SESI PERSEKOLAHAN BERMULA #BACKTOSCHOOL2020

hai assalammualaikum

Sesi Persekolahan Bermula #BackToSchool2020 - Bermula harini, Khamis 2/1/2020, sesi persekolahan telah bermula. Memang pagi ni ramai yang upload anak-anak pergi ke sekolah. Ada yang abru masuk tadika, darjah satu, dan tingkatan. Meriah timeline facebook, instagram, twitter harini dengan peersekolahan anak-anak yang pelbagai ragam. Tak terkecuali, Fariza, harini pergi sekolah macam biasa. Haritu orientasi, sekejap je, sampai pukul 11, sekolah biasa, dia masuk pukul 7.30 pagi dan balik pukul 12 tengahari.

Maafla, cerita pasal anak sekolah je. Almaklumla, excited sebab anak sulung. Nak dijadikan kenangan dalam blog ni.

Sejak sesi persekolahan dah bermula ni, memang malam tu diaorang dah tidur awal dah..hehe. Dengan nad-nad sekali kena tidur awal, sebab kena bangun awal..kihkih. Tapi sejak semalam Fariza tiba-tiba je batuk, selsema. Mula fikir, nak ke taknak bagi dia pergi sekolah. Tapi, kalau tak kejut, nanti dia mesti tanya ' mommy tak sekolah ke '..Nak taknak bagi la juga dia pergi sekolah.

Pukul 6.45 kejutkan dia, sebab dia masuk pukul 7.30 pagi. Alhamdulillah, bangunkan dia ok je, cuma kena sediakan air suam untuk mandi. Kalau tak, mau menjerit bila mandikan air sejuk. Mandi air suam, takda la terkejut.

Selesai mandi, pakai baju sekolah. Muka ceria je, tak endah dengan batuk dia, selsema dia. Yang dalam fikiran, nak pergi sekolah, jumpa kawan. Pagi tu memnag takda meragam langsung. Senang la nak siapkan dia. Siap tanya spender la, tudung, pakai bedak semua..

Dah siap, panggil daddy dia untuk hantar pergi sekolah. Dengan senyuman dia salam mommy. Waktu tu, adik pun dah bangun sebab kakak kejutkan. Boleh kata ' adik bangun dah petang'..hahaa..Adik cium tangan kakak, nak pergi sekolah. Perangai elok je. senang hati nad tengok dia nak pergi sekolah, walaupun risau dengan batuk dan selsema dia.

Mula sekolah ni, nad tak pergi hantar, sebab lepas ni pun, daddy je yang pergi hantar. Jadi pesan kat daddy, cakap cikgu Fariza tak sihat, kene tulis nama, bagi buku, kain bagi dia takut hingus keluar, batuk tutup mulut. Macam-macam la nad pesan. Sampai la daddy dan Fariza dah gerak. Tak sempat nak ambil gambar, takut anak hilang mood. Biasalah, mood anak kadang kejap nak bergamabr, kadang taknak..hahaa

Fariza balik pukul 12 tengahari, jadi lepas bangun tu memang tak tidur. Layan tv. Entah, hati macam risau je. Yela anak tak sihat. Walaupun dah bagi ubat yang beli dekat farmasi.

Setiap masa tengok jam dekat telefon je..Tak sabar tunggu pukul 12 tengahari.

Bila dah masa Fariza balik, terus cakap dengan mr mafia, suruh ambil cepat. Sebab nad tau, bila Fariza sakit, mesti dia tak sedap nak buat apa.

Bila dengar kereta, tau dah Fariza dah balik. Hah, dengar dah dia menangis. Dahla pakai tudung, panas, balik ngadu ' mommy sakit, sakit '..sambil tunjuk tekak dia. Nad paham dah, dia sakit tekak. Tak sedap tekak.


Time balik ni jela dapat ambil gamabr. Tu pun gegar.

Terus suruh dia buka tudung, baju semua. Urut dada dengan minyak. Hidung letak ubat. Urut-urut sampai dia tertidur.

Alahai, kesian anak mommy. Mommy ingat tak teruk sangat. Tapi daddy cakap, masa ambil Fariza , budak ni berlari-lari..hahaa..Macam mana tu..ermm..

Tadi, terus ajak mr mafia pergi klinik.


Kenala neb juga, sebab berbunyi.

Doktor bagila ubat batuk, selsema, kahak dan antibiotik. Memang lepas makan nasi terus makan ubat.

Alhamdulillah, malam ni kurang sikit..esok boleh sekolah lagi.

Kakak kuat..Esok mommy hantar , nak tengok ye..hehee
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Waalaikumussalam. Allahu, moga Fariza kembali sihat seperti sediakala 😍

    ReplyDelete
  2. huhu, budak2 kalau excited memang lupa diri yang tengah tak sihat. get well soon fariza, fariza kuat InsyaAllah

    ReplyDelete