Articles by "Kami"
Showing posts with label Kami. Show all posts
 hai assalammualaikum
 
Setahun Lebih Tak Pergi Ikea, 2021 Baru Dapat Jejak Ikea - Mesti tertanya-tanya, kenapa 2020 tak pergi Ikea, kan boleh pergi? Hah!!, masa tu kan kes banyak, lagi ada dekat Mytown, pastu dengar macam ada dekat Ikea juga. Pastu sekejap PKP, sekejap PKPP, eh banyakla. Pastu tengok dekat media sosial, ramai orang pergi, sesak, dengan kena beraturnya. Hah!, masa tu nad masih lagi was-was nak pergi. Jadi, memang setahun lebih juga tak pergi Ikea, tahan diri ni.

Tahun 2021 baru kita berani jejak ye. Itu pun sebab nak beli barang untuk kemaskan mainan anak. Tengok website, ingat nak suruh delivery je, sebab orang cakap haritu delivery ikea RM10 je. Tapi bila tengok-tengok, barang tu tak dapat delivery. Tu yang ajak mr mafia, pergi juga Ikea Cheras. Tengok pun macam dah ok je kan. Kita jaga diri sendiri, ikut SOP.




Sebelum ni, memang tengok ramai orang beratur, sampai panjang gila, tu malas nak pergi sebelum ni. Tapi kali ni pergi, beratur, tapi alhamdulillah, beratur bawah bumbung, takdela panas. Tu pun kitaorang pergi dalam pukul 2 petang. Beratur pun takda lama sangat. Sambil-sambil beratur bergambar la..hahaha.

Bila turn masuk, hah, terus tak sabar. Macam pertama kali masuk Ikea..hehee. Nak jalan lenggang kangkung sanagt pun tak boleh. Singgah-singgah juga tengok barang lain, tapi sekejap-sekejap. Sebab datang sini nak cari satu barang je.

Dah jumpa, dah ambil gambar rak dia, sebelum ambil kita makan dekat restoran Ikea. Lama gila tak makan meatball semua.

Jadi, mr mafia yang pergi beli order, nad cari tempat duduk.




Ni la kitaorang order, meatbal mesti wajib, hehee. Lepas tu kepak ayam, salmon dan mushroom sup serta roti.

Selalu kitaorang makan sini tak habis, tapau lagi, tapi kali ni licin ye..hahaa. Gila memang gila sebab lama tak makan, setahun lebih kot. Bila dapat makan, rasa lain tau. Semua habis..hahaha.Macam sedap gila meatball tu, eh bukanmeatball je, semua sedap..hahaha.


Dah kenyang, ambil barang yang nak dibeli, terus balik. Barang nad beli, almari Trofast ni untuk kemas mainan anak. Nad beli yang tiga tingkat punya. Penat tengok mainan anak dekat ruang tamu, bersepah manjang. Tu kira-kira, ada duit lebih, bolehla beli. Harga Trofast 3 tingkat ni RM146. Okla, tahan lama nak guna kan.


Masa balik, masalah lain, kereta nak datang ke tempat nad nak keluar. Dahla jauh parking dari Ikea, sebab waktu nad pergi ramai gila keluar. Jadi mr mafia pergi sendiri ke kereta, ambil kereta dan bawak ke tempat Ikea, kitaornag tunggu. Masalah lain, dia buka jalan ke parking B1. Nad turun B2, jadi kenala naik ke B1.

Macam tu la bila dah lama tak pergi Ikea, Mytown ni, blur kejap..hehee. Tapi semuanya ok je.

 hai assalammualaikum

Kek Mamasab Combo Jadi Pilihan Dijadikan Kek Harijadi - Kek harijadi untuk tahun ni bagi birthday February, kita beli kek mamasab je..hehehee. 
 
Kenapa beli kek mamasab, kenapa tak beli kek harijadi yang cantik-cantik tu? 

 
Haha, sebabnya, pernah beli kek harijadi satu perisa tu, sudahnya tak habis, sebab tak semua dalam rumah ni suka perisa tu. 
 
Kek mamasab ada ke perisa campur-campur? 
 
Ya Ada, sebab tu terfikir, tahun ni kek harijadi beli kek mamasab combo je..hehehe.

Kita support kakak sayang kita Julia Johari, dia agen mamasab. Terus whatsup dia cakap nak kek mamasab, terus dia bagi katalog. Bila dah bagi katalog memang rambang mata la, susah juga nak pilih ni..hahahha.

Kek Mamasab Combo Jadi Pilihan Dijadikan Kek Harijadi

Sebenarnya nad teringin sangat nak makan nutella tart mamasab tu, tapi tangguhkan dulu sebab fikir, dalam rumah ni tak semua suka coklat. Scroll punya scroll nampak kek mamasab combo ni. Hah, terus cakap, baik order kek ni ada 4 jenis perisa. Semua boleh makan.
 
Kek combo mamasab ni ada perisa Kuih Pandan Gula Melaka, Pecan Butterscotch, Kek Coklat Devil Food Tanpa Keju dan Red Velvet Standard. Bentuk segiempat.

Terus cakap dengan kak Julia Johari, nak kek combo mamasab ni, pada tarikh 12hb. Siap suruh letak perkataan Happy Birthday Daddy dan Farhanah..ehhee.

Terus kak Julia uruskan, bayar apa semua dan tunggulah 12hb.


Hari yang ditiba pun sampai, runner pun sampai petang. Okla, sebab nak sambut pun malam, jadi kita masukkan dalam peti ais dulu. Dibungkus macam dalam gambar tu..ehehe. Siap ade tulisan Happy Birthday.


Malam tu buka, wow kotak dia unicorn. Suka la budak-budak, tengok kotak pun dah lawa..hahaa.





Alhamdulillah, kek dalam keadaan baik, nampak sedap ye, sama macam dalam gambar.

Kasi close up sikit, aummm sedap kan. Cream di atu, cantik je bentuk.

Sebelum-sebelum ni takut nak beli, sebab ramai cakap kek mamasab ni tak sedap. Yela, dah keluarkan banyak-banayka jadi kualiti kek tu kurang. Tapi, tu la, tekak orang lain-lain, kene cuba sendiri baru tau sedap ke tak.

Bagi nad sedap kek mamasab combo ni. Lembut je kek dia. Macam suami dan anak-anak diaorang suka tiga perisa tu, pandan, butterscoth dan red velvet. Coklat kurang sikit bagi diaorang sebab rasa betul coklat, rasa pekat, ada rasa pahit coklat. Kira okla kek mamasab ni, takdela tak sedap sangat macam orang cakap tu.

Sama je macam kain Norwex, nampak mahal, taknak beli, membazir katanya, tapi cuba try dulu, baru tau kenapa dia mahal. Kain bukan sebarang kain, kain tahan lama, tak berkulat, tak amcam kain biasa cepat kotor, berbau tu. Hah!, kalau korang bermiant dengan kain Norwex, boleh whatsup nad https://nrwexnad.wasap.my/ .Eh terpromote pulak..hehehee..

Korang kalau nak cuba kek mamasab ni, boleh je contact kak Julia Johari  contact +60 13-632 7333
 hai assalammualaikum
 
Sambut Birthday Bulan February, Daddy Dan Farhanah - Bagus kan kalau satu rumah semua bulan yang sama, senang nak sambut birthday, hahaha. Dalam keluarga nad, dua orang je sama bulan, iaitu mr mafia dan Farhanah, si adik tu. Mr mafia 12 Feb , adik pulak 5 Feb.Jadi sambut, masa tunggu mr mafia punya birthday la..hahahha.
 

Dah lama tak sambut meriah, ada kek, ada makanan sedap-sedap, jadi bulan ni, kita buatla meriah sikit. Selalu kek, beli slices je, hehehe, haritu kita beli kek besar sikit, baru best kan. Kek simple-simple je, kek mamasab combo. Kek macam ni bagi kitaorang pun dah meriah..hehee. Biasalah keluarga kecil, 4 orang je, beli mana mampu je. Birthday PKP ni, makan-makan dalam rumah je.


Makanan pulak, nad beli dekat kedai makan terdekat, pergi tapau. Ada ikan siakap, tomyam, ayam goreng kunyit, dengan air tembikai. Harga semua makanan ni cuma RM35 sahaja. Nad pernah buat entry pasal kedai makan ni, boleh baca Kedai Makan Murah di Pandan Jaya


Ambil gambar sebagai kenangan. My lovely family, tema sama pulak, semua hitam..hehee..Ok boleh letak dekat frame..hehee.
 
Adik mommy dah bagi ucapan, ok ucapan untuk daddy/mr mafia pulak..ehehe. Happy Birthday Mr Mafia. Terima kasih Ya Allah, hadirkan insan seorang teman, suami dan ayah untuk anak-anakku. Semoga sentiasa sihat, bertambah usia dan dimurahkan rezeki. Semoga tercapai apa yang diimpikan. Abangla ayah terbaik untuk anak-anak. Alhamdulillah, Allah bagi kesihatan yang baik untuk terus mencari rezeki. 
 
Hadiah, tunggu erk..hahahaa. Belanja makanan dah ni..kihkih..

 hai assalammualaikum

Farhanah Mula Dah Gigit Ibu Jari, Tu Maknanyaaa - malam tadi, masa nak tidur, nad perasan satu yang selama ni nad tak pernah nampak Farhanah buat, tapi malam tadi buat. Dari dia baby sampai besar memang tak pernah dia buat, malam tadi pertama kali dia buat. Farhanah gigit ibu jari dia..hah!!, adakah tu maknanya dia mintak adik..hahahhaa. Farhanah pun dah nak masuk 3 tahun. Itula orang selalu cakap, asal anak gigit ibu jari, mesti nak adik. Eh, nad tak percara bulat-bulat pun, hahaha. 


Nad ada baca, bila anak hisap ibu jari ni, otak dia sedang berkembang. Setiap kali baby menghisap ibu jari kakinya, baby sebenarnya sedang merangsang otaknya untuk berkembang. Setiap bahagian tapak kaki kita ada bahagian yang berfungsi terhadap organ tertentu. Hah macam tu la. Mungkin malam tu dia tengok kaki dia ada something kot..hahaha. Tu tiba-tiba rasa nak gigit.


 

Soal tambah anak..ermmm..

Buat masa sekarang, nad dengan suami masih tak berfikir nak tambah lagi seorang. Dua ni pun dah cukup dulu. Lagipun dengan keadaan sekarang, kewangan kena stabil dulu. Dua orang ni pun, perlukan duit banyak. Mungkin orang lain nak suruh tambah sebab dua anak nad ni perempuan.

Bagi nad, tak salah pun kalau anak perempuan. Dua-dua datang dari sperm bapak dia juga..hahaa. Nak anak lelaki, tu kerja sperma lelaki la. Bukan kita boleh mintak, " hai sperma sila hasilkan anak lelaki ye". Mungkin kita dah usaha, tapi tak dapat lagi. Bukan dah putus asa, ekonomi sekarang belum mengizinkan untuk menambah. Memang kitaorang rancang nak dua anak dulu.





Buat masa sekarang, nad memang tumpukan dekat dua orang ni dulu. Nad nak rehatkan badan. Jarang diaorang pun dua tahun lebih. Dari lahirkan Fariza, sampaila Farhanah, badan nad pun tak pernah berehat lagi. Dari susukan si kakak, sampailah sekarang masih susukan adik, tak berhenti lagi susu badan ni. Terlalu penat. Ni pun tengah ajar adik slow-slow berhenti susu badan.

Mungkin orang cakap,"ala baru dua ". Lain orang lain situasinya. Jadi, janganla kata bab tambah anak semua tu. Biarla kitaorang yang tentukan.

Kalau nad, nak tunggu dua-dua ni pandai uruskan diri sendiri. Sekarang kakak dah tau buat semua sendiri, tinggal adik je. Bila nad dah rasa badan stabil, rehat dah cukup nak rasa tambah anak, tu akan tambahla. Siapa taknak ada anak lelaki. Semuanya Allah dah berikan. Dapat dua anak perempuan ni rezeki dari Allah. Kena jaga elok. Ni kalau tambah, masing-masing terabai, baik takyah kan.

Bab, anak lelaki, kitaorang ada rancang, tapi bukan sekarang..hehee.

hai assalammualaikum

Badan Tewas Akhirnya - Ingat antibodi dah kuat, tapi kahirnya tewas juga. Aku memang siapkan semua kerja , draft aku buat bagi dekat client, sebab masa cuti sekolah, aku nak bawak-bawak ank bercuti. Kalau boleh nak bercuti dengan tenang, taknak fikir pasal kerja. Memang masa bercuti haritu, memang relaks habis otak ni.


Balik dari bercuti, dalam tiga hari, Fariza batuk dan selsema. Aku bagi ubat batuk dan Natural Sniffles bagi hilang selsema dia. Nasib baik ada ubat dia lagi,jadi aku pun bagi. Taknak bagi dia melarat, sebab nanti dia nak pergi sekolah. Alhamdulillah, dia baik dari batuk dan selsema. Nasib baik dia tak kena demam, kalau kena demam lagi susah. Tu aku cepat-cepat buat apa yang patut taknak bagi demam.

Lepas Fariza baik, aku pulak yang batuk. Dalam tiga hari lepas Fariza baik, aku pulak batuk dan sakit tekak. Aku cuba kawal, dengan minum air suam, makan panadol semua. Kalau demam aku boleh kawal, dengan bagi peluh keluar, tapi kalau dah kene sakit tekak, tak dapat nak tolong. Bila sakit tekak, tekak tak selesa, batuk, terus bagi kesan dekat badan. Badan jadi letih semua, yela, dengan batuk lagi. Badan tewas akhinya..demam la aku..hahaa. Anak tak kena, aku yang kena. Takpela, sakit bagi kat aku dari kat anak kan.


Kena juga pergi klinik. Konon nak jimat taknak pergi klinik, last-last kene pergi juga.


Terpaksala makan ubat sebanyak ni. Nak baik punya pasal.

Badan ni suruh aku berehat sekejap. Kuat sangat bekerja ni..huhu..Nak buat macam mana, kerja aku buat ni la gaji aku. Tak buat kang tak dapat duit..Tapi aku tau hadnya juga. Bila aku nak rehat, aku tak ambil banyak job. Otak aku ni pun tak boleh bekerja kuat, kejap lagi resah..hahahaa.

Ingat korang, jangan over bekerja..hehee..
hai assalammualaikum

Selamat Hari Lahir Buat Diriku

18 Julai 2020

Officially, 32...



Alhamdulillah, masih dipanjangkan usia sehingga ke harini. Dapat merasai setiap fasa kehidupan. Masih diberi nafas dan kesihatan yang baik untuk meneruskan kehidupan bersama orang tersayang. Semakin hari usia semakin meningkat. Mungkin tak semua apa kita nak tercapai, tapi kita cuba usaha untuk dapatkannya.

Banyak yang aku belajar tentang kehidupan ni. Lagi bila dah menjadi ibu. Banyak sangat yang aku kena belajar, tapi berharap dapat menjadi anak yang baik, menjadi isteri yang baik dan menjadi ibu yang baik.

Masih merenung sejenak.. memikirkan apakah segala amalan kebaikan seiring dengan usiaku ini.. Namun yang berlalu telahpun berlalu.. masa yang telah pergi pastinya tidak bisa dikembalikan…Cuma teruskan ke hadapan. Pandang ke depan dan keep moving..

Terima kasih Ya Allah, dipinjamkan nyawa ini di dunia ini, mengharungi hidup penuh liku, cabaran dan dugaan… daku memohon pada-Mu ya Allah, berikanlah daku kekuatan menghadapi segala ketentuan-Mu ya Allah… daku memohon agar diriku sentiasa di bawah rahmat dan lindungan-Mu.. bimbinglah daku agar sentiasa berada di jalan-Mu yang lurus lagi benar… berikanlah petunjuk-Mu kepadaku dalam menentukan sesuatu di dunia ini… peliharalah diriku agar istiqamah dalam melaksanakan perintah-Mu… ya Allah, moga pertambahan usia ini juga akan dimanfaatkan dengan lebih mendekatkan diriku kepada-Mu ya Rabb… Aamiiin ya Rabbal Aalamiiin…

Terima kasih juga kepada Mak, ya mak yang melahirkan ku. Menjaga dan membesarkan ku. Semoga Allah merahmati mak dan memanjangkan usia mak.

Terima kasih kepada rakan-rakan dan keluarga yang wish dan mendoakan ku.. Semoga kita kekal bersahabat walaupun tidak kira di dunia nyata atau alam maya. Semoga korang semua sentiasa dirahmati.

Terima kasih...
hai assalammualaikum

Sesekali Makan Maggi, Setiap Sorang Lain Bahan - Kadang jemu makan nasi, penat nak masak banyak lauk. Lagi kalau hari minggu, rasanak rehat dan makan simple je. Jadi, Maggi la jadi pilihan untuk kami sekeluarga makan. Bukan selalu makan Maggi, kadang sebulan sekali, tak pun beberapa bulan baru makan..hahaah. Kadang datang mood tak berapa nak rajin, macam ni la.

Masak maggi senang je, panaskan kuali yang berisi air, campak je rempah dan maggi dalam tu. Tambahla apa yang ada dekat dapur, macam sayur ke, telur ke. Kalau macam mr mafia punya, mesti kene masak bawang merah dan bawang putih dulu. Tu cara dia makan maggi. Nad dengan anak-anak takda macam tu, campak je..ahhaa.. Malas nak tumis-tumis dulu. Cuma suami punya jela.


Entah haritu terlebih rajin, buat lain-lain bahan dalam Maggi.


Suami punya, sayur sawi, dan telur mata. Nak masak kene tumis bawang merah dan bawang putih. Lepas tu letak air dan masukkan maggi dan rempah. Paling penting ada cili api. Tak pedas tak sah suami kita ni.


Yang ni nad punya. Sayur kacang panjang dan telur mata. Sayur tu dah tinggal sikit, jadi nak habiskan, kita masukkan dalam maggi. Perempuan, biasalah, mana yang rasa tinggal sikit, masukkan je dalam apa makanan. Kita makan je kan, asalkan jangan dibiarkan dan masuk dalam tong sampah. Membazir, dahla beli guna duit..huhuhu..


Ni Fariza punya. Ada baby carrot. Haritu daddy dia beli baby carrot ni. Comel je. Dia memang suka carrot. Dia la yang suruh letak baby carrot dekat maggi ni. Ikutkan jela.


Adik punya pulak kosong..hehee..Ni maggi yang dibagi mommy, daddy dan kakak. Adik tak makan banyak, kang bagi satu bungkus tak habis.

Oh Fariza dengan mommy maggi Asam Laksa. Lama tak makan. Daddy pulak maggi kari.

Alhamdulillah, habis ye semua Maggi ni.
hai assalammualaikum

Usia 40an Ni Baru Dapat Rasa Hantar Dan Ambil Anak Ke Sekolah - Masa mula-mula kawin, sebenarnya dia la paling risau tentang nak dapatkan zuriat. Yela, dengan usia dia yang sudah masuk 40 lebih ni, mestilah keinginan nak seorang anak tu tinggi. Usaha punya usaha, alhamdulillah, keluarkan seorang Fariza yang cantik dan baik hati ni..hehee. Sampai dia sendiri tak sangka dah ada anak kandung, anak darah daging sendiri ni. Lelaki sebenarnya teruja lebih, tapi taknak tunjuk konon kontrol macho..hahahhaa..

Bila Fariza dah masuk sekolah, lagi dia macam, besar dah anak dia. Macam tak sangka, boleh dapat tengok anak sendiri masuk alam persekolahan. Bagi dia, bersyukur sangat diberi peluang seperti ini. Apa yang dia katakan masa Fariza kecil " agaknya, kalau Fariza dah sekolah, mestilah cikgu atau kawan-kawan dia fikir abang ni atuk Fariza "..nad gelak jela..hahahha..Sekarang , anaknya pun dah masuk alam persekolahan, tapi steady lagi mr mafia ni, takde pun nampak tua, nampak maintain masih muda..kah..


Bila mr mafia cakap " selama abang hidup ni, ni la pertama kali abang hantar dan ambil budak sekolah tau "..Nad macam biasa tak percaya la..yela, takkan tak pernah hantar anak buah dia ke..lol..

Dia cakap tak...ermmm..dasayt tu..

Jadi, bila ada anak sendiri ni, nah, ambil tugasan hantar dan ambil anak sekolah..hehee..

Nasib mr mafia ni kerja sendiri..Jadi bolehla uruskan masa tu dengan betul.

Selagi boleh ambil anak, dia akan ambil. Takutla nak bagi orang lain ambil. Takut orang tu lalai atau lupa ke...

Haritu, lupa setengah jam pun dah gelabah..hahaa..Nad pulak masa tu tengah layan Maharaja Lawak Mega dekat On Deman, jadi khusyuk..kejam kan lupa anak..Tengok jam, Allahuakbar, dah 12.30 tengahari. anak balik 12 tengahari..kelam kabut jerit panggil mr mafia. Mr mafia pulk tertidur..hurmmm..masing-masing jadi kelam kabut..

Nasib, cikgu masih teman anak lagi.

Lepas kejadian tu, terus alert jam pukul berapa. Sebelum 12 tengahari dah keluar rumah stndby nak ambil anak..

Macam tu la ye..
hai assalammualaikum

Maafkan Mommy Anak-Anak - Hai, bila anak-anak dah tidur, mulalah rasa tenang, aman dan damai. Tapi dalam ketenangan, ada rasa bersalahnya. Macam tu la perasaan mak-mak kan. Siang hari, asyik marah anak je, bila diaorang lena, mulalah rasa, " Maafkan mommy anak-anak, mommy asyik marah je dekat korang "..pastu mulalah menangis..( tengah menaip pun menangis tau )..Mommy memang hati tisu. Mommy buat semua ni sebab saja-saja marah je, tapi marah nak bagi awak berdua paham, awak berdua tau, yang awak berdua buat tu salah. Mommy mintak maaf lagi sebab kadang marah sampai pukul, cubit awak berdua ( tak kuat tapi rasa macam kuat je buat..( nangis lagi)..)


Mommy bersyukur sangat dapat Fariza dan Farhanah tau. Awak berdua kawan mommy bila mommy keseorangan. Awak berdualah yang menceriakan hidup mommy. Mommy tau awak berdua tak salah, bila buat sepah ke, bila kacau mommy ke, sebab awak berdua nak mommy join sekali kan. Tapi maaf, mommy kadang sibuk dengan kerja. Sebab kerja la mommy stress. Mommy cari duit dan simpan untuk masa depan awak, dan nak langsaikan hutan PTPTN mommy.

Mommy tau, Fariza dan Farhanah anak yang baik. Dengar cakap mommy dan daddy. Bila mommy dan daddy suruh ambil apa-apa, kakak paham dan tolong ambil. Tu pun selepas di marah. Kadang mommy tak dapat kawal amarah mommy, maafkan mommy. Mommy nak bagi Fariza paham, untuk hormat orang tua, dengar cakap orang tua, dengar cakap mommy dan daddy. Lepas mommy marah Fariza, mommy mesti nangis, sebab mommy hati tisu..Kalau boleh taknak marah Fariza dan Farhanah, tapi kalau tak marah, awak berdua taknak dengar cakap.


Mommy cuba berlembut pada mulanya, mommy taknak marah selalu, takut mommy kena darah tinggi kang..huhu..Tapi kadang dah berlembut tak jalan. Jadi tinggikan suarala ye.Mommy harap Fariza tak marah mommy. Farhanah pun, harap tak marah mommy.

Cepatla membesar anak-anak. Tolong mommy buat kerja rumah..hahaah..
hai assalammualaikum



Fariza Nak Adik Lelaki Ke Perempuan - Haritu singgah ziarah tengok anak buah baru. Adik ipar baru dapat baby, ni anak ke empat mereka. Tengok baby memang best kan..Bau baby memang best, tapi nak menjaganya..hahaha..kena la bertahan..



Masa nad tengah pegang baby, Fariza datang..Dia bau, dia cium, dia usap. Macam dia buat dekat adik dia dulu. Pastu dia senyum..Dia cakap " baby tidur mommy ..sssyyhh"..oo walah..anak wedok ku..hahahaa..

Kemudian nad tanya dia soalan..

" Fariza, Fariza nak adik lagi tak? "..Dia pandang nad, nad pandang dia. Dia senyum dan jawab " nak " ( dengan anggukan kepala )..Nad tanya lagi.." Fariza nak adik lelaki ke nak adik perempuan? "..Dia terus jawab " perempuan"..hahahaha..Dia bukannya tau lagi perempuan, lelaki sangat tu..cuba nad tanay soalan terbalik, mesti dia jawab lelaki, sebab dia ikut cakap perkataan terakhir kita..

Biasalah, mak ayah, dah dapat anak perempuan, mestilah nak anak lelaki pulak kan. Macam tu jugalah nad dengan mr mafia. Tapi bukan sekarang, bila anak-anak perempuan ku dah membesar, dan pandai uruskan diri sendiri. Penat weii kalau mengandung sekarang, pastu anak-anak kecik lagi. Kita yang uruskan semua..oh noo!!!..


Budak ni pun tak tau apa benda lagi..huhu..

Lagi satu kewangan pun tak stabil lagi. Dua orang ni pun dah cukup parah..hahaha. Biasalah, suami kerja sendiri. Job kejap ada kejap takda..Jadi bersyukur dulu dengan dua orang yang ada ni..Tunggula dia orang membesar, kot nak tambah lagi, akan berusaha untuk dapatkan anak lelaki. Lepas tu tutup kilang..hahahaa..


Tu je nak cerita..heehhehe..Suka tanya macam-macam soalan dekat Fariza..anak dah membesar, nak sekolah tahun depan..huhu...
hai assalammualaikum

Persiapan Raya Untuk Tahun 2019, Semua dah Siap Awal - Alhamdulillah, pejam celik, dah 25 hari kita berpuasa. Lagi beberapa hari lagi nak raya. Tahun ni, semua persiapan, memang nad buat awal, takda lewat-lewat dah. Apa yang nad nak beli untuk dipakai waktu raya, memang nad dah beli sebelum Ramadan lagi..Beli online je..hehee..Mana lagi kalau online dekat shopee. Tahun ni, nak suasana lain sikit dekat rumah. Dah 5 tahun asyik sama je, jadi kita tukar la.






Macam baju raya, memang nad dah cari awal sebelum Ramadan. sebab tau, kalau masa beli bulan puasa, takut harga dia mencekik darah pulak..hahaa. Baju nad, nad beli online je. Harga baju pun murah RM69 je. Alhamdulillah, dapat warna pilihan tahun ni, dengan harga yang murah. Baju pun cantik. Simple je. Baju untuk anak-anak, beli dekat Tesco. Nampak warna tu, baju pun cantik, terus beli. Harga pun murah RM45 sepasang. Baju lelaki, alhamdullilah, dapatla sponsor..



Untuk hiasan dekat rumah pulak, tahun ni memang tukar dan tambah mana yang patut..Nad ada la beli pokok tiruan dekat shopee. saja nak bagi namapk hijau sikit dalam rumah. Ada la nampak segar walaupun pokok tipu je..hehee..



Karpet pun tukar lain. Carila karpet yang bentuk trend sekarang, takda dah bunga-bunga lagi..hehee. Karpet pun beli dekat shopee..RM80 je..sekali postage.


Langsir pun dah siap pasang..Selama ni memang pasang langsir yang arwah mak mertua buat. Ya nad tak berkesempatan nak tengok dia buat langsir raya. Tahun ni pakai langsir yang dia tak sempat nak siapkan. Bahagian cangkuk langsir dia tak sempat pasang, jadi nad bawak kedai yang berdekatan dekat rumah



Kedai ni, kedai kasut..Dia jual barang-barang langsir, manik semua la..barang hiasan untuk hantaran macam tu la.Kasut pun ada. Lepas tu cuab tanya, ada ke jahit langsir tempat bahagian cangkuk. Rasa lega bila chinese laki tu cakap ada. Kalau tak, tak tau nak buat dekat mana. Nad, memang tak la menjahit..hahaha. Kedai ni dekat Pandan Jaya. Langsir pun dah siap pasang.

Setakat ni semua dah siap..Tinggal kemas mana yang belum kemas jela..Kalau boleh malam raya nak rehat terus..taknak buat apa dah..huhuhu..Tahun ni raya balik kampung Meru Klang..
hai assalammualaikum

Happy Anniversary Yang ke Lima - Alhamdulillah, dah 5 tahun hidup bersama dan harap hubungan ni sampai bila-bila hendaknya. Walaupun kehidupan ada yang manis, ada yang pahit, lumrah ye. Yang dah kawin tau la ..hahaa. Mana yang berangan macam dalam drama, almost sweet tu memang takdela..hahahaa. Lepas kawin la macam-macam kau nampak pasangan hidup kau ni macam mana..kohkohkoh!!..Adik-adik mana yang nak kawin tu sila persiapkan mental dan fizikal ya..eh bukan takutkan suruh kawin. Kawin tu memang best sebab dah halal..hehe..Kawin bila betul-betul bersedia. Kena kuat walau dugaan yang mendatang. Cewahh..poyo betul nad berbicara ya..hahaa..Kawin je bila dah bersedia ye..


Dah 5 tahun, apa yang nak dikongsi dekat blog ye..hahhaa. Pasal cerita mana jumpa dah cerita dah. Korang carila sendiri ya dalam blog ni..hehehe. Okla kita cerita perubahan ketara kami ye..hahaa..Ada perubahan ke, macam sama je..Masing-masing masih kurus ya, cuma perut je membuncit..hahaha..Bertambah la ahli keluarga kami dari berdua sekarang berempat. Setakat ni baru dua orang anak perempuan yang ada. Syukur, Allah dah bagi kami zuriat. Yang tak percaya mr mafia la, sebab dia dapat juga merasa jadi daddy. Doa semoga dia dapat tengok anak-anak membesar sampai la diaorang kawin..huhuhu..


Setakat ni memang dua orang dulu la. Nak tambah lain, kemudian la, sebab sekarang kewangan masih belum stabil..Kejap lagi si kakak nak sekolah, jadi guna duit lagi..heehe. Tunggu masing-masing pandai uruskan diri, baru boleh menambah keluarga ya. Letih mommy nak jaga kang kecik-kecik..Mommy pun kene bagi badan berehat, supaya nanti dapat terus dua kembar..eh..hahaha..

Ya, setiap pasangan memang tak perfect, tapi masing-masing cuba cari kelemahan masing-masing dan cuba perbaiki. Walaupun kadang-kadang mr mafia ni selalu buat aku marah je, tapi dia banyak bantu aku dalam dalam blog. Theme blog ni pun dia yang buatkan. Kadang tolong ambilkan gambar. Dan baru-baru ni dia bagi aku apps video untuk aku buat kerja edit video. Apps video tu berbayar. Ada la lagi perkara dia buat bantu aku dalam kerja blog.


Masing-masing cuba support antara satu sama lain. Macam and pun ada kelemahan sendiri. Apa nad boleh bantu, nad cuba bantu. Alam perkahwinan ni buat kita fikir macam mana kita nak jadi suami dan isteri yang bertanggungjawab. Memang banyak benda kau kene fikir ya. Okla, tak tau nak cakap apa lagi..hahahha..Terima kasih doakan kami di facebook dan instagram, twitter sekali..semoga korang pun hidup bahagia.