hai assalammualaikum..

apa khabar korang semua...harap-harap sihat-sihat belaka..ade masa lapang ni, nad nak buat entry kejap...huish penat pun tak hilang lagi..blog taknak terabai..blogwalking pun baru sikit...kesian my blog and my blogger friend..masa amat mencemnburui nad lor..line broadband pun dengki semcam je..hahaha..haishh banyak jugak yang dengki dengan nad..hhahha..bukan retis pun nak dengki-dengki..yang penting nad punya keje dah setel..weeee...bukan keje opis ye..keje untuk hari esok...hehhee...bersinar-sinar muka..blushing pulak..hehe..

esok adalah hari bersejarah nad..untuk step kedua selepas step pertama..ikut adat step pertama ofkos merisik..ape itu merisik??..Merisik merupakan langkah pertama untuk mendirikan rumahtangga. Amalan ini menjadi kebiasan bagi pihak lelaki yang berkenan kepada seseoang perempuan untuk dijadikan teman hidupnya. Walaupun begitu tidak salah sekiranya pihak perempuan merisik lelaki yang menjadi pilhannya. Amalan ini biasanya dilakukan sendiri oleh ayah atau ibu pihak lelaki atau menghantar wakil berkunjung ke rumah keluarga perempuan yang menjadi pilihan pihak lelaki.Tujuannya ialah hendak bertanya-tanya perihal anak perempuan keluaraga tersebut sama ada sudah dipinang orang atau belum,serta menyatakan hajat pihak lelaki untuk melamarnya. Sekiranya risikan itu mendapat jawapan yan positif,maka pihak lelaki boleh membuat keputusan sama ada hendak meneruskan hasratnya atau membatalkannya....
nak tau kisah nad mase dirisik..TENGOK SINI

step kedua plak mestilah bertunang...nak bagitau sikit ape itu bertunang...hehee.. 
Pertunangan merupakan mukadimah kepada perkahwinan. Ianya diharuskan didalam islam bagi memberi peluang kepada si lelaki atau perempuan untuk mengenali pasangan masing -masing dengan lebih dekat lagi.Tempoh pertunangan ini juga merupakan masa bagi seseorang itu untuk membenihkan roh persefahaman ikatan kasih sayang dengan pasangan masing -masing ke arah melahirkan sebuah mahligai keluarga yang bahagia...

nak tengok hahaa..sabar belum lagi..nak bagitau je yang tema nad memang nak warna biru..wajib..tau jela saya wanita yang suka warna biru..tapi..tapi kan..dah ajdi lain tau..tema dah bertukar taman bunga..hahhaa..tak nampak biru pun..tapi okla..cantik..sebab sume family cakap biru je..tak menyerlah sangat..ok nad paham..nad turutkan je..dalam hati..huaaaaa....nak biru..hahaa...sabo jela cik kiah oiii..



ok tak..nk tengok penuh..tungguu...hehe
sekrang tak nervous..sok kang..ermm...msti nak gugur jantung..hhahah
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. tahniah nad !!
    cpt2 post gmbr, x sbr nk tgk..
    weee~

    ReplyDelete
  2. tahniah sis ~

    semoga majlis berjalan dgn lancar :)

    ReplyDelete
  3. dah nak kawin yer..mesti nebes..hehe..congratulations..:)

    ReplyDelete
  4. Tak lama nak kahwin...tahniah.
    Tema biru ke taman ker..janji awak happy....hihihihi

    ReplyDelete
  5. wahhh tema kite sama sooo sweet hehee ^_^

    ReplyDelete
  6. wahhh tahniah...
    tahu blog ni dari fizgraphic..

    ReplyDelete
  7. Tahniah...cantik bunga2 tu..secantik dan semerbak hati yg empunya blog..

    ReplyDelete
  8. Salam sister..jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley utk melihat shawl dan tudung dari HV collection. Promosi sempena pembukaan blog ini sedang diadakan sehingga 30 mei 2013. Stok terhad. Jangan lupa follow ye..

    Terima kasih.
    ~Hijab valley~
    http://hijab-valley.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Salam sister..jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley utk melihat shawl dan tudung dari HV collection. Promosi sempena pembukaan blog ini sedang diadakan sehingga 30 mei 2013. Stok terhad. Jangan lupa follow ye..

    Terima kasih.
    ~Hijab valley~
    http://hijab-valley.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. JOM SERTAI G.A INI , TOP REFERRAL HAMPIR RM150++ DAN TERDAPAT BANYAK LAGI HADIAH . JOM JOM . TAG RAMAI2 . ANDA JUGA DI TAG #66
    LINK TAGGING :
    http://www.officialsyafiqmuhammad.blogspot.com/2013/05/tagging3.html
    LINK G.A :
    http://officialsyafiqmuhammad.blogspot.com/2013/05/1st-biggest-giveaway-by-osm.html

    ReplyDelete
  11. rasanya lom terlambat nak ucapkan tahniah buat nad..moga berkekalan hingga akhirnya.

    ReplyDelete
  12. pewwitt pewwitt.. tahniah nadia..hehehhe :)

    ReplyDelete
  13. Tahniah !!!
    Btw, nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too. :)

    insanbiasabiasa.blogspot.com

    ReplyDelete