hai assalammualaikum



Kemaskini Maklumat Pendapatan Untuk Penangguhan Bayaran PTPTN - Harini group whatsup kawan-kawan universiti borak pasal kemaskini maklumat PTPTN ni untuk siapa yang ingin buat penangguhan bayaran. Kan ada diperkatakan bahawa bayaran balik pinjaman boleh ditangguhkan jika gaji bawah RM4000. Jadi, PTPTn dah buat pengumuman, peminjam perlulah kemaskini maklumat pendapatan jika mahu penangguhan bayaran sehingga 25 Julai 2018 ni. Kalau tak buat, tak tau la macam mana...nak taknak, tadi nad buat juga. Tak susah pun.

Cara Kemaskini Maklumat Pendapatan PTPTN

Korang klik link yang nad bagi ni ( https://www.ptptn.gov.my/akuanpendapatan/ ). Masukkan no IC dan no pinjaman. Macam nad, cek nombor pinjaman dekat emel yang  diaorang hantar berkenaan tunggakan. Kalau tak tau, boleh je call PTPTN, kalau nak mudah..hehee.

Lepas tu keluar la maklumat peribadi. Nad ingat banyakla nak kena isi, yela, kata kemaskini, rupanya satu page je berkenaan maklumat kita dan pendapatan kita. Tadi nad buat ok, yela, takut stuck kan, orang ramai nak kemaskini..huhu.Paham-paham jela, kalau kemaskini guna online.

Korang boleh tengok cara kemaskini maklumat pendapatan ni di gambar yang letak ni. Mudah sahaja.






Walaupun diberitahun boleh buat penangguhan bayaran, tapi nad tetap nak bayar sebab kita dah berhutang. Takut jawab dekat akhirat nanti..Setakat ni nad masih bayar lagi PTPTN tu. Tak kisahla bayar sikit-skit, asalkan kita bayar. Nanti lama-lama habisla kan. Nak sangat selesaikan hutang ni. Bolehlah guna duit tu untuk kegunaan sendiri kan. Insyallah.
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. kena ambik tahu hal ni kepada sesiapa nak buat penangguhan tu, kadang bila dapat mansuh jer, kemain sume bersorak

    ReplyDelete
  2. Ini pun dah kira baik sangat bagi orang yang berhutang.

    ReplyDelete
  3. bagus info..saya Alhamdulillah habis juga bayar hutang PT

    ReplyDelete