hai assalammualaikum..


selmat petang..sebelum kuar amik angin nak update entry jap..semalam puas berjalan dengan jejaka mafia p nilai..cari barang-barang ehem2..hehee..so bru harini dpt meluangkan mse dengan blog nad..nad nak cerita pasal mata..mata sangat penting untuk kita kan untuk melihat dan mata merupakan pancaindera manusia yang Allah berikan..mata juga perlu dijaga supaya tiada kerosakan pada mata..

1) Untuk menjaga mata agar sentiasa dapat melihat dengan baik hingga tua, amalkan membaca Surah 4 Kul ketika membasuh muka selepas bangun daripada tidur sambil berniat kepada-Nya agar diterangkan mata. Surah-surah 4 Kul tersebut adalah Surah Nas, Surah Falaq, Surah Ikhlaas dan Surah Kafiroon. Mata anda akan sentiasa terang walaupun ketika malam.

2)  Banyakkan  makan sayur, buah buahan dan ikan. Buah- buahan dan sayuran yang  berbagai warna kaya dengan antioxidant yang membantu mencegah kerosakan  kanta dan  saraf retina. Kajian membuktikan bahawa  pengambilan antioxidant dapat menghalang pembentukan katarak.Kedua dua caretinoid ini banyak terdapat dalam  sayuran  seperti bayam, brokoli, labu dan sawi. Bahan ini penting untuk menapis cahaya biru yang merbahaya  serta mengurangkan  kerosakan  sel sel oleh  radikal bebas. Omega -3 yang banyak terdapt dalam ikan juga sangat baik untuk retina dan boleh mengurangkan risiko kerosakan makula iaini kawasan  yang terpenting bagi ketajaman penglihatan dan warna.

 k bye..=)

Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. rasanya lissa x dapat daa nii.. dari tahun 6 daa rabun.. hehehee

    ReplyDelete
  2. nice info..insyaALLAH sama2 diamalkan :)

    ReplyDelete
  3. Akk antu ikan.hehe tp faktor keturunan gknya..smua family blah akk rbun

    ReplyDelete
  4. dari form 1 start berspek,, kena laser gak ni,, sob3

    ReplyDelete
  5. uhuks, ena ni dah terlambat dah kot.. tapi hope power spek akan kekal sama smpai ke tua... hehehehe

    ReplyDelete
  6. lisa..cela bc ayt2 tu..mn tau elok..kuasa Allah sape yang tau..=)

    ReplyDelete
  7. kak nurul..x slh kalo mencube..=)

    ReplyDelete
  8. muja yeke..try je muja..mn tau elok mte tu balik..=)

    ReplyDelete
  9. aina..haha..adeplak cenggitu..try baca ayat 4 kul tu dear

    ReplyDelete