hai assalammualaikum

Bila Fariza Dah Mula Banyak Tanya Soalan - Dah nak masuk tiga tahun Fariza ni. Syukur sangat bila tengok pembesaran dan perlakuan anak depan mata. Satu-satu kita nampak perubahan dia. Dari mula meniarapa, merangkak, duduk, berdiri, mula bercakap,dan sekarang dah mula bertanya pelbagai soalan. Kalau dulu, masa dia kecik, hanya keluar suara "bla,blabla",bahasa alien dia, nad tak sabar dia nak besar, nak tengok dia ni banyak cakap atau tak. Nah!!, sekali sekarang sikit-sikit " apa tu, apa tu, apa tu "..allahu, tak berhenti. Sampai kita tak terlayan dah dia berborak. Tapi nad tetap layan dia bercakap sebab masa ni la dia nak kenal semua benda.


Tanya la banyak kali " apa tu, apa tu "..nad tetap jawab walaupun benda tu sama. sebab budak ni bukan ingat sekali dia tanya sekali tu juga dia terus tau. Mungkin dia lupa, dan dia tanya lagi. Dalam satu masa dia tanya " apa tu " boleh kata dalam 10 kali. Tapi nad tak bosan menjawabnya. Lepas dia tau apa tu, nanti dia tak tanya lagi..hehee. Budak-budak ni, kalau dilayan apa dia cakap tu, sebenarnya dia nak kita pay attention dekat dia. Selagi dia belum pergi sekolah, takda kawan, mommy dan daddy dia jela kawan dia. Masa tu la kena letak segala gadjet kita dan fokus pada anak kita. Bagi reaksi sikit seperti mengangguk, atau sebut "ooo" sebagai tanda memahami apa yang anak cuba sampaikan.

Kalau anak2 suka bercakap ni dan suka bertanya ni, jangan sekali-kali kita abaikan,sebab suka bercakap dan suka bertanya ni sebenarnya satu proses yang baik untuk anak2 yang kreatif dan ada rasa ingin tau. Selagi jawapan tak memuaskan hati, selagi tulah soalan akan ditanya. Macam fariza, kalau benda tu namanya tangga, tapi dia akan tanya lagi " apa tu '..kita jawab tangga mesti dia marah, sebab bagi dia tu naik..hahaha..adoiila anak. Nak taknak kita kena jawab tangga juga. Kang pergi sekolah naya la, tangga disebut naik. Sekarang ni dia memang dah tau benda tu apa, benda ni apa.

Memang bijak Fariza sekarang ni. Lagu dah sikit-sikit boleh hafal, macam lagu " Tak tun Tuang' upiak tu "..Lagu dalam cerita kartun, tu sebab hari-hari tengok dan dia sebut. Pastu nad pun ikut sekali cakap, kadang tanya soalan dekat dia macam mana dia cakap " apa tu, apa tu"...hehee..




Sebut hari pun dah boleh. Sebab kadang dia nak main telefon, tapi hari dia boleh main telefon ialah hari Ahad, so kit abelajar sebut hari. Lama-lama dia ingat.

Jadi, kalau nak anak patuh cakap kita, nak jadi anak kita bijak dan petah berbicara, kita jawab je apa yang dia tanya. Untuk usia Fariza ni, memang cuma nak tau apa benda tu je, belum lagi tanya soalan, " kenapa,mengapa"..hah!! keluar soalan tu, siap sediala..hehee..


Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

19 comments so far,Add yours

  1. Time umur 3 tahun ke ataslah, anak start mula mengenali semua..

    ReplyDelete
  2. Saya pun layan apa-apa pertanyaan anak..tak sampai buat derkkk je.

    ReplyDelete
  3. Nak jawab pun dengan bahasa yang betul. Bukan macam sesetengah orang guna bahasa baby talk juga untuk jawab. Kekadang ada juga soalan dia yang payah kita nak jawab. Hehe...

    ReplyDelete
  4. Cepat betul dia. Bagus ar! Lagi awal lagi bagus. Masa umur camni la kena make sure environment dia terkawal and educational.

    ReplyDelete
  5. Anak yang umur sebaya ngan fariza ni biasanya dah mula pandai explore..kita nak layan pun kena betul2 lain supaya dah besar nanti diorang x keliru kan..bila soalan dia kita sendiri x boleh nak jawab memang dia bijak la sebenarnya

    ReplyDelete
  6. hehe anak 3-4 tahun memang dalam fasa bnyak bertanya..kdg2 pening gak nak faham soalan diorg kan hehe

    ReplyDelete
  7. Cabaran anak kecil sekarang ni mereka cepat belajar kalau ibu bapa tak sedia habis tak tahu nak jawab apa hehehe tapi comel bila pakai spek pink tu wakakakaka...

    ReplyDelete
  8. Sis dah melepasi fasa bersoal jawab gan anak..hehehe. memang kdg2 sampi terterjawab kita dibuatnya..tapi semua tu bagus utk pembelajaran dn perkembangan otak anak

    ReplyDelete
  9. hehe.. umur macam ni memang akan banyak soalan dari anak2.. yang pentingnya macam mana kita jawab soalan tu

    ReplyDelete
  10. memang betul.. kalau tak tau jawapan pun kena cari jawapan sampai dapat dan jawab soalan si kecil... bagus untuk kiddos learning

    ReplyDelete
  11. Setuju !! Kanak2 nie tgh dlm proses otak2 banyak berhubung. Walaupun cakap merapu, kena layankan aje utk bagi otak mereka terus merangsang. Mmg kelakar kadang borak dgn budak2 nie. Walaupun x fhm tp comel je tgok dorg semangat nk bercerita

    ReplyDelete
  12. wah.. dah bertanya soalan dah fariza ye.. jenuhlah nad melayan .. tapi bagus macam tu.. bijak fariza nanti suka tanya-tanya soalan.. hehe.. teringat pulak iklan apa tu ayah? Burung.. apa tu ayah? burung.. apa tu ayah? burunggg.. hahaha

    ReplyDelete
  13. bila anak-anak mula pandai bertanya itu ini, kita sebagai ibu bapa kena bagi jawapan yang betul tak boleh macam kita dulu kan. Waktu macam ni la diaorg kena tahu apa yang baik dan buruk walau kekadang tu perkara agak sensitif kan

    ReplyDelete
  14. This is the time children start to learn by asking curious questions. It depend the parents how open and willingness to share

    ReplyDelete
  15. Betul.. Kita walaupon xde ank lg, tp penah jaga 3 ank buah yg dh melepasi 3thun ni mmg mcm2 soalan ditanya..kdg2 soalan tu xdpt nk jwb.. Haha..

    ReplyDelete
  16. Bagus la anak banyak tanya. Itu tandanya dia dalam proses pembelajaran. Develop dia punya thinking dan skills. Bagus nad, layan pertanyaan anak yang berulang. Terbaik 👌

    ReplyDelete
  17. anak ni sifatnya ingin tahu...memang tengah umur macam ni karektopr drpa memang comel dan manja...hargai masa ni hjehehe

    ReplyDelete
  18. Budak2 mmg cepat belajar...duirg ni macam span tau otak diorg..nudah absorb apa yang kita buat n kita cakap...sebab tu kadang2 kena hati2 kalau bercakap takut diorg tertiru

    ReplyDelete
  19. Pening nak jawab soalan anak2.hihi

    ReplyDelete