarkan ia menyerap ke dalam kulit. Wajib pakai ketika hendak keluar rumah. Amat sesuai untuk semua jenis kulit. Petal Velvet Sunaway merupakan sunscreen paling bagus setakat ni yang nad guna.

Harga pun murah je, hanya RM43 untuk 55ml


Althea Petal Velvet Powder

Lepas pakai sunscreen Petal Velvet Sunaway,nad sapu pula muka dengan Petal Velvet Powder. Petal Velvet powder ni ada tiga jenis iaitu # 0 Translucent dan # 23 Warm Beige Colors. Manakala terbaru ialah #pink lavender.



Best sangat pakai Petal Velvet Powder ni, terus buat muka jadi shining tau.  Muka pun tak berminyak,  lagi-lagi bahagian zon T tu. Petal Velvel Powder,  berfungsi untuk mengekalkan pengeluaran sebum di luar tanpa mengeringkan kulit untuk kelihatan segar, sambil memberikan bau lembut. Pastikan solekan kelihatan hebat sepanjang hari.


BAHAN-BAHAN UTAMA
Ekstrak biji Althea - kaya dengan antioksidan, melindungi kulit dari luar negeri dan memastikan ia tetap baik dan terhidrat.

Polyphenols - Memelihara kulit yang dilindungi dari sinaran UV

Saponarin - Pembaikan sel-sel yang rosak dan mengembalikan keanjalan kepada kulit.


Petal Velvet Pink Lavender powder merupakan rangkaian terbaru Althea. Warna menarik dengan bauan lavender yang menyenangkan. Mencerahkan dan melicinkan kulit anda dengan formula khas ini yang mengandungi pigmen merah jambu dan ungu untuk mencerahkan kulit yang kusam. Zarah-zarah halusnya membantu mengekalkan sebum di luar tanpa mengeringkan kulit yang segar


BAHAN-BAHAN UTAMA
Ekstrak Lavender - Kerengsaan merengsakan membantu memperbaiki kulit. Ia juga mempunyai ciri aromaterapi untuk menenangkan deria

Lecithin terhidrogenasi - Keadaan dan melembapkan kulit

Glycerin - Humectant yang menarik kelembapan pada kulit, mencegah dehidrasi



Setiap kali nak keluar,  akan ganti-ganti pakai powder ni,  kadang pakai dua jenis sekali powder. .Ehhee.


Kedua-dua produk iaitu Petal Velvet Sunaway dan Petal Velvet Powder mudah dibawa ke mana sahaja kerana bentuknya yang ringan dan comel. Boleh dapatkan Petal Velvet Powder dengan mendapatkan 10% apabila beli sekali dengan Petal Velvet Sunaway.

Korang kalau nak boleh dapatkan di website https://my.althea.kr/petal-velvet-set



hai assalammualaikum


Althea X Get It Beauty Real Fresh Skin Detoxers Collaboration - Sebenarnya nad ada beli dua produk detoxer skin Althea ni,  tapi tak sampai lagi. Tak sabar nak tunggu produk ni sampai dan rasai sendiri kelebihan skin detoxers ni pada kulit.  Nad baca feedback daripada kawan-kawan, semua kata best. Skin Detoxers yang nad maksudkan ialah Real Fresh Skin Detoxers. Nad dapat tau, Althea Korea bekerjasama dengan program beauty TV Korea, iaitu Get It Beauty, untuk produk Real Fresh Skin Detoxer ni.

Bintang K-pop Jeonghwa dari kumpulan EXID mencuba produk Real Fresh Skin Detoxer.  Lihat video di bawah! 🤩


Wah terbaikla,  artis korea pun teruja bila pakai produk ni. Tengokla muka diaorang dah la cantik. Jeles sangat. Jadi,  harusla cuba juga kan.



Real Fresh Skin Detoxers ada dua jenis iaitu Rose dan Green Tea. Skin detoxers ni merupakan produk penjagaan muka 2 dalam 1, iaitu mask dan pembersih muka yang mampu membersih sebum, kotoran, dan pori-pori terhadap secara mendalam. Ia mengambil masa 10 saat sahaja untuk memberikan kulit yang segar dan sihat. Bila ada pembersih muka macam ni,  memang takda alasan tak dapat jaga kulit muka.

Selalunya kita ambil masa 20 minit nak bermasker muka kan,  tapi ini hanya ambil masa 10 saat kemudian bilas.

Produk ini mengandungi bahan-bahan yang segar yang dapat memberikan nutrien dan kebaikan pada kulit.


Untuk Real Fresh Skin Detoxer Rose ia dibuat dengan kelopak mawar Perancis dan ekstrak rose untuk memperbaiki kulit. Disarankan yang Rose dipakai pada waktu pagi.

Bahan utama yang terdapat dalam produk ni adalah :

Kelopak bunga ros segar - Lembut pada kulit dan memberikan aroma segar, ringan dan menyenangkan.

Ekstrak Rose - Menenangkam kulit rengsa dengan lebih mendalam, menghaluskan kulit dan memperbaiki tekstur kulit.

Glycerin - Memberikan kelembapan pada kulit,  serta mencegah dehidrasi.


Teh Hijau ia mengandungi daun teh hijau Jeju dan ekstrak teh untuk membersihkan kulit. Dipakai pada waktu malam.

Bahan utama yang terdapat dalam produk ni adalah :

Daun teh hijau asli - Merawat kulit dan memberikan wangian yang menyegarkan.

Ekstrak teh hijau - Mengandungi vitamin C dan asid amino untuk membersihkan dan menganjalkan kulit.

Glycerin - Memberi kelembapan pada kulit, serta mencegah dehidrasi.

Sesuai untuk semua jenis kulit.


Cara gunakan pun senang sahaja. Hanya sapu di muka yang kering. Tambah pada sedikit air dan urut dengan perlahan-lahan perlahan dalam gerakan bulat sebelum dibilas dengan air. Biarkan 10 saat,  kemudian bilas.

Tak sabar nak tunggu nad punya sampai. Korang boleh juga dapatkan Real Freah Skin Detoxer ni di website Althea Korea. Klik link https://my.althea.kr/real-fresh-skin-detoxer-set


hai assalammualaikum

Makeup Simple Oleh MUA Hayati Hashim - Dah lama muka ni tak dimakeupkan dengan makeup artis ( MUA ) ni. Haritu nad ada photoshoot untuk satu produk. Wajib ok muka ni perlu dimakeupkan, barula masa nak ambil gambar muka ni cantik je..hahaa. Lagi muka nad jenis yang ada bekas jerawat sikit, haruslah kena tutup bagi hilang segala cela dekat muka ni. Kalau makeup sendiri mesti hancur..hahaa..Sebab tu suka dimakeupkan dengan jurumekap MUA ni. Tangan berseni diaorang ni boleh buat muka kita jadi cantik seperti artis gitu..hahaa. Makeup kali ni nad guna sis Hayati Hashim dari Lamar.




Make Up Artis Hayati Hashim Dari Lamar

Memang tak sabar nak tengok hasil dia macam mana kan. Mula-mula dia bersihkan muka kita dari segala kekotoran ni. Leps tu start pakai foundation, buat kening, sampaila ke gincu. Hey nad rasa sekejap je dia buat tau, takda lama macam MUA selalu buat..hahaa. Tepek, tepek dah siap. Masa ni dia yang tentukan, makeup simple je la ye, barulah natural. Yup nad setuju, sebab nad pun taknak over sangat makeup. Masa photoshoot ni pun nad tak pakai bulu mata palsu tu, sakitla nak gam dan cabut semua. Sis Hayati ni tau la macam mana nak bagi nampak hasilnya cantik walaupun makeup simple dan bulu mata tu melentik.


Hasilnyaa..tadaaa..Makeup simple tapi hasilnya hebat kan. Suka sangat nad tengok hasil makeup dia. Sis ni makeup nad macam nad nak pergi jalan-jalan je, tapi tengok la, macam ni pun dah woww!!. Muka ringan je tak berat dan tak tebal. Sis ni tak bubuh banyak foundation pun, letak sikit je. Suka giler ok kita dengan makeup dia ni. Yang penting dia tau macam mana nak jadikan muka kita nampak cantik, MUA kan.


Dari muka tak siap macam tongkang pecah, tiba-tiba muka nad berubah jadi seperti Mira Filzah..kihkih. Banyak lahai nad ambil gamabr sebab makeup dia,..haha..sayang nak tanggalkan. Makeup tak pecah pun..muka ni macam licin je..habis tutup cacat cela semua..hehee.



Oh, photoshoot masa tu ada masuk dalam air tau..hahaa. Jangan terkejut ok, dah macam model internantional masuk dalam air segala..hehee. Jangan tak caya, makeup ni tak cair dan tak hilang pun bila kena air, memang waterproof. Tengok jela gamabr, kena air pun masih kekal cantik. Ya ampun..jujur cakap berbaloi amik Sis Hayati Hashim ni sebagai jurumekap haritu.


Ni gambar masa balik, tetap elok lagi makeup ok..walaupun dah masuk air beberapa kali.


Model lelaki yang ditouchup kan oleh sis ni juga..hehee.


Akak ni ada bridal tau. Nama bridal dia Lamar. Dia ada buat package untuk perkahwinan. Sesiapa nak kawin tu, bolehla ambik package akak ni..memang terbaik.

Kalau korang nak jurumekap, untuk majlis kawin, majlis event apa-apa yang memerlukan MUA, korang ambil Hayati Hashim
Facebook: Hayati Hashim
Facebook: Mak Andam Kiri
Instagram: https://www.instagram.com/bussaina.rias73/