hai assalammualaikum

Bila Anak Demam Dan Kena Kuning - Saat menjadi ibu memang best bila dapat tengok anak kita sendiri yang keluar dari perut sendiri. Untuk menjadi ibu,mommy memang kene kental sebab kita tak tau macam mana nak menjaga baby kita, lagi-lagi pertama kali kita rasai semua ni. Memang berbeza, bila kita layan anak buah, jaga anak buah dengan anak sendiri. Bila anak buah, kita just pegang,belai je..bila nangis campak dekat ibunya. Bila anak sendiri takkan nak campak dekat orang lain kan..kitala yang kene jaga 24 jam dekat dengan dia. Lagi-lagi masa pantang ni.

Ni la yang nad lalui. Jumaat nad dah bersalin, ahad sepatutnya nad dah balik rumah, discharge le omputihnya..huhuhu..doktor dah benarkan nad balik sebab nad dah semakin pulih dan anak pun dah kencing dan berak. Syarat nak keluar wad baby kene berak dan kencing dulu. Tu nad baru tau..huhu..Nak dijadikan cerita, ahad nak balik tetiba baby fariza demam. Alamak!!!..masa haritu dia nangis je, susu pun taknak..adoii..nurse tengok badan die merah..sekali pegang panas, cek suhu..nad dah cuak..benda yang sepatutnya happy dah jadi sedih balik.


Baby fariza kene tahan wad. Nak taknak nad sekali kene duduk wad dengan baby fariza sebab dia nyusu badan. Kalau tak kesian dia nak minum apa, takkan nak ulang alik. Masa tu nad dah nangis, sebab apa, sebab dah penat duduk hospital. Duduk,makan,mandi semua tak kena..huhu..sebab bila baby nangis kena dukung dia,kene bagi susu. Fariza ni jenis tak suka tidur dekat katil dia, asal letak nangis,jadi kene dukung dia je..susu memang kerap..sampai sakit pingang, tengkuk semuala badan nad ni. Demi anak, nad kuat semua tu walaupun bawah tengah sakit jahitan. Sedih tengok anak yang dicucuk, diamik darahla. Selalu borak dengan dia, " fariza kuat,fariza sihat..baik cepat ye, nanti kita kuar dari sini".. masa tu demam fariza dah kurang..tapi masa dicek doktor, doktor cakap dia ade kuning sikit. Allah...dugaan lagi buat baby fariza.


Kami kene tahan wad lagi. Kali ni baby fariza kene duduk bawah lampu tapi kelakarnya fariza tak mau duduk bawah lampu. Yela dahla panas, kene bogelkan pulak tu, tutup mata lagi. Masa ni nad stay dengan fariza sebelah2. Nad disediakan katil bersama baby sebab senang nak susukan dia. Yela susu ibu kan, susu yang terbaik. Nak baik dari kuning ni mestilah kene duduk bawah lampu, dah dia taknak, nad dukung dia je..bagi susu dari pukul 6.30 petang sampai 3 pagi kau..mata nad dah macam panda..tahan je..demi anak..lepas tu nurse perasan nad asyik pegang baby je..dia cakap " puan takpe, puan rehat meh saya tidurkan baby. Baby kene letak bawah lampu kalau nak baik".. nad ok je..sebab masa tu nad memang dah penat sangat. Memag sepanjang dekat hospital nad kurang tidur. Lagipun sebelum tu nad borak dengan fariza " fariza cepat baik, nanti nokeh balik, jumpa atuk nenek. Kesiankan mommy,mommy penat".. nak tau baby fariza macam paham je sebab esok paginya nad dengar dia nangis, nad terbangun dan nad nampak fariza berak bersepah. Habis tilam kotor..banyak dia berak. Dan nak tau haritu jugak kami dapat diacharge..alhamdulillah. sebab bila baby berak, kurang sikit kuningnya..discharge ari selasa. 5 hari kami dekat hospital..fuh, mencabar betul.

Betapa gembiranya nad bila dapat keluar. Cepat-cepat call mr mafia. Tak tahan tengok baby fariza dicucuk..diamik darah..dengan suasana hospital yang kurang selesa. Tapi tak habis situ je. Bila dah ada dekat rumah, esoknya nurse kerajaan datang rumah. Cek jahitan, cek anak. Dia cakap anak nampak kuning lagi. Kene datang klinik haritu jugak. Penat dekat hospital tak hilang lagi dah kene pergi klinik lagi. Tak bestnya baby kene amik darah nak tengok bacaan kuning teruk ke tak. Ermmm..sedihh tengok anak,bila diamik darah. Buat bukan sekali tapi berkali2 sampaila kurang kuning tu ke 140 macam tu la..paling teruk kuning 310.

Masa tu bacaan fariza 227. Memang tinggi..risau bercelaru, dengan fariza setiap malam nangis..kesian anak mommy. Sudahla kene amik darah selang sehari. Kalau orang besar pun  sakit nak kene amil darah, inikan pulak budak kecik.




Masa tu nad google pasal sakit kuning ni. Macam mana nak atasinya, tanya orang sana sini. Ramai bagi pandangan..terima kasih semua..apa nad buat, nad makan anggur hitam dan anggur hijau. Ada orang suggest suh bagi dekat baby, tapi nad tak buat..sebab baby kecik lagi, tak boleh bagi makan apa-apa. Cousin pun ade cakap, anak kawan dia ade sampai ade masalah usus sebab bagi makan macam2 la masa sakit kuning..


Alhamdulillah, nad amalkan tu makin lama kuning fariza makin turun. Tengokla gambar, tula bacaan kuning fariza. Akhirnya turun 97..mommy happy sangat sebab dah takyah pergi klinik dan anak mommy takyah kene amik darah lagi.

Macam mana terjadinya kuning atau jaundice??
Jaundis terjadi pada bayi yang sihat apabila darahnya mengandungi bilirubin yang berlebihan – bilirubin ialah satu bahan kimia yang dihasilkan semasa penguraian normal sel darah merah. Bayi yang baru lahir cenderung mempunyai tahap bilirubin yang lebih tinggi sebab mereka mempunyai sel darah merah tambahan yang mengangkut oksigen.


Didapati bahawa 50% bayi yang dilahirkan cukup bulan akan menghidapi jaundis pada hari kedua atau ketiga selepas kelahiran. Ia akan hilang selepas seminggu dan 80% bayi tidak cukup bulan akan menghidapi jaundis di antara lima hingga tujuh hari selepas kelahiran. Biasanya ia akan hilang dua bulan selepas kelahiran.

Bagaimana untuk kenalpasti sama ada si manja anda menghidapi jaundis atau tidak??
Mama semua boleh buat ujian ringkas di rumah ya selepas 2-3 hari baby dilahirkan. Lakukan ujian di ruang yg mempunyai pencahayaan yg terang ya. Kemudian, tekan dengan perlahan pada hidung atau dahi baby anda; jika terdapat warna kuning pada kulit semasa tekanan dilepaskan, anda perlu bawa baby anda utk rawatan selanjutnya. Teknik ini amat bagus bagi kanak-kanak yang berkulit cerah; jika bayi anda berkulit gelap, caranya ialah memeriksa warna kekuningan pada mata putih atau gusinya. Anda juga akan dapati bahawa najis bayi anda berwarna pucat.

Bagaimana pula cara rawatannya?
1. Melalui penyusuan ibu secara kerap..sekiranya baby sangat "malas" untuk menyusu dan kerap tidur...mama perlu kejutkan baby ya...at least setiap dua jam...paling baik utk menyusukan setiap sejam..agar bilirubin yg berlebihan dapat disingkirkan dengan cepat.

2. Kaedah fototerapi iaitu baby perlu dipantau oleh pihak hospital dan akan diletakkan di bawah pancaran lampu cahaya biru....darah baby akan diambil setiap hari utk memastikan kadar bilirubinnya.
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. memang la kasih ibu selamanya kan.. susah hati tengok anak kena kuning.. skarang dah okay kan ? alhamdulillah..

    ReplyDelete
  2. Mmg time ank kene kuning .. kita ibu ni plg sedih. Tp kesian nad sbb anak detect kuning dkt hospital so kene stay sana lama. Mcm cx da keluar baru detect tp bacaan Alhamdulillah lg. Sedih bila anak kene cucuk tumit kaki amek drh. Sian ank. Smg anak2 kita jd ank yg terbaik. Amin

    ReplyDelete