hai assalammualaikum

Sardin Masak Kari - Kalau sebelum kawin, mak selalu ajar masak sardin just masak macam tu je..cuma guna bawang, dengan daun kantan atau serai..nad pulak jarang usha masakan sardin ni boleh buat dari yang lain macam biasa..hahha.sebab dekat rumah takde internet..jadi terbatas nak online..online pun sebab facebook dan blog..biasalah tak kawin lagi..nak survey menu resipi ni alahai malasnyaa...hahhaha..lepas kawin baru tergedik-gedik buka laman web masakan...choii kan..haishh..

Sejak kawin, menu sardin nad berubah..selalu masak sambal sardin..sebab jejaka mafia ni lidahnya suka yang pedas-pedas je..haishh ikutkan jele..kalau tak sambal die takkan makan sardin tu..tak pun makan sikit je..geram pulak rasa..haha..tapi harini nad berubahkan sikit menu..sebab nad dah bosan dengan sambal..hahha..nad buat sardin masak kari..aumm..


Nad tau korang lagi pro dari nad..haha..tapi nad nak taip jugak..ni resepi sardin masak kari..
1) sardin dalam tin tu
2) bawang merah - 3 biji
3) bawang putih - 3 biji
4) bunga cengkih
5) kayu manis
6) lada hitam
7) daun kari
8) santan

Cara-caranya
1) tumbuk atau blender bawang merah, bawang putih dan lada hitam..lada hitam nak kasi pedas sikit..
2) tumiskan bahan yang dah ditumbuk / blender bersama bunga cengkih, kayu manis dan daun kari
3) dah bau wangi, masukkan kari ayam..nad prefer kari ayam dari kari ikan..
4) masukkan santan sikit..sikit je..takmau banyak..
5) masukkan air sedikit..
6) dah mengelegak..masukkan sardin..buang kuah die ye..masuk sardin je..tapi kekadang nad masukkan kuah sardin sikit
7) tengok dah masak, air kurang dah..siap untuk dihidang..

Sardin kari ni boleh dimakan dengan roti jugak..aummm...


Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Buat masak lemak pun sedap juga hehehe

    ReplyDelete
  2. Selalu akak buat masak lemak cili api nad..dan campurkan sekali sos dia tu...campur kentang...huiiiiii....sodap

    ReplyDelete
  3. selalunya buka tin, panaskan dan terus makan. InsyAllah nnt try resepi ni.
    #Done follow

    ReplyDelete
  4. Thanks..Good information...Visit me on shukranzahari.blogspot.com... Happy blogging

    ReplyDelete
  5. pertama kali tau kari sardin boh bunga cengkih kulit kayu manis dan lada hitam..selalunya buat kari sardin akak buat macam kari biasa je..kuah dia pun akak tak buang ..masuk kan sekali..nanti boleh la try resepi Nad nih..

    ReplyDelete
  6. Wahh.. lama tak makan lauk resepi mcm ni.. teringin pulak ni. Nak request puan mem masakkan lah.. :D

    ReplyDelete
  7. nani tak pernah try resipi ni kak Nad. biasanya goreng aje tahu. hehehe

    ReplyDelete