hai assalammualaikum

Susu Yang Nad Minum Sepanjang Hamil - Sejak dah tau mengandung, terus minum susu, sedangkan sebelum ni nak telan susu pun payah. Cakap je susu berwarna putih tu, muka dah kriot, kriot..hahahha..kalau susu campur coklat, hah, yang tu boleh masuk dalam mulut. Tapi tengok jugak jenama, biasalah time mengandung macam-macam tak kena. Dan dalam fikiran kene minum susu putih je, supaya anak putih..ahhaha..sampai macam tu sekali..


Masa dah tau pregnant, terus beli susu dutch lady full cream. Yela, masa tu tak tau nak minum susu apa yang terbaik untuk nad dan baby. Lagi satu, masa tu pikir nak mudah je, sebab simpan dalam peti ais, pastu esok pagi, tinggal tuang dalam cawan dan minum. Mula-mula tu ok, tapi dalam seminggu tiba-tiba termuntah pulak. Tak tau kenapa, tiba-tiba hidung ni bau susu tu macam bau tak menyenangkan..hahaha..tak tau nak tafsir macam mana. Bila minum, muntah, minum, muntah memang dah tak minumla.


Lepas tu cuba minum higoat. Orang cakap time hamil ni, bagus minum susu kambing. Kita pun dengarla nasihat orang. Yela pertama kali, apa orang cakap bagus, kita pun minum. Susu Higoat ni nad cuba dulu mak punya, sebab mak minum susu higoat ni. Jadi taknak membazir, kita tester mak punya..kalau ok baru beli..hahaha..Pertama kali minum ok lagi..then esoknya, bila minum lagi..uweekkkk..bau kambing..hahahaa..hanyir norr..terus tak jadi minum...


Lepas tu pikir lagi susu apela nak minum. Nak cuba anmum, nurse tempat check up die tak syorkan sebab takut baby membesar. Ah sudah, tak tau nak minum ape pulak. Lepas tu, sepupu kenalkan susu kambing ni. Nama dia Susu kambing, formula susu segera. Siap ada collagen lagi. Alhamdulillah, susu ni nad serasi. Bau dia takdala bau sangat, ok, rasa pun sedap. Dan amalkan susu ni sampai harini. Antara bahan dia, tepung susu kambing, krimer bukan tenusu, kolagen marin (ikan), inulin (serat sumber tumbuhan).. Kadang nad tambahkan dengan tamar cocoa yang banyak khasiat. Time-time pregnant ni la minum-minuman yang berkhasiat, untuk baby dalam kandungan jugak. 


Last sekali, nad minum ialah susu moeder. Ni dapat sebab nak review. Bila dapat memang excited sebab khas untuk ibu mengandung dan ibu yang menyusu. Susu ni bau dia macam nestum, sedap je, rasa dia lagi sedap, rasa vanila..memang takkan muntahla..kau rasa nak minum je kerap kali sebab rasanya yang sedap tu..hahhaaha..nak tau lebih info pasal susu moeder ni boleh tekan link di SINI


Supplement yang nad amik masa pregnant ialah minum airjus delima Gulsan. Sebab orang cakap, masa mengandung bagus makan delima, tapi tak jumpa, kita minum air delima je. Yang ni kakak yang syorkan, supaya anak cantik, masa beranak pun tak sakit. Kita pun dengar jele, beli sebotol dengan dia. Masa minum, Allah, masamnya, tapi telan jele. Lepas telan terus minum air, tekak ni dah terlekat dengan kemasaman dia. Kadang-kadang skip minum jus delima ni..hahahaa..tengok kerajinan..kihkihkih..


Lagi satu minum air Ephyra. Ramai tau Ephyra bagus minum semasa hamil. Bukan hanya untuk cantik sahaja malah untuk baby dalam kandungan juga. nak tau boleh tengok link di SINI

Ni lah antara susu yang nad minum sepanjang hamil. Nad selalu minum 2 kali sehari. Bila dah masuk 8 bulan ni dok menggatai picit-picit breast keluar susu ke idok, sekali keluar..hahahhaa..memang kene simpan stok susu banyak-banyak ni sebab lepas ni nak susukan anak pulak..
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. kak nad...tpi lupa amlkan kismis n kurma tau

    ReplyDelete
  2. nad tahniah !!!
    susu kambing yg ada collagen tu azney minum jugak hehehe

    ada yang minum baby kulit gebu gebas sangat tau..


    Azney singgah dari segmen BW Uzu

    #76. http://www.azneyshamsuddin.com/

    ReplyDelete
  3. Ejulz lebih suka low fat.. hehe

    ReplyDelete
  4. Terbaiklahh... bagus akk, patut cergas jee macam orang tak preggy.. heeee

    ReplyDelete
  5. saw blog awak at BW Emas Putih :) aww lama tak jumpa ! still remember I ka :P ?

    ada masa do visit my blog too :) thanks :D

    www.marcsjy.com

    ReplyDelete
  6. jaga kesihatan leklok akak. moga baby sihat comel :D

    http://eyranasrin.blogspot.my/

    ReplyDelete
  7. salam, BW here :)
    smoga dpermudahkan sms bersalin nnt, take care

    ReplyDelete
  8. waaahhh banyaknyer... hehehe... dulu akak mengandung akak makan banyak yogurt....dan jalan banyak.....

    ReplyDelete