hai assalammualaikum

Bukit Cahaya Shah Alam Part 1 - nad pegi Bukit Cahaya ni dah lama..mse tu tengah praktikal..tahun lepas la maknanyer..selalu tempat praktikal nad sabtu ahad cuti..tapi mse tu ari sabtu company nad ade wat program..pastu blik tu suh jejaka mafia amik..nad x tau la die nak bawak nad p Bukit Cahaya sebab sebelum ni nad penah ajak die tapi die bz sesangat..so konon2 nak wat surprise la..haha..seeloknyer pegi Bukit cahaya ni pakai tshirt ngn seluar slack je..sebab tempat die berhutan..so beriadah..berjoging pun leh..tapi emmandangkan mse tu nad bru habis progrm..malas nak tukar..so pegi jele..hehe

Taman Botani Negara Shah Alam yang sebelum ini dikenali sebagai Taman Pertanian Malaysia (Taman Pertanian Malaysia) dan yang pada mulanya dikenali sebagai Taman Pertanian Bukit Cerakah telah dibangunkan pada 24 April 1986 sebelum ia telah diisytiharkan sebagai Bukit Cahaya Seri Alam Taman Pertanian Malaysia oleh lewat Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj Ibni Hishamuddin Alam Shah Al-Haj pada tahun 1991..

Terdapat pelbagai tempat kat dalam Bukit Cahaya ni..besar giler..kalo satu hari pun x sempat habis..sesuai untuk beriadah bersama keluarga..Tempat tarikan dalam Bukit Cahaya ni ialah 
1) Taman & Kebun
2) Taman Haiwan
3) Taman Hiasan
4) Taman Iklim Sederhana 4 Musim
5) Taman Rempah Ratus & Pelbagai Minuman
6) Taman Kaktus
7) Taman Buah-buahan Tropika
8) Empangan/Tasik
9) Kampung & Chalet

 Terdapat dua cara untuk jalan-jalan dalam taman Bukit Cahaya iaitu dengan bas ulang-alik atau basikal. Shuttle bus adalah percuma tetapi untuk sewa basikal jam pertama RM 5.00 dan yang berikutnya RM jam 1.00. Bagi mereka yang merancang untuk menaiki basikal untuk lawatan di sekitar taman Botani Negara Shah Alam, sila tiba di sana sebelum 7:45, kerana aktiviti ini adalah sangat panas dan tiada basikal disediakan jika anda lewat.

Bile nad sampai sana..bayar tiket..mula2 pikir gak nak jalan kaki..atau basikal..atau bas..tapi disebabkan lama dah x pegi Bukit Cahaya, nad dengan jejaka mafia cadang anik abs..sebenarnyer naik bas ni x best sebab die berenti tempat2 tertentu je..tapi xpe..sebab kitaorng cadang lain hari p lagi..haha..kalau naik basikal plak, nad kne sorang2 naik..sebab jejaka mafia bawak kamera..tau2 la kje phorographer..so nad xnkla naik sorang2..pas kitaorng naik bas..kitaorng turun dekat Tama Iklim Sederhana 4 Musim..memang tempat tu orang ramai cari..tapi mase nad datang musim bunga daa..ermm..nak jugk tgk musim sejuk..haishh...


muka pun mcm mls nk snyum..hahaa..dalam hati excited nk msuk 4 musim ni..musim bunga pun bunga la..hahaa..dah lama kot x msuk 4 musim ni..dulu pegi Bukit Cahaya mse tingkatan 1 atau 2 kot..hohoho


hahaha..sebenrnyer tempat 4 musim ni bertutup..sejuk plak tu..payung tu memang wajib bawak..sebab cuaca sangat panas kat Bukit Cahaya tu..


background mse musim bunga..lagi cantik kalo tengok real..berwrna wrni yowww..


pas pegi 4 musim..kitaorng decide jalan kaki..nak tengok suasana Bukit Cahaya ni..pergh memang penat dowh jalan kaki ni..haha..tapi bagus gak exercise..dahla aq pakai formal sangat baju..haha..nasib bawak payung..kalo x kehitaman aq disebabkan cahay matahari yang begitu terik..macam2 ade upernyer kat Bukit Cahaya ni..


tengokla kehijauan Bukit Cahaya..dipenuhi pokok2 yang hijau dan damai..


muka dh penat..penat berjalan..tapi enjoy..hahahha..banyak lagi tempat sebenrnyer..ni baru part1..tunggu part 2 plak ye..=)..
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Assalamualaikum nad, bestnya. sheila jarang berjalan2 skrg kecuali g mkn2 je. hhehehe lawa background nad :)

    ReplyDelete
  2. sya nk pergi2 tempat ni asyik tak sampai jer lagi..haiyaa..dulu pernh g nk mask ngn buah hati,lwt 2 mnt jer,sekali dah tutup..sedih tahap gila time tu..hee lps ni,tah ble la nk smpai,..hehe

    ReplyDelete
  3. bestnyaa.. ena tak pernah sampai lg... teringin nk pergi.. amboi kemain kakak kita ni.. hehehe serba serbi biru.. btw, tinggi juga ye kak nad ni...hehe

    ReplyDelete
  4. wah bestnye jalan2 sambil ambik gambar..

    ReplyDelete
  5. nie lawatan sambir belajar yer..... :)

    ReplyDelete
  6. zaman student kat uitm dulu...remy rajin ke sini...... sebab dekat dgn hostel...he3

    ReplyDelete
  7. sheila..haha..xpe2..tempat ni sentiasa terbuka

    sya chot..nnt smpai la tu dear..=)

    aina..boleh smpai punyer aina..jgn risau..hhee..nnt bwk cik tung ok..haha..mn de tinggi..hehe

    puan nira..hehe..gmbr mmg wajib.

    tirana..haii

    mentari..hahaha..lawatn smbil berposing..ehhe

    remy..yeke..best kan..


    ReplyDelete
  8. ciksu belom penah sampai lagi ke sana. hati ni teringin jugak.. ;D

    in shaa ALLAH suatu masa pasti sampai kan.

    ReplyDelete