Yeahh!!, musim buah-buahan musim panas Australia kembali!!..Siapa suka makan buah peach, plum, nectarines dan aprikot? Hah !!, korang boleh rasai summer fruits dari Australia ni sekarang. Lagi best, dapat menikmati buah ini bersama orang tersayang, terutama waktu perayaan

hai assalammualaikum

Australia Summerfruits : Kempen " Celebration Of Flavours ", Nikmati Buah-Buahan Musim Panas Australia Mengikut Citarasa Anda - Yeahh!!, musim buah-buahan musim panas Australia kembali!!..Siapa suka makan buah peach, plum, nectarines dan aprikot? Hah !!, korang boleh rasai summer fruits dari Australia ni sekarang. Lagi best, dapat menikmati buah ini bersama orang tersayang, terutama waktu perayaan. Disebabkan itu, Taste Autralia melancarkan kempen " Celebration Of Flavours " untuk semua orang merasai buah musim panas Australia ni dinikmati mengikut citarasa korang atau dijadikan hadiah di musim perayaan.



Nampak tak ada pelbagai warna buah-buahan ni. Dia punya bentuk pun menarik, bulat cantik je. Summer fruit Australia ni banyak khasiat dan nutrisi dia. Ia kaya denga Vitamin A, C dan E, sumber serat dan potassium. Dengan iklim dan musim panasa di Australia, yang berbeza, terhasil buah yang sangat segar, manis dan juicy. Nad sendiri dah merasai buah summer fruits ni, memang sedap. Rugi kalau korang tak cuba. Antara buah ni nad suka bah plum dan peach.

Makan buah ni ada banyak cara untuk dinikmati. Ada makan macam tu je, ada juga yang dihiris dalam buah-buahan atau salad , lazat dalam pencuci mulut yang dibakar dan segar, di rebus panggang, atau tumis, dan membuat jams,jeruk  dan macm-macm lagi. Buat puree untuk anak kita pun boleh. Nak galakkan anak makan buah, hah, mestila dari baby kan..heee..






Ni antara dessert yang menggunakan summer fruits. Semua nad dah rasa. Paling nad suka creampuff warna merah..sedap..




Hah, tak lama lagi, Chinese New Year akan tiba, korang tau tak, Australia Summer Fruits ni boleh dijadikan hidangan dalam Yee Sang. Haritu selebriti Masterchef, Abang Brian, telah membuat Yee Sang menggunakan summer fruits ni. Nampak menarik sangat rupa hidangan apabila menggunakan summer fruits ni. Bagus kan, makan makana sihat dalam Yee Sang beramai-ramai.

Resepi Celebration of Colours Yee Sang

Components of Yee Sang
1/2 packet popiah skin, cut into strips and fried
50g White nectarine, sliced
50g Yellow nectarine, sliced
50g Black plum, sliced
50g White peach, sliced
50g Yellow peach, sliced
100g taro, peeled, cut into cubes and fried
100g sengkuang (jicama), shredded
80g daikon, peeled and shredded
1 carrot, peeled and shredded
1/4 cup cilantro, chopped
10 slices picked ginger, sliced

To serve
1/2 tsp five spice powder
1 tbsp toasted sesame seeds
50g smoked salmon
1 tbsp lime juice

Dressing
80ml hoisin sauce
80ml apricot + red plum compote
2 tbsp honey
2 tbsp water
1 tsp sesame oil
1 pinch of salt



Pada haritu juga, Abang Brian berkongsi resepi kek iaitu Romantic Peach and Chocolate Trifle Layered dengan peach yang berjuicy dan white coklat cream. Dihias dengan buah-buahan musim panas Australia.

Resepi Romantic Peach and Chocolate Trifle

Jelly
2 cups water
1 cup fresh white nectarine juice
3 tbsp gelatine
2 tbsp caster sugar
4-6 peaches, each cut into 8 wedges

Almond Crumble
1 cup all-purpose flour
3 tbsp sugar
1/4 teaspoon freshly grated nutmeg
1/2 cup sliced almonds
6 tbsp unsalted butter, cut into cubes
1 tsp of salt

White Chocolate Cream
100g white chocolate, chopped
75ml thickened cream
250ml thickened cream, whipped

500g of chocolate swiss roll
red plums pitted, and cut into half

For topping
350g topping cream, whipped
2 peaches, cut into wedges and slightly bruleed
Red plums and black plums, to decorate
Mint leaves

Nampak kan kek yang sangat menarik untuk Valentine's Day atau Chinese New Year, atau harijadi, atau apa sahaja. Dah la sedap, berkhasiat dan lebih sihat untuk dimakan.





Ni antara khasiat Summer Fruits Australia




Buah-buahan ini boleh dijadikan hadiah yang sempurna dengan bentuk bulat dan warna merah keemasan dikatakan simbol kesejahteraan dan membawa nasib baik sepanjang tahun ini.

Nak dapatkan buah ni tak [erlu pergi Australia, boleh pergi ke Jaya Grocer, Village Grocer dan smeua Aeon Supermarkets. Dapatkan ye korang..


Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

19 comments so far,Add yours

  1. waalaikumussalam. wahhhhhhhhhhhh best sangat ni. nak beli banyak2 lah. hehe

    ReplyDelete
  2. Waaa menariknyaaa, Yee Sang buah-buahan...mesti sedap sangat tu kan!! Sedangkan yang biasa aje dah sedap...dan buahnya mesti rangup dans egar! Suka plum autralia tu, sedap tak masam..

    ReplyDelete
  3. waaa...sedapnya tgk semua dessert tu. Buah segar2 ni sedap la kalau makan..yummy

    ReplyDelete
  4. waaa...sedapnya tgk semua dessert tu. Buah segar2 ni sedap la kalau makan..yummy

    ReplyDelete
  5. Nampak segar buah2an nie nad..macam2 boleh buat kan.. Nak2 boleh buat yee sang guna summer fruits nie..mmg menarik la..

    ReplyDelete
  6. damn everything looks so good.

    ReplyDelete
  7. Wahh, dahlah saya giler buah-buahan, dessert tu nampak sedappp pulak. Dah lapar ni :D

    ReplyDelete
  8. Nyum nyum nampak sedap sangat menu berasaskan buah-buahan dari Australia Summerfruit ni. Rasa nak trylah resepi tu nanti hee

    ReplyDelete
  9. I love all Summer fruits. I can snacking fruits dah sekarang sebab fav. fruit dah keluar.

    ReplyDelete
  10. Musim cuti persekolahan pada Tahun Baru CIna sering akan ada menu-menu yang menarik seperti ini , Tambahan pula di serikan dengan buah-buahan yang sedap belaka ini. Dengan menu yang baharu gabungan dengan buah-buahan akan menambah kesedapan akan buah itu.. :)

    ReplyDelete
  11. ni memang produk terbaik aussie la kan.
    imported!
    anak2 aida memang kaki makan buah, Nad. terutama apples.
    krup krap krup krap diorang ngap bila tgk tv.
    and all the desserts tu... alahai, sedap nyer :)

    ReplyDelete
  12. issshh xboleh tahan tgk gambar buah kegemaran ni...ada jee kang balik singgah n cari terutama donut peach tu...

    ReplyDelete
  13. uish, teringat pulak Peach and Chocolate Trifle yang chef Brian buat tu.. sodapppp. tambah pula dengan campuran buah summerfruits ausssie kan. hari tu sis bawak balik kmpung buah tu, mak pun suka makan sebab tak masam. hehe

    ReplyDelete
  14. Zaza suka buah plum.. Dulu ms kerja mmg rajin beli sbb tmpt keje dekat dgn pasaraya.. Jln kaki je.. Tp ni dh duk kg.. Nk kuar bndr pun jauh.. Lama dah tak makan

    ReplyDelete
  15. Banyaknya buah. memang favourite emi la ni.

    ReplyDelete
  16. Confirm sedap hasil masakan bila guna buah2 fresh australia ni kan. Nk try lah nanti.

    ReplyDelete
  17. Australia ni kaya dengan buah2an kan... Suka sangat.. Sedare kita keje petik buah kat sana...

    ReplyDelete
  18. Wah sedapnya buah semua nie Nad.. macam-macam boleh masak..

    ReplyDelete
  19. Omg... tengok the fruits cake is so so tempting. I like Aussie fruits very fresh and quality

    ReplyDelete