Lama tak makan buah labu, haritu beli sayur online dekat freshmart dekat shopee, nampak buah labu, terus beli. Idea datang nak masak denagn udang buat masak lemak...uu sedapnyaa..Udang pun suami baru je beli, jadi tak fikir banyak, terus je buat.

hai assalammualaikum

Resepi Udang Dan Labu Masak Lemak - Lama tak makan buah labu, haritu beli sayur online dekat freshmart dekat shopee, nampak buah labu, terus beli. Idea datang nak masak denagn udang buat masak lemak...uu sedapnyaa..Udang pun suami baru je beli, jadi tak fikir banyak, terus je buat.


Nad buat pekat pulak, hahaha, tapi sedap la juga.


Bahan-bahannya
- Udang
- Buah labu
- Bawang merah
- Cili padi
- Serai
- Kunyit hidup
- Lengkuas

Cara membuatnya
- Blend bawang merah, cili padi, kunyit hidup dan lengkuas
- Tumiskan bahan blend sehingga naik bau
- Masukkan serai dan santan. Gaul sebati.
- Kemudian, masukkan garam bagi menyedapkan makanan.
- Akhir sekali masukkan udang dan gaul sama rata.
- Ok siap..
Labu ada lebih lagi, boleh buat bubur pulak nanti..hehee..
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. nampak sedap..tapi sygnya akak x makan labu...x leh makan sebab berangin badan...

    ReplyDelete
  2. Looks delicious for sure. :D

    ReplyDelete
  3. Sedap..
    Akak pun suka labu. Pernah tengok orang buat kerepek labu. Akak nak try nanti.

    ReplyDelete
  4. Masa pkp yang tak boleh pegi mana haritu ni, dok try resipi baru dengan mama termasuklah lepat labu. Hahahaha tak pernah pernah masak labu, itulah pertama kali.

    ReplyDelete