hai assalammualaikum..

Tips Menjadi Photographer Terhebat - selalu nad tengok gambar yang diambil jejaka mafia..semua cantik2..jejaka mafia ni seorang photographer..memang senang nak amik gambar, tapi x senang nak amik gmbar betul2 menarik..kalo sekadar suke2 sume orang leh..budak kecik pun leh..tapi kalo nak yang lebih cantik smpai orang sanggup beli gambar tu atau orang amik anda sebagai photographer tetap mereka bukanla senang..sebab kretirea yang diaorang nak mestila gambar yang diambil cantik, cara mengedit yang cantik dan xde cacat celanyer..kerja sebagai photographer sesiapa sahaja boleh buat..asalkan ade kamera..haha aset penting..selain itu memerlukan pengetahuan bagaimana nak mengambil gambar dengan betul..=)..ni 



pertanyaan lanjut tentang dunia kamera silalh p ke link bawah ni..dia sudi membantu..kalo nak bljr kne  byrla..hehe


TIPS untuk anda bermula..

1) Ringankan mulut anda untuk bergaul dengan photographer professional yang ada..Sentiasa menyoal tentang kerja photographer ini..dan mereka bersedia menjawab dan memberi nasihat kepada newbie2 photographer yang betul2 minat dalam bidang ini..selain itu jika anda bertemu dengan orang betul dan pakar, mereka akan memberitahu silap dan salah gamabr anda ambil itu dan seelok2nyer anda perlulah mengikut outing bersama pakar photographer untuk melihat sendiri bagaimana mereka membuat kerja..tapi seblum itu tanyalah dahulu erk..=)

2) Mengkaji di dalam buku bagaimana nak menjadi photographer...Membaca  mengenai pencahayaan dan komposisi sama ada boleh membuat atau memecahkan gambar, panduan langkah-demi-langkah yang akan mengajar anda teknik kebaikan menggunakan kamera dan cara mengedit gambar. Kebanyakan maklumat ini juga boleh didapati dengan menggunakan enjin carian (contohnya: Google).

3) Pergi kelas atau bengkel yang dianjurkan oleh pakar photographer..di sini anda boleh mempelajari cara-cara menggunakan kamera dengan betul..mengambil gambar dan mengedit gambar..di sini anda dapat meningkatkan kebolehan anda dalam mengambil gambar..selain itu anda dapat berjumpa ramai kenalan baru yang mempunyai minat yang sama dan mengekalkan networking supaya ia memberi faedah kepada anda di kemudian hari

4) Practise untuk mendapatkan pengalaman..Sentiasa shoot..shoot dan shoot..anda yang meminati bidang ini akan mengambil gambar apa sahaja yang canti di depan mata..oleh itu sentiasalah mebawa kamera kerana tempat yang anda pergi mempunyai pemandangan yang berbeza.

5) Menilai setiap gambar yang anda ambil. Tanya orang lain untuk mengkritik kerja anda. Letakkan gambar anda dalam fail yang berasingan, supaya anda boleh kembali membetulkan apa-apa kesilapan pada perisian menyunting foto anda. Pro Ramai yang akan memberitahu anda bahawa mereka tidak pernah mengambil gambar yang sempurna 100%. Program seperti Photoshop dan / atau Corel Paint Foto sentiasa akan berguna apabila membuat gambar yang baik besar.

6) Membina portfolio yang berkualiti. Anda boleh letak di dalam facebook atau diletakkan di dalam sebuah fail, dan mengambil segelintir cetakan terbaik anda dan meletakkan mereka dalam fail tersebut. Labelkan setiap satu dengan nama, alamat dan nombor telefon anda, jadi apabila pelanggan meminta untuk melihat sampel, anda boleh menunjukkan hasil kerja anda itu.

7) Masuk dalam pertandingan photographer..Ini adalah jalan terbaik orang akan melihat hasil seni anda dan permulaan anda sebagai photographer sekiranyer anda menang..mana tau reziki anda untuk menang..peluang anda semakin cerah untuk menjadikan sebagai karier

8) Mempunyai duit yang banyak..untuk menjadi photographer anda bukan sahaj memerlukan kamera..tetapi anda memerlukan lense yang pelbagai kerana situasi yang anda ambil berbeza-beza..keperluan selain untuk penjagaan kamera..so kumpul duit dari sekarang..=)










Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours