JAGUNG SUSU CHEESE, AUMM SEDAPNYA!!

in , , by Nadia Johari, 11:35:00
 hai assalammualaikum
 
Jagung Cheese, Aumm Sedapnya - Sebelum PKP, anak tiba-tiba nak makan jagung. Okla, kita suruh dia ambil, sebab kita pun dah lama tak makan jagung. Kemudian masa nak buat tu, terfikir, takkan ank rebus je kan, teringat orang pernah buat jagung susu cheese viral dulu, tapi tak tau resepi dekat mana. Jadinya kita buat cara kita sendiri je la. Ni pun duk fikir sedap ke tak..hahaa.So kita cubala buat.
 


Nasib baik dekat rumah ada baki bahan-bahan ni. Tiga bahan itu ialah, susu pekat, cheese 4 keping,air dan butter. Barang utama mestilah jagung tu..hehee.

Bahan-bahan
- Jagung
- Susu pekat bawah setengah tin ( aku main agak je )
- Butter suku-suku je
- Cheese cheddar 4 keping
- Air sedikit
- Garam

Cara membuatnya
- Jagung direbus dahulu. Dah masak letak di mangkuk lain
- Ambil periuk lain, masukkan butter dan kacau sehingga cair.
- Kemudian masukkan susu pekat dan sedikit air. Jangan banyak air, suku suku je. Kemudian kacau
- Masukkan sedikit garam
- Akhir sekali masukkan cheese
- Dah siap

Maaf terlupa ambil gambar step by step. Ambil gambar dah siap je. Not bad jug arasa dia..heehe. Oh resepi ni ada masukkan susu cair rupanya. Tapi nad takda, so dengan bahan ni pun sedap juga. Sebab nad letak lebih susu pekat dan nad tambah air. Manis juga..hehee.
SHARE 12 comments

Add your comment

  1. Wow simple to make and delicious. :D Would love to make some right now to enjoy.

    ReplyDelete
  2. sedapnya NAD.. errmm. nak cuba la nanti

    ReplyDelete
  3. Sedapnya Nad.. nanti nak buat juga lah..

    ReplyDelete
  4. Perghhh mmg sedap kalau masak jagung mcm ni..craving lah pulak

    ReplyDelete
  5. selalu makan jagung dgn susu tak terpikir nak letak cheese..sedap jugak nie

    ReplyDelete
  6. Nak try nanti.. Mcm. Sedap tgk ya hehe

    ReplyDelete
  7. pergh..tgk gambar dan bahan bahan pun dah boleh rasa manis manis lebaran..eh manis manis berlemak rasanya

    ReplyDelete
  8. Aummmm sedap nyer, kita pun teringin nak makan jagung susu cheese macam ni.

    ReplyDelete
  9. Belum rasa lg and blm cuba nti nak try buat gak

    ReplyDelete
  10. Wahhh nampak sedap boleh cuba resepi nad ni. Biasa buat jagung kukus letak susu je

    ReplyDelete

© Ceritera Si Gadis Biru · THEME BY WATDESIGNEXPRESS