Articles by "Kedah"
Showing posts with label Kedah. Show all posts
hai assalammualaikum

Traveloka Saleabration dan Matta Fair 2019 Kembali - Cuti,  cuti cuti,  jom bercutiiii. Siapa tak suka bercuti kan.. Setiap hari kena kerja, kerja dan kerja,  penat minda,  penat badan, penat segalanya. Anak pulak, penat otak asyik belajar je. Jadi, sekali sekala kenalah rancang bercuti untuk rehat dan tenangkan fikiran. Tak kisahla bercuti luar negara atau dalam negara, asalkan dapat luangkan masa bergembira dan bersuka ria untuk diri sendiri atau bersama keluarga.


Seronok bila dapat bercuti, tengok tempat menarik, dapat makan makanan tempatan dan part paling seronok mestilah shopping...hehehe. . Sebelum seronok nak buat semua tu, selalunya kita akan rancang dulu percutian semua, supaya berjalan dengan lancar.

Selalunya, kalau rancang percutian ni mestilah kita nak bercuti secara jimat. Tengok duit poket kita,  tengok budget kita supaya tak berlebihan, rancang secara berhemah. Setiap kali nak bercuti, kita hanya buat research tempat menarik yang kita nak pergi,  sebenarnya korang pun kena research tentang kos lain seperti kos penginapan, kos pergi balik,  dan macam-macam lagi la. Lagi yang bercuti dengan keluarga,  memang kena rancang dengan teliti.

Traveloka Saleabration dan Matta Fair 2019 Kembali

Nad dengar Matta Fair 2019 akan bakal tiba beberapa hari lagi, hah mesti korang tertunggu-tunggu kan, lagi-lagi yang memang tengah rancang nak bercuti tu. Tak sabar nak dapatkan pelbagai diskaun menarik untuk mereka pergi bercuti seperti diskaun penginapan,  diskaun tiket kapal terbang dan pakej pelancongan dalam dan luar negara.


Kalau dah namanya Matta Fair,  semestinya orang ramai berpusu-pusu datang nak tengok, berebut-rebut nak dapatkan pakej menarik percutian,  memang penuhla Matta Fair tu. Macam nad,  memang tak dan nak pergi,  dengan anak lagi semua. Tak terdaya nak mendukung budak seorang ni. Nak suruh suami pergi sendiri,  memang tak la dia nak pergi,  sebab dia tak tau nak pergi mana,  nak pikih apa. .hahahha. Selalunya kalau bab bercuti ni,  kitaorang akan berbincang bersama-sama.

Tapi, nad tetap tengok dan cari promosi untuk bercuti kali ni. Mana lagi, kalau bukan Traveloka. Traveloka pun ada buat Saleabration sempena Matta Fair Promo ni,  jadi usah bersedih ya kalau tak dapat pergi Matta Fair. Traveloka Saleabration,  sama je seperti Matta Fair, menawarkan pakej menarik dengan promosi berbaloi dari kos penginapan,  kos tiket penerbangan,  korang boleh je dapat tawaran murah, boleh je dapat diskaun daripada harga biasa. Tak sabar ni nad nak tengok promosi apa yang ada dekat Traveloka Saleabration nanti. Nak booking untuk percutian tahun ni.

Setiap kali nak bercuti,  nad memang akan usha Traveloka. Semuanya dihujung jari, sekaligus dapat menjimatkan masa dan tenaga.  Cara ni pun dapatla suami isteri berbincang dengan tenang, dekat rumah sambil tengok pakej murah,  yang berkenan di hati..hehehe.





Kali ni,  teringin nak bercuti ke Langkawi. Dah lama betul tak jejak Langkawi ni. Last dulu pergi masa waktu belajar. Langkawi sekarang banyak tempat menarik,  sesuai untuk percutian seisi keluarga.

Dataran Langkawi yang ada Helang besar tu memang wajib pergi. Port untuk bergambar. Naik brigde dekat Langkawi pun best,  ada lagi gambar zaman muda dulu dekat bridge ni..Datang ke bridge ni jangan pergi waktu kabus,  kang tak nampak jalan. .hehehe. Cable car tu pun syok. Boleh tengok pemandangan dekat Langkawi. Dulu zaman muda pernah la naik, gayat la juga. .Hehehh.. Teringat kawan sampaib erduduk naik cable car tu..hehhe. Kali ni nak pergi dengan keluarga pulak.


Salah satu tempat yang nad nak pergi pantai Langkawi ni. Haritu nampak kawan post gambr dia pergi Pantai Chenang Langkawi ni,  terus dalam hati,  wah Langkawi ade pantai la...Memang kena pergi ni. Cantik betul pantai dia.


Takkan mak dengan bapak je gembira kan,  mestilah nak bagi anak-anak gembira juga. Tempat nad nak bawak anak-anak ialah tengok hidupan laut di Underwaterworld Langkawi. Tengok tempatnya macam besar. Banyak hidupan laut dekat situ. Takdela diaorang bosan kan,  Fariza mesti suka giler. Adik pun dah mula bagi reaksi bila tengok binatang ni.


Lagi satu tempat nad nak pergi 3D museum. Gambar macam betul-betul terkeluar. .hehehe. Dekat sini ambik gambr dengan anak-anak memang best ni.

Memang banyak lagi tempat dekat Langkawi ni. Lagi tempat shopping. Shopoing pinggan mangkuk, shopping coklat.. Perghh. .memang syurga dunia betul datang sini. Tapi jangan ikut nafsu kalau shopping,  kang tak tau nak sumbat mana kan. .hehehe. .

Untuk percutian kali ni,  nad teringin juga nak merasa naik kapal terbang walaupun dalam Malaysia. Senang dengan Traveloka sebab ade tiket penerbangan ulang alik ke setiap destinasi yang kita nak pergi. Boleh pergi bila-bila masa sahaja. Nak booking awal dulu pun boleh.

Traveloka pun ada penerbangan dan penginapan dalam satu platform. Jadi takdela susah-susah nak cari banyak tempat. Memang setiap kali nak bercuti,  nad usha Traveloka untuk booking hotel dengan harga yang murah. Kita ni, kalau boleh nak bercuti biar stay di tempat yang selesa dan tenang dengan harga yang berbaloi. Nak guna apps dia pun mudah dan senang.

Banyak kelebihan tempah dengan Traveloka ni, antaranya, ia tiada harga tersembunyi. Harga yang dipaparkan,  tu la harga dia sebenar. Harga yang ditawarkan juga lebih murah. Boleh jimat banyak tau. Antara hotel nad pernah duduk dengan harga murah menggunkan apps Traveloka, Hotel Kinta River Ipoh.

Traveloka ni,  promosi dia berterusan,  selalu je akan ada promosi dari semasa ke semasa.  Hah, banyak kelebihan Traveloka ni,  korang jangan lupa download apps dia. Memang berbaloi guna Traveloka kalau nak bercuti. Traveloka Saleabration akan datang beberapa hari lagi ni. .haishh nak pergi bercuti ke Langkawi ni.

Untuk ketahui lebih lanjut berkenaan Traveloka Sale-abration atau promosi lain, korang boleh lawati laman sesawang Traveloka di www.traveloka.com





hai assalammulaikum




Bercuti Di Langkawi


Percutian Aku De Langkawi - ni nak citer pasal my travel kat langkawi..akhirnyer dpt gak datang ke langkawi..=) thanks kepada dhabitah sebb bwk aq n the geng ke langkawi..


Inilah kapal ke bot yg bwk kitaorg ke langkawi...hehe....gaya aq ngn bit wat mcm titanic plak..hahaha...ms ni tgkla pemandangan yg mengasyikkan...time ni pelumba-pelumba bsikal le tour de langkawi pun nek sm..huhu..best nek bot ni..sebnrnyer bot ni tertutp..tp sje kuar nak amik udara..ada setengah kwn aq mabuk laut..hehe..tp nsb bek aq tak..sebb aq ni lasak..ahha..

hah...time ni kitaorg dh smpai ke di langkawi..ape lg bergambar la gak..tgkla masing-masing..pndai bergaya..hehe..cntik kan..masing-masing dengan beg besar msg2..nak shoping katakn..duit kat poket bnyk tu..hehe....msg2 tersenyum sebb dpt jejk ke langkawi..yela bljr kat kedah xkn x p langkawi kot..hehe..smpai2 je cr kete sewa..pastu trus p umh makcik dhabitah..trime ksih kepada makcik bit sebb tumpagkan rumah die..hehe..jimat sikt kos..

 
lepas sampai je..kitaorg terus p tempat nek kabel....ala ats bukit tu..time ni sume org ramai sgt beratur..mcm2 org leh tgk...yela..tempat pelancongan kot...dengan orang putih..orang gelp..hehe..pastu turn la kitaorg nek...tgk gmbr sakinah..hehe..die tgh gayat tu sebnrnye tinggi sgt...mcm2 dalam otak die..kabelkan..kejp2 berenti..berenti pulak tgh2 gaung..pergh..mana tak cuak..tp aq cool..hahaa...


akhirnyer smpai gak tmpt ats tu...tu la gmbr aq tgh berposing...jauh jaln die..
mcm2 leh tgk dr ats..dgn pemndgn yg lawa tu..tp gayat jgk..hehe..tgk kot2 jatuh ke pe.. but happenig...spe2 nak kurus lehla nek kat cni...haha..
         
                                                                                     
 
pastu kitaorg p kampung mahsuri..kat cni mcm2 leh tau..mcm ne kisah mahsuri.. mcm2 rumah yng terdpt dekt situ...rumah2 dulu..mcm2 tempat gak kitaorg p..tp lupela...hehe..

 esoknyer kitaorg pegi naik bot..huhuhu..best woo...keliling stu pulau...mcm2..

masa tu dpt tgk helang..kitaorg bg mkn kat helang..uish...dpt bg mkn kat tempat ternakan..tempat ternakan tu dkt tgh2 laut..ish2..mcm2 pengalamn dpt..hah yg paling best lalu dekt cite lagenda setan..haha..part farid kamil..hehe..ms ni kitaorg dibwk masuk gua..gua tu mcm kecik tp leh muat 2 bot..ish2..best jugakla..mcm2 dpt tgk..=)...


 last skali bende yg ditunggu..shopinggg..hahha..best2.....duit cair je..aq bli coklat..bju..ngn kain batik tuk fmly2 aq...kwn2 aq..aq blikn kicin..biase mcm bdk2..tp diaorg suke..hehe..duit bnyk kuar la..biase kalo dh shoping...murh..x ingt dunia..pompuan kan..hehe...untuk kenangan gak..apa-apa pun enjoy...

                                    
disini lah kenagan kami..best sgt2...memory tuk kite sume..thnks to dhabitah sekali lagi..n thnks kwn2..=)