Selama ni nad dengar, baca orang yang alami alahan ni. Sesetengah ada yang parah alahannya,sesetengah sikit dan ada pulak tu takde alahan langsung..bagus kan yang takda tu..macam-macam la orang mengandung ni..kalau sebelum mengandung, nad selalu pikir macam manala nad mengandung nanti, apa rasa..haha sekarang rasakan kau..hahahah.. Entry nad bila tau nad mengandung..dan nad tak kan jangka nad akan alamai alahan ni...

hai assalammualaikum

Alahan Dan Perubahan Yang Di Alami Selama Pregnant - Selama ni nad dengar, baca orang yang alami alahan ni. Sesetengah ada yang parah alahannya,sesetengah sikit dan ada pulak tu takde alahan langsung..bagus kan yang takda tu..macam-macam la orang mengandung ni..kalau sebelum mengandung, nad selalu pikir macam manala nad mengandung nanti, apa rasa..haha sekarang rasakan kau..hahahah.. Entry nad bila tau nad mengandung..dan nad tak kan jangka nad akan alamai alahan ni...

Kalau dulu nad memang rajin, aktif, bangun pagi je kemas rumah, buat itu ini..tak boleh tengok bende bersepah..orang cakap ape..superwoman..dari mengemas, masak, dan sebagainya. Bab makan pulak, takyah cakap dong..makan tak hingat dunia..asal nampak sedap je ngap..tu nak, ini nak..semua nak..pastu rajin nak pergi event sana sini..ish-ish...update blog mesti nak hari-hari update kecuali demam...sentiasa nak lawa..hahha..

Sekarang lepas pregnant...allahuakbar...ermm tak tau den nak kobar..rupa dah macam kuntilanak...bhahhaha...kuntilanak pun takut dengan nad...hahahhaa...alahan ni berlaku masa 1st trimister ler...sampai 3 bulan..sekatang nak masuk 4 bulan dahh...

Ni alahan yang nad alami..



1) Muntah - alhamdulillah nad takde muntah sangat. Macam sesetengah orang pagi muntah, petang muntah, asyik muntah je..nad muntah sebab bau yang kurang menyenangkan atau makanan yang tak boleh diterima tekak ni. Bangun pagi ok, semua ok..tapi bila something yang masuk tekak, yang tak sedap mulalah dia nak keluar..baby memilih makanan ni..hehhehe..oh kalau orang morning sickness kan..nad tak, nad night sickness..hah nampak tak..siang ok, malam lunyai..hahaha...

2) Sakit pinggang - yang ni nad tak boleh tahan. Time pregnant ni, masa mula-mula tu, pinggang ni macam nak patah..sakitnya hanya ibu mengandung je rasa..time malam je akan sakit pinggang, tak tau kenapa. Dan setiap malam kalau sakit pinggan, suamila dicari suruh usap..lega sikit..tapi sekejap jele..sebab tu masa sakit pinggang nad baring je..baring pun kene menegering je..memang tak tahan sakitnya..orang cakap masa sakit pinggang takleh ngurut sebab kepala bayi dekat belakang..jadi terpaksala biarkan je..menangis oo time sakit..yela kite firstime rasa..


3) Penat dan malas - time pregnant ni penat die lain macam..baru buat keje sikit dah penat..memang tak larat nak buat apa. Semuanya malas..sebab tu update tak update je blog ni..alahaii..nak online pun malas, nak tengok tv pun malas, nak kemas rumah malas, semua malas sebab cepat penat. Nak bermekap pun dah malas..sampai macam tu sekali kau..nak mandi pun malas..ish2.. Tapi mandi jugak kalau tak bau kambing nanti..jadi selama pregnant ni mr mafia la buat semua..kihkihkih

4) Angin masuk dalam badan - bila menjelang maghrib je, perut mula meragam. Sebab apa, sebab angin kerap masuk dalam badan nad..tak tau kenapa..time malam je, siang dia takde..ok..memang baring jele kalau angin dah masuk dalam badan..letih je badan..masa tu cakap dengan mak, maka cakap nad macam kakak nad..malam je angin masuk dalam badan..ermm masa tu baring jele..

5) Hilang selera makan - weee yang ni paling tak suka..dulu nad seorang yang pelahap, suka dengan makanan..tapi masa alahan tu..tengok makanan pun macam tak teruja, biasa je..weii dahla den kurus, tetiba takde selera, macam mana nak naikkan berat badan ni..walaupun gak selera, nad tetap kene makan, tapi half daripada selalu nad makan..sedihh..takleh paksa makan sebab nanti takut die muntah balik..kan membazir...jadi masa pregnant ni makan sikit-sikit slow-slow..geram bila tengok orang selera makan ni...apakan daya..sobsob..tapi bila masakan mak, atau orang masakan, die punya selera up sikit..sikit jele..kalau masak sendiri memang nak makan pun takde selera..

6) Tidur sahaja - hahhaha..yang ni memang..sebab dah malas, dah letih badan, semua benda tak kena, tidur la ubatnya...memang tidur, bangun, makan..tu jela...selama tiga bulan ni..

7) Bau busuk - kalau dulu, nad tak kisah sangat bau makanan basi ke, bau laki nad yang berpeluh tu..tau-tau jele bila laki berpeluh bau dia macam mana, tapi sekarang..euwww..bau makanan basi, bau sampah, memang takleh diterima..bila laki nad tak pakai perfume, memang nad akan cakap "abang ni busukla".. Hahah macam tu sekali..kesian laki den..rumah sekarang pun nak kene bau wangi je selalu..kalau tak rimas hidup ni...macam-macam kau nad kann time pregnant ni..

Selain alahan, perubahan badan juga berlaku...hehhehe...

1) Perut semakin membesar - semakin hari perut semakin membesar..baru dapat rasa macam mana bila ade janin dalam perut ni..perut mengetat..dah tak boleh pakai seluar ketat-ketat dekat bahagian 
Pinggang ni..nanti jadi rimas..kene pakai longgar-longgar..selalu kene buli ngan mr mafia, boleh dia cakap " boncitnya perut sayang".. Nad cakapla.. " ni abang la yang buat".. Hahaha...

2) Payudara membesar - ooppss..part ni paling best..hahahahha...nad dapat tasakan perbezaannya..mestilah kene membesar, sebab nak hasilkan susu..memnag bestler..sebab dari dulu nad punya takdela besar mana pun...bhahhahaha...uishh segan nor nak citer part ni..paham-paham jele..hehehe


Alhamdulillah..sekarang alahan dah kurang..kembali seperti biasa..nampak ni nad update..hahah...doakan nad dengan baby baik-baik aje ye..


Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Semoga baby & mommy sihat ea.. lain org lain ragam.. dulu xd3 alahan langsung.hepy je.. time bulan puasa 6-7 bulan preggy..hamikk.. weekk wekk lepas buka.. perut tak boleh 0..tp tetap x ponteng puasa..

    ReplyDelete
  2. Semoga bertabah mommy to be! hehehehe ena pun nanti tak tahu la ngupe ena bila preggy nanti

    ReplyDelete