hai assalammualaikum


Tutorial Blog : Cara Letak Sitemap Di Blog - Setelah beberapa tahun nad berblogging baru nad tau kenapa kebanyakan blog letak sitemap dekat blog die. Sitemap ni sangat penting kerana ia membantu pembaca untuk mencari entry yang diinginkan. Sitemap ialah link entry kita berdasarkan kategori/label yang telah dibuat oleh blogger tersebut dan mengikut urutan huruf. Perkara penting jangan tag macam-macam sebab sitemap akan nampak terlalu berserabut.

Tutorial Cara Letak Sitemap Di Blog


1) 1. Dari dashboard > Pages > new page 


2) Letak tajuk Sitemap > Klik Pada HTML  


3) Copy dan Paste Code dibawah ini dalam entry.

 <div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
<script style="text/javascript" src="https://79c1d022c202acd8eeb1cd39e91161aa41984638.googledrive.com/host/0B4cdPjkIVWQHZWxVWUc3SXExMzQ/
"></script>
<script src="http://www.miszrockers.blogspot.com/feeds/posts/default?max-results=9999&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc"></script>
<br /></div>


4) Tukar url website dalam code (tulisan tebal) diatas kepada link website anda


5) Save/publish page. Siap

Note: Anda juga boleh pilih untuk link manually, dan letakkan link di mana sahaja yang anda rasakan perlu. Tapi seeloknya letak di bahagian menutab utama..senang orang nak tengok. Selamat mencuba.










Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. wah... bagusnya Tuto ni... Nak cuba lah. Mekasih ya Nad ^__^

    ReplyDelete
  2. BAGUS.. KAT BLOG SY PON ADA TUTO NI...

    ReplyDelete
  3. sedih.. takde pon blog sy kat bloglist sob3x...

    ReplyDelete
  4. Potia..ade la..dekat bloglist 2.. Nad tak update lagi bloglist..

    ReplyDelete
  5. menarik...tapi saya lebih suka dengan widget arkib je..ade pasang sitemap tp sy just letak dkt setting dlm dashboard je..tu pun sbd terpaksa,nk bg labah-labah senang merayap.

    ReplyDelete
  6. den pasang sitemap ni untuk google je kikiki...kalau untuk pelawat widget archive dah ada..

    ReplyDelete
  7. menarikk . .

    blogwalking . jangan lupa singgah :) http://blogparihh.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. nak try buat tapi takut jadi len sebab penah tak betul blog febia melanda ni

    ReplyDelete
  9. Oh baru tahu sitemap tu apa.. Selalu tengok kat blog orang je banyak~ Hehe. ^_^

    ReplyDelete
  10. Dah try.. Berserabut giler sitemap kite.. Haha! Banyak sangat label.. Penin2.. @_@
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  11. dulu amir la ajar zaza bt benda ni...dia pasang..klu x..mmg xtau hahaha..

    ReplyDelete
  12. Hohoho.. Ada map senang tak sesat..

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  14. uihh.. dah ada sitemap sendiri gitu :P

    ReplyDelete