Dari kecik lagi Fariza dah suka dengn buku dan pensel. Dia boleh leka sampai tak layan benda lain pun takpa. Kalau sebelum ni dia conteng je macam takda rupa, berimaginasi sendiri apa yang dilakarnya. Kalau mintak nad lukis, nad akan lukiskan, sebab nad tau, dia tengah belajar sesuatu. Semakin membesar ni, dia dah tunjuk minat dia dengan melukis dan mewarna. Kalau duku, warna comot, sekarang warna pun dah cantik.

hai assalamualaikum

Fariza Melukis Dan Mewarna Sendiri - Dari kecik lagi Fariza dah suka dengn buku dan pensel. Dia boleh leka sampai tak layan benda lain pun takpa. Kalau sebelum ni dia conteng je macam takda rupa, berimaginasi sendiri apa yang dilakarnya. Kalau mintak nad lukis, nad akan lukiskan, sebab nad tau, dia tengah belajar sesuatu. Semakin membesar ni, dia dah tunjuk minat dia dengan melukis dan mewarna. Kalau duku, warna comot, sekarang warna pun dah cantik.

Boleh baca perkembangan Fariza dari suka pen dan buku ni.
- Fariza membaca dan menulis
- Pen dan Kertas Permainan Dia
- Penat sebab belajar
- Lukisan Pertama Fariza.


Fariza Melukis Dan Mewarna Sendiri

Sekarang ni la entry dia dah pandai melukis dan mewarna dengan cantik.

Ingat lagi, masa mula pebelajaran dekat sekolah tabika, cikgu sendiri bagitau, Fariza memangbtak berhenti mewarna..hahaha. Tu dekat sekolah, bayangkan dekat rumah, asal bangun tidur, mestila mencadi buku dia dan pensel warna dia. Sebba tu waktu PKP ni memang dia tak kisah banyakkan masa dekat rumah.

Ssbagai mommy yang support anak, suport minat anak, setiap kali keluar, nad takkan lupa belikan buku untum Fariza. Buku mewarna, buku kosong untuk dia melukis. Pensel warna dah banyak dah nad beli. Masa beli tak rasa membazir sebab tau Fariza mesti buat punya. Dan setiap kali dapat job yag melibatkan anak, lagi-lagi dapat barang kaler pensel macam faber castel, memnag nad ambil punya semata untuk Fariza.




Daripada nad dapat tu, memang dia guna sebaiknya. Contoh event Faber Castel Nad dapat banyak gift. Siapa tak suka alat tulis Faber Castel, lagi warna dia. Ada satu tu terbaru warna Colour Of Life ni, dalam ada set corrector pens siap dengan buku warna. Habis semua dia warnakan. Makin hari nad tengok main lawa dia mewarna. Cantik sangat. Nad sendiri kagum sebab nad kalau mewarna takdela cantik macam tu.. Hahaha.. Sebab nad tak mknat seni. Bila anak minat mommy support je.

Baru-baru ni, masa PKP duduk rumah je, jadi dia banyak habiskan masa dengan melukis dan mewarna. Kalau dulu, nad yang lukiskan untuk dia, tapi sekarang, Fariza dah pandai lukis sendiri.


Terkejut haritu, dia tunjuk dekat nad, dia lukis rumah, kucing, pokok, dan baru-baru ni dia lukis salah satu watak dalam Peppa Pig. Ye cerita kartun dia. Tengokla hasil lukisan dia, 5 tahun dh pandai melukis macam ni. Setiap kali lukis, setiap tu dia mintak taml. Bagi nad ni dah cukup cantik ya. Nad sendiri tak reti la nak melukis sangat, nad memang tak suka seni-seni ni.. Hahhaa..

Walaupun dia minat dalam mukis dan mewarna, untuk subjek lain nad tak lupa nak ajar, macam belajar suku kata dan matematik. Matematik daddy dia yang ajar, mommy jenis kesabaran kurag.. Hahaha.. Alhamdulilkah, PKP ni banyak Fariza belajar, walaupun tak dapat sekolah, mak ayah ni la cikgu dia. Sikit-sikit dia pandai dah. Masuk sekolah nanti, insyallah, paham dah sikit.
Tulis nama sendiri pun dah tau.

Nenek Fariza iaitu mak nad ada bagitau, yang nad ni dulu suka dengan buku semua.. Hahhaa. Ikut mommy dia la ni. Tapi mommy dia tak suka seni.. Ahhaha.. Dekorasi mak dia suka.. Kah..


Nad dengan suami tak kisah Fariza minta melukis dna mewarna, sebba bakat ni banyak bidang boleh diceburi. Penting jangan desak anak, biar dia tentukan sendiri.


Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Bagusnyaaa buat aktiviti melukis.mewarna. anak dni suka.melukis je tak suka warna😅

    ReplyDelete
  2. Hahaha not bad that she is enjoying herself. At least it is not about handphone.

    ReplyDelete
  3. waahhh talented..boleh pegi jauh anak sis..bravo

    ReplyDelete
  4. Huiyoo, boleh tahan pandailah tu. Colour pun tak keluar-keluar sangat, I salute! Kakak rindu pulak nak colour colour dengan adik sedara kt KL tu, dah lama tak jumpa sejak pkp. Hmm :(

    ReplyDelete
  5. Kemasnya Fariza warna.. good girl nie

    ReplyDelete
  6. Alahaiii comelnyaa! Pandai Fariza ni ekk. Bila nak jumpa auntie lagi ni hehe

    ReplyDelete
  7. Suka cara u.. I setuju sangat ibubbapa patut support minat anak2.. Setiap anak ni ada talent masing2

    ReplyDelete
  8. Kemas untuk budak sebaya fariza warna.

    ReplyDelete
  9. Mewarna memang elok untuk otak anak-anak...bagus fariza memang kreatif

    ReplyDelete
  10. Tu bakat terpendam namanya Nad, nanti kalau dah sekolah, suruh dia join aktiviti ko-ko, memang boleh jadikan mata point untuk capai peringkat sekolah lebih tinggi tau..

    ReplyDelete
  11. Rajinnya dia buat aktiviti tp bebudak kli dia minat mmg bersungguh

    ReplyDelete
  12. Fariza nie ada talent dia sendiri. Cantik dia warna tu! Bakat melukis dan mewarna dah ada, nanti boleh cungkil bakat lain ;)

    ReplyDelete
  13. Bagusnya Fariza.. boleh digilap lagi ni. Ada banyak kelas2 seni tau. Anak saya pun minat..

    ReplyDelete
  14. Pandainya kakak fariza melukis kaler2.. Boleh asah lagi nih. Mana tau boleh jadi pelukis animasi ke

    ReplyDelete
  15. Kakak Fariza makin besar makin cantik macam maknya... Ada geng la aunty ni melukis dan mewarna.. hehehehe...

    ReplyDelete
  16. pandainya melukis ni. kaler pun cantik2 dia buat. ada bakat ni

    ReplyDelete
  17. Cantiknye dia color. Anak marina yg sulung pon suka melukis

    ReplyDelete