Articles by "Fariza"
Showing posts with label Fariza. Show all posts
hai assalammualaikum

Projek Taman Botani Sekolah Tabika Anak - Bermulalah aktiviti pertama ibu bapa dan anak membantu cikgu membuat projek sekolah. Yeah, sebagai mak nad semestinya teruja. Sebab masa ni la, dapat kenal denagn ibu bapa kanak-kanak lain dengan join aktiviti sekolah yang cikgu buat ni. Diberitahu oleh cikgu sekolah Fariza, Cikgu Ema, digroup whatsup, sekolah akan membuat gotong royong menanam pokok di Tabika. Sebenarnya, sekolah Tabika anak, terpilih untuk Pertandingan Taman Botani antara Tabika Kemas Selangor. Fuh, bangga kejap..hehee..Ni lagi tambah semangat untuk cantikkan, bersihkan sekolah Tabika anak.



Projek ni baru fasa pertama, dan akan ada lagi fasa lain. Yela, nak buat Taman Botani, nak tanam pokok kita buat satu-satu dulu. Aktiviti yang dibuat pada haritu
- Membersihkan kawasan sekolah
- Menanam pokok-pokok kebun dapur
- Membuat batas untuk menanam pokok
- mengecat batu bata

Sedihnya, pada hari berkenaan, tak ramai pun ibu bapa yang hadir. Boleh dikira berapa je yang hadir. Pelajar sekolah situ, ada 30 orang, tengok macam belas je ibu bapa yang hadir bersama anak-anak. Takpela, mungkin yang tak dapat hadir, ada komitmen lain yang tak dapat dielakkan. KIta fikir positif..orang cakap husnudzon....


Haritu, banyak juga sumbangan pokok, barang hiasan seperti pokok serai, kunyit, bayam, botol mineral, tempurung kelapa pasir, tanah semua dibawa. Alhamdulillah, adalah sikit untuk aktiviti tanaman dapur hijau sekolah anak ni.

Nad bawak pokok cili, pokok hiasan dan biji benih kangkung.




Pagi tu, kitaorang kemas dulu kawasan yang nak tanam pokok ni semua. Selesai kemas, orang lelaki, buat batas. Orang perempuan, bubuh tanah, apa yang patut..hehee..




Paling meriah, untuk anak-anak. Hah, masa ni la diaorang dapat belajar buat tanaman mereka sendiri.
Macam biasa cikgu bagi penerangan dahulu berkenaan aktiviti kepada murid.






Lepas tu, diberi seorang-seorang untuk tanam tanaman mereka. Fariza dapat kangkung..hehe,

Harap sejukla tangan mereka, supaya tanaman ni tumbuh dengan sihat, segar dan bugar.

Tanaman dapur ni dibuat di bahgaian belakang sekolah.

Selesai tu, sambung pula di bahagian depan sekolah, untuk menghias bagi cantik.


Ni antara yang dah siap separuh..Nanti akan ada hari lain untuk aktiviti seterusnya.

Mula tu, memang tak nampak apa yang dibuat. Ni dah nampak sikit-sikit, nad pun dah godek google sikit, bolehlah lepas ni tambah lagi mana yang patut.

Cantikkan sekolah ni bagus, anak-anak dapat sekolah dalam suasana yang ceria. Nak pergi sekolah pun best je. Nak belajar pun seronok.

Parents pulak, join aktiviti ni, dapat eratkan silaturrahim dan kenal antara satu sama lain.



Ni makanan yang disediakan cikgu, mihun sup, kuih dan tauhu bergedil.

Alhamdulillah, projek pringkat pertama Taman Botani, berjalan dengan lancar. Lepas ni, harap ramai lagi ibu bapa yang join, bantu sama-sama cantikkan sekolah Tabika anak.
hai assalammualaikum

Mesti Buat Sarapan Untuk Fariza Setiap Kali Pergi Sekolah - Dari Fariza mula sekolah, nad dah mula buat sarapan pagi untuk dia. Sebelum ni, dia tak sekolah, memang nad jarang buat sarapan..hahaa. Tapi sejak dia dah sekolah ni, tak tau kenapa, mesti buat sarapan untuk dia setiap kali dia nak ke sekolah. Walaupun haritu, nad dah pergi ke penerangan untuk Tabika ni, mengatakan setiap pagi dekat Tabika akan disediakan sarapan pagi, tapi sebab nad kenal anak nad sendiri, perut cepat lapar, jadi nad tetap buat sarapan untuk dia. Jadi, Fariza pun dah terbiasa dengan sarapan mommy dia.

Pernah, nad buat sarapan, kadang Fariza tak makan sebab dia terlalu mengantuk nak bangun. Ngantuk sebab tidur lewat. Bila dah siap pakai baju sekolah semua, dia akan baring tunggu daddy dia. Bila suruh makan dia taknak. Tapi esoknya tetap nad buat sarapan dan hari seterusnya sebab adang dia makan kadang tak.

Haritu, tiba-tiba nad terbangun lewat. Bangun dah pukul 7 pagi. Kelam kabut nad, denagn gosok baju dia semua. Jadi, tak sempat nak buat sarapan. Macam biasa lepas siapkan dia, nad panggil daddy dia, suruh hantar anak. Tiba-tiba Fariza nangis, dia cakap ' mommy, mommy tak buat makan Fariza ke '..nad pun cakap ' mommy bangunlambat, tak sempat buat..

Menangis-nangis dia. Melalak sampai jiran dengar, ingat dia taknak pergi sekolah..hahaha..

Pujuk la, cakap ' esok mommy buat ok. Kat sekolah kan ada sarapan, cikgu bagi '..Dia dengan nangisnya ' ala sikit je mommy, sikit je. Cepatla buat '..Mommy pun cakap ' kadang mommy buat Fariza tak amkan kan ..ok ayat dia ni buat mommy cair..dia tau dia salah ' cowy (sorry ) mommy..buatla..buatla '...Pulak tu masa tu dah lambat nak ke sekolah. Pujuk cakap esok mommy buat, esok mommy buat..meraung dia sampai masuk kereta..huhu..



Sejak tu,memang takkan skip buat sarapan. Mesti ye kena buat..tak kisahla masak apa pun. Hotdog ke, jemput-jemput je. Kalau rajin sikit buat nasi goreng ke..Buat spageti ke..Sejak tu juga, dia tak pernah tak makan, mestimakan dengan muka ceria..hehehehe..
hai assalammualaikum

Hari Penerangan Konsep Tabika Bagi Tahun 2020 - Hari Isnin haritu, semua ibu bapa yang anaknya sekolah tabika, area Pandan Mewah, Pandan Jaya dan Pandan Indah hadir ke Hari Penerangan Konsep Tabika Bagi Tahun 2020. Majlis ni adalah untuk menerangkan apa pembelajaran, rutin harian di Tabika. Juga apa aktiviti yang dijalankan sepanjang 2020 ni di sekolah tabika anak masing-masing. Pertama kali nad datang majlis ibu bapa ni..hahaa..Rasa macam janggal pun ada. Like serius, nad datang majlis ibu bapa, serius ke nad dah jadi ibu..hahaha.


Majlis ni macam PIBG la gitu. Kiranya ni permulaan menunjukkan komitmen ibu bapa datang ke majlis seperti ini. Nad kalau bab anak memang bagi komitmen ye..kihkih. Nak jadi ibu yang terbaik..agitchuu..Masa mr mafia cakap " sayang pergi la sendiri, abang hantar je "..terus nad cakap ' ni anak siapa? dari benih siapa? Anak punya takkan malas kot ?'..hahaaha.,Lagipun mr mafia tak ada kerja pun. Nad kalau boleh kalau bab persekolahan anak, nad nak ada suami turut serta sekali. Biar dia tau apa yang disampaikan cikgu tu. Haihh..kata nak jadi bapa, hah macm ni la kerja bapa. Lainla ada komitmen lain tak dapat hadir..kannnn..

Sekolah Tabika yang terlibat hanya tiga sekolah je iaitu Tabika Pandan Mewah, Tabika Pandan Jaya dan Tabika Pandan Indah.

Cikgu setiap tabika masa tu ada. Anak-anak memang sekolah,pembantu tabika yang tolong jaga. Masa ni la diaorang terangkan apa itu Tabika, visi dan misi serta objektif Tabika ni. Baru nad tau Tabika ni ialah Taman Bimbingan Kanak-Kanak. Berbeza dengan Tadika, ia adalah Taman Didikan Anak-Anak. Leas jadi ibu baru tau maknan Tabika ni, sebelum ni langsung tak ambil tau..kah..


Konsep Tabika KEMAS ialah ‘Belajar Melalui Bermain' yang diselaraskan dengan sifat semulajadi kanak-kanak iaitu bermain, ingin tahu dan mencuba. Konsep tersebut kemudiannya diperluaskan kepada menguasai kemahiran 4M (Membaca, Menulis, Mengira dan Menaakul). Ini bertujuan untuk memberi peluang dan galakan kepada kanak-kanak menguasai kemahiran asas dan pengalaman yang akan memudahkan mereka menerima pendidikan formal di sekolah rendah.

Adalah cikgu cerita bab anak belajar, memegang pensel dan kelakuan, sepatutnya ibu bapa yang ajar dahulu. Sampai sekolah cikgu cuma bantu lagi supaya terus pandai. Cikgu cerita, ada anak murid langsung tak reti menulis, ada tu pegang pensel salah. Cikgu la kena ajar semula, lembutkan jari bagi elok pegang pensel tu semua. Bagi nad, apa cikgu cakap memnag betul, ibu bapa la sepatutnya ambil langkah untuk membantu anak-anak ni. Jangan harapkan cikgu sangat. Masa dia dah masuk sekolah, balik rumah, bagi beljar sama-sama.

Berkenaan yuran pun cikgu dah terangkan. Lepas tu, cikgu bagitau tentang masa, pembelajaran di sekolah Tabika. Macam Tabika Fariza bermula dari pukul 8 pagi sehingga 12 tengahari. Buat masani, nanti akan ada kelas agama macam tu, waktu sehingga 1 petang. Nad memang akan masukkan dia kelas agama tu. Kelas tu katanya bulan 2 baru bermula,

Kemudian, aktiviti bersama ibu bapa bersama cikgu dan anak-anak di sekolah. Hah!!, part ni macam nad pulak tak sabar..hahaa. Biasalah, macam lama tak masuk sekolah kan. Masuk Tabika pun dah teruja..Aktiviti seperti mencantikkan sekolah, atau aktiviti lain lagi. Cikgu cakap, aktiviti melibtakan ibu bapa la penting, buat anak gembira.




Kemudian, satu-satu sekolah tunjukkan aktiviti yang mereka buat tahun lepas. Mungkin tahun ni sama la juga. Aktiviti seperti sambut hari lahir, perarakan merdeka, sukaneka, rombongan sambil belajar dan banyak lagi. Part ni pun nad suka. Tak sabar nak tengok Fariza buat semua aktiviti tu. Part hari lahir tu, rasa nak buat je juga. Selama ni tengok kawan-kawan buat hari lahir anak dekat sekolah. ANd pun rasa nak buat bagi dia seronok dapat raikan bersama kawan. Cikgu dah pesan awal, hari lahir jangan bagi goodies jajan..hehee..

Itu jela antara yang dibincangkan. Ada lagi lain, takkan nak cerita semua kan..hehee..Sekarang, nampaknya mommy pun kene aktif ye..hahaa..






hai assalammualaikum

Balut Buku Sekolah Tabika Anak - Hah,  bertahun jugala nad tinggalkan kerja balut-balut buku ni. Tahun 2020 ni juga kerja membalut buku kembali semula.. Hahaha. Memang dari zaman sekolah,  balut buku ni la paling tak suka. Tangan nad bukan berseni,  kalaut balut buku tu,  aduhaii memang tak kemas langsung. Lagi la pembalut dulu bukn macam sekarang,  pembalut dulu semua kena buat sendiri. Kena gunting sendiri,  kene ukur dekat buku sendiri,  bila tersalah,  tersenget rasa nak marah je.. Hahaha.. Kenangan betul.


Tapi sekarang,  pembalut buku dah advance. Walaupun masih ada lagi pembalut buku yang lama,  yang kene buat sendiri tu,  tapi bila dah ada pembalut buku instant,  yang dah siap,  tinggal letak buku dan balut je,  memang mudah dan senang kerja. Mak bapak lagi la suka,  masuk-masukkan dah siap.

Tapi, kadang ada buku yang tak sesuai guna pembalut instant tu. Kena juga pakai pembalut buku manual..

Tadi,  lepas habis event KBBA,  terus suruh suami pergi Tesco sebab nad nak beli pembalut buku anak. Hari jumaat anak dah dapat buku,  hari Ahad baru nak beli pembalut buku. Macam tu la kan kerja last minit.. Huhuhu..

Masukla kedai MPH. Cari bahagian pembalut buku. Memang ada macam-macam jenis. Pembalut buku manual ada,  pembalut buku instant ada. Tapi nad tertarik satu pembalut buku ni.


Pertama kali juga tengok ni. Pembalut tulis book cover self adhesive seperti dalam gambar dia atas.  Tanya pekerja situ, nak pastikan,  ni jenis pelekat ke. Jenis tanggal dan lekat. Pekerja situ cakap ahak.

Pulak tu masa tu,  nad tak bawa buku sekolah anak. Tapi nad ingat buku anak jenis panjang macam A4. Pekerja situ cakap,  pelekat pembalut buku ni memang untuk jenis A4 punya. Rasa betul kot.. Terus nad beli. Ada 10 pcs harga RM7 lebih.. Masa tu ade offer. Buku sekolah anak nad pun 10 je,  memang ngamla..


Balik,  terus balut buku anak,  nasib baik sesuai pembalut buku ni. Memang senang,  sebab dia dah betul ikut ukuran buku. Tinggal buka plasti putih tu dan lekat dekat buku. Dia ala-ala macam wallpaper.. Hah.. macam tu la... Ada cara ditunjukkan macam mana nak guna.

Disebabkan ni pun buku kepunyaan anak,  jadi takde masalah beli buku pelekat ni. Nampak la kemas dan cantik buku anak lepas balut.

Memang senang sekarang kan,  semua dipermudahkan. Tapi tu la harga mestila berbeza dan lebih mahal sikit.. Hehe. Ni kerja last minit,  sebab tu pilih jenis mudah je.. Kohkohkoh.. Alasan sangat kan..
hai assalammualaikum

Tiada Drama, Lagi Suka Ke Sekolah - Semenjak Fariza dah mula sekolah ni, rutin harian dia memang berubah. Dari waktu tidur, main, makan semuala. Bukan dia sahaja yang berubah, nad pun kena ikut sekali berubah..hahaha. Kalau sebelum ni tidur lambat, dalam pukul 1 ke 2 pagi, tapi sekarang pukul 10 malam, paling lambat pukul 11 malam, kena tidur. Mula tu memang macam pelik sikit bagi dia, dah tutup lampu pun masih tergoyang sana sini, masih terguling sana sini, lama-lama ok. Lepas tu, semua ok, kalau kita cakap " Fariza tidur, esok nak sekolah "..terus dia jawab " ok mommy ".

Memang dari start orientasi dia dah suka ke sekolah. Lepas masuk sesi persekolahan, semua berjalan lancar, cuma masa first day sekolah demam, tapi esoknya dah baik.


Setiap pagi muka dia akan ceria seperti dalam gambar ni. Nak bangunkan dia pun tak susah. Kalau rasa dia susah nak bangun, nad akan angkat dia perlahan-lahan dan bawak ke bilik air, buka baju semua untuk mandikan dia. Takda merengek sebab dia dah tidur awal kan, jadi dapat tidur lama, dan cergas la sikit.

Setiap pagi memang kene mandikan dia dengan air suam, baru dia tak bising atau terkejut. Kalau mandikan air sejuk, mau menangis macam kena dera..Nad bukan tuang air terus dekat badan, akan sapu muka dia dulu, bagi dia buka mata, baru mandikan badan lepas tu gosok gigi semua. Ok je, takde la aksi yang menjengkelkan..huhu..

Siap-siapkan dia pakai baju dan ajak sarapan. Walaupun setip pagi dekat tadika dia ada sarapan, tapi kena bagi juga sarapan sikit dekat rumah. Perut anak kita wak, kita tau macam mana..hahaha..

Tapi lagi sekolah ni, lagi kuat makan nad tengok. Terlalu penat la kot.

Muka ceria, pergi sekolah salam mommy, salam adik. Lambai mommy dan adik bila dah nak pergi sekolah..Ok, mommy kene terima anak mommy dah besar dan kena ada kawan dan bergaul dengan kawan..


Baju tadika tu haritu baru dapat. Baru nampak pergi sekolah ye kakak dengan baju uniform ni..hehee..

Bila balik, datang perangai manja dia..huhuhu..Macam mana ni..hurmm..hahaa..Takpe, kita layankan je selagi dia masih nak dengan kita. Kalau dah besar, takut dah tak layan. Kalau boleh sampai besar nak jadi geng ni. Geng shopping, geng jalan, geng buat kerja..agituuu...

Kalau dia buat salah, nad kadang sakat, " Fariza takyah la pergi sekolah, taknak dengar cakap mommy "..kalau budak lain mesti dah suka, tapi Fariza, " tak boleh, tak boleh "..hahaha..takut tak pergi sekolah..

Cerita dekat sekolah, ermm..dia masih tak tau nak cerita..kadang dia tak tau dia buat apa, sebab kalau di tanya asyik jawab " tak tau, tak tau"..malas nak cerita atau ape, ntahla..Tapi nanti lama-lama dia cerita juga..

Ajar dia, cakap nama kawan, pun sampai sekarang tak tau nama kawan. Tapi nasib nama cikgu dia tau " Cikgu Ema "..hahaa..

Takpe, slow-sloe nanti lama-lama dia paham la..Taknak paksa dia sangat, takut dia bosan nanti.

Harap-harap takde drama sampai ke akhir tahun ni..sampai masuk sekolah, sampai besar, sampai bila-bila la..hehee..
hai assalammualaikum

Macam Ni la Anak-Anak Bila Nad Buat Kerja - Kalau sebelum kawin, nak buat kerja, nak ambil gambar job senang je..Tapi semenjak ada anak, memang struggel ye nak buat tu semua. Selalunya, kalau nak buat ni semua, tunggu anak tidur, senang takde gangguan, tapi bukan nad. Nad buat kerja masa anak bangun dan bermain..hahaa..Lain kan..terbalik kan..Boleh ke nad buat masa anak-anak bangun? Alhamdulillah, selama ni kerja masa anak berjaga, anak bermain memang mudah je, walaupun kadang diaorang kacau, tapi takdela susah mana..Lagi susah bila diaorang tidur..




Macam ni la diaorang bila nad tengah buat kerja. memang diaorang akan sibuk nak bergamabr, nak interframe orang cakap. Jadi, sebelum buat kerja, memang la kena layan peranagi diaorang dulu. Kita have fun apa diaorang nak buat. Kemudian cakap, " ok dah, mommy nak ambil gambar "..Diaorang akan faham dan main dekat tempat lain atau main dekat-dekat nad jugala. Ambil gamabr kalau diaorang baut bising pun takpe, sebab ambil gamabr kan, tak memerlukan suara.

Macam mana pulak nad buat kerja ambil video?

Hah, part buat video memang tak boleh ada suara lain, melainkan video tu memng untuk kanak-kanak. Kalau untuk sndirian, nad akan lari masuk ke bilik. Tapi masa tu memang diaorang berjaga juga. nad cuma cakap je, " korang duduk sini senyap-senyap, mommy nak buat work "..

Budak-budak sometime dengar arahan, sometime tak. Bila tak tu, diaorang akan pergi ke bilik nad. Bila dah masuk, kalau nad tak siap lagi kerja, nad akan suruh senyap. Ya, kadang diaorang paham, kadang tak. Bila dah tiga kali nad cakap senyap, mommy nak buat work, mula cakap slow, perlahan, baik hati. selepas tiga kali taknak dengar, mestilah naikkan suara..hahaha..Suara mak pun macam kartun, diaorang takut sekejap je..Pas la pulak suruh daddy jaga.

Kadang diaorang tak kacau, sebab diaorang sibuk main atau layan tv cerita kartun kesukaan diaorang.

Nad memang tak dapat buat kerja masa diaorang tidur, sebab, bau seorang mak ni kuat tau bagi diaorang. asal nad takde dekat sebelah, mesti diaorang akan terjaga dan menangis. Memnag satu kerja pun takkan jalan kalau diaorang tidur. Satu hal la kalau diaorang terjaga nak tidurkan balik..Memnag lambat tau..


Sebab tu, nad lebih pilih untuk buat kerja masa diaorang tengah berjaga, bermain, layan tv. Macam si kakak, Fariza dah paham dah. Adik pulak akan ikut apa kakak buat...hehee..

Mungkin orang lain, susah nak dapat idea dengan keadaan yang bising. Tapi untuk nad, alhamdulillah, dapat idea selalau walaupun adik beradik tu tengah bergaduh ye..hahaha..

Kadang tengah susukan adik, dapat idea menulis. Hah, macam tu la nad buat kerja sejak ada anak ni.
hai assalammualaikum

Reaksi Fariza, Bila Mommy Buat-Buat Pengsan - Pernah beberapa kali nad tertengok video kanak-kanak kecil menangis disisi ibunya yang sudah meninggal atau kemalangan. Sedih sangat tau tengok kanak-kanak tu menangis,  goyangkan ibunya dan panggil 'ibu, ibu, ibu'.. Masa tu juga nad terkeluar air mata.. Huhuhu.. Pastu mula la terfikir,  ' macam mana la kalau jadi kat aku ni '..

Tiba-tiba haritu saje la nad buat-buat pengsan,  nak tengok reaksi anak macam mana.

Masa tu Fariza dengan Farhanah tengah main. Pastu nad terus buat pengsan. Biasalah,  Fariza kalau tengah mmain mestilah nak panggil mommy dia juga. Bila dia panggil, mommy tak nyahut,  dia dah gelabah.

Fariza dok goyang-goyang badan nad..hahah. Masa tu dah nak gelak dah,  tapi tahan lagi. Dia goyang lagi kuat. Paling tak boleh blah,  dia tampar muka nad banyak kali.. Aiyoorkkk.. Sakit ooo... Dia goyang, goyang lagi... Picit-picit muka nad,  sambil nangis dan panggil mommy. Adik relaks sebab tak tau ape..hahaha..

Lepas tu, Fariza lari naik atas pergi bilik daddy dia. Tengok-tengok dia tarik daddy dia ke tempat nad.. Huishhh.. Nad terus bangun.. Hahaha.. Kang daddy dia fikir lain pulak..

Macam ni reaksi anak ye. Paling tak dijangka,  boleh dia nak panggil daddy dia. Bagus Fariza.. Anak yang pintar. Daddy cakap ' Fariza tarik-tarik abang, siap ckaap cepat la daddy,  cepatla. Mommy tu.. Mommy tu '..


Kakak memang pandai.. Mommy love you kakak dan adik. Harap mommy dapat jaga awak sampai bila bila,  sampau la mommy dan daddy dapat tengok cucu.. Gitu ye...
hai assalammualaikum

Terhibur Dengan Soalan Anak - Sekarang Fariza dah masuk 5 tahun. Kalau dulu kecik-kecik, memang jenis mulut nak bercakap je dalam bahasa alien dia. Sekarang, bila dah pandai bercakap, dah paham apa dia cakap, lagila banyak soalan yang dia tanya. Soalan yang ditanya, semestinya soalan yang dia nak tau kenapa itu, kenapa ini kan. Dan sebagai mak, nad memang akan layankan je soalan dia. Bukan sekadar nak bagi dia tau, walaupun jawapan nad ni memang tau dia takkan paham, tapi sekurangnya, nad bagitau, dan satu hari dia akan paham punya.

Sebagai mak, nad memang akan layan dua-dua anak dengan penuh sabar. Anak kita kan, dah dia nak tau, mestila kita jawab. Jangan sesekali cakap ' tak tau, tak tau dan tak tau'..Takut nanti anak-anak langsung taknak berborak dengan kita bila dah besar. Sebab dari kecil, parents dah tunjukkan taknak layan anak, nanti bila besar, mulala dia cari orang lain untuk berborak. Nad taknak macam tu. Nad kalau boleh dari kecil sampaila ke besar, nak berborak selalu dengan anak. Jadi, dari kecil ni la layankan je apa soalan dia tu.


Jangan anggap, bila anak tanya soalan tu, rimas dan merepek. Budak-budak, nak membesar, mestila dia nak tau kan. Mesti kita dulu kecik-kecik macam tu juga. Walaup sesibuk mana pun, mesti jawab soalan anak-anak ni. Memang diaorang akan tanya banyak kali, dan kalau korang bijak, kena la tutup bagi jawapan yang diaorang takkan tanya lagi.

Nad suka bila Fariza tanya soalan. Sebab soalan diaorang tu memang jauh dengan usia diaorang. Keinginan nak tau memang diluar jangkaan. Lagi satu, bila Fariza tanya soalan tu, nad akan terhibur, sebab soalan dia macam ' like serius la, dia tanya soalan ni '..hahaa..

Contoh soalan dia tanya

Kenapa Hujan?
Kenapa malam?
Kenapa taik hidung besar?

Banyak lagi..Soalan dia bila tengah berlaku atau dia tengah buat sesuatu atau nampak sesuatu..

And pun akan bagi jawapan yang betul la..kadang siap google lagi..hahaaa..

Tapi, dia akan tanya sampai dia dapat jawpaan yang dia rasa puas..kalau tak dapat, Fariza akan tanya kenapa? kenapa? dan kenapa? lagi..

Mula nad akan jawab, lepas tu bila dia tanya banyak kali, nad akan fikir nak tutup ye soalan tu..

Selalunya kesudahannya, nad akan ketawa, maka tutupla soalan..haahaa..

Sebenarnya dari dia tanya soalan tu, nad tahan gelak, sebab kita tak jangka anak kita tiba-tiba tanya soalan tu..Jadi kita tahan dulu dan jawab soalan dia.

Bila dah tak tahan tu, kita gelak sekuat hati..hahahaha..

Nad kalau boleh nak layan anak sebaik mungkin. Kalau dulu, nad mungkin tak dapat dekat mak ayah nad. Mak ayah nad tak layan nad sangat. Takkan nak buat dekat anak macam tu kan. Budak sekarang lain..kena didik dengan elok..huhu..




hai assalammualaikum

Sesi Persekolahan Bermula #BackToSchool2020 - Bermula harini, Khamis 2/1/2020, sesi persekolahan telah bermula. Memang pagi ni ramai yang upload anak-anak pergi ke sekolah. Ada yang abru masuk tadika, darjah satu, dan tingkatan. Meriah timeline facebook, instagram, twitter harini dengan peersekolahan anak-anak yang pelbagai ragam. Tak terkecuali, Fariza, harini pergi sekolah macam biasa. Haritu orientasi, sekejap je, sampai pukul 11, sekolah biasa, dia masuk pukul 7.30 pagi dan balik pukul 12 tengahari.

Maafla, cerita pasal anak sekolah je. Almaklumla, excited sebab anak sulung. Nak dijadikan kenangan dalam blog ni.

Sejak sesi persekolahan dah bermula ni, memang malam tu diaorang dah tidur awal dah..hehe. Dengan nad-nad sekali kena tidur awal, sebab kena bangun awal..kihkih. Tapi sejak semalam Fariza tiba-tiba je batuk, selsema. Mula fikir, nak ke taknak bagi dia pergi sekolah. Tapi, kalau tak kejut, nanti dia mesti tanya ' mommy tak sekolah ke '..Nak taknak bagi la juga dia pergi sekolah.

Pukul 6.45 kejutkan dia, sebab dia masuk pukul 7.30 pagi. Alhamdulillah, bangunkan dia ok je, cuma kena sediakan air suam untuk mandi. Kalau tak, mau menjerit bila mandikan air sejuk. Mandi air suam, takda la terkejut.

Selesai mandi, pakai baju sekolah. Muka ceria je, tak endah dengan batuk dia, selsema dia. Yang dalam fikiran, nak pergi sekolah, jumpa kawan. Pagi tu memnag takda meragam langsung. Senang la nak siapkan dia. Siap tanya spender la, tudung, pakai bedak semua..

Dah siap, panggil daddy dia untuk hantar pergi sekolah. Dengan senyuman dia salam mommy. Waktu tu, adik pun dah bangun sebab kakak kejutkan. Boleh kata ' adik bangun dah petang'..hahaa..Adik cium tangan kakak, nak pergi sekolah. Perangai elok je. senang hati nad tengok dia nak pergi sekolah, walaupun risau dengan batuk dan selsema dia.

Mula sekolah ni, nad tak pergi hantar, sebab lepas ni pun, daddy je yang pergi hantar. Jadi pesan kat daddy, cakap cikgu Fariza tak sihat, kene tulis nama, bagi buku, kain bagi dia takut hingus keluar, batuk tutup mulut. Macam-macam la nad pesan. Sampai la daddy dan Fariza dah gerak. Tak sempat nak ambil gambar, takut anak hilang mood. Biasalah, mood anak kadang kejap nak bergamabr, kadang taknak..hahaa

Fariza balik pukul 12 tengahari, jadi lepas bangun tu memang tak tidur. Layan tv. Entah, hati macam risau je. Yela anak tak sihat. Walaupun dah bagi ubat yang beli dekat farmasi.

Setiap masa tengok jam dekat telefon je..Tak sabar tunggu pukul 12 tengahari.

Bila dah masa Fariza balik, terus cakap dengan mr mafia, suruh ambil cepat. Sebab nad tau, bila Fariza sakit, mesti dia tak sedap nak buat apa.

Bila dengar kereta, tau dah Fariza dah balik. Hah, dengar dah dia menangis. Dahla pakai tudung, panas, balik ngadu ' mommy sakit, sakit '..sambil tunjuk tekak dia. Nad paham dah, dia sakit tekak. Tak sedap tekak.


Time balik ni jela dapat ambil gamabr. Tu pun gegar.

Terus suruh dia buka tudung, baju semua. Urut dada dengan minyak. Hidung letak ubat. Urut-urut sampai dia tertidur.

Alahai, kesian anak mommy. Mommy ingat tak teruk sangat. Tapi daddy cakap, masa ambil Fariza , budak ni berlari-lari..hahaa..Macam mana tu..ermm..

Tadi, terus ajak mr mafia pergi klinik.


Kenala neb juga, sebab berbunyi.

Doktor bagila ubat batuk, selsema, kahak dan antibiotik. Memang lepas makan nasi terus makan ubat.

Alhamdulillah, malam ni kurang sikit..esok boleh sekolah lagi.

Kakak kuat..Esok mommy hantar , nak tengok ye..hehee
hai assalammualaikum

Sesi Orientasi Sekolah Tadika Kemas Fariza - Lambat pulak nak kongsi cerita sesi orientasi Fariza ni. Almaklumla, kadang penat nak online..hahaa. Tapi tak kongsi rasa tak best juga kan..Kenangan dekat sini. Hari Khamis, bermulala Sesi Orientasi Fariza. Masuk pukul 9 pagi, jadi bangun 8 pagi..hahaa. Dah kejutkan dia, terus mandikan, pakai kan baju tshirt putih, tudung putih, seluar tracksuit hitam. Kasut dengan stokin siap-siap dah letak dekat luar. Fariza punya excited tu nampak dekat muka..hehee. Siap sarapan bagai pagi tu.


Dah siap semua, dalam 8.45 gerak keluar rumah. Tadika Kemas dia dekat je dengan rumah. sebelum tu semestinya tangkap gambar dulu..hehee..Ala, muka dia, dahla pipi terkeluar, pakai tudung nampak bambam pulak..kihkih.

Mommy Rasa baru mommy lahirkan awak Fariza. Sekarang dah msuk 5 tahun. Dah sekolah dah..memang masa begitu sekejap ye.

Sekarang ni mommy pulak yang gementar lebih. Yela, duk fikir macam-macam dalam kepala ni. Macam mana nanti dekat sekolah? Dapat jumpa kawan tak? Perangai sama tak macam dekat rumah? Menangis tak? fuh..

Sampai sekolah, ramai dah pelajar dan ibu bapa yang dah sampai. Nad tengok muka Fariza, cool je, steady je. Dia pulak yang teruja lebih. Fariza ni memang suka bila nampak ramai kawan. Yela, selama ni kawan dia, mommy nya je. Kalau pergi playground, dapat jumpa kawan sekejap je. Hah ni pergi sekolah, dapat jumpa kawan banyak, lama-lama, seronok la dia.




Masuk dalam kelas, duduk sebelah perempuan. Takdela nak malu berkenalan..hehee..

Muka dia pun malu-malu je. Senyap je..hehee.

Masa tu nad dah namapk ada sorang budak menangis teresak-esak. Biasalah drama macam tu mesti ada.

Lepas semua dah selesai, cikgu pun bagi penerangan tentang baju sekolah, buku harian yang perlu ditulis dan macam-macam lagi la.

Dalam pukul 10 pagi macam tu, cikgu suruh ibu bapa balik, jemput anak ke sekolah dalam pukul 11 pagi nanti. Terpaksala ibu bapa balik, sebab nanti anak-anak taknak belajar.

Lagipun cikgu dah biasa denagna nak-anak merengek ni..heheee. Jadi nak bagi biasakan dengan
sekolah, ibu bapa kene balik. Cikgu dah lama berpengalaman..

Masa nad cakap, 'mommy nak balik ni, Fariza duduk sini tau'..Siap cium, bila keluar siap lambai..Tu dia, tak menangis langsung bilamommy daddy nak pergi..hahaa. Mommy pulak yang nak nangis tau. Risau bukan main.

Waktu sebenar Fariza sekolah, pukul 7.30 pagi dah ada dekat sekolah, sebab ada sarapan. Kemudian belajar, makan lagi dalam pukul 10 pagi macam tu. Makanan berat macam nasi, mihun mee, hah macam tu la. Dekat sini ada belajar Iqra, tapi cikgu cakap dalam bulan 2 baru dibagitau.

Pukul 11 Pagi masa untuk ambil anak. mr mafia cakap, ni la pertama kali dalam hidup dia hantar dan ambil budak sekolah..hahaha..Ye wak, tak pernah-pernah sebelum, sekarang ada anak sendiri, kenala ambil dan hantar..kihkih..




Sampai sekolah dia, tengok dia dapat baju sukan sekolah. Siap pakai lagi. Masih steady, cool kau..hahaha..Tau mana dia letak kasut dia, ambil dan pakai.

Cikgu cakap, Fariza ni baik, dia la paling baik..kihkih. Ye cikgu memang Fariza anak yang baik, suka menolong tapi tu la, bila ada tak kena, menangis je..

Alhamdulillah, semuanya terkawal. Budak baik, budak tak nangis..budak cool, ni la dia Fariza. Tapi masa balik, terus cakap ' Fariza penatla '..hahhaa..baru orientasi dah penat ye sayang..alahaii kesiannya.

Balik buka semua tudung, habis berpeluh..hehe..Lepas tu bukan reti nak tidur ke apa, sambung mewarna la,main dekat rumah. Pulak tu ngadu lapar..Nasib mommy dah sempat masak.

Masa balik tu,ada cakap juga, ' Fariza belajar apa tadi '..' ada kenal dengan kawan tak '..Dia jawab 'entah je'..Tak minat nak bercerita.. mungkin penat..

Ok, nad bagi dia ada mood dulu, masa makan tanya lagi..hahaa..saja kan mak dia..Tanya benda sama. Dia jawab sikit, ' ada kawan '..' makan roti tadi, Fariza ambil sendiri'..pastu dia penat dah nak cerita..hehee..Jadi, kita pun dah tak tanya lagi..

Hari Khamis dah mula sekolah yang betul-betul. Maka bermulalah, peralihan waktu tidur. Selama ni tidur lewat. Kali ni memang kena tidurkan dia awal. Nad pun kena beralih masa juga nak buat kerja.. Selalu, lewat malam buat kerja. Budak-budka ni, kalau tak tutup lampu tak tidur la jawabnya..
hai assalammualaikum


Esok Dah Orientasi Sekolah Tadika, Fariza Oii, Dah Sekolah Dah!! - Tadi pagi dapat whatsup dari cikgu, esok orientasi sekolah tadika Fariza. Cikgu pesan suruh pakai baju tshirt warna putih dan seluar hitam atau biru gelap. Kena berkasut juga, sama ada hitam atau putih. Tadi pagi cikgu whatsup, tadi juga baru beli, pergi cari segala. Mana la kita tau kan, sebab ingat dia datang pakai selipar je ke, sebba sekolah tadika kan. Pakai baju biasa..almaklumla, dah lama tak ke skolah, dulu nad masuk tadika pun rasa pakai baju biasa je..hahaa. Apa lagi bergegas lepas makan tengahari pergi kedai cari baju.

Nasib dekat dengan rumah ade kedai pakaian Baju Fashion. Dekat situ kelengkapan sekolah semua ada. Mujur baju putih, seluar, tudung, kasut ada dekat situ..dah senang. Takde kelam kabut. Siap dalam beberapa minit tadi..


Masa cari baju tadi, rasa seperti kita pulak yang nak sekolah. Gementarnya bukan main..hahaa. Lepas dia cuba baju, tudung, seluar tu, nad pulak yang cakap " Fariza dah besar, dah nak sekolah "..tengokla dia pakai tudung tu..haishh geram je rasa. Dah besar dah anak mommy..Anak sulung oii..tak sangka, ni anak kita tau, rasa kecil lagi..tapi dah nak sekolah..hahaa.. Perasaan mak-mak ye..

Tengok dia pun seronok je cakap ' esok fariza kena pergi sekolah tau. Jumpa kawan-kawan, jumpa cikgu. pakai baju sekolah ni ye '..dia jawab ' ok mommy '..alaaa..nak..macam manala esok..

Kecil sangat anak nad ni..hahaa..



Tengok kawan sebaya dia, semua tinggi dan besar, dia comel je..Harap comel tapi berani ye kakak Fariza...hehee..risau pulak esok ye..

Rutin mak dah kene gosok baju..lol..ok esok kita cerita macam mana pulak keadaannya..
hai assalammualaikum

Pukul 1 pagi Fariza Kejut Atuk,  Sebab Kipas Siling - Semimggu ni,  nad dengan anak-anak balik kampung. Dah lama tak balik kamlumg,  jadi kita rehat sekejap,  ambil angin kampung. Bagi anak-anak main dengan sepupu diaorang. Lagipun sekarang, tengah cuti sekolah. Elok sangat la tu diaorang main sama-sama.


Kisahnya, malam tadi,  masa nak tidur,  Fariza dengar kipas siling, kipas tergantung tu berbunyi. Biasalah,  budak nakntau semua benda, mulalah tanya kita " mommy unyi (bunyi)  apa tu??

" bunyi kipas tu Fariza. Kipas dah rosak.  Dah tidur "

" Fariza tatut (takut).. Nanti ipas (kipas) jatuh "

" Takdela,  esok suruh atuk betulkan "

Tiba-tiba dia keluar bilik. Nad ingat dia saja turin, nak main ke ape ke. Fariza ni selagi taknak tidur, memang ada je benda dia nak buat.

Rupanya,  dia pergi kejutkan atuk. Nad dengar Fariza cakap,  " atuk,  jok,  jom,  ipas (kipas)  rosak.. Jom engok (tengok)  "..

Dia paksa atuknya bangun, datang dekat bilik suruh tengok kipas ni weii..

Weii atuk yang terpinga, pukul 1 pagi kot,  kene kejut dengan cucu. Atuk cakap " mommy mana,  kenapa,  pergila tidur "

" momm tidur. Atul jom,  jommmm "

Hahahahaa.. Nasib nad tak tidur lagi.. Bagitau la benda betul.. Boleh pulak dia kejut atuk suruh tengok kipas berbunyi ni.

Ya ampun...

Nad dah gelak.. Tak caya dia boleh buat tindakan macam tu.. Prihatin.. Sebab takkut kipas jatuh..

Masa atuk nak masuk bilik,  Fariza cakap lagi " atuk ipas (kipas)  goyang-goyang ( sambil pinggang goyang).. "..hahhaa.. Weii mommy gelak je..

Malam tu risau nak tidur,  takut kipas jatuh.. Hahaha.. Adoiii.. Dah kena tenangkan dia.. Sabor jela..
hai assalammualaikum

Pembayaran Yuran Tabika Kemas Anak - Ingat lagi bulan 10 kot, nad dengan suami pergi sekolah Tabika kemas yang berdekatan dengan rumah. Pergi sebab nak tanya berkenaan pengambilan pelajar baru, bila boleh daftar. Disebabkan tahun depan Fariza dah 5 tahun, memang dah kena pergi sekolah la kan. Kitaorang tak hantar 4 tahun sebab nak cari sekolah untuk budak 4 tahun dekat sini macam jauh dari rumah. Jadi, tunggu je usia dia 5 tahun. Jadi, 4 tahun tu memang dia belajar dekat rumah jela, mommy la cikgu dia..hehee. Alhamdulillah, sekarang sikit-sikit dah  kenal huruf, dah tau nama dia, dah tau nombor lebih dari 10. Senang masuk sekolah dah tau sikit-sikit. Takda la cikgu pening..huhu.

Masa pergi tanya tu, alhamdulillah, Tabika Kemas tu masih kosong dan tak ramai lagi parents yang datang dan tanya. Dapatla Fariza dekat sekolah Tabika ni. Takda dah pening dah..semua dah selesai..hehee. Terus bayar deposit sebab memang kitaorang nak sekolah tu juga..hehee..

Pertengahan bulan 12, cikgu dah mula masukkan nombor dalam group whatsup..hahaa. Sellau tengok mak-mak lain cerita pasal group whatsup. Nah sekarang nad pulak. Tapi cikgu tu buat only admin can chat . Bagus cikgu, takdela parents tanya merepek-merepek nanti..kihkihkih.

Hari Isnin, Cikgu hantar whatsup tanya berkenaan pembayaran yuran sekolah anak. Kena datang semalam untuk buat pembayaran dengan waktu sekian-sekian. Mana yang ibu bapa tak dapat datang, boleh buat pada hari lain.

Nad memang free la semalam. Memang kalau boleh nak bagi selesai semua dengan cepat. Duit pun d ada untuk yuran anak.


Masa kitaorang datang, cikgu pun terangkan apa yang termasuk dalam yuran.

Jadi ni antaranya,
- pendaftaran
- insuran kanak-kank ( incase berlaku apa-apa kat anak )..Tak sangka ada insuran segala..huhu
- yuran bulanan
- baju sukan (wajib)'
- baju uniform sekolah
- yuran aktiviti

 Tadi ada bayar yang lain sekali, macam baju hari jumaat, alat tulis, dan lain nad lupa..hahaa..Baru tau alat tulis pun semua disediakan pihak sekolah..Dulu nad sekolah semua sediakan sendiri..hahaa. Jadi, bila anak nak sekolah memang kita pun beria la belikan dan sediakan. Sekali, lol..Tapi takpela, yang nad belikan boleh guna untuk darjah 1..hah..tak yah beli dah..hahaa..

Cikgu siap cakap pasal waktu makan, dan hari datang sekolah bulan 12 nanti.

Masa datang tabika, nad pulak yang gementar. Mana taknya, duk fikri macam mana la Fariza nanti bila masuk sekolah. Ada tak kawan? Macam mana dia nak borak dengan kawan? Dapat tangkap tak apa yang cikgu ajar? Alahai macam-macamla..

Tapi Fariza ni jenis memang tak sabar nak berkawan dan nak menulis. Harap nanti semuanya ok la..huhu..Fariza ni selagi orang tu tak tegur, dia pun malu nak tegur. huhu..ok nanti kita tengok macam mana..Nervous ya..hehee
hai assalammualaikum

Penjual Aiskrim Turki, Buat Trick Atau Permainkan Pelanggan - Selalu, nad tengok je dekat youtube, dekat media sosial berkenaan penjual aiskrim Turki ni. Video menunjukkan mereka menjual aiskrim, lepas tu dia buat trick, dia bagi dekat pelanggan, kemudian pelanggan nak ambil aiskrim tu,tapi dia tak bagi-bagi.Nad tengok memang kelakar, macam terhibur tapi lama-lama geram pulak. Yela, lambat betul nak baginya. Baik beli aiskrim yang dekat motor tu, pilih dah dapat..hahaa


Mungkin, itu memang cara diaorang. Sebab nad baca dekat tempat asal diaorang, Turki, pun diaorang buat macam ni. Memang unik dan lain daripada yang lain.  Penjual aiskrim tuakan melakukan pelbagai gelagat untuk menarik perhatian  pelanggan. Pelanggan akan tertarik atau terpaku dengan aksi bersahaja pembuat aiskrim Turki tu. Apa yang tertarik, aiskrim takkan jatuh pun. Kalau dulu mungkin terpaku, tapi tengok lama-lama macam annoying..

Yang nak rasai boleh je, tapi bagi nad, nad taknak. Haritu, mr mafia, suruh try beli aiskrim Turki ni dekat Bukit Bintang. Tapi, nad cepat-cepat tolak..hahaa.. Sebab dah tau cara dia macam mana. Jadi, nak bagi happy anak, nad suruh Fariza pergi ambil aiskrim tu. Dia tak tau lagi, yang dia tau " yeahh aiskrim, Fariza nak aiskrim coklat mommy "..hah ikutkan jela..hehehe..

Weii aiskrim dia bukan murah oii, satu jenis aiskrim tak silap RM7..bapaklaaa...Kalau nak macam-macam jenis RM10 agaknya..eh betul ke..eh rasanya iya kot...Tu mr mafia cakap " Tak mau, tak mau tu" sebab taknak banyak perisa aiskrim, ambil satu je. Tu saja nak bagi naak merasa.


Nad memnag bukan penyabar ye. Dan tak suka dipermiankan depan khalayak ramai. Yes, tengok macam wow, kelakar, sebab nad sendiri gelak masa anak nak ambil aiskrim tu tapi tak dapat-dapat..hahaha.. Jahat kan mommy ni, gelakkan anak..hahaha. Terhibur jugala..Tergalk besar pulak..

Kesian anak kita. Blur tak tau pasal ape. Blur kenapa orang ni taknak bagi aiskrim dia..hahaa..Allahuakbar, penyabar betul anak kita ni wak. Tetap layankan penjual aiskrim Turki tu. Takpe, pengalaman ye Fariza..hehee..Dan akhirnya, dia dapat juga..heheehe..

Tengok video tu balik, nad masih gelak lagi..hahahahha..kejam..