hai assalammualaikum

Mengisi Masa Dengan Lego - Harini cuti duduk rumah je..masak dah..kemas dah..dah tak tau nak buat ape..pe kata main lego la..hahha..dah besar gedabak pun nak main lego lagi..biasalah..kadang-kadang dah tua lanyut pun akan main jugak permainan kan..best pe..keseronokan tu datang..takdela bosan sangat..lego ni sesiapa pun boleh main..lego ni bongkah plastik dari pelbagai bentuk..bentuk sego empat ada, segi empat tepat ada, bulat ade dan macam-macam lagi..kalau dulu beli lego dalam satu bakul tu..fuh seronok..


Lego ni nad dapat masa bercuti di Legoland haritu. Dapat la goodies, sekali dalam tu ade mainan lego ni.. Apa lagi excited la nak memasangnya..selalu nampak lego besar-besar...yang dapat ni kecik-kecik..alahai..hahaha...nak tau bentuk apa..heheh..tunggu na..tengok la nad buat ni..hahaha..setiap lego yang kite beli mesti die tunjukkan step-step die kan..hehe so senangla..takde terkial-kial nak pasang..


Tak dapat nak tunjuk step satu-satu..kang jenuh kang..tengok siap dah pasang kepala dan ekor..hahaha..dah boleh agak bentuk ape kan..


Tadaa..ni la burung...hahaa...kepala die pelik semacam..kihkhkih...


Banyak kebaikan bermain dengan lego ni..
1) imaginasi
- kalau dapat lego biasa mula la berimaginasi nak buat bentuk macam-macam..lagi-lagi kalau budak-budak..imaginasi budak-budak kan kuat..kadang bentuk yang diaorang buat tu macam wowww..kann..hahaha.. daya imaginasi yang tinggi, kuat meneroka dan mula memanipulasikan sesuatu benda yang menarik perhatian mereka. 

2) belajar
- belajar bagaimana, mengapa sesuatu lego ada yang boleh dicantum ade yang tak boleh..belajar bagaimana nak menyelesaikan lego tu saai siap..Belajar adalah tentang kesempatan untuk bereksperimen (uji coba), berkembang dan menemukan, membebaskan kemampuan berpikir dan bekerja (tangan bergerak, pikiran juga bergerak) 

3) kegembiraan dan keseronokan
- kegembiraan bermain sesuatu..lagi-lagi nampak benda tu berwarna..kegembiraan setelah selesai membuat bentuk lego yang diinginkan..hehhe..pastu tanya kawan..tengok lego aku..hebat kan..hahaa..suka..suka..suka...

4) otak berkembang
- dengan lego otak akan berkembang..sel-sel otak akan berkembang untuk berfikir bentuk apa yang dibuat...

Ade banyak lagi sebenarnya kelebihan dia..memang best nain lego ni..rindu legoland..
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. pehh rajin gilaa kak Nad dok psang lego lego tuu. dah alh kecik kecik

    ReplyDelete
  2. seronok tau main lego..uji minda...hehehe ..kena sabar

    ReplyDelete
  3. k.sal pun pasang sendiri..seronok melayan.

    ReplyDelete
  4. Ini iklan lego ke ? atau memang beli LEGO tu ? Nampak cam besh je .

    ReplyDelete
  5. dulu mase kecik2 sllu main lego..
    kat umh main.. kat skolah main..
    haha..

    ReplyDelete
  6. Lya msh simpan lgi Lego lya masa kecik2 dulu hihi

    ReplyDelete
  7. Anak2 akak dua2 suka main lego..tak de la lego pun.beli block2 yang murah2 kat kedai tu je..heheheh..tapi tu la mainan yang tak pernah simpan..sentiasa ada je kat ruang tamu ni sebab diaorang minat main..

    ReplyDelete
  8. Irfan suka sgt main lego ni, skrg duk bodek cn belikan dia lego set kereta polis, kopak mama dia asyik beli lego je 😅

    ReplyDelete