Showing posts with label Kami

SUASANA HARI RAYA WAKTU PKP 3

in , , , by Nadia Johari, 11:22:00
 hai assalammualaikum
 
Suasana Hari Raya Waktu PKP - Tahun lepas raya masih lagi boleh rentas daerah, tapi, tahun ni raya PKP, duduk di rumah dan tak boleh rentas daerah, negeri dan tidak boleh zirah menziarahi. Kalau boleh pun, hari raya pertama, tu pun keluarga sahaja. Apakan daya, sedih memang sedih, kes covid pulak makin meningkat, memang kene akur la dengan perintah mereka. Nad dah malas nak mencarut dekat mereka yang langgar perintah, tak ikut SOP dan tak kuarantin. Jadi, raya ni, kita gembira juga demi anak-anak tersayang.
 
 hai assalammualaikum
 
Setahun Lebih Tak Pergi Ikea, 2021 Baru Dapat Jejak Ikea - Mesti tertanya-tanya, kenapa 2020 tak pergi Ikea, kan boleh pergi? Hah!!, masa tu kan kes banyak, lagi ada dekat Mytown, pastu dengar macam ada dekat Ikea juga. Pastu sekejap PKP, sekejap PKPP, eh banyakla. Pastu tengok dekat media sosial, ramai orang pergi, sesak, dengan kena beraturnya. Hah!, masa tu nad masih lagi was-was nak pergi. Jadi, memang setahun lebih juga tak pergi Ikea, tahan diri ni.

 hai assalammualaikum

Kek Mamasab Combo Jadi Pilihan Dijadikan Kek Harijadi - Kek harijadi untuk tahun ni bagi birthday February, kita beli kek mamasab je..hehehee. 
 
Kenapa beli kek mamasab, kenapa tak beli kek harijadi yang cantik-cantik tu? 
 hai assalammualaikum
 
Sambut Birthday Bulan February, Daddy Dan Farhanah - Bagus kan kalau satu rumah semua bulan yang sama, senang nak sambut birthday, hahaha. Dalam keluarga nad, dua orang je sama bulan, iaitu mr mafia dan Farhanah, si adik tu. Mr mafia 12 Feb , adik pulak 5 Feb.Jadi sambut, masa tunggu mr mafia punya birthday la..hahahha.

 hai assalammualaikum

Farhanah Mula Dah Gigit Ibu Jari, Tu Maknanyaaa - malam tadi, masa nak tidur, nad perasan satu yang selama ni nad tak pernah nampak Farhanah buat, tapi malam tadi buat. Dari dia baby sampai besar memang tak pernah dia buat, malam tadi pertama kali dia buat. Farhanah gigit ibu jari dia..hah!!, adakah tu maknanya dia mintak adik..hahahhaa. Farhanah pun dah nak masuk 3 tahun. Itula orang selalu cakap, asal anak gigit ibu jari, mesti nak adik. Eh, nad tak percara bulat-bulat pun, hahaha. 

BADAN TEWAS AKHIRNYA....

in , by Nadia Johari, 20:36:00
hai assalammualaikum

Badan Tewas Akhirnya - Ingat antibodi dah kuat, tapi kahirnya tewas juga. Aku memang siapkan semua kerja , draft aku buat bagi dekat client, sebab masa cuti sekolah, aku nak bawak-bawak ank bercuti. Kalau boleh nak bercuti dengan tenang, taknak fikir pasal kerja. Memang masa bercuti haritu, memang relaks habis otak ni.

Balik dari bercuti, dalam tiga hari, Fariza batuk dan selsema. Aku bagi ubat batuk dan Natural Sniffles bagi hilang selsema dia. Nasib baik ada ubat dia lagi,jadi aku pun bagi. Taknak bagi dia melarat, sebab nanti dia nak pergi sekolah. Alhamdulillah, dia baik dari batuk dan selsema. Nasib baik dia tak kena demam, kalau kena demam lagi susah. Tu aku cepat-cepat buat apa yang patut taknak bagi demam.

SELAMAT HARI LAHIR BUAT DIRIKU

in , by Nadia Johari, 10:31:00
hai assalammualaikum

Selamat Hari Lahir Buat Diriku

18 Julai 2020

Officially, 32...

Alhamdulillah, masih dipanjangkan usia sehingga ke harini. Dapat merasai setiap fasa kehidupan. Masih diberi nafas dan kesihatan yang baik untuk meneruskan kehidupan bersama orang tersayang. Semakin hari usia semakin meningkat. Mungkin tak semua apa kita nak tercapai, tapi kita cuba usaha untuk dapatkannya.
hai assalammualaikum

Sesekali Makan Maggi, Setiap Sorang Lain Bahan - Kadang jemu makan nasi, penat nak masak banyak lauk. Lagi kalau hari minggu, rasanak rehat dan makan simple je. Jadi, Maggi la jadi pilihan untuk kami sekeluarga makan. Bukan selalu makan Maggi, kadang sebulan sekali, tak pun beberapa bulan baru makan..hahaah. Kadang datang mood tak berapa nak rajin, macam ni la.

Masak maggi senang je, panaskan kuali yang berisi air, campak je rempah dan maggi dalam tu. Tambahla apa yang ada dekat dapur, macam sayur ke, telur ke. Kalau macam mr mafia punya, mesti kene masak bawang merah dan bawang putih dulu. Tu cara dia makan maggi. Nad dengan anak-anak takda macam tu, campak je..ahhaa.. Malas nak tumis-tumis dulu. Cuma suami punya jela.
hai assalammualaikum

Usia 40an Ni Baru Dapat Rasa Hantar Dan Ambil Anak Ke Sekolah - Masa mula-mula kawin, sebenarnya dia la paling risau tentang nak dapatkan zuriat. Yela, dengan usia dia yang sudah masuk 40 lebih ni, mestilah keinginan nak seorang anak tu tinggi. Usaha punya usaha, alhamdulillah, keluarkan seorang Fariza yang cantik dan baik hati ni..hehee. Sampai dia sendiri tak sangka dah ada anak kandung, anak darah daging sendiri ni. Lelaki sebenarnya teruja lebih, tapi taknak tunjuk konon kontrol macho..hahahhaa..

Bila Fariza dah masuk sekolah, lagi dia macam, besar dah anak dia. Macam tak sangka, boleh dapat tengok anak sendiri masuk alam persekolahan. Bagi dia, bersyukur sangat diberi peluang seperti ini. Apa yang dia katakan masa Fariza kecil " agaknya, kalau Fariza dah sekolah, mestilah cikgu atau kawan-kawan dia fikir abang ni atuk Fariza "..nad gelak jela..hahahha..Sekarang , anaknya pun dah masuk alam persekolahan, tapi steady lagi mr mafia ni, takde pun nampak tua, nampak maintain masih muda..kah..


Bila mr mafia cakap " selama abang hidup ni, ni la pertama kali abang hantar dan ambil budak sekolah tau "..Nad macam biasa tak percaya la..yela, takkan tak pernah hantar anak buah dia ke..lol..

Dia cakap tak...ermmm..dasayt tu..

Jadi, bila ada anak sendiri ni, nah, ambil tugasan hantar dan ambil anak sekolah..hehee..

Nasib mr mafia ni kerja sendiri..Jadi bolehla uruskan masa tu dengan betul.

Selagi boleh ambil anak, dia akan ambil. Takutla nak bagi orang lain ambil. Takut orang tu lalai atau lupa ke...

Haritu, lupa setengah jam pun dah gelabah..hahaa..Nad pulak masa tu tengah layan Maharaja Lawak Mega dekat On Deman, jadi khusyuk..kejam kan lupa anak..Tengok jam, Allahuakbar, dah 12.30 tengahari. anak balik 12 tengahari..kelam kabut jerit panggil mr mafia. Mr mafia pulk tertidur..hurmmm..masing-masing jadi kelam kabut..

Nasib, cikgu masih teman anak lagi.

Lepas kejadian tu, terus alert jam pukul berapa. Sebelum 12 tengahari dah keluar rumah stndby nak ambil anak..

Macam tu la ye..

MAAFKAN MOMMY ANAK-ANAK

in , by Nadia Johari, 01:30:00
hai assalammualaikum

Maafkan Mommy Anak-Anak - Hai, bila anak-anak dah tidur, mulalah rasa tenang, aman dan damai. Tapi dalam ketenangan, ada rasa bersalahnya. Macam tu la perasaan mak-mak kan. Siang hari, asyik marah anak je, bila diaorang lena, mulalah rasa, " Maafkan mommy anak-anak, mommy asyik marah je dekat korang "..pastu mulalah menangis..( tengah menaip pun menangis tau )..Mommy memang hati tisu. Mommy buat semua ni sebab saja-saja marah je, tapi marah nak bagi awak berdua paham, awak berdua tau, yang awak berdua buat tu salah. Mommy mintak maaf lagi sebab kadang marah sampai pukul, cubit awak berdua ( tak kuat tapi rasa macam kuat je buat..( nangis lagi)..)


Mommy bersyukur sangat dapat Fariza dan Farhanah tau. Awak berdua kawan mommy bila mommy keseorangan. Awak berdualah yang menceriakan hidup mommy. Mommy tau awak berdua tak salah, bila buat sepah ke, bila kacau mommy ke, sebab awak berdua nak mommy join sekali kan. Tapi maaf, mommy kadang sibuk dengan kerja. Sebab kerja la mommy stress. Mommy cari duit dan simpan untuk masa depan awak, dan nak langsaikan hutan PTPTN mommy.

Mommy tau, Fariza dan Farhanah anak yang baik. Dengar cakap mommy dan daddy. Bila mommy dan daddy suruh ambil apa-apa, kakak paham dan tolong ambil. Tu pun selepas di marah. Kadang mommy tak dapat kawal amarah mommy, maafkan mommy. Mommy nak bagi Fariza paham, untuk hormat orang tua, dengar cakap orang tua, dengar cakap mommy dan daddy. Lepas mommy marah Fariza, mommy mesti nangis, sebab mommy hati tisu..Kalau boleh taknak marah Fariza dan Farhanah, tapi kalau tak marah, awak berdua taknak dengar cakap.


Mommy cuba berlembut pada mulanya, mommy taknak marah selalu, takut mommy kena darah tinggi kang..huhu..Tapi kadang dah berlembut tak jalan. Jadi tinggikan suarala ye.Mommy harap Fariza tak marah mommy. Farhanah pun, harap tak marah mommy.

Cepatla membesar anak-anak. Tolong mommy buat kerja rumah..hahaah..

FARIZA NAK ADIK LELAKI KE PEREMPUAN?

in , , by Nadia Johari, 22:08:00
hai assalammualaikum



Fariza Nak Adik Lelaki Ke Perempuan - Haritu singgah ziarah tengok anak buah baru. Adik ipar baru dapat baby, ni anak ke empat mereka. Tengok baby memang best kan..Bau baby memang best, tapi nak menjaganya..hahaha..kena la bertahan..



Masa nad tengah pegang baby, Fariza datang..Dia bau, dia cium, dia usap. Macam dia buat dekat adik dia dulu. Pastu dia senyum..Dia cakap " baby tidur mommy ..sssyyhh"..oo walah..anak wedok ku..hahahaa..

Kemudian nad tanya dia soalan..

" Fariza, Fariza nak adik lagi tak? "..Dia pandang nad, nad pandang dia. Dia senyum dan jawab " nak " ( dengan anggukan kepala )..Nad tanya lagi.." Fariza nak adik lelaki ke nak adik perempuan? "..Dia terus jawab " perempuan"..hahahaha..Dia bukannya tau lagi perempuan, lelaki sangat tu..cuba nad tanay soalan terbalik, mesti dia jawab lelaki, sebab dia ikut cakap perkataan terakhir kita..

Biasalah, mak ayah, dah dapat anak perempuan, mestilah nak anak lelaki pulak kan. Macam tu jugalah nad dengan mr mafia. Tapi bukan sekarang, bila anak-anak perempuan ku dah membesar, dan pandai uruskan diri sendiri. Penat weii kalau mengandung sekarang, pastu anak-anak kecik lagi. Kita yang uruskan semua..oh noo!!!..


Budak ni pun tak tau apa benda lagi..huhu..

Lagi satu kewangan pun tak stabil lagi. Dua orang ni pun dah cukup parah..hahaha. Biasalah, suami kerja sendiri. Job kejap ada kejap takda..Jadi bersyukur dulu dengan dua orang yang ada ni..Tunggula dia orang membesar, kot nak tambah lagi, akan berusaha untuk dapatkan anak lelaki. Lepas tu tutup kilang..hahahaa..


Tu je nak cerita..heehhehe..Suka tanya macam-macam soalan dekat Fariza..anak dah membesar, nak sekolah tahun depan..huhu...
hai assalammualaikum

Persiapan Raya Untuk Tahun 2019, Semua dah Siap Awal - Alhamdulillah, pejam celik, dah 25 hari kita berpuasa. Lagi beberapa hari lagi nak raya. Tahun ni, semua persiapan, memang nad buat awal, takda lewat-lewat dah. Apa yang nad nak beli untuk dipakai waktu raya, memang nad dah beli sebelum Ramadan lagi..Beli online je..hehee..Mana lagi kalau online dekat shopee. Tahun ni, nak suasana lain sikit dekat rumah. Dah 5 tahun asyik sama je, jadi kita tukar la.






Macam baju raya, memang nad dah cari awal sebelum Ramadan. sebab tau, kalau masa beli bulan puasa, takut harga dia mencekik darah pulak..hahaa. Baju nad, nad beli online je. Harga baju pun murah RM69 je. Alhamdulillah, dapat warna pilihan tahun ni, dengan harga yang murah. Baju pun cantik. Simple je. Baju untuk anak-anak, beli dekat Tesco. Nampak warna tu, baju pun cantik, terus beli. Harga pun murah RM45 sepasang. Baju lelaki, alhamdullilah, dapatla sponsor..



Untuk hiasan dekat rumah pulak, tahun ni memang tukar dan tambah mana yang patut..Nad ada la beli pokok tiruan dekat shopee. saja nak bagi namapk hijau sikit dalam rumah. Ada la nampak segar walaupun pokok tipu je..hehee..



Karpet pun tukar lain. Carila karpet yang bentuk trend sekarang, takda dah bunga-bunga lagi..hehee. Karpet pun beli dekat shopee..RM80 je..sekali postage.


Langsir pun dah siap pasang..Selama ni memang pasang langsir yang arwah mak mertua buat. Ya nad tak berkesempatan nak tengok dia buat langsir raya. Tahun ni pakai langsir yang dia tak sempat nak siapkan. Bahagian cangkuk langsir dia tak sempat pasang, jadi nad bawak kedai yang berdekatan dekat rumah



Kedai ni, kedai kasut..Dia jual barang-barang langsir, manik semua la..barang hiasan untuk hantaran macam tu la.Kasut pun ada. Lepas tu cuab tanya, ada ke jahit langsir tempat bahagian cangkuk. Rasa lega bila chinese laki tu cakap ada. Kalau tak, tak tau nak buat dekat mana. Nad, memang tak la menjahit..hahaha. Kedai ni dekat Pandan Jaya. Langsir pun dah siap pasang.

Setakat ni semua dah siap..Tinggal kemas mana yang belum kemas jela..Kalau boleh malam raya nak rehat terus..taknak buat apa dah..huhuhu..Tahun ni raya balik kampung Meru Klang..

HAPPY ANNIVERSARY YANG KE LIMA

in , by Nadia Johari, 01:31:00
hai assalammualaikum

Happy Anniversary Yang ke Lima - Alhamdulillah, dah 5 tahun hidup bersama dan harap hubungan ni sampai bila-bila hendaknya. Walaupun kehidupan ada yang manis, ada yang pahit, lumrah ye. Yang dah kawin tau la ..hahaa. Mana yang berangan macam dalam drama, almost sweet tu memang takdela..hahahaa. Lepas kawin la macam-macam kau nampak pasangan hidup kau ni macam mana..kohkohkoh!!..Adik-adik mana yang nak kawin tu sila persiapkan mental dan fizikal ya..eh bukan takutkan suruh kawin. Kawin tu memang best sebab dah halal..hehe..Kawin bila betul-betul bersedia. Kena kuat walau dugaan yang mendatang. Cewahh..poyo betul nad berbicara ya..hahaa..Kawin je bila dah bersedia ye..


Dah 5 tahun, apa yang nak dikongsi dekat blog ye..hahhaa. Pasal cerita mana jumpa dah cerita dah. Korang carila sendiri ya dalam blog ni..hehehe. Okla kita cerita perubahan ketara kami ye..hahaa..Ada perubahan ke, macam sama je..Masing-masing masih kurus ya, cuma perut je membuncit..hahaha..Bertambah la ahli keluarga kami dari berdua sekarang berempat. Setakat ni baru dua orang anak perempuan yang ada. Syukur, Allah dah bagi kami zuriat. Yang tak percaya mr mafia la, sebab dia dapat juga merasa jadi daddy. Doa semoga dia dapat tengok anak-anak membesar sampai la diaorang kawin..huhuhu..


Setakat ni memang dua orang dulu la. Nak tambah lain, kemudian la, sebab sekarang kewangan masih belum stabil..Kejap lagi si kakak nak sekolah, jadi guna duit lagi..heehe. Tunggu masing-masing pandai uruskan diri, baru boleh menambah keluarga ya. Letih mommy nak jaga kang kecik-kecik..Mommy pun kene bagi badan berehat, supaya nanti dapat terus dua kembar..eh..hahaha..

Ya, setiap pasangan memang tak perfect, tapi masing-masing cuba cari kelemahan masing-masing dan cuba perbaiki. Walaupun kadang-kadang mr mafia ni selalu buat aku marah je, tapi dia banyak bantu aku dalam dalam blog. Theme blog ni pun dia yang buatkan. Kadang tolong ambilkan gambar. Dan baru-baru ni dia bagi aku apps video untuk aku buat kerja edit video. Apps video tu berbayar. Ada la lagi perkara dia buat bantu aku dalam kerja blog.


Masing-masing cuba support antara satu sama lain. Macam and pun ada kelemahan sendiri. Apa nad boleh bantu, nad cuba bantu. Alam perkahwinan ni buat kita fikir macam mana kita nak jadi suami dan isteri yang bertanggungjawab. Memang banyak benda kau kene fikir ya. Okla, tak tau nak cakap apa lagi..hahahha..Terima kasih doakan kami di facebook dan instagram, twitter sekali..semoga korang pun hidup bahagia.
hai assalammualaikum

Surprise Pujuk Suami Dan Anak Dari Teddyprank - Selepas kejadian yang menyedihkan semasa birthday anak << klik nak tau lebih lanjut, lusanya kita bagi kejutan lagi. Kejutan untuk memujuk..hahaha. Ni kali kedua nad buat kejutan dekat mr mafia. Sebelum ni buat kejutan birthday dia, kali ni buat kejutan untuk memujuk..hahaa. Nad kan suka buat kejutan-kejutan ni, isteri yang romantik kan i..hahaa..

Buat kejutan bukan untuk hari istimewa je tau, kejutan untuk pujuk pun boleh, konfirm, diaorang akan senyum dan hargai apa kita buat..kihkih. Nak jimat buat kejutan dua dalam satu..Kejutan untuk birthday anak juga. Haritu tak belikan dia kek, hanya bawak pergi playground je, kali ni ada kek siap dengan surpriseeeeeee....

HARGA BARANG DI IKEA BANYAK NAIK

in , , by Nadia Johari, 19:55:00
hai assalammualaikum



Harga Barang Di Ikea Banyak Naik - Sejak bila terjebak dan kenal Ikea ni?  Sejak kawin dengann mr mafia la. Dia la hantu ikea,  dan dibawanya sekali isteri untuk terjebak dalam ni..hahaha. Nah, sampai sekarang, ikea jela kalau rasa nak beli rak ke,  perabot ke. Join pulak group dekorasi Ikea, ermm lagi la suka.



Nad suka deko-deko ni sejak remaja lagi.  Waktu tu, inspirasi untuk mendekorasi nad tengok dekat kamus bergambar sekolah tu..serius weii. Semua gambar dalam tu teratur je, sampai berangan, nanti ada rumah,  nak deko macam dalam gambar tu..hahah. Waktu remaja, nad mana ada phone lagi nak google,  takda internet,  takda apa.  Nad ada handphone pun masa kerja partime lepas STPM rasanya..huhu

Harga Naik Lepas SST.. Betul Ke??

Lepas kawin, ikea jela tempat cari barang untuk mendekorasi rumah. Nad beli mana yang perlu je,  sebab harga barang dekat Ikea bukan murah,  mahal semuanya. Masa tu boleh consider belki lagi,  sebab masih mampu beli.  Tapi sejak ada SST ni,  nad tengok,  barangnya lagi naik harga. Ternganga kejap bila survey website dia. Aduhhh.. 


Contoh macam nad beli satu rak dekat Ikea ni,  rak Mulig nama dia. Gambar nad dah bagi tu. Cantik,  sebab warna putih,  lebar dan punyai 5 tingkat. Boleh letak banyak barang dekat situ. Nad buat letak barang-barang review nad dan hadiah yang kawan bagi.  Berbaloi beli, harga masa nad beli cuma RM199. Ok sangat..

Lepas tu nad tengok lagi lepas SST dilancarkan,  dia jadi RM222. Mak aihh,  naik banyak harga tu..fuh,  terkejut kejap. Duk fikir,  nak beli ke tak. Akhirnya nad beli juga,  sebab apa?  Mak nad yang nak..hehe. Mak nampak rak ni dekat rumah nad,  pastu dia cakap " elok rak ni,  buat letak tupperware dekat rumah mak,  tupperware kan banyak".. Hah bila mak dah cakap macam tu,  kita pun,  nak sangat belikan.  Bior hati mak kita gembira. Tersusun sikit rumah mak tu bila guna rak Mulig ni. 

Tu yang akhirnya beli juga..hahaha.. Harga dia pandang tepi jela.  Sebab lepas ni dah tak beli pun..hahaha. 

Barang dekat Ikea, kalau nak, kita kena survey dulu,  tengok harga,  kumpul duit baru beli. Kalau rasa barang dah naik gegiler mcm tu,  kau fikir balik berguna ke tak atau cari tempat dekorasi atau kedai perabot lain..haha. Tapi, ikea ni memang tempat berhantu,  orang tetap datang dan beli. Macam nad la..kahkahkah. 


BILA TIADA BIBIK ATAU PENJAGA BUDAK

in , by Nadia Johari, 00:25:00
hai assalammualaikum


Bibik Dan Penjaga Budak Tiada,  Suami kan Ada

Bila Tiada Bibik Atau Penjaga Budak - Memang dari anak pertama,  pergi event mana-mana yang melibatkan kerja nad,  nad akan bawak anak.  Mak mertua dah takda, keluarga nad pulak dekat Klang.  Takkanla nad nak hantar anak ke klang. Jiran pulak semua dah tua-tua. Takkan nak suruh jaga pulak kan. Jadinya, suami la yang jadi bibik untuk jaga anak-anak ni.

Mr mafia kerja sendiri,  jadi gaji pun bukan macam orang gaji sebulan.  Nak bayar penjaga memang tak mampu lagi. Nak pergi event pun kena tengok dia ada hal ke tak pada tarikh berkenaan.  Kalau takde, dia ok, tolong jaga anak-anak.

Sebelum ni baru anak seorang,  boleh la nad angkut sendiri,  tapi dah dua orang ni,  tak boleh la..hahaha. .Kakak Fariza pun dah tak terkawal sekarang. .Huhu. Sebab tu perlu bantuan suami.


Memang pergi event, nad bukan tinggalkan anak-anak dengan suami dekat rumah,  nad bawak sekali pergi event. Sebab Farhanah,  si adik ni masih menyusu badan. Kakak Fariza pun masih menyusu badan juga,  tapi masih boleh kontrol bila dekat luar. Tapi bila datang penat dia,  nak tidur ke,  mulala mencari susu.

Kalau pergi event yang boleh bawa anak-anak ok lagi.  Kalau event tu tak boleh bawak anak,  tu sebab suami kena jaga. Nad tengok tempat juga,  kalau bersesuaian nad amik job tu, contoh kalau buat dekat shopping mall, ok la. Sebab tu nad kena amik job yang ada bayaran. Sebab nak bayar duit minyak kereta..heheh. Dah dia tolong bawak, tolong jaga anak,  upahnya minyak kereta la..huhu.

Macam ni la kerja blogger yang mencari rezeki. Job bukan selalu ada, nad pulak memang fulltime blogger. Jadi, bila dapat job tu dengan bayaran, memang ambil. Harap client kenala paham. Huhu. .Blogger bukan suka-suka buat kerja, blogger lagi banyak kerja.  Bayaran dapat tu nak kena bayar banyak benda.

Harap anak-anak faham kerja mommy..huhu.

ORANG LELAKI PUN SUKA SMIGGLE

in , , by Nadia Johari, 16:42:00
hai assalammualaikum

Tengah tengok barang Smiggle

Mr Mafia Pun Suka Smiggle - Semua mesti tahu kan pasal kedai Smiggle ni. Siap ada isu lagi, siapa tak ada barang Smiggle ni dia miskin..Rasanya la isu macam tu..hahaha. Tak kisah pun pasal tu semua. Biarla orang nak cakap ape, miskin ka, apa ka, asalkan kita tau kenapa kita tak beli. Nak beli pun tak salah, hak masing-masing kan. Siapa masuk kedai Smiggle ni, memang tak keruan la, mana taknya, barang dia semua comel-comel, kiut, cantik, lip lap, lip lap gitu..hahaa..

Nad pernah masuk dua kali sebelum ni, memang bila masuk kedai Smiggle ni, terus cakap woww!!...haahha..Mana taknya, barang dia warna warni, memang menarik untuk orang masuk lagi-lagi perempuan. Barang dia pun macam-macam bentuk dan kebanyakannya adalah alat-alat stationary. Tapi sebenarnya, bukan orang perempuan je suka masuk dalam ni, sekali suami kita pun suka weii..hahahhaa.

Kotak pensil dia berkenan

disuruhnya anak pilih. Belinya tidak..

Haritu, lepas habis event Laurier, kitaorang jalan-jalan dalam Sunway Velocity Mall tu. Dah satu-satu masuk, sekali mr mafia masuk kedai Smiggle ni..hahaa. Nad ingat dia taknak masuk, tapi masa dekat luar kedai, dia cakap " cantikla barang-barang dia "..Terkjut kejap..hahaha..weeii barang-barang kiut macam ni, selalu perempuan je suka..hahaa. Sekali dia ternampak kotak pensil bentuk kereta. Dia dah suka dah, tapi bila dia tengok harga, kahkahkah!, nad gelakkan je. Paham-paham jela, mahal sangat..hehee. Tapi dia cakap, " takpe, nanti kumpul duit, boleh datang dan beli "..hahaha..Suka sangat dia dengan bentuk kereta tu.

Pensel box bentuk Bola pulak

Lepastu ada bentuk bola, ada cakap dekat Fariza " nah bola ni, suka tak "..adehla..anak kita gegirl bang oii..

Barang-barang beg sekolah yang cantik

Pensel box, cantiknya lahai

Banyak barang stationary dekat sini

Kitaorang jalan-jalan masuk je. Tak beli pun. Takde duit masa tu nak beli. Fariza pun memang jenis, kalau kita cakap taknak, dia takkan amik. Sebab tu, berani je masukkan dia dalam kedai mainan atau kedai macam Smiggle ni. Tapi tak tau la dah besar nanti kan..hahaha..Mungkin dah besar, kita cakap slowtalk, kita takda duit. Nak boleh, kita kumpul ye..hah!!, gituu..hehehe..

Nad tengok, walaupun harga barang Smiggle ni mahal, tapi dia tahan lasak. Yela, dibuat dengan jenis kain yang berkualiti, tahan lasak ni. Kalau tak, takkanla harga dia mahal bebenor macam tu. Kedai Smiggle ada banyak tempat dalam shopping mall. Kalau rasa nak beli, belilah..sebab nad pun rasa nak beli..haaha..
hai assalammualaikum

Selamat Hari Lahir Nadia Johari - 18 Julai, Selamat Hari Lahir Nadia Johari. Ting, tong...30 tahun...yes..sekarang kita dah 30 tahun weiii..Kejapnya masa berlalu..Dengan umur ni, aku dah ada dua orang anak perempuan. Tak pernah terfikir, tapi ni la sesuatu yang berharga bagi diriku. Walaupun dulu mempunyai keinginan yang berbeza, dengan apa yang diperolehi sekarang, masih tetap manis dan bahagia. Walaupun tak kaya, masih mampu perolehi apa yang aku mahu. Allah dah tulis apa yang terbaik untuk kita.


Usia adalah nombor semata. Masih ada harapan untuk capai apa yang diinginkan. Terima kasih yang doakan kita, semoga korang pun dimurahkan rezeki dan dipanjangkan usia serta diberi kesihatan yang baik. Apa yang berlaku selepas ni, harap semuanya baik-baik sahaja. Mengharapkan dapat melihat anak-anak membesar.


Keluarga kecilku. Terima kasih suami, selalu sabar dan tahan dengan perangai aku..hahaha.

Malam harijadi kita, mr mafia belanja makan. Dia suruh pilih tempat, dan dua tempat dalam kepala iaitu Cheese banjir atau Shushi king. Tapi, last-last, makan Burger Bakar Abang Burn je..hahaha. Sebab??..adalah sebabnya .hehee..dua tempat tu boleh pergi lain kali.


Nad makan Burger Bakar Abang Burn dekat Dagang Avenue Food Court Ampang, depan Balai Polis Pandan Indah. Suka, sebab tempat tu belum pernah pergi lagi. Ya, nad ni simple, kalau belum pernah pergi, memang nad suka. Bila datang, tengok banyak menu lain ada dekat situ, tapi dah cakap nak makan burger bakar, kita order burger bakar. Makanan lain boleh cuba lain kali.



Nad nak rasa yang cheese Algot tu..hehehe. Jadi orderla Burger Daging campur cheese algot. Lepas tu order meatball dan satay.




Burger boleh tahan, algot dia rasa kenyal-kenyal gitu. Sedapla juga. Kenyangg..


Tempat yang ok, sebab ramai orang, macam-macam ragam orang boleh tengok..hehheh. Lepas ni boleh datang lagi Dagang Avenue Food Court Ampang ni cuba makanan lain..
hai assalammualaikum

Mak, Mommy, Ibu, Insan Yang Luar Biasa : Selamat Hari Ibu - Semalam Hari Ibu, tapi setiap hari sebenarnya Hari Ibu kan...huhu..Yela setiap hari mak, mommy dan ibu buat kerja setiap hari.

Kamu takkan dapat tau macam mana perasaan menjadi mak, mommy dan ibu jika kamu tidak merasainya. 
Kamu takkan dapat tau macam mana perasaan menjadi mak, mommy dan ibu jika kamu tidak melaluinya sendiri.

Masa jadi seorang anak, ko tak paham macam mana perasaan seorang mak, mommy dan ibu. Mungkin mereka mendiamkan diri, tapi dalam hati mereka sentiasa mendoakan yang terbaik untuk anaknya. Mungkin ada benda yang disimpan dan tak dapat diluahkan. Tak pernah membenci anaknya walau anaknya buat benda yang disakiti. Itulah mereka yang bernama mak, mommy dan ibu.


Kalau sebelum ni tak tau apa itu perasaan menjadi ibu, sekarang nad dah paham selepas melaluinya. Saat merasai mengandung, saat merasai melahirkan anak, saat berpantang, saat membesar dan menjaga anak. Semuanya tu memberi kesedaran, yang menjadi seorang mak, mommy dan ibu bukan mudah. Masa tu jugalah kena buat kerja rumah, kena masak, semuanya buat dalam satu masa. Penat!! yes memang penat. Semua ni dibuat sebagai tanggungjawab seorang isteri dan ibu.

Umur 30, sekarang dah mempunyai dua orang anak, dan dua-dua perempuan. Sangat teruja bila mereka ada di sisi. Pejam celik pejam celik, si kakak dah nak 3 tahun, adik 3 bulan..amazing world..Ni baru dah kelam kabut, nak bahagikan  masa dengan kerja rumah , anak dan kerja cari duit. Tapi, nad hargai setiap moment tu. Semoga mommy diberikan kesihatan yang baik dan dipanjangkan umur untuk tengok anak-anak mommy membesar..


Untuk mak, nad sayang mak. Nad banyakkan sakit hati, mak sabar je..huhu..sorry mak. Nad doakan mak dipanjangkan umur, diberi kesihatan yang baik,. Diah sayang mak. Happy mothers day mak.


Ni mak mertua, tapi tak sempat jadi mak mertua. Mak  mertua dah kembali ke Maha Yang Esa. Sempat jumpa beberapa kali je, dan sempat shoping untuk barang hantaran masa tunang. Beberapa bulan lepas tunang, arwah mommy pergi. Nad selalu doakan mommy, setiap kali cucu mommy main sorang-sorang atau ketawa sorang-sorang, nad akan fikir, cucu mommy main dengan mommy. Mommy datang rumah nak tengok cucu..hehee. Kalau mommy masih ada, mesti nad belajar banyak benda dari mommy. Semua tu tak sempat. Selamat Hari Ibu mommy. Al-Fatihah.


Dan kepada semua, Selamat Hari Ibu. Terima kasih mr mafia, sambut awal Hari Ibu, nad pun tak ingat Hari Ibu bila..haaha..banyak sangat fikir,.dia belanja kita Secret Recipe dengan donat. Lepas tu kelmarin dia belikan burger bakar Abang Burn..huhu

CANTIK - CANTIK CADAR KATIL IKEA

in , by Nadia Johari, 21:22:00
hai assalammualaikum

Cadar Ikea Menarik Semuanya - Haritu cuaca panas betul, jadinya ajak mr mafia pergi cari tempat beraircond..heheh. Tempat yang dituju mestila ikea Cheras, sebab dah dekat dengan rumah. Sebenarnya nak cari barang juga, almari adik Farhanah dengan mejabeg tulis Fariza. Nad pun ada nak belitau barang untuk nad.

Sampai ikea je, memang sejuk...hahhaa. Duk lama-lama dalam tu pun takpe. Macam biasalah, bila sampai ikea, tengok-tengokla mana berkenan. Sedangkan dah tulis dalam kertas apa yang nak dibeli. Biasalah usha-usha kan, kot-kot boleh buat dekorasi nanti dekat rumah..kahkahkah.





Sampai tempat cadar, tengok, cantik sangat. Memang berkenan dekat cadar ikea ni. Semuanya cantik belaka, dan sedap je bila dah duduk. Baring apatah lagi, boleh tertidur dekat situ..hahaha. Letak Farhanah, memang tidur sahaja. Angkatla dari tilam ke tilam, diletak atas berlainan corak cadar tu, tak bangun.

Memang teringin nak beli cadar katil ikea ni. Tapi nantila dulu, nad nak beli barang lain dulu. Ramai kata, bulat2 putih tu lawa.



Fariza sekarang dah pandai, dia naikpun sendiri atas katil, terus tarik selimut tu, dan baring..hahaha. Nampak sedap sangat katil tu. Mana taknya,mommy pun rasa best je, Fariza sampai taknak turun dari katil. Dahla lembut. Mau tak bangun bila dah tidur.




Datang ikea, mestila kena makan meatball dekat sini...kihkih..nyumnyum..kongsila dengan mr mafia. Fariza makan sup dengan kek. Ayam goreng pun ada. Bestnya ayam goreng dia macam rangup sikit..sedapp..


Adik Farhanah, masa makan baru bangun. Lepas kenyang baru tukar turn, daddy pulak jaga dan layan dia. Mommy sambung makan meatball.

Haritu beli almari baju adik Farhanah dengan meja tulis Fariza. Cadangnya memang nad nak beli barang lain juga, barang besar, tapi mr mafia cakap kereta tak muat. Sabar jela, nad ni dahla malas nak keluar banyak kali. Barang apa nad nak beli, hah tu nanti nad cerita apa yang nad nak beli ye selain.


© Ceritera Si Gadis Biru · THEME BY WATDESIGNEXPRESS