Articles by "Selangor"
Showing posts with label Selangor. Show all posts
hai assalammualaikum

Firefly Park Resort Kuala Selangor - Lepas perut kenyang makan dekat Abah Bonda Ikan Bakar, perancanagn seterusnya, kakak ajak pergi mandi manda. Tempat ni pun tak plan, main terjah je. Tapi baju mandi manda anak-anak memang siapkan awal-awal, sebab kakak cakap bawa je takut nak pergi mandi manda. Ya memang betul. Bgaus jugala, sebab Fariza dan Farhanah pun dah lama sangat tak pergi mandi manda. Tempat yang nad pergi ni bukan air terjun atau theme park, tapi kolam air yang memang orang luar boleh mandi manda dekat sini. Firefly Park Resort Kuala Selangor, lokasi menarik untuk beriadah.


Firefly Park Resort Kuala Selangor

Tempat ni kakak nad pernah pergi sebelum ni. Nad pulak pertama kali datang. Tempat takda besar mana, kecik je, tapi disebabkan dia buka kolam yang benarkan orang luar mandi manda, tempat ni jadi tumpuan. Kakak nad tau pun dari google.


Harga Kolam renang Firefly Park Resort
Dewasa ( 13- 59 Tahun ): RM 7
Kanak-kanak: 5 -12 tahun : RM5

Masa kitaorang datang haritu, nak kata ramai, takda la ramai sangat. Tapi masih ada jarakkan, takde sesak mana.







Fariza dan Farhanah nampak air je, bukan main gembira ya. Yela, lama sangat tak mandi dekat luar macam ni.



Ada disediakan boat, bola air.


Ada juga gazebo, kerusi rehat semua.




Tempat ni bukan ada kolam je, tapi ada chalet untuk orang stay dekat sini. Menarik kan. Tak pasti dalam chalet macam mna, sebab nad tak stay sini pun..hehee..Kalau waktu malam mesti cantik ni. Tenang je, sebab keliling je hutan.


Oh ni gambar nad ambil dari Facebook Firefly Park Resort




Lepas tu, dekat bahagian berdekatan tandas, ada jetty. Kakak kata , boleh tengok kelip-kelip dekat sini. Tapi bayaran tak pasti berapa untuk chalet dengan tengok kelip-kelip tu. Nad pun tak tanya orangnya, jadi kalau korang nak boleh massage pihak sana. Gambar nad ambil dari facebook mereka.

Kalau korang nak datang sini, bercuti bersama keluarga, atau buat event apa-apa dekat sini, boleh layari
Facebook: https://www.facebook.com/FireflyParkResort
Instagram: https://www.instagram.com/fireflyparkresort/
hai assalammualaikum

Makan Di Abah Bonda Ikan Bakar Sekinchan - Bila kau ada seorang kakak, yang jenis asal cuti nak berjalan, tapi tak plan, main terjah je. Misalnya malam cakap esok nak pergi tempat ni, tapi esoknya ke tempat lain pulak. Nad memang jenis tak kisahla, yang penting asalkan berjalan, sebab bila balik kampung, tak sempat nak merayau, bila kakak ajak je baru keluar. Haritu, patutnya plan pergi Taman Melawati, nak tengok monyetla, apa la, lepas tu pagi nak pergi, cakap Taman Melawati tak best, takda apa. Plan sepatutnya nak makan nasi kandar, tapi sudahnya pergi ke Sekinchan nak makan mentarang bakar. Rancangan makan nasi kandar dengan Taman Melawati takda ye..hahaa..macam tu la kakak kita.


Lama juga tak jalan Sekichan ni. Eh ke tak pernah.. Hahaha.. Banyak je lokasi best drkat Sekichan ni. Kene pandai google dan ada orang nak on pergi sekali..


Sebenarnya nak makan dekat Farida Mentarang Bakar, tapi bila dah sampai tengok ramai betul orang. Naya juga kalau SOP dah kelaut, tiba-tiba polis datang dan saman. Terbang kang RM1000.. Kihkih.. Taknak cari masalah, pilihan tempat makan ke Abah Bonda Ikan Bakar. Lokasinya bersebelahan dengan kedai Farida Mentarang Bakar tu.


Tengok ramai juga orang tapi masih ade SOP. Meja semua jarak. Takde sesak kene beratur ke apa.





Macam-macam makanan ada dekat sini, ada pelbagai lauk pauk, mentarang bakar, kerang bakar dan rebus, ikan bakar, udang, sotong, ketam. Memamg seafood ni makanan kegemaran ye.




Sebab datang sini nak makan mentarang bakar, jadi ambilla sepinggan.  Pertama kali rasa, sedap juga. Masing-masing ambil sikit-sikit.. Fariza pun suka.

Lain makanan ambil ikan bakar dan kerang bakar. .


Pertama kali makan dekat Abah Bonda Ikan Bakar ni. Sedap semua makanan dekat sini. 


Kalau korang nak cuba, lokasi kedai tepi jalan besar parit 7 sungai leman Sekinchan.


Waktu operasi 9 pagi sehingga 4 petang, selasa cuti.

hai assalammualaikum

Mandi Manda Di Air Terjun Kalumpang Bersama Keluarga - Lama sangat tak bercuti dengan keluarga. Bukan senang ye adik beradik nak ajak bercuti, sebab masing-masing dengan komitmen masing-masing. Selalu berkumpul dengan rumah kampung je, tapi cuti Raya Cina haritu, kitaorang adik beradik rancang pergi beruti. Alhamdulillah, Raya Cina masa tu semua on, kecuali adik, tak dapat ikut sebab kerja. Tempat kerja dia memang susah dapat cuti, kerja supervisor dekat pasaraya NSK..huhu. Bila yang lain ok je, tetap teruskan rancangan pergi bercuti. Kakak plan pergi air terjun Kalumpang je. Kami yang lain semua ok je.


Mandi Manda Di Air Terjun Kalumpang Bersama Keluarga

Masa untuk beristirehat dan meluangkan masa bersama keluarga. Lagipun, nad dah lama sangat tak pergi air terjun ni. Anak-anak pun tak pernah pergi. Eh lupa, Fariza pernah pergi, tapi sekali je..hahaha. Last nad pergi Kalumpang, sebelum kawin. Pergi dengan kawan-kawan kerja dulu. Ada entry nad buat ni ( Percutian Merehatkan Diri Di Air Terjun Kalumpang ). Oh, haritu, mr mafia tak ikut juga, sebab kereta ada masalah, jadi nad tumpang abang. kereta abang nad besar, kereta alza. Lagipun dalam kereta cuma nad denagn anak-anak dia. Semua kecik-kecik je..ehhee

Pagi tu kami bertolak dalam pukul 8 pagi. Keluar awal sebab takut jem. Alhamdulillah, perjalanan kami smooth je, jem dekat Rawang tapi tak lama. Air Terjun Kalumpang ni dekat Hulu Selangor. Masuk sini pun masuk kawasan kebun dan perkampungan rumah orang. Biasalah jalan sempit, tapi takde bengkak bengkok sangat pun. Sampai sana dalam pukul 11 pagi..Agaknyala..tak tengok jam sangat.


Nasib ada yang jaga parking, jadi dia bagi arahan nak letak dekat kereta mana. Masa kitaorang sampai, terpaksa parking dekat atas bukit. Tapi tempat air terjun tu dekat je, takda jauh mana.

Kalau sebelum ni, nad pergi dekat kawasan percuma, tak kena bayar, tapi kali ni, masuk dekat tempat yang kene bayar. Dah lama tak datang kan, lagipun mas atu ramai orang, jadi, mana yang senang dan mudah, kita masuk jela. Bayar pun bayarla, asalkan dah ada tempat. Mungkin tempat ni bahagian Kalumpang Resort & Training Centre, tempat orang buat aktiviti, so kena bayarla.



Masuk untuk dewasa RM10, kanak-kanak 5 hingga 12 Tahun RM5.. Ada tempat percuma tapi jauh ke dalam.

Waktu ni kakak dah sampai dulu, jadi dia yang copkan tempat.


Bila pergi air terjun ni, makanan tak lupa ye..hahaha.. Memang masing-masing dah dibahaikan bawak apa ye. Abang bawak mihun dan nugget. Kakak kedua bawak nasi, ayam sabal dan sayur. Kakak lagi satu bawak ayam rendang dan nasi impit. Nad bawak makanan ringan..hahaa. Mujur senang part nad ye..Beli je dekat pasaraya..kihkih..




Lepas makan, apa lagi, berendam la. Bila dah lama tak berendam dalam air terjun, seklai masuk, aduhhh..sejuk gila kau..Sejuk lain maciam ni..haha. Masuk sekejap kemudian naik..tapi masuk lagi..kahkah..Fariza mula-mula pun tak tahan, tapi lama-lama ok.



Yang sedihnya, adik la..dia taknak rendam badan dia. Sejuk sangat kot. Yela, selalu mandi dekat Waterpark, swimming pool, seklai masuk air terjun, celup kaki je. Pulak tu tak bagi nad berendam..haishh..tak boleh. Kadang tinggalkan dia sekejap denagn kakak, nad pergi berendam..hahaa..Ingat senang ke nak pergi bercuti dekat air terjun ni. Lama tau mommy tak nampak air terjun ni. Lama juga tak dengar deruan bunyi air terjun ni. Lagi dikelilingi pokok yang menghijau..gituu..

Masa tu pulak ada geng makcik-makcik pakai jaket keselamatan, diaorang buat aktiviti dekat air terjun tu..hahaa..

Puas main air..mommy memang jakun sekejap..Walaupun dapat mandi sekejap, sebab adik nangis melalak mommy tinggalkan dia, pun ok la, dapat berendam..hahaa..




Pukul 4 petang, masing-masing dah bersiap nak balik. Fariza taknak balik oii..Dah best sangat dia mandi manda.

Takpe, lepas ni, bulan 3 pulak kita pergi bercuti..Hah!, masa tu semua ada..Plan awal ok..heheee..
hai assalammualaikum

Percutian Yang Menyeronokkan Di Best Western I-City, Dapat Unlimited Masuk Percuma Ke I-City Waterworld - Bila ada hari dapat rehatkan diri, terus cadangkan suami, jomla kita pergi bercuti, dekat pun takpe, asalkan dapat rehat minda dan tenangkan hati ni. Anak-anak pun dah tepu duduk dalam rumah je. Kalau keluar pun pergi tempat sama je..hahaa. Jadi, kali ni kita pergi duduk hotel dan mandi manda. Lama tak main air ni. Jadi, percutian kali ni, memang dekat je, tapi seronok sebab tempat nad pilih berdekatan dengan Waterworld dan Theme Park. Pilihan staycation kali ni, nad pilih Best Western I-City Shah Alam selama 3 hari 2 malam.


Percutian Yang Menyeronokkan Di Best Western I-City, Dapat Unlimited Masuk Percuma Ke I-City Waterworld

Kenapa nad pilih Best Western I-City?
Salah satu sebab nad pilih Best Western I-City untuk staycation kali ni, sebab dapat masuk secara percuma ke I-City Waterworld. Dahla masuk percuma, unlimited pulak tu..hehee..Tiket pulak untuk dua orang dewasa dan dua orang kanak-kanak. Itula sebabnya. Lagipun dah lama nad dengan anak-anak tak main air ni. Jadi ni la masa dia.

Lepas tu, berdekatan pula denagn I-City Theme Park. Ada permainan, lampu yang cantik, dan macam-macam lagi yang buat anak-anak seronok. Hanya beberapa minit sahaja dari Best Western boleh ke shopping mall di I-City Mall. Nampak tak kalau stay dekat Best Western ni memnag takkan jemu..hehee..Semua ada..lengkap.

Lagipun, Best Western ni pun harganya murah sahaja. Parking pun mudah.


My Stay Is My Way
Selalunya, hotel tetapkan waktu untuk kita check in dan check out kan. Tapi Best Western korang boleh check in atau check out mengikut waktu korang. Tapi perlu tambah RM60 je..Yela mana tau travel jauh, sampai tak tentu masa. Hotel mana nak pergi area Shah Alam ni. Jadi Best western ada..hehee..


Asalkan ianya dalam masa 24 jam, korang boleh adjust timing korang sendiri. Contohnya kalau check-in pukul 5 petang ni, boleh laa check-out kul 5 petang esok.





Masuk sini, terus ke lobi. Menarik tengok lobi dia dengan karpet yang warna warni, dekorasi yang menarik. Siap ada biskut untuk dimakan secara percuma.


Jom tengok bilik..
Ada banyak jenis bilik dekat sini, antaranya Superior Room, Deluxe Room dan I-suite Room. Untuk staycation kali ni, nad dapat Deluxe Room dekat tingkat 13. Tak pasti Best Western ni sampai tingkat berapa, tak perasan pulak. Mungkin sampai tingkat 18..



Taraaa..ni la bilik kitaorang. Ada satu king katil dan satu katil kecil diletak sebelah katil besar. Okla, cukup untuk kami 4 beranak tidur..hehee.

Ada TV, alarm pun ada..hehee..




Ada meja makeup besar dan tempat santai. Semestinya ada tempat bancuh coffee / tea dan air kosong, dan peti ais.

Almari dan peti keselamatan pun ada untuk simpan barang.


Bilik air pun cun, siap semua lengkap, tuala, berus gigi, alat mandian dan pengering rambut.

Memang best. Anak-anak sampai terus naik katil dan melompat. Nampak wajah gembira mereka. alahai kita yang gembira habis sebab tengok diaorang.



Kalau korang nak apa-apa, macam iron dan ironing board, nak babycot, extra bed, prayer mat atau apa-apa masalah, korang boleh bgtau dekat front dest atau dial je..Cepat je staff akan datang bagi apa yang korang nak.

Dekat sini pun ada laundry service tau..tu kene bayar lain la..Mana tau nak basuh baju apa-apa kan..ehhee..Ada juga printing service..Macam-macam ada.



Pemandangan luar dari dalam bilik , pada waktu siang dan  malam..


Wifi Laju Betul!!
Penting bila datang hotel, lagi syok bila ada wifi..hehee..Dekat sini, wifi memang laju. Tak tersekat ke apa..hehee..



Hanya Hari Jumaat Sahaja, All You Can Eat Seafood BBQ, 
Haritu, nad check in pada hari Jumaat pukul 3 petang. Nad tengok promosi, setiap hari Jumaat ada Seafood BBQ di The View Cafe tingkat 5 bermula pukul 7 petang sehingga 10 malam. Pergh, memang tak lepaskan peluang nak merasai semua seafood bbq yang disediakan. Harga untuk All You Can Eat Seafood BBQ hanya RM75 per adult dan RM 52.50 untuk kanak-kanak dan Senior citizen termasuk satu botol mocktail. Special untuk yang stay dekat Best Western, potongan 20%  dari harga asal.




Memang kami sekeluarga makan sampai kenyang..hehee..Yela siang tadi makan awal, perut kebulur. Bila ada hidangan seafood kepah, tiram, udang, ketam ikan dan macam-macam lagi, kerjanya memang makan je. Dari petang sampai la ke malam..hahaa. Seafood dia pun nampak segar semuanya..


Pilih seafood, dan bagi chef untuk di BBQ..




Ada juga salad, makanan bergoreng, spageti, kek dan aiskrim. Malam tu memnag kenyang.


Suasana pun cantik dengan pemandangan yang menarik.

Dekat cafe ni ada surau. Jadi boleh solat dulu kemudian sambung makan..ehheheh


Sarapan Pagi Di The View Cafe Tingkat 5
Stay dekat Best Western, termasuk sekali dengan sarapan pagi. Jadi, memang takkan lepaskan waktu sarapan pagi dekat sini dengan view yang menyegarkan. Tempat sama nad makan untuk Seafood BBQ iaitu di The View Cafe tingkat 5. Pagi-pagi memang perlu sarapan ye, sebab nak sambung buat aktiviti lepas tu..hehee..






Sedap semua makanan sarapan pagi dekat sini. Semua ada..Sebab tu suka duduk hotel..hehee..Makanan lengkap, dah sedia ada.


Mandi Manda di I-City Water World, Masuk Secara Percuma dan Unlimited Access Apabila Stay di Best Western
Hah!!, ni yang ditunggu-tunggu sebenarnya untuk anak-anak. Eh mommy pun tak sabar..hahaa..Yeah masa untuk mandi manda. Lama betul tak main air. Bila tau stay dekat Best Western akan dapat masuk secarara percuma ke I-City Water World, Unlimited access pulak tu, apa lagi memnag terus grab. Tiket masuk sini hanya untuk 2 tiket dewasa. Kalau lebih dari tu kena bayar. Kami memang 4 sekeluarga, memang elok sangat la..hehee..Percuma semua..Tak sia-sia ok. Jalan kaki je, kemudian naik lif turun ke B2, terus sampai ke kaunter I-City Water World. Fariza dah nampak air, terus cakap " mommy ite mandi ya "..mommy cakap ' iyee..mandi puas-puas "..Terus dia " yeahhhh"...

Kalau diikutkan nad tengok masuk sini RM25 dewasa RM20 kanak-kanak. Tapi sebab stay dekat Best Western, kita dapat masuk secara percuma.




Sebelum datang sini, korang kene bawak siap-siap kunci bilik dan kad pengenalan. Sebab memang syaratnya macam tu kalau nak masuk sini. Menunjukkan korang duduk di Best Western, kira buktila. Bawak pakaian dan tuala bersih siap-siap. Kang dah habis mandi manda, takkan nak basah ke hotel kan..

Dah selesai semua bolehla masuk..yeahhh..masa untuk mandi..




Pertama kali datang ke I-City Water World, menarik juga. Banyak tempat mandi yang disediakan, sesuai sangat untuk kanak-kanak dan orang dewasa.

Fariza pertama kali masuk sini terus pandai tenggelamkan muka dalam air..Padahal dah lama betul tak pergi mandi manda.


Ada beberapa slide dekat sini. Best gila..


Yang ni slide paling menakutkan..Tornado ride. hahaaa..Nad tak naik sebab takda geng nak naik..hehee..Kalau tak memang teringin nak naik.





Enjoy sangat masuk sini. memang mandi puas-puas. Masuk pukul 1 lebih, keluar pukul 5.30 petang..hehee..ala balik dekat je bilik hotel..gitu..


Dekat sini ada loker untuk simpan barang. Elokla ambil lokar, cuma RM10 je. Simpan barang berharga.


Makanan luar tak boleh bawa masuk sini. Dalam ni ada jual kedai makanan. Kalau lapar boleh beli makanan dalam ni.

Tiket masuk sini untuk sekali masuk je. Kalau korang nak keluar, lepas tu masuk semula, kene buat tiket baru. Kalau tak pasti, korang boleh tanya dekat kaunter staff I-City Water World yang jaga situ. atau pun boleh tanya staff best Western.



Jangan lupa, diingatkan, kalau korang stay Best Western, datang sini bawak kad kunci bilik dan kad pengenalan ye.

Order Online Guna QR Code
Malam tu memang penat sangat, sebab dah puas mandi manda di siang hari. Anak-anak balik dari I-City Water World terus tidur sampai ke malam. Sudahnya memang tak keluar bilik. Tapi, perut lapar pulak.


Jadi, kitaorang order makanan dalam bilik je, guna QR Code yang disediakan di dalam bilik. Boleh tengok QR Code tu dekat meja makeup, ada ditampal dekat situ. Senang je nak order. Scan je imbasan tu, nanti dia terus ke menu yang disediakan.




Malam tu memang lapar gila, jadi order la lebih..hehee. Budak-budak tu bangun terus dah ada makanan..hehee

Makanan ni boleh di bayar secara cash atau online.


Go Beyond Signature Menu dan New Beverage Menu
Makan tengahari, pula, kitaorang mencuba makan Go Beyond Signature Menu dan New Beverage Menu yang disediakan di Best Western cafe. Tengok nama menu diapun unik dan fusion sungguh ye..hehee.. Macam rare je..lain daripada yang lain. Jadi yang nama unik tu la nad order..hehee..



Nad order Coffe lamb, Satay Burger, Cincalok Beef, dan Salmon Noodles


Coffee Lamb ni nad order sebab kuahnya dibuat dari kopi. Tapi takdela bau kopi kuat sangat. Sedap. Dagingnya pun lembut.


Satay Burger, daging satay dibuat burger. Not bad juga la.


Lama tak makan cincalok. Tu sebab order Cincalok beef ni. Sambal cincalok memnag kena dengan daging dan dimakan bersama nasi.


Lagi satu Salmon Noodles. Rasa macam lemak-lemak macam tu. Pertama kali makan noodles unik macam ni dengan salmon.



Air pulak, nad order Slishy Mania (fresh watermelon cube line juice, sugar syrup) , Masam Manis ( calamansi juice,asam boi, soda water, sugar syrup) Fizz dan Lime Ginger Nojito (sliced ginger, lime, mint leaves, sugar syrup )..Nad minum air ni semua, segar sanagt tekak..sedap..


Korang kalau stay sini, kene makan menu ni semua. Ada macam-macam menu lagi ada, korang boleh tengok order di gambar.


Sunday Hi-Tea 
Sebelum check out, nad makan dulu dekat sini. Sunday Hi-Tea dekat sini cuma RM45 untuk dewasa dan 50% untuk kanak-kanak dan orang tua. Makanan dekat sini, nama je hi-tea tapi macam-macam jenis makanan ada..Memang bagi perut kenyang sebelum balik. Takut rindu..hehee.











Masa tengah makan dipersembahkan pulak dengan badut yang menceriakan anak-anak. Seronok anak-anak.


Lokasi Berdekatan Best Western
Jalan-Jalan I-City Theme Park 
Dari hotel ini hanya berjalan kaki santai je ke Taman Tema I-City atau I-City Theme Park. Lama dah tak datang sini. Banyak dah benda baru yang ada. Banyak permainan untuk anak-anak. Fariza la kalau boleh semua nak main.






Puas main, bawak tengok lampu yang menerangi kawasan ni.


Kalau nak merasai musim salji, korang boleh masuk ke Snowalk. Nad pernah masuk, boleh baca entry dekat SINI. Best sangat. Sejuk macam betul-betul dekat luar negara..hehee..


I-City Mall
Hanya beberapa minit sahaja, boleh pergi ke I-City Shopping mall. Banyak la benda boleh buat kan.



Dah nak cuti sekolah ni, mak ayah boleh bawak anak-anak ke sini. Bercuti bersama kawan pun boleh..Mesti seronok sangat. Nad tengok muka anak-anak gembira, nad pun gembira. Rasa bahagia sebab akhirnya dapat bawak diaorang bercuti. Korang patut grab promosi ni selagi ada. Tak kata pulak promosi ni sampai bila. Selagi ada, selagi tu la boleh grab..ehhee



Maklumat Lanjut:
Website: https://www.bestwestern-icity.my/
Facebook: https://www.facebook.com/bwicity/
Instagram: https://www.instagram.com/bwicity/
Telefon: 03-55219000