Showing posts with label Fariza
 hai assalammualaikum

Baju Elsa Untuk Anak-Anak Beli Di Shopee - Bila keluar cerita Frozen, anak-anak memang suka sampai hafal lagu tu. Diaorang nampak pulak budak-budak baya dia pakai baju Elsa, mula la nak juga. Nak taknak mommy kene kumpul duit belikan baju Elsa untuk diaorang..huhu. Anak bukan seorang tapi dua orang perempuan. Wajib ye seorang satu kena ada baju Elsa. Takkanla nak beli sorang pastu kongsi, memang tak muat la baju, saiz dahla berbeza. Takkan mommy kejam, beli satu baju je.

Bila dah kira-kira, ok, ada duit nak beli baju Elsa ni. Terus tengok kat shopee, baju Elsa mana yang lawa dan paling penting murah..hehehe.Gigih mencari beberapa hari ye, demi kegembiraan anak-anak. Haish kalau korang tak kenang jasa mommy korang ni tak tau la..hahahha.
 hai assalammualaikum

Seronok Fariza Belajar Kelas English Online Novakid - Mungkin ada ibu bapa diluar sana yang risau tentang pembelajaran anak-anak terutama sekali Bahasa English. Ya, anak-anak perlu belajar semua bahasa, bukan sahaja Bahasa Melayu malah Bahasa English. 

Walaupun ada online kelas sekolah, tapi anak-anak ni cepat bosan dan tak fokus menyebabkan dia lambat sikit untuk belajar terutama dalam Bahasa English. Jadi, nad pun masukkan Fariza dalam kelas Inggeris online Novakid.

hai assalammualaikum

Semakan Penempatan Pendaftaran Tahun 1 2022/2023 - Hampir terlupa tentang Semakan Penempatan Pendaftaran Tahun 1 2022/2023. Semakan ni dah boleh disemak bermula 1 Ogos sehingga 31 Ogos. Haritu kawan ada post, terlupa nak starkan massage tu, ingat nak terus buka, tapi banyak kerja haritu, terus tak ingat. 

 hai assalammualaikum

Fariza Rindu Sekolah - Berubah, terus berubah sama sekali kehidupan kita semua bila adanya covid ni. Tak disangka kehidupan kita akan jadi seperti ini. Terutama dekat anak-anak yang masih kecil, baru nak mengenal dunia luar, baru nak berkawan dan bersosial, tapi, beralih kepada duduk rumah dan tidak berjumpa dengan sesiapa. Kehidupan yang sepatutnya penuh dengan aktiviti di sekolah tapi banyak dibuat di rumah pada waktu ini.

 hai assalammualaikum
 
Bila Anak Dah Nak Tidur Sendiri, Tanpa Paksaan, Mommy Gembira - Dari kecik sampai la ke besar, dua orang anak nad ni memang tidur dengan nad. Setiap kali nak tidur, masing-masing mintak usap sampai la diaorang terlena. Macam tu la setiap hari. 

 hai assalammualaikum

Sesi Persekolahan Bermula, Semangat Fariza Bangun Pagi - Macam biasa, akan cerita dalam blog sebagai kenangan, hari persekolahan anak. Selalunya, sesi persekolahan bermula bulan January, tapi disebabkan Covid 19, maka sesi persekolahan dibuka pada 1 March 2021.Kenangan kan, sebab tu kena tulis. Sebab situasi tak sama dan takkan dilupakan.

hai assalammualaikum
 
Mula Persekolahan, Pengajaran Dan Pembelajaran Di Rumah ( PDPR ) Tahun 2021 - Baru dapat tulis kisah persekolahan anak 2021..Sibuk sangat mommy ni uii..Ni baru dapat relaks sikit..hehee. 20 Januari bermula sesi persekolahan untuk semua. Tapi, sayangnya, untuk tahun ini, semua anak-anak perlu belajar di rumah, PDPR katanya. Disebabkan kes covid meningkat ke 4 ribu, makanya, semua Negeri dikenakan PKP. 

HARI APRESIASI TABIKA KEMAS FARIZA

in , , by Nadia Johari, 13:06:00
 hai assalammualaikum

Hari Apreasasi Tabika Kemas Fariza - Pejam celik pejam celik, tak sangka dah bulan December. Maka berakhirla persekolah untuk Fariza. Inga lagi betapa terujanya, gembiranya dia bila masuk sekolah, dapat jumpa kawan, dapat belajar dengan cikgu. Pagi bangun dengan penuh semangat nak pergi sekolah. Ingat apa yang cikgu ajar.

Lagi teruja maknya, bila anak masuk sekolah dan dapat buat aktiviti sekolah. Kalau tak muka mak dan adik jela Fariza kene hadap. Lagi teruja maknya bila dapat tau banyak aktiviti sekolah yang akan dibuat. Tak sabar nak tengok perkembangan anak bila dia sekolah ni.

 hai assalammualaikum

Beli Basikal Anak Online Je Di Shopee - Basikal ni dah lama Fariza dan Farhanah nak sangat, baru bulan ni mommy daddy mampu beli. Alhamdulillha, bulan ni mommy daddy ada rezeki lebih, mommy daddy kongsi kegembiraan dengan anak-anak. Beli basikal diaorang nipun dekat shopee je, almaklumla, nak keluar rumah tak boleh, beli online jela. Hebat kan, basikal pun boleh online sekarang, senang ya.

HAPPY BIRTHDAY FARIZA YANG KE 5 TAHUN

in , by Nadia Johari, 13:02:00

 hai assalammualaikum

Happy Birthday Fariza Yang ke 5 Tahun - Ya anak sulung mommy dah semakin membesar. Pejam celik pejam celik dah masuk 5 tahun sekarang ye. Anak mommy yang dulu ada dalam rahim mommy, yang mommy kandungkan 9 bulan. Sewaktu jaga kamu, mommy pertama kali pengalamn menjadi ibu. Tak sama ye jaga anak buah dan anak sendiri. Baru mommy tau bukan senang, dengan waktu tu awak menangis tak henti, tidur tak lena. Waktu tu, mommy diuji kesabaran dalam menjaga kamu. Kadang stress, kadang ok..huhu.

FARIZA MULA BELAJAR JAGA POKOK BUNGA

in , by Nadia Johari, 20:43:00
hai assalammualaikum

Fariza Mula Belajar Jaga Pokok Bunga - Orang sekarang mula dah hias rumah dengan pokok indoor, outdoor tu. Kat rumah nad ni banyak juga, tapi yang jaga husband.hahaa.Nad ni sukan suasana hijau semua tapi kalau disuruh jaga, siram semua memang kadang tak sempat, dengan keadaan rumah tepi jalan, malu ler nak menyiram semua tu. Kalau pokok tu dalam kawasan ruang rumah ok lagi la nak menyiram. Sebab tu semua, mr mafia yang jaga, yang tambah tanah la, potong la sampai jadi cantik. Tangan mr mafia sejuk, tangan nad tak sejuk, mesti mati.. Kahkah..
hai assalammualaikum

Fariza Sambut Kemerdekaan Di Sekolah Tabika - Minggu lepas cikgu whatsup, bagitau hari Fariza sekolah perlu pakai baju uniform yang sepatutnya haritu dia pakai baju sukan. Cikgu cakap untuk sambut Kemerdekaan di sekolah. Kerja sekolah yang cikgu bagi masa cuti sekolah haritu rupanya untuk sambut kemerdekaan. Memang pagi-pagi tu siap kan dia macam biasa, dan dia pun seronok nak pergi sekolah. Dia tak tau kat sekolah dia akan sambut Kemerdekaan.
hai assalammualaikum

Nuby Malaysia Face Mask Kanak-Kanak - Benda paling penting sekarang ialah face mask. Kalau keluar je mesti kena pakai face mask, lagi- lagi anak- anak untuk menjaga keselamatan mereka. Nak cari mask untuk anak-anak macam tak banyak je. Nasib baik, nampak Nuby Malaysia post diaorang ada jual mask kanak-kanak. Korang boleh tengok kids face mask ni dekat Nûby Malaysia website via https://yobaby.store/shop/ .
hai assalammualaikum

Kembali Ke Sekolah Tabika - Sebelum ni nad ada buat entry, berkenaan Sekolah Tabika Bakal di buka 1 Julai dengan SOP  yang dibenarkan. Giliran Fariza 2 Julai baru masuk ke sekolah. Gembira bukan main dia bila nad cakap Fariza dah boleh ke sekolah. Malam tu pun suruh tidur awal, dia tidur awal. Pagi suruh bangun, cepat je bangun. Punya teruja nampak muka dia bila nad sarungkan baju sekolah tu.
hai assalammualaikum

Sekolah Tabika Dibuka 1 Julai - Disebabkan covid 19, banyak sekolah, universiti ditutup bagi menghentikan penukaran wabak ni. Baby dan kanak-kanak paling risiko terkena jangkitan wabak covid ni. Masa tak boleh pergi sekolah tu, tertanya juga Fariza, kenapa tak pergi sekolah. Bila cakap ada kuman, alhamdulillah, dia faham. Lagi pun masa tu banyak iklan pasal covid ni ditunjukkan, jadi senangla nak terangkan dekat dia. Masa PKP pun Cikgu Ema, cikgu tabika Fariza, ada bagi kerja sekolah untuk dia dan kawan-kawan buat. Kelmarin, Cikgu Ema whatsup, Tabika akan dibuka 1 Julai ni dan cikgu siap bagi SOP yang perlu dipatuhi. Memang nad baca betul-betul sebelum buat apa-apa keputusan..
hai assalamualaikum

Fariza Melukis Dan Mewarna Sendiri - Dari kecik lagi Fariza dah suka dengn buku dan pensel. Dia boleh leka sampai tak layan benda lain pun takpa. Kalau sebelum ni dia conteng je macam takda rupa, berimaginasi sendiri apa yang dilakarnya. Kalau mintak nad lukis, nad akan lukiskan, sebab nad tau, dia tengah belajar sesuatu. Semakin membesar ni, dia dah tunjuk minat dia dengan melukis dan mewarna. Kalau duku, warna comot, sekarang warna pun dah cantik.
hai assalammualaikum

Pendaftaran Murid Tahun 1 Online 2021/2022 - Sebelum ni tengok kawan-kawan media sosial, sibuk buat pendaftaran anak bagi kemasukan tahun 1. Masa mula-mula dibuat secara online, tengok ramai yang kata susah, website tak lancar, banyak kena isi dan macam-macam lagi la. Masa tu pun kita dah risau macam mana la masa nak isikan Fariza nanti. Pejam celik, eh dah sampai masa kita pulak kene daftra untuk Fariza kemasukan tahun 1 untuk tahun 2022.

Fariza sekarang 5 tahun, jadi dia lahir 2015. Untuk daftar tahun 1, dia akan masuk pada 2022. Jadi memnag dah kene daftar sekarang la. Orang cakap dafatr cepat-cepat, takut sekolah kita nak tu dah penuh. Dah susah nanti nak pilih sekolah mana. Nak senang pilih sekolah yang berdekatan la kan.


Pendaftaran Murid Tahun 1 ambilan tahun 2021 dan 2022 bermula 1 Mac sehingga 30 April 2020. Nad dah buat hari Isnin. Buat waktu pagi, alhamdulillah lancar je isi. Ingatkan susah isinya, okla takde la macam tak tau apa kan. Cuma kene isi bab kesihatan anak, tu memang kene refer buku pink dia la. Jenuh juga yang tu, tapi ada je panduan dia bagi.

Sebelum isi-isi maklumat penting, mestilah daftar dahulu. Pergi ke link public.moe.gov.my kemudian daftar dengan nombor kad pengenalan dan pasword. Kena ingat pasword ye kang tak boleh buka.

Dah masuk tekan bahagian pendaftaran sekolah tahun 1


Kemudian isilah maklumt yang dia nak tu.
- Maklumat ibu bapa
- Maklumat prasekolah
- Profil kesihatan
- Rekod imunisasi

Murid yang layak
- Kanak-kanak yang didaftarkan adalah warganegara Malaysia dan mempunyai tarikh lahir
* 2 Januari 2014 sehingga 1 Januari 2015 ( Untuk kemasukan ke sesi persekolahan 2021 )
* 2 Januari 2015 sehingga 1 Januari 2016 ( Untuk kemasukan ke sesi persekolah 2022 )

Dah siap isi, boleh diprint dan dihantar ke sekolah yang berkenaan. Ibu bapa hendaklah membawa cetakan borang permohonan untuk Proses Perakuan/ Pengesahan Pendaftaran dalam masa 14 hari.

Antara borang yang perlu dibawa
- cetakan borang permohonan
- surat beranak
- bil utiliti ( bil TNB/Air/Telekom )
- kad pengenalan ibu bapa
- surat nikah
- laporan doktor
- borang persetujuan perkhidmatan kesihatan

Dah setel semua..lega..tinggal nak ke sekolah je..
hai assalammualaikum

Projek Taman Botani Sekolah Tabika Anak - Bermulalah aktiviti pertama ibu bapa dan anak membantu cikgu membuat projek sekolah. Yeah, sebagai mak nad semestinya teruja. Sebab masa ni la, dapat kenal denagn ibu bapa kanak-kanak lain dengan join aktiviti sekolah yang cikgu buat ni. Diberitahu oleh cikgu sekolah Fariza, Cikgu Ema, digroup whatsup, sekolah akan membuat gotong royong menanam pokok di Tabika. Sebenarnya, sekolah Tabika anak, terpilih untuk Pertandingan Taman Botani antara Tabika Kemas Selangor. Fuh, bangga kejap..hehee..Ni lagi tambah semangat untuk cantikkan, bersihkan sekolah Tabika anak.



Projek ni baru fasa pertama, dan akan ada lagi fasa lain. Yela, nak buat Taman Botani, nak tanam pokok kita buat satu-satu dulu. Aktiviti yang dibuat pada haritu
- Membersihkan kawasan sekolah
- Menanam pokok-pokok kebun dapur
- Membuat batas untuk menanam pokok
- mengecat batu bata

Sedihnya, pada hari berkenaan, tak ramai pun ibu bapa yang hadir. Boleh dikira berapa je yang hadir. Pelajar sekolah situ, ada 30 orang, tengok macam belas je ibu bapa yang hadir bersama anak-anak. Takpela, mungkin yang tak dapat hadir, ada komitmen lain yang tak dapat dielakkan. KIta fikir positif..orang cakap husnudzon....


Haritu, banyak juga sumbangan pokok, barang hiasan seperti pokok serai, kunyit, bayam, botol mineral, tempurung kelapa pasir, tanah semua dibawa. Alhamdulillah, adalah sikit untuk aktiviti tanaman dapur hijau sekolah anak ni.

Nad bawak pokok cili, pokok hiasan dan biji benih kangkung.




Pagi tu, kitaorang kemas dulu kawasan yang nak tanam pokok ni semua. Selesai kemas, orang lelaki, buat batas. Orang perempuan, bubuh tanah, apa yang patut..hehee..




Paling meriah, untuk anak-anak. Hah, masa ni la diaorang dapat belajar buat tanaman mereka sendiri.
Macam biasa cikgu bagi penerangan dahulu berkenaan aktiviti kepada murid.






Lepas tu, diberi seorang-seorang untuk tanam tanaman mereka. Fariza dapat kangkung..hehe,

Harap sejukla tangan mereka, supaya tanaman ni tumbuh dengan sihat, segar dan bugar.

Tanaman dapur ni dibuat di bahgaian belakang sekolah.

Selesai tu, sambung pula di bahagian depan sekolah, untuk menghias bagi cantik.


Ni antara yang dah siap separuh..Nanti akan ada hari lain untuk aktiviti seterusnya.

Mula tu, memang tak nampak apa yang dibuat. Ni dah nampak sikit-sikit, nad pun dah godek google sikit, bolehlah lepas ni tambah lagi mana yang patut.

Cantikkan sekolah ni bagus, anak-anak dapat sekolah dalam suasana yang ceria. Nak pergi sekolah pun best je. Nak belajar pun seronok.

Parents pulak, join aktiviti ni, dapat eratkan silaturrahim dan kenal antara satu sama lain.



Ni makanan yang disediakan cikgu, mihun sup, kuih dan tauhu bergedil.

Alhamdulillah, projek pringkat pertama Taman Botani, berjalan dengan lancar. Lepas ni, harap ramai lagi ibu bapa yang join, bantu sama-sama cantikkan sekolah Tabika anak.
hai assalammualaikum

Mesti Buat Sarapan Untuk Fariza Setiap Kali Pergi Sekolah - Dari Fariza mula sekolah, nad dah mula buat sarapan pagi untuk dia. Sebelum ni, dia tak sekolah, memang nad jarang buat sarapan..hahaa. Tapi sejak dia dah sekolah ni, tak tau kenapa, mesti buat sarapan untuk dia setiap kali dia nak ke sekolah. Walaupun haritu, nad dah pergi ke penerangan untuk Tabika ni, mengatakan setiap pagi dekat Tabika akan disediakan sarapan pagi, tapi sebab nad kenal anak nad sendiri, perut cepat lapar, jadi nad tetap buat sarapan untuk dia. Jadi, Fariza pun dah terbiasa dengan sarapan mommy dia.

Pernah, nad buat sarapan, kadang Fariza tak makan sebab dia terlalu mengantuk nak bangun. Ngantuk sebab tidur lewat. Bila dah siap pakai baju sekolah semua, dia akan baring tunggu daddy dia. Bila suruh makan dia taknak. Tapi esoknya tetap nad buat sarapan dan hari seterusnya sebab adang dia makan kadang tak.

Haritu, tiba-tiba nad terbangun lewat. Bangun dah pukul 7 pagi. Kelam kabut nad, denagn gosok baju dia semua. Jadi, tak sempat nak buat sarapan. Macam biasa lepas siapkan dia, nad panggil daddy dia, suruh hantar anak. Tiba-tiba Fariza nangis, dia cakap ' mommy, mommy tak buat makan Fariza ke '..nad pun cakap ' mommy bangunlambat, tak sempat buat..

Menangis-nangis dia. Melalak sampai jiran dengar, ingat dia taknak pergi sekolah..hahaha..

Pujuk la, cakap ' esok mommy buat ok. Kat sekolah kan ada sarapan, cikgu bagi '..Dia dengan nangisnya ' ala sikit je mommy, sikit je. Cepatla buat '..Mommy pun cakap ' kadang mommy buat Fariza tak amkan kan ..ok ayat dia ni buat mommy cair..dia tau dia salah ' cowy (sorry ) mommy..buatla..buatla '...Pulak tu masa tu dah lambat nak ke sekolah. Pujuk cakap esok mommy buat, esok mommy buat..meraung dia sampai masuk kereta..huhu..



Sejak tu,memang takkan skip buat sarapan. Mesti ye kena buat..tak kisahla masak apa pun. Hotdog ke, jemput-jemput je. Kalau rajin sikit buat nasi goreng ke..Buat spageti ke..Sejak tu juga, dia tak pernah tak makan, mestimakan dengan muka ceria..hehehehe..
hai assalammualaikum

Hari Penerangan Konsep Tabika Bagi Tahun 2020 - Hari Isnin haritu, semua ibu bapa yang anaknya sekolah tabika, area Pandan Mewah, Pandan Jaya dan Pandan Indah hadir ke Hari Penerangan Konsep Tabika Bagi Tahun 2020. Majlis ni adalah untuk menerangkan apa pembelajaran, rutin harian di Tabika. Juga apa aktiviti yang dijalankan sepanjang 2020 ni di sekolah tabika anak masing-masing. Pertama kali nad datang majlis ibu bapa ni..hahaa..Rasa macam janggal pun ada. Like serius, nad datang majlis ibu bapa, serius ke nad dah jadi ibu..hahaha.


Majlis ni macam PIBG la gitu. Kiranya ni permulaan menunjukkan komitmen ibu bapa datang ke majlis seperti ini. Nad kalau bab anak memang bagi komitmen ye..kihkih. Nak jadi ibu yang terbaik..agitchuu..Masa mr mafia cakap " sayang pergi la sendiri, abang hantar je "..terus nad cakap ' ni anak siapa? dari benih siapa? Anak punya takkan malas kot ?'..hahaaha.,Lagipun mr mafia tak ada kerja pun. Nad kalau boleh kalau bab persekolahan anak, nad nak ada suami turut serta sekali. Biar dia tau apa yang disampaikan cikgu tu. Haihh..kata nak jadi bapa, hah macm ni la kerja bapa. Lainla ada komitmen lain tak dapat hadir..kannnn..

Sekolah Tabika yang terlibat hanya tiga sekolah je iaitu Tabika Pandan Mewah, Tabika Pandan Jaya dan Tabika Pandan Indah.

Cikgu setiap tabika masa tu ada. Anak-anak memang sekolah,pembantu tabika yang tolong jaga. Masa ni la diaorang terangkan apa itu Tabika, visi dan misi serta objektif Tabika ni. Baru nad tau Tabika ni ialah Taman Bimbingan Kanak-Kanak. Berbeza dengan Tadika, ia adalah Taman Didikan Anak-Anak. Leas jadi ibu baru tau maknan Tabika ni, sebelum ni langsung tak ambil tau..kah..


Konsep Tabika KEMAS ialah ‘Belajar Melalui Bermain' yang diselaraskan dengan sifat semulajadi kanak-kanak iaitu bermain, ingin tahu dan mencuba. Konsep tersebut kemudiannya diperluaskan kepada menguasai kemahiran 4M (Membaca, Menulis, Mengira dan Menaakul). Ini bertujuan untuk memberi peluang dan galakan kepada kanak-kanak menguasai kemahiran asas dan pengalaman yang akan memudahkan mereka menerima pendidikan formal di sekolah rendah.

Adalah cikgu cerita bab anak belajar, memegang pensel dan kelakuan, sepatutnya ibu bapa yang ajar dahulu. Sampai sekolah cikgu cuma bantu lagi supaya terus pandai. Cikgu cerita, ada anak murid langsung tak reti menulis, ada tu pegang pensel salah. Cikgu la kena ajar semula, lembutkan jari bagi elok pegang pensel tu semua. Bagi nad, apa cikgu cakap memnag betul, ibu bapa la sepatutnya ambil langkah untuk membantu anak-anak ni. Jangan harapkan cikgu sangat. Masa dia dah masuk sekolah, balik rumah, bagi beljar sama-sama.

Berkenaan yuran pun cikgu dah terangkan. Lepas tu, cikgu bagitau tentang masa, pembelajaran di sekolah Tabika. Macam Tabika Fariza bermula dari pukul 8 pagi sehingga 12 tengahari. Buat masani, nanti akan ada kelas agama macam tu, waktu sehingga 1 petang. Nad memang akan masukkan dia kelas agama tu. Kelas tu katanya bulan 2 baru bermula,

Kemudian, aktiviti bersama ibu bapa bersama cikgu dan anak-anak di sekolah. Hah!!, part ni macam nad pulak tak sabar..hahaa. Biasalah, macam lama tak masuk sekolah kan. Masuk Tabika pun dah teruja..Aktiviti seperti mencantikkan sekolah, atau aktiviti lain lagi. Cikgu cakap, aktiviti melibtakan ibu bapa la penting, buat anak gembira.




Kemudian, satu-satu sekolah tunjukkan aktiviti yang mereka buat tahun lepas. Mungkin tahun ni sama la juga. Aktiviti seperti sambut hari lahir, perarakan merdeka, sukaneka, rombongan sambil belajar dan banyak lagi. Part ni pun nad suka. Tak sabar nak tengok Fariza buat semua aktiviti tu. Part hari lahir tu, rasa nak buat je juga. Selama ni tengok kawan-kawan buat hari lahir anak dekat sekolah. ANd pun rasa nak buat bagi dia seronok dapat raikan bersama kawan. Cikgu dah pesan awal, hari lahir jangan bagi goodies jajan..hehee..

Itu jela antara yang dibincangkan. Ada lagi lain, takkan nak cerita semua kan..hehee..Sekarang, nampaknya mommy pun kene aktif ye..hahaa..






© Ceritera Si Gadis Biru · THEME BY WATDESIGNEXPRESS