Articles by "Althea"
Showing posts with label Althea. Show all posts
hai assalammualaikum

Althea Milk Peel Cream Mask - Pertama sekali,  nad nak ucapkan " Tahniah Althea ". Satu-satu Althea keluarkan produk terbaru mereka yang super duper cute dan awesome. First sekali,  dengan kejayaan mengeluarkan produk skincare iaitu Bare Essential. Sampai sekarang, nad pakai Bare Essential tu dan jadikan skincare utama, sebab ia buatkan muka nad jadi bertambah elok. Second, pelancaran kerjasama dengan TV Beauty Korea Get It Beauty,  untuk Real Fresh Skin Detoxers. Lepas tu Petal Velvet Sunaway dan powder,  sekarang Althea Milk Peel Cream Mask.. Woww!!..you did a great job. Nad teruja, sebab menjadi salah seorang yang dapat mencuba produk Althea terlebih dahulu. Terima kasih Althea.


Review Althea Mask Peel Cream Mask 

Althea Milk Peel Cream Mask,  baru sahaja dikeluarkan. Teruja sangat sebab mask ni lain daripada yang lain dan mempunyai keunikan tersendiri. Kita dah biasa nampak dan pakai mask seperti tanah liat, mask bertopeng dan sebagainya. Tapi, pernah korang nampak,  mask yang datang dengan tekstur clay white kemudian mengeluarkan buih. Tak kan!!! Inilah Althea Milk Peel Cream Mask yang akan membuatkan korang teruja nak mencubanya.


Didatangkan dengan botol berwarna putih dengan penutup berwarna biru cair yang berbentuk pam supaya mudah digunakan. Simple sahaja,  tapi nampak eksklusif ok.

Althea’s Milk Peel Cream Mask, tengok sahaja nama dah ada perkataan " milk ", itu bermakna produk ini mengandungi Susu. Susu dapat memberi kelembapan dan kesegaran pada kulit. Selain itu juga, ia mengandungi AHA dan BHA sebagai bahan exfoliate efektif untuk kulit. AHA berfungsi untuk menanggalkan set kulit mati pada permukaan kulit dan BHA pula menanggalkan kotoran pada liang roma tersumbat. Seperti kita tau, sel kulit mati memyebabkan muka kita kusam, pori-pori tersumbat sehingga menyebabkan keluarnya jerawat.




Teksturnya berkrim dan pekat. Pada mulanya nad pakai dulu ditangan,  nak tengok macam mana ia terhasil. Lepas nad bubuh sedikit di tangan,  tiba-tiba keluar buih.  Dari bentuk clay,  ia mengeluarkan buih kemudian bertukar kepada white cream mask. Baunya pula seperti bau bedak baby.


Selepas itu,  nad pakai pula di muka. Pakai mask seperti biasa. Tapi pastikan sebelum tu cuci muka dahulu. Cara penggunaan, sapu clay tu pada kulit yang lembap. Urut sekejap sampai dia bertukar jadi buih krim. Selepas 30-60 saat dah boleh basuh dengan air suam. I cuci guna air biasa je hahaha. Boleh guna 2-3 kali seminggu

Produk ni sesuai untuk

•     Kulit jenis kombinasi
•     Pori besar
•     Kulit kasar dan sensitif yang memerlukan agen pengelupasan yang lembut
•     Kulit kering yang perlukan kelembapan selepas pengelupasan


Nad dah guna seminggu lebih, memang elok je dekat muka nad. Muka nad jenis berminyak,  lepas guna mask ni memang kurang minyak dah.  Masa pakai mask ni pun, ia tak menyebabkan sebarang kerengsaan pada kulit nad, kulit tak kering,  sebaliknya, kulit nad semakin lembut dan lembap, sihat dan licin. Suka sangat nad sentuhnya. Kalau boleh nak pakai mask ni hari-hari je.. Hehehe..

Korang mesti nak cuba juga kan. Boleh dapatkan Althea Mask Peel Cream yang best ni klik link https://my.althea.kr/milk-peel-cream-mask
hai assalammualaikum

Lindugi Kulit Dari Sinaran UV Dengan Set Petal Velvet Althea - Sebelum ni nad ada bagitau nad terpilih sebagai New Althea Angels dan dapat gift box daripada Althea. Korang boleh tekan link ( i am new althea angels) untuk baca lebih lanjut.

Harini, nad nak review dua barang yang nad dapat tu selepas beberapa minggu nad pakai. Mestila kena cuba lama dulu baru review kan. Barula nad kongsi dengan pembaca semua, supaya apa yang nad rasa sampai ke hati pembaca,  gituh...Barang yang nad nak kongsi ialah Petal Velvet Sunaway dari Althea dan Petal Velvet Powder. Produk ni adalah produk terbaik untuk lindungi kulit daripada cahaya matahari.


Lindungi Kulit Dari Sinaran UV Dengan Petal Velvet Sunaway

Pendedahan matahari yang berlebihan boleh menyebabkan kulit muka dan tubuh rosak. Cuaca dekat Malaysia, kalau dah panas, fuh habis kering kulit. Bila cuaca panas, kulit mesti akan terkena sunburn, muka kemerahan, tak pun berbelang di muka. Efek negatif palong teruk menyebabkan kanser. Bahaya juga kan. Jadi, untuk lindungi kulit dari sinaran UV,  nad pakai product dari Althea iaitu Petal Velvet Sunaway.

Sebelum-sebelum ni, nad memang jarang pakai sunscreen sebab kebanyakannya buat muka nad jadi bertambah minyak dan melekit. Lepas tu muka jadi berbelang. Bila Althea keluarkan produk terbaru ni, mestilah nad nak cuba. Nad suka dengan produk Althea sebab sesuai dengan muka nad. Sebab tu tak rasa was-was nak cuba Petal Velvet Sunaway ni.


Lepas nad cuba Petal Velvet Sunaway ni beberapa hari,  rasa selesa je. Nad tak rasa melekit atau berminyak. Tekstur dia yang ringan,lembut dan transparent tu,  terus meresap ke dalam kulit. Memang lain daripada yang lain tau. Seriusss...

Sebenarnya untuk sunscreen,  paling bagus kita tengok SPF dia, lagi tinggi SPF,  lagi bagus untuk perlindungan kulit. Althea Petal Velvet Sunaway mempunyai SPF sebanyak 50+ dan PA ++++, jadi kulit anda akan dilindungi sepanjang hari. Sebagai sebahagian daripada jalur Petal Velvet, ia juga mengandungi zarah-zarah serbuk mikro yang memberikan kulit yang licin, seperti kelopak. Ia bukan sahaja melindungi malah buat muka kita jadi lembap. Takde kesan tompikan pada muka selepas guna.

Selalunya sunscreen ni takda bau langsung,  tapi berbeza dengan Petal Velvet Sunaway,  bau wangi,  iaitu bau rose. Tapi bau dia sekejap je,  lama-lama hilang. Kenapa ia bau rose??  Hah kalau nak tau ia dirumuskan dengan asid hyaluronik dan ekstrak Damask meningkat, memastikan kulit anda tetap segar dan terhidrat sepanjang hari.



BAHAN-BAHAN UTAMA
Damask rose ekstrak - Menghidrasi dan menenangkan kerengsaan yang mendalam, menjadikan kulit berasa sihat

Asid hyaluronik - Humectant yang menarik kelembapan pada kulit, mencegah dehidrasi

Minyak geranium - Memberi kulit rangsangan berseri dan menyembuhkan jerawat


Bagaimana nak menggunakannya??
Mudah sahaja, goncang dahulu, tuang sedikit dan sapukan ke seluruh wajah dan biarkan ia menyerap ke dalam kulit. Wajib pakai ketika hendak keluar rumah. Amat sesuai untuk semua jenis kulit. Petal Velvet Sunaway merupakan sunscreen paling bagus setakat ni yang nad guna.

Harga pun murah je, hanya RM43 untuk 55ml


Althea Petal Velvet Powder

Lepas pakai sunscreen Petal Velvet Sunaway,nad sapu pula muka dengan Petal Velvet Powder. Petal Velvet powder ni ada tiga jenis iaitu # 0 Translucent dan # 23 Warm Beige Colors. Manakala terbaru ialah #pink lavender.



Best sangat pakai Petal Velvet Powder ni, terus buat muka jadi shining tau.  Muka pun tak berminyak,  lagi-lagi bahagian zon T tu. Petal Velvel Powder,  berfungsi untuk mengekalkan pengeluaran sebum di luar tanpa mengeringkan kulit untuk kelihatan segar, sambil memberikan bau lembut. Pastikan solekan kelihatan hebat sepanjang hari.


BAHAN-BAHAN UTAMA
Ekstrak biji Althea - kaya dengan antioksidan, melindungi kulit dari luar negeri dan memastikan ia tetap baik dan terhidrat.

Polyphenols - Memelihara kulit yang dilindungi dari sinaran UV

Saponarin - Pembaikan sel-sel yang rosak dan mengembalikan keanjalan kepada kulit.


Petal Velvet Pink Lavender powder merupakan rangkaian terbaru Althea. Warna menarik dengan bauan lavender yang menyenangkan. Mencerahkan dan melicinkan kulit anda dengan formula khas ini yang mengandungi pigmen merah jambu dan ungu untuk mencerahkan kulit yang kusam. Zarah-zarah halusnya membantu mengekalkan sebum di luar tanpa mengeringkan kulit yang segar


BAHAN-BAHAN UTAMA
Ekstrak Lavender - Kerengsaan merengsakan membantu memperbaiki kulit. Ia juga mempunyai ciri aromaterapi untuk menenangkan deria

Lecithin terhidrogenasi - Keadaan dan melembapkan kulit

Glycerin - Humectant yang menarik kelembapan pada kulit, mencegah dehidrasi



Setiap kali nak keluar,  akan ganti-ganti pakai powder ni,  kadang pakai dua jenis sekali powder. .Ehhee.


Kedua-dua produk iaitu Petal Velvet Sunaway dan Petal Velvet Powder mudah dibawa ke mana sahaja kerana bentuknya yang ringan dan comel. Boleh dapatkan Petal Velvet Powder dengan mendapatkan 10% apabila beli sekali dengan Petal Velvet Sunaway.

Korang kalau nak boleh dapatkan di website https://my.althea.kr/petal-velvet-set



hai assalammualaikum


Althea X Get It Beauty Real Fresh Skin Detoxers Collaboration - Sebenarnya nad ada beli dua produk detoxer skin Althea ni,  tapi tak sampai lagi. Tak sabar nak tunggu produk ni sampai dan rasai sendiri kelebihan skin detoxers ni pada kulit.  Nad baca feedback daripada kawan-kawan, semua kata best. Skin Detoxers yang nad maksudkan ialah Real Fresh Skin Detoxers. Nad dapat tau, Althea Korea bekerjasama dengan program beauty TV Korea, iaitu Get It Beauty, untuk produk Real Fresh Skin Detoxer ni.

Bintang K-pop Jeonghwa dari kumpulan EXID mencuba produk Real Fresh Skin Detoxer.  Lihat video di bawah! 🤩


Wah terbaikla,  artis korea pun teruja bila pakai produk ni. Tengokla muka diaorang dah la cantik. Jeles sangat. Jadi,  harusla cuba juga kan.



Real Fresh Skin Detoxers ada dua jenis iaitu Rose dan Green Tea. Skin detoxers ni merupakan produk penjagaan muka 2 dalam 1, iaitu mask dan pembersih muka yang mampu membersih sebum, kotoran, dan pori-pori terhadap secara mendalam. Ia mengambil masa 10 saat sahaja untuk memberikan kulit yang segar dan sihat. Bila ada pembersih muka macam ni,  memang takda alasan tak dapat jaga kulit muka.

Selalunya kita ambil masa 20 minit nak bermasker muka kan,  tapi ini hanya ambil masa 10 saat kemudian bilas.

Produk ini mengandungi bahan-bahan yang segar yang dapat memberikan nutrien dan kebaikan pada kulit.


Untuk Real Fresh Skin Detoxer Rose ia dibuat dengan kelopak mawar Perancis dan ekstrak rose untuk memperbaiki kulit. Disarankan yang Rose dipakai pada waktu pagi.

Bahan utama yang terdapat dalam produk ni adalah :

Kelopak bunga ros segar - Lembut pada kulit dan memberikan aroma segar, ringan dan menyenangkan.

Ekstrak Rose - Menenangkam kulit rengsa dengan lebih mendalam, menghaluskan kulit dan memperbaiki tekstur kulit.

Glycerin - Memberikan kelembapan pada kulit,  serta mencegah dehidrasi.


Teh Hijau ia mengandungi daun teh hijau Jeju dan ekstrak teh untuk membersihkan kulit. Dipakai pada waktu malam.

Bahan utama yang terdapat dalam produk ni adalah :

Daun teh hijau asli - Merawat kulit dan memberikan wangian yang menyegarkan.

Ekstrak teh hijau - Mengandungi vitamin C dan asid amino untuk membersihkan dan menganjalkan kulit.

Glycerin - Memberi kelembapan pada kulit, serta mencegah dehidrasi.

Sesuai untuk semua jenis kulit.


Cara gunakan pun senang sahaja. Hanya sapu di muka yang kering. Tambah pada sedikit air dan urut dengan perlahan-lahan perlahan dalam gerakan bulat sebelum dibilas dengan air. Biarkan 10 saat,  kemudian bilas.

Tak sabar nak tunggu nad punya sampai. Korang boleh juga dapatkan Real Freah Skin Detoxer ni di website Althea Korea. Klik link https://my.althea.kr/real-fresh-skin-detoxer-set


hai assalammualaikum


I Am New Althea Angels - Seronok bila dapat tau ramai yang jadi Althea Angels ni. Mulanya sedih sebab kita ingat tak terpilih, tapi, bila dapat email pada bulan Oktober yang mengatakan nad terpilih sebagai Althea Angels, aarghhh so excited ok. Terus senyum dan menjerit..Anak tengok pelik je mommy dia ni dah kenapa kan..hehee..Takda perkataan yang dapat dijelaskan betapa seronoknya bila menjadi sebahagian daripada komuniti Althea Angels ni. Nak kat anad ni cantik takdela sangat, kahkahkah, tapi nad berusaha untuk menjadi cantik dan belajar tentang kecantikan.

Nad memang suka produk yang ada dekat Althea. Kebanyakan barang Althea ni merupakan barangan Korea, K beauty. Nad tau berkenaan Althea ni pun, daripada kawan. Memang bertuah dapat tau pasal barangan kecantikan Althea ni. Kalau dulu, ingat susah nak cari dan guna barangan kecantikan Korea ni, tapi semenjak tau pasal Althea, senang dah. Nak cantik macam orang Korea, cari je Althea..hehe.

Terima kasih diucapkan kepada Team Althea dan juga Mamasan Tammy Lim, yang sudi menerima ku sebagai sebahagian Althea Angels. Masuk dalam komuniti Althea Angels ni buat aku nak belajar dan berkongsi tentang kecantikan. And more important, nad kenal ramai Althea Angela yang bukan sahaja dari Malaysia malah dari luar negara. Woww!!..Tak tau macam mana nak ucap dekat Althea, sebab tak lupakan nad untuk menjadi Angels mereka.


Bila dapat tau akan dapat Welcome Gift Box, memang setiap hari tak sabar tunggu box tu sampai di rumah. Tunggu puny atunggu dan akhirnya sampai. Nampak kotak pink dan nad tau itu daripada Althea..Arghhh so excited untuk buka. Kotak Althea memang buat hati ini gumbira..hehee..



Tadaaa..ni la gift daripada Althea untuk New Althea Angels. Really love it..love it..love it..So cute. Apa yang nad terima ni, hah ni la dia
- Althea Korea's Petal Velvet Sunaway *NEW LAUNCH*
- Althea Korea's Milk Peel Cream Mask *NEW LAUNCH*
- Althea Korea's Petal Velvet Powder in #0 Translucent
- Althea Korea's Petal Velvet Powder in #23 Warm Beige
- Althea Korea's Petal Velvet Powder in #Pink Lavender
- Althea Angel's Pink Pouch
- Althea Angel's Beauty Mirror

Oiitt bukan itu sahaja, malah nad dapat mata ganjaran Althea sebanyak USD30 sebagai sebahagian daripada Hadiah Selamat Datang. Dah dah shopping dah..hehee..Nak ta barang apa, tunggu ye..Nad akan review hadiah elcome gift ni ok.

Barang yang nad dapat tu, ko rang pun boleh cuba juga, pergi je ke https://my.althea.kr


Thank you Althea sekali lagi..Thank you so much.