Articles by "Kami"
Showing posts with label Kami. Show all posts
hai assalammualaikum

Happy Anniversary Yang ke Lima - Alhamdulillah, dah 5 tahun hidup bersama dan harap hubungan ni sampai bila-bila hendaknya. Walaupun kehidupan ada yang manis, ada yang pahit, lumrah ye. Yang dah kawin tau la ..hahaa. Mana yang berangan macam dalam drama, almost sweet tu memang takdela..hahahaa. Lepas kawin la macam-macam kau nampak pasangan hidup kau ni macam mana..kohkohkoh!!..Adik-adik mana yang nak kawin tu sila persiapkan mental dan fizikal ya..eh bukan takutkan suruh kawin. Kawin tu memang best sebab dah halal..hehe..Kawin bila betul-betul bersedia. Kena kuat walau dugaan yang mendatang. Cewahh..poyo betul nad berbicara ya..hahaa..Kawin je bila dah bersedia ye..


Dah 5 tahun, apa yang nak dikongsi dekat blog ye..hahhaa. Pasal cerita mana jumpa dah cerita dah. Korang carila sendiri ya dalam blog ni..hehehe. Okla kita cerita perubahan ketara kami ye..hahaa..Ada perubahan ke, macam sama je..Masing-masing masih kurus ya, cuma perut je membuncit..hahaha..Bertambah la ahli keluarga kami dari berdua sekarang berempat. Setakat ni baru dua orang anak perempuan yang ada. Syukur, Allah dah bagi kami zuriat. Yang tak percaya mr mafia la, sebab dia dapat juga merasa jadi daddy. Doa semoga dia dapat tengok anak-anak membesar sampai la diaorang kawin..huhuhu..


Setakat ni memang dua orang dulu la. Nak tambah lain, kemudian la, sebab sekarang kewangan masih belum stabil..Kejap lagi si kakak nak sekolah, jadi guna duit lagi..heehe. Tunggu masing-masing pandai uruskan diri, baru boleh menambah keluarga ya. Letih mommy nak jaga kang kecik-kecik..Mommy pun kene bagi badan berehat, supaya nanti dapat terus dua kembar..eh..hahaha..

Ya, setiap pasangan memang tak perfect, tapi masing-masing cuba cari kelemahan masing-masing dan cuba perbaiki. Walaupun kadang-kadang mr mafia ni selalu buat aku marah je, tapi dia banyak bantu aku dalam dalam blog. Theme blog ni pun dia yang buatkan. Kadang tolong ambilkan gambar. Dan baru-baru ni dia bagi aku apps video untuk aku buat kerja edit video. Apps video tu berbayar. Ada la lagi perkara dia buat bantu aku dalam kerja blog.


Masing-masing cuba support antara satu sama lain. Macam and pun ada kelemahan sendiri. Apa nad boleh bantu, nad cuba bantu. Alam perkahwinan ni buat kita fikir macam mana kita nak jadi suami dan isteri yang bertanggungjawab. Memang banyak benda kau kene fikir ya. Okla, tak tau nak cakap apa lagi..hahahha..Terima kasih doakan kami di facebook dan instagram, twitter sekali..semoga korang pun hidup bahagia.
hai assalammualaikum

Surprise Pujuk Suami Dan Anak Dari Teddyprank - Selepas kejadian yang menyedihkan semasa birthday anak << klik nak tau lebih lanjut, lusanya kita bagi kejutan lagi. Kejutan untuk memujuk..hahaha. Ni kali kedua nad buat kejutan dekat mr mafia. Sebelum ni buat kejutan birthday dia, kali ni buat kejutan untuk memujuk..hahaa. Nad kan suka buat kejutan-kejutan ni, isteri yang romantik kan i..hahaa..

Buat kejutan bukan untuk hari istimewa je tau, kejutan untuk pujuk pun boleh, konfirm, diaorang akan senyum dan hargai apa kita buat..kihkih. Nak jimat buat kejutan dua dalam satu..Kejutan untuk birthday anak juga. Haritu tak belikan dia kek, hanya bawak pergi playground je, kali ni ada kek siap dengan surpriseeeeeee....

Surprise ni semua nad buat last minute. Mujur ada Teddyprank bantu nad. Senang kerja..Nad nak buat semua sendiri, memang tak boleh la..dahla tak reti bawak kereta, celah mana nak pergi beli belon , kek semua, pulak tu takda masa..huhu..

Plan ni semua memang kena sabar, walaupun kau main terjah je. Yang penting jadi!! Bukan senang nak ajak mr mafia keluar kalau takda apa nak buat. Jadi alasan, nak belanja anak makan. Kebetulan hari Khamis tu, Fariza ada check up klinik, lepas habis check up terus pergi ke Mytown Cheras dan makan di kedai Mr Dakgalbi. Macam biasa, nad akan buat macam biasa je, padahal jantung dah laju, macam mana la surprise ni nanti..hahaa. Jadi ke tidak ni.

Thank you Teddyprank, surprse delivery terbaik..

Bila tengah syok makan tu, sekali Si Wawa datang dari belakang. Dia tak bagitau pun dia dah sampai..hahaa..Weii bukan lelaki kita je terkejut, tapi dengan nad sekali terkejut..haha..Pandai Wawa ni tau. Tak menahan tengok muka mr mafia weyy, nad pun baru nak berlakon nak tau awek mana bagi suami kita ni..amboiii..hahaa..Tapi, tak terkata pulak..kihkih..( kau jangan cari nahas nad )..


Korang tengokla video ni, hehehe..Tengok muka dia, dengan terbeliak biji mata bila nama dia disebut..kah. Dan Fariza sekali, dia pun terkejut sebab nama dia disebut dan ada orang ucap " Happy Birthday " dekat dia..Siap ada kek..yeahh..Orang yang tenagh makan pun duk tengok je..hahaa..

surprise untuk mereka berdua

ciuman kasih sayang buat surprise..hahaa

Terima Kasih Teddyprank..Korang memang awesome..terlaksana juga buat kejutan untuk dua orang tersayang ni. Tersenyum mr mafia dan Fariza, pujukan selesai.. Kihkih. Suami terharu, anak gembira, mommy puas hati..hheheh.

Teddyprank Memang Terbaik

Pertama kali nad guna khidmat Teddyprank ni. Risau juga, macam mana la surprise tu nanti, yela last minute. Tapi, alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. Yang penting kena fokus dengan apa yang ko nak buat haritu..haha..Yela, dah bagitau mana lokasi dan waktu untuk surprise tu, kalau lain jadinya memang tak menjadila.. Buat semata nak pujuk orang tersayang..



awat kiut sangat kek ni

Tak sabar dia nak makan kek dia

Masa nad order delivery surprise ni, semuanya guna whatsup sahaja, contoh macam kita nak buat surprise macam mana, apa yang kita nak bagi dekat orang tu, belon macam mana, ucapan apa, bagitau lokasi dengan waktu penghantaran. Hasilnya ada belon I Love You, sejambak coklat dan kek. senang kerja kan. Yang kek tu pun nad tak tau kek apa sebenarnya..hahaa..Pandai juga diaornag pilih kek tu..sesuai dengan anak dara kita tau..

happy family

Amacam, korang ada rasa nak buat surprise dekat seseorang tak. Memang nad rekomen korang guna team Teddyprank ni. Tak kisahla surprise untuk apa pun seperti:
๐ŸŽ‚ Birthday
๐Ÿ’ Anniversary
๐Ÿค• Get well soon
๐Ÿซ I'm sorry
๐ŸŽ“ Congratulation
❤️ I love you
๐ŸŽ saje suka-suka nak bagi pun boleh.

Pilih mana korang suka , Teddyprank boleh terus hantarkan ke tangan penerima dan taraaaaa, konpem si dia terkejut dan gembira. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜˜ .Tak kisah area mana, as long as dalam KL dan Selangor, diaorang boleh hantarkan.  FREE BELON, FREE KAD & FREE DELIVERY IN KL‼

Teddyprank, Secret Surprise Planner

Nak tengok pakej lain di Teddyprank boleh layari

๐ŸŽˆ Facebook: @teddyprank4u
๐ŸŽˆ Instagram: @teddyprank
๐ŸŽˆ 019-7564019
๐Ÿ“ž http://www.wasap.my/60197564019
hai assalammualaikum



Harga Barang Di Ikea Banyak Naik - Sejak bila terjebak dan kenal Ikea ni?  Sejak kawin dengann mr mafia la. Dia la hantu ikea,  dan dibawanya sekali isteri untuk terjebak dalam ni..hahaha. Nah, sampai sekarang, ikea jela kalau rasa nak beli rak ke,  perabot ke. Join pulak group dekorasi Ikea, ermm lagi la suka.



Nad suka deko-deko ni sejak remaja lagi.  Waktu tu, inspirasi untuk mendekorasi nad tengok dekat kamus bergambar sekolah tu..serius weii. Semua gambar dalam tu teratur je, sampai berangan, nanti ada rumah,  nak deko macam dalam gambar tu..hahah. Waktu remaja, nad mana ada phone lagi nak google,  takda internet,  takda apa.  Nad ada handphone pun masa kerja partime lepas STPM rasanya..huhu

Harga Naik Lepas SST.. Betul Ke??

Lepas kawin, ikea jela tempat cari barang untuk mendekorasi rumah. Nad beli mana yang perlu je,  sebab harga barang dekat Ikea bukan murah,  mahal semuanya. Masa tu boleh consider belki lagi,  sebab masih mampu beli.  Tapi sejak ada SST ni,  nad tengok,  barangnya lagi naik harga. Ternganga kejap bila survey website dia. Aduhhh.. 


Contoh macam nad beli satu rak dekat Ikea ni,  rak Mulig nama dia. Gambar nad dah bagi tu. Cantik,  sebab warna putih,  lebar dan punyai 5 tingkat. Boleh letak banyak barang dekat situ. Nad buat letak barang-barang review nad dan hadiah yang kawan bagi.  Berbaloi beli, harga masa nad beli cuma RM199. Ok sangat..

Lepas tu nad tengok lagi lepas SST dilancarkan,  dia jadi RM222. Mak aihh,  naik banyak harga tu..fuh,  terkejut kejap. Duk fikir,  nak beli ke tak. Akhirnya nad beli juga,  sebab apa?  Mak nad yang nak..hehe. Mak nampak rak ni dekat rumah nad,  pastu dia cakap " elok rak ni,  buat letak tupperware dekat rumah mak,  tupperware kan banyak".. Hah bila mak dah cakap macam tu,  kita pun,  nak sangat belikan.  Bior hati mak kita gembira. Tersusun sikit rumah mak tu bila guna rak Mulig ni. 

Tu yang akhirnya beli juga..hahaha.. Harga dia pandang tepi jela.  Sebab lepas ni dah tak beli pun..hahaha. 

Barang dekat Ikea, kalau nak, kita kena survey dulu,  tengok harga,  kumpul duit baru beli. Kalau rasa barang dah naik gegiler mcm tu,  kau fikir balik berguna ke tak atau cari tempat dekorasi atau kedai perabot lain..haha. Tapi, ikea ni memang tempat berhantu,  orang tetap datang dan beli. Macam nad la..kahkahkah. 


hai assalammualaikum


Bibik Dan Penjaga Budak Tiada,  Suami kan Ada

Bila Tiada Bibik Atau Penjaga Budak - Memang dari anak pertama,  pergi event mana-mana yang melibatkan kerja nad,  nad akan bawak anak.  Mak mertua dah takda, keluarga nad pulak dekat Klang.  Takkanla nad nak hantar anak ke klang. Jiran pulak semua dah tua-tua. Takkan nak suruh jaga pulak kan. Jadinya, suami la yang jadi bibik untuk jaga anak-anak ni.

Mr mafia kerja sendiri,  jadi gaji pun bukan macam orang gaji sebulan.  Nak bayar penjaga memang tak mampu lagi. Nak pergi event pun kena tengok dia ada hal ke tak pada tarikh berkenaan.  Kalau takde, dia ok, tolong jaga anak-anak.

Sebelum ni baru anak seorang,  boleh la nad angkut sendiri,  tapi dah dua orang ni,  tak boleh la..hahaha. .Kakak Fariza pun dah tak terkawal sekarang. .Huhu. Sebab tu perlu bantuan suami.


Memang pergi event, nad bukan tinggalkan anak-anak dengan suami dekat rumah,  nad bawak sekali pergi event. Sebab Farhanah,  si adik ni masih menyusu badan. Kakak Fariza pun masih menyusu badan juga,  tapi masih boleh kontrol bila dekat luar. Tapi bila datang penat dia,  nak tidur ke,  mulala mencari susu.

Kalau pergi event yang boleh bawa anak-anak ok lagi.  Kalau event tu tak boleh bawak anak,  tu sebab suami kena jaga. Nad tengok tempat juga,  kalau bersesuaian nad amik job tu, contoh kalau buat dekat shopping mall, ok la. Sebab tu nad kena amik job yang ada bayaran. Sebab nak bayar duit minyak kereta..heheh. Dah dia tolong bawak, tolong jaga anak,  upahnya minyak kereta la..huhu.

Macam ni la kerja blogger yang mencari rezeki. Job bukan selalu ada, nad pulak memang fulltime blogger. Jadi, bila dapat job tu dengan bayaran, memang ambil. Harap client kenala paham. Huhu. .Blogger bukan suka-suka buat kerja, blogger lagi banyak kerja.  Bayaran dapat tu nak kena bayar banyak benda.

Harap anak-anak faham kerja mommy..huhu.
hai assalammualaikum

Tengah tengok barang Smiggle

Mr Mafia Pun Suka Smiggle - Semua mesti tahu kan pasal kedai Smiggle ni. Siap ada isu lagi, siapa tak ada barang Smiggle ni dia miskin..Rasanya la isu macam tu..hahaha. Tak kisah pun pasal tu semua. Biarla orang nak cakap ape, miskin ka, apa ka, asalkan kita tau kenapa kita tak beli. Nak beli pun tak salah, hak masing-masing kan. Siapa masuk kedai Smiggle ni, memang tak keruan la, mana taknya, barang dia semua comel-comel, kiut, cantik, lip lap, lip lap gitu..hahaa..

Nad pernah masuk dua kali sebelum ni, memang bila masuk kedai Smiggle ni, terus cakap woww!!...haahha..Mana taknya, barang dia warna warni, memang menarik untuk orang masuk lagi-lagi perempuan. Barang dia pun macam-macam bentuk dan kebanyakannya adalah alat-alat stationary. Tapi sebenarnya, bukan orang perempuan je suka masuk dalam ni, sekali suami kita pun suka weii..hahahhaa.

Kotak pensil dia berkenan

disuruhnya anak pilih. Belinya tidak..

Haritu, lepas habis event Laurier, kitaorang jalan-jalan dalam Sunway Velocity Mall tu. Dah satu-satu masuk, sekali mr mafia masuk kedai Smiggle ni..hahaa. Nad ingat dia taknak masuk, tapi masa dekat luar kedai, dia cakap " cantikla barang-barang dia "..Terkjut kejap..hahaha..weeii barang-barang kiut macam ni, selalu perempuan je suka..hahaa. Sekali dia ternampak kotak pensil bentuk kereta. Dia dah suka dah, tapi bila dia tengok harga, kahkahkah!, nad gelakkan je. Paham-paham jela, mahal sangat..hehee. Tapi dia cakap, " takpe, nanti kumpul duit, boleh datang dan beli "..hahaha..Suka sangat dia dengan bentuk kereta tu.

Pensel box bentuk Bola pulak

Lepastu ada bentuk bola, ada cakap dekat Fariza " nah bola ni, suka tak "..adehla..anak kita gegirl bang oii..

Barang-barang beg sekolah yang cantik

Pensel box, cantiknya lahai

Banyak barang stationary dekat sini

Kitaorang jalan-jalan masuk je. Tak beli pun. Takde duit masa tu nak beli. Fariza pun memang jenis, kalau kita cakap taknak, dia takkan amik. Sebab tu, berani je masukkan dia dalam kedai mainan atau kedai macam Smiggle ni. Tapi tak tau la dah besar nanti kan..hahaha..Mungkin dah besar, kita cakap slowtalk, kita takda duit. Nak boleh, kita kumpul ye..hah!!, gituu..hehehe..

Nad tengok, walaupun harga barang Smiggle ni mahal, tapi dia tahan lasak. Yela, dibuat dengan jenis kain yang berkualiti, tahan lasak ni. Kalau tak, takkanla harga dia mahal bebenor macam tu. Kedai Smiggle ada banyak tempat dalam shopping mall. Kalau rasa nak beli, belilah..sebab nad pun rasa nak beli..haaha..
hai assalammualaikum

Selamat Hari Lahir Nadia Johari - 18 Julai, Selamat Hari Lahir Nadia Johari. Ting, tong...30 tahun...yes..sekarang kita dah 30 tahun weiii..Kejapnya masa berlalu..Dengan umur ni, aku dah ada dua orang anak perempuan. Tak pernah terfikir, tapi ni la sesuatu yang berharga bagi diriku. Walaupun dulu mempunyai keinginan yang berbeza, dengan apa yang diperolehi sekarang, masih tetap manis dan bahagia. Walaupun tak kaya, masih mampu perolehi apa yang aku mahu. Allah dah tulis apa yang terbaik untuk kita.


Usia adalah nombor semata. Masih ada harapan untuk capai apa yang diinginkan. Terima kasih yang doakan kita, semoga korang pun dimurahkan rezeki dan dipanjangkan usia serta diberi kesihatan yang baik. Apa yang berlaku selepas ni, harap semuanya baik-baik sahaja. Mengharapkan dapat melihat anak-anak membesar.


Keluarga kecilku. Terima kasih suami, selalu sabar dan tahan dengan perangai aku..hahaha.

Malam harijadi kita, mr mafia belanja makan. Dia suruh pilih tempat, dan dua tempat dalam kepala iaitu Cheese banjir atau Shushi king. Tapi, last-last, makan Burger Bakar Abang Burn je..hahaha. Sebab??..adalah sebabnya .hehee..dua tempat tu boleh pergi lain kali.


Nad makan Burger Bakar Abang Burn dekat Dagang Avenue Food Court Ampang, depan Balai Polis Pandan Indah. Suka, sebab tempat tu belum pernah pergi lagi. Ya, nad ni simple, kalau belum pernah pergi, memang nad suka. Bila datang, tengok banyak menu lain ada dekat situ, tapi dah cakap nak makan burger bakar, kita order burger bakar. Makanan lain boleh cuba lain kali.



Nad nak rasa yang cheese Algot tu..hehehe. Jadi orderla Burger Daging campur cheese algot. Lepas tu order meatball dan satay.




Burger boleh tahan, algot dia rasa kenyal-kenyal gitu. Sedapla juga. Kenyangg..


Tempat yang ok, sebab ramai orang, macam-macam ragam orang boleh tengok..hehheh. Lepas ni boleh datang lagi Dagang Avenue Food Court Ampang ni cuba makanan lain..
hai assalammualaikum

Mak, Mommy, Ibu, Insan Yang Luar Biasa : Selamat Hari Ibu - Semalam Hari Ibu, tapi setiap hari sebenarnya Hari Ibu kan...huhu..Yela setiap hari mak, mommy dan ibu buat kerja setiap hari.

Kamu takkan dapat tau macam mana perasaan menjadi mak, mommy dan ibu jika kamu tidak merasainya. 
Kamu takkan dapat tau macam mana perasaan menjadi mak, mommy dan ibu jika kamu tidak melaluinya sendiri.

Masa jadi seorang anak, ko tak paham macam mana perasaan seorang mak, mommy dan ibu. Mungkin mereka mendiamkan diri, tapi dalam hati mereka sentiasa mendoakan yang terbaik untuk anaknya. Mungkin ada benda yang disimpan dan tak dapat diluahkan. Tak pernah membenci anaknya walau anaknya buat benda yang disakiti. Itulah mereka yang bernama mak, mommy dan ibu.


Kalau sebelum ni tak tau apa itu perasaan menjadi ibu, sekarang nad dah paham selepas melaluinya. Saat merasai mengandung, saat merasai melahirkan anak, saat berpantang, saat membesar dan menjaga anak. Semuanya tu memberi kesedaran, yang menjadi seorang mak, mommy dan ibu bukan mudah. Masa tu jugalah kena buat kerja rumah, kena masak, semuanya buat dalam satu masa. Penat!! yes memang penat. Semua ni dibuat sebagai tanggungjawab seorang isteri dan ibu.

Umur 30, sekarang dah mempunyai dua orang anak, dan dua-dua perempuan. Sangat teruja bila mereka ada di sisi. Pejam celik pejam celik, si kakak dah nak 3 tahun, adik 3 bulan..amazing world..Ni baru dah kelam kabut, nak bahagikan  masa dengan kerja rumah , anak dan kerja cari duit. Tapi, nad hargai setiap moment tu. Semoga mommy diberikan kesihatan yang baik dan dipanjangkan umur untuk tengok anak-anak mommy membesar..


Untuk mak, nad sayang mak. Nad banyakkan sakit hati, mak sabar je..huhu..sorry mak. Nad doakan mak dipanjangkan umur, diberi kesihatan yang baik,. Diah sayang mak. Happy mothers day mak.


Ni mak mertua, tapi tak sempat jadi mak mertua. Mak  mertua dah kembali ke Maha Yang Esa. Sempat jumpa beberapa kali je, dan sempat shoping untuk barang hantaran masa tunang. Beberapa bulan lepas tunang, arwah mommy pergi. Nad selalu doakan mommy, setiap kali cucu mommy main sorang-sorang atau ketawa sorang-sorang, nad akan fikir, cucu mommy main dengan mommy. Mommy datang rumah nak tengok cucu..hehee. Kalau mommy masih ada, mesti nad belajar banyak benda dari mommy. Semua tu tak sempat. Selamat Hari Ibu mommy. Al-Fatihah.


Dan kepada semua, Selamat Hari Ibu. Terima kasih mr mafia, sambut awal Hari Ibu, nad pun tak ingat Hari Ibu bila..haaha..banyak sangat fikir,.dia belanja kita Secret Recipe dengan donat. Lepas tu kelmarin dia belikan burger bakar Abang Burn..huhu
hai assalammualaikum

Cadar Ikea Menarik Semuanya - Haritu cuaca panas betul, jadinya ajak mr mafia pergi cari tempat beraircond..heheh. Tempat yang dituju mestila ikea Cheras, sebab dah dekat dengan rumah. Sebenarnya nak cari barang juga, almari adik Farhanah dengan mejabeg tulis Fariza. Nad pun ada nak belitau barang untuk nad.

Sampai ikea je, memang sejuk...hahhaa. Duk lama-lama dalam tu pun takpe. Macam biasalah, bila sampai ikea, tengok-tengokla mana berkenan. Sedangkan dah tulis dalam kertas apa yang nak dibeli. Biasalah usha-usha kan, kot-kot boleh buat dekorasi nanti dekat rumah..kahkahkah.





Sampai tempat cadar, tengok, cantik sangat. Memang berkenan dekat cadar ikea ni. Semuanya cantik belaka, dan sedap je bila dah duduk. Baring apatah lagi, boleh tertidur dekat situ..hahaha. Letak Farhanah, memang tidur sahaja. Angkatla dari tilam ke tilam, diletak atas berlainan corak cadar tu, tak bangun.

Memang teringin nak beli cadar katil ikea ni. Tapi nantila dulu, nad nak beli barang lain dulu. Ramai kata, bulat2 putih tu lawa.



Fariza sekarang dah pandai, dia naikpun sendiri atas katil, terus tarik selimut tu, dan baring..hahaha. Nampak sedap sangat katil tu. Mana taknya,mommy pun rasa best je, Fariza sampai taknak turun dari katil. Dahla lembut. Mau tak bangun bila dah tidur.




Datang ikea, mestila kena makan meatball dekat sini...kihkih..nyumnyum..kongsila dengan mr mafia. Fariza makan sup dengan kek. Ayam goreng pun ada. Bestnya ayam goreng dia macam rangup sikit..sedapp..


Adik Farhanah, masa makan baru bangun. Lepas kenyang baru tukar turn, daddy pulak jaga dan layan dia. Mommy sambung makan meatball.

Haritu beli almari baju adik Farhanah dengan meja tulis Fariza. Cadangnya memang nad nak beli barang lain juga, barang besar, tapi mr mafia cakap kereta tak muat. Sabar jela, nad ni dahla malas nak keluar banyak kali. Barang apa nad nak beli, hah tu nanti nad cerita apa yang nad nak beli ye selain.


hai assalammualaikum


Bentan selepas Berpantang

Bentan - Nad tak tau macam mana sebenarnya kena bentan ni. Nad tau pasal bentan pun masa mengandung la kan. Kalau tak, tak tau pasal bentan ni semua. Orang cakap, lepas bersalin, kena pantang betul-betul, kalau tak kena bentan nanti. Katanya, bentan ni kalau kena memang sakit dan menyusahkan semua orang.

Bentan boleh terjadi semasa berpantang atau lepas berpantang. Sebab tu orang cakap, bila berpantang tu, kena pantang betul-betul. Badan kita, orang perempuan masih lemah dan banyak perlu dijaga. Walaupun lepas pantang dua bulan ke tiga bulan, mesti kena jaga juga. Pantang makan segala. Jangan buat kerja berat-berat.

Mak pernah cerita, masa dulu, mak pun oernah kena bentan, lagi tumpah darah. Mak salah makan, tu pun dah lepas habis pantang. Nad dengar seram juga. Bila hampir kena dekat diri sendiri, takut juga.

Pengalaman Sendiri

Sebenarnya, nak dijadikan cerita, hari Sabtu lepas, nad bangun dari tidur. Tiba-tiba kepala pening, macam nak pitam, berdenyut-denyut kepala. Perut lapar sangat, sedangkan malam semalam dah makan banyak. Lagi menakutkan, badan tiba-tiba sejuk dan keluarkan peluh sampai menitik-nitik dan basah kuyup habis. Memang seram kau, bila tengok cermin. Peluh keluar tiba-tiba tu, macam orang bersenam pulak. Sedangkan waktu tu panas giler cuaca, nad sejuk yang amat.

Tapi nad tahan dan gigih buat air untuk sarapan, sebab fikir, ia jadi sebab nad lapar. Masa buat air tu, nad terduduk denkat kabinet, sebab pening giler. Dah siap air, terus makan cicah roti. Ok sikit, peluh pun kurang. Allahuakbar, tertanya-tanya kenapa jadi macam tu.

Lepas tu tanya kawan-kawan blogger KBBA9. Rupanya diaorang cakap macam nak kena bentan tu. Oh my, bentan kau!!. Nad dah cuak. Diaorang takdela takutkan, lagi best, diaorang bagi cara supaya tak jadi lagi macam tu.

Cara elakkan bentan:
- Pakai stokin
- Bertungku, wajib buat. Masa kat kampung nad tak bertungku pun. Pastu kak sue cakap, kalau takde tungku dekat rumah, ambil botol air, isi air panas, bungkus botol dengan kain dan tuam dekat badan. Gigih buat
- Bagi badan berpeluh
- Minum jamu

Cara lain
- Sapu minyak panas
- Pakai baju panas
- Berselimut semasa tidur

Mungkin banyak lagi cara dia. Kenala google. Baru tau, bentan banyak jenis rupanya..

1) Bentan Urat
Badan ibu tiba-tiba lemah, demam serta biasa-biasa urat dan setiap sendi badan. Lutut menggigil kesejukan meskipun waktu tengahari, seluruh otot badan menjadi tegang dan kejang.
Punca - ibu terlalu aktif bergerak
Rawatan - sapukan minyak urut di badan dan urutan perlahan

2) Bentan Urat Peranakan / Urat Rahim
Kesakitan di bahagian ari-ari sehingga boleh menyebabkan kejadian tumpah darah. Kesakitan melampau boleh menyebabkan ibu tidak dapat meluruskan kaki beliau.
Punca - Ibu mengangkat barang-barang berat
Rawatan - Ibu digalakkan baring di lantai tanpa alas bantal, alas punggung dengan 2 biji bantal atau sandarkan kaki pada dinding untuk kurangkan pengaliran darah

3) Bentan Urat Besar (Pinggang)
Urat besar ialah urat buluh Rahim yang melalui bahagian pinggul yang dikenali sebagai urat sum. Ibu yang mengalami bentan urat besar ini akan merasa lenguh dan sakit di bahagian belakang (tongkeng), pinggang dan tumit kaki.
Punca - tidak dapat dikenalpasti, tetapi biasanya berlaku kepada ibu yang bersalin melalui pembedahan
Rawatan - Rehat dan kurangkan bergerak.

Nad mungkin yang no 1 tu..huhu. Nad masih pantang makan walaupun dah balik kl ni. Memang tunggu anak masuk 4 bulan baru macam berani nak makan macam-macam. Rasa takut pulak. Nampaknya kena jaga ni dan cari jamu.

hai assalammualaikum

Berjangkit Selsema Dan Batuk - Dekat kampung kalau seorang dah sakit, akan jangkit dekat orang lain. Macam anak buah, dia muntah, lepas dia elok, kena dekat Fariza pulak. Fariza bukan setakat muntah tapi cirit birit pulak. Lepas tu nad pula kena cirit birit. Lemau terus badan bila cirit ni. Nak baring je. Tapi nasib sehari je. Sebab lepas tu nad muntah. Muntah je, baring, alhamdulillah sihat.

Esoknya ayah pulak kena cirit birit. Hah!! macam tu la bila sorang dah kena, akan ada yang kena juga. Padahal tak makan benda-benda pelik atau expired pun. Makan masakan mak yang memang baru dimasak. Pelik sungguh. Tu baru cirit. Batuk dan selsema lagi la senang jangkit. Bukan orang besar je, budak kecik pun kene. Baby pun kena jangkit.


Farhanah sekarang batuk pulak. Dahla baby lagi, malam-malam terbatuk-batuk, kesian tengok. Bila baby tak boleh bagi ubat lagi. Hanya susu ibu dan bagi dia berak, biar lendir kahak keluar dekat najis dia. Itu je boleh buat. Batuk dia takde teruk sangat. Si kakak pun batuk dan selsema. Nad buat minyak bawang putih je sekarang ni.

Bila budak berdua ni batuk dan selsema, lagi tengah susukan diaorang berdua, nad pula yang berjangkit dengan diaorang. Semalam dah mula bersin-bersin. Ingat bila dah keluarkan hingus, lega la sikit, rupanya dia keluar dan keluar. Tekak pulak rasa perit. Alahaii..ni rasa tak bermaya je..huhu. Nak buat kerja pun tak larat.

Orang besar sakit takpe, ni kalau si kakak dan adik sakit, haishh risau. Nasib Kakak Fariza masih aktif bermain. Adik pun ok lagi, tak meragam atau menangis. Nad je masih pening kepala. Doakan kami semua cepat sembuh ye.
hai assalammualaikum


Rutin Kerja Rumah Lebih Fleksibel Walaupun Anak Dua - Hah, dah tiga hari dekat kl ni, dah kembali kepada rutin sebagai seorang isteri dan mak ni oii. Dah tiga hari juga dah buat macam-macam ni. Sebelum balik, risau juga, macam mana la situasi kita ni nanti bila balik, mampu ke uruskan kerja rumah dan jaga dua orang anak lagi ni. Kelam kabut ke tak ni..hahaha. Nasib semuanya baik-baik je.

Sampai rumah kl je, terus kemas apa patut. Yang penting bahagian ruang tamu ni ha. Kemas juga barang-barang yang diangkut dari rumah. Ye, ni la perempuan, kadang baru sampai terus kemas. Kemas sikit-sikit je. Baju bebudak ni pun kemas, cuma baju kita je belum, masih dalam beg..hahaha. Tapi dah siap kemas masa sebelum balik, tinggal masukkan dalam almari je. Si adik Farhanah nasib boleh terima tempat baru ni. Tak meragam, sangat baik..terima kasih Farhanah, memudahkan kerja mommy.


Si kakak, biasalah, dengan tantrumnya tak sudah..haaha. Ada je yang tak kena, tapi bila ada mainan dia, leka habis main. Ajak mommy main, ok mommy layan. Kadang mommy ajak si kakak Fariza kemas sekali. Takut tinggalkan dia sorang-sorang dengan adiknya. Kang ada dibuatnya kang. Kadang main dengan adik, tunjukkan mainan dia.

Adik Farhanah kerjanya tidur je. Bangun nak susu. Memang mudah kerja mommy. Jadi banyak masa layankan si kakak Fariza. Dia bangun nak susu je. Dia bangun pun dalam pukul 8 ke 9 pagi. Jadi selepas subuh, mommy akan siap-siap kemas rumah, bersihkan dapur dan ruang tamu mana yang patut. Fariza akan terjaga bila dia terdengar sesuatu macam nad terbuat bising, atau dia tersedar, tengok-tengok mommynya takda. Bila dia bangun je, nad layan dia kejap, dalam 15 minit macam tu, akan terus mandikan dia. Takde dah mandi lewat-lewat macam dulu. Sebab tau adiknya Farhanah akan bangun nak susu. Siap kakak, buat sarapan semua, adiknya bangun.

Bagi susu dekat Farhanah, agak-agak dia dah kenyang, tak lama pun, masak air untuk mandikan dia. Sambil tunggu air masak, layan la Fariza dan Farhanah ni. Nak buat macam mana, dua-dua kena adil kasih sayang..hahaha. Kang dua-dua tantrum, mommy pening. Dah mandikan adik, tinggalkan adik kejap dekat tilam, ajak Fariza siram pokok bunga pulak. Selesai, duduk sekejap layan adik dan kakak lagi tengok tv. Nad sambil-sambil online..hehehe.


Dalam pukul 12 tengah ari macam tu, siap-siap barang untuk masak pulak. Adik Farhanah sambung tidur. Nasib baik ada buaian serba alih pemberian kawan mr mafia. Terima kasih bagi buian ni. Buaian untuk Fariza dulu, sekarang adik pulak pakai. Nad mintak mr mafia belikan spring letrik tu. Spring letrik buaian tu harga RM190, nad pilih warna pink. Memang sangat membantu. Adik Farhanah tidur lena sebab terhenjut je buaian tu. Mommy pun senang nak masak.


Pertama kali masak selepas dua bulan bercuti..kihkih..masih ada skill memasak ok. Makanan masih dalam pantang..mak kata suruh lantang lagi..baikla mak..kita dengar cakap mak. Selesai masak, nad mandi dan solat.

Selesai makan, rehat semua layan si kakak dan adik. Adik pun bangun sebab lapar. Pasang tv cerita kartun bagi kakak layan, taknak bagi dia tengok adik tengah menyusu, nanti dia nak susu juga..kihkih..petang tu bila adik dah tidur, hah waktu tu, kakak bolehla susu nak tidur petang juga. Ye semua tidur..hahaha.

Petang masing-masing bangun dalam pukul 5.30 petang ke atau 6 petang, nad akan terus mandikan diaorang. Mommy pun siap-siap mandi nak layan drama melayu tv3 pukul 7 petang..habis cerita, solat lepas tu masak malam. Masak sikit-sikit je, kadang lauk siang ada lagi. Lepas tu layanla tv.



Sekarang tidur awal, pukul 12.30 ke atau 12 malam dah kena tidur. Kalau sebelum ni pukul 1, 2 pagi baru tidur..dah duduk kampung dua bulan, tidur awal, jadinya dah terbiasa tidur awal. Tak boleh dah lewat-lewat.

Hah macam ni la nad uruskan kerja rumah dan anak. Rutin kerja macam biasa, cuma tambah seorang anak dan memasak. Mandikan anak awal sebab dah buat dekat kampung, jadi dah terbiasa. Balik kl terus buat macam dekat kampung. Jadi semua kerja jadi mudah dan senang. Si adik Farhanah pun tak banyaj meragam, kerja tidur je..hehee. Jadi kakak banyak dapat layanan yang lebih. Itupun macam tak cukup bagi dia..haishh pening kita tau.

Yang penting, kerja nad tak kelam kabut. Ok je..hehhee..Jadi tajda masalah mak anak dua ni buat kerja..hehhe.