Articles by "Fariza"
Showing posts with label Fariza. Show all posts

hai assalammualaikum

Semakan Penempatan Pendaftaran Tahun 1 2022/2023 - Hampir terlupa tentang Semakan Penempatan Pendaftaran Tahun 1 2022/2023. Semakan ni dah boleh disemak bermula 1 Ogos sehingga 31 Ogos. Haritu kawan ada post, terlupa nak starkan massage tu, ingat nak terus buka, tapi banyak kerja haritu, terus tak ingat. 

Nasib baik nampak kawan punya posting dekat facebook, terus nad buka laman web www.public.moe.gov.my dan login dengan kad pengenalan dan kata laluan yang korang buat haritu. Huish nasib perasan posting kawan tu, kalau tak, nad tak buat pengesahan pun.


Semakan Penempatan Pendaftaran Tahun 1 2022/2023

Hati berdebar-debar nak tau keputusan semakan penempatan pendaftaran Tahun 1 ni, yela takut anak tak dapat sekolah yang dipohon. Bayangkan kalau tak dapat, dah kena buat rayuan semua. Satu masalah juga tu. Sekarang dahla PKP, kalau boleh nak selesai dengan mudah. 

Almaklumla, pertama kali buat ni semua. Anak yang sulung pulak tu baru nak masuk Tahun 1, jadi blur kejap la kan. Takut tersalah tekan apa, dah gabra lain macam dah. Apa lagi, google la langkah-langkah apa nak kena buat tu. Sebelum-sebelum ni tengok kawan je buat, tak ambik kisah pun, yela belum turn kita, sekali dah sampai turn kita hah, cuak kejap.

Bila dah masuk, klik pada pendaftaran/penyemakan permohonan. Selepas itu klik pada semak permohonan. 

Lepas tu keluar macam ni, tekan Semakan tu.

Bila tekan semakan akan keluar page seperti ini. Masa ni dekat bahagian ni ada tanda pengesahan, tanda warna merah, lupa nad nak screenshot. Yela, firstime kan, kita tekan la ikut panduan..huhu. Kotla lepas tekan boleh jumpa balik, tapi takde. Dah tekan pengesahan, terus keluar tarikh pengesahan dan cetak surat.

Tekan cetakan surat, dalam tu bagitau anak dekat sekolah mana dan lain-lain la. Untuk masa sekarang, semua dibuat secara online. 

Masa ni was-was lagi, anak dapat ke tak sekolah yang dipohon? Macam nad cakap tadi al pertama kali kan, tak tau dia dapat ke tak. Apa lagi tanya kawan yang sama anaknya nak masuk tahun 1. Lepas tunjuk keluar macam atas tu, ada surat cetak, hah dapat la tu.

Ok, begitu ya ..hahaha. Macam ni la mak-mak kalau dah risau. 

Bila kawan cakap macam tu, terus ucap syukur alhamdulillah, anak dapat sekolah yang dipohon. 

Untuk cetak surat tu, nad download siap-siap, kalau boleh nak print siap-siap. Nanti masuk sekolah kena bawa semua tu. Tapi sekarang kedai printer takda pulak, nad kat rumah takda printer. Jadi kena tunggu la bila kedai printer boleh buka.

Dekat situ ada juga rayuan jikalau anak-anak tak dapat sekolah yang dipohon. Kena buat juga dalam bulan Ogos. Semoga urusan kita dan persekolahan anak-anak dipermudahkan.

Tak sangka dah masuk darjah 1 anak nad. Kesian sangat, sekolah tabika sekejap sangat, tiba-tiba dah masuk sekolah rendah. Insyallah semoga baik-baik sahaja anak-anak nanti.

 hai assalammualaikum

Fariza Rindu Sekolah - Berubah, terus berubah sama sekali kehidupan kita semua bila adanya covid ni. Tak disangka kehidupan kita akan jadi seperti ini. Terutama dekat anak-anak yang masih kecil, baru nak mengenal dunia luar, baru nak berkawan dan bersosial, tapi, beralih kepada duduk rumah dan tidak berjumpa dengan sesiapa. Kehidupan yang sepatutnya penuh dengan aktiviti di sekolah tapi banyak dibuat di rumah pada waktu ini.

Fariza, memang senang bila kita cakap esok sekolah. Dia tau sekolah dekat telefon. Walau tidur lewat pun, esok nak sekolah, senang je kejutkan dia. Setiap kali sekolah online, dia memang bersemangat nak belajar. Memang tak susah sangat nak ajar dia, cepat tangkap semua. Bila dah start online kelas, senyum dia, dapat tengok cikgu dan kawan-kawan walaupun dalam telefon.

Bila cikgu tanya, jawab penuh semangat. Bila cikgu ajar, dia dengar betul-betul. Bagi dia seronok, tapi kita sebagai mak, kesian, sebab belajar online tak depan-depan. Aktiviti dia buat pun sangat terhad. Kalau dapat sekolah mesti banyak aktiviti buat, dengan sukan, dengan pergi lawatan sekolah. Mesti masuk pertandingan itu ini. Mommy pulak yang sedih memikirkannya.

Baru bulan ni, bila kelas online je pakai baju sekolah dan baju sukan. Baru rasa nak masuk kelas tu best. Setiap kali habis kelas Fariza mesti cakap " mommy Fariza suka sekolah, bila dapat pergi sekolah. Oh ada kuman ye, sebab tu tak boleh pergi sekolah"..Dia tanya dia jawab. Sabar ya nak, insyallah, dapat pergi sekolah macam biasa.

Sebelum PKP, masa dibenarkan sekolah, cikgu ada ambik kelas gambar convocation. Ambil awal, sebba takut tak masuk sekolah lagi. Okla, ada juga kenangan dan gambar kan.


Ni antara gambar dia pakai baju convo. Tapi ni gambar masa dia tengah ambil, gambar proper tak dapat lagi.

Comel je Fariza pakai baju convo ni, mommy dulu waktu sekolah tabika pun takda baju convo ni tau. Mommy masuk degree baru dapat pakai baju convo ni..hahaa.

Sekejap je dah masuk bulan 8,lepas tu 9, 10, 11 dan 12. Lepas tu tahun depan Fariza dah masuk darjah 1. Apakah ini semua? Serius la, betul la? Mommy sendiri tak percaya. 

Tapi mommy tau anak mommy pandai dah cepat tangkap belajar. Darjah satu pembelajaran pun dan mencabar. Semoga kanak-kanak sekarang dipermudahkan urusan pembelajaran mereka.

 hai assalammualaikum
 
Bila Anak Dah Nak Tidur Sendiri, Tanpa Paksaan, Mommy Gembira - Dari kecik sampai la ke besar, dua orang anak nad ni memang tidur dengan nad. Setiap kali nak tidur, masing-masing mintak usap sampai la diaorang terlena. Macam tu la setiap hari. 

Tiba-tiba bulan lepas, Fariza, si kakak, tidur sendiri dekat sofa. Nad terkejut la kejap, sebab masa Fariza start tidur sendiri dia tak cakap pun "mommy nak tidur sendiri", dia terus je tidur..hahaha. Nad perhati je.

Bila Anak Dah Nak Tidur Sendiri, Tanpa Paksaan, Mommy Gembira

Lepas tu nad cakap " pandainya kakak dah tidur sendiri. Kakak memang bagus ". Setiap kali dia buat sesuatu nad memang akan puji dia. Tersengih-sengih dia..ehehe. 

Nad cakap lagi " kenapa kakak tidur sendiri". Dia cakap " mommy kata nak bagi bilik atas dekat Fariza, hah Fariza tidur sendiri la. Mommy nanti buat warna pink tau". Dia dah siap bagitau ya warna pink..ehhehe. Memang penggemar pink sungguh. 

Ya, Fariza dah 6 tahun, memang ptut ada bilik sendiri. Dalam rumah ni ada 3 bilik, bilik utama, bilik tengah dan bilik kerja suami. Bilik tengah tu la bilik anak-anak. Buat masa sekarang bilik tu tak dapat lagi jadi bilik diaorang sebab bilik tu masih lagi ada barang-barang adik ipar dan arwah mommy (mak mertua )

Sebenarnya, bilik tengah tu bilik adik ipar. Jadi banyakla barang dia yang dia tak ambil lagi. Adik ipar tu dah kawin, lama dah, dah ada rumah sendiri. Mungkin tak terfikir rumah ni bakal diduduk abang sulung, jadi relaks la barang-barang tu semua dalam bilik. 

Sekarang tengah fikir macam mana nak bersihkan. Bilik tu dah jadi macam tempat simpanan barang. Kesian dekat anak-anak nak ada bilik dah susah.


Ni la bilik tu. Ni nad yang kemas sikit-sikit, bagi ruang untuk anak-anak main dalam bilik ni. Nad ni boleh je kemas, tapi kalau nad kemas, mestila nad akan buang je semua barang yang tak guna. Tapi dah orang punya, takkan kita nak buang sesuka hati kan.

Setiap kali adik ipar datang, suami adalah bagitau, mintak ambil barang-barang tu sikit, tapi entahla, bila dia nak ambilnya. Kena bersabar.

Fariza la setiap kali tanya, bila nak ada bilik, bila nak ada bilik. Sedih pulak bila dia cakap. Dah nak tidur sendiri tapi bilik pulak takda.

Orang lain selalu struggle nak tidurkan anak. Kena buat bilik dulu, bagi cantik-cantik, baru dapat ajar anak tidur dekat bilik sendiri, tapi anak kita, dah tidur sendiri, tapi bilik pulak tak kemas lagi..huhu.

Mommy dah excited nak kemas bilik anak ni. Almaklumla bab dekorasi dekorasi ni siapa yang tak suka kan..huhu. 

Antara tips nak anak tidur sendiri dan suka dengan biliknya ialah:
- Sediakan bilik yang selesa yang lengkap dengan semua seperti barang diaorang, pakaian , tempat bermain.
- Bilik ikut tema yang anak-anak suka. Kalau anak suka pink buatla tema pink
- Sediakan katil yang selesa. Bilik tu memang semua katil dah boleh dibuang, sebab si adik mesti muka gatal-gatal kalau kena katil dalam bilik tu
- Hias bilik cantik-cantik

Itulah antaranya. Buat masa sekarang kitaorang tidur dekat ruang tamu depan tv. Bilik utama tak cukup untuk kami bertiga, lagipun anak-anak lasak tidur. 

Harapla bilik tu dapat digunakan sebelum anak-anak besar.

 hai assalammualaikum

Sesi Persekolahan Bermula, Semangat Fariza Bangun Pagi - Macam biasa, akan cerita dalam blog sebagai kenangan, hari persekolahan anak. Selalunya, sesi persekolahan bermula bulan January, tapi disebabkan Covid 19, maka sesi persekolahan dibuka pada 1 March 2021.Kenangan kan, sebab tu kena tulis. Sebab situasi tak sama dan takkan dilupakan.

Bila anak-anak sekolah ni, mak la yang paling risau, yang paling sedih dan plaing gementar. Nak pergi belajar je pun bukan beperang. Tapi biasalah, perasaan mak-mak, takut anaknya tak biasa, macam mana nak bergaul dengan kawan, macam mana belajar, dapat tangkap ke tak.. huhuhu. 

Tahun ni, Fariza 6 tahun dan akhir sekolah tabika.  Tahun lepas berapa bulan je dapat belajar. Tahun ni tak tau, takpe yang penting pergi sekolah. 

Bila cakap esok "Fariza kena pergi sekolah" , terus dia senyum, "hah sekolah, yeahhh" ... Malam tu, suruh tidur awal, dia dengar ya. Punya seronok nak sekolah, walaupun masa nakntidur tu ada je cakapnya. Last-last tidur juga.


Bangun pagi pun segar bugar je. Pukul 6.30 pagi dah bangun, waktu tu mommy tengah gosok baju dia..hehee.

Siap semua mandikan Fariza, sediakan sarapan. Rutin sama macam sebelum ni. Sarapan kena ada, sebab dia akan meronta kalau takda sarapan. Pagi dah ceria, suruh ambik stokin, kasut, semua dia ambil sendiri.

Pukul 7.45 gerak pergi sekolah. Macam biasa, SOP sekolah sediakan. Mak ayah tak boleh masuk kelas, hantar sampai depan pintu je. Sedih sangat sebab tengok anak sekejap dari luar pintu. Huhuhu...

Lambai sekejap, terus balik. Anak relaks je, mak ni yang over.. Adik pulak sedih sebab dia ingat boleh masuk dalam kelas kakak, tapi tak, kena balik.. huhuhu.. Takpe adik, lagi dua tahun baru adik sekolah ok.


Jadual untul Sekolah Tabika Fariza Hari Isnin dan Selasa untuk 6 tahun, Rabu dan Khamis untuk 5 tahun. Jumaat gilir-gilir, tak tau la tu macam mana. Sebab cikgu belum bagi arahan.

Pukul 12 tengahari Fariza dah balik. Masa ambil tu muka pun nampak gembira. Balik tu cakap "Fariza belajar apa tadi “ dia cakap tulis dan warna.

Pastu sampai rumah, lepas mandi, dia cakap" mommy nak pergi sekolah lagi".. Nampak dia suka sangat dapat pergi sekolah.

Selalunyakat media sosial, berita ada tunjuk anak-anak menangis, takut semua. Tapi kali ni kurang,mungkin memnag diaorang dah tepu duduk rumah, memang nak sangat tengok dunia luar, sampai seronok pergi sekolah. Alhamdulillah. Seronok tengok anak-anak kawan pergi sekolah tanpa ada drama.. Hehehe.

Jadi, harap, selamanya takda drama dan anak-anak gembira ke sekolah. 

hai assalammualaikum
 
Mula Persekolahan, Pengajaran Dan Pembelajaran Di Rumah ( PDPR ) Tahun 2021 - Baru dapat tulis kisah persekolahan anak 2021..Sibuk sangat mommy ni uii..Ni baru dapat relaks sikit..hehee. 20 Januari bermula sesi persekolahan untuk semua. Tapi, sayangnya, untuk tahun ini, semua anak-anak perlu belajar di rumah, PDPR katanya. Disebabkan kes covid meningkat ke 4 ribu, makanya, semua Negeri dikenakan PKP. 
 
Bila dah PKP hanya tertentu sahaja boleh dilakukan. Takda benda nak buat, duduk rumah elakkan dari covid ni. Sedih sangat bila tengok anak kena belajar dekat rumah, tak jumpa cikgu, tak jumpa kawan.
 
Tapi takpe, walau belajar dekat rumah, kena semangat. 20 Januari haritu mula persekolahan, kejutkan Fariza, bangun, siap pakai baju sekolah..ehhee. Bagi dia feel sikit. Pagi tu cikgu bagi video je. Pertama hari, cikgu suruh buat hari suaikenal.



Fariza tahun ni 6 tahun dan tahun ni la dia last sekolah di Tabika sebelum masuk darjah 1. Tak tau la nak cakap macam mana. Kesian pun ada sebab tak dapat bersosial dengan kawan-kawan. Perasan tu lain ye bila belajar dekat rumah dengan sekolah. Kadang marah dengan menteri semua, kenapa dibiarkan perkara ni masa penyakit ni mula merebak di China. Kenapa tak buat tindakan awal. Tapi siapalah kita..ermmm. 

Permulaan pengajaran dan pembelajaran di rumah, cikgu bagi pembelajaran melalui video dahulu. Mula-mula macam baisa kena tulis nama dan perkenalkan diri sendiri. 

Alhamdulillah, setakat ni, dia belajar dan buat kerja yang cikgu suruh tanpa merungut ye. Dia akan pastikan kerja dia siap, kalau tak nanti dia cakap " cikgu marah nanti "..hehehe.

 
Tadi, ibu bapa kene ambik buku aktiviti anak dekat sekolah memalui drive thru. Tak tau rupa drive thru macam mana, sebab yang pergi daddy dia. Dapatla kerja sekolah yang cikgu dah sediakn.

Esok baru dia nak bergoogle meet dengan cikgu dan kawan-kawan lain. Mommy kene siap sedia, laptop dan lampu ya bagi muka dia terang benderang, cikgu dan kawan-kawan lain nak tengok.
 hai assalammualaikum

Hari Apreasasi Tabika Kemas Fariza - Pejam celik pejam celik, tak sangka dah bulan December. Maka berakhirla persekolah untuk Fariza. Inga lagi betapa terujanya, gembiranya dia bila masuk sekolah, dapat jumpa kawan, dapat belajar dengan cikgu. Pagi bangun dengan penuh semangat nak pergi sekolah. Ingat apa yang cikgu ajar.

Lagi teruja maknya, bila anak masuk sekolah dan dapat buat aktiviti sekolah. Kalau tak muka mak dan adik jela Fariza kene hadap. Lagi teruja maknya bila dapat tau banyak aktiviti sekolah yang akan dibuat. Tak sabar nak tengok perkembangan anak bila dia sekolah ni.

Tapi apakan daya, tiba-tiba kes covid muncul. Fariza hanya dapat dua bulan sekolah kemudian terpaksa duduk rumah. Itu pun demi keselamatan anak-anak. Kene kuarantin dekat rumah dari bulan 3 sampai bulan 5, tak silap la. Lupa dah. Lepas tu dibenarkan sekolah semula secara bergilir-gilir pada 1 Julai. Tu pun buat hati Fariza gembira.

Kemudian terpaksa lagi duduk rumah, tak perlu sekolah disebabkan kes covid meningkat. Sedih hati Fariza, maknya pun sedih. Baru nak belajar dunia luar dah disekat. Jadi sepajang dirumah, cikgu bagi kerja sekolah juga melalui whatsup. Alhamdulillah, semua kerja Fariza buat. 



Dan Hari Rabu kelmarin Hari Apresiasi Sekolah Tabika Kemas Fariza. Maknanya dah habis sekolah untuk tahun ni. Cikgu dah siap buat lawa-lawa untuk anak murid bergambar.

Datang, ambik gambar dengan cikgu, borak-borak sekejap, terus balik. Tak dapat lama-lama. Mungkin kalau takde covid, macam-macam aktiviti buat. Terima kasih cikgu, didik Fariza dan anak murid lain walaupun sekejap. Tahun depan jumpa lagi. Harap tahun depan dapat sekolah full. Tahun ni dapat buat gotong royong sekolah bersama-sama je.



Mama Siti, pembantu Tabika. Suka panggil Fariza si techik.. Hehee. Yela anakku kecil sangat. Fariza pun suka Mama Siti. 



Ni kawan Fariza, Sherina nama dia. Duduk sama dalam kelas. Tapi dah lama tak jumpa, muka masing-masing masam.. Ehhehe.. Macam blur.. Yela kenal beberapa bulan je. Tapi ingat nama.. Hehehe.. Malu-malu la tu.



Kenangan anak sekolah untuk tahun 2020 ni. 

 hai assalammualaikum

Beli Basikal Anak Online Je Di Shopee - Basikal ni dah lama Fariza dan Farhanah nak sangat, baru bulan ni mommy daddy mampu beli. Alhamdulillha, bulan ni mommy daddy ada rezeki lebih, mommy daddy kongsi kegembiraan dengan anak-anak. Beli basikal diaorang nipun dekat shopee je, almaklumla, nak keluar rumah tak boleh, beli online jela. Hebat kan, basikal pun boleh online sekarang, senang ya.

Basikal ni diaorang nak sangat sebab setiap kali balik rumah nenek, sepupu diaorang semua dah ada basikal. Biasalah budak-budak dekat situ ramia, basikal diaorang punya kadang tak bagi pinjam, kadang ebrebut. Kesian tengok. Pastu nak senyapkan, mula la cakap 'nanti mommy belikan basikal ok'..Mula tu diaorang lama tak ingat, tapi kakak sekarang dah besar, pandai dah bercakap dan ingat benda dia nak. Harijadi dia haritu tiba-tiba dia cakap 'mommy tak belikan basikal untuk kakak ke'..arghh sudah..hahaa. Bukan taknak belikan, memang nak belikan tapi belum cukup duit.

Nak beli bukan untuk kakak je, kena beli untuk adik juga. Kalau beli sorang mau bergaduh oii! Perempuan dengan perempuan aklau gaduh lain maciam..hahaha. Bulan ni alhamdulillah, mommy daddy ada la dapat rezeki lebih, terus cakap dengan daddy 'abang sayang ada cek basikal dekat Shopee, kalau kongsi sorang RM169'. Tunggu la jawapan laki kita. Pastu dia cakap 'ok boleh '. Cakap lagi sekali, 'betul boleh ni '. Dia cakap iye..hahaa..Takut wak kalau tiba-tiba takleh.




Bila mr mafia dah cakap boleh, terus order. So tunggula dalam beberapa hari. Adalah dalam seminggu. Takpe lambat, diaorang pun boleh sabar. Mula takut juga datang asing-asing, nak bagitau macam mana la tu. Tapi alhamdulillah, datang sekali serentak..hehee.

Basikal masing-masing warna pink, perempuan kan. Fariza memang pink tak boleh dipisahkan. Adik tak kisah, tapi belila yang ada pink-pink sikit..ehehe.




Nad beli basikal kakak dekat kedai ni. Boleh tekan link ni ( https://shp.ee/bnbxrhf ). Kakak punya belum siap pasang, kene pasang sendiri. Tapi lepas dapat nad baca komen sampai bawah rupanya boleh mintak orang tu siap pasangkan dan hantar..lol..sedih. Dahla nak pasang dia berjam. Ni pun tak habis pasang lagi, sebab daddy ada kerja. Ni kalau malas sangat mau hntar kedai tolong pasangkan..hahaa. Basikal dia 16 inci.. Sesuai la sampai dia besar.. Harga basikal Rm149, shiping RM11.97, jadi semua RM160.97





Ni basikal adik pulak. Basikal adik siap pasang dah. Sampai pun dalam keadaan baik. Senang bila dah siap pasang ni. Hasihh, awatla mommy tak belikan kakak punya yang dah siap pasang..huhu. Boleh klik link https://shp.ee/x239q57

Adik basikal sampai, punya bukan main happy. Siap peluk, cium haishh. Nampak sangat dia nak basikal. MAna taknya kalau balik rumah nenek, gaduh dengan cousin sama baya dia..hahaa. Dahla cousin dia tu lelaki, kalau marah, tak bagi basikal dia..hahaa.Sekaranga dik dah ada, dia suka. Harga basikal adik RM92, shipping RM7.21 ,ade discount shipping RM4.66 dan guna redeem coins RM0.39. Jadilah adik punya RM94.16.

Oh masa tengah usha basikal, nampak pulak helmet diaorang ni..hehee. Duk fikir baik beli sekali, utamakn keselamatan..hahaa. Walaupun tu helmet untuk naik motor, tak salah la pakai untuk naik basikal..kihkih. Sebab cantik dan comel kita belila. Lagipun tengah duk  fikir mommy nak beli motor juga ni..huhu, itu pun kalau ada rezeki lebih juga.





Helmet harga RM72.52, nad beli dua, satu hello kitty, satu doraemon, shipping RM6.15, tolak shipping RM4.77, sebab apply shipping free, kemudian redeem coins RM0.30, so total semua RM73.60. Link untuk helmet ni https://shp.ee/t5z2egr

Helmet sampai awal, tapi disebabkan nak buka sama-sama dengan basikal, jadi helmet dibuka lambat sikit ye..hehee.

Ok korang kalau nak beli boleh rujuk link nad bagi tu.

 hai assalammualaikum

Happy Birthday Fariza Yang ke 5 Tahun - Ya anak sulung mommy dah semakin membesar. Pejam celik pejam celik dah masuk 5 tahun sekarang ye. Anak mommy yang dulu ada dalam rahim mommy, yang mommy kandungkan 9 bulan. Sewaktu jaga kamu, mommy pertama kali pengalamn menjadi ibu. Tak sama ye jaga anak buah dan anak sendiri. Baru mommy tau bukan senang, dengan waktu tu awak menangis tak henti, tidur tak lena. Waktu tu, mommy diuji kesabaran dalam menjaga kamu. Kadang stress, kadang ok..huhu.



Tapi, sekarang, awak dah besar  di mata mommy. Ya, awak suka tolong mommy, awak rajin. Awak nak kan perhatian selalu. Mommy buat yang terbaik untuk awak ye Fariza.

Sepatutnya tahun ni, mommy plan nak sambut birthday awak dekat sekolah. Sambut dengan kawan-kawan, biar meriah. Tapi disebabkan covid, semua rancangan tu tak dapat. Maaf sayang, kita sambut dekat rumah jela dengan daddy dan adik. Fariza tetap happy apa mommy buat, asalkan ada kek..hehee.

Hadiah untuk birthday kali ni, cadang nak belikan basikal untuk Fariza. Kesian dia, kalau balik kampung berebut nak naik basikal sepupu dia. Tu pun dapat main sekejap. Nanti kita pergi kedai, kita beli basikal ye. Mainla puas-puas.

Sekali lagi, mommy doakan Fariza membesar denagn sihat, jadi anak yang solehah, jadi anak yang baik, dan semua yang baik-baik la. Mommy dan daddy akan didik Fariza sebaik mungkin. Happy Birthday to you.

hai assalammualaikum

Fariza Mula Belajar Jaga Pokok Bunga - Orang sekarang mula dah hias rumah dengan pokok indoor, outdoor tu. Kat rumah nad ni banyak juga, tapi yang jaga husband.hahaa.Nad ni sukan suasana hijau semua tapi kalau disuruh jaga, siram semua memang kadang tak sempat, dengan keadaan rumah tepi jalan, malu ler nak menyiram semua tu. Kalau pokok tu dalam kawasan ruang rumah ok lagi la nak menyiram. Sebab tu semua, mr mafia yang jaga, yang tambah tanah la, potong la sampai jadi cantik. Tangan mr mafia sejuk, tangan nad tak sejuk, mesti mati.. Kahkah..

Orang lain beria dengan pokok indoor, nad tak boleh, mesti mati.Pastu nak kena siram satu-satu, oh bukan kerja nad. Kalau nad, nak pokok ni, kene cari pokok sennag jaga, maksudnya pokok yang boleh kene panas dan tak perlu siram selalu. Pastu kalau boleh pokok tu, kalau disuruh siram, siram je macam tu.. Hahahaa..

Fariza pulak ikut rentak daddy dia. Rajin siram pokok, rajin belai pokok dan rajin sayang pokok.

Dah lama tak pergi nursery, harini mr mafia ajak pergi Nursery Ampang depan Tesco


Mr mafia nak cari pokok cili, jadi belila. Senang lepas ni takyah beli cili sangat. Selama ni tak beli pokok cili sebab takde ruang. Lepas kitaorangvkemas-kemas bahagian ruang luar, adala ruang sikit.

Masa beli, Fariza pulak nampak pokok bunga, warna merah. Mula dia nampak warna kuning, dia nak kuning. Lepas tu nad tunjuk warna merah, dia cakap ' lawa mommy, Fariza nak ni'.. Merayu-rayu nak ' lol ease mommy, please.. Fariza nak bunga merah ni, cantik'..

Tanya orangnya berapa, dia cakap RM6 je. Hah okla murah.. Beli la untuk dia..


Siap cakap, Fariza jaga ye bunga ni, mommy taknak jaga. Dia cakap 'ok'.

Balik tu masa turun kereta, dia cakap ' mana bunga fariza'.. Risau kau bunga dia hilang.. Hahaha. Nad cakap la 'nanti daddy bawa keluar'



Lepas tu dia dengan daddynya uruskan la pokok tu semua.

Suka dia dapat letakkan pokok dia dalam pasu cantik. Dibelai-belai pokok tu.

Nanti kita tengok Fariza jaga pokok ye.. Hehehe..

Orang tu kata pokok ni takde membesar sangat. Ok la sesuai dengan dia. Harap selalu segar bugar pokok ni.
hai assalammualaikum

Fariza Sambut Kemerdekaan Di Sekolah Tabika - Minggu lepas cikgu whatsup, bagitau hari Fariza sekolah perlu pakai baju uniform yang sepatutnya haritu dia pakai baju sukan. Cikgu cakap untuk sambut Kemerdekaan di sekolah. Kerja sekolah yang cikgu bagi masa cuti sekolah haritu rupanya untuk sambut kemerdekaan. Memang pagi-pagi tu siap kan dia macam biasa, dan dia pun seronok nak pergi sekolah. Dia tak tau kat sekolah dia akan sambut Kemerdekaan.





Gambar ni semua nad dapat dari Cikgu Fariza iaitu Cikgu Ema. Cikgu hantar dekat group whatsup. Comel je Fariza dengan kawan-kawan sambut merdeka.Seronok dia dapat sambut, selama ni dia sambut Merdeka dekat rumah je, dan tak paham apa itu Merdeka. Tapi masalahnya sekarang bendera dia panggil Merdeka.. Hahahaha..


Pagi berhimpun depan sekolah, depan bendera, nyanyikan lagu Negaraku. Cikgu psang lagu Merdeka.



Ni la topeng yang dibuat masa cuti sekolah. Topeng wonder woman. Dia la yang warna ni. Mommy tolomg tebuk buat tali untuk dia pakai.


Seronok muka masing-masing dengan topeng masing-masing.








Lepas tu ada pertandingan mewarna.

Khusyuk Fariza mewarna. Benda yang dia suka buat. Akan buat secantik boleh.. Ehhehe..


Nad tau dia dapat no 1 bila dia balik bagitau, Fariza dapat no 1. Tapi dia tak cakap untuk apa. Bila cikgu bagi gamabr barubtau pertandingan mewarna tu.. Gembira dia banyak dapat hadiah..

Kaki tu, takleh buat apa ye, tetap nak silang.. Hahahaa..


Sambutan sederhana, tapi seronok bagi anak-anak. Suka tengok dia bila pergi sekolah, dapat belajar banyak benda.