hai assalammualaikum

Aktiviti Mewarna, Melukis Asah Kreativiti Anak - Fariza dari usia setahun dah mula minat dengan buku, pensel dan melukis. Banyak perkembangan Fariza nad pernah kongsikan dalam blog ni.
Boleh baca : Pen Dan kertas Permainan Dia
                     Lukisan Pertama Fariza 

Bila dia dah suka dengan buku, pensel dan mewarna ni, nad terus galakkan dia dengan pelabagi jenis buku dan buku mewarna. Siap beli pensel warna lagi. Sekarang ni memang banyak buku dalam rumah ni. Ajar anak ni kena balance, bukan sahaja bagi permainan, buku pun kena bagi. Takdela dalam fikiran dia main je kan.


Sekarang, adik pulak ikut jejak kakak dia. Kakak adalah mentor..hehehe. Apa kakak buat adik mesti nak buat juga. Hati mommy senang. Diaorang boleh luangkan amsa berjam-jam lamanya.

Aktiviti mewarna, melukis ni sebenarnya bukan aktiviti suka-suka, tapi aktiviti ni dapat asah kreativiti anak. Memang banyak cara membentuk kreativiti anak ni, dan mewarna ni la salah satu contohnya.

Dengan mewarna, melukis ni,anak-anak bebas membuat apa sahaja dalam fikiran mereka. Macam nad, suka bagi diaornag warna sendiri, tak kisahla tiba-tiba, pokok warna ungu ke, muka warna hitam ke, biarkan dulu diaorang buat. Bagi diaorang enjoy. Lepas dalam beberapa hari, baru nad kenalkan warna dekat mereka dan bagitau lukisan tu perlu warna apa dan apa.

Cara ni bagi diaorang kenal satu-satu dahulu. Aktiviti ni boleh kembangkan imaginasi mereka melalui lorekan dalam kertas..

Diaorang ni kalau dah mewarna memang fokus. Macam kakak, bagila satu buku, kalau boleh, nak habiskan satu buku dalam satu hari..aiyarrkk..hahaa..

Pada usia awal kanak-kanak, amat sukar untuk mereka mewarna mengikut garisan. Pasti ada sahaja warna yang terkeluar daripada lukisan. It's okay. Mewarna dapat meningkatkan tahap koordinasi tangan dan mata apabila kanak-kanak berjaya mewarna di bahagian dalam lukisan.

Dengan mewarna ni jugala anak-anak dapat idea dan dan bereksperimen dengan garisan, bentuk ,tekstur.

Mereka juga dapat meluahkan perasaan dan emosi.

Saat ni jugala mommy akan dapat bonding time dengan anak-anak. Duduk bersama dan berborak mengenai warna, mengenai lukisan dan bercerita.

Share To:

Nadia Johari

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. adik memang akan ikut apa yg kakak atau abang die buat..sama la mcm anak2 ida. tu sllu nasihat abg die buat prgai baik nnti adik ikut

    ReplyDelete
  2. Betul tu. Aktiviti macam ni makin tingkatkan kreativiti anak-anak kan

    ReplyDelete
  3. humaira pun sekarang kalau nak alih perhatian dia dari tv atau phone bagi la pen kerts kaler memang khusyuk la.

    ReplyDelete
  4. Bagus buat aktiviti macam ni dengan anak anak suoaya mereka lebih kreatif

    ReplyDelete