hai assalammualaikum



Demam Semakin Pulih - Alhamdulillah..demam semakin berkurangan..dekat seminggu jugakla nad demam..seminggu tu jugakla tidur,rehat je. Bila demam badan memang lesu habis..semua benda memang tak boleh buat. Kepala penin, selsema, package..nad ada cerita dekat SINI. Bila dah start sakit tekak je, dah tau la ni mesti nak demam. Bila dah demam suami la tolong jaga, kene buat semua keje..huhuhu..nak buat macam mana, kita dah tak larat. Cuba nak bangun nak buat kerja, nak lawan demam ni, tapi kepala pulak berpinar..adehh..tidurla balikk..

Rawatan
1) Demam semakin baik pun sebab makan ubat daripada klinik. Biasalah doktor bagi ubat demam, selsema, antibiotik dan batuk. Kenela habiskan semua ubat tu..nak baik cepat..makan ikut masa yang ditetapkan. Jangan main makan je, kang jadi lain nanti. 

2) Masa demam nad memang susah nak makan nasi..yela..demam kan..semua lemah..nak kunyah pun tak larat..so cari makanan yang senang telan terus..huhuhu..nad suka makan bubur. Suruhla jejaka mafia cari bubur..gigih dia cari untuk isteri tersayang.. Lagi satu nak cepat elok makan sup. Lagi sedap..tak kisahlah suo ayam ke, daging ke campur ke..asalkan sup..tapi yang terbaik sup sayur..hehe..masa tu makan sruup..sruupp..lagi-lagi time panas..fuh badan pun ikut panas..sampai berpeluh.

3) .Masa demam ni jugak minum air kosong banyak-banyak. Itulah yang penting..Yela cuaca panas air dalam badan kurang..jadi minumla air kosong banyak-banyak..bukan air sejuk ok..

4) Ini pesanan daripada kakak nad. Kakak nad nurse, jadi die bagitau kalau demam elok pergi mandi. Itulah sepatutnya. Kadang-kadang orang tak mandi kalau dah demam kan, yela air kan sejuk takut makin demam bila terkena air sejuk, tapi kakak nad cakap mesti mandi kurangkan panas dalam badan. Lepas mandi baru terasa segar. Lepas mandi minum air panas..mesti lega. Nad pun buat..alhamdulillah..menjadi jugakla..

5) Pakai baju longgar-longgar, tutup kipas biar peluh keluar. Tapi kadang-kadang kita degil nak pasang kipas sebab panas. Tapi nad pasang kipas sebab nyamuk..hahaha.. Kita kalau demam, mesti kene keluarkan peluh, pasti lepastu sihat.

6) Gunalah KOOL FEVER..hehhe..nad ada bat entry dekat SINI..hehhe

Sekarang alhamdulillah..dah semakin ok..cuma batuk jela belum ok lagi..suara pun macam ella ni ha..hehe..
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. kalau kunyah pon tak larat, telan je la... macam ular sawa...!

    cepat sempoh nad!

    ReplyDelete
  2. Lama juga kak nad demam, patut sepi je blog.. hehehehe.. nasib baik dah sembuh... Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  3. Selalunya kalau nak cepat baik memang baik keluar peluh banyak. kipas jangan bukak langsung. Hehe

    ReplyDelete
  4. semoga cepat sembuh kak :)

    ReplyDelete
  5. semoga Nad dapat sihat bertenaga seperti biasa....

    ReplyDelete
  6. Semoga cepat sembuh awak :)

    http://cerita-adindabaizuramazlan.blogspot.com/

    ReplyDelete