hai assalammualaikum

Macam Ni la Anak-Anak Bila Nad Buat Kerja - Kalau sebelum kawin, nak buat kerja, nak ambil gambar job senang je..Tapi semenjak ada anak, memang struggel ye nak buat tu semua. Selalunya, kalau nak buat ni semua, tunggu anak tidur, senang takde gangguan, tapi bukan nad. Nad buat kerja masa anak bangun dan bermain..hahaa..Lain kan..terbalik kan..Boleh ke nad buat masa anak-anak bangun? Alhamdulillah, selama ni kerja masa anak berjaga, anak bermain memang mudah je, walaupun kadang diaorang kacau, tapi takdela susah mana..Lagi susah bila diaorang tidur..




Macam ni la diaorang bila nad tengah buat kerja. memang diaorang akan sibuk nak bergamabr, nak interframe orang cakap. Jadi, sebelum buat kerja, memang la kena layan peranagi diaorang dulu. Kita have fun apa diaorang nak buat. Kemudian cakap, " ok dah, mommy nak ambil gambar "..Diaorang akan faham dan main dekat tempat lain atau main dekat-dekat nad jugala. Ambil gamabr kalau diaorang baut bising pun takpe, sebab ambil gamabr kan, tak memerlukan suara.

Macam mana pulak nad buat kerja ambil video?

Hah, part buat video memang tak boleh ada suara lain, melainkan video tu memng untuk kanak-kanak. Kalau untuk sndirian, nad akan lari masuk ke bilik. Tapi masa tu memang diaorang berjaga juga. nad cuma cakap je, " korang duduk sini senyap-senyap, mommy nak buat work "..

Budak-budak sometime dengar arahan, sometime tak. Bila tak tu, diaorang akan pergi ke bilik nad. Bila dah masuk, kalau nad tak siap lagi kerja, nad akan suruh senyap. Ya, kadang diaorang paham, kadang tak. Bila dah tiga kali nad cakap senyap, mommy nak buat work, mula cakap slow, perlahan, baik hati. selepas tiga kali taknak dengar, mestilah naikkan suara..hahaha..Suara mak pun macam kartun, diaorang takut sekejap je..Pas la pulak suruh daddy jaga.

Kadang diaorang tak kacau, sebab diaorang sibuk main atau layan tv cerita kartun kesukaan diaorang.

Nad memang tak dapat buat kerja masa diaorang tidur, sebab, bau seorang mak ni kuat tau bagi diaorang. asal nad takde dekat sebelah, mesti diaorang akan terjaga dan menangis. Memnag satu kerja pun takkan jalan kalau diaorang tidur. Satu hal la kalau diaorang terjaga nak tidurkan balik..Memnag lambat tau..


Sebab tu, nad lebih pilih untuk buat kerja masa diaorang tengah berjaga, bermain, layan tv. Macam si kakak, Fariza dah paham dah. Adik pulak akan ikut apa kakak buat...hehee..

Mungkin orang lain, susah nak dapat idea dengan keadaan yang bising. Tapi untuk nad, alhamdulillah, dapat idea selalau walaupun adik beradik tu tengah bergaduh ye..hahaha..

Kadang tengah susukan adik, dapat idea menulis. Hah, macam tu la nad buat kerja sejak ada anak ni.
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. nad, anak2 tu rezeki kan..idea pun rezzeki

    ReplyDelete
  2. kalo sy mmg xleh buat keje kalo ank xtido..
    smpai sdh xleh buat.. kena lyn dia je.. haha..

    ReplyDelete
  3. hebat betul nad. salute la. saya biasanya akan buat kerja bila si adik tido. Sebab adik suka kacau, saya tak boleh fokus.. kakaknya dah faham, so dia tak kacau mommy buat kerja. hehe

    ReplyDelete
  4. Sama la macam Aien, buat kerja masa anak2 main. kalo masa dorang tido, kejap je jadi dia. haha

    ReplyDelete
  5. Bila nak buat kerja time naknrekod video tu yang kadang geram sebab anak anak menganggu kan nad. Kadang diornag bagi kerjasama kadang nan hado

    ReplyDelete
  6. Sis zaman2 tu dah habis dah, so now buat keja dalam keadaan sunyi sepi je..huhuhu

    ReplyDelete