Articles by "kahwin"
Showing posts with label kahwin. Show all posts
hai assalammualaikum

Rinching Terrace Lokasi Perkahwinan Yang Eksklusif Dan Cantik - Perkahwinan merupakan antara detik terindah dalam kehidupan seseorang. Ada ke yang tengah merancang perkahwinan, dan masih mencari dimanakah lokasi terbaik yang boleh dijadikan tempat untuk mangadakan majlis resepsi? Ni ada satu tempat yang sesuai untuk bakal pengantin membuat majlis perkahwinan dan mengumpul kaum keluarga dan kenalan untuk sama-sama meraikan hari bahagia korang. Paling penting ia dapat memberikan keselesaan kepada tetamu yang datang.


Rinching Terrace Lokasi Perkahwinan Yang Eksklusif Dan Cantik

Lagi best kalau tempat tu luas, cantik pemandangan dan persekitaran, yela, tetamu dan pengantin boleh bergambar, merakam detik indah untuk dikongsikan sesama sendiri di samping disimpan sebagai memori istimewa. Lokasi perkahwinan yang menarik yang nad maksudkan , ialah di Rinching Terrace Bangi. Terletak di lokasi yang paling strategik antara Bangi dan Kajang dihubungkan denagn Lebuh Raya Utara Selatan iaitu keluar melalui tol Bandar Mahkota, Bangi dan hanya 10 minit sahaja dari Bangi Golf Resort. Tempat ni masih baru sahaja dibina, dari kawasan hutan terbiar yang kosong telah dibangunkan menjadi lokasi yang menarik, eksklusif untuk majlis perkahwinan.

Tempat ni sangat menarik, sebab nad masuk je, keliling dia dipenuhi dengan landskap taman yang menghijau, indah dan unik. Kawasan yang dibangunkan ini dipenuhi dengan rumput asli dan pokok-pokok yang telah berusia ratusan tahun. Antara pokok yang ditanam ialah pokok kemuning ( orange jassamie ) yang berusia lebih 100 tahun dan pokok 'tree man'. Di samping itu, terdapat pancuran air untuk menambah kesan dramatik dan irama alam semulajadi. Memang sanagt menarik kan landskap dekat sini. Tempat ni hanya separuh  sahaja siap, lagi separuh akan siap awal bulan januari 2020. Kalau tengok tempatnya bertingkat  dan bercerun, memang sangat cantik dan takda di amna-mana lokasi.

Tiga Tempat Utama Di Rinching Terrace

Setakat ni ada 3 tempat yang ada di Rinching Terrace iaitu Rinching Terrace Glass House, Khemah Agam ( Marquee Tent ) dan Taman Terbuka ( Garden ). Bagi mereka yang ingin menjalankan majlis di sini, boleh pilih sama ada ketiga-tiga tempat atau salah satu sahaja.

Meh nad cerita details setiap tempat

1) Rinching Terrace Glass House
Bila korang masuk ke pintu masuk Rinching Terrace, dah boleh nampak Glass House ni. Kalau korang nampak, Glass House ni seperti satu tingkat, tapi sebenarnya ia sebuah banglo dua tingkat berdinding kaca sebagai dewan utama. Mampu memuatkan 250 tetamu dalam satu majlis.




Tengok dekorasi dalamnya sangat cantik, menampilkan dekorasi ringkas dan moden. Ada lampu chandelier bulat diletakkan di ruang tengah bagi memberikan kesan mewah dengan penataan lampu-lampu LED yang ringkas diseluruh siling. Bila ada Glass House ni takdelah risau tentang panas dan hujan, lagi dengan lantai kayu laminate memang tempat ni nampak eksklusif.



Bayangkan, bila anda membuat perkahwinan di sini, dengan pelamin tersergam indah di dalam Glass House. Masuk je, terus nampak pelamin yang direka mengikut citarasa sendiri, memang woww tau. Istimewanya, pelamin dengan latarbelakang kaca yang tidak ditutup dengan mengadap pemandangan alam semulajadi gitu.

Bahagian bawah banglo ini mempunyai dua bilik iaitu bilik pengantin dan bilik rehat. Bilik pengantin memang sangat luas, siap dengan kabinet baju, meja solek, katil, penghawa dingin dan bilik air. Bilik rehat juga lengkap dan selesa untuk keluarga pengantin.


Tandas dan surau pun ada, jadi memang lengkap semuanya.

2) Khemah Agam ( Marquee Tent )
Khemah Agam ni terletak di sebelah Glass house dan bertentangan dengan Taman terbuka. Khemah ni untuk tetamu yang datang menikmati juadah yang disediakan sewaktu majlis berlangsung. Khemah ini mampu memuatkan 400 tetamu dalam satu masa.



Macam nad kata tadi, korang boleh pilih salah satu tempat untuk buat majlis. Kalau pengantin tak ambil Glass House, pengantin boleh ambil Khemah Agam ni sahaja. Dekat sini boleh dipasang pelamin dan bersanding di sini. Sebarang pengubahsuaian pakej boleh dibincangkan dengan pihak Rinching Terrace.

Jangan risau ok..hehee..Mana tau bajet korang cukup untuk dekat Khemah Agam je.

3) Taman Terbuka ( Garden )
Hah, tempat ni yang membuatakn nad rasa kawin semula je denagn suami..hahaaa. Cantik sangat denagn tempat terbuka dekat taman macam ni. Taman terbuka ni di sebelah Khemah Agam. Memang sesuai untuk majlis perkahwinan atau sebarang acara keraian. Buat majlis akad nikah pun best ni..hehee. Trend sekarang kan..


Ruang taman terbuka ni mampu memuatkan sehingga 1000 tetamu dalam satu majlis. Boleh buat majlis tanpa mengira waktu, siang atau malam. kalau rasa ank pasang kanopi, boleh je, sebab pihak diaorang akan memasang khemah jenis lutsinar denagn lampu 'fairylights'..cantik giler kan, lagi kalau waktu malam.



Aduh!!, nad pulak yang terbayang..hahaa. Indah sangat majlis dengan konsep macam ni. Ada hiasa pokok yang menarik, kicauan unggas, desiran pancuran air, dan angin sepoi-sepoi bahasa yang memberikan rasa segar, damai, nyaman, tenang dan bahagia.

Boleh Buat Pelbagai Majlis di Rinching Terrace
Bestnya, dekat sini bukan majlis perkahwianan sahaja , malah boleh buat majlsi harijadi, atau majlis acra sosial dan korporat.

Eksklusif Untuk Majlis Anda, Satu Hari Satu Majlis
Bila dah tempah, tempat ni akan menjadi tempat anda sahaja, maksudnya seluruh kawasan ini akan menjadi eksklusif unruk majlis anda dan tak perlu berkongsi dengan tetamu lain. Hanya ada satu majlis pada satu masa sahaja!! Bagus kan macam ni, takperlu risau tentang keselamatan dan keselesaan.


Ruang Parkir Yang Sangat Luas
Tempat parking dekat sini memang luas dan tak perlu risau dengan jalan kotor ke apa. Sebab jalan dekat sini ditar. Jadi selamat untuk perempuan yang berkasut tumit tinggi, yang bawak stroller, warga emas dan orang kurang upaya.

Tawaran Pakej Menarik Rinching Terrace
Rinching Terrace merupakan pusat sehenti perkahwianan denagn menawarkan pakej lengkap terdiri daripada lokasi, katerer, pelamin,persalinan pengantin dan fotografi. Senang cerita, semuanya ada disediakan oleh pihak Rinchiing Terrace dan tak perlu bersusah payah cari lain. Memang mudahkan pengantin. memnag elok dapatkan pakej terus.


Ada tiga pakej istimewa yang berpatutan untuk para pelanggan iaitu
1) Pakej Silver - Marquee Tent only RM38,800 untuk 1000 tetamu
2) Pakej Gold - Glass house dan Marquee Tent ( 2 halls ) RM44,800 untuk 1000 tetamu
3) Pakej Platinum - Glass House dan Marquee tent (2 Halls ) RM51,800 untuk 1000 tetamu denagn lebihan menu dan pelamin serta busana eksklusif dan terbaru.

Promosi Eksklusif
Berita baik sempena majlis pra pelancaran, Rinching Terrace telah menyediakan promosi eksklusif iaitu diskaun hampir RM10,000 sekiranya, anda membuat tempahan pada hari ini. Cepat, cepat grab promo ni..Bakal pengantin di luar sana..



Rinching Terrace Bekerjasama Dengan Rakan Niaga Yang Terbaik Dan Professional
Bagi sesuatu majlis, kalau boleh, kita nak majlis kita berjalan denagn lancar dan apa yang kita kehendaki ditunaikan dengan baik. Korang jangan risau, rakan niaga yang dipilih Rinching Terrace sangat bagus dan sudah lama berkecimpung dalam industri perkahwinan dan pengurusan acara.

Tiga rakan niaga rasmi eksklusif yang dipilih Rinching Terrace iaitu Afkar Catering ( @afkar_katering ), Miezipro ( @miezipro ) dan SASES ( @sases.official )/

Mereka ini begitu terkenal dengan reputasi servis mereka yang terbaik dan telah berpengalaman menjayakan acara yang melibatkan ramai VVIP.




Ini antara koleksi baju pengantin dari SASES. Mereka ialah Saiful dan Syukri. Apa yang nad terpegun, dua orang pereka ni, sebelum menajdi pereka baju pengantin, sorang adalah engineer dan sorang technology. Jadi disebabkan minat berniaga, mereka cuba menceburi bidang baju pengantin ni. Alhamdulillah, sudah 5 tahun mereka dalam industri ini. Mereka boleh membuat baju pengantin mengikut kehendak pelanggan atau jika pelanggan takda idea, mereka boleh bagi pendapat.





Ni pula antara gambar yang dan video yang diambil oleh Miezipro. Dalam perkahwinan atau apa sahaja majlis, mestilah nad ada kenangan kan. Wajib ambil photographer untuk mengambil gambar kawin kita. Kalau ada video lagi best kan. Hah, Miezipro ni ni terbaik.


Ni video yang mereka ambil. Smooth dan cantik je kan.

Korang akan dapat album dengan depannya jenis kaca. Semua ni dah masuk dalam pakej tadi.










Ni pulak antara menu yang dihidangkan oleh Afkar Katering. Nad dah rasa semua, memang sedap sangat. Ada nasi minyak, nasi daging, lauk pauk yang pelbagai, soto, mee kari, dessert, buah, dan air.



Kambing golek...yummy..



Makanan beradap dan tetamu vvip..



Untuk maklumat lanjut:
Rinching Terrace
Rinching Hilir, 43500 Kajang, Selangor.
Tel: 019 390 8527
Email: rinchingterrace@gmail.com
Instagram; https://www.instagram.com/rinching.terrace/
Waze: Rinching Terrace Wedding & Events
hai assalammualaikum


Tawaran Hebat Pakej Perkahwinan Di Pameran Pengantin MEFA 2018 - Nak kawin memang best, serius best, sebab masa tu la kau jadi raja sehari..haha. Tapi, tapi, nak merealisasikan apa kau nak seperti raja sehari tu bukan mudah ye. Kena fikir dari A sampai Z. Lagi susah kalau takda sesiapa bantu. Menangis kau, rupanya banyak benda nak kena buat..sobsob. Teringat masa nad kawin, masa tu tak tau nak tempah baju dekat mana, doorgift lagi. Tapi nasib baik nampak post dekat facebook pasal MEFA ni. Terus ajak tunang kita waktu tu yang sekrang dah jadi suami, ke MEFA tu..hehee. Senang, banyak pilihan dekat situ, kau pilih dan tengok harga je mana kau rasa mampu. Kalau korang nak tau baju pengantin dengan doorgift nad dapatkan dekat Pameran Pengantin MEFA ni.

Kalau korang yang nak melangsungkan perkahwinan tidak lama lagi dan masih lagi belum buat persiapan majlis atau pun masih lagi tercari-cari pakej perkahwinan yang sesuai untuk majlis korang datanglah ke Pameran Pengantin MEFA yang akan diadakan di Shah Alam Convention Centre (SACC) pada bulan December 2018 ini . Pameran Pengantin MEFA ni memang akan setiap tahun. Memang macam-macam jenis tawaran pakej perkahwinan yang ada. Dekat sini korang boleh cari semua pakej perkahwinan lengkap untuk majlis perkahwinan korang.


Pameran Pengantin MEFA 2018 Kembali

Kali ini, Pameran oleh Malaysia Wedding Festival (MEFA) akan diadakan di Shah Alam Convention Centre (SACC) akan menawarkan pelbagai promosi, pelbagai pakej perkahwinan lengkap, pelbagai jenis vendor perkahwinan khas untuk bakal pengantin. Sesiapa yang tengah rancang nak buat majlis perkahwinan, tengah mencari produk seperti, Katering, Pelamin, Busana Pengantin, Pakej Lengkap Pekahwinan, Dewan Perkahwinan, Kad Kahwin, Fotografi, Videografi, Door gift, Hantaran dan macam-macam lagi, Pameran Pengantin MEFA adalah pilihan paling tepat. Jangan lepaskan peluang tau! Pameran Pengantin MEFA akan berlangsung pada bermula pada 7 Disember 2018 (Jumaat) sehingga 9 Disember 2018 (Ahad) di SACC, Shah Alam.


Menarik Di Pameran Pengantin MEFA

Teringat masa nad datang sini, memang macam-macam ada, pening juga nak pilih mana. Tapi kita pilih ikut bajet kita. Apa yang Menarik jika anda membuat tempahan di pameran? Dengan promosi selama 3 hari sahaja daripada vendor perkahwinan yang berpengalaman dan berkualiti. Vendor-vendor perkahwinan ini menawarkan pakej-pakej yang memberi kelebihan kepada bakal-bakal pengantin seperti diskaun sehingga 50%, percuma kambing golek, percuma penghantaran dan paling BEST! Percuma pakej bulan madu. WOW! Memang rugi kalau tak cuba rebut peluang ini. Tengok, macam-macam diaorag bagi hadiah semata nak bagi kepuasan kepada bakal pengantin.





Korang datang sini bukan sahaja dapat tengok pakej perkahwinan yang korang nak, tapi ada cabutan
bertuah sebab penganjur akan memberikan cabutan bertuah seperti baucer, barangan gajet, pakej bulan madu, wang tunai, Tshirt limited edition dan banyak lagi untuk bakal pengantin. Meriah weii, siap ada cabutan bertuah, mana tau luck korang kan.


Bagi yang 1,000 orang terawal datang, penganjur akan menyediakan hadiah istimewa nanti. Rugi kalau tak datang awal dan buat tempahan awal, silap-silap nanti, habis semua orang rebut. Bagitau je pasangan, set datang awal pagi, banyak hadiah menanti.




Selain itu, MEFA juga ada buat secara LIVE untuk pertunjukan fesyen dan makeup di pentas selama 3 hari. LIVE Makeup daripada MUA ternama di Malaysia akan dilakukan di pentas MEFA pada hari Jumaat dan Sabtu, manakala pertunjuk fesyen pada hari terakhir iaitu Ahad.

Jangan ketinggalan tau! Ini tawaran yang bukan main-main untuk bakal-bakal pengantin. Bagi
memudahkan semua yang datang, boleh layari laman social penganjur yang sentiasa up to date
perkembangan pameran.



P/S: Sebarang pertanyaan atau ingin menempah booth jualan boleh hubungi: Encik Azahari (012-
3871775). Jangan lupa share hal ini dengan keluarga atau rakan-rakan you all yer.


hai everyone..


Modern Indian Weddings as they are

Traditions change as time flies, and even such a great culture as India lives through some impressive know-hows. Of course, elderly people would not agree, saying that traditional weddings are the best and today eastern European brides’ dresses are a disgrace for their generation. But is it so?

Indian wedding is not only the connection of two young people, but also the beginning of a new life. By tradition, wedding is preceded by creating a horoscope of a man and a woman in order for their characters to match together, so that the family life flows without controversy or quarrels. Indian weddings have always been famous for their luxury and wealth. According to the existing tradition, the parents of the bride organize the wedding. Celebrating and holding all the necessary rituals last four to five days, but preparation for the wedding begins long before the wedding ceremony.

Some things never change

Hindu marriage is always divided into three stages: pre-wedding ceremonies, wedding rites, and rituals after the wedding. The meals served during this period consist exclusively of dairy-vegetarian dishes. The consumption of meat, fish and eggs is prohibited. The rituals of North Indian weddings are somewhat different from those held in southern India.

India is a country of people belonging to different religions, castes and communities, people speaking different languages and belonging to different cultures. This variety is reflected in the wedding ceremonies.

Bride’s business

Usually, organization and payment of the wedding lays entirely on the bride's family’s shoulders. If the bride does not have enough money, then weddings are cancelled, there are plenty of cases when this happens. It is important that the bride can feed the entire clan of the groom, the relatives like second cousins and grandchildren also appear at the event. Still, Indians like to show their wealth, so families still invite all sorts of neighbors and other people, for example, bystanders and foreigners.


Painfully expensive

In addition to the fact that the bride's family needs to pay the entire wedding (the average price of relatively wealthy families pours out somewhere at a cost of 15-20 thousand dollars), they still have a dowry, which a bride should have unconditionally. Although a dowry was legislatively banned several years ago, but still, traditions have impeccable value for Indian people, so that no modern laws will force to break old customs.

What are the requirements?

The bride must be provided with everything - dresses, jewelry, make-up supplies, other necessary things. Plus, the bride's father must also organize the whole life of the newlyweds - from pots and pans to a motorcycle or car.

Even though some requirements might be forgotten for the sake of economy and modernity, Indians stay the very nation to follow old traditions and customs, which is amazing! Although wedding suits, dresses or accessories may vary, but the very core never changes: Indians still want to see their favorite and sacred family at the wedding ceremony, there is no thing as running away and spending time with closes friends. It is not a good tradition, nor a good tone either. Brides still wear read and bangles for good luck, grooms still arrive in an Indian manner, even though we can see a white limousine instead of a white mare.


Indians respect other heritages, so you can often see the mixture of a Hindu and Christian wedding, which is a whole lot of experience. You still get to enjoy the most exquisite and tasty dishes, supplied in great amounts, dance to cheerful music and enjoy life. Isn’t it what happiness is about?