hai assalammualaikum

Balut Buku Sekolah Tabika Anak - Hah,  bertahun jugala nad tinggalkan kerja balut-balut buku ni. Tahun 2020 ni juga kerja membalut buku kembali semula.. Hahaha. Memang dari zaman sekolah,  balut buku ni la paling tak suka. Tangan nad bukan berseni,  kalaut balut buku tu,  aduhaii memang tak kemas langsung. Lagi la pembalut dulu bukn macam sekarang,  pembalut dulu semua kena buat sendiri. Kena gunting sendiri,  kene ukur dekat buku sendiri,  bila tersalah,  tersenget rasa nak marah je.. Hahaha.. Kenangan betul.


Tapi sekarang,  pembalut buku dah advance. Walaupun masih ada lagi pembalut buku yang lama,  yang kene buat sendiri tu,  tapi bila dah ada pembalut buku instant,  yang dah siap,  tinggal letak buku dan balut je,  memang mudah dan senang kerja. Mak bapak lagi la suka,  masuk-masukkan dah siap.

Tapi, kadang ada buku yang tak sesuai guna pembalut instant tu. Kena juga pakai pembalut buku manual..

Tadi,  lepas habis event KBBA,  terus suruh suami pergi Tesco sebab nad nak beli pembalut buku anak. Hari jumaat anak dah dapat buku,  hari Ahad baru nak beli pembalut buku. Macam tu la kan kerja last minit.. Huhuhu..

Masukla kedai MPH. Cari bahagian pembalut buku. Memang ada macam-macam jenis. Pembalut buku manual ada,  pembalut buku instant ada. Tapi nad tertarik satu pembalut buku ni.


Pertama kali juga tengok ni. Pembalut tulis book cover self adhesive seperti dalam gambar dia atas.  Tanya pekerja situ, nak pastikan,  ni jenis pelekat ke. Jenis tanggal dan lekat. Pekerja situ cakap ahak.

Pulak tu masa tu,  nad tak bawa buku sekolah anak. Tapi nad ingat buku anak jenis panjang macam A4. Pekerja situ cakap,  pelekat pembalut buku ni memang untuk jenis A4 punya. Rasa betul kot.. Terus nad beli. Ada 10 pcs harga RM7 lebih.. Masa tu ade offer. Buku sekolah anak nad pun 10 je,  memang ngamla..


Balik,  terus balut buku anak,  nasib baik sesuai pembalut buku ni. Memang senang,  sebab dia dah betul ikut ukuran buku. Tinggal buka plasti putih tu dan lekat dekat buku. Dia ala-ala macam wallpaper.. Hah.. macam tu la... Ada cara ditunjukkan macam mana nak guna.

Disebabkan ni pun buku kepunyaan anak,  jadi takde masalah beli buku pelekat ni. Nampak la kemas dan cantik buku anak lepas balut.

Memang senang sekarang kan,  semua dipermudahkan. Tapi tu la harga mestila berbeza dan lebih mahal sikit.. Hehe. Ni kerja last minit,  sebab tu pilih jenis mudah je.. Kohkohkoh.. Alasan sangat kan..
Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. masa anak sek tadika kemas dlu tak pernah bawa balik pun buku2 kerja dan latihan hehe. cikgunya simpankan.. hujung tahun baru dapat balik dan tgk hasil pembelajarannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buku anak pun tinggal kat sekolah, takde bawk balik.. Ni haritu dapat cikgu bagi suruh isi nama.. So alang2 balutla sekali.. Hehe

      Delete
  2. Dulu zaman sekolah ai lagi suka yang manual. Lepas tu orang lain tak boleh balutkan buku ai sebab nanti mata ni ada je yang tak kena.

    ReplyDelete
  3. waaahhh memudahkan keje2 membalut buku ank ni.. hihi

    ReplyDelete
  4. oh baru tahu ada wrapping yang boleh lekat2 macam ni, lagi senang la nak balut buku sekolah. thanks nad sudi share. nanti nak carilah kat kedai stationery

    ReplyDelete
  5. Ini sangat bagus ni. memudahkan semuanya. ^^

    ReplyDelete
  6. memang senang Nad tapi kalau kena standard saiz dia okay kalau saiz tak kena masalah hehe :)

    ReplyDelete
  7. waalaikumussalam. alhamdulillah bagus la kalau plastik tu ikut saiz buku, senang keja ^_^

    ReplyDelete