hai assalammualaikum

Keputusan Darah Tiroid - Sebelum ni nad ada cerita berkenaan bengkak leher yang nad alami, dan ujian darah pun dah dapat. Masa diaorang call kata keputusan ujian darah dah keluar,  memang malam tu tak keruan. Diaorang call lun dah petang,  jafi nad cadang nak pergi esoknya. Semalam nad pergi klinik nak tau apa keputusan darah tiroid nad,  adakah serius atau tidak.

Sampai je,  pekerja situ,  senang citer panggil nurse jela..hehhe,  dia panggil nama dan berikan keputusan ujian darah tu. Jantung laju takyah cakapla.. Huhu..


Lepas dipanggil,  dan dia bagitau,  " ok puan,  keputusan darah normal "..nad macam,  " normal, makna takda apa-apa ke?  ".. Nurse pun macam tak tau nak jawab apa.. Dia cakap ok je puan.. Huhu..

Nad yang tak puas hati cakap,  " habis, kalau normal,  bengkak dekat leher ni macam mna?.. Ok ke tak?? ".. Nurse tu macam blur,  mungkin sebab dia jaga kaunter bukan doktor.. Hahaha.. Nad pun cakap dengan nada lembut je.  Surely nad nak tau,  walaupun darah normal,  kenap leher ni nmapak bengkak.

Nurse tu cakap " nak jumpa doktor ke? "..nad terus cakap " boleh "..ofkos nak jumpa,  nak tai kenapa kan..

Masa tu pulak ada seorang makcik ada masalah jantung,  jadi doktor uruakan makcik tu dulu. Maka lambatla sikit nak jumpa doktor. Paham-paham jela anak kita dua orang tu. Dah jenis tak duduk diam.. Huhu..

Dah selesai semua,  baru dapat jumpa doktor. Doktor lelaki,  lembut je dia cakap.. Hahahhaa..

Doktor " ye puan Nadia,  ikut keputusan darah,  semuanya normal. Maksudnya tak serius.  Kalau tak normal,  dia lebih dari nombor ni. "..

" Tapi kita nak kene cek juga la kenapa leher awak bengkak.  Kita akan guna ultrasound "..nad pun iyakan je..

Doktor cakap nak tengokla kenapa bengkak leher tu,  kalau betul tiroid,  nak tengok besar mana.. Apa perlu buat seterusnya,  nak perlu makan ubat ke macam mana.. Hah macam tu la..


Tapi doktor cakap bukan dia yang tengok,  kene jumpa doktor pakar. Kena pergi Hospital Ampang. Doktor tu buat temujanji semua untuk dibawa ke Hospital Ampang.

Selesai semua. Jadi, hari selasa kita pergila Hospital Ampang. Tengok pulak apa yang akan dibuat. Nak tau juga bengkak leher ni kenapa. Kalau Tiroid nak tau juga rupa macam mana.. Seram pun ada sebenarnya ni.. Tak keruan dah.. Huhu. Tapi tetap buat macam biasa..

Jadi tunggu next entry.. Hehhe..
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Semoga takde apa-apa je nad. Get well soon.

    p/s: makin besar anak-anak, makin comel

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah..moga tiada apa yg membimbangkan nad..

    ReplyDelete
  3. Oh! Begitu pula ceritanya ye.
    Tak apalah, sabar menanti perkembangan berikutnya.
    Moga baik-baik saja.

    ReplyDelete
  4. Semoga yang baik baik saja untuk akak :) Insha'Allah.

    Ika datang singgah sini https://ikashoid.blogspot.com/2019/09/temporary-mini-library-2019.html

    ReplyDelete
  5. In shaa Allah. Moga takde yang merisaukan.
    Mcm kita dulu masa detect dekat pipi ke leher tu la. Pergi scan sana sini baru tahu.
    Alhamdulillah. Buat aje apa saranan doc. Smpai ke operate. Hehe

    ReplyDelete
  6. Ina pula yang nervous tunggu jawapan. Harap takde masalah apa yang serius.

    ReplyDelete