hai assalammualaikum

Tips Mandikan Kucing - Part ni la yang paling tak suka buat dekat kucing..ahhaha..buakn senang nak mandikan kucing..yela kucing kan tak sukakan air..lainla kucing tu sukakan air memang senang nak mandikan..takpun biarkan dia mandi sendiri..tapi cuba bayangkan kalau dapat kucing yang bengis..garang..tak ke naya..habis tangan dicakornya..


Tapi kucing ni mesti kene mandikan..sebab apa?? yela..kucing ni suka guling-guling..kadang kita tak nampak..badan die berbulu..walau nampak bersih mesti pastia da kotoran..lagi-lagi kalau ada kutu..Macam Si Putih dengan Mona..badan diaorang penuh dengan kutu..sebab tu kene mandikan untuk hilangkan kutu tu..Macam Si Putih, die memang biasa dah mandi..kadang-kadang dia diam je dalam bilik air..kadang-kadang taknak jugak..sebab bukan selalu dia mandi..kucing ni mana boleh mandi selalu..hahaa..tengokla kerajinan tuannya nak mandikan putih ni bila..sebab tu kadang-kadang dia takut dengan air.

Ni la bahan-bahan yang mr mafia selalu guna untuk mandikan Si Putih dan Mona
- Baldi ( kalau mandikan dekat bilik air dalam rumah)
- Syampu kutu
- kain ( untuk lap badan dia)
- Sikat


1) Pertama sekali curah air dengan perlahan-lahan dekat kucing..jangan main sembur je..yela kucing kan takut air..kang terkejut , lepas tu cakar korang baru tau..kalau boleh start dekat badan diaorang..lepas tu gosok-gosok badan diaorang bagi tenang..tapi kalau macam Mona, kucing agresif, kadang-kadang mr mafia mintak nad tolong sekali..hehee..Untuk lagi selamat korang pakaila sarung tangan..


2) Dah gosok semua, letak syampu kutu. syampu ni jejaka mafia beli dekat kedai kucing dekat SINI. Memang khas untuk kucing yanga da kutu.. syampu pastu biarkan dalam beberapa minit..Nampak jugakla kutu tu berlari-larian..euww geli mak noo...

3) Lepas selesai syampu, basahkan balik badan dia kasi hilangkan syampu tu sampai bersih. Then boleh la lapkan kucing tu dengan kain bagi keringkan bulu dia..

4) Agak-agak dah kering boleh la sikatkan dia..bagi cantikla kekonon..kucing manja kan.

Ni semua keje mr mafia..hahaha. Semua nad tulis adalah cara kami bersihkan kucing..Nak tau lebih lanjut boleh baca dekat SINI




Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

0 comments so far,add yours