hai assalammualaikum

Selamat Tak Minum Air Gula - Haritu check up, alhamdulillah semuanya baik-baik sahaja. Cek darah ok, cek air kencing ok, berat pun, berat jugak..hahaha..Lepas tu ade scan dekat sana, doktor cakap kepala dah kat bawah, patutla mommy sakit dekat bahagian tuttt-tuttt tu..si baby dah mula nak cari jalan keluar..huhuhu..bagi mommy makan sedap-sedap dulu masa raya haji nanti erk..alhamdulillah..baby kuat sebab dah berpoco-poco, chicken dance dan berzumba haritu.


Lepas semua dah ok, nad tanya dekat nurse,
Nad : " kalau tak minum air gula takpe ke"..
Nurse" awak tak minum lagi"..
Nad : tak lagi.. (ingatkan lepas tu kene minum)
Nurse: ohh awak tak perlu minum..sebab semua ok..orang minum air gula ade kretirea dia..

Fuh selamat nad tak minum air gula. Nampak tak nad pulak yang ingatkan nurse tentang air gula..hahahha..yela sebab macam dengar sebelum ni umur yang 25 tahun ke atas dah wajib kene minum air gula, kot-kot la nurse tempat nad tu lupa, jadi nad ingatkanla..demi baby nak sihat, sanggup bertanya..hahahha..tapi jawapan nurse tu melegakan..hehhehehe... 

Nak tau kretirea orang minum air gula..meh nad bagi sikit..ni sumber dari buku pink..hehee
- umur lebih 35 tahun (tapi dengar-dengar umur 25 tahun wajib kene minum)
- BMI > atau sama 27kg/m2 atau berat > atau sama 80 kg
- sejarah kelaurag dengan diabetes
- sejarah Gestational diabetes (GDM)
- Sejarah keguguran 2-3 kali berturutan
- Sejarah kelahiran IUD/STillbirth/0-6hari/congenital malformation
- kenaikan berat badan berlebihan ( 2kg/seminggu)
- @ kali glycosuria
- Recurrent UTI/ Candidisiasis
- Polyhydramnios (silalah google)
- Sejarah melahirkan bayi berat lahir 4kg

Kenapa kene minum air gula?
Semua ibu yang hamil yang mempunyai faktor risikoakan menjalani ujian darat MGTT untuk mengesahkan penyakit diabetes. Pentingnya minum air gula ialah untuk diagno " gestatinal diabetic mellitus" atau kencing manis semasa mengandung. Bukannya apa, kalau dapat dikesan denagn lebih awal, pemantauan dapat dibuat untuk mengelakkan kompilasi kepada bayi dalam kandungan.

Kita tau air gula warna jernih je macam air kosong, tapi sekaranga ada jugak yang berperisa..Ramai cakap rasa macam termuntah..tak tau la nak describe macam mana, sebab nad tak rasa..huhuhu..takpela kalau terpaksa minum pun, sebab semuanya untuk bayi kita kandung jugak kan..kalau boleh nak sihat selalu..apa-apa pun kene jaga kesihatan waktu mengandung ni.:)
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Sebetulnya air bergula tak elok minum langsung.

    ReplyDelete
  2. baru tau tntg air gula ni... tq for the info preggy mommy :)

    ReplyDelete
  3. tak pernah kena minum air gula sepanjang mengandung keempat-empat orang anak..hehe

    ReplyDelete
  4. Saya Suryanto dari Indonesia di Kota Palu, saya mencurahkan waktu saya di sini karena janji yang saya berikan kepada LADY ESTHER PATRICK yang kebetulan adalah Tuhan yang mengirim pemberi pinjaman online dan saya berdoa kepada TUHAN untuk dapat melihat posisi saya hari ini.

    Beberapa bulan yang lalu saya melihat komentar yang diposting oleh seorang wanita bernama Nurul Yudianto dan bagaimana dia telah scammed meminta pinjaman online, menurut dia sebelum ALLAH mengarahkannya ke tangan Mrs. ESTHER PATRICK. (ESTHERPATRICK83@GMAIL.COM)

    Saya memutuskan untuk menghubungi NURUL YUDIANTO untuk memastikan apakah itu benar dan untuk membimbing saya tentang cara mendapatkan pinjaman dari LADY ESTHER PATRICK, dia mengatakan kepada saya untuk menghubungi Lady. Saya bersikeras bahwa dia harus memberi tahu saya proses dan kriteria yang dia katakan sangat mudah. dari Mrs. ESTHER, yang perlu saya lakukan adalah menghubunginya, mengisi formulir untuk mengirim pengembalian, mengirim saya scan kartu identitas saya, kemudian mendaftar dengan perusahaan setelah itu saya akan mendapatkan pinjaman saya. . Lalu saya bertanya kepadanya bagaimana Anda mendapatkan pinjaman Anda? Dia menjawab bahwa hanya itu yang dia lakukan, yang sangat mengejutkan.

     Saya menghubungi Mrs ESTHER PATRICK dan saya mengikuti instruksi dengan hati-hati untuk saya, saya memenuhi persyaratan mereka dan pinjaman saya disetujui dengan sukses tetapi sebelum pinjaman dipindahkan ke akun saya, saya diminta membuat janji untuk membagikan kabar baik tentang Mrs. ESTHER PATRICK dan itulah mengapa Anda melihat posting ini hari ini untuk kejutan terbesar saya, saya menerima peringatan Rp350.000.000. jadi saya menyarankan semua orang yang mencari sumber tepercaya untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Mrs. ESTHER PATRICK melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) untuk mendapatkan pinjaman yang dijamin, Anda juga dapat menghubungi saya di Email saya: (suryantosuryanto524@gmail.com)

    ReplyDelete