Showing posts with label Fariza
 hai assalammalaikum

Kembali Ke sekolah 2022, Fariza Dah Masuk Darjah Satu - Dah dua minggu baru nak cerita persekolahan anak, hehee, biasalah mommy sibuk sangat dengan kerja. Cepatnya masa berlalu, besar dah anak mommy, macam baru je haritu masuk tadika, sekarang dah darjah satu. Mula sekolah 21 March 2022, tahun ni la berbeza sikit disebabkan pandemik, persekolahan pun jadi lambat. Selalu bulan Januari dah masuk sekolah baru. Takpa lambat asalkan tetap masuk sekolah. 

Malam tu dah siapkan semua barang keperluan, beg , baju semua dah gosok. Tinggal tunggu esok pagi nak pergi sekolah je. Memang suruh tidur awal, sebab darjah satu ni masuk kelas pukul 7.30 pagi, takda dah tidur lambat. Tidur awal, bangun pun senang , ceria je muka. 

AYUH KEMBALI KE SEKOLAH 2022

in , , by Nadia Johari, 22:55:00
 hai assalammualaikum

Ayuh Kembali Ke Sekolah 2022 - Sekejap dah habis cuti sekolah, mulalah mak ayah sibuk siapkan kelengkapan sekolah anak untuk hari persekolahan esok. Esok bermulalah persekolahan 2022 persekolahan baru bagi Fariza. Sebelum ni Fariza sekolah Tabika, untuk tahun ni, Fariza masuk darjah 1. Cepat betul Fariza membesar, tengok-tengok dah 7 Tahun. Alhamdulillah, membaca, mengira semua dia ok. Tapi biasalah, ada juga yang tak berapa.

Macam biasa, sebagai mak tetap risau. Darjah 1 berbeza sikit dengan Tabika. Macam Tabika, satu kelas je, dekat situ la belajar, makan semua diuruskan cikgu. Masuk Darjah 1, tak semua cikgu uruskan, bagi anak-anak belajar sendiri. Kalau dulu sebelum covid, bolehla mak ayah temankan anak-anak masa darjah 1, tunjuk mana kelas, tandas, kantin, sekarang semua cikgu uruskan. Harap Fariza paham la. Nad tau Fariza mesti boleh punya..ehehe. (padahal risau ya amat ).
 hai assalammualaikum

Beli Kelengkapan Sekolah Murah Dan Berkualiti Di Pusat Pakaian Hari-Hari - Macam tak percaya anak sulung dah nak masuk darjah 1.. Macam baru je haritu masuk sekolah tadika, dah sekarang masuk sekolah rendah. Pertama kali juga urus kelengkapan sekolah rendah ni, jadi blur dan bingung, sampai kita whatsup kak Nina, apa kelengkapan sekolah untuk masuk darjah 1 ni yang perlu dibeli. Syukur Kak Nina bantu dan senaraikan terus apa perlu dibeli dan berapa helai..hehe. Kak Nina puna ada cakap, beli je kelengkapan sekolah ni dekat Pusat Pakaian Hari-Hari, sebab dekat situ semua ada dan murah.

Ingat dulu masa nad sekolah, mak ayah cari baju sekolah, kasut sekolah, semua dekat tempat lain-lain. keluar masuk kedai banyak kali. Memang susah, dengan harga yang berbeza. Sekarang, dengan covid, baik beli one stop center je, semua ada, lengkap, tak perlu ke sana ke sini cari kelengkapan sekolah. Lagi satu jimat masa, tenaga dan jimat minyak kereta..hehee. Mujur ada Pusat Pakaian Hari-Hari. Masa raya haritu pun beli dekat Pusat Pakaian Hari-Hari, memang bagus la.

TAMAT PERSEKOLAHAN FARIZA DI SEKOLAH TADIKA

in , by Nadia Johari, 22:21:00
 hai assalammualaikum

Akhir Persekolahan Fariza - Ingat lagi pertama kali Fariza masuk sekolah tadika, berani dan tak takut. Suka sangat dia ke sekolah. Masuk 6 tahun, masih sekolah tadika yang sama. Makin berani berkawan, bergaul dan serba serbi boleh. Tiba-tiba halangan datang bila ada covid, tak datang sekolah dan hanya belajar di rumah. Sedih pun ye sebab tak banyak aktiviti dia dapat buat. Walaupun dalam keadaan covid, alhamdulillah, dapat juga dia tamatkan persekolahan tadika dia, yeah!!

Pejam celik pejam celik dah nak masuk darjah satu bulan March 2022. Selalu masuk sekolah bulan January, tapi disebabkan covid sekolah dilanjutkan, maka masuk persekolahan baru pun jadi lambat. Mommy daddy dah kena fikir untuk cari baju masuk sekolah rendah dan sekolah KAFA pulak lepas ni. Mommy never semula..hahhaa.
 hai assalammualaikum

Klinik Pergigian Elaina Desa Pandan - Haritu tengah layan Tiktok, nampak pulak content Klinik Pergigian Elaina ni. Menarik tengok dalam dia, terutama sekali bahagian kanak-kanak punya.Lepas tu tengok lagi content yang lain, ada tunjuk lokasi. Eh, dekat dengan rumah kita la, terus screenshot, takut lupa nanti. Pulak tu masa tengok Tiktok tu Fariza ada sekali, terus dia beria ajak pergi ke klinik sini, sebab dia teruja tengok. 

Tapi, nad kata nanti la dulu, sampaila satu hari gigi depan dia tiba-tiba goyang dan nak patah. Dulu nad kecik-kecik, patahla sendiri, tapi bila masuk anak ni, tak berani nak patahkan. Beria dia nak pergi Klinik Pergigian Elaina ni, dengan gigi dah goyang , ngadu susah nak makan, tak sabar di anak patahkan gigi depan. Berani betul anak aku sorang ni, orang lain selalu tolak nak pergi Klinik Gigi tau..hahaha.
 hai assalammualaikum

Baju Elsa Untuk Anak-Anak Beli Di Shopee - Bila keluar cerita Frozen, anak-anak memang suka sampai hafal lagu tu. Diaorang nampak pulak budak-budak baya dia pakai baju Elsa, mula la nak juga. Nak taknak mommy kene kumpul duit belikan baju Elsa untuk diaorang..huhu. Anak bukan seorang tapi dua orang perempuan. Wajib ye seorang satu kena ada baju Elsa. Takkanla nak beli sorang pastu kongsi, memang tak muat la baju, saiz dahla berbeza. Takkan mommy kejam, beli satu baju je.

Bila dah kira-kira, ok, ada duit nak beli baju Elsa ni. Terus tengok kat shopee, baju Elsa mana yang lawa dan paling penting murah..hehehe.Gigih mencari beberapa hari ye, demi kegembiraan anak-anak. Haish kalau korang tak kenang jasa mommy korang ni tak tau la..hahahha.
 hai assalammualaikum

Seronok Fariza Belajar Kelas English Online Novakid - Mungkin ada ibu bapa diluar sana yang risau tentang pembelajaran anak-anak terutama sekali Bahasa English. Ya, anak-anak perlu belajar semua bahasa, bukan sahaja Bahasa Melayu malah Bahasa English. 

Walaupun ada online kelas sekolah, tapi anak-anak ni cepat bosan dan tak fokus menyebabkan dia lambat sikit untuk belajar terutama dalam Bahasa English. Jadi, nad pun masukkan Fariza dalam kelas Inggeris online Novakid.

hai assalammualaikum

Semakan Penempatan Pendaftaran Tahun 1 2022/2023 - Hampir terlupa tentang Semakan Penempatan Pendaftaran Tahun 1 2022/2023. Semakan ni dah boleh disemak bermula 1 Ogos sehingga 31 Ogos. Haritu kawan ada post, terlupa nak starkan massage tu, ingat nak terus buka, tapi banyak kerja haritu, terus tak ingat. 

 hai assalammualaikum

Fariza Rindu Sekolah - Berubah, terus berubah sama sekali kehidupan kita semua bila adanya covid ni. Tak disangka kehidupan kita akan jadi seperti ini. Terutama dekat anak-anak yang masih kecil, baru nak mengenal dunia luar, baru nak berkawan dan bersosial, tapi, beralih kepada duduk rumah dan tidak berjumpa dengan sesiapa. Kehidupan yang sepatutnya penuh dengan aktiviti di sekolah tapi banyak dibuat di rumah pada waktu ini.

 hai assalammualaikum
 
Bila Anak Dah Nak Tidur Sendiri, Tanpa Paksaan, Mommy Gembira - Dari kecik sampai la ke besar, dua orang anak nad ni memang tidur dengan nad. Setiap kali nak tidur, masing-masing mintak usap sampai la diaorang terlena. Macam tu la setiap hari. 

 hai assalammualaikum

Sesi Persekolahan Bermula, Semangat Fariza Bangun Pagi - Macam biasa, akan cerita dalam blog sebagai kenangan, hari persekolahan anak. Selalunya, sesi persekolahan bermula bulan January, tapi disebabkan Covid 19, maka sesi persekolahan dibuka pada 1 March 2021.Kenangan kan, sebab tu kena tulis. Sebab situasi tak sama dan takkan dilupakan.

hai assalammualaikum
 
Mula Persekolahan, Pengajaran Dan Pembelajaran Di Rumah ( PDPR ) Tahun 2021 - Baru dapat tulis kisah persekolahan anak 2021..Sibuk sangat mommy ni uii..Ni baru dapat relaks sikit..hehee. 20 Januari bermula sesi persekolahan untuk semua. Tapi, sayangnya, untuk tahun ini, semua anak-anak perlu belajar di rumah, PDPR katanya. Disebabkan kes covid meningkat ke 4 ribu, makanya, semua Negeri dikenakan PKP. 

HARI APRESIASI TABIKA KEMAS FARIZA

in , , by Nadia Johari, 13:06:00
 hai assalammualaikum

Hari Apreasasi Tabika Kemas Fariza - Pejam celik pejam celik, tak sangka dah bulan December. Maka berakhirla persekolah untuk Fariza. Inga lagi betapa terujanya, gembiranya dia bila masuk sekolah, dapat jumpa kawan, dapat belajar dengan cikgu. Pagi bangun dengan penuh semangat nak pergi sekolah. Ingat apa yang cikgu ajar.

Lagi teruja maknya, bila anak masuk sekolah dan dapat buat aktiviti sekolah. Kalau tak muka mak dan adik jela Fariza kene hadap. Lagi teruja maknya bila dapat tau banyak aktiviti sekolah yang akan dibuat. Tak sabar nak tengok perkembangan anak bila dia sekolah ni.

 hai assalammualaikum

Beli Basikal Anak Online Je Di Shopee - Basikal ni dah lama Fariza dan Farhanah nak sangat, baru bulan ni mommy daddy mampu beli. Alhamdulillha, bulan ni mommy daddy ada rezeki lebih, mommy daddy kongsi kegembiraan dengan anak-anak. Beli basikal diaorang nipun dekat shopee je, almaklumla, nak keluar rumah tak boleh, beli online jela. Hebat kan, basikal pun boleh online sekarang, senang ya.

HAPPY BIRTHDAY FARIZA YANG KE 5 TAHUN

in , by Nadia Johari, 13:02:00

 hai assalammualaikum

Happy Birthday Fariza Yang ke 5 Tahun - Ya anak sulung mommy dah semakin membesar. Pejam celik pejam celik dah masuk 5 tahun sekarang ye. Anak mommy yang dulu ada dalam rahim mommy, yang mommy kandungkan 9 bulan. Sewaktu jaga kamu, mommy pertama kali pengalamn menjadi ibu. Tak sama ye jaga anak buah dan anak sendiri. Baru mommy tau bukan senang, dengan waktu tu awak menangis tak henti, tidur tak lena. Waktu tu, mommy diuji kesabaran dalam menjaga kamu. Kadang stress, kadang ok..huhu.

FARIZA MULA BELAJAR JAGA POKOK BUNGA

in , by Nadia Johari, 20:43:00
hai assalammualaikum

Fariza Mula Belajar Jaga Pokok Bunga - Orang sekarang mula dah hias rumah dengan pokok indoor, outdoor tu. Kat rumah nad ni banyak juga, tapi yang jaga husband.hahaa.Nad ni sukan suasana hijau semua tapi kalau disuruh jaga, siram semua memang kadang tak sempat, dengan keadaan rumah tepi jalan, malu ler nak menyiram semua tu. Kalau pokok tu dalam kawasan ruang rumah ok lagi la nak menyiram. Sebab tu semua, mr mafia yang jaga, yang tambah tanah la, potong la sampai jadi cantik. Tangan mr mafia sejuk, tangan nad tak sejuk, mesti mati.. Kahkah..
hai assalammualaikum

Fariza Sambut Kemerdekaan Di Sekolah Tabika - Minggu lepas cikgu whatsup, bagitau hari Fariza sekolah perlu pakai baju uniform yang sepatutnya haritu dia pakai baju sukan. Cikgu cakap untuk sambut Kemerdekaan di sekolah. Kerja sekolah yang cikgu bagi masa cuti sekolah haritu rupanya untuk sambut kemerdekaan. Memang pagi-pagi tu siap kan dia macam biasa, dan dia pun seronok nak pergi sekolah. Dia tak tau kat sekolah dia akan sambut Kemerdekaan.
hai assalammualaikum

Nuby Malaysia Face Mask Kanak-Kanak - Benda paling penting sekarang ialah face mask. Kalau keluar je mesti kena pakai face mask, lagi- lagi anak- anak untuk menjaga keselamatan mereka. Nak cari mask untuk anak-anak macam tak banyak je. Nasib baik, nampak Nuby Malaysia post diaorang ada jual mask kanak-kanak. Korang boleh tengok kids face mask ni dekat Nûby Malaysia website via https://yobaby.store/shop/ .
hai assalammualaikum

Kembali Ke Sekolah Tabika - Sebelum ni nad ada buat entry, berkenaan Sekolah Tabika Bakal di buka 1 Julai dengan SOP  yang dibenarkan. Giliran Fariza 2 Julai baru masuk ke sekolah. Gembira bukan main dia bila nad cakap Fariza dah boleh ke sekolah. Malam tu pun suruh tidur awal, dia tidur awal. Pagi suruh bangun, cepat je bangun. Punya teruja nampak muka dia bila nad sarungkan baju sekolah tu.
hai assalammualaikum

Sekolah Tabika Dibuka 1 Julai - Disebabkan covid 19, banyak sekolah, universiti ditutup bagi menghentikan penukaran wabak ni. Baby dan kanak-kanak paling risiko terkena jangkitan wabak covid ni. Masa tak boleh pergi sekolah tu, tertanya juga Fariza, kenapa tak pergi sekolah. Bila cakap ada kuman, alhamdulillah, dia faham. Lagi pun masa tu banyak iklan pasal covid ni ditunjukkan, jadi senangla nak terangkan dekat dia. Masa PKP pun Cikgu Ema, cikgu tabika Fariza, ada bagi kerja sekolah untuk dia dan kawan-kawan buat. Kelmarin, Cikgu Ema whatsup, Tabika akan dibuka 1 Julai ni dan cikgu siap bagi SOP yang perlu dipatuhi. Memang nad baca betul-betul sebelum buat apa-apa keputusan..
© Ceritera Si Gadis Biru · THEME BY WATDESIGNEXPRESS