Articles by "Fariza"
Showing posts with label Fariza. Show all posts

 hai assalammualaikum

Sesi Persekolahan Bermula, Semangat Fariza Bangun Pagi - Macam biasa, akan cerita dalam blog sebagai kenangan, hari persekolahan anak. Selalunya, sesi persekolahan bermula bulan January, tapi disebabkan Covid 19, maka sesi persekolahan dibuka pada 1 March 2021.Kenangan kan, sebab tu kena tulis. Sebab situasi tak sama dan takkan dilupakan.

Bila anak-anak sekolah ni, mak la yang paling risau, yang paling sedih dan plaing gementar. Nak pergi belajar je pun bukan beperang. Tapi biasalah, perasaan mak-mak, takut anaknya tak biasa, macam mana nak bergaul dengan kawan, macam mana belajar, dapat tangkap ke tak.. huhuhu. 

Tahun ni, Fariza 6 tahun dan akhir sekolah tabika.  Tahun lepas berapa bulan je dapat belajar. Tahun ni tak tau, takpe yang penting pergi sekolah. 

Bila cakap esok "Fariza kena pergi sekolah" , terus dia senyum, "hah sekolah, yeahhh" ... Malam tu, suruh tidur awal, dia dengar ya. Punya seronok nak sekolah, walaupun masa nakntidur tu ada je cakapnya. Last-last tidur juga.


Bangun pagi pun segar bugar je. Pukul 6.30 pagi dah bangun, waktu tu mommy tengah gosok baju dia..hehee.

Siap semua mandikan Fariza, sediakan sarapan. Rutin sama macam sebelum ni. Sarapan kena ada, sebab dia akan meronta kalau takda sarapan. Pagi dah ceria, suruh ambik stokin, kasut, semua dia ambil sendiri.

Pukul 7.45 gerak pergi sekolah. Macam biasa, SOP sekolah sediakan. Mak ayah tak boleh masuk kelas, hantar sampai depan pintu je. Sedih sangat sebab tengok anak sekejap dari luar pintu. Huhuhu...

Lambai sekejap, terus balik. Anak relaks je, mak ni yang over.. Adik pulak sedih sebab dia ingat boleh masuk dalam kelas kakak, tapi tak, kena balik.. huhuhu.. Takpe adik, lagi dua tahun baru adik sekolah ok.


Jadual untul Sekolah Tabika Fariza Hari Isnin dan Selasa untuk 6 tahun, Rabu dan Khamis untuk 5 tahun. Jumaat gilir-gilir, tak tau la tu macam mana. Sebab cikgu belum bagi arahan.

Pukul 12 tengahari Fariza dah balik. Masa ambil tu muka pun nampak gembira. Balik tu cakap "Fariza belajar apa tadi “ dia cakap tulis dan warna.

Pastu sampai rumah, lepas mandi, dia cakap" mommy nak pergi sekolah lagi".. Nampak dia suka sangat dapat pergi sekolah.

Selalunyakat media sosial, berita ada tunjuk anak-anak menangis, takut semua. Tapi kali ni kurang,mungkin memnag diaorang dah tepu duduk rumah, memang nak sangat tengok dunia luar, sampai seronok pergi sekolah. Alhamdulillah. Seronok tengok anak-anak kawan pergi sekolah tanpa ada drama.. Hehehe.

Jadi, harap, selamanya takda drama dan anak-anak gembira ke sekolah. 

hai assalammualaikum
 
Mula Persekolahan, Pengajaran Dan Pembelajaran Di Rumah ( PDPR ) Tahun 2021 - Baru dapat tulis kisah persekolahan anak 2021..Sibuk sangat mommy ni uii..Ni baru dapat relaks sikit..hehee. 20 Januari bermula sesi persekolahan untuk semua. Tapi, sayangnya, untuk tahun ini, semua anak-anak perlu belajar di rumah, PDPR katanya. Disebabkan kes covid meningkat ke 4 ribu, makanya, semua Negeri dikenakan PKP. 
 
Bila dah PKP hanya tertentu sahaja boleh dilakukan. Takda benda nak buat, duduk rumah elakkan dari covid ni. Sedih sangat bila tengok anak kena belajar dekat rumah, tak jumpa cikgu, tak jumpa kawan.
 
Tapi takpe, walau belajar dekat rumah, kena semangat. 20 Januari haritu mula persekolahan, kejutkan Fariza, bangun, siap pakai baju sekolah..ehhee. Bagi dia feel sikit. Pagi tu cikgu bagi video je. Pertama hari, cikgu suruh buat hari suaikenal.



Fariza tahun ni 6 tahun dan tahun ni la dia last sekolah di Tabika sebelum masuk darjah 1. Tak tau la nak cakap macam mana. Kesian pun ada sebab tak dapat bersosial dengan kawan-kawan. Perasan tu lain ye bila belajar dekat rumah dengan sekolah. Kadang marah dengan menteri semua, kenapa dibiarkan perkara ni masa penyakit ni mula merebak di China. Kenapa tak buat tindakan awal. Tapi siapalah kita..ermmm. 

Permulaan pengajaran dan pembelajaran di rumah, cikgu bagi pembelajaran melalui video dahulu. Mula-mula macam baisa kena tulis nama dan perkenalkan diri sendiri. 

Alhamdulillah, setakat ni, dia belajar dan buat kerja yang cikgu suruh tanpa merungut ye. Dia akan pastikan kerja dia siap, kalau tak nanti dia cakap " cikgu marah nanti "..hehehe.

 
Tadi, ibu bapa kene ambik buku aktiviti anak dekat sekolah memalui drive thru. Tak tau rupa drive thru macam mana, sebab yang pergi daddy dia. Dapatla kerja sekolah yang cikgu dah sediakn.

Esok baru dia nak bergoogle meet dengan cikgu dan kawan-kawan lain. Mommy kene siap sedia, laptop dan lampu ya bagi muka dia terang benderang, cikgu dan kawan-kawan lain nak tengok.
 hai assalammualaikum

Hari Apreasasi Tabika Kemas Fariza - Pejam celik pejam celik, tak sangka dah bulan December. Maka berakhirla persekolah untuk Fariza. Inga lagi betapa terujanya, gembiranya dia bila masuk sekolah, dapat jumpa kawan, dapat belajar dengan cikgu. Pagi bangun dengan penuh semangat nak pergi sekolah. Ingat apa yang cikgu ajar.

Lagi teruja maknya, bila anak masuk sekolah dan dapat buat aktiviti sekolah. Kalau tak muka mak dan adik jela Fariza kene hadap. Lagi teruja maknya bila dapat tau banyak aktiviti sekolah yang akan dibuat. Tak sabar nak tengok perkembangan anak bila dia sekolah ni.

Tapi apakan daya, tiba-tiba kes covid muncul. Fariza hanya dapat dua bulan sekolah kemudian terpaksa duduk rumah. Itu pun demi keselamatan anak-anak. Kene kuarantin dekat rumah dari bulan 3 sampai bulan 5, tak silap la. Lupa dah. Lepas tu dibenarkan sekolah semula secara bergilir-gilir pada 1 Julai. Tu pun buat hati Fariza gembira.

Kemudian terpaksa lagi duduk rumah, tak perlu sekolah disebabkan kes covid meningkat. Sedih hati Fariza, maknya pun sedih. Baru nak belajar dunia luar dah disekat. Jadi sepajang dirumah, cikgu bagi kerja sekolah juga melalui whatsup. Alhamdulillah, semua kerja Fariza buat. 



Dan Hari Rabu kelmarin Hari Apresiasi Sekolah Tabika Kemas Fariza. Maknanya dah habis sekolah untuk tahun ni. Cikgu dah siap buat lawa-lawa untuk anak murid bergambar.

Datang, ambik gambar dengan cikgu, borak-borak sekejap, terus balik. Tak dapat lama-lama. Mungkin kalau takde covid, macam-macam aktiviti buat. Terima kasih cikgu, didik Fariza dan anak murid lain walaupun sekejap. Tahun depan jumpa lagi. Harap tahun depan dapat sekolah full. Tahun ni dapat buat gotong royong sekolah bersama-sama je.



Mama Siti, pembantu Tabika. Suka panggil Fariza si techik.. Hehee. Yela anakku kecil sangat. Fariza pun suka Mama Siti. 



Ni kawan Fariza, Sherina nama dia. Duduk sama dalam kelas. Tapi dah lama tak jumpa, muka masing-masing masam.. Ehhehe.. Macam blur.. Yela kenal beberapa bulan je. Tapi ingat nama.. Hehehe.. Malu-malu la tu.



Kenangan anak sekolah untuk tahun 2020 ni. 

 hai assalammualaikum

Beli Basikal Anak Online Je Di Shopee - Basikal ni dah lama Fariza dan Farhanah nak sangat, baru bulan ni mommy daddy mampu beli. Alhamdulillha, bulan ni mommy daddy ada rezeki lebih, mommy daddy kongsi kegembiraan dengan anak-anak. Beli basikal diaorang nipun dekat shopee je, almaklumla, nak keluar rumah tak boleh, beli online jela. Hebat kan, basikal pun boleh online sekarang, senang ya.

Basikal ni diaorang nak sangat sebab setiap kali balik rumah nenek, sepupu diaorang semua dah ada basikal. Biasalah budak-budak dekat situ ramia, basikal diaorang punya kadang tak bagi pinjam, kadang ebrebut. Kesian tengok. Pastu nak senyapkan, mula la cakap 'nanti mommy belikan basikal ok'..Mula tu diaorang lama tak ingat, tapi kakak sekarang dah besar, pandai dah bercakap dan ingat benda dia nak. Harijadi dia haritu tiba-tiba dia cakap 'mommy tak belikan basikal untuk kakak ke'..arghh sudah..hahaa. Bukan taknak belikan, memang nak belikan tapi belum cukup duit.

Nak beli bukan untuk kakak je, kena beli untuk adik juga. Kalau beli sorang mau bergaduh oii! Perempuan dengan perempuan aklau gaduh lain maciam..hahaha. Bulan ni alhamdulillah, mommy daddy ada la dapat rezeki lebih, terus cakap dengan daddy 'abang sayang ada cek basikal dekat Shopee, kalau kongsi sorang RM169'. Tunggu la jawapan laki kita. Pastu dia cakap 'ok boleh '. Cakap lagi sekali, 'betul boleh ni '. Dia cakap iye..hahaa..Takut wak kalau tiba-tiba takleh.




Bila mr mafia dah cakap boleh, terus order. So tunggula dalam beberapa hari. Adalah dalam seminggu. Takpe lambat, diaorang pun boleh sabar. Mula takut juga datang asing-asing, nak bagitau macam mana la tu. Tapi alhamdulillah, datang sekali serentak..hehee.

Basikal masing-masing warna pink, perempuan kan. Fariza memang pink tak boleh dipisahkan. Adik tak kisah, tapi belila yang ada pink-pink sikit..ehehe.




Nad beli basikal kakak dekat kedai ni. Boleh tekan link ni ( https://shp.ee/bnbxrhf ). Kakak punya belum siap pasang, kene pasang sendiri. Tapi lepas dapat nad baca komen sampai bawah rupanya boleh mintak orang tu siap pasangkan dan hantar..lol..sedih. Dahla nak pasang dia berjam. Ni pun tak habis pasang lagi, sebab daddy ada kerja. Ni kalau malas sangat mau hntar kedai tolong pasangkan..hahaa. Basikal dia 16 inci.. Sesuai la sampai dia besar.. Harga basikal Rm149, shiping RM11.97, jadi semua RM160.97





Ni basikal adik pulak. Basikal adik siap pasang dah. Sampai pun dalam keadaan baik. Senang bila dah siap pasang ni. Hasihh, awatla mommy tak belikan kakak punya yang dah siap pasang..huhu. Boleh klik link https://shp.ee/x239q57

Adik basikal sampai, punya bukan main happy. Siap peluk, cium haishh. Nampak sangat dia nak basikal. MAna taknya kalau balik rumah nenek, gaduh dengan cousin sama baya dia..hahaa. Dahla cousin dia tu lelaki, kalau marah, tak bagi basikal dia..hahaa.Sekaranga dik dah ada, dia suka. Harga basikal adik RM92, shipping RM7.21 ,ade discount shipping RM4.66 dan guna redeem coins RM0.39. Jadilah adik punya RM94.16.

Oh masa tengah usha basikal, nampak pulak helmet diaorang ni..hehee. Duk fikir baik beli sekali, utamakn keselamatan..hahaa. Walaupun tu helmet untuk naik motor, tak salah la pakai untuk naik basikal..kihkih. Sebab cantik dan comel kita belila. Lagipun tengah duk  fikir mommy nak beli motor juga ni..huhu, itu pun kalau ada rezeki lebih juga.





Helmet harga RM72.52, nad beli dua, satu hello kitty, satu doraemon, shipping RM6.15, tolak shipping RM4.77, sebab apply shipping free, kemudian redeem coins RM0.30, so total semua RM73.60. Link untuk helmet ni https://shp.ee/t5z2egr

Helmet sampai awal, tapi disebabkan nak buka sama-sama dengan basikal, jadi helmet dibuka lambat sikit ye..hehee.

Ok korang kalau nak beli boleh rujuk link nad bagi tu.

 hai assalammualaikum

Happy Birthday Fariza Yang ke 5 Tahun - Ya anak sulung mommy dah semakin membesar. Pejam celik pejam celik dah masuk 5 tahun sekarang ye. Anak mommy yang dulu ada dalam rahim mommy, yang mommy kandungkan 9 bulan. Sewaktu jaga kamu, mommy pertama kali pengalamn menjadi ibu. Tak sama ye jaga anak buah dan anak sendiri. Baru mommy tau bukan senang, dengan waktu tu awak menangis tak henti, tidur tak lena. Waktu tu, mommy diuji kesabaran dalam menjaga kamu. Kadang stress, kadang ok..huhu.



Tapi, sekarang, awak dah besar  di mata mommy. Ya, awak suka tolong mommy, awak rajin. Awak nak kan perhatian selalu. Mommy buat yang terbaik untuk awak ye Fariza.

Sepatutnya tahun ni, mommy plan nak sambut birthday awak dekat sekolah. Sambut dengan kawan-kawan, biar meriah. Tapi disebabkan covid, semua rancangan tu tak dapat. Maaf sayang, kita sambut dekat rumah jela dengan daddy dan adik. Fariza tetap happy apa mommy buat, asalkan ada kek..hehee.

Hadiah untuk birthday kali ni, cadang nak belikan basikal untuk Fariza. Kesian dia, kalau balik kampung berebut nak naik basikal sepupu dia. Tu pun dapat main sekejap. Nanti kita pergi kedai, kita beli basikal ye. Mainla puas-puas.

Sekali lagi, mommy doakan Fariza membesar denagn sihat, jadi anak yang solehah, jadi anak yang baik, dan semua yang baik-baik la. Mommy dan daddy akan didik Fariza sebaik mungkin. Happy Birthday to you.

hai assalammualaikum

Fariza Mula Belajar Jaga Pokok Bunga - Orang sekarang mula dah hias rumah dengan pokok indoor, outdoor tu. Kat rumah nad ni banyak juga, tapi yang jaga husband.hahaa.Nad ni sukan suasana hijau semua tapi kalau disuruh jaga, siram semua memang kadang tak sempat, dengan keadaan rumah tepi jalan, malu ler nak menyiram semua tu. Kalau pokok tu dalam kawasan ruang rumah ok lagi la nak menyiram. Sebab tu semua, mr mafia yang jaga, yang tambah tanah la, potong la sampai jadi cantik. Tangan mr mafia sejuk, tangan nad tak sejuk, mesti mati.. Kahkah..

Orang lain beria dengan pokok indoor, nad tak boleh, mesti mati.Pastu nak kena siram satu-satu, oh bukan kerja nad. Kalau nad, nak pokok ni, kene cari pokok sennag jaga, maksudnya pokok yang boleh kene panas dan tak perlu siram selalu. Pastu kalau boleh pokok tu, kalau disuruh siram, siram je macam tu.. Hahahaa..

Fariza pulak ikut rentak daddy dia. Rajin siram pokok, rajin belai pokok dan rajin sayang pokok.

Dah lama tak pergi nursery, harini mr mafia ajak pergi Nursery Ampang depan Tesco


Mr mafia nak cari pokok cili, jadi belila. Senang lepas ni takyah beli cili sangat. Selama ni tak beli pokok cili sebab takde ruang. Lepas kitaorangvkemas-kemas bahagian ruang luar, adala ruang sikit.

Masa beli, Fariza pulak nampak pokok bunga, warna merah. Mula dia nampak warna kuning, dia nak kuning. Lepas tu nad tunjuk warna merah, dia cakap ' lawa mommy, Fariza nak ni'.. Merayu-rayu nak ' lol ease mommy, please.. Fariza nak bunga merah ni, cantik'..

Tanya orangnya berapa, dia cakap RM6 je. Hah okla murah.. Beli la untuk dia..


Siap cakap, Fariza jaga ye bunga ni, mommy taknak jaga. Dia cakap 'ok'.

Balik tu masa turun kereta, dia cakap ' mana bunga fariza'.. Risau kau bunga dia hilang.. Hahaha. Nad cakap la 'nanti daddy bawa keluar'



Lepas tu dia dengan daddynya uruskan la pokok tu semua.

Suka dia dapat letakkan pokok dia dalam pasu cantik. Dibelai-belai pokok tu.

Nanti kita tengok Fariza jaga pokok ye.. Hehehe..

Orang tu kata pokok ni takde membesar sangat. Ok la sesuai dengan dia. Harap selalu segar bugar pokok ni.
hai assalammualaikum

Fariza Sambut Kemerdekaan Di Sekolah Tabika - Minggu lepas cikgu whatsup, bagitau hari Fariza sekolah perlu pakai baju uniform yang sepatutnya haritu dia pakai baju sukan. Cikgu cakap untuk sambut Kemerdekaan di sekolah. Kerja sekolah yang cikgu bagi masa cuti sekolah haritu rupanya untuk sambut kemerdekaan. Memang pagi-pagi tu siap kan dia macam biasa, dan dia pun seronok nak pergi sekolah. Dia tak tau kat sekolah dia akan sambut Kemerdekaan.





Gambar ni semua nad dapat dari Cikgu Fariza iaitu Cikgu Ema. Cikgu hantar dekat group whatsup. Comel je Fariza dengan kawan-kawan sambut merdeka.Seronok dia dapat sambut, selama ni dia sambut Merdeka dekat rumah je, dan tak paham apa itu Merdeka. Tapi masalahnya sekarang bendera dia panggil Merdeka.. Hahahaha..


Pagi berhimpun depan sekolah, depan bendera, nyanyikan lagu Negaraku. Cikgu psang lagu Merdeka.



Ni la topeng yang dibuat masa cuti sekolah. Topeng wonder woman. Dia la yang warna ni. Mommy tolomg tebuk buat tali untuk dia pakai.


Seronok muka masing-masing dengan topeng masing-masing.








Lepas tu ada pertandingan mewarna.

Khusyuk Fariza mewarna. Benda yang dia suka buat. Akan buat secantik boleh.. Ehhehe..


Nad tau dia dapat no 1 bila dia balik bagitau, Fariza dapat no 1. Tapi dia tak cakap untuk apa. Bila cikgu bagi gamabr barubtau pertandingan mewarna tu.. Gembira dia banyak dapat hadiah..

Kaki tu, takleh buat apa ye, tetap nak silang.. Hahahaa..


Sambutan sederhana, tapi seronok bagi anak-anak. Suka tengok dia bila pergi sekolah, dapat belajar banyak benda.
hai assalammualaikum

Nuby Malaysia Face Mask Kanak-Kanak - Benda paling penting sekarang ialah face mask. Kalau keluar je mesti kena pakai face mask, lagi- lagi anak- anak untuk menjaga keselamatan mereka. Nak cari mask untuk anak-anak macam tak banyak je. Nasib baik, nampak Nuby Malaysia post diaorang ada jual mask kanak-kanak. Korang boleh tengok kids face mask ni dekat Nûby Malaysia website via https://yobaby.store/shop/ .


Nuby Malaysia Face Mask Kanak-Kanak

Lagi sekarang, anak-anak dah masuk sekolah, lagi wajib kena pakai face mask.Nuby Kids Mask ada dua jenis:
- Nuby Kids 3-ply face mask
- Nuby Kids 3D 4-ply face mask







Pek berbentuk ziplock, senang ditutup dan dibuka, jadi lebih selamat melindungi mask itu. Pek ni juga kalis air.



Nuby Kids Face Mask ni direka untuk kanak-kanak berumur 5-12 tahun. Sesuai untuk semua bentuk wajah, dengan klip hidung dan contour wrap. Gelung telinga yang selesa, tidak menyakitkan telingan anak-anak, halus dan lembut.


Design pun sangat menarik, ada corak Princess dan Dragon. Masa nampak mask ni, memang dia la paling suka sebab corak princess.



Apa nad suka berkenaan mask ni, mask ni sangat efisien menghalang water droplets, bacteria, dust dan other particles.




Lapisan yang lembut, bentuk pulak comel dan saiz memang “right size” untuk muka anak-anak supaya rasa selesa semasa pakai. Takdela terlonggar ke, tertanggal ke ape kan.


Nuby 3 ply kids masks of 10’pcs per pack at bundle of 4, 6 or 10 (RM30 each pack)



Kita tak tau, bila covid 19 nak berakhir. sekarang kita perlu ambil langkah berjaga-jaga. Perlu sentiasa pakai mask,  menjaga jarak sosial, kebersihan tangan dan kebersihan diri dalam gaya hidup harian. Memang kene biaskan kehidupan dengan norma baharu. Anak-anak pun kena biaskan dengan norma baharu.



Selain topeng muka, pencucian tangan juga perlu bagi menjaga kebersihan. Tisu tangan Alcosm_Official, sapuan tangan, juga penting untuk memastikan anak-anak kita sihat dan mengelakkan jangkitan.


Nuby ™ berusaha untuk menjadikan kehidupan ibu bapa dan anak-anak mudah, dan menyeronokkan. Produk mereka diilhamkan oleh alam semula jadi dan menawarkan pilihan terbaik, paling selamat dan paling mudah untuk kita dan bayi kita.

Untuk info lebih lanjut, boleh layari Nuby Malaysia Kids Face Mask and Alcosm Hand Wipes,
Website : https://yobaby.store/shop/
Facebook : https://www.facebook.com/NubyMalaysia/
Instagram : https://www.instagram.com/nubymalaysia/