Articles by "Fariza"
Showing posts with label Fariza. Show all posts
hai assalammualaikum

Nuby Malaysia Face Mask Kanak-Kanak - Benda paling penting sekarang ialah face mask. Kalau keluar je mesti kena pakai face mask, lagi- lagi anak- anak untuk menjaga keselamatan mereka. Nak cari mask untuk anak-anak macam tak banyak je. Nasib baik, nampak Nuby Malaysia post diaorang ada jual mask kanak-kanak. Korang boleh tengok kids face mask ni dekat Nûby Malaysia website via https://yobaby.store/shop/ .


Nuby Malaysia Face Mask Kanak-Kanak

Lagi sekarang, anak-anak dah masuk sekolah, lagi wajib kena pakai face mask.Nuby Kids Mask ada dua jenis:
- Nuby Kids 3-ply face mask
- Nuby Kids 3D 4-ply face mask







Pek berbentuk ziplock, senang ditutup dan dibuka, jadi lebih selamat melindungi mask itu. Pek ni juga kalis air.



Nuby Kids Face Mask ni direka untuk kanak-kanak berumur 5-12 tahun. Sesuai untuk semua bentuk wajah, dengan klip hidung dan contour wrap. Gelung telinga yang selesa, tidak menyakitkan telingan anak-anak, halus dan lembut.


Design pun sangat menarik, ada corak Princess dan Dragon. Masa nampak mask ni, memang dia la paling suka sebab corak princess.



Apa nad suka berkenaan mask ni, mask ni sangat efisien menghalang water droplets, bacteria, dust dan other particles.




Lapisan yang lembut, bentuk pulak comel dan saiz memang “right size” untuk muka anak-anak supaya rasa selesa semasa pakai. Takdela terlonggar ke, tertanggal ke ape kan.


Nuby 3 ply kids masks of 10’pcs per pack at bundle of 4, 6 or 10 (RM30 each pack)



Kita tak tau, bila covid 19 nak berakhir. sekarang kita perlu ambil langkah berjaga-jaga. Perlu sentiasa pakai mask,  menjaga jarak sosial, kebersihan tangan dan kebersihan diri dalam gaya hidup harian. Memang kene biaskan kehidupan dengan norma baharu. Anak-anak pun kena biaskan dengan norma baharu.



Selain topeng muka, pencucian tangan juga perlu bagi menjaga kebersihan. Tisu tangan Alcosm_Official, sapuan tangan, juga penting untuk memastikan anak-anak kita sihat dan mengelakkan jangkitan.


Nuby ™ berusaha untuk menjadikan kehidupan ibu bapa dan anak-anak mudah, dan menyeronokkan. Produk mereka diilhamkan oleh alam semula jadi dan menawarkan pilihan terbaik, paling selamat dan paling mudah untuk kita dan bayi kita.

Untuk info lebih lanjut, boleh layari Nuby Malaysia Kids Face Mask and Alcosm Hand Wipes,
Website : https://yobaby.store/shop/
Facebook : https://www.facebook.com/NubyMalaysia/
Instagram : https://www.instagram.com/nubymalaysia/
hai assalammualaikum

Kembali Ke Sekolah Tabika - Sebelum ni nad ada buat entry, berkenaan Sekolah Tabika Bakal di buka 1 Julai dengan SOP  yang dibenarkan. Giliran Fariza 2 Julai baru masuk ke sekolah. Gembira bukan main dia bila nad cakap Fariza dah boleh ke sekolah. Malam tu pun suruh tidur awal, dia tidur awal. Pagi suruh bangun, cepat je bangun. Punya teruja nampak muka dia bila nad sarungkan baju sekolah tu.


Malam tu memang nad dah siap-siapkan semua untuk dia ke sekolah. Selalu bawa beg skeolah, tapi kali ni tak perlu bawak.Siapkan anak dengan pinggan mangkuk sendiri, masak dan tisu untuk mulut dan tangan.

Pagi tu memang ceria je muka dia. Nad tau, Fariza memang rindu nak ke sekolah sangat. Sehari sebelum sekolah nad cakap, " Fariza rindu tak sekolah"
Dia jawab " rindu, rindu sekolah, rindu Cikgu Ema".


Sampai sekolah, terlompat-lompat dia nampak sekolah.. Terus cakap " ye ye sekolah"

Pagi tu memnag datang awal, ssbab SOP cakap datang awal sebelum pukul 8.lepas pukul 8 pagi tak boleh masuk kelas. Hari pertama sekolah, Fariza orang pertama datang, tak nampak budak lain lagi...huhu..

Sampai sekolah, alhamdulillah, nad tengok semua terjaga. Nad percaya dekat cikgu dan pembantu sekolah, sebab tu nad berani untuk hantar Fariza ke sekolah.

Datang sekolah, ibu atau bapa yang hantar anak kene cek suhu, begitu juga anak-anak, kene cek suhu. Sebelum tulis nama, kene pakai hand sanitizer yang disediakan sekolah. Lepas tu ibu bapa kene tulis catatan dekat buku. Buku tu memang sebelum ni tetap kene tulis.

Anak-anak sebelum masuk kelas kene basuh tangan dan sabun. Lepas tu buka kasut dan masuk kelas. Ibu bapa tak dibenarkan masuk kelas. Pembantu sekolah yang tolong cikgu uruskn anak-anak.


Nad nampak dari luar, satu meja dua orang sahaja.

Tengok teratur, lagi pun, Fariza seorang yang jenis dengar kata. Bila cakap ada kuman dia faham. Bila suruh duduk je, dia duduk jela diam-diam. Lepas hantar, terus lambai tangan. Fariza lambai dengan muka ceria. Mommy pun senang hati, sebab kebersihan terjamin.

Waktu Fariza balik jam 11.45 pagi. Tapi ibu bapa kene datang  5 minit awal. Masa datang macam biasa cek suhu, pakai hand sanitizer. Anak-anak akan keluar  bila ibu bapa dah sampai. Balik pun anak-anak kene basuh tangan. Memang kebersihan dijaga betul.

Tanya cikgu, Fariza macam mana?.. Cikgu kata "Fariza ni bagus, tak susah jaga dia. Bagi la duduk mana pun dia tak kisah. Diam je kalau bagi arahan".. Ye.. Tu la Fariza. Memang dengar arahan. Sebab tu nad tak risau.

Haritu pulak rupanya 3 orang je yang datang. Lain, ada ibu bapa cutikan lagi, ada kat kampung lagi. Kita senyum jela. Biasalah, mesti ada ibu bapa yang risau lagi kan. 3 orang cikgu boleh handle lagi. Tengok nanti dah ramai, harap situasi terkawal dekat sekolah tabika ni.


Balik tu terus nad cakap dengan Fariza " macam mana sekolah, best tak?".. Kalau sebelum ni, memamg dia taknak jawab, atau malas jawab. Tapi haritu dia terus cerita tanpa berhenti " Fariza suka sekolah mommy. Fariza

Pergh.. Sebelum ni, kalau balik sekolah, aku selalu tanya bljar apa sekolah, itu ini, dan dia malas nak jawab, tapi harini, aku tanya, dia tak berhenti cakap.

Dia jawab " Fariza suka sekolah. Fariza suka belajar. Tadi fariza buat ABC. Cikgu tolong ambilkan buku, fariza mintak tolong cikgu raut pensel, Fariza lukis ABC, warna, Fariza suka sekolah, Fariza tadi basuh tangan kat sekolah. Cikgu kata ada kuman"..

Sampai masuk kereta, sampai balik rumah, " Fariza suka sekolah"..

Aku pulak happy tengok dia cerita.. Hahaa..Ni la dia Fariza Nafisah. Mommy dulu pun takut nak pergi sekolah. Bagus dia suka pergi sekolah, harap sampai besar ye awak suka sekolah.

Untuk Tabika Fariza, dalam seminggu dua kali je anak murid datang. Bermula minggu depan Rabu dan Khamis dia datang sekolah. Okla bergilir-gilir, asalkan dia dapat pergi sekolah. Lepas habis belajar, cikgu akan buat pembersihan kelas.


Takpe, biasakan anak-anak dengan norma baharu persekolahan. Kebersihan tetap jaga. Balik sekolah, sampai rumah terus mandikan dia.

hai assalammualaikum

Sekolah Tabika Dibuka 1 Julai - Disebabkan covid 19, banyak sekolah, universiti ditutup bagi menghentikan penukaran wabak ni. Baby dan kanak-kanak paling risiko terkena jangkitan wabak covid ni. Masa tak boleh pergi sekolah tu, tertanya juga Fariza, kenapa tak pergi sekolah. Bila cakap ada kuman, alhamdulillah, dia faham. Lagi pun masa tu banyak iklan pasal covid ni ditunjukkan, jadi senangla nak terangkan dekat dia. Masa PKP pun Cikgu Ema, cikgu tabika Fariza, ada bagi kerja sekolah untuk dia dan kawan-kawan buat. Kelmarin, Cikgu Ema whatsup, Tabika akan dibuka 1 Julai ni dan cikgu siap bagi SOP yang perlu dipatuhi. Memang nad baca betul-betul sebelum buat apa-apa keputusan..


Cikgu bukan sahaja beritahu SOP Tabika, tapi ada surat akuan sekali.  Surat akuan dan surat pengesahan kesihatan kanak-kanak yg wajib ibu bapa fahami. (Akan di mnta ambil di tabika)




SENARAI SOP YANG DIPERSETUJUI OLEH KKM DAN PERLU DIFAHAMI IBU BAPA TABIKA

Jadi, ni antara SOP yg telah di persetujui oleh KKM dan Wajib di ikuti dan di fahami oleh ibubapa/penjaga sebelum tabika buka adalah seperti di bwh:

1. Pembukaan tabika bermula 1 julai 2020

2. Ibubapa perlu memeriksa suhu anak Sebelum hantar ke tabika jika suhu melebihi suhu <37.5 dikira demam (tidak boleh masuk ke kelas)

3. Kanak-kanak yang mempunyai daya ketahanan badan yang lemah TIDAK DI GALAKKAN datang ke tabika kerana berisiko tinggi. Ibubapa harus alert dan tahu tahap kesihatan anak-anak dahulu.

4. Ini kerana, dalam surat akuan ibubapa/penjaga, sebarang masalah kesihatan yg akan timbul dan jika anak di jangkiti virus covid semasa di tabika pihak Tabika TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB.

5. Jarak ketibaan kanak - kanak di antara kanak- kanak yang lain adalah antara 5 - 10 minit. Ibubapa hendaklah menunggu giliran dan WAJIB JAGA JARAK dan tdk berkumpul dgn ibubapa yg lain.

6. *Kanak-kanak haruslah di hantar oleh ibubapa sendiri ke tabika*. TIDAK DI GALAKKAN di hantar oleh kenderaan lain kerana kanak-kanak WAJIB utk MANDI bila sampai ke tabika jika menggunakan kenderaan awam yg mana menyukarkan keadaan lagi.

7. Kanak-kanak yg hadir ke sekolah haruslah yg pandai menjaga diri dan tidak menangis. Jika ada yg menangis dan tak dpt di pujuk kanak-kanak diminta pulang semula ke rumah. Ini kerana cikgu/pembantu tak boleh menyentuh dan memegang kanak2. NO BODY CONTACT.

8.  Setiap kali ada sentuhan di antara guru dan kanak - kanak perlu membasuh tangan ( guru dan kanak2) ketika sesi pwmbelajaran.

9. *Ikut garis panduan yg telah disediakan oleh guru seperti ibubapa/penjaga perlu scan *QR code tabika* semasa menghantar anak ke tabika SETIAP HARI. WAJIB DI LAKUKAN OLEH IBUBAPA.

10. Waktu kanak2 dtg ke tabika adalah antara jam 730-8.00pagi shja. Selepas pkul 8 pg, tidak akan diterima kerana akan mengganggu prosedur yg telah di tetapkan. Ibubapa haruslah terus menghantar anak2 ke dlm pagar tabika mengikut giliran. Cikgu akan memeriksa suhu bdn knk2 dan ibubapa terlebih dahulu. (Ibubapa guna hands sanitizer yg di sediakan, knk2 di galakkan membasuh tgn dengan sabun)

WAKTU PULANG ADALAH JAM 11.45 PAGI. Ibubapa haruslah sampai ke tabika antara 5-10minit SEBELUM waktu pulang. TIDAK BOLEH LEWAT demi keselamatan anak2. Dan ibubapa juga akan menunggu giliran mengambil anak dan menulis buku keluar masuk seperti biasa.

11. Pastikan anak2 terus mandi apabila sampai ke rumah masing-masing.

12. *Akan ada penggiliran dan kehadiran knk2 adalah mengikut jadual yg ckgu telah tetapkan mengikut bilangan knk2 yg setuju utk hadir ke tabika. Jadi knk2 tidak akan hadir ke sekolah setiap hari kerana ada penggiliran*

13. *KEUTAMAAN DI BERI untuk kanak - kanak 6 tahun, ibubapa/penjaga frontliner dan ibubapa/penjaga YG BEKERJA kedua2nya*.

14. Walaupun kehadiran kanak- kanak sedikit atau tiada kanak- kanak..kelas tetap akan dibuka seperti biasa..

15. ibubapa dan pelawat lain TIDAK BOLEH masuk ke dalam kelas sepanjang tempoh pkp (hanya jabatan shj)

16. GURU JUGA perlu menyahkuman kelas, bahan dan barang-barang setiap kanak-kanak, setiap hari sebelum dan selepas kelas.

17. Cikgu perlu mengisi borang perakuan kesihatan ( istihar sihat)

18. Jika  guru tidak sihat kelas berjalan seperti biasa (pembantu ambil alih )

19 *Ibubapa/penjaga perlu menulis nama dan suhu kanak- kanak di dalam buku  di bahagian catatan waktu *. TIDAK BOLEH MENGHANTAR SHAJA DI BAWAH DAN TERUS BALIK. JIKA ADA BERBUAT DEMIKIAN, KNK2 TIDAK BOLEH MASUK KE DALAM KELAS TANPA IBUBAPA/PENJAGA.
Ibubapa WAJIB menulis buku KELUAR DAN MASUK yg telah di sediakan.

20.  *Semua aktiviti kanak-kanak adalah secara individu sahaja. Mereka akan di pantau utk berada DI DALAM PETAK masing2 SETIAP MASA spnjg waktu pembelajaran*.

21. Ibubapa perlu bersedia sebarang kemungkinan jika tiba-tiba guru hubungi untuk mengambil  anak yg tidak sihat.

22. Semasa sesi pembelajaran kanak2 tidak perlu memakai face mask atau face shield (hanya pakai ketika datang dan balik).

23. Guru dan pembantu wajib pakai face mask atau face shield stiap masa.

24. Sesiapa sahaja yang hadir ke tabika perlu di ambil suhu.

25. Penggunaan aircond tidak digalakan..bukak tingkap dan pintu sentiasa untuk pengedaran udara.

26. Tidak dibenarkan membuat aktiviti luar tabika/ main taman permainan.

27. Hari Potensi tetap dijalankan secara online.

28. *Kanak2 tidak dibenarkan membawa beg, botol air, makanan dan sebagainya ke sekolah (hanya bawa diri sahaja)* *(PLEASE TAKE NOTE)*

29. *Disekolah kanak- kanak TIDAK BOLEH berkongsi makanan dan peralatan. Ibubapa WAJIB utk bawakan pinggan, sudu, cawan dan tisu sndiri dr rumah*. *(PLEASE TAKE NOTE)*

30. Kanak2 yg mempunyai sejarah ahli keluarga, saudara mara, jiran yg pernah dijangkiti Covid dan ada close contact dgn mana2 pesakit covid TIDAK BOLEH HADIR KE TABIKA. Pihak tabika tidak mahu menanggung risiko.

Maklumat di atas haruslah di ambil kira sebagai PENTING dan TIDAK BOLEH DI PANDANG RINGAN oleh setiap ibubapa. Risiko tetap ada dan semoga sedikit sebanyak dapat membantu ibubapa/penjaga buat persediaan awal sebelum sekolah dibuka semula.. 

Ni la antara arahan SOP yang disenaraikan. Panjang memang panjang, memang nad baca satu-satu.

Dalam fikiran sebenarnya risau nak bagi Fariza masuk sekolah juga, tapi dia dah rindu dengan cikgu dia. Bila baca SOP, insyallah, anak selamat. Nad pun aka sediakan kelengkapan hand sani, apa yang sepatutnya la untuk dia. Semoga 1 Julai nanti aktiviti sekolah berjalan dengan baik.
hai assalamualaikum

Fariza Melukis Dan Mewarna Sendiri - Dari kecik lagi Fariza dah suka dengn buku dan pensel. Dia boleh leka sampai tak layan benda lain pun takpa. Kalau sebelum ni dia conteng je macam takda rupa, berimaginasi sendiri apa yang dilakarnya. Kalau mintak nad lukis, nad akan lukiskan, sebab nad tau, dia tengah belajar sesuatu. Semakin membesar ni, dia dah tunjuk minat dia dengan melukis dan mewarna. Kalau duku, warna comot, sekarang warna pun dah cantik.

Boleh baca perkembangan Fariza dari suka pen dan buku ni.
- Fariza membaca dan menulis
- Pen dan Kertas Permainan Dia
- Penat sebab belajar
- Lukisan Pertama Fariza.


Fariza Melukis Dan Mewarna Sendiri

Sekarang ni la entry dia dah pandai melukis dan mewarna dengan cantik.

Ingat lagi, masa mula pebelajaran dekat sekolah tabika, cikgu sendiri bagitau, Fariza memangbtak berhenti mewarna..hahaha. Tu dekat sekolah, bayangkan dekat rumah, asal bangun tidur, mestila mencadi buku dia dan pensel warna dia. Sebba tu waktu PKP ni memang dia tak kisah banyakkan masa dekat rumah.

Ssbagai mommy yang support anak, suport minat anak, setiap kali keluar, nad takkan lupa belikan buku untum Fariza. Buku mewarna, buku kosong untuk dia melukis. Pensel warna dah banyak dah nad beli. Masa beli tak rasa membazir sebab tau Fariza mesti buat punya. Dan setiap kali dapat job yag melibatkan anak, lagi-lagi dapat barang kaler pensel macam faber castel, memnag nad ambil punya semata untuk Fariza.




Daripada nad dapat tu, memang dia guna sebaiknya. Contoh event Faber Castel Nad dapat banyak gift. Siapa tak suka alat tulis Faber Castel, lagi warna dia. Ada satu tu terbaru warna Colour Of Life ni, dalam ada set corrector pens siap dengan buku warna. Habis semua dia warnakan. Makin hari nad tengok main lawa dia mewarna. Cantik sangat. Nad sendiri kagum sebab nad kalau mewarna takdela cantik macam tu.. Hahaha.. Sebab nad tak mknat seni. Bila anak minat mommy support je.

Baru-baru ni, masa PKP duduk rumah je, jadi dia banyak habiskan masa dengan melukis dan mewarna. Kalau dulu, nad yang lukiskan untuk dia, tapi sekarang, Fariza dah pandai lukis sendiri.


Terkejut haritu, dia tunjuk dekat nad, dia lukis rumah, kucing, pokok, dan baru-baru ni dia lukis salah satu watak dalam Peppa Pig. Ye cerita kartun dia. Tengokla hasil lukisan dia, 5 tahun dh pandai melukis macam ni. Setiap kali lukis, setiap tu dia mintak taml. Bagi nad ni dah cukup cantik ya. Nad sendiri tak reti la nak melukis sangat, nad memang tak suka seni-seni ni.. Hahhaa..

Walaupun dia minat dalam mukis dan mewarna, untuk subjek lain nad tak lupa nak ajar, macam belajar suku kata dan matematik. Matematik daddy dia yang ajar, mommy jenis kesabaran kurag.. Hahaha.. Alhamdulilkah, PKP ni banyak Fariza belajar, walaupun tak dapat sekolah, mak ayah ni la cikgu dia. Sikit-sikit dia pandai dah. Masuk sekolah nanti, insyallah, paham dah sikit.
Tulis nama sendiri pun dah tau.

Nenek Fariza iaitu mak nad ada bagitau, yang nad ni dulu suka dengan buku semua.. Hahhaa. Ikut mommy dia la ni. Tapi mommy dia tak suka seni.. Ahhaha.. Dekorasi mak dia suka.. Kah..


Nad dengan suami tak kisah Fariza minta melukis dna mewarna, sebba bakat ni banyak bidang boleh diceburi. Penting jangan desak anak, biar dia tentukan sendiri.


hai assalammualaikum

Pendaftaran Murid Tahun 1 Online 2021/2022 - Sebelum ni tengok kawan-kawan media sosial, sibuk buat pendaftaran anak bagi kemasukan tahun 1. Masa mula-mula dibuat secara online, tengok ramai yang kata susah, website tak lancar, banyak kena isi dan macam-macam lagi la. Masa tu pun kita dah risau macam mana la masa nak isikan Fariza nanti. Pejam celik, eh dah sampai masa kita pulak kene daftra untuk Fariza kemasukan tahun 1 untuk tahun 2022.

Fariza sekarang 5 tahun, jadi dia lahir 2015. Untuk daftar tahun 1, dia akan masuk pada 2022. Jadi memnag dah kene daftar sekarang la. Orang cakap dafatr cepat-cepat, takut sekolah kita nak tu dah penuh. Dah susah nanti nak pilih sekolah mana. Nak senang pilih sekolah yang berdekatan la kan.


Pendaftaran Murid Tahun 1 ambilan tahun 2021 dan 2022 bermula 1 Mac sehingga 30 April 2020. Nad dah buat hari Isnin. Buat waktu pagi, alhamdulillah lancar je isi. Ingatkan susah isinya, okla takde la macam tak tau apa kan. Cuma kene isi bab kesihatan anak, tu memang kene refer buku pink dia la. Jenuh juga yang tu, tapi ada je panduan dia bagi.

Sebelum isi-isi maklumat penting, mestilah daftar dahulu. Pergi ke link public.moe.gov.my kemudian daftar dengan nombor kad pengenalan dan pasword. Kena ingat pasword ye kang tak boleh buka.

Dah masuk tekan bahagian pendaftaran sekolah tahun 1


Kemudian isilah maklumt yang dia nak tu.
- Maklumat ibu bapa
- Maklumat prasekolah
- Profil kesihatan
- Rekod imunisasi

Murid yang layak
- Kanak-kanak yang didaftarkan adalah warganegara Malaysia dan mempunyai tarikh lahir
* 2 Januari 2014 sehingga 1 Januari 2015 ( Untuk kemasukan ke sesi persekolahan 2021 )
* 2 Januari 2015 sehingga 1 Januari 2016 ( Untuk kemasukan ke sesi persekolah 2022 )

Dah siap isi, boleh diprint dan dihantar ke sekolah yang berkenaan. Ibu bapa hendaklah membawa cetakan borang permohonan untuk Proses Perakuan/ Pengesahan Pendaftaran dalam masa 14 hari.

Antara borang yang perlu dibawa
- cetakan borang permohonan
- surat beranak
- bil utiliti ( bil TNB/Air/Telekom )
- kad pengenalan ibu bapa
- surat nikah
- laporan doktor
- borang persetujuan perkhidmatan kesihatan

Dah setel semua..lega..tinggal nak ke sekolah je..
hai assalammualaikum

Projek Taman Botani Sekolah Tabika Anak - Bermulalah aktiviti pertama ibu bapa dan anak membantu cikgu membuat projek sekolah. Yeah, sebagai mak nad semestinya teruja. Sebab masa ni la, dapat kenal denagn ibu bapa kanak-kanak lain dengan join aktiviti sekolah yang cikgu buat ni. Diberitahu oleh cikgu sekolah Fariza, Cikgu Ema, digroup whatsup, sekolah akan membuat gotong royong menanam pokok di Tabika. Sebenarnya, sekolah Tabika anak, terpilih untuk Pertandingan Taman Botani antara Tabika Kemas Selangor. Fuh, bangga kejap..hehee..Ni lagi tambah semangat untuk cantikkan, bersihkan sekolah Tabika anak.



Projek ni baru fasa pertama, dan akan ada lagi fasa lain. Yela, nak buat Taman Botani, nak tanam pokok kita buat satu-satu dulu. Aktiviti yang dibuat pada haritu
- Membersihkan kawasan sekolah
- Menanam pokok-pokok kebun dapur
- Membuat batas untuk menanam pokok
- mengecat batu bata

Sedihnya, pada hari berkenaan, tak ramai pun ibu bapa yang hadir. Boleh dikira berapa je yang hadir. Pelajar sekolah situ, ada 30 orang, tengok macam belas je ibu bapa yang hadir bersama anak-anak. Takpela, mungkin yang tak dapat hadir, ada komitmen lain yang tak dapat dielakkan. KIta fikir positif..orang cakap husnudzon....


Haritu, banyak juga sumbangan pokok, barang hiasan seperti pokok serai, kunyit, bayam, botol mineral, tempurung kelapa pasir, tanah semua dibawa. Alhamdulillah, adalah sikit untuk aktiviti tanaman dapur hijau sekolah anak ni.

Nad bawak pokok cili, pokok hiasan dan biji benih kangkung.




Pagi tu, kitaorang kemas dulu kawasan yang nak tanam pokok ni semua. Selesai kemas, orang lelaki, buat batas. Orang perempuan, bubuh tanah, apa yang patut..hehee..




Paling meriah, untuk anak-anak. Hah, masa ni la diaorang dapat belajar buat tanaman mereka sendiri.
Macam biasa cikgu bagi penerangan dahulu berkenaan aktiviti kepada murid.






Lepas tu, diberi seorang-seorang untuk tanam tanaman mereka. Fariza dapat kangkung..hehe,

Harap sejukla tangan mereka, supaya tanaman ni tumbuh dengan sihat, segar dan bugar.

Tanaman dapur ni dibuat di bahgaian belakang sekolah.

Selesai tu, sambung pula di bahagian depan sekolah, untuk menghias bagi cantik.


Ni antara yang dah siap separuh..Nanti akan ada hari lain untuk aktiviti seterusnya.

Mula tu, memang tak nampak apa yang dibuat. Ni dah nampak sikit-sikit, nad pun dah godek google sikit, bolehlah lepas ni tambah lagi mana yang patut.

Cantikkan sekolah ni bagus, anak-anak dapat sekolah dalam suasana yang ceria. Nak pergi sekolah pun best je. Nak belajar pun seronok.

Parents pulak, join aktiviti ni, dapat eratkan silaturrahim dan kenal antara satu sama lain.



Ni makanan yang disediakan cikgu, mihun sup, kuih dan tauhu bergedil.

Alhamdulillah, projek pringkat pertama Taman Botani, berjalan dengan lancar. Lepas ni, harap ramai lagi ibu bapa yang join, bantu sama-sama cantikkan sekolah Tabika anak.
hai assalammualaikum

Mesti Buat Sarapan Untuk Fariza Setiap Kali Pergi Sekolah - Dari Fariza mula sekolah, nad dah mula buat sarapan pagi untuk dia. Sebelum ni, dia tak sekolah, memang nad jarang buat sarapan..hahaa. Tapi sejak dia dah sekolah ni, tak tau kenapa, mesti buat sarapan untuk dia setiap kali dia nak ke sekolah. Walaupun haritu, nad dah pergi ke penerangan untuk Tabika ni, mengatakan setiap pagi dekat Tabika akan disediakan sarapan pagi, tapi sebab nad kenal anak nad sendiri, perut cepat lapar, jadi nad tetap buat sarapan untuk dia. Jadi, Fariza pun dah terbiasa dengan sarapan mommy dia.

Pernah, nad buat sarapan, kadang Fariza tak makan sebab dia terlalu mengantuk nak bangun. Ngantuk sebab tidur lewat. Bila dah siap pakai baju sekolah semua, dia akan baring tunggu daddy dia. Bila suruh makan dia taknak. Tapi esoknya tetap nad buat sarapan dan hari seterusnya sebab adang dia makan kadang tak.

Haritu, tiba-tiba nad terbangun lewat. Bangun dah pukul 7 pagi. Kelam kabut nad, denagn gosok baju dia semua. Jadi, tak sempat nak buat sarapan. Macam biasa lepas siapkan dia, nad panggil daddy dia, suruh hantar anak. Tiba-tiba Fariza nangis, dia cakap ' mommy, mommy tak buat makan Fariza ke '..nad pun cakap ' mommy bangunlambat, tak sempat buat..

Menangis-nangis dia. Melalak sampai jiran dengar, ingat dia taknak pergi sekolah..hahaha..

Pujuk la, cakap ' esok mommy buat ok. Kat sekolah kan ada sarapan, cikgu bagi '..Dia dengan nangisnya ' ala sikit je mommy, sikit je. Cepatla buat '..Mommy pun cakap ' kadang mommy buat Fariza tak amkan kan ..ok ayat dia ni buat mommy cair..dia tau dia salah ' cowy (sorry ) mommy..buatla..buatla '...Pulak tu masa tu dah lambat nak ke sekolah. Pujuk cakap esok mommy buat, esok mommy buat..meraung dia sampai masuk kereta..huhu..



Sejak tu,memang takkan skip buat sarapan. Mesti ye kena buat..tak kisahla masak apa pun. Hotdog ke, jemput-jemput je. Kalau rajin sikit buat nasi goreng ke..Buat spageti ke..Sejak tu juga, dia tak pernah tak makan, mestimakan dengan muka ceria..hehehehe..
hai assalammualaikum

Hari Penerangan Konsep Tabika Bagi Tahun 2020 - Hari Isnin haritu, semua ibu bapa yang anaknya sekolah tabika, area Pandan Mewah, Pandan Jaya dan Pandan Indah hadir ke Hari Penerangan Konsep Tabika Bagi Tahun 2020. Majlis ni adalah untuk menerangkan apa pembelajaran, rutin harian di Tabika. Juga apa aktiviti yang dijalankan sepanjang 2020 ni di sekolah tabika anak masing-masing. Pertama kali nad datang majlis ibu bapa ni..hahaa..Rasa macam janggal pun ada. Like serius, nad datang majlis ibu bapa, serius ke nad dah jadi ibu..hahaha.


Majlis ni macam PIBG la gitu. Kiranya ni permulaan menunjukkan komitmen ibu bapa datang ke majlis seperti ini. Nad kalau bab anak memang bagi komitmen ye..kihkih. Nak jadi ibu yang terbaik..agitchuu..Masa mr mafia cakap " sayang pergi la sendiri, abang hantar je "..terus nad cakap ' ni anak siapa? dari benih siapa? Anak punya takkan malas kot ?'..hahaaha.,Lagipun mr mafia tak ada kerja pun. Nad kalau boleh kalau bab persekolahan anak, nad nak ada suami turut serta sekali. Biar dia tau apa yang disampaikan cikgu tu. Haihh..kata nak jadi bapa, hah macm ni la kerja bapa. Lainla ada komitmen lain tak dapat hadir..kannnn..

Sekolah Tabika yang terlibat hanya tiga sekolah je iaitu Tabika Pandan Mewah, Tabika Pandan Jaya dan Tabika Pandan Indah.

Cikgu setiap tabika masa tu ada. Anak-anak memang sekolah,pembantu tabika yang tolong jaga. Masa ni la diaorang terangkan apa itu Tabika, visi dan misi serta objektif Tabika ni. Baru nad tau Tabika ni ialah Taman Bimbingan Kanak-Kanak. Berbeza dengan Tadika, ia adalah Taman Didikan Anak-Anak. Leas jadi ibu baru tau maknan Tabika ni, sebelum ni langsung tak ambil tau..kah..


Konsep Tabika KEMAS ialah ‘Belajar Melalui Bermain' yang diselaraskan dengan sifat semulajadi kanak-kanak iaitu bermain, ingin tahu dan mencuba. Konsep tersebut kemudiannya diperluaskan kepada menguasai kemahiran 4M (Membaca, Menulis, Mengira dan Menaakul). Ini bertujuan untuk memberi peluang dan galakan kepada kanak-kanak menguasai kemahiran asas dan pengalaman yang akan memudahkan mereka menerima pendidikan formal di sekolah rendah.

Adalah cikgu cerita bab anak belajar, memegang pensel dan kelakuan, sepatutnya ibu bapa yang ajar dahulu. Sampai sekolah cikgu cuma bantu lagi supaya terus pandai. Cikgu cerita, ada anak murid langsung tak reti menulis, ada tu pegang pensel salah. Cikgu la kena ajar semula, lembutkan jari bagi elok pegang pensel tu semua. Bagi nad, apa cikgu cakap memnag betul, ibu bapa la sepatutnya ambil langkah untuk membantu anak-anak ni. Jangan harapkan cikgu sangat. Masa dia dah masuk sekolah, balik rumah, bagi beljar sama-sama.

Berkenaan yuran pun cikgu dah terangkan. Lepas tu, cikgu bagitau tentang masa, pembelajaran di sekolah Tabika. Macam Tabika Fariza bermula dari pukul 8 pagi sehingga 12 tengahari. Buat masani, nanti akan ada kelas agama macam tu, waktu sehingga 1 petang. Nad memang akan masukkan dia kelas agama tu. Kelas tu katanya bulan 2 baru bermula,

Kemudian, aktiviti bersama ibu bapa bersama cikgu dan anak-anak di sekolah. Hah!!, part ni macam nad pulak tak sabar..hahaa. Biasalah, macam lama tak masuk sekolah kan. Masuk Tabika pun dah teruja..Aktiviti seperti mencantikkan sekolah, atau aktiviti lain lagi. Cikgu cakap, aktiviti melibtakan ibu bapa la penting, buat anak gembira.




Kemudian, satu-satu sekolah tunjukkan aktiviti yang mereka buat tahun lepas. Mungkin tahun ni sama la juga. Aktiviti seperti sambut hari lahir, perarakan merdeka, sukaneka, rombongan sambil belajar dan banyak lagi. Part ni pun nad suka. Tak sabar nak tengok Fariza buat semua aktiviti tu. Part hari lahir tu, rasa nak buat je juga. Selama ni tengok kawan-kawan buat hari lahir anak dekat sekolah. ANd pun rasa nak buat bagi dia seronok dapat raikan bersama kawan. Cikgu dah pesan awal, hari lahir jangan bagi goodies jajan..hehee..

Itu jela antara yang dibincangkan. Ada lagi lain, takkan nak cerita semua kan..hehee..Sekarang, nampaknya mommy pun kene aktif ye..hahaa..






hai assalammualaikum

Balut Buku Sekolah Tabika Anak - Hah,  bertahun jugala nad tinggalkan kerja balut-balut buku ni. Tahun 2020 ni juga kerja membalut buku kembali semula.. Hahaha. Memang dari zaman sekolah,  balut buku ni la paling tak suka. Tangan nad bukan berseni,  kalaut balut buku tu,  aduhaii memang tak kemas langsung. Lagi la pembalut dulu bukn macam sekarang,  pembalut dulu semua kena buat sendiri. Kena gunting sendiri,  kene ukur dekat buku sendiri,  bila tersalah,  tersenget rasa nak marah je.. Hahaha.. Kenangan betul.


Tapi sekarang,  pembalut buku dah advance. Walaupun masih ada lagi pembalut buku yang lama,  yang kene buat sendiri tu,  tapi bila dah ada pembalut buku instant,  yang dah siap,  tinggal letak buku dan balut je,  memang mudah dan senang kerja. Mak bapak lagi la suka,  masuk-masukkan dah siap.

Tapi, kadang ada buku yang tak sesuai guna pembalut instant tu. Kena juga pakai pembalut buku manual..

Tadi,  lepas habis event KBBA,  terus suruh suami pergi Tesco sebab nad nak beli pembalut buku anak. Hari jumaat anak dah dapat buku,  hari Ahad baru nak beli pembalut buku. Macam tu la kan kerja last minit.. Huhuhu..

Masukla kedai MPH. Cari bahagian pembalut buku. Memang ada macam-macam jenis. Pembalut buku manual ada,  pembalut buku instant ada. Tapi nad tertarik satu pembalut buku ni.


Pertama kali juga tengok ni. Pembalut tulis book cover self adhesive seperti dalam gambar dia atas.  Tanya pekerja situ, nak pastikan,  ni jenis pelekat ke. Jenis tanggal dan lekat. Pekerja situ cakap ahak.

Pulak tu masa tu,  nad tak bawa buku sekolah anak. Tapi nad ingat buku anak jenis panjang macam A4. Pekerja situ cakap,  pelekat pembalut buku ni memang untuk jenis A4 punya. Rasa betul kot.. Terus nad beli. Ada 10 pcs harga RM7 lebih.. Masa tu ade offer. Buku sekolah anak nad pun 10 je,  memang ngamla..


Balik,  terus balut buku anak,  nasib baik sesuai pembalut buku ni. Memang senang,  sebab dia dah betul ikut ukuran buku. Tinggal buka plasti putih tu dan lekat dekat buku. Dia ala-ala macam wallpaper.. Hah.. macam tu la... Ada cara ditunjukkan macam mana nak guna.

Disebabkan ni pun buku kepunyaan anak,  jadi takde masalah beli buku pelekat ni. Nampak la kemas dan cantik buku anak lepas balut.

Memang senang sekarang kan,  semua dipermudahkan. Tapi tu la harga mestila berbeza dan lebih mahal sikit.. Hehe. Ni kerja last minit,  sebab tu pilih jenis mudah je.. Kohkohkoh.. Alasan sangat kan..