Trending orang sekarang simpan duit RM10, RM5 dan RM1. Antara duit ni, dua yang paling popular orang suka kumpul iaitu RM5 dan RM1. Ada juga yang simpan RM 20 dan RM50, itu ikut kemampuan la kan. Kalau nad memang tak boleh la..hahaha. Mesti kena guna duit untuk beli sesuatu.

hai assalammualaikum

Baru Berjinak Simpan Duit RM5 Dan RM1 - Trending orang sekarang simpan duit RM10, RM5 dan RM1. Antara duit ni, dua yang paling popular orang suka kumpul iaitu RM5 dan RM1. Ada juga yang simpan RM 20 dan RM50, itu ikut kemampuan la kan. Kalau nad memang tak boleh la..hahaha. Mesti kena guna duit untuk beli sesuatu.


Baru Berjinak Simpan Duit RM5 Dan RM1

Nad baru berjinak, bermula tahun ni. Tahun sebelum-sebelum, masa trending kumpul duit macam ni, memnag nad tak buat. Sebab tak pernah nak jadi. Mesti habis duit tu beli keperluan. Lagipun nad bukan guna duit hari-hari. Nad tak kerja, duduk rumah je. Nad cucuk duit pun bila perlu je. Tu payah sikit.

Tapi tahun ni nekad nak simpan duit RM5 dan RM1 setiap kali belanjakan duit. Mula tu memang susah sikit la, sebab simpan duit ni dekat tabung, ada depan mata kita. Tapi memnag cekalkan hati, cakap dalam hati ' jangan sentuh duit tu. Itu untuk simpan. Orang lain boleh buat, takkan kau tak boleh '..hahaha..Sabar sehingga habis tahun ni.

Memnag tak dapat selalu nak simpan duit ni. Macam nad cakap, nad tak belanjakan hari-hari duit. Bila perlu je. Alhamdulillah, walaupun nampak tak banyak, tapi sekurangnya kita menyimpan kan. Banyak kebaikannya ni.

Nad memang jarang makan kat luar, masak je selalu dekat rumah. Kalau tengok blog, banyak la resepi tahun ni..hahahaha..

Dari dulu nad memang simpan duit, tapi duit syiling je. Tahun ni nak simpan sekali duit kertas RM5 dan RM1.

Sebelum ni simapn duit dalam ASB dan Tabung Haji je. Tu untuk bulan-bulan. Tapi yang ni bila ada duit RM5 dan RM1 cepat-cepat masuk tabung.


Yang penting kene istikomah. Kita tunggu akhir bulan nanti berapa hasilnya ya..hahaa..Dui yang dikumpul ni bolelah guna untuk travel ke, simpan dalam asb dan tabung haji ke, nak beli motor ke, atau untuk anak sekolah..hah..kannn...

Jadi, jom kita buat sama-sama..
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

23 comments so far,Add yours

  1. tahun lepas simpan duit rm1 dan rm10. masa raya senang tukar duit sendiri je bagi kat budak2 :). tak payah tukar kat bank dah selalu habis.

    ReplyDelete
  2. good luck...ida tak dapat nak konsisten lagi.

    ReplyDelete
  3. Moga berjaya dengan simpanan berwarna ni. Saya tak simpan macam ni. Tiap bulan siap2 ketepikan untuk menyimpan.

    ReplyDelete
  4. tahun lepas IQ simpan RM5, asal jumpa rM5 mesti ambik simpan tapi tak sampai beberapa bulan,kena pakai, sebab kegawatan ekonomi. haha

    ReplyDelete
  5. sis duit RM1 dan RM5 memang tak dapat nak simpan sebab ari2 kena bagi duit ni untuk anak-anak sekolah... 5 org sekolah pulak tu, hmm habis duit kecik.. hehe

    ReplyDelete
  6. prnh la try simpan duit rm5.. tp xmenjadi..
    xckup istiqomah agaknye sy ni.. haha

    ReplyDelete
  7. tak pernah try sebab dah tahu dah memang tak mampu nak istiqomah haha adaa lebih simpan, kalau tak ada korek la duit syiling yang ada hehe good luck kak nad!

    ReplyDelete
  8. akk simpan duit..transfer ke asb terus hahahahah...lps tu mula la alamak takde duit dah bulan ni hehehe

    ReplyDelete
  9. masa mula kawen je berjaya sebab dua2 kerja. sekarang ni adooo payah kemain. ^^

    All the best Kak Nad!

    ReplyDelete
  10. Thank you for your excellent article. I feel good about your article.
    slotxo

    ReplyDelete
  11. Awal tahun dah buat, ni dah tinggals eparuh jalan ni hahahaha..asyik lupa je kejenya...Okay esok start balik..

    ReplyDelete
  12. Ena lom kuat lg nk simpan cmni. Hehe. Memang kena smpan asb baru selamat. Asik nak guna je. Gud luck nad semoga konsisten

    ReplyDelete
  13. Penah gak nyimpan..ada rm5 ada rm10, tapi tak sampai setahun..dah habis dah duit tu..hahaha. Rasanya simpan dalam bank baru selamat kot dari rembatan sis sendiri..hehehe

    ReplyDelete
  14. Dah pernah cuba simpan. Separuh jalan je nyimoannye. Hihi. Semoga nad istiqomah

    ReplyDelete
  15. Asal ada je.. Memang akan simpan, tapi hujung bulan terpaksa korek, untuk cover apa2 yang patut.. Biasa la.. hidup berniaga... duit2 kecik nie la yang menemani

    ReplyDelete
  16. Bagus2! Moga terus istiqomah nanti hujung tahun dah banyak dah heheh dah leh jenjalam

    ReplyDelete
  17. Saya pun pernah buat macam ni tapi tak sampai setengah tahun dah gatal tangan nak pecahkan tabung.Sedih.

    ReplyDelete
  18. Saya pernah buat tapi tak sampai sebulan, dah korek balik hehe. Memang tak boleh nak konsisten :)

    ReplyDelete
  19. saya pun start tahun baru. dah sebulan lebih kiranya. saya simpan rm20. alhamdulillah banyak dah la simpan. tapi cara saya lain sikit. saya simpan. dan saya ada target utk kegunaan apa. cukup je saya guna terus.

    ReplyDelete
  20. Kadang sedih kenapa takleh menabung. Mesti ada je yang perlu digunakan. Huwaa. Ni nak menabung dalam balang tak dan dah nak guna. Dalam bank apa lg asyik la nak membeli kat Shopee. Barang dapur dr Shopee. Zaman sekarang ni istiqomah kena berganda. Hahaa

    ReplyDelete
  21. Rabia simpan jugak duit rm 5 ni. Tengok2 setahun banyak dah eh aku kumpul duit rupanya.

    ReplyDelete
  22. Gud luck nad... Small steps will make a good impact. Saya dulu simpan yg hijau.. Sbb nk bg duit raya dekat budak2 besar.. Skrg ni kumpul yg warna oren plak

    ReplyDelete