hai assalammualaikum

Terlebih Overdue Tarikh Bersalin - Ni la pengalaman pertama nad nak jadi mommy, memang bukan mudah nak bersalin, selalu tengok dekat tv, orang bersalin sakit perut, pastu pergi hospital dan bertarung nyawa nak bersalin. Tapi nad, takde tanda-tanda nak bersalin lagi. Sakit perut pun tidak, cuma sekarang perut menegang je. Tapi nanti kembali normal. 

tanda bersalin
- lendir campur darah keluar dari faraj
- sakit perut seperti hendak buang air besar
- sakit bahagian pinggang
- pecah air ketuban
- sakit semakin kerap dan tempoh sakit semakin panjang
- kurang pergerakan baby

Tarikh septutnya nad bersalin 16/10/2015.. tapi dah terlebih overdue..checkup sekali lagi 19/10/2015, dan masa tu doktor cakap 22/10/2015 ni dah kene pergi terus hospital. Sebab dah seminggu overdue masa tu. Takut jadi apa-apa, doktor sarankan ke hospital..tengok pihak hospital cakap apa. Balik tu terus massage member yang ade pengalaman bersalin, dan tau mengenai overdue ni. Memang diaorang cakap akan kene induce kalau dah memang sampai waktu. Nad pun google induce tu macam mana. Seriau jugak baca, kata lebih sakit dari bersalin normal. Kene seluk la..alahaii..nad penah tengok cerita orang putih, one born every minute..nad penah buat entry dekat SINI. Tengok pun dah cuak..apalagi kalau kita merasa. Kalau kene tahan, tahanla..takpela. kalau suruh balik tunggu ade tanda bersalin, kenela balik. Tengokla apa kata pihak hospital. Kesian mr mafia kene ulang-alik kl ke meru. 



Ramai pesan suh nad berjalan selalu supaya bukaan tu cepat. Jadi nad pun ikut nasihat mereka. Lepas habis checkup terus p shoping mall Setia City Mall. Pusing satu mall tu. Sambil jalan, sambil bergambar..hahaha..kalau boleh nak bagi bersalin cepat..bagi baby keluar dengan rela hati dari terpaksa..huhuuhu..tapi taknak keluar jugak..adehla sayang mommy..apa best sangat duduk dalam perut mommy ni..ke takut hidup dekat luar ni penuh pancaroba..heheh..


Pusing satu mall sambil tengok-tengok barang dekat dalam tu, tapi tak membeli pun..hahaha..cuma beli nombor baru untuk nad online dekat kampung ni. Lepas tu cari beg untuk mr mafia. Mr mafia buat lawak, sebab taknak takutkan isteri pikir pasal bersalin, dia nampak sarung tangan adidas, boleh dia cakap " hah sarung tangan ni buat sambut baby nanti"..adoii ingat nak sambut bola.

Lepas pusing satu mall, mr mafia yang letih lebih. Nad relaks je..sebab kesiankan dia, carila kerusi urut. Baru dia lega.





lepas jalan-jalan, apalagi pergi makanla. Tapi masa tu makan simple je. Pergi paparich minum air dengan makan fried roll bread..dalamnya ada ayam dan sayuran. Sedapp kau..

Dah kenyang, pun balikla..fuh harini nad kene pergi hospital sebab dah overdue. Apa-apa pun selalu baca doa semoga dipermudahkan.
  
teknik pernafasan semasa bersalin
- apabila terasa kontraksi akan berlaku, cuba bertenang dan rehatkan otot bahu, muka dan tangan
- apabila kontraksi, tarik nafas melalui hidung sedalam mungkin secara perlahan-lahan menggunakan otot perut dan lepaskan melalui mulut untuk menghilangkan rasa sakit
- apabila kontraksi memuncak, tarik dan lepaskan nafas melalui mulut secara pendek.

Ya Allah, semoga nad dengan baby selamat dan sihat.
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. insyaalah x ada pape nad, coz saya pon overdue septut deliver 25/9 tapi saya bersalin 2/6 ,baby x nak keluar lagi tu hehehe, pape pon saya doakan semoga nad & baby selmat..amiin..banyak baca zikir nabi yunus ye, jujur masa sakit kite x kan ingat apa2 da cuma saya harap nad jangan menagis atau menjerit nanti tenaga hilang..

    ReplyDelete
  2. Salam... cikla masa first baby overdue jugak... kena induce... tp jgn fikir sgt. Yang penting tenang dan doa byk2.... fikir betapa comelnya baby kita bia lahir nanti... x sabar nk peluk cium kan.. btw, semoga dipermudahkan....

    ReplyDelete
  3. akak pun sama kes ngan nad ni..tp masa tu dah overdue 2 minggu dah...kena seluk masuk ubat 3 kali...baby still x nak kuar..kali ke 4 nak masuk ubat baru bukaan 5cm...pas tu going smooth...lahir lah Dania....3 hari sakit dalam ward sebab induce...

    ReplyDelete
  4. baby!!!! cepat keluar. kesian mummy dah sarat sgt tu :D

    ReplyDelete
  5. Moga dipermudahkan InsyaAllah Ibu dan Anak sihat hendaknya..

    ReplyDelete
  6. Moga dipermudahkan semuanya kak Nad :)

    ReplyDelete
  7. Semoga semuanya selamat yer

    ReplyDelete
  8. Akak doakan semoga dipermudahkan dan selamat semuanya...banyakkan doa & baca Quran..inshaaAllah..

    ReplyDelete
  9. baby nk tunggu tarikh special kot..hhi

    moga semua dipermudahkan ya nad..

    ReplyDelete
  10. dok tunggu2 nad update pasal baby ni..:)

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum nad...semoga dipermudahkan semuanya...;)

    ReplyDelete
  12. Semoga dipermudahkan semuanya ye kaknad :)

    ReplyDelete
  13. time2 mengandu mesti byk dugaan..but when the times come..parents la paling heppy..semoge dipermudahkan..=)

    ReplyDelete
  14. smoga dipermudahkanNya.. amiin...

    ReplyDelete
  15. Lama nad tak update blog...nak tahu jugak dpt baby apa kan :)

    ReplyDelete