hai asaalammualaikum


Sambal Tempoyak Ikan Bilis Petai Dlaila Memang Kebabom - Masa belajar dekat kolej nad baru belajar makan tempoyak. Kalau sebelum ni tak pernah makan tempoyak. Kawan ajar pun dari makan budu dicampur dengan durian. Rasalah seperti tempoyak. Sedap sangat. Lepas tu nad terus ketagih nak makan tempoyak tapi bukan tempoyak kosong, tempoyak dibuat sambal atau lauk.

Masa hari raya tahun lepas, nad tengah pregnant, masa tu kak dlalila dengan cik mat gebu buat resepi sambal tempoyak udang dengan petai. Ya ampun, terliur habis nengoknya. Sudahla kita pregnant, lagi mengidam. Akhirnya dapat jugak makan sambal tempoyak udang dengan petai di rumah terbuka kak sueaida hasil air tangan kak dlaila.

Kak dlaila ni ada kedai makanan dia sendiri di Nilai. Waze je MMA Coner nanti jumpala. Makanan popular dia ialah mee udang. Nad nak pergi, tak pergi-pergi lagi..hurmm. Sekarang kak dlaila buat jualan secara pos dan cod untuk sambal tempoyak ikan bilis petai dia. Hah ni baru punya jualan. Kalau nak kenal dengan beliau boleh pergi ke facebook beliau Norlaila Dlaila



Disebabkan permintaan tinggi, nak order kene tunggu turn..hahaha..Dah lama nad order, tapi masa tu kak Dlaila dengan kak Saidila kene uruskan benda penting. Jadi tunggu jela sambal tempoyak petai ni sampai di tanganku. Nad tempah dua sekali untuk bawak balik kampung. Terima kasih kak dlaila sebab buatkan sambal tempoyak udang untuk orang ngidam ni. Terima kasih kepada suami kak saidila sebab tolong hantarkan. Akhirnya, sambal tempoyak ada di tangan.


Bawak balik kampung, semua kata, sambal tempoyak ni sedap. Yup, memang sedap sangatt!!!.. Bawak balik kampung, semua orang kata sedap. Pedas dia, takdalah pedas sangat..boleh ditelan berulang kali..hahaha..sedapnya sebab ada petai, kegemaran nad..heehehe..istimewanya sambal tempoyak ikan bilis dlaila ni boleh tahan lama tau!!!. Caranya kalau korang tak habis makan boleh simpan dalam peti ais, bila keluarkan dalam peti ais, panaskan jela. Mudah je. Mesti tahan lama.

Kalau korang nak order, boleh pergi ke facebook Saidila Abdul Rahman
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. makan nasi dengan ni pun dah ckup sangat.. alahai... x tahannnnn tengok

    ReplyDelete
  2. Kecur ayaq lior den tgk!! den mmg peminat sume jenis sambal2 di muke bumi malaysia ni tp sambal plg jarang den mkn sambal tempoyak.. last 10 tahun lepas kot! Masalahnyer boleh ke order klu ade kat singpore XD

    Jom Terjah : RF3 World Firmax3 Malaysia

    ReplyDelete
  3. Ya Allah teringin sangat nak rasa even tak makan tempoyak dan petai...

    ReplyDelete
  4. berapa jam dia masak ye sambal ni..sebab tahan lama .selalunya kalau lagi lama masak lagi lama tahan nya..

    ReplyDelete
  5. huwaa kita tak makan tempoyak dgn petai acerner??

    ReplyDelete