September 2017
hai assalammualaikum

Ngidam Benda Manis Semasa Mengandung - Dari mengandung anak pertama memang suka makan benda manis-manis. Kalau tak, mengandung, takde pulak tekak ni nak manis-manis. Tapi takdela setiap hari nad makan benda manis tu banyak-banyak. Tak elok ibu mengandung makan manis sesangat ni..kang cek ada pulak problemnya..

NGIDAM BENDA MANIS MASA MENGANDUNG
Sedapnya kek coklat ni

Cara nad makan benda manis tu, macam nad makan lepas makan nasi, sebagai kudapan atau makan waktu petang. Tu pun kadar yang sedikit. Macam nad, suka makan coklat, kek atau biskut coklat. Setiap hari akan makan satu coklat macam tu. Petang, satu bungkus biskut. Kalau beli kek pun, makan separuh, simpan makan untuk esoknya. Bila dah habis semua, takde la gopoh-gopoh nak beli, tunggu dulu dalam seminggu ke atau bila stok buah habis, baru beli manisan balik..hehehe. Kalau manisan habis, nad akan makan buah. Macam tu la. Cuma mesti dekat rumah ni,, ada benda manis.

Lepas makan benda manis, mestilah minum air masak. Janganla balun air manis gak..mak aihhh..tak beringat..

NGIDAM BENDA MANIS MASA MENGANDUNG
Dunkin Donuts

Baru-baru ni ngidam dunkin donuts pulak. Padahal bukan suka sangat makan. Jarang beli pun. Rasa dah lama tak beli. Tapi bila nampak tu, lain pulak keinginan ni. Mintak la mr mafia beli. Dia beli sampai 6 jenis pelbagai rupa, bentuk dan rasa.

NGIDAM BENDA MANIS MASA MENGANDUNG
Donut pelbagai rasa

Ada coklat, oreo, krim, bentuk pelik pun ada..hahaha. Nad makan yang coklat dan oreo..lain tak sedap..hahaha.. oh yang bergula tu pun nad makan.

NGIDAM BENDA MANIS MASA MENGANDUNG
Dia pun belasah je makan apa

Yang anak kita Fariza pun suka coklat. Korang tau apa dia buat, dia makan atasnya je..sabar jela..bila toping habis di makan, donatnya dia bagi kat kita..gigit juga budak ni. Takpela demi anak, makanla sepuasnya. Dah dia tengah seronok nak makan.

Tadi pergi pasar, nampak kek coklat. Tapi tak terbeli pulak, sebab makanan ringan coklat ada lagi..Nantila kita beli ye.
hai assalammualaikum

SPRAY 8 MILK DIAPER SOOTHING CREAM
Spray 8 Milk Diaper Soothing Cream

Krim Spray 8 Pelbagai Fungsi Untuk Kanak-kanak
- Haritu Fariza main dekat luar. Tiba-tiba dia menangis dan cakap " adoii..adoii"..budak dah pandai cakap..hehhee. Kita pun cepat-cepat berlari, tengok, kenapa dengan dia. Sekali ada semut gigit kaki dia. Bukan satu tapi beberapa ekor jugakla. Cepat-cepat angkat dia, buang semut tu, lepas tu basuh kaki dia. Memang bengkak la kaki dia sikit. Terus nad ambil krim Spray 8 Milk Diaper Soothing Cream ni, terus sapukan. Terus Fariza diam. Lega hilang gatal kot. Dalam dua hari bengkak dengan merah hilang.

SPRAY 8 MILK DIAPER SOOTHING CREAM
Spray 8  pelbagai fungsi khas untuk kanak-kanak


Spray 8 Milk Diaper Soothing Cream Sesuai untuk Semua

Spray 8 Milk Diaper Soothing Cream ni memang sesuai untuk mereka yang dah ada anak. Sebab spray ni pelbagai fungsi, bukan sahaja untuk gatal,malah untuk korang mak-mak tu yang ada anak masalah ruam, ekzema, boleh guna Spray 8 Milk Diaper Soothing Cream ni. Untuk gatal-gatal macam penyakit kaki dan tangan atau kena gigit nyamuk ke apa ke..eh semuala, boleh guna ni.

Sebenarnya, spray 8 ni pun sesuai untuk orang dewasa. Hah!!,bagus kan. Satu botol boleh buat macam-macam.

Spray 8 Milk Diaper Soothing Cream ni sesuai untuk semua jenis kulit. Bahan-bahan yang digunakan ialah bahan semulajadi yang mengandungi aqua, campuran minyak elaeis guineesis dan minyak kernal elaeis guineesis, Dermaxan ( ekstrak kulit manggis - Garcinia mangostana), ekstrak buah Quercus acustissima, caprylyl glycol dan alkohol phenethyl, tocopherol, gam xantham dan minyak pati. Bebas alkohol dan bebas paraben. Mempunyai KKM yang selamat digunakan.

SPRAY 8 MILK DIAPER SOOTHING CREAM
Sedikit Spray 8 dan sapu di bahgian luka

SPRAY 8 MILK DIAPER SOOTHING CREAM
Fariza gatal kena gigit semut. Bubuh Spray 8

Spray 8 Milk Diaper Soothing Cream Jenis Krim dan Sapuan

Walaupun nama dia spray, tapi ia bukan jenis semburan. Spray 8 Milk Diaper Soothing Cream ni jenis sapuan dengan hanya picit dan berbentuk krim. Teksturnya pekat, picit sedikit sahaja, biarkan krim meresap ke kulit anak. Ia menjadikan kulit anak kita lembut dan licin.

Bila ada anak ni, semua nak dijaga. Yela, kanak-kanak ni kulitnya sensitif dan mudah dijangkiti. Kalau boleh penyakit tu dihalang, ditepis macam tu je, jangan hinggap dekat badan anak kita yang gebu gebas tu, kan bagus. Tapi realitinya, tak dapat nak halang.

Kita sebagai mak-mak ni, memang peka dengan segalanya kan. Lagi-lagi bab ubat-ubatan. Kalau boleh dekat rumah, cukup segala ubat-ubatan khas untuk anak ni. Dari dia baby sampaila ke besar. Penuhla bekas dengan segala ubatan. Lama-lama terbiar bila tak digunakan. Kan bagus ada satu ubat yang boleh digunakan untuk semua khas untuk kanak-kanak. Korang dapatkan la Spray 8 Milk Diaper Soothing Cream ni cepat-cepat ye.

Mudah nak pergi mana-mana lepas ni, bila ada Spray 8 Milk Diaper Soothing Cream. Bawak krim spray 8 ni, masuk dalam beg siap-siap. Anak happy ibu pun senang.

SPRAY 8 MILK DIAPER SOOTHING CREAM
Yeah, penyelamat saya

Harga sebotol RM50 untuk 100ml. Korang nak beli Spray 8 Milk Diaper Soothing
Cream ni boleh usha
Website : https://store.furleybio.com
Facebook : https://www.facebook.com/furleybio/ 
Instagram : @furleybio 

hai assalammulaikum

Perjanjian Pengurusan Hotel Avillion Dengan Tanglir Hospitaliti - Bukit Tinggi di Bentong Pahang merupakan salah satu destinasi tempat peranginan yang menarik dan popular di Malaysia. Bukit Tinggi menjadi destinasi percutian yang tenang kerana udaranya yang nyaman dan segar. Disebabkan tempat ini semakin popular, bagi mereka yang suka melancong ke sini dan inginkan penginapan yang mewah dan menarik, menjelang tahun 2020, sebuah resort iaitu Avillion Resort akan dibuka di Bukit Tinggi. Resort yang sangat selesa untuk dinginapi.

AVILLION RESORT BUKIT TINGGI
Model Avillion Resort Bukit Tinggi
Credit Pic Kerex Studio


Signing Ceremenony Avillion Hotel Management Dengan Tanglir Hospitaliti 

Avillion Hotel Group Sdn Bhd, sebuah rantaian hotel terkemuka di Malaysia, mencapai persefahaman dengan Tanglir Hospitality Sdn. Bhd. untuk membuka dan menguruskan resort baharu di Bukit Tinggi di Bentong, Pahang, yang merupakan destinasi popular pelancong di negara ini. Majlis menandatangani Avillion Bukit Tinggi di Lavo @ Menara Lien Hoe, Persiaran Tropicana PJ.

AVILLION RESORT BUKIT TINGGI
Mr Choo Yoke Cheong (MD Projek Pembangunan Unik)
Credit Pic Kerex Studio

AVILLION RESORT BUKIT TINGGI
Tan Sri Dato Sri Samsudin Hitam (Pengerusi Kumpulan Hotel Avillion)
Credit Pic Kerex Studio

Perjanjian itu akan menyaksikan Avillion Hotel Group menguruskan pra-pembukaan dan operasi resort bukit mewah bermula tahun 2020. Avillion Bukit Tinggi Resort bersedia untuk melengkapkan senarai pertumbuhan hartanah Kumpulan di Malaysia dan rantau ini.

AVILLION RESORT BUKIT TINGGI
Dato Ang Hock Chai, Choo Yoke Cheong (MD Projek Pembangunan Unik), Tan Sri Dato Sri Samsudin Hitam (Pengerusi Kumpulan Hotel Avillion), Encik See Ah Sing (MD dari Avillion Hotel Group)
Credit Pic Kerex Studio

AVILLION RESORT BUKIT TINGGI
Signing Ceremony Avillion Hotel Management Dan Tanglir Hospitaliti
Credit Pic Kerex Studio

AVILLION RESORT BUKIT TINGGI
Signing Ceremony Avillion Hotel Management Dan Tanglir Hospitaliti
Credit Pic Kerex Studio

Avillion Bukit Tinggi Resort akan dibangunkan oleh Unique Project Development Sdn Bhd dan dikendalikan oleh Tanglir Hospitality Sdn. Bhd., Sebagai satu resort yang mampan yang akan dibina di atas 9.875 ekar hutan sekunder di sepanjang Sungai Tanglir. Hanya satu jam perjalanan dari ibu kota Kuala Lumpur, Bukit Tinggi menjadi semakin popular dengan pencari pengembara dan pencinta alam.

AVILLION RESORT BUKIT TINGGI
Model Avillion resort Bukit Tinggi
Credit Pic Kerex Studio

Nad tengok dia punya video pun, nampak resort ni menarik dan akan menjadi tumpuan para pelancong. Dengan kawasan yang strategik, memang Avillion Resort akan menjadi resort pilihan pengunjung. Tengok modelnya pun memukau. Lagi-lagi kolam renang dia..hehee.

AVILLION RESORT BUKIT TINGGI
2 rooms suite
Credit Pic Kerex Studio

AVILLION RESORT BUKIT TINGGI
Bilik yang ada private swimming pool
Credit Pic Kerex Studio

AVILLION RESORT BUKIT TINGGI
menarik swimming pool dia
Credit Pic Kerex Studio

AVILLION RESORT BUKIT TINGGI
Avillion resort bakal menjadi tumpuan pelancong
Credit Pic Kerex Studio

Resort bukit mewah akan memiliki 207 bilik terdiri daripada 120 bilik Studio dan 87 villa. The Studios datang dalam pakej 40 meter persegi yang luas untuk unit standard, manakala vila adalah antara 1 hingga 4 unit bilik tidur. Setiap unit dilengkapi dengan dek kesihatan yang lengkap dengan kolam renang peribadi 14.8 meter persegi untuk para tetamu menikmati ruang peribadi mereka sendiri.

Kemudahan tetamu lain termasuk kolam renang yang besar, spa mewah dengan panel kaca yang menghadap ke kolam renang dan Sungai Tanglir, gimnasium, restoran 2-tingkat, bilik mesyuarat dan geladak untuk semua majlis-majlis khas ini.

AVILLION RESORT BUKIT TINGGI
Ucapan Mr Choo Yoke Cheong
Credit Pic Kerex Studio

Pengarah Urusan Tanglir Hospitality Sdn Bhd, Encik Choo Yoke Cheong berkata syarikatnya menyaksikan Avillion Hotel Group sebagai rakan kongsi yang sempurna untuk mengembangkan hartanahnya.

"Sebagai jenama Malaysia yang mempunyai pencapaian memenangi anugerah dalam industri ini, Avillion adalah rakan kongsi yang dipilih untuk intipati Malaysia dan rangkaian pemasaran dan pengedaran antarabangsa.

"Kami yakin keupayaan Avillion untuk menyampaikan prestasi yang baik dalam menguruskan penghunian dan pendapatan harta benda," kata Encik Choo.

Dengan pengalaman luas dalam industri perhotelan, Avillion Hotel Group sekali lagi akan membawa sentuhan uniknya ke Avillion Bukit Tinggi - sentuhan berdasarkan layanan mesra Asia. Avillion yakin tambahan aset hartanah ini berpotensi menarik pengunjung dalam dan luar negara. Lokasi Bukit Tinggi juga terletak berdekatan dengan taman tema baharu yang akan dibuka dua tahun lagi.

AVILLION RESORT BUKIT TINGGI
Ucapan Pengerusi Kumpulan Avillion Hotel, Tan Sri Dato 'Sri Samsudin Hitam.
Credit pic Kerex Studio

"Avillion sangat percaya bahawa tambahan terbaru ini kepada hartanahnya yang stabil mempunyai potensi untuk menarik pelancong domestik dan asing," kata Pengerusi Kumpulan Avillion Hotel, Tan Sri Dato 'Sri Samsudin Hitam.

"Bukit Tinggi terletak berhampiran tapak taman tema baru yang akan memulakan operasi dalam tempoh dua tahun akan datang dan kawasan itu dijangka menjadi destinasi pelancongan utama. Kumpulan Avillion of Hotels sangat teruja untuk menjadi sebahagian daripada pertumbuhan pelancongan Bukit Tinggi, "kata Tan Sri Dato 'Sri Samsudin.

"Kami bercita-cita menjadi pemain serantau terkemuka dalam industri perhotelan, membawa kami pengalaman Avillion dari Port Dickson, Melaka, Cameron Highlands dan Bali ke banyak lagi destinasi tempatan dan dalam rantau ini. Dengan ini, kami teruja untuk menambah Bukit Tinggi ke senarai hartanah kami, "tambah Tan Sri Dato 'Sri Samsudin.

AVILLION RESORT BUKIT TINGGI
Avillion Resot Bukit Tinggi
Credit pic Kerex Studio

Bukit Tinggi di Pahang ni memang salah satu tempat wishlist nad nak pergi jalan-jalan. Nad belum sampai lagi Bukit Tinggi ni. Makin menarik Bukit Tinggi ni nanti.

Link penuh gambar boleh tengok di http://kerex.zenfolio.com/avillion


hai assalammualaikum

Berhenti Blogging!!, ermmm - Harini, entah kenapa, boleh pulak terfikir " nak berhenti menulis, nak berhenti blogging, nak berhenti jadi blogger "..mungkin badan penat sangat, tak cukup rehat. Mana taknya, dari siang sampai ke malam, melayan anak. Bila anak nak tidur, ada je yang menggangu membuatkan dia bangun. Dah beberapa hari nad tak mengadap laptop. Update guna phone je. Kalau update personl takpe, kalau nak update kerja, nak guna phone macam tak best pulak. Yela, guna phone mesti banyak kesalahan atau typo.

KALAU AKU BERHENTI BLOGGING
Budak kecik tu nak selalu diteman 24 jam

Betul la, nad tengok diaorang yang ada anak ni, kadang makin malas nak update blog. Mungkin sebab layankan anak. Tapi ada juga yang masih menulis blog tapi tak serajin sebelum ni. Ada tu rajin, mungkin ada orang jaga anak dia atau anaknya behave. Macam nad, nad setiap hari ada semangat nak tulis blog, blogwalking ni, tapi anak tarik semangat tu..hahha. Mana taknya, dia benci sangat nad duduk atas meja kerja nad tu. Dia akan tarik nad suruh main dengan dia. Kalau kita letak dia duduk depan laptop sama-sama, dia tekan laptop kita pulak. Hilang idea nak menulis...bertabah jela. Anak sembilan bulan, ku kandung. Tapi kerja pun tetap nak kena buat. Kalau tak macam mana nak dapat duit,nak dapat, rezeki lagi.

Sekarang, income pun dari blog. Kalau berhenti takdela income. Nak jadi dropship, takut tak boleh bagi komitmen juga disebabkan anak ni nak duk berteman je. Kita main phone depan dia pun,dia mintak alihkan, main masak-masak dengan dia..hahaha. Main bola dengan dia. Kalau takda income, apa lagi, mintak big boss setiap bulan la pulak. Big boss pun banyak benda nak kena bayar.

Tak tau dah nak buat macam mana oiii.. Kerja berderet menunggu nak diupdate. Tulis tajuk je mampu..hahaha.
hai assalammualaikum

Sakit Di Sebelah Kanan Ketika Mengandung

Sakit Di Sebelah Kanan Ketika Mengandung - Macam-macam pengalaman mengandung ni. Kalau sebelum ni, nad mengandung ok je, takde apa masalah. Takda sakit sangat, takda penat sangat, kiranya semuanya ok la. Kalau sakit pun, sekejap je, tu pun bahagian pinggang. Normal sakit bahagian pinggang sebab baby nak membesar kan. Baby dah start tekan pelvis kita. Ubatnya mintak suami usap la..huhuhu..


Tapi kali ni, nad cepat penat, ada masalah keputihan. Awal bulan ni pulak, tiba-tiba datang sakit dari bahagian pinggul sampai ke peha. Sakitnya tu macam terseliuh, adoii, tak tahan. Sakit ni akan datang bila nad bangun dari tidur. Fuh, jalan pun terhencut-hencut. Memang tak tahan. Bila terjadi, nad akan duduk sekejap. Ketuk-ketuk pinggul dan peha. Memang lama jugak hilangnya. Kadang sampai menangis tahan sakit ni. Kadang tak boleh duduk lama, yela, nak buat kerja rumah lagi. Kalau tak buat bersepah..kita yang rimas..Nak taknak kena buat juga, kadang sambil nangis..huhu..sedih.

Layankan Fariza pun letih. Mana taknya, sikit-sikit nak itu, nak ini. Nak rehat secukupnya pun tak boleh. Ada je dia nak. Kadang penat nak layan dia ni, tapi kesian, layankan je. Tapi kadang biarkan juga. Mommy need a rest yang cukup ok. Mandikan dia, lagi masa dia berak, aduh kena menunduk ni ha..letih..tapi dah anak, nak buat macam mana.

Sakit jadi lebih teruk bila nad cuba mengiring waktu baring, panjat tangga,angkat barang dan jalan. Lagi uruskan anak, layan anak. Menahan jela. Dah mr mafia pun bekerja. Nak taknak kena uruskan juga. Ni la salah satu pengorbanan ibu mengandung..sobsob..Ni baru nak masuk anak dua..nanti.dah keluar adik Fariza, kita stop dulu la ye..buat perancangan..hahaha.

Kalau kata kurang kalsium, takdela pulak. Nad selalu minum susu. Esok nak pergi cari susu lagi sebab stok susu dah habis. Nak kata minum banyak air, nad memang kuat minum air. Nak terbuang air kecil pun banyak kali..hahaha. Mungkin sebab nad masih susukan Fariza, tapi tak kerapla. Sebab Fariza pun dah mula makan dan minum air coklat. Dia cari susu gantung pun waktu malam. Sebab tu setiap malam, nad tidur mengiring susukan dia kadang sampai lenguh.


Faktor sebab sakit ni juga disebabkan kesalahan postur kita, cara kita berdiri, duduk dan ambil barang. Cara yang betul, nad ada tulis entry sebelum ni Posisi Yang Betul Semasa Mengandung.




hai assalammualaikum

Aktifnya Dia - Biasalah, orang cakap setiap kandungan tak sama, ada pengalaman, sakit yang berbeza. Kalau sebelum ni, nad mengandung kali pertama, nad dapat rasa tendangan bayi masa usia kandungan 4 bulan. Dapat rasa dia bergerak pun masa nak masuk 5 bulan, tapi mengandung kali ni berbeza sikit. Nad boleh rasa tendangan dan nampak pergerakan dia masa kandunga 3 bulan.

Pregnant Kali Kedua
Adik Fariza

Ingat lagi pertengahan usia kandungan 3 bulan tu, dah rasa baby bergerak dalam perut. Uit, nad dah terkejut..hahahha. Mana taknya, baby aktif betul bila waktu malam. Itu memang biasa, tapi tu la, nad dapat rasa awal dari kandungan yang pertama. Malam tu juga dah mula sakit pinggang dan tak boleh tidur sampaila sekarang.

Pergerakan baby

Sekarang tak kira siang atau malam, tengah buat kerja ke, tengah duduk, tengah masak, baby gerak je. Gembira la juga sebab baby aktif. Ingat lagi masa nak scan kali pertama, ada appoitment doktor, doktor nak cek bila nad punya due date. Punya susah doktor tu nak scan  nak nampak baby ni. Nad dah cuak, sebab memang lama doktor tu nak detect. Tapi nad rasa dia bergerak-gerak dalam perut ni. Lepas tu doktor dapat scan, nad nampak baby mavam menendang-nendang kaki..sampai doktor cakap " duduk diam boleh tak, nak scan pun susah baby oii"..hahahaa..adoila..

Lagi masa check up 4 bulan, 2 minggu lepas, masa nurse cek perut, nak ukur tinghi rahim, nurse tu macam terkejut, sebab baru 4 bulan, baby dah panjang. Nad tak tau la maksud dia. Sebelum ni tinghi rahim 14cm, aritu cek 19cm. Kenapa, kalau 4 bulan takleh panjang ke..hahaha. Lepas tu dia ambil mesin cek denyutan jantung baby. Ada denyutan, dia tunjuk, bunyi lagi " dup..dup..dup"..alahai gembira tak terkata.

Nad harap, baby dalam kandungan ni, sihat walafiat. Membesar dengan baik. Harap baby keluar nanti sihat selalu. Korang doakan ye, nad selamat lahirkan baby dengan baik.
hai assalammualaikum

Menara Condong Teluk Intan Perak - Adoii, lama dah percutian ni, tapi sekarang baru nak cerita. Almaklumla, orang yang ambil gambar ni sibuk bebenor. Banyak sangat nak edit gambarnya. Dah siap baru dapat update. Hah!!, ingat tak nad pergi ke Perak ikut mr mafia bekerja. Kalau tak ingat boleh baca semula, takde hal..hehee. Menginap di Kinta Riverfront Hotel, esoknya pergi ke Kellie's Castle. Waktu tu memang tak sempat nak jalan-jalan Ipoh, jadi kita pergi ke tempat lain. Cuti-cuti Perak katanya..hahaa. Lepas pergi ke Kellie's Castle, kitaorang terus ke Menara Condong. Yela nak balik Kuala Lumpur, alang-alang singgah tempat menarik dekat Perak ni yang menjadi tempat pelancong selalu berkunjung.

MENARA CONDONG TELUK INTAN
Menara Condong
Credit pic: Kerex Photography

Ni kali pertama nad jejak ke Menara Condong. Selalu tengok orang pergi, sekarang nad pulak dapat pergi. Siang memang agak panas, tapi sebab nak tengok keunikan Menara Condong dari dekat, rupanya macam mana, betul condong ke, kitaorang pergi juga. Kalau waktu malam lagi cantik dengan lampu-lampu dekat bangunan Menara Condong ni.

MENARA CONDONG TELUK INTAN
Waktu lawatan
Credit pic: Kerex Photography

Nak masuk kena la bagi nama dulu. Masa lawatan Isnin hingga Jumaat. Korang boleh tengok dekat gambar tu.

Sejarah Menara Condong Teluk Intan Perak

Menara Condong siap dibina pada tahun 1888 dan merupakan sebuah binaan peninggalan British. Menara ini menjulang setinggi 25.5 meter dari paras bumi. Kontraktor yang membina menara condong ini bernama Leong Choon Cheong dan dibantu oleh seorang jurutera dari Ceylon/Sri Lanka iaitu Sbapathy. Menara ini mempunyai tiga tingkat sahaja walaupun kelihatan seperti mempunyai lapan tingkat.Kecondongan Menara ini sering dibandingkan dengan Menara Condong Pisa. Menara Condong Teluk Intan merupakan kedua di dunia selepas Menara Condong Pisa (Torre Pendente di Pisa) di Italy.

MENARA CONDONG TELUK INTAN
Gambar sejarah Menara Condong
Credit pic: Kerex Photography

MENARA CONDONG TELUK INTAN
Fariza ajar mommy ye..
Credit pic: Kerex Photography

Masuk je dalam, pelbagai gambar dan sejarah yang diceritakan tentang Menara Condong Teluk Intan ni. Jadi korang bila datang sini, baca la satu persatu. Baru boleh imagine..

Asalnya Menara ini menempatkan sebuah tangki air untuk dibekalkan ke bandar sekiranya berlaku kemarau atau kebakaran. Ia juga dijadikan sebagai penanda waktu dan penunjuk arah laluan kapal ke Pelabuhan Telok Anson.

MENARA CONDONG TELUK INTAN
Tangki air
Credit pic: Kerex Photography

Nampak tak tangki air bersebelahan nad. Itulah dia. Dalam juga bila ditengok. Ada juga orang baling syiling dalam tu..huhu..

Menara Condong Teluk Intan Masih Kukuh

Bangunan asas Menara Condong ini diperbuat daripada konkrit batu bata tempatan berukuran 14.3 meter. Setiap tingkat mempunyai empat pintu dan berlantaikan papan dan sebanyak 110 anak tangga diatur melengkung bagi menghubungkan setiap tingkat.Menara Condong ini dilengkapi dengan sebuah jam gadang pada bahagian atas sebelah hadapan. Jam ini diimport khas dari Kota London.

MENARA CONDONG TELUK INTAN
Tangga naik ke atas
Credit pic: Kerex Photography

Gigih tau naik sampai atas..hahaha. Nak tengok satu persatu setiap tingkat. Kau tengok orang ramai naik atas tu. Memang masih kukuh lagi Menara Condong ni.

MENARA CONDONG TELUK INTAN
Kukuh lagi Menara Condong
Credit pic: Kerex Photography
MENARA CONDONG TELUK INTAN
Ada lagi atas, tapi cukup sampai tingkat 3



MENARA CONDONG TELUK INTAN
Senyuman budam ni menawan
Credit pic: Kerex Photography

MENARA CONDONG TELUK INTAN
Seronok dia dapat naik sampai atas
Credit pic: Kerex Photography

Fariza berlari-lari kesukaan. Seram juga sebenarnya, tapi nak tau kan macam mana rupanya...Lantai pun berpapan. Mana tak cuak. Tapi ok, selamat lagi untuk dipijak.

MENARA CONDONG TELUK INTAN
Selamat berkunjung ke ke Menara Condong
Credit pic: Kerex Photography

MENARA CONDONG TELUK INTAN
Selesai misi
Credit pic: Kerex Photography

MENARA CONDONG TELUK INTAN
Menara Condong

Faktor-faktor menara ini menjadi condong ialah berpunca  daripada struktur tanah dan serangan banjir besar sebanyak dua kali.

MENARA CONDONG TELUK INTAN
Dibahagian bawah Menara Condong

MENARA CONDONG TELUK INTAN
Sebelah tu sejarah tentang Menara Condong
Credit pic: Kerex Photography

MENARA CONDONG TELUK INTAN
Menara Condong dari atas
Credit pic: Kerex Photography

Sekarang, Menara Condong menjadi tarikan pelancong di Teluk Intan ini.

Kedai Makanan dan Cenderahati

Dekat keliling Menara Condong ni, ada je kedai makanan dan cenderahati. Kot korang lapar, bayak kedai makanan yang ada.

MENARA CONDONG TELUK INTAN
Kawasan di kelilih Menara Condong
Credit pic: Kerex Photography

Kata orang dekat sini ada makanan sedap, tapi nad tak pasti dekat mana. Sebab waktu tu dah lapar, kitaorang pergi jela kedai makanan yang rasa nak makan.

MENARA CONDONG TELUK INTAN
Visit Perak, Cuti-cuti Malaysia
Credit pic: Kerex Photography

Dekat Perak ni macam-macam tempat ada yang boleh dilawati. Ambil gambar dulu, save, nanti boleh tengok balik. Ada budget boleh pergi tempat lain pulak. #visitperak
hai assalammualaikum

Bertambahnya Keluarga, tapi Tidak Bertambahnya Berat Badan - Bila tengok gambar bertiga ni,mula terfikir, tak caya dah ada anak. Kalau dulu berdua, sekarang dah bertiga. Anak pun dah besar, nak masuk dua tahun. Kalau sebelum ni berdua, nak buat apa pun buatla. Takda siapa yang ganggu. Tapi lama-lama perasaan nak tambah keluarga mestilah ada. Lagi-lagi bila orang mula bercakap, walaupun katanya kita ni nak honeymoon dulu, dah orang selalu cakap je, jadinya kita berdoa, usaha dan tawakal.

Sekarang tiga orang, tahun depan inysllah 4 orang

Kalau nak diikutkan, nad tak kisah lambat ke cepat dapat zuriat, tapi fikir juga dengan mr mafia, dengan usia dia yang jauh beza dari nad, mestilah dia nak merasa zuriat awal kan. Alhamdulillah, dapat la seorang zuriat yang Allah berikan. Bila dah anak sendiri ni, memang berbeza cara kita layan, sayang, main berbanding anak orang lain. Nampak keseronokannya. Terserlah juga senyuman dan kasih sayang seorang ayah kepada anak yang ditunjukkan mr mafia dekat Fariza. Syukur juga, kami berdua bakal dikurniakan anak untuk kali kedua. Mulanya nak tunggu Fariza sampai 3 tahun, tapi dh terlepas dan rezeki datang awal, kitaorang terima dan syukur. Nad dan mr mafia dah rancang, dapat anak kedua ni, cukupla dulu, tunggu anak besar, baru rancang balik..hahaa. Yela memikirkan ekonomi yang tak menentu ni, dua orang dulu la ye..hehee.


Tu pertambahan keluarga, tapi tengokla kitaorang berdua ni, badan maintain je kurus..hahaa. Laki bini ni dah makan banyak tau, tapi tetap badan nak solid. Perut je buncit..hahhhaa. Bila tengok balik gambar berdua ni, eheh kurus giler, macam ranting kayu. Tengok gambar atas..uhuii..sama je..hahaha..Ramai orang cakap dekat nad, kalau diaorang nampak nad, diaorang mesti cakap, " kurusnya kau nad, sakit ke ".." keciknya kau nad, tak besar-besar ".."kau makan ke tak "..macam-macam soalan keluar..haishh sampai tak tau nak jawab apa dah..hahaa. Jawapan kita mestilah dah makan banyak, ntah kemana lemak ni hah..hahaa. Sekarang dah ada anak, jawab je " anak dah sedut lemak mak"..hahaa..syukur la masih badan muda remaja.

Suami pun cakap, isterinya makin kurus. Stress awak oii..stress..semua benda kita kena buat..hihihi..Banyak benda nak kena fikir oiii..Haritu mr mafia cakap, tak tau kenapa dia cakap macam tu, mungkin muka isteri dia berseri-seri kot..hahaa. Dia cakap " abang tengok sayang ni macam budak sekolah la."..kah..macam biasa nad akan cakap " eh memangla"..hahaha..seri ibu mengandung kot..cewah..dan harap kekalkan kecantikan ni semoga nampak remaja selalu..kihkih

Kalau dulu berdua, romantiknya la. Sekarang dah bertiga, huh!!, anak yang lebih romantik dengan daddy..tak boleh nak dekat, mesti mengamuk budak ni...ngengada tau..takpela, harap yang bakal keluar ni lelaki..haha..ku mengharapkan ku ada geng nanti...
hai assalammualaikum

Anak Daddy, Tak Boleh Berenggang Langsung - Dah tinggalkan daddy selama 3 bulan, disebabkan nad mabuk haritu. Dan haritu, nad dengan Fariza dah kembali ke Kuala Lumpur semula. Memang dari kecik, Fariza rapat dengan daddy dia. Bila daddy depan mata, mula la dia membontoti daddynya ke mana sahaja. Mommy memang la suka, sebab mommy bebas buat kerja, tapi bukan boleh lama berehat, sebab daddy nya akan pas juga dekat mommynya..huh!!..


Masa nad dekat kampung, setiap kali mr mafia datang jenguk kitaorang, apa nad dengan mr mafia perasa, dia akan menangis bila nampak daddynya. Tak pun dia campak barang depan daddynya. Seolah dia menyatakan dalam hati " Sampai hati daddy tinggalkan Fariza "..iyela tu..haaha. Sebabnya bila dia nampak sepupu dia, terus lupa juga. Tapi tu kalau dekat kampung.

Bila dekat rumah KL ni, hah!!, memang melekat dengan daddynya je. Tak boleh berenggang langsung. Dah takde kawan, daddynya yang dicari. Asal nampak daddy dia, cepat-cepat nak ikut. Tak kisahla nak pergi bilik air ke, pergi keluar ke. Pantang sangat, mesti nak ikut. Sekarang nad terpaksa buka pagar yang dibuat tu, sebab tak larat nak melangkah dengan perut memboyot ni. Jadi Fariza ambil kesempatan ni lari pergi naik atas tangga, ke bilik kerja daddy dia. Tu la port dia, kalau dia cari daddy kesayangan dia tu. Tak boleh nak halang dah. Kita tengok jela dia naik tangga tu. Kadang tak perasan, dah sampai ke bilik daddy dia.


Ntah apa dengan daddy dia pun tak tau..hahaa. Dahla garang, Fariza pun kerap kena marah dengan daddy dia..tapi tetap juga nak ikut. Bila kena tinggal dengan daddy dia, menangis macam kena dera..hahaha. Semau benda dicampaknya. Mommy senyap jela. Apa mommy buat bagi susu..hahaha.

Ingatkan bila Fariza dah dengan daddy dia, nad boleh la buat kerja update blog segala, rupanya, mr mafiaa akan bawak tu run Fariza suruh nad jaga..nak taknak kena jaga. Sebab dia nak buat kerja mengedit gambar. Takpela, berkorban la, sebab mr mafia yang cari duit tanggung kami beranak. Kena bayar bil semua. Kita juga yang tak dapat buat kerja blog. Salah satu sebabnya, Fariza ni memang nak suruh temankan dia main, duduk depan dia 24 jam. Fariza tak suka mommy dia duduk depan kerja. Kalau pegang telefon, mesti dia akan kacau..fuh..memang tak sempat langsung nak online.

Hah!!, baru anak seorang, jap lagi nak masuk dua orang macam mana pulak..adoiilaa..harap bial berdua, mereka bermain bersama denagn tenang..hahaha.