Mesti ramai suka makan daging kan. Daging ni macam-macam boleh buat. Jadi ni nad kongsikan beberapa resepi masakan daging yang korang boleh buat. Yang penting ia sedap dan mudah.

hai assalammualaikum

Pelbagai Resepi Masakan Daging - Mesti ramai suka makan daging kan. Daging ni macam-macam boleh buat. Jadi ni nad kongsikan beberapa resepi masakan daging yang korang boleh buat. Yang penting ia sedap dan mudah.

Pelbagai Resepi Masakan Daging


Daging Goreng Sos Tiram

Bahan-bahan
- Daging
- Kunyit
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar Kicap manis
- 1 sudu besar sambal
- Bawang holland sebiji
- 5 biji cili api
- Sebiji cili merah besar
- Sebiji limau
- Garam

Cara membuatnya
- Lumurkan daging dengan kunyit, sos tiram, kicap manis, dan sambal
- Kemudian, panaskan minyak dan goreng daging yang telah dilumur tadi. Goreng sampai daging masak.
- Masukkan garam untuk bagi kesedapan pada masakan.
- Masukkan bawang holland dan gaul. lepas tu masukkan cili padi dan cili besar dan gaul sekata.
- Padamkan api, dan letak perahan limau, dan gaul..

Siapp..


Daging Black Pepper

Bahan-Bahan
- 4 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- Daging
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap manis
- serbuk blackpepper

Bahan lain
- 2 biji kentang
- sedikit caspicum hijau
- 2 biji cili merah
- 4 biji cili padi
- Bawang holland
- sedikit daun bawang

Cara membuatnya
- Tumbuk bawang merah, bawnag putih dan halia
- Bahan yang dah ditumbuk, dimasukkan ke dalam mangkuk yang berisi daging.
- Kemudian, masukkan sos tiram,kicap manis, sedikit serbuk blackpepper dan gaul kesemua bahan sehingga rata.
- Simpan daging yang dah digaul dengan bahan supaya bahan terperap dalam daging.

Potong bahan lain
- Potong kentang dengan rupa panjang .Letak garam dan goreng
- Hiris caspicum hijau, cili merah, cili padi, bawang holland, dan  sedikit daun bawang.

Masak daging dan bahan lain
- Panaskan minyak, dan masak daging yang dah diperap sehingga masak
- Masukkan dua sudu kecil blackpepper, dan masukkan kicap sedikit
- Masukkan air sedikit
- Masukkan air tepung jagung bagi kuah pekat dan gaul
- Masukkan bahan yang dah siap dihiris ke dalm daging dan gaul sama rata. Masukkan kentang sekali ya.


Daging Goreng Berlada

Bahan-bahan
- Daging
- Kunyit
- 1/2 inci halia
- 3 ulas bawnag putih
- 5 tangkai cili kering
- 5 tangkai cili padi
- 1 biji cili merah
- 1 biji bawang besar

Cara membuatnya
- Rebus daging sehingga menjadi empuk
- Setelah masak dan empuk, daging dihiris dalam bentuk kecil dan dilumur dengan kunyit dan perap selama 30 minit.
- Tumbuk halia, bawang putih, cili kering, cili padi, cili merah, dan bawang besar.
- Panaskan minyak dan goreng daging sehingga masak. Kemudian dah masak, angkat dan ketepikan.
- Panaskan bahan tumbuk tadi sehingga naik bau.
- Masukkan daging yang dah masak tadi ke dalam bahan tumisan dan gaul rata.
- Masukkan bawang besar dan gaul.
- Kemudian boleh dihidangkan..


Daging Masak Hitam

Bahan-bahan
- Daging
- 1 sudu besar sos tiram
3 ulas bawnag putih
- 4 biji bawnag merah
- 1/2 inci halia
- 1 sudu besar sos kicap
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih
- 1 sudu besar ketumbar
- 1 sudu besar jintan putih
- Serai satu batang
- Daun pandan
- 1 batang kayu manis
- 5 biji buah pelaga
- bunga lawang
- Bunga cengkih
- 2 sudu besar cili kisar

Cara membuatnya
- Tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia.
- Letak daging dalam mangkuk. Lumurkan dengan sos tiram dan bahan tumbuk tadi serta 1 sudu besar sos kicap, serbuk jintan putih,ketumbar dan jintan putih.
- Gaul semua dan perapkan daging
- Panaskan minyak dan tumis serai, daun pandan, kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih dan cili kisar. Tumis sehingga masak dan naik bau.
- Masukkan daging yang dah diperap tadi ke dalam bahan tumisan.
- Masukkan kicap manis secukupnya dan gaul sama rata.
- Masak sehingga masak.


Daging Masak Merah Ala Thai

Bahan-bahan
- Daging
- Pewarna warna merah
- Air secukupnya
- 3 ulas bawnag putih
- 7 biji cili padi
- 1batang karot
- 1 biji tomato
- 1biji bawang holland
- sedikit daun sup
- 1 sudu besar cili kisar
- 3 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar sos tomato
- 3 helai daun limau purut

Cara membuatnya
- Rebus daging dan masukkan pewarna ke dalam daging. Dah siapkan ketepikan daging
- Hiris bawang putih, cili padi, karot, tomato, bawang holland dan daun sup
- Panaskan kuali, dan  goreng daging yang direbus tadi kemudian ketepikan.
- Guna kuali yang sama, buang minyak sedikit, kemudian tumiskan bawang putih, cili kisar, gaul sama rata.
- Masukkan daging goreng tadi dna gaul.
- Masukkan sos cili, sos tomato dan gaul
- masukkan hirisan karot, cili padi.
- Masukkan setengah air rebusan daging, hirisan tomato, bawnag holland dan daun limau purut.
- Gaul sekata dan siap dihidangkan.


Daging Masak Halia

Bahan-bahan
- Daging
- Kicap cair
- Cili Merah
- halia
- Bawang putih
- Lada hitam
- Serbuk Cili kisar
- Air tepung jagung
- cuka
- garam
- Minyak bijan
- Madu
- Sayur kacang manis

Cara membuatnya
- Daging dilumur dengan cuka, kicap cair, madu, serbuk cili kisar, lada hitam. Gaul dan perapkan.
- Panaskan minyak, masukkan minyak bijan dan masukkan daging yang diperap. Masak sehingga separuh masak dan ketepikan.
- Tumis bawnag putih, halia, cili merah, goreng sehingga naik bau.
- Masukkan daging yang dah digoreng tadi dalam tumisan. Gaul sebati
- Masukkan air tepung jagung bagi kuah pekat.
- Masukkan kacang manis, lada hitam dan garam. Kemudian gaul.
- Siap..


Daging Masak Kicap

Bahan-bahan
- 300gm daging lembu
- 10biji cili padi - dihiris kasar
- 1 biji cili/lada merah
- 1 sudu sos tiram
- 1 sudu kicap manis
- 1 labu bawang besar - dihiris kasar
- 3 ulas bawang putih - diketuk
- 3 hiris halia
- sedikit garam, serbuk kunyit + lada sulah

Cara-cara memasaknya;
- Rebus daging yang dihiris nipis dan kemudian toskan.
- Gaul dengan garam + serbuk kunyit.
- Masukkan dalam kuali dan masak hingga kering airnya. Tambah air sekiranya daging belum empuk.
- Setelah daging empuk dan air telah menjadi sedikit kering, masukkan 2-3 sudu minyak dan goreng daging seketika.
- Kemudian masukkan bawang besar, bawang putih, halia, cili padi dan cili/lada merah.
- Kacau hingga bawang besar menjadi layu.
- Kemudian masukkan sos tiram, kicap manis + lada sulah.
- kacau sehingga sebati dan siap!


Daging Kunyit

Bahan A
- 1/2 kg daging dipotong kecil dan nipis.
- 1 sudu kecil kunyit
- 1 sudu kecil garam

Bahan B
- 1 labu bawang besar dihirit bulat.
- 1 biji Cili Hijau hiris serong
- 4 biji Cili Padi (di ketuk)
- 2 Ulas Bawang Putih (Hiris Nipis)
- 1 Inci Halia (Hiris Besar)

Bahan C
- Lobak Merah (dipotong nipis panjnag)
- Bunga Kobis (dipotong kecil)

Cara membuatnya
- Gaulkan daging dengan kunyit dan garam. Perap dalam 15 minit.
- Masukkan daging diperap tadi dalam kuali dan masukkan air hingga tenggelam dagingnya.
- Masukkan sesudu minyak masak-untuk lembutkan daging. Rebus hingga kering airnya
- Bila air dah kering, masukkan sedikit lagi minyak untuk menggoreng daging. Bila dah hampir garing, ketepikan daging di hujung kuali.
- Masukkan Bahan B diatas, Kemudian goreng bagi naik bau..
- Masukkan Bahan C (goreng sampai Lobak Merah dan Bunga Kobis lembut sikit).
- Gaul dan ratakan semua bahan dan hidang.


Gulai Lemak Daging

Bahan-bahan
- Daging
- asam keping
- 2 batang serai
- garam
- 10-15 cili padi
- 1/2 inci halia
- kunyit hidup
- 5 biji bawnag merah
- 5 ulas bawnag putih
- santan

Cara membuatnya
- Rebus daging sehingga empuk
- Kisar bahan bawnag merah, bawnag putih, halia, kunyit dan cili padi
- Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan daging yang dah direbus ke dalam bahan tumisan
- Biarkan seketika
- Masukkan serai dan masukkan santan. Gaul sebati dan biarkan
- Masukkan garam dan air sedikit dan biarkan sehingga masak.
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

27 comments so far,Add yours

  1. sedapnya. tq share resipi. nak tirulah

    ReplyDelete
  2. Perghhhh memang senang leee Sis ko buat rujukan bulan pose nanti...senang nak masak daging ada macam-macam resepi haaa...harini pun nak masak daging tapi tulang yang takde daging hehehehe

    ReplyDelete
  3. mcm2 jenis masakan daging tu...bole cuba time PKP ni...ingat nk try yg daging merah ala thai..tq for sharing

    ReplyDelete
  4. Haaa time ni la nak belek2 resepi kat sini. Dah buntu nak masak apa lepas tu ternampak lak daging masak halia kat atas ni. Boleh dijadikan panduan sis.

    ReplyDelete
  5. Hah time PKP ni boleh dah pilih salah satu menu untuk masak. Tak pagah pening kepala dah kan

    ReplyDelete
  6. Ya ampun sedap2nya masakan daging yg dikongsi nanti bolehlah cuba hehe

    ReplyDelete
  7. banyak resepi bestttt. paling suka daging goreng kunyit makan dengan nasi panas2 sedapnyaaa

    ReplyDelete
  8. itu dia. simpan resepi siap-siap. nanti nak masak, senang cari. tak payah nak google lagi. kang berasap dapur, nak siapkan bahan, sana juga nak google resepi. haha.

    ReplyDelete
  9. Jarang masak daging. Sekali -sekala sahaja. Paling biasa buat masak kicap, masak hitam dan masak berlada. Nanti nak cari daging la cuba resepi Nad ni.

    ReplyDelete
  10. Bagus gak dapat resepi waktu ni boleh la cuba masak utk Ramadan ni.

    ReplyDelete
  11. Wah.. byknya resepi utk daging, blhlah cuba nti nknya tgh time PKP medti blur nk masak apa kan

    ReplyDelete
  12. Looks yummy! But unfortunately, my mom Buddhist, cannot eat beef.
    But I personally love beef! Thanks for sharing!

    ReplyDelete
  13. perfect sharing ni.
    aida suka naw dgn masam merah tu, nad.
    best. dulu kerap makan kat aeon ayer keroh tu hah.
    now, daging aida susah nak dpt. dpt sikit jer few days ago kat mydin.
    pasar jauh! sedang tunggu je kat timeline fb, ada x delivery sampai ke rumah.
    rumah aida ni jauh dari bandar. tu yg xde sgt delivery ke sini.
    daging. tulang. tetel. dpt yg batang pinang tu, wow!!!

    ReplyDelete
  14. Dalam banyak-banyak tu - semua Rawlins suka makan tapi yang pernah try masak ada 3 je - daging kicap, daging kunyit dan halia. Itupun ikut resipi sendiri main campak mana yang ada hahaha

    ReplyDelete
  15. Thanks for the recipe ideas, kadang tak tau nak masak apa otak dah tepu hehehe.

    ReplyDelete
  16. kadang Tu blur kan nak masak. Walhal banyak je resepi boleh dicuba.
    Cuma barang cukup tak cukup aje la. Hehe

    ReplyDelete
  17. Wah banyaknya resepi. Rajin dengan tak rajin je kan. Kalau rajin menjadi la resepi ni. Boleh buat resepi untuk berbuka puasa bulan Ramadan nanti

    ReplyDelete
  18. Yeayyy tq bg resepi macam2. Sis mmg hantu daging..nanti leh cuba mana yg tak pernah buat

    ReplyDelete
  19. An American who fought with the Islamic State group for five years before being captured and sent home pleaded guilty Wednesday to supporting a terror group, the Justice Department announced.
    https://www.betting33.com

    ReplyDelete
  20. Texas-born Omer Kuzu, 23, spent five years handling communications for the jihadist group before his capture last year by the Syrian Democratic Forces.
    https://www.syy577.com

    ReplyDelete
  21. He and his brother traveled to Turkey on October 16, 2014, where they connected with people linked to the Islamic State and were smuggled across the border into Syria and then to IS-held territory in Iraq.
    https://www.dok222.com

    ReplyDelete
  22. Kuzu was returned to the United States after his capture and first appeared in federal court in Texas on August 1, 2019.
    https://www.ccclub700.com

    ReplyDelete
  23. "The Department of Justice remains committed to holding accountable those who have left this country in order to join and support ISIS," said Assistant Attorney General John Demers.

    https://www.cacash9.com

    ReplyDelete
  24. Saya Suryanto dari Indonesia di Kota Palu, saya mencurahkan waktu saya di sini karena janji yang saya berikan kepada LADY ESTHER PATRICK yang kebetulan adalah Tuhan yang mengirim pemberi pinjaman online dan saya berdoa kepada TUHAN untuk dapat melihat posisi saya hari ini.

    Beberapa bulan yang lalu saya melihat komentar yang diposting oleh seorang wanita bernama Nurul Yudianto dan bagaimana dia telah scammed meminta pinjaman online, menurut dia sebelum ALLAH mengarahkannya ke tangan Mrs. ESTHER PATRICK. (ESTHERPATRICK83@GMAIL.COM)

    Saya memutuskan untuk menghubungi NURUL YUDIANTO untuk memastikan apakah itu benar dan untuk membimbing saya tentang cara mendapatkan pinjaman dari LADY ESTHER PATRICK, dia mengatakan kepada saya untuk menghubungi Lady. Saya bersikeras bahwa dia harus memberi tahu saya proses dan kriteria yang dia katakan sangat mudah. dari Mrs. ESTHER, yang perlu saya lakukan adalah menghubunginya, mengisi formulir untuk mengirim pengembalian, mengirim saya scan kartu identitas saya, kemudian mendaftar dengan perusahaan setelah itu saya akan mendapatkan pinjaman saya. . Lalu saya bertanya kepadanya bagaimana Anda mendapatkan pinjaman Anda? Dia menjawab bahwa hanya itu yang dia lakukan, yang sangat mengejutkan.

     Saya menghubungi Mrs ESTHER PATRICK dan saya mengikuti instruksi dengan hati-hati untuk saya, saya memenuhi persyaratan mereka dan pinjaman saya disetujui dengan sukses tetapi sebelum pinjaman dipindahkan ke akun saya, saya diminta membuat janji untuk membagikan kabar baik tentang Mrs. ESTHER PATRICK dan itulah mengapa Anda melihat posting ini hari ini untuk kejutan terbesar saya, saya menerima peringatan Rp350.000.000. jadi saya menyarankan semua orang yang mencari sumber tepercaya untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Mrs. ESTHER PATRICK melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) untuk mendapatkan pinjaman yang dijamin, Anda juga dapat menghubungi saya di Email saya: (suryantosuryanto524@gmail.com)

    ReplyDelete
  25. I like reading through a post that will make people think. Also, thank you for permitting me to comment. https://www.omgqq.com

    ReplyDelete
  26. PLAY NEW CASINO GAMES ONLINE:

    https://www.omgqq.com 우리카지노사이트
    https://www.omgqq.com/thekingcasino 더킹카지노
    https://www.omgqq.com/sandscasino 샌즈카지노
    https://www.omgqq.com/firstcasino 퍼스트카지노
    https://www.omgqq.com/yescasino 예스카지노
    https://www.omgqq.com/supercaisno 슈퍼카지노
    https://www.omgqq.com/gatsbycasino 개츠비카지노
    https://www.omgqq.com/33casino 33카지노
    https://www.omgqq.com/worldcasino 월드카지노
    https://www.omgqq.com/blog

    ReplyDelete