hai assalammualaikum

Resipi Sardin Masak Black Pepper - Hari ni adalah hari kepenatan sangat..malam tadi tak boleh nak tidur sebab tak selesa dekat perut..dengan anak bergerak sana sini lagi..bangun-bangun pun layu..kasi exercise sikit..segar la sikit..tengok dapur ade ayam,daging ikan..tapi dari haritu asyik makan tiga jenis ni je..haritu dah ayam..takkan nak ayam lagi kan harini..hahaha..jadi nampak sardin..hah apa kata masak sardin jele..cepat dan mudah...tapi kita masak cara masakan lain la pulak ..takkan sambal je kan...lagipun harini rasa macam malas-malas gitu..

S

Sebelum ni nad masak sardin masak kari..harini masak black pepper pulak..ala bahan sama macam black pepper lain..cuma tukar sardin je...hehehhe...

Bahan ditumbuk
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- halia
- lada hitam

Bahan di hiris untuk hiasan
- cili merah
- cili padi
- bawang besar

Lain-lain
- sardin
- kicap
- sos tiram
- garam
- gula
- air sedikit


Cara membuatnya:
- Tumbuk bawang merah,bawang putih,lada hitam dan halia..tumbuk sampai halus dan tumiskan bahan tumbukan ni sehingga naik bau. Bubuh dua camca sos tiram dan satu camca kicap.
- letakkan sedikit air, bagi rasa garam dan gula. Kemudian letakkan sardin, jangan bubuh kuah sardin..nanti jadi lain..hehehe..
- dah agak-agak masak, bolehla letak bahan hirisan cili merah, cili padi dan bawang besar.cili padi tu nad letak sebab mr mafia memang suka makan pedas..tak pedas die kata tak syok..yela ikutkan jele..

Ok tu sahaja..senang..hehehe..selamat mencuba.

Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Sedapnyaa sardin. Nani dah la teringin nak makan cekodok cicah sardin sekarang ni. hahaha

    ReplyDelete
  2. cara masak sardin versi lain dari lain ni.. =)

    ReplyDelete
  3. Alaaaa...knp kena buang kuah sardin....

    ReplyDelete
  4. macam sedap je ni. tak pernah lg try sardin masak black pepper camni

    ReplyDelete
  5. oh sardin black pepper..terasa memanggil2 la..

    ReplyDelete
  6. Macam manarik... nak try la resepi nie...

    ReplyDelete
  7. ha'ah laaa... sayangnya kuah sardin tu kalau tak masuk sekali... hehehehee.. tapi apapun resepi ni nampak sangat menarik sebab ada black paper tu kan.. nak try la nanti....!! :)

    ReplyDelete