Articles by "review makeup"
Showing posts with label review makeup. Show all posts
hai assalammualaikum


Set Althea Abloom - Sekali lagi Althea muncul dengan produk baru iaitu Althea Abloom. Wah, satu-satu Althea keluarkan produk baru, dan semuanya memang best dan super cute. Lagipun kebanyakan produk Althea murah beb!!.Kali ni, set Althea Abloom datang dengan Fruit Mask,  BHA Blackhead dan Meringue Puff. Nad dah pakai semua, dan semua memang best tau..

Althea Abloom Fruit Mask


Seperti nad bagitau tadi, dalam koleksi Althea Abloom ni ada Fruit Mask. Fruit Mask ni mempunyai 4 jenis iaitu A'bloom Brightening Lemon Lime, A'bloom Moisturizing Watermelon, A'bloom Nourishing Avocado dan A'bloom Anti-Blemish Peach. Setiap mask mempunyai kelainan dan kelebihan tersendiri. Nad dah cuba semua, bau dia pulak memang sedap sebab bau buah..heee...


A'bloom Brightening Lemon Lime Mask sesuai untuk semua jenis kulit terutamanya kulit berkombinasi. Mask ini membantu mencerahkan kulit yang kusam dan memberikan kesan 'glowing' pada kulit muka. Mempunyai double dose ekstrak lemon dan lime untuk menghilangkan bintik hitam. Bukan itu sahaja, malah mengandungi teh hijau  dimana ia dapat mencerahkan kulit sambil menenangkan kulit.

Bahan utamanya pula ialah Niacinamide, Citrus Limon (Lemon) Fruit Extract, Citrus Aurantifolia (Lime) Fruit Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract.


Mask paling nad suka ialah mask A'bloom Anti Blemish Peach Mask. Bagi korang yang ada masalah iritasi dan kulit sensitif, boleh cuba A'bloom Anti Blemish Peach Mask dimana ianya boleh mengurangkan iritasi dan kulit sensitif. Ekstrak peach dan minyak pokok teh yanga da pada mask ni dapat mengawal lebihan, mengimbangi lembapan serta membersihkan kulit dari dalam untuk kulit. Ini akan buat kulit jadi lebih lembab dan lembut.

Bahan utamanya ialah Prunus Persica (Peach) Fruit Extract, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Extract.


Mask yang diformula untuk kulit kekal terhidart dan lembap iaitu A'bloom Moisturizing Watermelon Mask. Minum air tembikai pun dah sedap dan elok untuk kulit, mask juga pun bagus keranan kandungan dari ekstrak tembikai dan ditambah dengan lavender untuk bau yang menenangkan...

Bahan utama ialah : Citrullus Vulgaris (Watermelon) Fruit Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Extract


Dan mask yang terakhir ialah 'Superfood' yang terbaik iaitu A'bloom Nourishing Avocado Mask Ia mempunyai kandungan anti-oksida yang tinggi untuk menyubur dan melindungi kulit dari pencemaran dan mencegah penuaan. Bahan ekstrak avokado dan bunga raya menjadikan kulit lebih lembut dan bersinar.

Bahan utamanya ialah : Adenosine, Persea Gratissima (Avocado) Fruit Extract, Hibiscus Sabdariffa Flower Extract.


Kalau korang nak tau, fruit mask ni dah out of stock..Nad haritu baru nak beli, tapi tengok dah sold out. Tak tau bila althea nak tambah stok..nampak laku gila weii..Dahla murah ya amat..satu mask hanya RM2 sahaja. Nad pakai  fruit mask Abloom ni memnag sejuk  dan lembut je muka tau.

Althea Abloom BHA Blackhead Blaster

Seterusnya ialah BHA Blackhead Blaster. Nad tau ramaila antara kiat ni yang ada blackhead dan whitehead. Sebelum ni nad pernah nak buang whitehead ni guan mask yang lekat tu, lepas tu ditarik, allahu, seksaaaa..hahahaa.. Bila dapat Abloom BHA Blackhead Balster ni, kira bersyukur la, sebab tak perlu nak tarik dan menyakitkan tu..Dah jadi barang "favourite" Blackhead blaster ni tau, sebab kita tonyoh-tonyoh je dah kurang whitehead dan buat liang pori bersih je..


Bentuknya warna hitam seperti arang yang dapat membersihkan secara mendalam blackhead dan whitehead tanpa rasa sakit. Mempunyai aprikot seed bagi membersihkan segala kekotoran dan tea tree oil yang dapat menenangkan kulit.


Cara nak gunakan dia pun senang sebab bentuk dia jenis stick. Jadi kalau nak guna, cuma pusingkan dia je, dan gosok dekat bahagian yang ada blackhead dan whitehead. Selalunya area T-zone la kan. Gosok sedikit, kemudian basuh.



Untuk pengetahuan korang, ia bukan sahaja untuk mneghilangkan blackhead dan whitehead, malah boleh digunakan untuk sikut dan tumit kaki bagi menghilangkan sel kulit mati yang menyebabkan kehitaman di akwasan tersebut.

Bahan utamanya ialah BHA semulajadi ( White Willow Bark Extract 5,000ppm) yang sesuai untuk jenis kulit berminyak dan berkombinasi.

Althea Abloom Meringue Puff

Ni yang nad paling suka dalam set Althea Abloom iaitu Meringue Puff..Bentuk pun macam meringue kek tu kan, rasa nak makan je..hahaha. Meringue puff ni ialah sponge yang digunakan semasa makeup. Ada dua jenis meringue puff iaitu Giant Meringue Puff dan Baby meringue Puff. Sponge ni diperbuat daripada 'high density latex free foam yang sesuai digunakan untuk semua jenis kulit sama ada secara basah atau kering.



Macam nad, memang lebih suka pakai sponge untuk ratakan foundation, concealer semua tu. Bagi nad, pakai sponge ni lebih rata berbanding berus. Lagipun sponge ni lembut dan tak sakitkan muka apabila nak bermakeup.

Kalau korang kreatif, meringue puff ni bloeh digunakan untuk semua jenis makeup, bukan sahaja untuk foundation dan concealer. Macam A'bloom Giant Meringue Puff  boleh sahaja digunakan untuk sapuaan bedak asas, blusher dan powder. Manakala A'bloom Baby Meringue Puff  seesuai untuk concealer, contour, highlihting dan blusher.



Boleh tengok video nad makeup menggunakan Althea Abloom Meringu Puff.

Puff ni akan jadi dua kali ganda besar apabila dibasahkan. Untuk kesan solekan 'dewy' : Basahhkan puff dan picit keringkan air. Gunakan setiap sudut untuk solekan asas manakala untuk kesan 'matte' gunakan puff yang kering unttuk litupan penuh.


Semua koleksi Althea Abloom memang best..korang kena dapatkan segera di website https://my.althea.kr/brands/all/abloom
hai assalammualaikum


Kulit Sihat Dan Bermaya, Rutin Makeup Harian Menjadi Mudah Dengan Produk Hansaegee Nature

Kulit Sihat Dan Bermaya, Rutin Makeup Harian Menjadi Mudah Dengan Produk Hansaegee Nature - Wah, tak sangka dah empat bulan nad pakai dua produk dari Hansaegee Nature ni iaitu Aqua Whitening Cream dan CC Cream. Banyak dah nad kongsi berkenaan dua produk ni sebelum ni dekat blog. Korang taip je Hansaegee Nature dekat bahagian search, nanti jumpa la semua yang nad cerita berkenaan produk dan perubahan yang nad alami. Sampai kawan dengan adik cakap, " muka nampak elok je, apa kau pakai "..hehehe..(malu kitew tau)..Dua produk ni, memang nad pakai setiap hari dan tak pernah miss untuk pakai.Sejak nad pakai Aqua Whitening Cream dan CC Cream ni, kulit makin sihat dan bermaya, malah rutin makeup harian menjadi mudah.

Jarang nad kekal lama dengan sesuatu produk, tapi produk Hansaegee Nature ni nad suka sangat, sebab ia sesuai dengan kulit nad dan nad takda masalah kulit breakout, takde rasa pedih ke apa bila pakai dua produk ni. Malah ia buat muka jadi smooth, nak bersiap pun cepat. Lagi nad suka, ia tidak melekit dan tidak berminyak. Jatuh cinta sangat sebab dua produk ni memang kombinasi yang sempurna untuk kulit muka.



Nampak tak, Aqua Whitening Cream nad satu botol dah habis..hahaa. sebab nad pakai setiap hari pada waktu siang dan malam.



Suka dengan sifatnya yang "waterdrops"..Bila sapu je dekat muka, nampak titisan air keluar, rasa seronok je. Terus dap,dap, rasa segar muka. Liang pori pun dah kurang.



CC Cream tu pula dah penyek botol dia..hahaha..Tu sebab setiap kali nak keluar nad mesti guna. Kadang-kadang, nad guna juga CC Cream tu waktu siang walau tak keluar rumah sebab suka tengok muka dalam keadaan glowing dan berseri gitu. Bestnya CC Cream ni mempunyai satu kod sahaja, yang memang sesuai untuksemua jenis kulit tak kira cerah atau gelap. Sebab ia akan berubah kepada skin tone kita, jadi tak peningla kan nak pilih code apa..haahha..

Dua produk ni memang memudahkan rutin harian skincare dengan makeup ya bagi mak-mak seperti nad ni. Nampak je duduk rumah, tapi penuh dengan jadual yang sibuk. Masa tu sangat penting, lambat sikit je rasa rugi giler..Walaupun surirumah sepenuh masa, tetap nak nampak cantik juga kan.


Hanya sapu sahaja Aqua Whitening Cream dengan CC Cream dah cantik. Memang selesa pakai dua produk ni, muka takdela nampak kusam, malah nampak natural.


Bila keluar, lagila wajib pakai Aqua Whitening Cream dan CC Cream. Anak nak kacau maknya bersiap, takde masalah, mommy tetap nak nampak cantik. Pakai dua produk ni, takdela kelam kabut, atau lama bersiap. Bersiap pun dengan tenang je..hahaha..So, rutin harian makeup nad, nad hanya guna Aqua Whitening Cream, CC Cream, gincu, eyeliner dan blusher sikit. .Ni kalau nad malas pakai foundation atau taknak makeup heavy. Memang simple je, tapi hasilnya kebabomm...hahaha. Muka pun nampak natural dan segar je. Ia meratakan tona wajah yang tak sekata. Rasa ringan je muka, macam tak pakai apa-apa..



Kalau nad nak pakai heavy makeup, macam bubuh foundation, bubuh eyeshadow, nad tetap pakai dua produk ni. Ia boleh jadi sebagai makeup base yang membuatkan makeup jadi lebih cantik, lebih pigmented dan tahan lama. Muka pun tak bercapuk walaupun dari siang sampai ke malam. Muka jadi glowing bersinar-sinar gitu.


Bila cuaca panas pun tak risau sebab nad pakai dua produk ni yang membantu kulit muka nad daripada sinaran UV. Cuaca panas boleh buatkan kulit kering dan rosak, sebab tu nad pakai pelembap  untuk kekal moist dan elakkan sunburn di muka, tak lupa pakai CC Cream Hansaegee Nature ni kerana ia mempunyai SPF 50 bila nak keluar. Kalau boleh muka nak sentiasa nampak awet muda je sebab ia anti wrinkles..hehehe..


Memang sekarang ni, dua produk ni la peneman setia nad, penyelamat nad untuk nampak cantik, jadikan kulit sihat dan bermaya. Pergi mana-mana je, mesti usung sekali dua produk ni, yela kadang dah keluar seharian, nak cuci muka, nak solat semua tu, lepas tu nak makeup semula. Nak bawak barang lain dah banyak, jadi dua produk ni je banyak membantu life nad betul. Saiz takdela besar mana, ringan je pun, memang takkan memberatkan beg. Lagipun kalau nak pakai hanya guna jari sahaja.


Hah macam mana, teruja tak tengok nad pakai dua produk ni sahaja. Ingat surirumah ni tak nak nampak cantik ke, mestilah nak..hahaa. Yang bekerja dekat luar, dalam pejabat tu lagilah wajib ada dua produk ni, tak kira perempuan atau lelaki ok. Mana nak dapakan dua produk ni, hah bawah ni nad dah bagi details. Beli online ok..takda dijual di mana-mana kedai..Beli oii, beliii....Nad pun nak beli CC Cream...


Company name: Hansaegee Nature   
Website: www.hansaegee.com/shop
IG page: https://www.instagram.com/hansaegeenature/
FB page: https://www.facebook.com/HansaegeeNature
Youtube page: https://www.youtube.com/c/HansaegeeNatureMalaysia
Twitter : https://twitter.com/hansaegee

hai assalammualaikum


Jolie Shimmer Shine Cushion, Solekan Jadi Pantas, Cantik Dan Shining

Jolie Shimmer Shine Cushion, Solekan Jadi Pantas, Cantik Dan Shining - Bila pergi mana-mana, nad memang akan pakai makeup, sebab nak selalu nampak cantik dan konfident, takkan nak kelaur dengan muka tak siap, kusam macam tak mandi je..hahahaa. Selalunya, orang lelaki mesti bising kalau kita siap lambat kan, paham-paham jela, kami nak nampak cantik, kang tak cantik awok juga yang malu..kihkih. Lagi kerja berhadapan dengan orang mestilah, kena la nampak vavavom gitu. Tapi, nad ni jenis memang siap nak cepat, sebab tu kalau nak makeup, nad pilih makeup yang mudah digunakan dan tak rumit. Orang cakap, dap,dap je dah siap. Nad lebih suka pakai cushion berbanding foundation. Kalau pilih cushion yang betul, ia pun dah nampak seperti pakai foundation. Baru-baru ni, nad cuba pakai Jolie Shimmer Shine Cushion, perghh, ingat tak best, rupanya best, boleh cover kesan dekat muka ni tau!!


Memandangkan haritu, cushion nad dah habis, nad pun tercari-cari cushion lain. Sekali nampak la Jolie Beaute punya cushion. Apa lagi terus dapatkan sebab tengok orang pakai macam best je. Yeszaa, memang best sebab cushion dia pekat dan sama je seperti foundation.

Tengok packaging dia pun dah macam cushion international punya, sedangkan ia adalah keluaran Malaysia. mempunyai kelulusan KKM dan Halal digunakan.


Teksturnya sangat ringan dan bila pakai tu tak rasa seperti pakai makeup. Cara nak pakai pun mudah, hanya dap-dap sahaja dah siap!!. Muka pun nampak vavavom dan bermaya je lepas pakai Shimmer Shine Cushion Jolie ni tau. Dah tak perlu tepek foundation, powder dan seangkatan dengannya.

Selalunya, cushion ni, nad cuma takut bila dia tak boleh cover dan buat muka berminyak. Tapi lepas nad apply dekat muka Jolie Shimmer Shine Cushion ni, memang sangat elok dekat muka dan takda buat muka berminyak pun. Love it..Malah dia buat muka jadi flawless dan shining malah buat muka nampak natural. CC Cushion ni cover kesan dekat muka kita.


Ni sebelum dan selepas penggunaan Jolie Shimmer Shine Cushion. Tak bercapuk dan tak berminyak , malah tak melekit pun. Makeup nampak smooth, natural dan tahan lebih lama.



Jolie Shimmer Shine Cushion ni ada dua tona warna, satu warna cream dan satu lagi warna caramel. Wrana cream ni terang sikit dan warna caramel dia gelap sikit. Macam nad, ambil dua-dua terus, hahahaa..Dan kedua-dua tona warna ni sesuai dengan kulit nad. Kadang nad pakai dua-dua sekali dekat muka..


Korang boleh tengok video cara nad pakai.

Bestnya Jolie Cushion ni, ia ada SPF35++, dan vitamin C untuk merawat kulit dan melindungi kulit daripada sinaran UV. Ia juga mampu mengekalkan kelembapan kulit dan menjadikan  wajah lebih muda bermaya dengan glowing secara semulajadi.

Woo Ade kesan Shining ye!!..


Kalau dekat muka memang nad pun takkan perasan. Tapi masa nad apply dekat tangan, nad biarkan, kemudian nad tengok semula, eh ada benda bersinar dekat tangan. nad tengok dengan teliti, wah, ada shining-shining la. Perghh memang menarik.

Lain Keistimewaan dia
- Tidak meninggalkan kesan bedak pada tudung atau baju sekiranya berpelukkan atau bersalam
- Mudah dipakai, hanya 2 minit dah siap
- Mudah dibersihkan dengan air dan mesra wuduk
-  Mampu mengatasi jeragat dan mengecilkan liang pori diwajah dengan penggunaan berterusan
-  Tidak membuatkan kulit kusam dan berkerak dengan bahan-bahan premium berkualiti tinggi dalam penghasilan Jolie
-  Kesan wajah segar dengan efek shimmer shine dari Jolie


Jolie Shimmer Shine Cushion ni sesuai dipakai pergi ke mana-mana sahaja. Bawak pergi travel pun ok, mudah dan senang sebab bawak ni sahaja.

Kepada korang yang nak cari bedak yang jenis mudah nak pakai, boleh la cuba Jolie Shimmer Shine Cushion ni..Boleh terus membuat pembelian melalui :
Instagram : www.instagram.com/jolie_beaute
Facebook : https://www.facebook.com/joliebeauteproducts
Headquaters : joliebeauty.hq@gmail.com

hai assalammualaikum

Muka Glowing Dan Natural Look Dengan S+ Recover Gold Nano CC Cream Dari Hansaegee Nature

Rutin Penjagaan Kulit Harian, Rahsia Muka Glowing Dan Natural Look - Sebelum ni, nad pernah kongsi dengan korang pelembap paling best dari Hansaegee Nature iaitu Aqua Whitening Cream. Pelembap ni serasi dengan kulit nad, dan dah dua bulan nad guna, sekarang nak masuk botol kedua dah. Bila dah serasi, nad cuba pula produk Hansaegee Nature yang lain. Dah lama tertarik dengan Gold Nano CC Cream Hansaegee ni. Tengok orang pakai, nampak perbezaannya. Dulu ada pengalaman pakai cc cream, tapi muka makin berminyak dan tak elok, terus nad stop pkai cc cream, sampai la harini. Bila nampak Gold Nano CC Cream Hansaegee Nature ni, nad pun rasa nak cuba.


Nad ni jenis, kalau nak keluar mesti nak cepat siap. Malas nak berjam-jam depan cermin semata nak pakai banyak produk. Selalunya bila nak keluar, nad akan pakai primer, foundation, bedak dan seterusnya la. Yela, muka ni nak sentiasa nampak cantik , nak tutup cela semua. Takkan keluar nak bagi nampak kusam kan. Tapi dengan pakai banyak produk, buang masa dah dekat situ kan. Jalan penyelesaiannya, sejak nad pakai Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature, nad tak perlu bersiap lama dan duduk depan cermin berjam-jam lagi..yeahhh..


Hampir seminggu nad pakai Gold Nano CC Cream ni, memang ia adalah produk CC Cream yang lain daripada yang lain. CC Cream ni bermaksud Colour Control Cream, jadi ia adalah krim siang yang semuanya dalam satu, di mana ia boleh seimbangkan tona kulit kita dan merawat kulit kita. S+ Recover Gold Nano CC Cream dari Hansaegee nature ni boleh dijadikan sebagai rutin penjagaa kulit seharian. Waktu siang atau nak keluar je, waktu nak tidur tak perlulah pakai. Tengok sahaja packaging dia, nampak eksklusif kan. Setau nad, sebelum ni packaging dia lain, warna gold semua, yang ni, ia keluar dengan packaging baru berwarna putih dan gold. Penutupnya pulak jenis twister lock, jenis ketat dan bila nak gunakan, senang dipicit dengan kuantiti yang kita kehendaki.

Bagusnya CC Cream ni ia mempunyai SPF50 PA+++ di mana ia melindungi kulit kita daripada cahaya matahari. Korang mesti tau kan, SPF lagi tinggi, lagi bagus untuk kulit.



Korang boleh tengok, teksturnya yang berkrim dan berwarna putih. Korang jangan risau, walaupun ia berwarna putih, tapi bila korang blend dekat muka, ia akan mengikut skin tone kulit kita. Jangan risau muka korang putih macam pakai tepung pulak..hehee..takde..sebab ia akan berubah kepada natural.


Tengok dekat gambar ni, sebelum nad blend, berwarna putih asli, dan dalamnya sebenarnya ada kapsul berwarna coklat. Selepas blend dengan jari, boleh nampak ia bertukar ke pada warna coklat. Magic kan!!..heheee..CC cream ni sesuai untuk semua jenis kulit, tak kisah korang kulit cerah atau gelap..



Nad suka dengan CC Cream ni, sebab ia menutup cela dan bintik-bintik hitam di muka. Ia juga dapat menutup liang pori. Bila pakai memang halus je muka, bertambah glowing dan natural look tau. Lagipun ia sejenis krim yang tidak melekit dan tidak berminyak. Paling mudah, blend sahaja dengan jari, tak perlu span atau berus. Ia juga dapat seimbangkan PH kulit kita dan mencegah penuaan sekaligus beri kelembapan pada kulit.


Gold Nano CC Cream ni juga boleh dijadikan sebagai makeup primer atau makeup base. Lepas korang apply CC Cream ni, korang pun boleh pakai foundation dan makeup lain. Korang boleh tengok,nad cuba di tangan. Belah kiri, nad tidak apply cc cream, manakala belah kanan, nad apply cc cream. Boleh nampak, belah kanan yang diapply dengan CC Cream, makeup lebih terang, lebih sharp berbanding belah kiri. Makeup juga nampak cantik, lebih pigmented dan tahan lebih lama. Nampak tak perbezaan dia..fuh..

Kelainan Gold Nano CC Cream ni, ia bukan cc cream biasa-biasa sahaja tau, kelebihan produk ni, ia mempunyai tiga bahan utama, iaitu Mineral Water, Ipomea Hederacea Cullus Culture Extract dan Nano Gold dimana setiap bahan mempunyai kelebihan masing-masing.
- Mineral Water : mengekalkan keseimbangan PH kulit sehingga masuk ke dalam kulit dan membuat kulit kita anjal.
- Ipomea Hederacea Cullus Culture Extract : mengelakkan daripada kerengsaan kulit, anti bakteria dan merawat masalah kulit
- Nano Gold ; mencegah penuaan kulit , memblok radiasi infrared dan mempunyai akntioksidan aktiviti yang tinggi


Hanya satu botol ni sahaja, tapi pelbagai kelebihan yang ada kan. Yang ada masalah tona kulit tidak sekata dan kemerahan, boleh pakai ni. Lagipun saiznya yang kecil, mudah dibawa kemana-mana sahaja.

Cara memakainya.
Di sini nad kongsi dengan korang dua langkah rutin penjagaan kulit harian nad yang sangat mudah, cepat dan berkesan. Dua produk nad gunakan daripada Hansaegee Nature iaitu Aqua Whitening Cream dan Gold Nano CC Cream.


Pertama sekali selepas membasuh muka, nad akan pakai Aqua Whitening Cream. Aqua ni, ia dapat melembapkan kulit muka sekaligus dapat merawat sunburn dan kemerahan. Aqua ni pun nad dah pakai selama dua bulan, memang best. Muka memang lembap je, takd akering dah. Nak tau lebih lanjut berkenaan Aqua Whitening Cream ni, korang boleh klik link Aqua Whitening Cream dan perubahan yang nad alami.



Kemudian, nad sapu pula Gold Nano CC Cream ni.


Taraa..siap..Dengan dua produk ni sahaja, muka nad nampak glowing, natural,bertambah lembap dan segar..nampak tak..hehee..

Nad rekomen sangat la, untuk mereka yang nak cepat, tak suka makeup, tak suka makeup berat, guna dua produk ni sahaja. Memang senang kerja. Nad sendiri dah pakai, memang ia memudahkan kerja, senang diblend dan beri kemasa yang cantik pada muka. Lagipun boleh digunakan dengan dua cara sama ada natural atau sebagai makeup primer kemudian pakai foundation dan makeup. Nad pakai kedua-dua produk ni, alhamdulillah, muka elok dan tak beri kesan yang negatif malah positif..tu yang nad suka..hehee..




Dua produk dari Hansaegee Nature adalah produk penjagaan kulit di yang 100% diperbuat dari Korea Selatan. Semua bahan produk ini diluluskan secara sah dan selamat digunakan. Korang pun boleh dapatkan dua produk ni tau.Kadang-kadang Hansaegee Nature ada buat promosi..jadi check out
Hansaegee Nature
Website : www.hansaegee.com/shop
IG : ww.instagram.com/hansaegeenature/
FB Page : www.facebook.com/HansaegeeNature
Twitter: https://twitter.com/hansaegee
Youtube Page : www.youtube.com/c/HansaegeeNatureMalaysia