hai assalammualaikum

32 Minngu kandungan ku

My Journey Pregnant

Lagi Dua Bulan Hampir Ke Due Date - Macam baru haritu dapat tau nad pregnant..hahaha. Sekarang dah 32 minggu dah..huhuhu. Lagi dua bulan hampir ke due date nak bersalin. Memang menghitung hari setiap masa..hahaa. Semua orang tengok nad, perut je membesar, tapi badan kecil. Nak buat macam mana, badan kita memang kecil. Berat sebelum tau pregnant pun, 34kg, tu pun sebab nyusukan Fariza. Sekarang berat 45kg. Tapi tengok perut, macam adik Fariza lagi besar dari masa pregnantkan Fariza. Tapi tengok berat, macam masa mengandungkan Fariza lagi berat naik..ntahla. Biasalah, lain-lain kan.

Mengandung kali kedua, lainnya masa alahan mula-mula. Teruk sangat alahan. Sampai terpaksa balik kampung 3 bulan..hahaa. Tapi lepas tu ok, dan kembali normal. Masa mengandung memang lasak selalu. Tetap buat kerja, mengemas, masak. Lagi tambah jaga Fariza. Fuh!!. Letih memang letih, tapi kita ni perempuan tak boleh duduk diam. Kalau boleh berehat, memang nak berehat seharian. Kalau ada orang gaji memang best, tapi disebabkan takda, kita la kena buat. Kalau tak buat, rasa lain macam. Lagi la kita ni pengemas orangnya..hahaa. Pantang nampak benda bersepah, mulalah nak mengemas, nak buat kerja. Takpe, buat senaman sekali sekala. Tapi kalau dah memang malas, takdenya nak buat..huhu.

Kadang mampu angkat benda berat, sambil cakap dekat anak dalam kandungan " anak, kuat ye, ibu nak buat kerja ni, kuat tau ", dan baca bismillah. Haishh..macam tu la nad. Sekarang dah 32 minggu, haritu scan, semua ok, alhamdulillah. Bila mindset kita ok, okla anak kita. Kepala bayi pun dah kat bawah. Aktif sangat bergerak. Sampai kakak Fariza kalau rasa, mesti dia gelak..hehee. Sekarang kalau berjalan, mesti sakit bawahla, sebab dia dah menekan bahagian kemaluan kita. Memang kena sabar jela. Bila dia merengkot ke kiri, ke kanan, mulalah nad sesak nafas, atau sakit.

Walaupun lagi dua bulan, barangan kelengkapan untuk adik Fariza ni takda beli lagi. Nad dah kemas yang Fariza punya dulu, dah siap-siap masuk dalam kotak khas. Belum kemas dekat beg lagi. Tapi, rasa nak beli keperluan untuk adik Fariza ni sikit juga. Mungkin bulan 1 nanti cari sikit la. Macam baju, sebab sikit sangat baju dia.

Haritu scan, doktor ada bagitau jantina, tapi dia cakap " macam"..kitaorang pun tak rasa nak scan dekat klinik lain nak tau jantina. Sebenarnya nak tau, tapi adala masalahnya. Nak juga merasa scan 3d,4d tu yang orang buat. Dari masa mengandungkan Fariza lagi teringin nak buat, tapi takpela. Biarkan jela. Takde rezeki nak buat semua tu lagi. Walaupun ada sesetengah tempat tengah buat promo RM150. Tak kisahla keluar jantina apa pun. Yang penting sihat. Keluar pun elok je. Sekurangnya Fariza ada teman nanti. Doa yang baik-baik je.

Keluarlah anak..keluar dengan sihat 

Pregnant kali ni pun nak cantik-cantik je..hahaa. Tak cantik lain macam. Korang doakan nad dimudahkan bersalin ye. Walaupun dah berpengalaman, tapi tetap takut. Yela, setiap kelahiran anak lain-lain..huhu. Harap dipermudahkan, nad dengan anak nad selamat semuanya..amin.
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours