hai assalammualaikum

it was late now and its very cold...now is rainy season..so u all be carefully..alwys be alert what happen around you..wah!! why i speak in english..hehheeh..sje nak show off..hahaa..no la..(oppss xde perkataan lah dlm english)...hah you all know what i am talking about..hehe..my favourite story.. OH MY ENGLISH
i like this story becouse it learn our how to speak in english ver well..
like me la..hahhaa..my english so terrible...when i speak hancurla..hahaa..apa nak jadi..
but when i watch this story..i feel like my speak better than before..hahaa..sikit2 la..
miszrockers suke citer ni sebb die membantu kite dalam sebutan yang betul..help us to improved ourself speak in english..crite ini bukan sekadar pembelajaran malah di mempunyai jalan cerita yang menarik yang membuatkan penonton tidak jemu untuk menontonnyer..especially for the kids..kerana diselitkan sedikit unsur komedi..walupun cerita setgh jam..tapi memberi manfaat kepada kite semua terutama yang sebutannyer hncur..hahaha..dan cerita ini lain-lain episod..


Konsep cerita ni mudah je apabila seorang guru dari England ( Henry Middleton) datang ke sebuah sekolah dan dikehendaki mengajar bahasa Inggeris di kelas 3 Merah di SMK Ayer Dalam.Semua ni atas arahan pengetuanya, Puan Hajar(lakonan Adibah Noor) kerana pencapaian bahasa Inggeris mereka sangatlah teruk!Nak-nak masa ‘speaking’,berterabur semua!Teringat masa zaman sekolah dulu,sama je berterabur budak-budak ni speaking dengan aku.Hehe.Bila cakap pasal graduan menganggur yang kurang kemahiran bercakap dalam English ni,aku rasa disebabkan sistem pengajaran bahasa Inggeris kat sekolah-sekolah lebih tekankan penulisan daripada percakapan.


example..

1) can you borrow me some money (wrong)
     can you lend me you money (right)

2) Jibam, can you pas up my book (wrong)
     Jibam, can you hand in my book (right)

k bai....hehehee
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

0 comments so far,add yours