hai assalammualaikum

Tantrum Anak Makin Menjadi-jadi - Fariza dah masuk dua tahun, dah tau dah mengamuk bila ada je benda tak kena. Tak pun bila dia tak dapat sesuatu. Kadang menangis, menjerit, baling barang, tak pun dia hentak-hentak kaki dia. Tapi bila dia sakit, pandai pulak cakap "aduhh"..lepas tu datang dekat nad atau daddy dia suruh usap..hahaha. Pening bila datang tantrum dia. Memang menguji kesabaran kita sebagai mommy dan daddy. Makin menjadi-jadi bila datang tantrum dia.

Budak suka buat perangai

Apa yang nad tengok, Fariza dengan daddy dia, takdela tantrum sangat, tapi bila dengan nad, allahu, tak boleh nak buat apa dah. Nanti ada je tak kenanya. Sedangkan kita dah ikut kehendak dia, macam duduk sebelah dia. Itu jela nad dengar cakap. Tapi kalau dah duduk sebelah dia pun, masih ada tak kena. Sekejap nak tu, sekejap nak ni. Nad ni tengok keadaan jugak, kalau macam makanan, atau dia nak minum masih lagi boleh ambilkan, tapi kalau tu pun tak cukup dia nak lain pulak, memang nad takkan ikut la kehendak dia..haaha. Lagi-lagi sekarang tengah mengandung, memang nad tak larat nak bangun, duduk, bangun duduk. Nad memang takkan manjakan atau ikut kehendak dia sangat.

Bila dengan daddy dia, elok je, main, takde pulak nak tantrum terlebih over.. Ada post dekat facebook, semua cakap tu biasa, sebab anak nak menepek, nak bermanja dengan mak..haha. Rasanya dah luangkan masa dengan dia 24 jam sehari..haahaha.

Nampak comel bila datang garangnya..hurmm

Cara Mengendalikan Anak Tantrum

Bila Fariza tantrum dengan nad, memang nad, buat biasa jela. Nad akan bersikap tenang bila Fariza dalam keadaan tantrum. Sebab makin dilayan makin mengada-ngada. Nad takkan layan sikap ngada-ngada dia tu. Walaupun usia dia baru dua tahun lebih, tengok nampak kesian, tapi masa ni la nak ajar dia. Nad akan sabar dan diam je tengok dia marah-marah.

Macam nad cakap tadi, bila dia marah atau hentak-hentak kaki atau tangan, dia akan berlakon cakap " aduh"..hahaa..nanti dia datang la dekat nad atau daddy dia, mintak usap, gosok. Memang pandai dia berlakon ni..hahaa. Sebab nak mintak dipujuk. Hah waktu tu la nad akan pujuk dia.

Masa tu la tantrum dia akan reda dengans sendirinya. Masa tu, nad akan peluk dia dan cakap, " kenapa, mommy kan dah ada kat sebelah "..cakap "jangan buat lagi macam ni ".Nad takkan pukul dia, sebab menghukum kanak-kanak kerana tantrum, dengan menjerit atau memukul; akan menyebabkan tantrum akan menjadi lebih teruk dalam jangkamasa pendek dan menyebabkan tingkahlaku tantrum kekal dalam jangkamasa panjang. Jadi biarkan je dia menangis, sampai dia pulih sendiri.

Kena la pandai-pandai didik anak ye. Biar kita cakap perlahan dari menjerit dekat anak. Sebab bila kita sakit hati, atau menjerit, kang kita pulak dapat penyakit darah tinggi..hahaha. satu masalah pulak..hehe.


Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

20 comments so far,Add yours

  1. Tantrum tu apa nad. Sory tak tau huhu

    ReplyDelete
  2. Hihi agaknya sebab nak dpt adik kot.. Apa pun semoga nad dpt mengatasi masalah tantrum ni.. :)

    ReplyDelete
  3. Tantrum nak dapat adik tu nak..perkara biasa..sama macam anak buah akak jugak..nak dpt adik dia punya meragam nauzubillah

    ReplyDelete
  4. Oo.. tapi sebenarnya tantrum tu apa ya??

    ReplyDelete
  5. sama anak ina. Mungkin juga dia tak puas bermanja n jeles sebab dapat rasakan bakal mempunyai adik tu. Dengan abah dia tau tamau buat hal.

    ReplyDelete
  6. heheh normal je tu jangan marah marah tau. dia nak dapat adik la tu, memang dah lalui tu memang mak akan jadi singa betina yang garang...

    ReplyDelete
  7. Tantrum itu apaan ? Saya kurang paham ni

    ReplyDelete
  8. Sama lah nad. Saya pun kalau Aneeq tantrum dia, memang Fadzi biar je tak layan. Lagi layan lagi die buat next time. Mujur Aneeq tantrum bukan jenis baring golek golek

    ReplyDelete
  9. Biasalah tu bila nak dapat adik..lama-lama dia ok tu. lagi pun baru 2 tahun..tantrum pun nampak comel je kan hehe

    ReplyDelete
  10. Biasa la..msuk 2 yo..mmg org pnggil trouble 2..hihi

    ReplyDelete
  11. K.Sal pun selalu dok biar gak Nad..lagi kita pujuk lagi dia buat perangai..bila tak pujuk ok pulak..hehhe

    ReplyDelete
  12. tak komen yg lain, yang die sampul towel ats kepala tu sgt comelll overloaded hihi

    ReplyDelete
  13. yesss it's important to have good parenting. many times i have seen kids buat bising dekat luar, ibu-bapa tak care langsung. :S

    YourFinanceDoctor

    ReplyDelete
  14. Sabar..sabar.. AS memahami sangat kadaan tu..ahaks.
    #AnaknakMasukTigaDah

    ReplyDelete
  15. Memang menguji kesabaran..2-3thn ni mmg kena tahan kerenah tantrum ni. Dgn maknya buat perangai..tp pelik dgn ayah diam je.. die dah set mind nak merengek dgn siapa..sbb tahu maknya yg layan.hehe..klu ayah garang ckit..

    ReplyDelete
  16. mungkin dia cemburu tu. dia luahkan dengan bahasa dia :) biasalah nak dapat adik hehe

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  17. Susah nak uruskan bila anak sudah mula belajar tantrum...ibu dan abahnnya perlu belajar macamana menguruskannya dengan sabar dan bijaksana.

    ReplyDelete
  18. nak dapat adik la tu, nak perhatian lebih.

    ReplyDelete
  19. Selalunya tantrum ni jadi bila mak dengan anak. jarang dengan ayahnya. Tapi ini maybe tumbesaran kanak-kanak tu kan.

    ReplyDelete
  20. Anak akak kalau dengan akak jarang nak buat perangai, mama singa kan? Hahahaa!

    ReplyDelete