hai assalammualaikum

Senarai Keperluan bayi dan Ibu - Tadi adik suruh nad senaraikan barang-barang bayi apa yang nak dibeli. Terkejut bila dia cakap, kandungan dia dah 7 bulan. Padahal haritu nad rasa macam baru 5 bulan..hahaha. Bila dia suruh senaraikan barang bayi, nad pulak yang teruja..hehhee..macam kita pulak tengah pregnant.

Sedangkan sebelum ni pregnant, barang pun main terjah je. Kan ada yang terlupa nak beli..huhuhu..mungkin ni boleh jadi panduan dekat nad untuk anak seterusnya..hehehe.

Selalunya kalau usia kandungan dah 7 bulan memang dah kena buat persiapan barang bayi. Senang nanti, tak kisahla nak beli sikit-sikit atau sekaligus. Ikut bajet masing-masing. Tapi jangan boros, sebab baby ni akan membesar. Nak beli tu ikut apa yang perlu bukan nafsu ye..hehhee


Barang bayi yang perlu sediakan

BARANG PAKAIAN

👶 Baju lengan panjang dan seluar
👶 Baju lengan pendek dan seluar
👶 Romper
👶 Baju berlubang
👶 Topi ( baby kena tutup umbun dia )
👶 Sarung tangan dan kaki
👶 Bedung
👶 Barut
👶 Pampers

BARANG TIDUR

👶 Set tilam
👶 Playpen
👶 Selimut
👶 Kelambu

BARANG MANDIAN

👶 Set mandian ( bedak, losyen, syampu..selalu johnson ade jual dalam sekotak )
👶 Tuala
👶 Besen mandi
👶 Alas baby untuk tukar lampin atau baju
👶 Kapas telinga dan kapas muka
👶 Minyak telon ( wajib )
👶 Tisu basah
👶 Pemotong kuku

BARANG MENYUSU IBU DAN ANAK

🍼 Botol susu baby
🍼 pam susu
🍼 Nursing bra
🍼 Nipple cream ( takut luka bila anak.nyusu )
🍼 Pembersih botol susu

BARANG IBU DAN ANAK PERLU BAWAK KETIKA KE HOSPITAL








Tahniah pada yang bakal jadi ibu dan bakal dapat anak. Semoga membantu..ok nak bagi adik senarai ni..Nasib tak masukkan list Fariza juga..hahaha.





Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. kita dah beli tapi tak sure cukup ke tak hahhahaha...macam blurrr je setiap kali beli barang heheheh

    ReplyDelete
  2. selama dok wad, baby tak pakai seluar pon.
    pakai baju lengan panjang yang berbutang tu..
    itu antara pengalaman sayalah sepanjang seminggu dok kat wad..

    ReplyDelete