Articles by "Fariza"
Showing posts with label Fariza. Show all posts
hai assalammualaikum

Fariza Mula Belajar Jaga Pokok Bunga - Orang sekarang mula dah hias rumah dengan pokok indoor, outdoor tu. Kat rumah nad ni banyak juga, tapi yang jaga husband.hahaa.Nad ni sukan suasana hijau semua tapi kalau disuruh jaga, siram semua memang kadang tak sempat, dengan keadaan rumah tepi jalan, malu ler nak menyiram semua tu. Kalau pokok tu dalam kawasan ruang rumah ok lagi la nak menyiram. Sebab tu semua, mr mafia yang jaga, yang tambah tanah la, potong la sampai jadi cantik. Tangan mr mafia sejuk, tangan nad tak sejuk, mesti mati.. Kahkah..

Orang lain beria dengan pokok indoor, nad tak boleh, mesti mati.Pastu nak kena siram satu-satu, oh bukan kerja nad. Kalau nad, nak pokok ni, kene cari pokok sennag jaga, maksudnya pokok yang boleh kene panas dan tak perlu siram selalu. Pastu kalau boleh pokok tu, kalau disuruh siram, siram je macam tu.. Hahahaa..

Fariza pulak ikut rentak daddy dia. Rajin siram pokok, rajin belai pokok dan rajin sayang pokok.

Dah lama tak pergi nursery, harini mr mafia ajak pergi Nursery Ampang depan Tesco


Mr mafia nak cari pokok cili, jadi belila. Senang lepas ni takyah beli cili sangat. Selama ni tak beli pokok cili sebab takde ruang. Lepas kitaorangvkemas-kemas bahagian ruang luar, adala ruang sikit.

Masa beli, Fariza pulak nampak pokok bunga, warna merah. Mula dia nampak warna kuning, dia nak kuning. Lepas tu nad tunjuk warna merah, dia cakap ' lawa mommy, Fariza nak ni'.. Merayu-rayu nak ' lol ease mommy, please.. Fariza nak bunga merah ni, cantik'..

Tanya orangnya berapa, dia cakap RM6 je. Hah okla murah.. Beli la untuk dia..


Siap cakap, Fariza jaga ye bunga ni, mommy taknak jaga. Dia cakap 'ok'.

Balik tu masa turun kereta, dia cakap ' mana bunga fariza'.. Risau kau bunga dia hilang.. Hahaha. Nad cakap la 'nanti daddy bawa keluar'



Lepas tu dia dengan daddynya uruskan la pokok tu semua.

Suka dia dapat letakkan pokok dia dalam pasu cantik. Dibelai-belai pokok tu.

Nanti kita tengok Fariza jaga pokok ye.. Hehehe..

Orang tu kata pokok ni takde membesar sangat. Ok la sesuai dengan dia. Harap selalu segar bugar pokok ni.
hai assalammualaikum

Fariza Sambut Kemerdekaan Di Sekolah Tabika - Minggu lepas cikgu whatsup, bagitau hari Fariza sekolah perlu pakai baju uniform yang sepatutnya haritu dia pakai baju sukan. Cikgu cakap untuk sambut Kemerdekaan di sekolah. Kerja sekolah yang cikgu bagi masa cuti sekolah haritu rupanya untuk sambut kemerdekaan. Memang pagi-pagi tu siap kan dia macam biasa, dan dia pun seronok nak pergi sekolah. Dia tak tau kat sekolah dia akan sambut Kemerdekaan.





Gambar ni semua nad dapat dari Cikgu Fariza iaitu Cikgu Ema. Cikgu hantar dekat group whatsup. Comel je Fariza dengan kawan-kawan sambut merdeka.Seronok dia dapat sambut, selama ni dia sambut Merdeka dekat rumah je, dan tak paham apa itu Merdeka. Tapi masalahnya sekarang bendera dia panggil Merdeka.. Hahahaha..


Pagi berhimpun depan sekolah, depan bendera, nyanyikan lagu Negaraku. Cikgu psang lagu Merdeka.



Ni la topeng yang dibuat masa cuti sekolah. Topeng wonder woman. Dia la yang warna ni. Mommy tolomg tebuk buat tali untuk dia pakai.


Seronok muka masing-masing dengan topeng masing-masing.








Lepas tu ada pertandingan mewarna.

Khusyuk Fariza mewarna. Benda yang dia suka buat. Akan buat secantik boleh.. Ehhehe..


Nad tau dia dapat no 1 bila dia balik bagitau, Fariza dapat no 1. Tapi dia tak cakap untuk apa. Bila cikgu bagi gamabr barubtau pertandingan mewarna tu.. Gembira dia banyak dapat hadiah..

Kaki tu, takleh buat apa ye, tetap nak silang.. Hahahaa..


Sambutan sederhana, tapi seronok bagi anak-anak. Suka tengok dia bila pergi sekolah, dapat belajar banyak benda.
hai assalammualaikum

Nuby Malaysia Face Mask Kanak-Kanak - Benda paling penting sekarang ialah face mask. Kalau keluar je mesti kena pakai face mask, lagi- lagi anak- anak untuk menjaga keselamatan mereka. Nak cari mask untuk anak-anak macam tak banyak je. Nasib baik, nampak Nuby Malaysia post diaorang ada jual mask kanak-kanak. Korang boleh tengok kids face mask ni dekat Nûby Malaysia website via https://yobaby.store/shop/ .


Nuby Malaysia Face Mask Kanak-Kanak

Lagi sekarang, anak-anak dah masuk sekolah, lagi wajib kena pakai face mask.Nuby Kids Mask ada dua jenis:
- Nuby Kids 3-ply face mask
- Nuby Kids 3D 4-ply face mask







Pek berbentuk ziplock, senang ditutup dan dibuka, jadi lebih selamat melindungi mask itu. Pek ni juga kalis air.



Nuby Kids Face Mask ni direka untuk kanak-kanak berumur 5-12 tahun. Sesuai untuk semua bentuk wajah, dengan klip hidung dan contour wrap. Gelung telinga yang selesa, tidak menyakitkan telingan anak-anak, halus dan lembut.


Design pun sangat menarik, ada corak Princess dan Dragon. Masa nampak mask ni, memang dia la paling suka sebab corak princess.



Apa nad suka berkenaan mask ni, mask ni sangat efisien menghalang water droplets, bacteria, dust dan other particles.




Lapisan yang lembut, bentuk pulak comel dan saiz memang “right size” untuk muka anak-anak supaya rasa selesa semasa pakai. Takdela terlonggar ke, tertanggal ke ape kan.


Nuby 3 ply kids masks of 10’pcs per pack at bundle of 4, 6 or 10 (RM30 each pack)



Kita tak tau, bila covid 19 nak berakhir. sekarang kita perlu ambil langkah berjaga-jaga. Perlu sentiasa pakai mask,  menjaga jarak sosial, kebersihan tangan dan kebersihan diri dalam gaya hidup harian. Memang kene biaskan kehidupan dengan norma baharu. Anak-anak pun kena biaskan dengan norma baharu.



Selain topeng muka, pencucian tangan juga perlu bagi menjaga kebersihan. Tisu tangan Alcosm_Official, sapuan tangan, juga penting untuk memastikan anak-anak kita sihat dan mengelakkan jangkitan.


Nuby ™ berusaha untuk menjadikan kehidupan ibu bapa dan anak-anak mudah, dan menyeronokkan. Produk mereka diilhamkan oleh alam semula jadi dan menawarkan pilihan terbaik, paling selamat dan paling mudah untuk kita dan bayi kita.

Untuk info lebih lanjut, boleh layari Nuby Malaysia Kids Face Mask and Alcosm Hand Wipes,
Website : https://yobaby.store/shop/
Facebook : https://www.facebook.com/NubyMalaysia/
Instagram : https://www.instagram.com/nubymalaysia/
hai assalammualaikum

Kembali Ke Sekolah Tabika - Sebelum ni nad ada buat entry, berkenaan Sekolah Tabika Bakal di buka 1 Julai dengan SOP  yang dibenarkan. Giliran Fariza 2 Julai baru masuk ke sekolah. Gembira bukan main dia bila nad cakap Fariza dah boleh ke sekolah. Malam tu pun suruh tidur awal, dia tidur awal. Pagi suruh bangun, cepat je bangun. Punya teruja nampak muka dia bila nad sarungkan baju sekolah tu.


Malam tu memang nad dah siap-siapkan semua untuk dia ke sekolah. Selalu bawa beg skeolah, tapi kali ni tak perlu bawak.Siapkan anak dengan pinggan mangkuk sendiri, masak dan tisu untuk mulut dan tangan.

Pagi tu memang ceria je muka dia. Nad tau, Fariza memang rindu nak ke sekolah sangat. Sehari sebelum sekolah nad cakap, " Fariza rindu tak sekolah"
Dia jawab " rindu, rindu sekolah, rindu Cikgu Ema".


Sampai sekolah, terlompat-lompat dia nampak sekolah.. Terus cakap " ye ye sekolah"

Pagi tu memnag datang awal, ssbab SOP cakap datang awal sebelum pukul 8.lepas pukul 8 pagi tak boleh masuk kelas. Hari pertama sekolah, Fariza orang pertama datang, tak nampak budak lain lagi...huhu..

Sampai sekolah, alhamdulillah, nad tengok semua terjaga. Nad percaya dekat cikgu dan pembantu sekolah, sebab tu nad berani untuk hantar Fariza ke sekolah.

Datang sekolah, ibu atau bapa yang hantar anak kene cek suhu, begitu juga anak-anak, kene cek suhu. Sebelum tulis nama, kene pakai hand sanitizer yang disediakan sekolah. Lepas tu ibu bapa kene tulis catatan dekat buku. Buku tu memang sebelum ni tetap kene tulis.

Anak-anak sebelum masuk kelas kene basuh tangan dan sabun. Lepas tu buka kasut dan masuk kelas. Ibu bapa tak dibenarkan masuk kelas. Pembantu sekolah yang tolong cikgu uruskn anak-anak.


Nad nampak dari luar, satu meja dua orang sahaja.

Tengok teratur, lagi pun, Fariza seorang yang jenis dengar kata. Bila cakap ada kuman dia faham. Bila suruh duduk je, dia duduk jela diam-diam. Lepas hantar, terus lambai tangan. Fariza lambai dengan muka ceria. Mommy pun senang hati, sebab kebersihan terjamin.

Waktu Fariza balik jam 11.45 pagi. Tapi ibu bapa kene datang  5 minit awal. Masa datang macam biasa cek suhu, pakai hand sanitizer. Anak-anak akan keluar  bila ibu bapa dah sampai. Balik pun anak-anak kene basuh tangan. Memang kebersihan dijaga betul.

Tanya cikgu, Fariza macam mana?.. Cikgu kata "Fariza ni bagus, tak susah jaga dia. Bagi la duduk mana pun dia tak kisah. Diam je kalau bagi arahan".. Ye.. Tu la Fariza. Memang dengar arahan. Sebab tu nad tak risau.

Haritu pulak rupanya 3 orang je yang datang. Lain, ada ibu bapa cutikan lagi, ada kat kampung lagi. Kita senyum jela. Biasalah, mesti ada ibu bapa yang risau lagi kan. 3 orang cikgu boleh handle lagi. Tengok nanti dah ramai, harap situasi terkawal dekat sekolah tabika ni.


Balik tu terus nad cakap dengan Fariza " macam mana sekolah, best tak?".. Kalau sebelum ni, memamg dia taknak jawab, atau malas jawab. Tapi haritu dia terus cerita tanpa berhenti " Fariza suka sekolah mommy. Fariza

Pergh.. Sebelum ni, kalau balik sekolah, aku selalu tanya bljar apa sekolah, itu ini, dan dia malas nak jawab, tapi harini, aku tanya, dia tak berhenti cakap.

Dia jawab " Fariza suka sekolah. Fariza suka belajar. Tadi fariza buat ABC. Cikgu tolong ambilkan buku, fariza mintak tolong cikgu raut pensel, Fariza lukis ABC, warna, Fariza suka sekolah, Fariza tadi basuh tangan kat sekolah. Cikgu kata ada kuman"..

Sampai masuk kereta, sampai balik rumah, " Fariza suka sekolah"..

Aku pulak happy tengok dia cerita.. Hahaa..Ni la dia Fariza Nafisah. Mommy dulu pun takut nak pergi sekolah. Bagus dia suka pergi sekolah, harap sampai besar ye awak suka sekolah.

Untuk Tabika Fariza, dalam seminggu dua kali je anak murid datang. Bermula minggu depan Rabu dan Khamis dia datang sekolah. Okla bergilir-gilir, asalkan dia dapat pergi sekolah. Lepas habis belajar, cikgu akan buat pembersihan kelas.


Takpe, biasakan anak-anak dengan norma baharu persekolahan. Kebersihan tetap jaga. Balik sekolah, sampai rumah terus mandikan dia.

hai assalammualaikum

Sekolah Tabika Dibuka 1 Julai - Disebabkan covid 19, banyak sekolah, universiti ditutup bagi menghentikan penukaran wabak ni. Baby dan kanak-kanak paling risiko terkena jangkitan wabak covid ni. Masa tak boleh pergi sekolah tu, tertanya juga Fariza, kenapa tak pergi sekolah. Bila cakap ada kuman, alhamdulillah, dia faham. Lagi pun masa tu banyak iklan pasal covid ni ditunjukkan, jadi senangla nak terangkan dekat dia. Masa PKP pun Cikgu Ema, cikgu tabika Fariza, ada bagi kerja sekolah untuk dia dan kawan-kawan buat. Kelmarin, Cikgu Ema whatsup, Tabika akan dibuka 1 Julai ni dan cikgu siap bagi SOP yang perlu dipatuhi. Memang nad baca betul-betul sebelum buat apa-apa keputusan..


Cikgu bukan sahaja beritahu SOP Tabika, tapi ada surat akuan sekali.  Surat akuan dan surat pengesahan kesihatan kanak-kanak yg wajib ibu bapa fahami. (Akan di mnta ambil di tabika)




SENARAI SOP YANG DIPERSETUJUI OLEH KKM DAN PERLU DIFAHAMI IBU BAPA TABIKA

Jadi, ni antara SOP yg telah di persetujui oleh KKM dan Wajib di ikuti dan di fahami oleh ibubapa/penjaga sebelum tabika buka adalah seperti di bwh:

1. Pembukaan tabika bermula 1 julai 2020

2. Ibubapa perlu memeriksa suhu anak Sebelum hantar ke tabika jika suhu melebihi suhu <37.5 dikira demam (tidak boleh masuk ke kelas)

3. Kanak-kanak yang mempunyai daya ketahanan badan yang lemah TIDAK DI GALAKKAN datang ke tabika kerana berisiko tinggi. Ibubapa harus alert dan tahu tahap kesihatan anak-anak dahulu.

4. Ini kerana, dalam surat akuan ibubapa/penjaga, sebarang masalah kesihatan yg akan timbul dan jika anak di jangkiti virus covid semasa di tabika pihak Tabika TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB.

5. Jarak ketibaan kanak - kanak di antara kanak- kanak yang lain adalah antara 5 - 10 minit. Ibubapa hendaklah menunggu giliran dan WAJIB JAGA JARAK dan tdk berkumpul dgn ibubapa yg lain.

6. *Kanak-kanak haruslah di hantar oleh ibubapa sendiri ke tabika*. TIDAK DI GALAKKAN di hantar oleh kenderaan lain kerana kanak-kanak WAJIB utk MANDI bila sampai ke tabika jika menggunakan kenderaan awam yg mana menyukarkan keadaan lagi.

7. Kanak-kanak yg hadir ke sekolah haruslah yg pandai menjaga diri dan tidak menangis. Jika ada yg menangis dan tak dpt di pujuk kanak-kanak diminta pulang semula ke rumah. Ini kerana cikgu/pembantu tak boleh menyentuh dan memegang kanak2. NO BODY CONTACT.

8.  Setiap kali ada sentuhan di antara guru dan kanak - kanak perlu membasuh tangan ( guru dan kanak2) ketika sesi pwmbelajaran.

9. *Ikut garis panduan yg telah disediakan oleh guru seperti ibubapa/penjaga perlu scan *QR code tabika* semasa menghantar anak ke tabika SETIAP HARI. WAJIB DI LAKUKAN OLEH IBUBAPA.

10. Waktu kanak2 dtg ke tabika adalah antara jam 730-8.00pagi shja. Selepas pkul 8 pg, tidak akan diterima kerana akan mengganggu prosedur yg telah di tetapkan. Ibubapa haruslah terus menghantar anak2 ke dlm pagar tabika mengikut giliran. Cikgu akan memeriksa suhu bdn knk2 dan ibubapa terlebih dahulu. (Ibubapa guna hands sanitizer yg di sediakan, knk2 di galakkan membasuh tgn dengan sabun)

WAKTU PULANG ADALAH JAM 11.45 PAGI. Ibubapa haruslah sampai ke tabika antara 5-10minit SEBELUM waktu pulang. TIDAK BOLEH LEWAT demi keselamatan anak2. Dan ibubapa juga akan menunggu giliran mengambil anak dan menulis buku keluar masuk seperti biasa.

11. Pastikan anak2 terus mandi apabila sampai ke rumah masing-masing.

12. *Akan ada penggiliran dan kehadiran knk2 adalah mengikut jadual yg ckgu telah tetapkan mengikut bilangan knk2 yg setuju utk hadir ke tabika. Jadi knk2 tidak akan hadir ke sekolah setiap hari kerana ada penggiliran*

13. *KEUTAMAAN DI BERI untuk kanak - kanak 6 tahun, ibubapa/penjaga frontliner dan ibubapa/penjaga YG BEKERJA kedua2nya*.

14. Walaupun kehadiran kanak- kanak sedikit atau tiada kanak- kanak..kelas tetap akan dibuka seperti biasa..

15. ibubapa dan pelawat lain TIDAK BOLEH masuk ke dalam kelas sepanjang tempoh pkp (hanya jabatan shj)

16. GURU JUGA perlu menyahkuman kelas, bahan dan barang-barang setiap kanak-kanak, setiap hari sebelum dan selepas kelas.

17. Cikgu perlu mengisi borang perakuan kesihatan ( istihar sihat)

18. Jika  guru tidak sihat kelas berjalan seperti biasa (pembantu ambil alih )

19 *Ibubapa/penjaga perlu menulis nama dan suhu kanak- kanak di dalam buku  di bahagian catatan waktu *. TIDAK BOLEH MENGHANTAR SHAJA DI BAWAH DAN TERUS BALIK. JIKA ADA BERBUAT DEMIKIAN, KNK2 TIDAK BOLEH MASUK KE DALAM KELAS TANPA IBUBAPA/PENJAGA.
Ibubapa WAJIB menulis buku KELUAR DAN MASUK yg telah di sediakan.

20.  *Semua aktiviti kanak-kanak adalah secara individu sahaja. Mereka akan di pantau utk berada DI DALAM PETAK masing2 SETIAP MASA spnjg waktu pembelajaran*.

21. Ibubapa perlu bersedia sebarang kemungkinan jika tiba-tiba guru hubungi untuk mengambil  anak yg tidak sihat.

22. Semasa sesi pembelajaran kanak2 tidak perlu memakai face mask atau face shield (hanya pakai ketika datang dan balik).

23. Guru dan pembantu wajib pakai face mask atau face shield stiap masa.

24. Sesiapa sahaja yang hadir ke tabika perlu di ambil suhu.

25. Penggunaan aircond tidak digalakan..bukak tingkap dan pintu sentiasa untuk pengedaran udara.

26. Tidak dibenarkan membuat aktiviti luar tabika/ main taman permainan.

27. Hari Potensi tetap dijalankan secara online.

28. *Kanak2 tidak dibenarkan membawa beg, botol air, makanan dan sebagainya ke sekolah (hanya bawa diri sahaja)* *(PLEASE TAKE NOTE)*

29. *Disekolah kanak- kanak TIDAK BOLEH berkongsi makanan dan peralatan. Ibubapa WAJIB utk bawakan pinggan, sudu, cawan dan tisu sndiri dr rumah*. *(PLEASE TAKE NOTE)*

30. Kanak2 yg mempunyai sejarah ahli keluarga, saudara mara, jiran yg pernah dijangkiti Covid dan ada close contact dgn mana2 pesakit covid TIDAK BOLEH HADIR KE TABIKA. Pihak tabika tidak mahu menanggung risiko.

Maklumat di atas haruslah di ambil kira sebagai PENTING dan TIDAK BOLEH DI PANDANG RINGAN oleh setiap ibubapa. Risiko tetap ada dan semoga sedikit sebanyak dapat membantu ibubapa/penjaga buat persediaan awal sebelum sekolah dibuka semula.. 

Ni la antara arahan SOP yang disenaraikan. Panjang memang panjang, memang nad baca satu-satu.

Dalam fikiran sebenarnya risau nak bagi Fariza masuk sekolah juga, tapi dia dah rindu dengan cikgu dia. Bila baca SOP, insyallah, anak selamat. Nad pun aka sediakan kelengkapan hand sani, apa yang sepatutnya la untuk dia. Semoga 1 Julai nanti aktiviti sekolah berjalan dengan baik.
hai assalamualaikum

Fariza Melukis Dan Mewarna Sendiri - Dari kecik lagi Fariza dah suka dengn buku dan pensel. Dia boleh leka sampai tak layan benda lain pun takpa. Kalau sebelum ni dia conteng je macam takda rupa, berimaginasi sendiri apa yang dilakarnya. Kalau mintak nad lukis, nad akan lukiskan, sebab nad tau, dia tengah belajar sesuatu. Semakin membesar ni, dia dah tunjuk minat dia dengan melukis dan mewarna. Kalau duku, warna comot, sekarang warna pun dah cantik.

Boleh baca perkembangan Fariza dari suka pen dan buku ni.
- Fariza membaca dan menulis
- Pen dan Kertas Permainan Dia
- Penat sebab belajar
- Lukisan Pertama Fariza.


Fariza Melukis Dan Mewarna Sendiri

Sekarang ni la entry dia dah pandai melukis dan mewarna dengan cantik.

Ingat lagi, masa mula pebelajaran dekat sekolah tabika, cikgu sendiri bagitau, Fariza memangbtak berhenti mewarna..hahaha. Tu dekat sekolah, bayangkan dekat rumah, asal bangun tidur, mestila mencadi buku dia dan pensel warna dia. Sebba tu waktu PKP ni memang dia tak kisah banyakkan masa dekat rumah.

Ssbagai mommy yang support anak, suport minat anak, setiap kali keluar, nad takkan lupa belikan buku untum Fariza. Buku mewarna, buku kosong untuk dia melukis. Pensel warna dah banyak dah nad beli. Masa beli tak rasa membazir sebab tau Fariza mesti buat punya. Dan setiap kali dapat job yag melibatkan anak, lagi-lagi dapat barang kaler pensel macam faber castel, memnag nad ambil punya semata untuk Fariza.




Daripada nad dapat tu, memang dia guna sebaiknya. Contoh event Faber Castel Nad dapat banyak gift. Siapa tak suka alat tulis Faber Castel, lagi warna dia. Ada satu tu terbaru warna Colour Of Life ni, dalam ada set corrector pens siap dengan buku warna. Habis semua dia warnakan. Makin hari nad tengok main lawa dia mewarna. Cantik sangat. Nad sendiri kagum sebab nad kalau mewarna takdela cantik macam tu.. Hahaha.. Sebab nad tak mknat seni. Bila anak minat mommy support je.

Baru-baru ni, masa PKP duduk rumah je, jadi dia banyak habiskan masa dengan melukis dan mewarna. Kalau dulu, nad yang lukiskan untuk dia, tapi sekarang, Fariza dah pandai lukis sendiri.


Terkejut haritu, dia tunjuk dekat nad, dia lukis rumah, kucing, pokok, dan baru-baru ni dia lukis salah satu watak dalam Peppa Pig. Ye cerita kartun dia. Tengokla hasil lukisan dia, 5 tahun dh pandai melukis macam ni. Setiap kali lukis, setiap tu dia mintak taml. Bagi nad ni dah cukup cantik ya. Nad sendiri tak reti la nak melukis sangat, nad memang tak suka seni-seni ni.. Hahhaa..

Walaupun dia minat dalam mukis dan mewarna, untuk subjek lain nad tak lupa nak ajar, macam belajar suku kata dan matematik. Matematik daddy dia yang ajar, mommy jenis kesabaran kurag.. Hahaha.. Alhamdulilkah, PKP ni banyak Fariza belajar, walaupun tak dapat sekolah, mak ayah ni la cikgu dia. Sikit-sikit dia pandai dah. Masuk sekolah nanti, insyallah, paham dah sikit.
Tulis nama sendiri pun dah tau.

Nenek Fariza iaitu mak nad ada bagitau, yang nad ni dulu suka dengan buku semua.. Hahhaa. Ikut mommy dia la ni. Tapi mommy dia tak suka seni.. Ahhaha.. Dekorasi mak dia suka.. Kah..


Nad dengan suami tak kisah Fariza minta melukis dna mewarna, sebba bakat ni banyak bidang boleh diceburi. Penting jangan desak anak, biar dia tentukan sendiri.


hai assalammualaikum

Pendaftaran Murid Tahun 1 Online 2021/2022 - Sebelum ni tengok kawan-kawan media sosial, sibuk buat pendaftaran anak bagi kemasukan tahun 1. Masa mula-mula dibuat secara online, tengok ramai yang kata susah, website tak lancar, banyak kena isi dan macam-macam lagi la. Masa tu pun kita dah risau macam mana la masa nak isikan Fariza nanti. Pejam celik, eh dah sampai masa kita pulak kene daftra untuk Fariza kemasukan tahun 1 untuk tahun 2022.

Fariza sekarang 5 tahun, jadi dia lahir 2015. Untuk daftar tahun 1, dia akan masuk pada 2022. Jadi memnag dah kene daftar sekarang la. Orang cakap dafatr cepat-cepat, takut sekolah kita nak tu dah penuh. Dah susah nanti nak pilih sekolah mana. Nak senang pilih sekolah yang berdekatan la kan.


Pendaftaran Murid Tahun 1 ambilan tahun 2021 dan 2022 bermula 1 Mac sehingga 30 April 2020. Nad dah buat hari Isnin. Buat waktu pagi, alhamdulillah lancar je isi. Ingatkan susah isinya, okla takde la macam tak tau apa kan. Cuma kene isi bab kesihatan anak, tu memang kene refer buku pink dia la. Jenuh juga yang tu, tapi ada je panduan dia bagi.

Sebelum isi-isi maklumat penting, mestilah daftar dahulu. Pergi ke link public.moe.gov.my kemudian daftar dengan nombor kad pengenalan dan pasword. Kena ingat pasword ye kang tak boleh buka.

Dah masuk tekan bahagian pendaftaran sekolah tahun 1


Kemudian isilah maklumt yang dia nak tu.
- Maklumat ibu bapa
- Maklumat prasekolah
- Profil kesihatan
- Rekod imunisasi

Murid yang layak
- Kanak-kanak yang didaftarkan adalah warganegara Malaysia dan mempunyai tarikh lahir
* 2 Januari 2014 sehingga 1 Januari 2015 ( Untuk kemasukan ke sesi persekolahan 2021 )
* 2 Januari 2015 sehingga 1 Januari 2016 ( Untuk kemasukan ke sesi persekolah 2022 )

Dah siap isi, boleh diprint dan dihantar ke sekolah yang berkenaan. Ibu bapa hendaklah membawa cetakan borang permohonan untuk Proses Perakuan/ Pengesahan Pendaftaran dalam masa 14 hari.

Antara borang yang perlu dibawa
- cetakan borang permohonan
- surat beranak
- bil utiliti ( bil TNB/Air/Telekom )
- kad pengenalan ibu bapa
- surat nikah
- laporan doktor
- borang persetujuan perkhidmatan kesihatan

Dah setel semua..lega..tinggal nak ke sekolah je..
hai assalammualaikum

Projek Taman Botani Sekolah Tabika Anak - Bermulalah aktiviti pertama ibu bapa dan anak membantu cikgu membuat projek sekolah. Yeah, sebagai mak nad semestinya teruja. Sebab masa ni la, dapat kenal denagn ibu bapa kanak-kanak lain dengan join aktiviti sekolah yang cikgu buat ni. Diberitahu oleh cikgu sekolah Fariza, Cikgu Ema, digroup whatsup, sekolah akan membuat gotong royong menanam pokok di Tabika. Sebenarnya, sekolah Tabika anak, terpilih untuk Pertandingan Taman Botani antara Tabika Kemas Selangor. Fuh, bangga kejap..hehee..Ni lagi tambah semangat untuk cantikkan, bersihkan sekolah Tabika anak.



Projek ni baru fasa pertama, dan akan ada lagi fasa lain. Yela, nak buat Taman Botani, nak tanam pokok kita buat satu-satu dulu. Aktiviti yang dibuat pada haritu
- Membersihkan kawasan sekolah
- Menanam pokok-pokok kebun dapur
- Membuat batas untuk menanam pokok
- mengecat batu bata

Sedihnya, pada hari berkenaan, tak ramai pun ibu bapa yang hadir. Boleh dikira berapa je yang hadir. Pelajar sekolah situ, ada 30 orang, tengok macam belas je ibu bapa yang hadir bersama anak-anak. Takpela, mungkin yang tak dapat hadir, ada komitmen lain yang tak dapat dielakkan. KIta fikir positif..orang cakap husnudzon....


Haritu, banyak juga sumbangan pokok, barang hiasan seperti pokok serai, kunyit, bayam, botol mineral, tempurung kelapa pasir, tanah semua dibawa. Alhamdulillah, adalah sikit untuk aktiviti tanaman dapur hijau sekolah anak ni.

Nad bawak pokok cili, pokok hiasan dan biji benih kangkung.




Pagi tu, kitaorang kemas dulu kawasan yang nak tanam pokok ni semua. Selesai kemas, orang lelaki, buat batas. Orang perempuan, bubuh tanah, apa yang patut..hehee..




Paling meriah, untuk anak-anak. Hah, masa ni la diaorang dapat belajar buat tanaman mereka sendiri.
Macam biasa cikgu bagi penerangan dahulu berkenaan aktiviti kepada murid.






Lepas tu, diberi seorang-seorang untuk tanam tanaman mereka. Fariza dapat kangkung..hehe,

Harap sejukla tangan mereka, supaya tanaman ni tumbuh dengan sihat, segar dan bugar.

Tanaman dapur ni dibuat di bahgaian belakang sekolah.

Selesai tu, sambung pula di bahagian depan sekolah, untuk menghias bagi cantik.


Ni antara yang dah siap separuh..Nanti akan ada hari lain untuk aktiviti seterusnya.

Mula tu, memang tak nampak apa yang dibuat. Ni dah nampak sikit-sikit, nad pun dah godek google sikit, bolehlah lepas ni tambah lagi mana yang patut.

Cantikkan sekolah ni bagus, anak-anak dapat sekolah dalam suasana yang ceria. Nak pergi sekolah pun best je. Nak belajar pun seronok.

Parents pulak, join aktiviti ni, dapat eratkan silaturrahim dan kenal antara satu sama lain.



Ni makanan yang disediakan cikgu, mihun sup, kuih dan tauhu bergedil.

Alhamdulillah, projek pringkat pertama Taman Botani, berjalan dengan lancar. Lepas ni, harap ramai lagi ibu bapa yang join, bantu sama-sama cantikkan sekolah Tabika anak.