hai assalammualaikum


Maksud Nama Farhanah Nasuha


Nama Anak Mesti FN - Lepas seminggu lebih, adik Fariza baru ada nama..haha. Nad memang tak cari awal-awal, sebab cadangnya mr mafia yang patut cari nama untuk anak kedua dia, tapi sampai ke sudah, tak dicari. Last-last nad yang cari dalam google jela. Yang penting, nama anak mesti bermula huruf F dan nama kedua huruf N. Sebab F, nama mr mafia dari huruf F, N pulak nad la, walaupun nama kita mula huruf S..hahha.

Pening juga cari nama ni, google punya google, ada beberapa nama nad pilih, pertama Farhanah Nasuha, Faiha Nasuha dan Faihanah Nasuha. Belakang tu memang dah tetap nama Nasuha. Depan je duk pilih. Bila dah pilih, tugas daddy pulak pilih nama mana sesuai. Nad suka semua, tak kisahla dia nak ambil yang mana.

Sebelum orang cuti raya Cina, hari rabu, baru buat nama adik Fariza. Kalau balik dari hospital, dia akan bagi sampul putih, dalam tu borang, yang hanya boleh dibuka masa nak buat nama. Sebelum pergi JPN, potostat la apa yang patut.


Benda yang perlu dipotostat, kad pengenalan ibu dan ayah, buku check up ibu, dan sijil nikah. Sijil nikah la penting, kena bawak siap-siap masa balik kampung. Macam nad haritu, mr mafia tak tengok apa yang kena potostat, masa nak buat nama, ternampak kena ada sijil nikah. Dah kena patah balik kl. Nak daftar nama dekat Jabatan Pendaftaran Negara Klang. Terpaksala patah balik ambil. Lepas tu terus ke JPN Klang. Nasib dekat sana ada mesin fotostat.

Mr mafia yang pergi masuk, nad duduk dalam kereta. Sempat juga buat nama adik Fariza ni. Nama yang dipilih Farhanah Nasuha. Maksudnya Farhanah ialah riang gembira, Nasuha maksudnya ikhlas.


Lepas tu mr mafia cakap " buat nama baby boleh dalam masa dua bulan la sayang. Kalau tau takda rush patah balik kl "..Katanya dah update dekat web JPN. Haishh, takkan la nak buat nama anak lama sangat bang oiii..setiap kali orang datang lawat, tanya nama anak. Takkan la nak tunggu beberapa minggu baru buat nama anak. Kesian ke anak, nama pun nak buat lambat. Ya mungkin 2 bulan dibagi nama, tapi tu dia tulis ada charge akan dikenakan. 14hari tu percuma bang..

Bila dah selesai semua, kan senang. Takyah fikir dah..biarlah rush macam mana pun, bila dah selesai, legaa..

Sekarang dah 21 hari. Lagi beberapa hari nak sebulan dah baby Farhanah. Cepat la pulak..hahaha. Okla, cepat mommy habis pantang..kuikui..macam-macam makanan mengundang depan mata mommy.
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. cantik namanya... yg ptg maksudnya cantik kan nad.... semoga membesar dgn sihat....

    ReplyDelete
  2. tahniah.. smoga anak membesar dgn baik sperti namanya yg cantik...

    http://byshaz.blogspot.my/2018/02/facemist-untuk-pregnant-mommy.html

    ReplyDelete
  3. Sedap nama dia! Akak pulak anak perempuan semua NAA, lelaki AZ.

    ReplyDelete
  4. cantik nama. WElcome to the world Farhanah Nasuha..

    ReplyDelete