hai assalammualaikum

Pengalaman Trimister Ketiga - Pejam celik pejam celik sekejap je dah masuk trimister ketiga nad mengandung. Macam tak percaya je. Sedangkan haritu bulan dua, nad baru tau yang nad mengandung, entry pertama bila nad tahu nad mengandung dan bakal jadi mommy..sekarang dah masuk 40 minggu..dah terlebih overdue pulak. Oh anak, taknak keluar ke..best ke duduk tempat sempit ni..mommy dengan daddy tak sabar nak jumpa kamu tau dak..:).. kesianla dekat daddy tu terpaksa dok ulang alik kl ke meru..


Dah nak dekat bersalin, mommy kene stay dekat kampung sebab takut jadi apa-apa. Jadi setiiap seminggu sekali akan check up klinik bila dah nak dekat bersalin ni. Berat nad semakin meningkat..last aritu checkup naik 50kg..huhuhu..terkejut nad..haha..tak pernah-pernah naik sampai 50..takpe baby sihat dengan jayanya kot..hahaha..nad asyik makan je, anak yang dapat makan sedap..sebab tu taknak keluar-keluar. Mommy terpaksa amik tekanan darah dua kali seminggu sebab berat badan naik.


Bila dengar pasal nak bersalin ni,siapa yang tak takut oii..sebelum kawin dah dengar macam-macam..inikan pulak turn kita pulak merasa bakal jadi mommy. Kalau boleh taknak beranak..hahha..tapi once ko dah kawin mesti nak anak kan..nak taknak kenela rasa pengalaman menjadi ibu tu macam mana. Baru tau, susah payah mak kita dulu..Tarikh due date sepatutnya 16hb..tapi 16hb dah lepas..22hb dah kene masuk hospital, khamis ni oiittt..cuak weiii..dah pujuk baby keluar dengan rela hati..tapi nak gak duduk dalam perut mommy. Google pasal induce..huishh..dasyat nad baca..takpela..tawakla,doa semoga nad dipermudahkan. 

Trimister ketiga ni, perut dah semakin membesar..banyak benda susah nak buat. Antaranya
1) susah nak menunduk - perut dah ke depan..nak tunduk pun dah susah..perut menghalang..hahaha
2) ketip kuku kaki - dah sush menunduk nak ketip kuku memang susah..nak duduk pun dah tak kene semuanya..
3) bersihkan bahagian bawah dari tutt22..sampaila ke bawah kaki.
4) tidur tak lena, duduk tak kena, buang air besar lagila..kene kangkang luas2..kadang terkepit perut..hahha


Esok nad masuk hospital..Ya Allah, cuaknya..semoga semuanya dipermudahkan. Tak kisahla kene paksa keluar asalkan nad dengan baby selamat dan sihat. Tolong doakan kami berdua ye. Terima kasih. 
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. semoga mummy & baby sihat..")

    ReplyDelete
  2. moga sihat n x sabar nk tngok bby. hehe

    ReplyDelete
  3. moga sihat n x sabar nk tngok bby. hehe

    ReplyDelete
  4. semoga semuanya lancar dan selamat..pastikan cara meneran yg btl ye..gudluck

    ReplyDelete
  5. heee.. semoga semuanya dipermudahkan, kak :D

    ReplyDelete
  6. semoga urusan kelahiran si comel nanti berjalan lancar dan selamat semuanya

    ReplyDelete
  7. nad, dh bersalin ke ?
    semoga baik baik ja

    ReplyDelete