Alhamdulillah, Raya Haji ni dapat balik dan bercuti beberapa hari dekat kampumg. Memamg countdown la bulan 7 tu, tak sabar nak balik kampung.. Hari Raya Aidilfitri haritu dapat balik sehari je, kali ni, 7 hari ambil cuti..Hahaha. Bila sampai masanya, gembira tak terkata. Packing baju semua. Rasa macam nak bawak satu almari.. Hahaha..

hai assalammualaikum

Hari Raya Haji New Norma - Alhamdulillah, Raya Haji ni dapat balik dan bercuti beberapa hari dekat kampumg. Memamg countdown la bulan 7 tu, tak sabar nak balik kampung.. Hari Raya Aidilfitri haritu dapat balik sehari je, kali ni, 7 hari ambil cuti..Hahaha. Bila sampai masanya, gembira tak terkata. Packing baju semua. Rasa macam nak bawak satu almari.. Hahaha..


Tahun ni, Raya Haji dengan New Norma. Selalunya boleh tengok lembu kene sembelih, lepas tu bahagi-bahagikan daging lembu. Memang dapat banyak la. Kali ni, tak dapat tengok semua tu. Syarat hanya beberapa orang je boleh sembelih. Jadi, dekat kamlung, hanya beberapa orang je buat korban. Tengok media sosial pun tak banyak orang post pasl korban ni. Mana yanga da jela. Tapi semangat raya tu tetap ada, tetap meriah.


Mak tetap masak makanan raya. Orang jawa lontong, ayam kicap, kuah lodeh dengan kuah kacang.


Balik tu, nad bagi mak dengan ayah produk Apotec, produk kesihatan.

Walaupun, tak banyak orang buat korban, mak masih dapat daging lembu, tulang semua. Mak masak sup tulang. Tapi lupa nak nak ambil gambar.. Sebab sedap sangat.. Hahaha.. Mak lun bagi nad sikit daging lembu. Nad memang suka makan daging. Boleh buat macam-macam dengan daging ni. Lagipun jarang kan makan daging, bila dah dibagi kita ambil jela.


Masa cuti Raya Haji, nad jalan-jalan dengan kakak. Pergi jalan Sekinchan dengan Sg Besar. Port main terjah je. Kakak memng jenis suka berjalan, dan jenis tak plan. Bagi dia, bila cuti kene jalan-jalan, sehari jela, penting anak-anak puashati. Pergi mana, nanti nad cerita.


Balik kampung haritu pun, kemas dapur rumah adik. Bab-bab kemas memamg nad suka. Kihkihkih.. Kemas bagi teratur. Dia pun puas hati..Tu pun tak siap sepenuhnya. Takpa, perlahan-perlahan buat.

Aktiviti lain, cuma layan anak, layan anak buah, masak, tidur, makan...haha. Anak-anak lagi gembira sebab ramai kawan. Dah lama tak jumpa kan. Keluar halaman je pun dah  seronok. Dapat main dekat luar semua.




Semalam dah balik KL semula. Sebab harino Fariza sekolah. Balik memamg bawak macam-macam, daging, buah rambutan, kuih frozen...kihkih..


Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. selamat hari raya!
    tgk smua makanan..terliur :)

    ReplyDelete
  2. Seronon Nad balik kg. Banyak tu buah tangan dari kampung.

    ReplyDelete
  3. wah nad mmg betul betul raya kali ni yer .. seronok kaaan... balas dendam tak dpt balik hari raya posa

    ReplyDelete
  4. bestnye balik kampung, buah2an banyakk

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah dapat balik kampung

    ReplyDelete
  6. wah banyak jugak tu buat aktiviti 😍 kita sempat raya 1 rumah je hahaha

    ReplyDelete
  7. Wow memang banyak aktiviti kan. Masa raya kena lar enjoy. :D

    ReplyDelete
  8. Nad org sekinchan yer.. mmg best dpt balik raya.. kte pun cuti lama jugak

    ReplyDelete
  9. Seronokny balik kampung kan walaupun pkpp.

    ReplyDelete