Articles by "pantang"
Showing posts with label pantang. Show all posts
hai assalammualaikum


Bentan selepas Berpantang

Bentan - Nad tak tau macam mana sebenarnya kena bentan ni. Nad tau pasal bentan pun masa mengandung la kan. Kalau tak, tak tau pasal bentan ni semua. Orang cakap, lepas bersalin, kena pantang betul-betul, kalau tak kena bentan nanti. Katanya, bentan ni kalau kena memang sakit dan menyusahkan semua orang.

Bentan boleh terjadi semasa berpantang atau lepas berpantang. Sebab tu orang cakap, bila berpantang tu, kena pantang betul-betul. Badan kita, orang perempuan masih lemah dan banyak perlu dijaga. Walaupun lepas pantang dua bulan ke tiga bulan, mesti kena jaga juga. Pantang makan segala. Jangan buat kerja berat-berat.

Mak pernah cerita, masa dulu, mak pun oernah kena bentan, lagi tumpah darah. Mak salah makan, tu pun dah lepas habis pantang. Nad dengar seram juga. Bila hampir kena dekat diri sendiri, takut juga.

Pengalaman Sendiri

Sebenarnya, nak dijadikan cerita, hari Sabtu lepas, nad bangun dari tidur. Tiba-tiba kepala pening, macam nak pitam, berdenyut-denyut kepala. Perut lapar sangat, sedangkan malam semalam dah makan banyak. Lagi menakutkan, badan tiba-tiba sejuk dan keluarkan peluh sampai menitik-nitik dan basah kuyup habis. Memang seram kau, bila tengok cermin. Peluh keluar tiba-tiba tu, macam orang bersenam pulak. Sedangkan waktu tu panas giler cuaca, nad sejuk yang amat.

Tapi nad tahan dan gigih buat air untuk sarapan, sebab fikir, ia jadi sebab nad lapar. Masa buat air tu, nad terduduk denkat kabinet, sebab pening giler. Dah siap air, terus makan cicah roti. Ok sikit, peluh pun kurang. Allahuakbar, tertanya-tanya kenapa jadi macam tu.

Lepas tu tanya kawan-kawan blogger KBBA9. Rupanya diaorang cakap macam nak kena bentan tu. Oh my, bentan kau!!. Nad dah cuak. Diaorang takdela takutkan, lagi best, diaorang bagi cara supaya tak jadi lagi macam tu.

Cara elakkan bentan:
- Pakai stokin
- Bertungku, wajib buat. Masa kat kampung nad tak bertungku pun. Pastu kak sue cakap, kalau takde tungku dekat rumah, ambil botol air, isi air panas, bungkus botol dengan kain dan tuam dekat badan. Gigih buat
- Bagi badan berpeluh
- Minum jamu

Cara lain
- Sapu minyak panas
- Pakai baju panas
- Berselimut semasa tidur

Mungkin banyak lagi cara dia. Kenala google. Baru tau, bentan banyak jenis rupanya..

1) Bentan Urat
Badan ibu tiba-tiba lemah, demam serta biasa-biasa urat dan setiap sendi badan. Lutut menggigil kesejukan meskipun waktu tengahari, seluruh otot badan menjadi tegang dan kejang.
Punca - ibu terlalu aktif bergerak
Rawatan - sapukan minyak urut di badan dan urutan perlahan

2) Bentan Urat Peranakan / Urat Rahim
Kesakitan di bahagian ari-ari sehingga boleh menyebabkan kejadian tumpah darah. Kesakitan melampau boleh menyebabkan ibu tidak dapat meluruskan kaki beliau.
Punca - Ibu mengangkat barang-barang berat
Rawatan - Ibu digalakkan baring di lantai tanpa alas bantal, alas punggung dengan 2 biji bantal atau sandarkan kaki pada dinding untuk kurangkan pengaliran darah

3) Bentan Urat Besar (Pinggang)
Urat besar ialah urat buluh Rahim yang melalui bahagian pinggul yang dikenali sebagai urat sum. Ibu yang mengalami bentan urat besar ini akan merasa lenguh dan sakit di bahagian belakang (tongkeng), pinggang dan tumit kaki.
Punca - tidak dapat dikenalpasti, tetapi biasanya berlaku kepada ibu yang bersalin melalui pembedahan
Rawatan - Rehat dan kurangkan bergerak.

Nad mungkin yang no 1 tu..huhu. Nad masih pantang makan walaupun dah balik kl ni. Memang tunggu anak masuk 4 bulan baru macam berani nak makan macam-macam. Rasa takut pulak. Nampaknya kena jaga ni dan cari jamu.

hai assalammualaikum


Pantang 44 Hari Selesai - Macam ni la orang berpantang, mesti tak sabar kira hari, waktu nak habis berpantang..hahaha. Mula-mula 30 hari, lepas tu 44 hari, ada tu sampai 100 hari. Nak elok ye 100 hari la..tapi selalu yang lepas 30 hari cuma pantang makan je.

Nad ni pantang makan je sekarang. Sebab duduk kampung kan..haaha. Mak yang jaga, jadi apa-apa mana yang tak boleh makan, jangan la makan, sebab mak yang masak kan. Tak boleh lawan. Tapi kadang ada gak curi-curi makan benda lain gak..hahaha. 19.4 haritu dah pantang 44 hari, harini dah 51 hari berpantang makan. Yela anak kecik lagi, kenala pantang. Balik bandar, maunya makan apa-apa ni..hahaha.


Bulan depan dah balik bandar. Bulan depan juga Farhanah masuk 2 bulan. Dulu kakaknya, nad balik bandar masa dia 3 bulan. Ni balik sebab nak siap sedia puasa nanti. Bulan 4 dah puasa oii.. Tapi balik ni pun, mak cakap jangan makan macam-macam ye..hahaha..Nak taknak dengar. Tunggu la 100 hari, baru boleh makan macam-macam.

Lepas ni pantang 60 hari. Bagus la kan pantang ni, masa ini masih lagi menjaga pemakanan dan diri. InsyaAllah badan lebih sihat. 44 hari bukan kata kita dah sihat sepenuhnya. Badan mungkin belum rasa sepenuhnya sihat selepas 44 hari.

Nak badan solid melim, boleh teruskan pakai bengkung, buat tangas semua. Nak cantik untuk suami, walaupun dah anak ramai, boleh makan jamu, mandi herba dan macam-macam lagila..hehhee. Ni pun salah satu nak dapatkan kecergasan badan sebab jaga anak dan buat kerja rumah. Tapi buat kerja rumah kene buat yang berpada-pada, jangan angkat berat.

Dan nad dengar pantang 100 hari lebih dikaitkan dengan tidak melakukan hubungan kelamin dengan suami dalam masa 100 hari untuk menjaga kesihatan dalaman wanita. Betul erk??.. Hahha..entahla...apa-apa pun yang rajin, silalah berpantang sehingga 100 hari. Kalau ditengokkan sekejap je pantang ni. Ikut usia anak la, dah 3, 4 bula. Ok dah..
hai assalammualaikum


Sekejap Dah 23 Hari - Macam haritu baru je bersalin. Hari Isnin, 5.2.2018, jam 8.13 pagi nad bersalin. Harini, hari Selasa, 27.2.2018 dah masuk 23 hari lahirkan baby Farhanah. Lagi 7 hari nak sebulan. Awat macam sekejap sangat ni..hhahaha. Bagusla cepat, cepat juga nad habis pantang..kihkih. Makanan yang ada depan mata memang menggugat oii..

Farhanah pun makin lama makin membesar. Kuat menyusu oiii, dah nampak kegendutannya. Haritu timbang masa nurse datang, berat dia dah 3.9kg dari dia lahir 3.2kg. Boleh tahan juga naik dia. Nad angkat pun, fuh boleh tahan la. Belum timbang lagi untuk check up sebulan nanti. Alhamdulillah, sebab badan dia naik. Harap naik banyak-banyak setiap bulan.

Masa pantang ni la boleh duduk kampung lama-lama..hehhe. Mungkin sampai bulan 3 atau bulan 4. Sekarang pun dah nak sebulan. Nanti pejam celik dah 2 bulan ke 3 bulan. Bagi peluang mr mafia cari rezeki untuk keluarga. Sebab nanti nad juga nak guna duit..hahha. Bukan bagi merasa bujang ye..hahaha. Bagi Fariza  tak bosan dulu. Biar dia puas-puas dekat kampung. Main dengan sepupu. Kang dah balik KL nanti tak tau la macam mana nanti.

Dah masuk 23 hari, baby Farhanah pun dah mula beralih arah. Dari suka tidur je, sekarang terbangun jela, nak susu. Tak boleh dengar bising, atau tak selesa, mesti terjaga. Nak merap je dah kejenya sekarang. Mommy dah start jadi zombi. Dengan kakaknya lagi nak menyusu. Memang macam-macam drama tengah malam ada antara adik dan kakak. Mommy sabar jela.

Ni baru anak dua. Dua perempuan. Macam mana la perangai adik membesar nanti. Perempuan pun boleh tahan juga perangai. Takpe, asalkan nad enjoy semua ni, besarkan anak-anak, walaupun menguji kesabaran ni..huhu. Fariza sikit-sikit sayang dah sayang adik dia. Harap balik kl boleh la diharap.


hai assalammualaikum


Maksud Nama Farhanah Nasuha


Nama Anak Mesti FN - Lepas seminggu lebih, adik Fariza baru ada nama..haha. Nad memang tak cari awal-awal, sebab cadangnya mr mafia yang patut cari nama untuk anak kedua dia, tapi sampai ke sudah, tak dicari. Last-last nad yang cari dalam google jela. Yang penting, nama anak mesti bermula huruf F dan nama kedua huruf N. Sebab F, nama mr mafia dari huruf F, N pulak nad la, walaupun nama kita mula huruf S..hahha.

Pening juga cari nama ni, google punya google, ada beberapa nama nad pilih, pertama Farhanah Nasuha, Faiha Nasuha dan Faihanah Nasuha. Belakang tu memang dah tetap nama Nasuha. Depan je duk pilih. Bila dah pilih, tugas daddy pulak pilih nama mana sesuai. Nad suka semua, tak kisahla dia nak ambil yang mana.

Sebelum orang cuti raya Cina, hari rabu, baru buat nama adik Fariza. Kalau balik dari hospital, dia akan bagi sampul putih, dalam tu borang, yang hanya boleh dibuka masa nak buat nama. Sebelum pergi JPN, potostat la apa yang patut.


Benda yang perlu dipotostat, kad pengenalan ibu dan ayah, buku check up ibu, dan sijil nikah. Sijil nikah la penting, kena bawak siap-siap masa balik kampung. Macam nad haritu, mr mafia tak tengok apa yang kena potostat, masa nak buat nama, ternampak kena ada sijil nikah. Dah kena patah balik kl. Nak daftar nama dekat Jabatan Pendaftaran Negara Klang. Terpaksala patah balik ambil. Lepas tu terus ke JPN Klang. Nasib dekat sana ada mesin fotostat.

Mr mafia yang pergi masuk, nad duduk dalam kereta. Sempat juga buat nama adik Fariza ni. Nama yang dipilih Farhanah Nasuha. Maksudnya Farhanah ialah riang gembira, Nasuha maksudnya ikhlas.


Lepas tu mr mafia cakap " buat nama baby boleh dalam masa dua bulan la sayang. Kalau tau takda rush patah balik kl "..Katanya dah update dekat web JPN. Haishh, takkan la nak buat nama anak lama sangat bang oiii..setiap kali orang datang lawat, tanya nama anak. Takkan la nak tunggu beberapa minggu baru buat nama anak. Kesian ke anak, nama pun nak buat lambat. Ya mungkin 2 bulan dibagi nama, tapi tu dia tulis ada charge akan dikenakan. 14hari tu percuma bang..

Bila dah selesai semua, kan senang. Takyah fikir dah..biarlah rush macam mana pun, bila dah selesai, legaa..

Sekarang dah 21 hari. Lagi beberapa hari nak sebulan dah baby Farhanah. Cepat la pulak..hahaha. Okla, cepat mommy habis pantang..kuikui..macam-macam makanan mengundang depan mata mommy.
hai assalammualaikum


Badan Masuk Angin Masa Pantang Disebabkan Brokoli


Makan Brokoli, Badan Masuk Angin Ketika Berpantang - Nad berpantang sekarang dekat kampung. Jadi, makanan pantang, mak yang sediakan. Mak lebih tau, apa yang sesuai untuk anaknya masa berpantang. Kalau nad, memang rasa nak makan semua..hahaha. Selalunya, mak masak ikan selar, senangin. Sayur pulak, sawi, lobak, kentang. Kadang makan ayam. Makanan yang selamat mak masak supaya anaknya berpantang dengan elok dan takda apa-apa.

Makanan yang dimakan pun, akan beri kesan pada baby. Kalau elok, elokla ke anak.Takda kembung, baby pun sihat je. Tapi haritu, nad rasa nak makan sayur lain selain yang mak masak selalu. Mengada kan tekak ni. Jadi, nad pun google, sayur apa selain mak masak yang boleh dimakan masa berpantang. Dah google, nad nampak brokoli. Nad memang suka makan brokoli. Jadi, cakapla dengan mak, nak makan brokoli pulak. Mak, ikut je cakap anaknya ni.

Mak pun beli brokoli, sebab anaknya teringin nak makan. Mak buat sup brokoli. Nad memang makan banyak haritu. Haritu juga, nad pergi buat nama untuk baby dekat Jabatan Pendaftaran Negara Klang. Nad tunggu dalam kereta dengan Fariza, mr mafia pergi buat nama. Dalam kereta, tiba-tiba nak buang angin, tapi taknak keluar. Sekali takpe, ni banyak kali, nak buang angin kus-kus tu, tak nak keluar juga. Lebih senang, taknak "kentut"..hahaha. Memang angin tu dah hujung-hujung, tapi masuk balik.

Sampai sakit perut nad. Paham-paham jela bila angin dah terkumpul, sakitnya macam mana. Selesai buat nama, balik, nak turun dari kereta, Ya Allah, sakitnya perut ni. Sampai ke malam. Sampai nad rasa nak demam. Memamg angin tu taknak keluar-keluar, tak boleh nak kentut. Habis nad tonggeng cuba nak kentut, tapi tak boleh. Seksanya oii!!!..Mak nampak, nad cakapla tak boleh kentut. Mak cakap mungkin ko makan brokoli. Nad fikir, agaknya la kot. Badan orang berpantang ni lain-lain. Walaupun sayur tu boleh dimakan, tapi nad tak boleh. Hishh, taubatla makan brokoli.

Malam tu tanggung seksa dengan angin dekat perut ni. Nak bangun sakit, nak jalan lagi la sakit.


Dekat runah nad, memang ada air kopi halia. Abang nad yang jual. Kakak suruh minum air tu. Nad takut juga nak minum, takut ke anak la pulak kan sebab air kopi halia. Tapi disebabkan nak buang angin, minum jela. Nad minum malam tu, dengan minum malam esoknya.

Alhamdulillah, semua angin keluar kau..berapa kali ku " kentut"..ya amlun legaaa...hahahha. Baru selesa perut ni. Kalau tak, boleh demam. Air Halia ni memang penyelamat. Dua kali je minum, semua angin kus-kus keluar. Sampai ke baby, terkentut je..hhahha..Bila dah lega, nad tak minum dah air kopi ni. Cukupla  dua kali ni. Kang panas pulak anak nanti bila susu kita.

Jadi, nak bagitaula, kalau tak biasa mak masak sayur lain, jangan gedik mintak..haaha..kalau tak, badan masuk angin..huhu.
hai assalammualaikum


Tukang Urut Berpantang Area Meru Klang


Urut Masa Berpantang - Lepas bersalin, wajibla kena mengurut badan. Yela, badan dah letih, sakit sana sini, peranakan lagi, semua nak kene betulkan. Urut nak bagi badan cergas, solid macam anak dara lagi. Sebelum bersalin, nad ada cari package pantang, tapi ya ampun, mahal semuanya. Jadinya, nad pakai mana yang ada jela dekat kampung, takyah package-package. Masak pun, mak yang masak. Nad guna tukang urut kampung je.

Masa pantang anak pertama, nad guna seorang nenek ni, namanya Wak Ani, dia urut boleh la, tapi masa dia urut kakak, harga dia naik mendadak..huhu. Untuk 3 hari je RM300. Jadinya, nad ambil makcik tukang urut lain. Makcik ni, mak mertua sepupu. Nak rasa la, makcik lain pulak, harga pun murah. Sepupu nad yang sorang ni, sebelum ni baru bersalin, dia guna makcik ni urut. Katanya sedap dia urut, lega seluruh badan. Sebab tu nad pilih makcik ni untuk urut masa berpantang.

Tak dinafikan, makcik ni urut memang best. Mula-mula, kalau korang nak tau, dia cek bahagian jahitan. Tak pernah la tukang urut cek jahitan. Dia siap ajar cara basuh lagi bahagian bawah tu supaya bersih. Nad ni dah ngilu-ngilu je, malu pun ye. Lepas tu letak ubat kuning bahagian jahitan. Dia, cakap, ada bengkak tempat jahitan, dia buh minyak kuning tu setiap hari mengurut sampai bengkak tu surut. Bagus giler!!!...

Lepas tu, dia urut mula dari belakang badan, belakang tangan dan belakang kaki. Setiap inci, ruang semua dia urut badan ni. Sampai ke jari kaki dan tanganla. Fuh, memang nak lena tidur bila dia urut. Selesai bahagian belakang, bahagian depan pulak.

Paling best, dia akan urut urat bahagian susu tu. Bagi banyak lagi keluar susu. Tahan jela, tapi bagus, sebab susu memang keluar banyak. Part paling ngeri, bila sengkang perut. Nak bagi peranakan elok semula. Tu biasalah, mana-mana tukang urut, bahagian tu paling takut..hehhe. Tahan jela. Makcik ni akan cek rahim dah kecut belum. Dia akan pastikan rahim kecut cepat. Dia bagi nad minum air kunyit madu. Nasib letak madu, sedap sikit air kunyit tu..hehhe. 3 hari je minum, tu pun selang sehari.

Selesai bahagian depan, bahagian kepala pulak. Part ni best, nak tidur terus rasanya. Selesai semua, dia sikat rambut kita, letak param, pakaikan bengkung, pakaikan stoking..huhu. Rasa segar je badan ni lepas kene urut dengan makcik ni.

Makcik ni pun ada ambil untuk uruskan bayi. Ikut korang la nak ke taknak. Macam nad mestilah nak, baby pun nak urut juga. Makcik ni akan urutkan baby, mandikan baby. Dia akan bagi baby madu dekat bawah lelangit tu. Memang sangat teliti la makcik ni buat. Bagus sangat. Baby Farhanah sedap je masa diurut.

Harga untuk mak lain, untuk baby lain. Macam nad ambil 5 hari, semuanya Rm450. Okla kan. Tak mahal pun. Best sangat dia urut. kalau korang nak..ni no dia 0163261897