MY SONY XPERIA J (ST26i)

in , , by Nadia Johari, 00:49:00
hai assalammualaikum

dah dekat setahun rasanya nad tak pakai samrtphone selepas sony ericson K80i nad dah rosak..bukan telefonnya yang rosak tapi baterinya cepat je habis..pastu nad beli bateri lain.bateri murah..ermm lagila cepat habis sebab tak tahan lama. Lagi-lagi nad jenis suka bergambar, suka telefon dan sms..masa tu la..hahhaa..hidup orang yang sedang mencari jejaka pilihan..kihkihkih.


Pastu dah tak tahan, nad pun beralik kepada nokia. nokia cikai-cikai je..almaklumla masa tu student lagi, tak cukup duit nak beli telefon canggih, bagi nad masa student paling penting buku, so banyak duit nak guna untuk beli buku (poyo je kan ayat..hahha)..Nad guna Nokia 1280..korang mesti akan ada salah satu telefon ni kan..istimewanya telefon nokia cikai ni bateri tahan lama dan kalau jatuh pun dia takde rosak sangat melainkan korang hempas kuat-kuat memang hancurla..dan paling tak bestnya telefon nokia ni tak boleh amik gambar.


Selepas kerja, nad mula cemburu dengan kawan lain yang ada smartphone.. yela diaorang boleh wechat, whatssup, bergambar dan macam-macam lagi. Temapt kerja nad pulak sudah mengunakan whatssup sebagai hubungan perantaraan antara pekerja. Yela dengan whatssup semuanya free, tapi memerlukan internet..korang nak cakap apa, sebanyak mana pun pun boleh..sebaba FREE..Keinginan membuak-buak untuk membeli smartphone, lagi-lagi bos asyik" tanya je nadia bila mau beli telefon baru, bila mau ada whatssup"..aiyooo..

Gaji ke 7 nad baru mampu beli smartphone..hahaa..nad gunakan rebat RM200 yang kerajaan bagi tu..so inggal tambah beberapa je untuk telefon ni..kesiankan nad baru guna rebat tu..hahaa..nad mula-mula penin nak beli telefon apa, then abang ipar cadang beli sony, mula-mula nad taknak sebab pengalaman bateri cepat habis apabila menggunakan sony. Nad pula nak yang kamera gambarnya cantik, abang ipar cakap sony. Dia cakap sony ni dapat harga murah. Ok nad tiada pilihan, nad pilihla sony. Nak tau sony apa?.. SONY XPERIA J..penah dengar ke tak..haha..dapat je telefon tu memang excited, download whatssup, wechat dan seangkatan dengannya.

 Kelebihan Sony Experia J ST26i
  1. Jaringan 3G HSDPA yang menawarkan akses internet cepat, namun jika pengguna tidak berada di area 3G tetap bisa tersambung ke internet melalui GPRS dan EDGE
  2. Ukuran fisik yang cukup ringkas yaitu 124.3 x 61.2 x 9.2 mm sehingga tidak memakan banyak ruang.
  3. Layar yang cukup lebar iaitu 4 inci
  4. Resolusi layar yang cukupan iaitu 480 x 850 piksel dengan kerapatan piksel 245 ppi
  5. Layar dilapisi dengan corning gorilla glass sehingga dapat memberikan perlindungan dari goresan yang tidak diinginkan
  6. Layar dilengkapi teknologi Sony Mobile BRAVIA Engine
  7. Adanya slot penyimpanan eksternal jenis microSD untuk menambah kapasitas penyimpanan hingga 32 GB
  8. Adanya wifi hotspot
  9. Kamera depan yang cukupan dengan kekuatan 5 mp, dengan resolusi maksimum 2599 x 1944 piksel, dilengkapi dengan fitur autofokus, lampu flash led, Geo-tagging, touch focus, image stabilization
  10. Adanya kamera depan, namuan hanya jenis VGA
  11. Menggunakan sistem operasi yang cukup modern iaitu android ICS ice cream sandwich, bisa diupggrade ke android jelly Bean
  12. Adanya radio
  13. Adanya Fitur GPS mendukung A-GPS, yang bisa membantu pengguna dalam mengetahui titik lokasinya




SHARE 5 comments

Add your comment

  1. gadget pelajar sekarang lagi canggih dari pekerja...untunglah kan..ehhe

    ReplyDelete
  2. sony xperia ni kan, yang paling suka sebab boleh rendam dalam air...he he he...

    ReplyDelete
  3. akak pun suka sony experia nie...tp harganya boleh tahan tu yang berfikir 2,3 kali nak beli...

    la ni akak pakai tablet jea..

    ReplyDelete
  4. skunk ni,student lgi hbt hpnya dari pekerja kan nad?? sume beli pakai duit ptptn,lps tu dah kering contact parent ..nk byr hutang ptptn pun liat..huhuhu *ehh kena mgna x ngn entry ni..hehehe

    ReplyDelete
  5. muja pun generasi baru bersmart phone,, dapat pun lepas sebulan berrekrut,, jenuh,, haha

    ReplyDelete

© Ceritera Si Gadis Biru · THEME BY WATDESIGNEXPRESS